Вирубка лісів починається із «дозволеної Законом»

Вирубка лісів починається із «дозволеної Законом»

20 Травня 2016
2075
20 Травня 2016
19:27

Вирубка лісів починається із «дозволеної Законом»

2075
Конкурс: «Правозастосування та управління у лісовому секторі України. 2016»
Вирубка лісів починається із «дозволеної Законом»
Вирубка лісів починається із «дозволеної Законом»

Два різних випадки вирубки дерев під Кременчуком продемонстрували результати безкарності і недолугості законодавчої бази в цьому питанні. Ті ж самі люди спочатку масово рубали дерева, які належать автодору, а потім вже незаконно знищили частину лісових насаджень. А все тому, що перша справа навіть не була доведена до суду, тому зупинятися, відчувши безсилу Закону, порушники вже не могли навіть з лісом.

­З чого все почалося                

На стратегічному об'єкті - Власівській водозахисній дамбі в селі Кривуші - майже місяць проводились роботи по вирубці дерев. 28 листопада мною було сфотографовано як працівників і масштаби вирубки, так і порушення, на які закрили очі у Службі автомобільних доріг України і спеціальній екологічній комісії, яка визначала здорові і нездорові дерева на цьому участку.

 Жителі впевнені, що напередодні опалювального сезону підприємці вирішили запастися якісної деревини.

Для початку пропонуємо вашій увазі відео з місця події (13:00 28 листопада, це субота)



Розберемося в «ціні питання». Робочим майже за місяць вдалося вирубати більше 150 метрів посадки дерев. Тільки за декілька годин 28 листопада  полісмени зафіксували 21 метр вирубаної посадки. Примітно, що в середньому діаметр зрубаного дерева становить 25 см, а діаметр деяких стовбурів досягав 59 см (!). Всього ж було знищено понад 200 дерев.

На той час вартість машини дров становила близько 3 тисяч гривень. Поки я стояла і чекала викликаної поліції, біля дров, які були показово виставлені обабіч траси, декілька разів зупинялися машини, запитуючи про ціну.

До слова, дорогоцінні пеньки з дороги робочі прибирали блискавично, а ось гілки,  як лежали з 2 листопада (приблизної дати початки робіт зі слів селян), так лежать і по сьогодні.

Декілька слів про наболіле

Епопея і обурення відносно санітарної обробки відома всім. Під її приводом вирубуються ліси. Так сталося і в цьому випадку, адже в житті ніхто не проводить потрібних експертиз, а законодавчу  базу у цьому питанні  найчастіше трактують на користь тих, хто вирубує. У суді порушники можуть легко схопитися за ті ж самі молоді деревця, які, окрім висаджених згідно з документацію, самовільно виросли у другу і третю смуги поруч.

Самого договору мені не вдалося побачити, адже на момент вирубки ніхто його так і не продемонстрував. Тим не менш, за словами депутата районної ради Юрія Бессусіднього, 27 листопада йому пощастило побачити договір, згідно з яким проводиться вирубка. У ньому було зазначено, що «Полтаваоблавтодор» наймає працівників для озеленення даної території. Також в договорі було вказано, що на місці озеленення повинні бути присутні представника ДАІ і знаки, які вказують на проведення даних робіт. До слова, після розмови з Бессусіднім знак таки з'явився біля складених у купу пеньків, а ось ДАІшників тут не бачив ніхто. Можна тільки позаздрити і завзятості працівників, які поспішно рубали дерева протягом вихідного дня.

Кульмінацією подій стала заява працівника, який проводив вирубку. Так, Валерій Павлов заявив, що дерева підуть на опалення 2-ї міської лікарні та 6-ї гімназії.



От тільки начальник міського управління охорони здоров'я Максим Середа навіть не чув про грандіозну вирубку дерев на благо кременчужан. Зрубані за половину дня пеньки співробітники поліції не змогли навіть помістити в KAMAZ. Все інше протягом ночі розтягли невідомі у штатському.

Версія слідства

Справа закінчилася тим, що до суду правоохоронці її не змогли передати. Тут назвали відразу декілька найголовніших аргументів.

7 жовтня 2015 року Службою автомобільних доріг України у Полтавській області дійсно був виданий лісорубний квиток серії 02 ЛКБ № 434139 на підставі акту обстеження від 5 жовтня. Саме на підставі цього акту і була здійснена вирубка зелених насаджень, які не відповідають вимогам п. 3. 4. 1 – 3. 4. 2 ДСТУ 3587 – 97 «Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди» у смузі відведення автодороги, яка належить до IV категорії. Згідно ж цього ДСТУ відстань від кромки проїзної частини до найближчого краю стовбура складала 7, 5 метрів, що теж засвідчило правомірність вирубки. Ну і наостанок мені надали традиційний аргумент про те, що розміщення зелених насаджень на узбіччях автодоріг не допускається.

Додам тільки, що цивільно-правовий договір між ТОВ «Вест Профіт» (фірма, яка проводила вирубку) та працівниками, які не встигли втекти з місця подій, був укладений 25 листопада(!). Хоча по суті вони проводили ці роботи місяць.

Тож слідством була встановлена відсутність складу кримінального правопорушення передбаченого статтею 246 КК України, що полягає у відсутності предмету, обов’язкового елементу об’єкту, зазначеного складу кримінального правопорушення – дерева і чагарники, які ростуть у лісах чи лісових насадженнях.

Весь KAMAZ із вилученими вирубленими деревами повернули тим, хто рубав.

Іронія долі – «ці ж самі» врешті-решт почали рубати ліс!

7 жовтня Полтавський обласний автодор видав декілька порубочних листів. Перший – відносно вирубки в Кривушах. Інший же надавався на проведення аналогічних «очисних» робіт в селі Омельнику Кременчуцького району. Однак там смуга, яка належала автодору, межувала із смугою лісових насаджень, які були власністю Кременчуцького лісгоспу.

Оскільки дорога в Омельнику теж належала до доріг місцевого значення IV категорії, то вирубувати згідно з вимогами порубочного листа теж дозволялося на 9-метровій відстані від дороги.

Однак тривогу підняли місцеві мешканці, коли почали розуміти, що «дорожники» вирубують лісові насадження на відстані 23 метри. Уже традиційно автодор не проконтролював дотримання вимог вирубочного листа виконавцями, через що постраждали лісові насадження.

Більше того, за словами слідчих, вирубочний лист, який надавався 7 жовтня, мав термін дії до 31 грудня 2015. А вирубка в Омельнику була зафіксована на початку квітня 2016 року, тож про наявність будь-яких дозвільних документів не може йти мови.

Щоправда, саме завдяки цьому порубочному листу правоохоронці і встановили їх причетність до вирубки в Кривушах.

Наостанок декілька слів про підприємство. ТОВ «Вест профіт» згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань займається відразу декількома видами діяльності. Серед них є і лісозаготівлі, лісопильне та стругальне виробництво, оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням.

Свою провину директор підприємства визнав. Тепер йому за незаконну вирубку лісових насаджень загрожує штраф 1700 гривень згідно зі ст. 246 КК України.

Збиток, який було завдано державі, складає близько півмільйона гривень.

Який вихід?

За час опалювального сезону чи не кожен 5-й житель Кременчуцького району перейшов на твердопаливне опалення. Для всіх стало звичним бачити вагони вирубаної сосни у дворі біля двоповерхових будинків.

Люди не здатні заплатити рахунок за газ, тому і змушені шукати альтернативу.  І не завжди законну.

Абсолютно неврегульоване законодавство, свавілля організаторів вирубки і «закриті очі» автодору – ось з чого потрібно починати. Звільнення керівника Держлісагентства відбулось для того, щоб заново перерозподілити смачний і прибутковий шмат бізнесу на деревах. Тобто, щоб до вирубки прийшли ті, які не встигли в свій час відхопити потрібного.

Це висновок можна через те, що навіть нова достойна людина, яка прийде на цю посаду, нічого не зможе вдіяти. За умов такої партизанської і вимушеної вирубки насаджень  біля автодоріг, які згідно з рядом вищезазначених документів є законними, масштаби будуть збільшуватися із катастрофічною швидкістю.

Оскільки згідно з ДСТУ 3587 – 97 «Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди» розміщення зелених насаджень на узбіччях автодоріг не допускається, необхідно організувати комунальну вирубку цих насаджень і їх подальший продаж, кошти від якого йтимуть державі, а не знищувачам лісів.

Окрім цього, при проведенні вирубки необхідно передбачити подальшу зачистку цієї зони. В тих де Кривушах гілки лежатиму роками. Вже сьогодні на місці вирубаних дерев розростається стихійне звалище, яке з кожним днем стає більшим. По-моєму, це якнайкраще демонструє наслідки абсолютно безсильного Закону.

Підготовлено спеціально для конкурсу за метеріалами газети "AVтограф".

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Тетяна Хвильова, позаштатний кореспондент кременчуцької газети «AVтограф»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2075
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду