До "Нового орфографічного словника української мови" внесли просторічну та вульгарну лексикуradio.org.ua

20 Березня 2003
1129
20 Березня 2003
11:08

До "Нового орфографічного словника української мови" внесли просторічну та вульгарну лексикуradio.org.ua

1129
До "Нового орфографічного словника української мови" внесли просторічну та вульгарну лексикуradio.org.ua
На книжковому ринку України з’явився "Новий орфографічний словник української мови" Анатолія Івченка. У видавництві "Кальварія", де і вийшла книжка, стверджують, що це найповніший словник. Він, поміж іншого, містить найновіші українські слова та навіть деякі слова з просторіччя та вульгарної лексики.



"Новий орфографічний словник української мови" містить 43000 слів, і призначається як для філологів, так і для школярів. Про особливість цього словника розповів головний редактор видавництва "Кальварія" Петро Мацкевич: "Це єдиний в Україні словник, у якому представлені повні форми: іменників у непрямих відмінках, особових та часових форм дієслів".

Представлення повних форм дозволяє легко уникнути низки мовних труднощів, які виникають при користуванні будь-яким іншим орфографічним словником, де вказують лише змінювані закінчення. Цей принцип стане у пригоді, наприклад, при відмінюванні географічних назв, або коли наголос може перейти на інший склад. Ще однією особливістю цього словника є наявність близько 3000 слів, які з’явились в українській мові за останні десять років, наприклад - слово "афроукраїнець".

Окрім того, до словника внесено понад 2,5 тисячі географічних назв, у тому числі усіх обласних та районних центрів нашої країни. За словами Петра Мацкевича, у більшості виданих в незалежній Україні словників частина назв районних та обласних центрів не вказана взагалі. Крім того, до словникового реєстру вибірково внесли широковживану в усному мовленні та літературних текстах просторічну й вульгарну лексику. Автор "Нового орфографічного словника української мови" Анатолій Івченко — член Нью-Йоркської академії наук, автор 12 книжок, у тому числі — 4 словників.

radio.org.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1129
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду