Як має змінитися ТБ, щоб вижити

Як має змінитися ТБ, щоб вижити

25 Квітня 2016
706
25 Квітня 2016
20:35

Як має змінитися ТБ, щоб вижити

Андрій Подщипков, для Forbes
706
І яку роль у змінах відіграє інтернет
Як має змінитися ТБ, щоб вижити
Як має змінитися ТБ, щоб вижити

ТВ-канал «112 Україна» розпочав мовлення 2013 року. Уже 2015-го «112», який працює 17 годин на добу у прямому ефірі, вийшов у лідери серед інформаційних каналів країни, обігнавши «5-й канал» і «24». Власник «112 Україна» Андрій Подщипков розповів Forbes, впровадження яких технологій дає змогу його каналу зберігати лідерство в інформаційному сегменті.

Телебаченню давно пророкують смерть на користь ширшого охоплення інтернету та соціальних мереж. Численні опитування показують, що довіри до соціальних мереж у користувачів більше, ніж до традиційних засобів масової інформації. Молоде покоління вже не хоче бути просто «споживачем» новинного продукту, воно хоче активно брати участь у створенні новин. Телебачення ж, у свою чергу, дедалі більше асоціюється зі старшим поколінням і словом «консервативність».

Чи означає це, що ТБ вмирає? На мою думку, звичайно, ні. Це лише означає, що телебачення має змінитися, щоб відповідати новим запитам суспільства.

Усе, що необхідно, – це створити ефективне поєднання ефірного мовлення та інтернету, який вбере в себе переваги старих і нових технологій. Новий формат має відповідати громадському запиту на оперативне отримання якісної та правдивої інформації. Адже люди більше не хочуть чекати, вони хочуть бути активною частиною інформаційного простору й дізнаватися новини відразу – у момент їхнього виникнення.

Каналу «112» вдалося створити такий формат. Більше того, зламати стереотип про дорожнечу телевізійного продукту: ми виробляємо якісний інформаційний ефір за ціною менш як $17 за хвилину. Для цього потрібно було відмовитися від громіздкої телевізійної техніки й почати використовувати нові технології для виробництва новин. І водночас перестати боятися придумувати альтернативні способи застосування вже наявних рішень. Наприклад, ми впровадили трансляції за допомогою планшетів, онлайн-комунікаторів і мобільних передавальних систем. Це своєрідний «рюкзак» за плечима журналіста, завдяки якому можна вести трансляцію з будь-якої точки світу. Мобільні передавальні системи не потребують залучення вузькоспеціалізованих кадрів – настроювання, налагодження тощо можна провести дистанційно з офісу. Як результат: немає труднощів із географією, телеканал перестає залежати від транспорту й ситуації на дорогах.

Змінити довелося й підхід до організації процесів виробництва на користь мобільності журналістів і швидкості видання інформації в ефір. Сьогодні можна монтувати сюжети віддалено без установленого обладнання, використовуючи відеоархів телеканалу. Для цього достатньо зайти у веб-браузер і зробити сюжет, який відразу ж вийде в ефір.

Такий підхід одночасно здешевлює процес, додає маневреності в роботі і збільшує швидкість передавання даних. Тому в нас між виникненням новини й появою її в ефірі минає не більше 3–5 хвилин.

Україна зараз, на жаль, не флагман сучасних технологій – як із погляду їх виробництва, так і впровадження. Але позитивна динаміка в розвитку інтернет-технологій усе-таки є, тому варто використовувати всі можливості для модернізації виробництва новин. Наприклад, впровадження ЕRP-систем на телеканалах дозволяє повністю планувати завантаження телеканалу й уникати накладок завдяки координації роботи всіх структур – від замовлення авто до виходу співробітника на зміну.

Що виходить у сухому залишку? Рейтинги телеканалу як показник його успішності. Якщо повернутися до нашого досвіду, то «112 Україна» менш ніж за два роки роботи вийшов на перше місце серед новинних каналів країни. У нас немає «джинси» й поняття «темників». Ми не представляємо чиїхось інтересів, нас цікавить суто об’єктивне подання новин. І такий підхід себе виправдовує. Тепер ми розвиваємо бізнес-модель «112» на міжнародному рівні, пропонуючи розробку телеканалу «під ключ» на будь-якому ринку світу.

Про автора: Андрій Подщипков, генеральний директор і власник телеканалу «112 Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Андрій Подщипков, для Forbes
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
706
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду