Глава Національної телекомпанії Зураб Аласанія: Серед ініціаторів моєї відставки кум Томенка Набруско

Глава Національної телекомпанії Зураб Аласанія: Серед ініціаторів моєї відставки кум Томенка Набруско

22 Квітня 2016
1121
22 Квітня 2016
15:00

Глава Національної телекомпанії Зураб Аласанія: Серед ініціаторів моєї відставки кум Томенка Набруско

Михайло Гуховський, «Главком»
1121
Правління Національної спілки журналістів України (НСЖУ) на своєму засіданні звернулося до нового прем’єр-міністра з вимогою звільнення очільника Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураба Аласанії. За таке рішення проголосували 29 членів правління організації, 1 - проти, 2 – утрималися.
Глава Національної телекомпанії Зураб Аласанія: Серед ініціаторів моєї відставки кум Томенка Набруско
Глава Національної телекомпанії Зураб Аласанія: Серед ініціаторів моєї відставки кум Томенка Набруско

Як пояснив в коментарі «Главкому» перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, головна причина такого рішення – відірваність керівництва НТКУ від регіональних представництв, тиск на журналістів у регіонах через начебто їх непрофесійність, а також відсутність бачення чіткого реформування НТКУ, на базі якого створюється Суспільне мовлення. Окрім того, за словами секретаря Спілки журналістів Сергія Омельчука, у каналу нині надто низький рейтинг. Мовляв, з 6-го місця, яке він мав два роки тому, канал перемістився в кінець списку.

Голова правління ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, вважає, що більшість претензій до Аласанії безглузді і маніпулятивні. «Ініціатива винесення цього питання на правління належала Набруско, Омельчуку і Котюжинській», - написала Лигачова на своїй сторінці у Facebook. Підтверджує це і Томіленко. «Немає довгої й тривалої історії, що ми готували це засідання і є повне досьє з морем випадків тиску на журналістів», - зізнався він. Перший секретар організації просить не пов’язувати рішення правління Спілки з політикою. Мовляв, те, що звернення до глави уряду відбулося одразу після зміни уряду, – випадковість.

Сам глава Національної телекомпанії пов’язує звернення до нового Кабміну з бажанням старих кадрів повернутися на свої посади в телекомпанії. Усі збвинувачення керманич поки що державного мовника відкидає. Аласанія запевняє, що жодного тиску на журналістів в регіонах після його приходу на посаду (це відбулось відразу після Майдану наприкінці березня 2014-го) року не було, як і звільнень журналістів. В бліц-інтерв’ю «Главкому» Зураб Аласанія висловив упевненість, що уряд навіть не розглядатиме звернення правління НСЖУ, створення суспільного мовлення продовжуватиметься і надалі, а скорочення працівників НТКУ відбуватимуться і надалі - впродовж наступних 3-4 років.

-З чим пов’язуєте звернення НСЖУ до нового глави уряду щодо необхідності вашого звільнення?

-Рішення не пов’язано з новим урядом як таким. Але реакціонери зі зміною уряду бачать шанс на своє повернення. Ну раптом це станеться.

-Кого маєте на увазі?

-Починаючи з Набруска (Віктор Набруско – секретар НСЖУ), який є ініціатором цього всього, від Томенка (екс-депутат, екс-глава парламентського комітету з питаняь свободи слова, - «Главком») це все іде. Це ж його кум, який колись очолював радіо (Набруско очолював Національну радіокомпанію України). Ще (Тетяна) Котюжинська (медіаюрист, секретар НСЖУ), яка живе процесами повернення. Мені вони закидають звільнення людей. Але вже 2 роки поновлюються люди, які два роки тому були звільнені. Це поодинокі випадки. Ніяких скорочень не відбулося за цей час, жодного разу. Це просто спроба все повернути у старе русло. От і все.

-Уряд вас може звільнити на підставі цього звернення? Якими будуть ваші дії?

-Певен, що Уряд не зверне на це (звернення) уваги, не розглядатиме це питання. Уряд, насправді, не дуже звертає увагу на суспільне мовлення і на реформу як таку… Бо якщо вони допомагають, то навзамін теж чогось хотітимуть. А якщо не допомагають, то й «ладно»… Хоч воно (реформування) гірше іде, але хоча б не заважають, і за це вже треба дякувати.

Знаєте, і по регламенту все було порушено. Бо НСЖУ не мали жодного звернення від своїх обласних осередків. Отже, вони просто вмить підняли це питання (ініціатива звільнення керівника НТКУ), а як воно у них виникло, можна спитати тільки у Степана Курпіля і Віктора Набруска (секретаріат НСЖУ). Бо виникло зненацька.

-Вам закидали тиск на журналістів. Зокрема, за словами Сергія Томіленка, такий тиск був на обласну телекомпанію у Вінниці, журналістів якої ви збвинувачували у непрофесійності.

-Назвіть хоч один приклад тиску! Їх немає, жодного такого прикладу не було. Будь-хто може сказати, що я вбив Кеннеді. Як я маю на цей закид відповісти? Я не чув ніколи на свою адресу того, що на когось тиснуть. От зараз я у Львові. Я кожного тижня зустрічаюсь (з регіональними осередками), розповідаю про те, що буде, що ми будемо скорочуватися. Однозначно. Але на це піде роки 3-4.

-Вам також закидають низькі рейтинги Першого каналу, мовляв, до вашого приходу вони були значно вищими. Чому показники впали?

-Не можна це розглядати у відриві від всього телебачення в країні. По-перше, рейтинги ж комерційні, і вони міряються і великих 50+ (населенні пункти, в яких проживає 50 тисяч мешканців і більше – «Главком»). А коли ми міряємо соцвимірами, чи за допомогою фокус-груп, то в нас виходить 25% довіри, 47% впізнаваності бренду. Це про що каже, про 1% рейтингу? Кому вони це розказують? Вони в рейтингах нічого не розуміють взагалі. До того ж всі телеканали за останній час втратили до 5% - 6% своїх рейтингів.

Михайло Глуховський, «Главком»

Фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Михайло Гуховський, «Главком»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1121
Читайте також
30.04.2016 11:06
Юрко Космина, LB.ua
1 803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду