12 кремлівських медіа-пропагандистів, яким заборонили в`їзд до України

12 кремлівських медіа-пропагандистів, яким заборонили в`їзд до України

13 Травня 2018
2194
13 Травня 2018
14:26

12 кремлівських медіа-пропагандистів, яким заборонили в`їзд до України

Укрінформ
2194
Навіщо до нас приїжджають кореспонденти Russia Today, «РИА Новости», «Россия 24» і «Rusvesna.Su».
12 кремлівських медіа-пропагандистів, яким заборонили в`їзд до України
12 кремлівських медіа-пропагандистів, яким заборонили в`їзд до України

Укрінформ

…Вони намагаються прослизнути крізь наші кордони з небаченою настирливістю, лізуть у кожну щілину – люди, які називають себе медійниками. Кремлівська машина гібридної війни потребує пального – картинок з місць, якими можна було б замаскувати власні пропагандистські фейки, а тому потік інформаційних бойовиків, захищених журналістськими «корочками», не меншає. Тим більше, що поводяться з ними у нас гуманно – до в`язниці не кидають, а всього лише повертають додому.

За рік, починаючи з травневих провокацій 2017 року, їх було чимало. Прізвища далеко не всіх були оприлюднені – так 2 травня 2018 року прикордонники не пустили до України по-антиукраїнському налаштованих – росіянина та італійця, які прямували висвітлювати події 2 травня в Одесі у стилі путінських медіа.

Громадянин Італії під виглядом фотографа перебував на території окупованого Донбасу та неодноразово виступав на так званому телебаченні «Оплот TV», де озвучував відверто брехливу інформацію про перебіг подій на Сході України. Росіянин прибув із двома дітьми під виглядом представника фірми з продажу дизайнерського одягу, але насправді виявився політичним оглядачем російського видання.

Але прізвища багатьох інших – відомі. Ми обрали 12 із них, пов`язаних з найбільш одіозними випадками.

1-2. Валентина Соловйова, Ольга Юр`єва, телеканали «Россия» та «Первый канал». Свіжий випадок. 9 травня 2018 року СБУ примусово випровадила додому спеціальних кореспондентів російського «Первого канала» та телеканалу «Россия» – Валентину Соловйову та Ольгу Юр'єву.

Співробітники спецслужби встановили, що російські журналістки були направлені до Києва для підготовки провокаційних сюжетів про святкування в Україні «Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні». За задумом господарів цих пропагандисток, відзняті відеоматеріали планувалось використати для дискредитації України перед світовою спільнотою та поширення дезінформації серед населення.

Соловйову примусово було повернуто до РФ, а Юр'єву – до Казахстану із забороною в'їзду до нашої країни терміном на три роки.

3. Ян Рихетські. 1 травня ц.р. прикордонники не дозволили в'їхати на територію України чеському журналісту Яну Рихетські, який їхав до Одеси висвітлювати події річниці трагедії 2 травня 2014 року. Пізніше стало відомо, що журналісту через неправдоподібне висвітлювання подій в Україні СБУ ще у 2015 році заборонила на п'ять років в'їзд до України.

4. Наталія Гончарова, телеканал «Россия 24». 17 березня 2018 року Служба безпеки України заблокувала роботу і вигнала з території держави російську пропагандистку, журналістку каналу «Россия 24» Наталію Гончарову.

Спецслужби встановили, що Гончарова «здійснювала підготовку антиукраїнських відеосюжетів в інтересах країни-агресора». На початку березня вона підготувала 4 провокаційних відеоматеріали, які неправдиво дезінформували світову спільноту про ситуацію в нашій державі. Також зазначається, що росіянка «планувала проведення інформаційної провокації шляхом тенденційного висвітлення виборів президента РФ на території України».

Через такі дії Гончарову примусово повернули до РФ і заборонили в'їзд до України на три роки.

5. Олег Пакшин, російський медіахолдинг ВГТРК. 11 січня 2018 року в аеропорту «Бориспіль» на територію України не пропустили журналіста РФ.

Кореспондент російського пропагандистського медіахолдингу ВГТРК Олег Пакшин прилетів до України зі Стамбулу начебто з туристичною метою, проте не зміг підтвердити мету в'їзду до України.

6. Ігор Пєтрашевич, «Федеральное агентство новостей», «Rusvesna.Su» та «Riafan.Ru». 21 листопада 2017 року Служба безпеки України прийняла рішення про примусове повернення в Росію Ігоря Пєтрашевича.

У відомстві встановили, що громадянин РФ працював в Україні на російські ЗМІ, зокрема на «Федеральное агентство новостей», «Rusvesna.Su» та «Riafan.Ru». На замовлення редакції росіянин готував матеріали про ситуацію в Україні, в яких «свідомо і безпідставно підривав авторитет органів державної влади в Україні, спотворював історичні факти становлення та розвитку українського народу і дискредитував Україну на міжнародній арені».

Ігорю Пєтрашевичу заборонено в'їзд в Україну терміном на три роки.

7. Захар Віноградов, «РИА Новости». 7 листопада 2017 року Служба безпеки України не пустила в Україну російського журналіста «РИА Новости» Захара Віноградова, який їхав до Києва.

Медійника зняли з поїзда в Конотопі й на п'ять років заборонили в'їзд в Україну через антиукраїнську діяльність.

8. В'ячеслав Нємішев, російський телеканал НТВ. 5 жовтня 2017 року Служба безпеки України випровадила додому кремлівського пропагандиста – кореспондента російського каналу НТВ В'ячеслава Нємішева.

Його затримали в центрі столиці, коли він просто на парапеті розрізав київський торт, їв його з мисливського ножа і щось розповідав про бюджет України, а саме що «це особистий дохід президента Порошенка». Під час затримання стало відомо, що чоловік – кореспондент кремлівського телебачення і мав при собі акредитацію «ДНР».

Нємішев у 2016-2017 роках бував на тимчасово окупованій терористами території України, де підготував низку брехливих антиукраїнських матеріалів для ЗМІ на замовлення російських кураторів та в інтересах верхівки бойовиків.

СБУ заборонила пропагандисту в'їзд до України на три роки.

9. Анна Курбатова, російське телебачення. 30 серпня 2017 року СБУ затримала та вислала з території України кореспондентку російського телебачення Анну Курбатову.

Таке рішення було ухвалене через діяльність Курбатової, яка шкодила національним інтересам України. 26 серпня Курбатова потрапила в базу даних центру «Миротворець» за «антиукраїнську пропаганду, маніпулювання суспільно значущою інформацією і тенденційне висвітлення подій».

30 серпня «Первый канал» РФ повідомив, що в Києві Курбатову «схопили невідомі недалеко від дому, посадили в машину й відвезли в невідомому напрямку». Проте вся інформація «Первого канала» не відповідала дійсності, але РФ направила Україні ноту через ситуацію з пропагандисткою Курбатовою і запевнила, що запровадить заходи у відповідь на її видворення з України.

Курбатовій заборонили в'їзд на територію нашої держави на три роки.

10. Тамара Нєрсесьян, «Всероссийская государственная телевизионная і радиовещательная компания» (ВДТРК). 15 серпня 2017 року Служба безпеки України депортувала з країни журналістку Всеросійської державної телевізійної і радіомовної компанії (ВДТРК) Тамару Нєрсесьян.

Медіа-пропагандистку вислали через сюжет для каналу «Росія-24» про луцький фестиваль «Бандерштат», який був оприлюднений 7 серпня. В сюжеті було сказано, що фестиваль організовано «неонацистськими організаціями» і «західними кураторами», а на самому фестивалі влаштовують презентації книг «неонацистів» і забороняють російську мову.

Журналістці РФ заборонили в'їзд до України на три роки.

11. Марія Князєва, телеканали «Россия-1» та «Россия-24». 26 липня 2017 року СБУ заблокувала діяльність журналістки Марії Князєвої, яка в Україні під псевдонімом «Саушкіна» працювала на телеканали «Россия-1» та «Россия-24».

«Саушкіна», використовуючи зв'язки з проросійськи налаштованими представниками українських медіа та експертами, збирала інформацію про ситуацію в Україні, діяльність вищих органів влади та силових структур.

Князєву примусово було повернуто на територію РФ із забороною в'їзду до України терміном на три роки.

12. Раміль Ситдиков, Russia Roday і «РИА Новости».  6 травня 2017 року прикордонники не пустили до України фотокореспондента російських інформагентств Russia Today і «РИА Новости» Раміля Ситдикова. Фотокореспондент запевняв, що їде знімати «Євробачення-2017» у Києві, проте з собою у нього була лише роздруківка щодо акредитації, а офіційного запрошення від організаторів «Євробачення» в нього не було. Відсутність підтверджень щодо мети візиту до України й стала причиною відмови в перетині кордону.

За даними сайту «Миротворець», Ситдиков неодноразово порушував правила перетину українського кордону під час відвідувань анексованого Росією Криму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Укрінформ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2194
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду