Завтра Печерський суд розгляне позов Медведчука до автора книги "Нарцис"

11 Листопада 2002
750
11 Листопада 2002
19:12

Завтра Печерський суд розгляне позов Медведчука до автора книги "Нарцис"

750
Завтра Печерський суд розгляне позов Медведчука до автора книги "Нарцис"
Завтра о 10 годині у Печерському місцевому суді Києва розпочнеться засідання за позовом глави Адміністрації Президента України Віктора МЕДВЕДЧУКА "про захист честі, гідності і ділової репутації та відшкодування моральної (немайнової) шкоди" до автора книги "Нарцис. Штрихи до політичного портрету Віктора Медведчука" Дмитра ЧОБОТА. Про це повідомив Д.ЧОБІТ на прес-конференції в Спілці журналістів України.

Як передає кореспондент УНІАН, за словами Д.ЧОБОТА, відповідачами у справі В.МЕДВЕДЧУК назвав видавництво "Київ-Броди: Просвіта", Д.ЧОБОТА - як автора видання та Сергія ОРЛЮКА - директора і головного редактора Бродівського видавництва "Просвіта", де було надруковано книгу.

На думку Д.ЧОБОТА, саме подання В.МЕДВЕДЧУКОМ позову до Печерського місцевого суду столиці є протиправним, оскільки суперечить статті 125 Цивільно-процесуального кодексу України, яка встановила правила територіальної підсудності. Згідно з цією статтею, позови до фізичних осіб розглядаються за місцем їх проживання, а до організацій, що користуються правом юридичної особи - за місцем знаходження їхнього органу управління. За словами Д.ЧОБОТА, ні він, ні С.ОРЛЮК ніколи не мешкали в Печерському районі.

Також Д.ЧОБІТ наголосив, що у своїй позовній заяві В.МЕДВЕДЧУК назвав відповідачами видавництво "Київ-Броди: Просвіта", розташоване за адресою м.Київ, Музейний провулок, 8, хоча видавництва з такою назвою і за такою адресою "не існує в природі".

Д.ЧОБІТ нагадав, що відповідно до ст.137 Цивільно-процесуального Кодексу України позивач повинен вказати точну назву відповідача, а також точну адресу місця проживання фізичної особи, або місце знаходження органу управління юридичної особи, яка є відповідачем у справі.

Таким чином, на думку Д.ЧОБОТА, в оформлення позовної заяви було зумисно вкладено колізія для того, щоб прив’язати ситуацію саме до Печерського суду. Оскільки, зазначив Д.ЧОБІТ, за адресою Музейний провулок 8 розташоване Всеукраїнське товариство "Просвіта" ім. Т.Шевченка, очолюване народним депутатом України Павлом МОВЧАНОМ, однак воно не має ніякого відношення до Бродівського видавництва "Просвіта", яке знаходиться в Бродах.

На прес-конференції Д.ЧОБІТ також заявив, що отримав усі документи, використані в книзі "Нарцис", цілком легальним, а не злочинним шляхом, у чому його намагаються звинуватити. Зокрема, перед написанням книги у листопаді 2001 року Д.ЧОБІТ звернувся до ректора Київського національного університету Віктора СКОПЕНКА з проханням надати йому дозвіл на ознайомлення з документами архіву університету, що стосуються навчання народних депутатів України - випускників Київського університету ім.Т.Шевченка, "у зв’язку з підготовкою видання про своїх колег". В.СКОПЕНКО, за словами Д.ЧОБОТА, дав свою згоду, на підставі якої він і ознайомився в університетському архіві з документами, зокрема з особовою справою студента-випускника 1978 року В.МЕДВЕДЧУКА, в якій зберігались матеріали кримінальної справи щодо нього за 1973-1975 роки.

Довідка УНІАН. 7 лютого 2002 року Д.ЧОБІТ презентував в УНІАН свою книгу "Нарцис, або Штрихи до політичного портрету Віктора Медведчука". За словами Д.ЧОБОТА, цю книгу він писав як історик та політик виключно з позиції правди.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
750
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду