Удруге «Праволюдяність: медіафест» запустив мистецьку хвилю прав людини серед журналістів

Удруге «Праволюдяність: медіафест» запустив мистецьку хвилю прав людини серед журналістів

3 Вересня 2019
1968
3 Вересня 2019
10:55

Удруге «Праволюдяність: медіафест» запустив мистецьку хвилю прав людини серед журналістів

1968
Удруге «Праволюдяність: медіафест» запустив мистецьку хвилю прав людини серед журналістів
Удруге «Праволюдяність: медіафест» запустив мистецьку хвилю прав людини серед журналістів

Уже другий рік поспіль фестиваль «Праволюдяність: Медіафест» збирає студентів та студенток журналістики з усієї України, щоб навчити їх, як висвітювати правозахисні та соціальноважливі теми.

Права людини мають бути частиною журналістської освіти, у цьому переконані організатори - Інститут журналістики, Центр прав людини ZMINA та Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН).

Фестиваль, який відбувся 26-30 серпня, має на меті долучити молодих фахівців/чинь до цінностей прав людини, сприяти дотриманню стандартів журналістської етики у висвітленні питань, пов'язаних із правами людини, рівності та недискримінації.

«Журналісти - це голос тих, хто залишається осторонь. Ви змінотворці, які борються з дискримінацією та відповідають на виклики правозахисту. Творіть зміни! Лише так ми всі зможемо зробити внесок у реалізацію Порядку денного 2030», - наголосила заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані.

«Нещодавнє соціологічне дослідження з прав людини показало, що 2/3 жителів України дізнаються про права людини з телебачення, а 53% респондентів визнають, що ЗМІ формують їхнє уявлення про права людини. Високий рівень довіри покладає на ЗМІ значну відповідальність. Підхід, оснований на правах людини, має бути в основі журналістської освіти», - додала Манал Фоуані.

Правозахисний фестиваль покликаний згуртувати молодих журналістів/ок, зацікавлених у темі прав людини та мотивованих порушувати гострі соціальні проблеми.

«Основою журналістської діяльності є боротьба за права інших. Незалежно від спеціалізації, головне покликання кожного журналіста - служити людям», - підкреслив директор Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Різун. – Отже, все, що ми робимо, має ґрунтуватися на цінностях прав людини, а журналістська освіта має базуватися на правах людини».

Вітаючи учасників/ць, голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик зазначила: «Цього року фестиваль зібрав удвічі більше учасників порівняно з минулим роком - до 100 молодих фахівців та фахівчинь з 24 університетів по всій Україні. Це свідчить про зацікавленість майбутніх журналістів у питаннях прав людини та важливість цієї теми».

Протягом тижня учасники вчилися, як висвітлювати питання гендерної рівності, недискримінації, протистояти мові ворожнечі в ЗМІ та активним діям на захист прав інших. У цьому їм допомагали їхні наставники - незалежний експерт Володимир Азін, експертка Програми Розвитку ООН Олена Іванова, спеціаліст Національної асамблеї людей з інвалідністю Євген Свєт,  віце-президентка Ромського жіночого фонду «Чіріклі» Зола Кондур, членкиня Координаційної ради ТрансКоаліції Анастасія Єва Домані,  координатор Проекту "Без кордонів" Максим Буткевич, координаторка руху «Молодь за мир» в Україні» Оля Макар, голова правління ГО "Україна без тортур" Олександр Гатіятуллін, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, волонтер Благодійного фонду "Восток СОС" Євген Васильєв, медіа-юрист ГО "Платформа прав людини" Олександр Бурмагін, менеджерка проектів Freedom House в Україні Анастасія Лихолат, голова правління Центру прав людини Zmina Тетяна Печончик, українська політикиня, народна депутатка VIII скликання Ірина Суслова, продюсерка Радіо Культура, координаторка кампанії проти сексизму "Повага" Ірина Славінська, про-фемініст, менеджер комунікацій Українського жіночого фонду" Микола Ябченко.

Знання, отримані під час фестивалю, були застосовані під час майстеркласів із візуального мистецтва: репортажного фото, дизайну та стритарту. Майбутнім журналістам/кам було запропоновано створити свої роботи, зокрема, плакати та графіті на правозахисні теми. Арт-кураторами працювала команда з Real Stories Production.

«Ми живемо в епоху інформаційних технологій й навіть інформаційних воєн. В епоху, коли соціальні мережі змішують важливі новини з жартами про котиків, а аналітичні статті конкурують за увагу читачів з касовими серіалами або stories відомих людей в Instagram. Сучасним журналістам дуже важливо адаптуватися до таких викликів часу та вчитися, не просто коректно писати, але й обирати найбільш підходящий формат й медіа для своїх матеріалів, розумітися на візуальній комунікації, вміти влучно ілюструвати свої тексти та робити цікаві, інтригуючи заголовки, при цьому не звалюючись до сексистських жартів та мови ворожнечі. Праволюдяність: Медіафест дуже ефективно й ефектно підтримує сучасну журналістику. А ми завжди готові підтримувати цей фестиваль!», – прокоментував Інокентій Вировий, сценарист та співзасновник Real Stories Production.

«Для мене наш медіафестиваль - це про красивих людей. Коли я спостерігала, як створюються мурали, бачила лиш спини і дивних людей у захисних костюмах. Але я точно знала, що це - красиві люди, які творять соціально важливі речі», - поділилася враженнями координаторка Медіафестивалю, журналістка Центру прав людини Zmina Ірина Виртосу

Загальна інформація:

«Праволюдяність: Медіфест» є продовженням Академії з прав людини для викладачів та викладачок журналістики, яка у вересні 2017 року була ініційована Інститутом журналістики КНУ іи. Тараса Шевченка, Центром прав людини ZMINA за підтримки Програми розвитку ООН в Україні. Перший фестиваль відбувся 26 - 29 серпня 2018 року та зібрав понад 40 студентів з усієї України.

Ініціатива  впроваджується в рамках проекту ПРООН «Права людини для України» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Більше інформації про ПРООН: http://www.ua.undp.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Центр прав людини ZMINA
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1968
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду