Хто збирає вершки лісової галузі?

Хто збирає вершки лісової галузі?

20 Травня 2016
1950
20 Травня 2016
20:08

Хто збирає вершки лісової галузі?

1950
Конкурс: «Правозастосування та управління у лісовому секторі України. 2016»
Хто збирає вершки лісової галузі?
Хто збирає вершки лісової галузі?

Нещодавно Арсеній Яценюк на засіданні Кабміну вичитав лісників за відсутність належного автопарку для тушіння пожеж.

«У мене запитання: де гроші, які йдуть від вирубки лісу, і чому ці гроші не йдуть у тому числі на оновлення автопарку, який 30 років у вас не оновлюється?», заявив він, додавши, що збирається вияснити яким чином вирубується ліс і як він іде на експорт.

 

На це резонне питання можна відповісти дуже просто: причина відсутності пристойного автопарку, як і підвищення у рядових лісників зарплат розміром 2 тис. грн., банальна корупція.

Лісова галузь була корумпованою завжди. А попередній керівник Агентства лісових ресурсів Віктор Сівець зробив її централізованою. Він майстерно вибудував схему, яка вимивала з галузі мільйони доларів. Майже рік після його втечі у лютому 2014 року галузь жила за правилами Сівця.

Його наступники – «свободівці», поміняли лише офшорні компанії, на рахунки яких експотери переказували валюту за фіктивні маркетингові послуги.

Нардепа від «Свободи» Валерія Чернякова призначили очільником агентства наприкінці березня. Невдовзі його позаштатним радником став депутат Львівської міськради і бізнесмен Андріян Гутник. Якщо Черняков за плечима мав досвід роботи в галузі, то Гутник, за його словами, лише заочно навчався у Львівському лісотехнічному університеті. Що студент міг радити досвідченому фахівцю?

Як стверджує обізнаний співрозмовник, Черняков виконував адміністративні функції в агентстві, у той час як Гутник доносив до експортерів необхідність працювати за старими правилами.

За часів Сівця, а потім свободівців з трейдерами домовлялися про об’єми та вартість деревини працівники держпідприємства «Укрлісконсалтинг». Наприклад, ринкова ціна за кубометр половника хвойного складала 80$, однак лісгоспу фірма платила 74$, а решта 6$ йшли на рахунок офшорної фірми за так звані маркетингові послуги. Розмір «відкатів» за кожен кубометр хвойних порід сягав від 5 до 10$, а за цінні породи дерева – від 20 до 50€.

Таким чином лісгоспи продавали деревину по занижених цінах, а різниця осідала на рахунках новозеландзьких офшорівParagroup Limited, Carbax General Limited та Guardian Support Solution L.P., яка зареєстрована у Великобританії. Всі вони працювали через латвійські банки, як і офшор Сівця – Galvena Holding LTD.

У разі відмови працювати за встановленими правилами, імпортери ризикували залишитися ні з чим. Обласні управління лісових ресурсів періодично отримували з Києва списки компаній, яким можна продавати ліс, і доносили їх до лісгоспів.

Після Революції Гідності був зовсім короткий період, коли з березня по травень, вказівки не надходили, а ціни на деревину виросли. Потім схеми відновилися і тривали до січня нинішнього року, коли «свободівці» не пройшли в парламент і пішли з посад.

Автор звернулася до Гутника з проханням прокоментувати події минулого року. На запитання чому не припинили схеми, почав розповідати про створені Черняковим «гарячі лінії», куди можна було повідомити про корупцію, та звернення до ГПУ, МВС та СБУ з ініціативою перевірки галузі.

«Я вважаю, що схеми, які були при Сівці, ми поламали. Це робота не одного дня, але при Чернякову ці схеми закінчилися. При Чернякову були створені всі можливі умови для державних підприємств, щоб вони починали працювати чесно, а не так, як працювали при Сівці, та зараз, останні півроку», – заявив Гутник.

Однак, як стверджують джерела в облуправліннях, вертикальна корупція в ДАЛРУ зникла якраз у січні-лютому, коли агентство лишилося без голови. Вказівки з якими фірмами та по яких цінах працювати приходити перестали. Але це не значить, що корупції в галузі не стало: вона почала проявлятися на місцях.

ПАДІННЯ ЦІН НА ДЕРЕВИНУ

Цей рік став не найкращим для лісової галузі: поставки деревини в Китай різко впали через наплив дешевої сировини з Росії, Малайзії та Індонезії. Менше сировини стали купляти турецькі компанії через девальвацію місцевої валюти. За оцінками фахівців Агентства лісових ресурсів, ці ринки споживали приблизно дві третини від 4 млн кубометрів лісу, які щороку експортуються з України. Інша третина традиційно припадає на європейський ринок, експорт деревини на який зростає.

Через трансформації на зовнішніх ринках, суттєво знизилася вартість половника хвойного в середині країни. Трейдери вже не мають такої маржі, як в попередні роки.

Дані отримані на основі опитування обласних управлінь лісових ресурсів і трейдерів

Дані отримані на основі опитування обласних управлінь лісових ресурсів і трейдерів

«Китайский ринок впав, якщо зараз хтось захоче відновити корупційні схеми, то ліс купляти ніхто не буде. За останні три місяці я отримав великий збиток, якщо хтось скаже поділитися – я скажу до побачення», – говорить представник сінгапурської компанії «Судима» в Україні Сатьям Джамін.

ЛЮСТРОВАНИЙ РАДНИК

Після того як свободівці пішли з ДАРУ, на хазяйстві в агентстві лишився заступник голови Віталій Атаманчук. Попередня його посада – заступник начальника Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства. Якпишуть ЗМІ, саме цьому відомству підпорядковується Дніпровсько-Тетерівське лісництво, у якого у 2012 році товариство «Кедр» Януковича забрало 30 тисяч гектарів землі для свого мисливського господарства «Сухолуччя». Ця оборудка відбулася під носом в Атаманчука, якого згодом у 2013 році сам Янукович призначив заступником голови ДАЛРУ.

Оскільки він підпадав під люстрацію, то у квітні вирішив звільнитися сам. Вже в травні екс-заступник використав свої зв`язки і став радником міністра МінАПК Олексія Павленка. Фактично, Атаманчук не пропускає жоден офіційний захід за участі нового керівника ДАЛРУ Олександра Ковальчука та бере активну участь у всіляких «круглих столах» з питань реформування галузі.

Загалом за все, що відбувалося в ДАЛРУ, як за часів Сівця, так і свободівців, поки ніхто не відповів. У ГПУ повідомили, що у ході досудового розслідування «перевіряється інформація щодо можливої причетності» керівництва агентства за період 2011-2014 рр. до вимагання грошових коштів під виглядом «маркетингових послуг». Про підозру іще нікому не повідомили. Також правоохоронці звернулася за допомогою до компетентних органів більше як 15 країн світу.

Чи притягнуть до відповідальності винуватців, покаже час. Але зрозуміло одне: безкарність провокує до нових зловживань.

КОМУ НАЛЕЖАТЬ ФІРМИ-ПОСЕРЕДНИКИ НА РИНКУ ДЕРЕВИНИ?

Продавати необроблений ліс для експорту українським компаніям заборонено. Згідно наказу №42 Держкомлісгоспу, весь заготовлений об’єм деревини виставляється на щоквартальний аукціон, де його купують підприємці для свого виробництва. Рештки мають продаватися за прямими експортними контрактами іноземним переробникам.

Раніше так і було. Лісгоспи напряму постачали сировину таким відомим європейським і турецьким компаніям як «Швайгофер», «Груп Агач», «Метрополь». Традиційно багато лісу купляла і сінгапурська «Судима». Але приблизно у 2007-2008 рр. серед фаворитів опинилися нікому не відомі компанії з реєстрацією у «білих офшорах».

Ці фірми-посередники, без власного виробництва, опинилися у числі найбільших трейдерів. Як розповідають джерела в облуправліннях, фірми нав’язали «згори». «Нам вигідніше в Європу постачати, бо ми близько до кордону, але змушені відправляти вантаж в Одесу. Вся Україна з ними працює, не тільки ми», – розповідає працівник Львівського облуправління про одну з таких компаній.

Дивним чином фірми-посередники стали «вибирати» в лісгоспів елітні сорти деревини по «демократичних» цінах, купляти у великих об’ємах «чорний ліс» без будь-яких наслідків з боку правоохоронців. Власники цих компаній всіляко використовують зв’язки для лобізму свого бізнесу. Характерно, що фірми експортують ліс здебільшого на китайський ринок, однак після падіння останнього почали орієнтуватися на Європу.

ROYALTRON LLP & GOOD TRADE (HK) LIMITED

Однією з найбільших фірм-посередників є Royaltron LLP. У 2014 році власники компанії почали працювати на ринку під брендом Good Trade (HK) Limited. Як стверджують конкуренти, компанію перейменували через зіпсований імідж на китайському ринку.

Примітно, що під обома назвами фірма була лідером в Чернігівській, Черкаській, Кіровоградській та Волинській областях по експорту «ділового» дубового половника, який на внутрішньому ринку у великому дефіциті. На рік галузь заготовляє близько 470 тис. куб дуба, у той час як потреба українських підприємств у цій деревині становить близько мільйона кубометрів.

За правилами, лісгоспи мають у першу чергу виставляти увесь заготовлений запас дуба на аукціонні торги, і лише залишки продавати експортерам. Однак Good Trade уміє домовлятися і успішно долає цю законодавчу перепону.

За такими цінами Good Trade у 2014 р. купувала дубовий пиловник. Лісники кажуть: цьогоріч фірма домовлялася про зниження цін

За такими цінами Good Trade у 2014 р. купувала дубовий пиловник. Лісники кажуть: цьогоріч фірма домовлялася про зниження цін

Як повідомили автору обізнані джерела, Good Trade має у регіонах свої «товки». На біржових торгах вони купують для компанії деревину по цінах внутрішнього ринку, які по Україні приблизно на 40% дешевші від експортних.

Створена у 2009 році трейдингова компанія Royaltron & Good Trade виросла у групу компаній Good Wood, які займаються логістикою, торгівлею деревиною та агропродуктами.


Як стверджують лісники, власником компанії є Володимир Дроздов. Автор хотіла поцікавитися, як йому вдається так вдало домовлятися з лісгоспами про купівлю дефіцитної деревини, однак розмова не вийшла:

-Це Володимир Дроздов?

-Да.

-Ви є власником компанії Good Trade ?

-Ні, не знаю такої компанії, хто вам дав мій телефон?

-Учасники ринку.

-Я на такі питання не можу розмовляти, я закордоном, – відрізав він і поклав слухавку.


Водночас в офісі Good Trade, який знаходиться у Києві по вул. Новоконстянтинівська, 13/10 у телефонній розмові автору підтвердили, що Дроздов є власником компанії, однак зауважили, що він рідко буває на роботі.

ZORTEX BUSINESS LLP & INTERLINE MANAGEMENT L.P.

Фірма Zortex увірвалася на ринок у 2012 році і майже одразу стала лідером. Вказівки з нею працювати облуправління почали отримувати з Києва.

На своєму сайті компанія пише, що її основний експортний матеріал – пиловник сосни, ялини, осини, вільхи, берези, бука, ясеня. Останні в списку породи дерева є дефіцитними на внутрішньому ринку.

У минулому році з цією фірмою в галузі розгорівся скандал: з перевірками в лісгоспи наглянула СБУ, яка виявила масштабні об`єми експорту так званого «чорного» лісу.

На сайті Лісагентства навіть було повідомлення про це: «Викрито схему компанії Zortex, яка закуповує деревину за підробленими документами у комунальних лісгоспах, яку потім відправляє на експорт».

Така деревина коштує на 50% дешевше від сертифікованої. Якщо вартість соснового половника II-III сорту на біржі складає 850 грн, то нелегально заготовлена обійдеться приблизно у 400 грн за кубометр. Схема із «чорним» лісом для імпортерів приваблива тим, що дозволяє суттєво збільшити загальний прибуток від його перепродажу.

Хоча компанія зареєстрована за у Великобританії, а формальним директором компанії є така собі Shirley Van Kerkhove із Сейшельських островів. Насправді офіс Zortex знаходиться у Києві, по вул. Щорса, 32 г.

Власне це зазначено в одній з комерційних пропозицій, адресованій начальникам облуправлінь лісових ресурсів.

Зортекс на Щорса,32гАвтор навідалася за цією адресою. В офісі повідомили, що у них «лісом займається Олег», але його немає. Водночас сусіди по приміщенню розповіли, що Олег приїздить на роботу автомобілем Renge Rover.

З власних джерел у правоохоронних органах вдалося з’ясувати, що авто з такими номерами зареєстроване у Печерському районі столиці. Його власником є Котляр Олег Ігорович 1964 року народження.

Цікаво, що людина з ідентичним ім’ям є засновником та директором також російських компаній, які займаються продажем лісоматеріалів, – це ООО «Тимбер.РУ», ООО «Северный лес», ООО «Каркас».

Торгівля деревиною не єдине заняття Котляра. Наразі він має свою фірму, яка, окрім лісоматеріалів, займається продажем газового палива – це ТОВ «Авіатехпостачання».

У реєстрі можна знайти інформацію, що у 2008 році він також був засновником фірми «Укртехінвестгаз», яка наразі входить у концерн «Укргаз». Одним із засновників концерну є Дмитро Єрмаков, який восени минулого року балотувався у парламент за списками «Опозиційного блоку». Експерти нафтогазового ринку називають «Укргаз» «навколофірташівською» структурою.

Автор звернулася до Котляра за коментарем. Почувши, що до нього телефонує журналіст, він кинув слухавку. Однак за п`ять хвилин передзвонив і почав переконувати, що не має ніякого відношення до Zortex: «Хто вам таку дурницю сказав? Який Зортекс? Я зовсім другу компанію українську маю».

Тепер Котляр може вдавати, що не знає Zortex, оскільки з недавніх пір працює під новим брендом – Interline Management L.P.

PREMIER TRADE AND CONSALTING LTD

Ця компанія входить у десятку найбільших імпортерів українського лісу на турецький та китайський ринки. Минулого року лише з Київської області Premier вибрав 70 тис. куб. сосни.

На сайті компанії зазначено, що її генеральний партнер в Україні – ТОВ «Босфорліс».

У реєстрі засновником фірми значиться Юрій Дімчогло. Свою причетність до цього бізнесу спростовувати не став. Розповів, що займається експортом лісу вже 15 років. Спочатку був представником турецької «Metropol yapi malzemeleri LTD», а потім відкрив власну компанію.

«Я був у першій десятці, але у другій половині десятки» – каже Дімчогло. Переконує, що передав справи своєму троюрідному брату Андрію Дімчогло, який значиться керівником «Босфорліс». А в його пріоритетах наразі – будівництво паромного комплексу та різні інвестиційні проекти.

Дімчогло не чужий в політиці. Він депутат Одеської облради і заступник голови партії «Наш край», очільник якої Антон Кіссе входить у парламентську групу «Відродження».

Нещодавно Кіссе був серед ініціаторів законопроекту «Про внесення змін до Лісового кодексу Україні», який передбачає передачуДАЛРУ у відання Мінекології. При цьому Дімчогло до останнього часу значився радником з питань «ефективного використання лісових ресурсів» міністра екології Ігоря Шевченка, якого нещодавно звільнили.

«Цей законопроект був ініціативою Мінекології. Антон Іванович згодився підтримати його в парламенті», – не приховує Дімчогло.

Він вважає, що передача Агентства лісових ресурсів у відання МінАПК була помилкою: «МінАПК ніколи не розбиралося в лісах. Якщо повернутися до історії, то Лісагентство було в структурі Мінекології, яке і зараз видає дозволи на вирубку лісів. У відання МінАПК передали у період Присяжнюка».

ARBICOM LLС. CARNINGTON LLP

Спочатку Arbicom була фаворитом в експорті лісу з Київської та Чернігівської областей. Згодом компанія «підкорила» й інші ресурсні регіони.

Торгівля деревиною – не єдиний профіль фірми. За часів «розквіту» правління Януковича у 2012 році компанія булапереможцем тендерів на постачання друкувальних машин Держвидавництву «Преса України» на суму 25,9 млн грн.

На цих торгах єдиним конкурентом компанії було ТОВ «Центр-опт-сервіс», засновником якого є Сергій Гуня.

Як виявилося, конкуренти на тендерах – структури споріднені. Той самий Гуня є засновником ТОВ «БЦ «Орловський» – експедиторської компанії Arbicom. Таким чином дві фірми протягом року влаштовували театралізовані тендери. Зрозуміло, без владної підтримки провернути подібне не можливо.

Отже, хто стоїть за Arbicom? Є підстави вважати, що це колишній регіонал, а нині член «Опозиційного блоку» в парламенті Леонід Клімов. Саме на території «Іллічівського заводу ЗБК», який належить до його бізнес-імперії, і розташовані склади експедиторської фірми ТОВ «БЦ «Орловський».

Автор направила запит помічнику Клімова, однак на момент публікації матеріалу відповідь не надійшла. Не захотів спілкуватися і Сергій Гуня.

Наразі відомо, що Державна фіскальна служба порушила кримінальну справу відносно Arbicom. «Вони занизили вартість митних вантажів», – зазначив співрозмовник. Правоохоронці проводили обшуки у приміщеннях компанії в Іллічівську та Києві, а керівників лісгоспів, які відвантажували їм ліс, викликали на допит. Наразі ведеться слідство.

Засновники Arbicom знайшли вихід із ситуації: з того самого офісу в Києві по вул.Тургенівська, 60 розсилаються комерційні пропозиції по лісгоспах під новою назвою – Carnington LLP.

Кому належать фірми-посередники на ринку деревини

Кому належать фірми-посередники на ринку деревини

Фірми-посередники лише зареєстровані в офшорах. Насправді вони мають цілком реальних українських власників.

Джерело: CorruptUA.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Алла Шершень, CorruptUA.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду