Чи існує в Україні інтернет-мовлення?

Чи існує в Україні інтернет-мовлення?

16 Травня 2016
1665
16 Травня 2016
10:13

Чи існує в Україні інтернет-мовлення?

Наталія Клітна
голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту
1665
Чи існує в Україні інтернет-мовлення?
Чи існує в Україні інтернет-мовлення?

Студія –виробник етнічного контенту із Чернівців ТОВ «Наше Медіa» увійшов до складу Асоціації правовласників та постачальників контенту. Об'єднання сталося у зв'язку з спільним баченням  необхідності термінового впровадження європейських стандартів у сфері медіа.

Історія цього молодого та динамічного колективу ТОВ «Наше Медіa» надто цікава і варта уваги. Протягом останніх двох років талановита команда незалежної студії — виробника з Чернівців успішно працює над реалізацією локального проекту місцевого кабельного мовлення. Творчий колектив об'єднала любов до всього нашого — українського. Оскільки любов — щира, то віриться, що в них неодмінно все вийде. Але необхідна допомога держави — ні, грошей не треба. Як повітря, необхідні європейські стандарти у сфері медіа, про що всі часто говорять, але чомусь проектний «віз» оновленого законодавства гальмує вже не один рік.

Сьогодні засновники студії і телеканалу «Наше Медіa» Андрій Верхоляк та Ігор Швець реалізують амбітний план: вони на базі місцевого мовника розвивають  музично-розважальні всеукраїнські телеканали із 100-відсотковим українським контентом ЕТНО канал HD і НАШЕ MUSIK HD. Поки що канали здійснюють інтернет-мовлення в сервісах ОТТ, які, до речі, вже розмістили на своїх платформах усі відомі гравці ринку, підтримуючи виробника українського контенту.

Однак на заваді подальшого розвитку «Нашого Медіа» — застаріле телевізійне законодавство: канал не може отримати в Нацраді України з питань телебачення і радіомовлення ліцензію на інтернет-мовлення, яке не передбачено нормативно-правовими актами України. Без ліцензії Нацради потрапити до інших багатоканальних (кабельних) мереж не можливо.

Інтернет як технологічне середовище поширення телевізійних послуг чомусь не хочуть помічати ані депутати, ані працівники Нацради.  Хоча, напевно, їхні діти не дивляться класичне ТБ і повністю задовольняють свої інформаційні та телевізійні потреби за допомогою мережі Інтернет?

Які варіанти легалізації «Нашого Медіa» в Україні наразі існують? Відповідно до діючого законодавства, держава пропонує  отримати ліцензії на кабельне мовлення на кожен населений пункт України. За даними офіційного веб-порталу Верховної Ради в країні 460 міст. Сукупна вартість таких ліцензій тільки на обласні центри перевищуватиме 5 млн грн. Оскільки студія — виробник вітчизняного етнічного контенту — не нафтогазова компанія, закупівля таких ліцензій не доцільна.

Найпростішим рішенням є варіант отримання повідомної реєстрації телеканалу в країні Європейського союзу за сотню чи дві євро. Оскільки Україна є стороною Європейської конвенції про транскордонне телебачення і не може обмежувати надання телевізійних послуг із держав ЄС, після включення каналу до Переліку адаптованих іноземних мовників «Наше Медіa» на законних підставах укладатиме угоди з кабельниками. Адже головне — щоб наші медіа потрапили до наших глядачів? Але чому не через наші регуляторні органи?

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду