detector.media
22.04.2016 15:00
Глава Національної телекомпанії Зураб Аласанія: Серед ініціаторів моєї відставки кум Томенка Набруско
Глава Національної телекомпанії Зураб Аласанія: Серед ініціаторів моєї відставки кум Томенка Набруско
Правління Національної спілки журналістів України (НСЖУ) на своєму засіданні звернулося до нового прем’єр-міністра з вимогою звільнення очільника Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураба Аласанії. За таке рішення проголосували 29 членів правління організації, 1 - проти, 2 – утрималися.

Як пояснив в коментарі «Главкому» перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, головна причина такого рішення – відірваність керівництва НТКУ від регіональних представництв, тиск на журналістів у регіонах через начебто їх непрофесійність, а також відсутність бачення чіткого реформування НТКУ, на базі якого створюється Суспільне мовлення. Окрім того, за словами секретаря Спілки журналістів Сергія Омельчука, у каналу нині надто низький рейтинг. Мовляв, з 6-го місця, яке він мав два роки тому, канал перемістився в кінець списку.

Голова правління ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, вважає, що більшість претензій до Аласанії безглузді і маніпулятивні. «Ініціатива винесення цього питання на правління належала Набруско, Омельчуку і Котюжинській», - написала Лигачова на своїй сторінці у Facebook. Підтверджує це і Томіленко. «Немає довгої й тривалої історії, що ми готували це засідання і є повне досьє з морем випадків тиску на журналістів», - зізнався він. Перший секретар організації просить не пов’язувати рішення правління Спілки з політикою. Мовляв, те, що звернення до глави уряду відбулося одразу після зміни уряду, – випадковість.

Сам глава Національної телекомпанії пов’язує звернення до нового Кабміну з бажанням старих кадрів повернутися на свої посади в телекомпанії. Усі збвинувачення керманич поки що державного мовника відкидає. Аласанія запевняє, що жодного тиску на журналістів в регіонах після його приходу на посаду (це відбулось відразу після Майдану наприкінці березня 2014-го) року не було, як і звільнень журналістів. В бліц-інтерв’ю «Главкому» Зураб Аласанія висловив упевненість, що уряд навіть не розглядатиме звернення правління НСЖУ, створення суспільного мовлення продовжуватиметься і надалі, а скорочення працівників НТКУ відбуватимуться і надалі - впродовж наступних 3-4 років.

-З чим пов’язуєте звернення НСЖУ до нового глави уряду щодо необхідності вашого звільнення?

-Рішення не пов’язано з новим урядом як таким. Але реакціонери зі зміною уряду бачать шанс на своє повернення. Ну раптом це станеться.

-Кого маєте на увазі?

-Починаючи з Набруска (Віктор Набруско – секретар НСЖУ), який є ініціатором цього всього, від Томенка (екс-депутат, екс-глава парламентського комітету з питаняь свободи слова, - «Главком») це все іде. Це ж його кум, який колись очолював радіо (Набруско очолював Національну радіокомпанію України). Ще (Тетяна) Котюжинська (медіаюрист, секретар НСЖУ), яка живе процесами повернення. Мені вони закидають звільнення людей. Але вже 2 роки поновлюються люди, які два роки тому були звільнені. Це поодинокі випадки. Ніяких скорочень не відбулося за цей час, жодного разу. Це просто спроба все повернути у старе русло. От і все.

-Уряд вас може звільнити на підставі цього звернення? Якими будуть ваші дії?

-Певен, що Уряд не зверне на це (звернення) уваги, не розглядатиме це питання. Уряд, насправді, не дуже звертає увагу на суспільне мовлення і на реформу як таку… Бо якщо вони допомагають, то навзамін теж чогось хотітимуть. А якщо не допомагають, то й «ладно»… Хоч воно (реформування) гірше іде, але хоча б не заважають, і за це вже треба дякувати.

Знаєте, і по регламенту все було порушено. Бо НСЖУ не мали жодного звернення від своїх обласних осередків. Отже, вони просто вмить підняли це питання (ініціатива звільнення керівника НТКУ), а як воно у них виникло, можна спитати тільки у Степана Курпіля і Віктора Набруска (секретаріат НСЖУ). Бо виникло зненацька.

-Вам закидали тиск на журналістів. Зокрема, за словами Сергія Томіленка, такий тиск був на обласну телекомпанію у Вінниці, журналістів якої ви збвинувачували у непрофесійності.

-Назвіть хоч один приклад тиску! Їх немає, жодного такого прикладу не було. Будь-хто може сказати, що я вбив Кеннеді. Як я маю на цей закид відповісти? Я не чув ніколи на свою адресу того, що на когось тиснуть. От зараз я у Львові. Я кожного тижня зустрічаюсь (з регіональними осередками), розповідаю про те, що буде, що ми будемо скорочуватися. Однозначно. Але на це піде роки 3-4.

-Вам також закидають низькі рейтинги Першого каналу, мовляв, до вашого приходу вони були значно вищими. Чому показники впали?

-Не можна це розглядати у відриві від всього телебачення в країні. По-перше, рейтинги ж комерційні, і вони міряються і великих 50+ (населенні пункти, в яких проживає 50 тисяч мешканців і більше – «Главком»). А коли ми міряємо соцвимірами, чи за допомогою фокус-груп, то в нас виходить 25% довіри, 47% впізнаваності бренду. Це про що каже, про 1% рейтингу? Кому вони це розказують? Вони в рейтингах нічого не розуміють взагалі. До того ж всі телеканали за останній час втратили до 5% - 6% своїх рейтингів.

Михайло Глуховський, «Главком»

Фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY