Загибель Процюка не можна вважати нещасним випадком - "Репортери без кордонів"УП

26 Квітня 2003
781
26 Квітня 2003
22:07

Загибель Процюка не можна вважати нещасним випадком - "Репортери без кордонів"УП

781
Загибель Процюка не можна вважати нещасним випадком - "Репортери без кордонів"УП
Загибель у Багдаді українського репортера Тараса Процюка не можна вважати нещасним випадком, заявляють у міжнародній правозахисній організації "Репортери без кордонів".

"Оскільки не проводилося ніякого серйозного розслідування, а його результати не були розголошені, ніщо не дозволяє стверджувати, що постріл з гармати по готелю "Мерідіен Палестин" був просто "нещасним випадком". І оскільки мова йде про трагічний інцидент, відповідальні за нього повинні бути виявлені і покарані", - говориться у заяві "Репортерів без кордонів", поширеній у зв'язку із заявою посла США в Україні Карлоса Паскуаля про те, що загибель Процюка була "нещасним випадком".

У заяві, текст якої переданий у п'ятницю в агентство "Інтерфакс-Україна", зазначається, що "Репортери без кордонів" звернулися до комісії з розслідування фактів порушень Женевської конвенції, а також Пентагону з проханням провести реальне розслідування обставин смерті журналістів, убитих в Іраку англо-американськими силами.

"Відповідь Пентагона - лист Вікторії Кларк (Victoria Clarke), помічника міністра оборони США Дональда Рамсфельда (Donald Rumsfeld), датований 14 квітня 2003 року - містить такі загальні місця і трюізми, що з нього можна легко зробити висновок, що американська армія не має жодного наміру провести серйозне розслідування цієї драми", - говориться у заяві.

"У листі відсутнє слово "розслідування", а також відсутні імена убитих журналістів", - заявив генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Робер Менар.

"Ця легковажність й очевидна відсутність волі покарати відповідальних за цей промах, - якщо, звичайно, мова йде про промах - додає непривабливий імідж збройним силам англо-американської коаліції, які на словах ведуть цю війну в ім'я демократичних і ліберальних цінностей", - додав він.

Телеоператор інформаційного агентства Reuters, 35-річний українець Тарас Процюк загинув 8 квітня у Багдаді внаслідок обстрілу американським танком офісу у готелі "Палестина", де працювали журналісти. На цьому тижні у США почали розслідування обставин його загибелі

УП
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
781
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду