Сексизм і неетична поведінка — медійниці готують заяву до «Слуги народу» та інших партій

20 Серпня 2019
1471
20 Серпня 2019
13:04

Сексизм і неетична поведінка — медійниці готують заяву до «Слуги народу» та інших партій

1471
Сексизм і неетична поведінка — медійниці готують заяву до «Слуги народу» та інших партій
Працівниці медіа-сфери вважають сексистським і образливим слова щодо журналістки видання НВ Ольги Духнич від обраного народного депутата від партії «Слуга народу» Максима Бужанського (на фото). Нагадаємо, депутат назвав журналістку НВ «тупою вівцею». Так він відреагував на інтерв’ю НВ з Дмитром Разумковим, в якому прозвучало запитання:

«Депутатами вашої партії стали Максим Бужанський, який ностальгує по СРСР і часам Віктора Януковича, Ірина Борзова з активним бізнесом в окупованому Криму і ще кілька цілком яскравих особистостей. Ви згодні з ними розділити репутацію партії?».

Максим Бужанський, який сам неодноразово у своїх постах писав, що голосував за Партію регіонів, що Янукович – легітимний президент, а «майдан погубив Україну», таке питання сприйняв гостро. 

Цей прояв хамства і сексизму неабияк обурив журналістську спільноту.

Обурила також відсутність вибачень від політика і неоднозначні пояснення партії “Слуга народу” у Фейсбук, які, з однієї сторони засуджують дії однопартійця, а з іншої, виправдовують їх, заявляють активістки. Наразі ініціативна група “Жінки в медіа” готує заяву на ім’я керівників/керівниць всіх політичних сил і відповідних державних відомств про недопущення подібних заяв від політиків. 

То що не так із реакцією партії? 

Відповідь опублікована в офіційному телеграм-каналі “Слуги народу”. У ній, за словами представниць медіа-сфери, присутнє, з одного боку, засудження слів партійця, з іншого – наступ на свободу слова і виправдовування майбутнього депутата.

Здивували журналістів і журналісток формулювання про “достатньо зрозумілу реакцію” і “оціночні судження”.

“З позиції партійної корпоративної етики, очевидно, що (відповідь, ред.) адекватна. Вони захищають “честь мундира”. Тому й просять представників ЗМІ утримуватися від такого роду оціночних суджень. Тобто крім того, що журналістку обізвали “тупою вівцею”, їй ще пропонують утриматися від оціночних суджень. На мою думку, це вже наступ на свободу слова. І це вже не перше зневажливе ставлення до журналістів СН. Перше було ще під час президентської кампанії, коли в команді президента відмовилися від спілкування з журналістами. В соцмережах і на “Плюсах” так було зручно: що хочуть, те й повідомляють, на запитання не відповідають. Потім була заява глави ОПУ Богдана, де він теж зізнався, що йому краще живеться без медіа, що він би хотів напряму спілкуватися з народом. По-моєму, вони не дооціюють інститут вільних медіа. Шкода, що в олігархічній Україні таких медіа не так вже й багато. Але це не означає, що нас можна не помічати, або ображати”, — прокоментувала Повазі заяву партії  заступниця шеф-редактора “Детектор-медіа” Світлана Остапа.

Ця заява не про Максима Бужанського, а про журналістів, яких просять утримуватися від оціночних суджень, говорить тренерка з комунікації і головна редакторка Громадського радіо Тетяна Трощинська

“Партія “Слуга народу” у своїй заяві засудила (вживши саме це слово) висловлювання обраного депутатом пана Бужанського, що означає, що в партії моніторять традиційні медіа, попри сумніви у їх потребі. Також це означає, що комунікаційники партії розуміють, що таке репутаційний скандал. І в гарних традиціях минулого реагують, коли криза вже сталася, а не намагаються спрогнозувати репутаційні втрати. З позитивного все. Далі із заяви залишається незрозумілим, які почуття щодо часів Януковича і СССР має пан Бужанський і чому “нібито має”. Якщо має – то точно, а не “нібито”, якщо не має – то чому не сказано, що не має. Зазначу, що почуття не можуть бути добрими чи поганими, навіть у пана Бужанського, вони або є або їх не має. Добрими чи поганими/репутаційно шкідливими можуть бути слова чи дії. Але партії “Слуга народу” його поведінка є “достатньо зрозумілою”, отже, мені здається, радше виправданою. Тому заява не про Максима Бужанського, а про журналістів, яких просять утримуватися від оціночних суджень.

Оціночні судження, нагадаю, є основою свободи слова. Зокрема, ЄСПЛ наголошуєть на трьох ознаках оціночних суджень:

1) факти, що є загальновідомими;

2) підтвердження висловлювання яким-небудь джерелом (в цьому разі – публічні висловлювання самого пана Бужанського);

3) посилання на незалежне дослідження.

Партія “Слуга народу” застерігає від наклеювання ярликів і упередженого ставлення щодо своїх депутатів, забуваючи, що люди до політичної діяльності можуть мати репутацію або репутаційний шлейф, що навіть окремо клеїти нічого не треба. Але далі – ще цікавіше. Журналісти мають утриматись від оцінок і про все можуть запитати на публічних заходах, – сказано в заяві. Це вже може бути витлумачене як прохання утриматись думати. Мене дуже тішить, що це помітно обурили журналістську спільноту, принаймні, її частину. Але якби це справді турбувало партію, вона б утримались від підтримки таких депутатів ще на етапі кандидатів.

Ну і побіжний пошук показує, що кількість цитувань реакції пана Бужанського значно перевищує цитування інтерв’ю лідера партії Дмитра Разумкова. Це просто комунікаційна “перемога” “Слуги народу”, – наголошує Тетяна Трощинська.

Слід нагадати, що це не перший скандал, пов’язаний із сексистськими словами і заявами представників партії “Слуга народу”.  У відповідь на сексистські слова президента Зеленського мережею ширився хештег #Ятобінебренд. Новообраний народний депутат від “Слуги Народу” Жан Беленюк у своєму інстаграмі виставив фото з підписом: “Бабе – цветы, спортсменам – медали! Смотри, не перепутай, Кутузов!”, голова офісу президента України Андрій Богдан вирішив обійняти журналістку Радіо Свобода, аби “їй було зручніше бігти за ним”, майбутній голова комітету ВР у закордонних справах Богдан Яременко розповів, що колеги йому заздрять, адже його комітет “найкрасивіший” через найбільшу кількість жінок у ньому, – перераховують нещодавні випадки активістки ініціативи “Гендер в деталях”, які запустили кампанію “Сексизм патруль”, в рамках якої розповідатимуть українцям про дискримінаційні висловлювання політиків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1471
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду