detector.media
03.09.2019 10:55
Удруге «Праволюдяність: медіафест» запустив мистецьку хвилю прав людини серед журналістів
Удруге «Праволюдяність: медіафест» запустив мистецьку хвилю прав людини серед журналістів

Уже другий рік поспіль фестиваль «Праволюдяність: Медіафест» збирає студентів та студенток журналістики з усієї України, щоб навчити їх, як висвітювати правозахисні та соціальноважливі теми.

Права людини мають бути частиною журналістської освіти, у цьому переконані організатори - Інститут журналістики, Центр прав людини ZMINA та Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН).

Фестиваль, який відбувся 26-30 серпня, має на меті долучити молодих фахівців/чинь до цінностей прав людини, сприяти дотриманню стандартів журналістської етики у висвітленні питань, пов'язаних із правами людини, рівності та недискримінації.

«Журналісти - це голос тих, хто залишається осторонь. Ви змінотворці, які борються з дискримінацією та відповідають на виклики правозахисту. Творіть зміни! Лише так ми всі зможемо зробити внесок у реалізацію Порядку денного 2030», - наголосила заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані.

«Нещодавнє соціологічне дослідження з прав людини показало, що 2/3 жителів України дізнаються про права людини з телебачення, а 53% респондентів визнають, що ЗМІ формують їхнє уявлення про права людини. Високий рівень довіри покладає на ЗМІ значну відповідальність. Підхід, оснований на правах людини, має бути в основі журналістської освіти», - додала Манал Фоуані.

Правозахисний фестиваль покликаний згуртувати молодих журналістів/ок, зацікавлених у темі прав людини та мотивованих порушувати гострі соціальні проблеми.

«Основою журналістської діяльності є боротьба за права інших. Незалежно від спеціалізації, головне покликання кожного журналіста - служити людям», - підкреслив директор Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Різун. – Отже, все, що ми робимо, має ґрунтуватися на цінностях прав людини, а журналістська освіта має базуватися на правах людини».

Вітаючи учасників/ць, голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик зазначила: «Цього року фестиваль зібрав удвічі більше учасників порівняно з минулим роком - до 100 молодих фахівців та фахівчинь з 24 університетів по всій Україні. Це свідчить про зацікавленість майбутніх журналістів у питаннях прав людини та важливість цієї теми».

Протягом тижня учасники вчилися, як висвітлювати питання гендерної рівності, недискримінації, протистояти мові ворожнечі в ЗМІ та активним діям на захист прав інших. У цьому їм допомагали їхні наставники - незалежний експерт Володимир Азін, експертка Програми Розвитку ООН Олена Іванова, спеціаліст Національної асамблеї людей з інвалідністю Євген Свєт,  віце-президентка Ромського жіночого фонду «Чіріклі» Зола Кондур, членкиня Координаційної ради ТрансКоаліції Анастасія Єва Домані,  координатор Проекту "Без кордонів" Максим Буткевич, координаторка руху «Молодь за мир» в Україні» Оля Макар, голова правління ГО "Україна без тортур" Олександр Гатіятуллін, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, волонтер Благодійного фонду "Восток СОС" Євген Васильєв, медіа-юрист ГО "Платформа прав людини" Олександр Бурмагін, менеджерка проектів Freedom House в Україні Анастасія Лихолат, голова правління Центру прав людини Zmina Тетяна Печончик, українська політикиня, народна депутатка VIII скликання Ірина Суслова, продюсерка Радіо Культура, координаторка кампанії проти сексизму "Повага" Ірина Славінська, про-фемініст, менеджер комунікацій Українського жіночого фонду" Микола Ябченко.

Знання, отримані під час фестивалю, були застосовані під час майстеркласів із візуального мистецтва: репортажного фото, дизайну та стритарту. Майбутнім журналістам/кам було запропоновано створити свої роботи, зокрема, плакати та графіті на правозахисні теми. Арт-кураторами працювала команда з Real Stories Production.

«Ми живемо в епоху інформаційних технологій й навіть інформаційних воєн. В епоху, коли соціальні мережі змішують важливі новини з жартами про котиків, а аналітичні статті конкурують за увагу читачів з касовими серіалами або stories відомих людей в Instagram. Сучасним журналістам дуже важливо адаптуватися до таких викликів часу та вчитися, не просто коректно писати, але й обирати найбільш підходящий формат й медіа для своїх матеріалів, розумітися на візуальній комунікації, вміти влучно ілюструвати свої тексти та робити цікаві, інтригуючи заголовки, при цьому не звалюючись до сексистських жартів та мови ворожнечі. Праволюдяність: Медіафест дуже ефективно й ефектно підтримує сучасну журналістику. А ми завжди готові підтримувати цей фестиваль!», – прокоментував Інокентій Вировий, сценарист та співзасновник Real Stories Production.

«Для мене наш медіафестиваль - це про красивих людей. Коли я спостерігала, як створюються мурали, бачила лиш спини і дивних людей у захисних костюмах. Але я точно знала, що це - красиві люди, які творять соціально важливі речі», - поділилася враженнями координаторка Медіафестивалю, журналістка Центру прав людини Zmina Ірина Виртосу

Загальна інформація:

«Праволюдяність: Медіфест» є продовженням Академії з прав людини для викладачів та викладачок журналістики, яка у вересні 2017 року була ініційована Інститутом журналістики КНУ іи. Тараса Шевченка, Центром прав людини ZMINA за підтримки Програми розвитку ООН в Україні. Перший фестиваль відбувся 26 - 29 серпня 2018 року та зібрав понад 40 студентів з усієї України.

Ініціатива  впроваджується в рамках проекту ПРООН «Права людини для України» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Більше інформації про ПРООН: http://www.ua.undp.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY