Керівництво двох закритих білоруських газет не згодне з претензіями Міністерства інформаціїУНІАН

30 Травня 2003
883
30 Травня 2003
11:48

Керівництво двох закритих білоруських газет не згодне з претензіями Міністерства інформаціїУНІАН

883
Керівництво двох закритих білоруських газет не згодне з претензіями Міністерства інформаціїУНІАН
Видання "Белорусская деловая газета" и "БДГ. Для служебного пользования" продовжать вихід, але "в дещо незвичайному вигляді", заявили сьогодні на прес-конференції в Мінську Петро МАРЦЕВ - генеральний директор видавничого приватного підприємства "Марат", яке є засновником і видавцем газет, а також їх головний редактор Світлана КАЛИНКІНА.

Як передає УНІАН, за словами П.МАРЦЕВА, "для мене очевидно, що рішення про припинення випуску газет є політичним, і було прийняте на вищому рівні». Він висловив сподівання, що «особи, які приймали це рішення, усвідомлюють його можливі наслідки. Навряд чи таке рішення призведе до бажаного для них результату. Газети в Білорусі виходили, і будуть виходити. Ми пройдемо весь юридичний шлях і доведемо неспроможність звинувачень на нашу адресу. Випуск обох газет відновиться, причому ми, як і раніше, дотримуватимемось тих принципів подання інформації, за які нас цінують наші читачі".

Головний редактор "БДГ" і "БДГ. ДСП" С.КАЛИНКІНА назвала наказ Міністерства інформації "позасудовою розправою над газетою". За її словами, реакція Міністерства інформації на обидві газети "стала ще хворобливішою відтоді, як "БДГ" і "БДГ. ДСП" почали приділяти підвищену увагу до бізнесу, що його ведуть керівники держави".

П.МАРЦЕВ до цих слів додав: "Як ви розумієте, істерика прокуратури Білорусі зрозуміла". За словами засновника, всі попередження вже опротестовано. "Немає сумнівів у тому, що це не юридичне, а політичне рішення", - наголосив він і висловив упевненість, що "дана ситуація повинна і буде вирішена юридичним шляхом".

Довідка УНІАН. "Белорусская деловая газета" - щоденне незалежне видання ділових і політичних кіл Білорусі - заснована в 1992 році. На даний момент її щоденний тираж становить 65-70 тисяч примірників.

Газета "БДГ. Для служебнового пользования" заснована в 2002 році як щомісячна газета незалежних журналістських розслідувань. Її наклад становить 26-27 тисяч примірників.

Вихід двох газет було припинено з 29 травня терміном на три місяці відповідно до наказів міністра інформації Михайла ПОДГАЙНОГО від 28 травня 2003. За словами видавців, одночасно з цим було дано усне розпорядження друкарні «Красная звезда» і «Белсоюзпечати" про заборону прийняття до виробництва друкарнею і поширення поточного числа "БДГ". Підставою для рішення про припинення випуску видань стали публікації в газетах "БДГ" і "БДГ. ДСП", які, відповідно до тексту наказу, суперечать вимогам статей 5, 32 і 40 Закону Республіки Білорусь "Про пресу та інші засоби масової інформації". Напередодні виходу наказу міністра інформації редакції газет "БДГ" і "БДГ. ДСП" упродовж трьох днів - 20, 21 і 22 травня - одержали підряд декілька попереджень від Міністерства інформації.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду