Коментар Держкомтелерадіо до результатів ревізії Державної аудиторської служби

17 Січня 2017
1107
17 Січня 2017
15:28

Коментар Держкомтелерадіо до результатів ревізії Державної аудиторської служби

1107
Коментар Держкомтелерадіо до результатів ревізії Державної аудиторської служби

Коментар до статті «Ревізія у Держкомтелерадіо виявила збитків майже на 300 тисяч гривень – аудит», розміщеної на сайті «Детектор Медіа» 13.01.2017.

Щодо формування планової собівартості витрат (абзац 3)

«Як стверджують державні аудитори, через відсутність контролю за правильністю визначення планової та фактичної собівартості книжкової продукції Держкомтелерадіо оплатив видавничі послуги за завищеною вартістю, через що зазнав збитків на суму 296 тис. грн.»

За умовами договорів Виконавці програми «Українська книга» подають пакет документів, що підтверджують фактичні витрати з підготовки і виготовлення видання, у тому числі і загальновидавничі витрати.

При розрахунку загальновидавничих витрат на реалізацію конкретного видавничого проекту, видавництва та видавничі організації можуть застосовувати різні методики їх розрахунку. У даному випадку Держкомтелерадіо запропонував видавничим організаціям, які беруть участь у реалізації програми «Українська книга», застосовувати розроблену Методику формування складу витрат і собівартості видавничої та поліграфічної продукції, затверджену наказом Держкомтелерадіо від 29.04.2013 № 87. Варто врахувати ту обставину, що цей документ, а саме «МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ з формування складу витрат і собівартості видавничої та поліграфічної продукції» носить рекомендаційний характер і не може вважатись виключним правилом під час розрахунку загальновидавничих витрат.

Видавництва та видавничі організації надають розрахунок загальновидавничих витрат без деталізації статей витрат, оскільки детальні розрахунки не передбачені нормативними актами. Разом з цим відповідальність за достовірність наданої інформації несуть саме видавництва та видавничі організації в особі їх керівників.

При цьому, звертаємо увагу, що зазначене порушення становить 0,6 відсотків від загального обсягу перевірених витрат за вказаною бюджетною програмою.

Щодо формування переліку видань за бюджетною програмою «Українська книга» (абзац 4):

«Крім того, аудитори виявили порушення під час використання бюджетних коштів при укладанні договорів і їх виконанні на загальну суму понад 56,7 млн грн. Зокрема, у 2014-2015 роках без урахування читацького попиту, сформованого за даними бібліотек України, було закуплено видань на суму 45,6 млн. грн. (291 назва)»

Проекти переліків видань на 2014-2016 рр. формувались з урахуванням пропозицій експертної ради, читацького попиту, який формується бібліотеками України один раз на чотири роки, та необхідністю випуску видань на виконання актів Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України, видань до пам’ятних дат та обсягу фінансування бюджетної програми.

Довідково: Експертна рада Держкомтелерадіо з формування переліку книжкових видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга» є консультативним постійно діючим дорадчим колегіальним органом, який   здійснює тематичну та змістовну оцінку видань. Основний принцип роботи експертів – відбір актуальних, змістовних книг, незалежно від того, яке видавництво їх подало до переліку. Склад експертної ради щорічно змінюється на 2/3. Члени експертної ради – відомі письменники, фахівці бібліотечної справи, представники громадських організацій, які володіють інформацією в сфері книговидання та обов’язково знайомляться з анотацією видань, окрім того знають авторів та зміст більшості книг. Засідання експертної ради починаючи з 2015 року проводиться в присутності представників ЗМІ і транслюються в Інтернеті на веб-сайті УНІА «Укрінформ» з можливістю перегляду відеозапису на Youtube.

Щодо майнових прав (абзац 5)

«Окрім цього, до переліку книжкових видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга» на 2014-2015 роки, увійшли твори, на які видавництва не мали виключних майнових прав. Загальна вартість цих видань становить понад 8,4 млн. грн.»

Додаткові пропозиції видавництва НСПУ «Український письменник» на випуск книжкових видань у серії «Бібліотека українського воїна» надійшли до Держкомтелерадіо пізніше терміну зазначеного  п. 5.1 Порядку. У зв’язку зі змінами, внесеними до Закону України від 02.03.2015 № 217-VIII «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо збільшення видатків за бюджетною програмою 1701110 «Випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга», враховуючи рішення колегії Держкомтелерадіо від 24.03.2015 р. № 3/10, експертна рада Держкомтелерадіо рекомендувала колегії Держкомтелерадіо розглянути запропоновані зміни та доповнення і схвалити додатковий перелік видань та затвердити наказом Держкомтелерадіо на наступній колегії 28.04.2015 р.

Враховуючи соціально-політичну ситуацію в країні, а також актуальність та необхідність такої літератури для її розповсюдження на тимчасово окупованих територіях та у зоні проведення антитерористичної операції, підтримки бойового духу українських військових, моральної та духовної підтримки наших співгромадян, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, ці додаткові пропозиції було внесено до додаткового переліку видань на 2015 рік.

Однак, у зв’язку з тим, що зазначені додаткові пропозиції готувались до подачі Держкомтелерадіо оперативно та у стислі терміни, у видавництва «Український письменник» не було достатньо часу для підготовки повних пакетів необхідних документів, зокрема підписання зі всіма авторами та/або упорядниками цих видань авторських договорів про передачу виключних майнових прав на використання їхніх літературних творів.

Разом з цим, в подальшому процесі реалізації програми «Українська книга» видавництвом «Український письменник» було надано Держкомтелерадіо всі оригінали підписаних обома сторонами авторських угод, актів приймання-передачі творів та, у разі необхідності, свідоцтв про державну реєстрацію авторського права на твір.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Прес-служба Держкомтелерадіо
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1107
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
LucieUnino
2575 дн. тому
Принципиальная схема управления задвижками Кузбасская комиссионная торговля новокузнецк Element of crime x factor 2009 Новые подробности массовой драки между русскими и украинцами в турции Очень плохие парни 2016 смотреть онлайн Начальник по тендерной работе Схема вышивки крестиком животных hi>
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду