БІЛЬШ ЯК 100 УКРАЇНСЬКИХ ЖУРНАЛІСТІВ ЗАЯВИЛИ ПРО НАЯВНІСТЬ ПОЛІТИЧНОЇ ЦЕНЗУРИ В УКРАЇНІУНІАН

7 Жовтня 2002
669
7 Жовтня 2002
20:33

БІЛЬШ ЯК 100 УКРАЇНСЬКИХ ЖУРНАЛІСТІВ ЗАЯВИЛИ ПРО НАЯВНІСТЬ ПОЛІТИЧНОЇ ЦЕНЗУРИ В УКРАЇНІУНІАН

669
БІЛЬШ ЯК 100 УКРАЇНСЬКИХ ЖУРНАЛІСТІВ ЗАЯВИЛИ ПРО НАЯВНІСТЬ ПОЛІТИЧНОЇ ЦЕНЗУРИ В УКРАЇНІУНІАН
Більше 100 українських журналістів заявили про наявність політичної цензури в державі. Про це йдеться у заяві, текст якої було узгоджено сьогодні на спільному засіданні оргкомітету зі створення незалежної профспілки журналістів та страйкому, обраних 5 жовтня на зборах «Політична цензура в Україні». «Ми, представники різних засобів масової інформації та журналістського середовища, а також громадських організацій - констатуємо, що в Україні існує політична цензура», - йдеться у тексті заяви.

На думку журналістів, перш за все політична цензура проявляється з боку Адміністрації Президента, органів виконавчої влади та фінансово-підприємницьких структур, які їх підтримують.

Політичною цензурою журналісти називають: вимоги попереднього погодження матеріалів та заборону поширення повідомлень і матеріалів з боку державних органів, підприємств, установ, організацій або об’єднань громадян, крім випадків, коли посадова особа є автором інформації; заборону на висвітлення певних політичних та економічних тем та діяльності певних політичних та публічних осіб; тиск на власників ЗМІ з метою нав’язування певного характеру інтерпретації фактів та подій; психологічний тиск на журналіста з метою примусити його відмовитись від публікації матеріалу; намагання державними органами, підприємствами, установами, організаціями або об’єднаннями громадян монополізувати - економічними, політичними та силовими засобами - інформаційний простір, нав’язати великій кількості ЗМІ єдині стандарти інформаційної політики; намагання перешкоджати журналістові у виконанні ним своїх професійних обов’язків.

У заяві також уточнюються вимоги журналістів.

Зокрема, від Верховної Ради журналісти вимагають протягом календарного місяця провести парламентські слухання з проблем політичної цензури за участю народних депутатів, Президента України, представників виконавчої влади, Адміністрації Президента, громадських організацій та журналістів, у тому числі членів Незалежної профспілки працівників ЗМІ.. Від власників та засновників ЗМІ усіх форм власності журналісти вимагають оголосити щонайменше 6-місячний мораторій на звільнення працівників із політичних мотивів.

Від Генеральної прокуратури - порушити кримінальні справи за фактом умисного перешкоджання законній діяльності журналістів та довести до суду справи загиблих колег Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова.

«Учасники зборів інформують про свої вимоги Верховну Раду, народних депутатів, Президента України, голову Адміністрації Президента, Парламентську Асамблею Ради Європи, міжнародну та вітчизняну громадськість, власників, засновників та менеджерів ЗМІ усіх форм власності», - зазначається у заяві.

Як повідомляв УНІАН, 5 жовтня у Києві відбулися збори журналістів, на яких, зокрема, було створено оргкомітет з підготовки створення Незалежної профспілки працівників ЗМІ, а також страйковий комітет, якому надано право висувати вимоги журналістів до влади та інших суб’єктів політичної діяльності в Україні.

У зборах взяли участь більше 100 журналістів. УНІАН
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
669
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду