Конкурс: Серія статей про знищення Буковинських водоспадів «Ворота»

Конкурс: Серія статей про знищення Буковинських водоспадів «Ворота»

23 Березня 2016
1916
23 Березня 2016
17:52

Конкурс: Серія статей про знищення Буковинських водоспадів «Ворота»

1916
Конкурс: «Правозастосування та управління у лісовому секторі України. 2016»
Конкурс: Серія статей про знищення Буковинських водоспадів «Ворота»
Конкурс: Серія статей про знищення Буковинських водоспадів «Ворота»

Серія статей газети "Версії" про Буковинські водоспади.

 

1. Водоспад засипали, щоби трелювати ліс. Газета "Версії від 10.03.2016 р.

У правовій державі таке адміністративне порушення тягне за собою кримінальне провадження і покарання. Та не в Україні…

«Версії» як газета екологічно заангажована вирішили з’ясувати прізвища тих чиновників, які стоять за цим нахабним дійством, а також тих, із чиєї мовчазної згоди таке сталося.  

Як брендову візитівку  Буковинських водоспадів «Ворота» перетворили на дорогу. Каскад із 7-ми унікальних дивовижної краси буковинських Смугарських водоспадів різної потужності й висоти на відстані 2-х кілометрів один від одного, від 3-х до понад 18-ти метрів заввишки, розташовані на річці Смугарів неподалік від Розтоків на Путильщині. Вони стали улюбленим місцем екотуризму, відпочинку як буковинців, так і туристів з інших регіонів. У конкурсі «7 чудес України» цей ландшафтний заказник увійшов  до ТОП-10 дев’ятим.

Торік любителі природи та активісти з громадського об’єднання «Карпатські стежки» промаркували туристичний маршрут до водоспадів, зробили лавиці, інформаційні стенди, сходинки. Тепер навіть початківець не заблукає цими сповненими краси карпатськими стежками, але що він там побачить?..

Ще 23 січня водоспад «Ворота» був у нормі, написав у Фейсбуці турист і активіст Олег СТОЦЬКИЙ. Та, коли завітав туди в лютому, побачив водоспад засипаним. А через русло річки – власне, через сам водоспад – вивозили ліс.

Обурений Стоцький звернувся до депутата ВР Івана Рибака з дуже гострими словами:  «Ці тварини, які нищать Карпатські ліси, ні перед чим не зупиняться, поки їх не почнуть вішати на смереках, які ще залишилися у горах. У мене велике прохання: розберіться в ситуації та з’ясуйте, хто нищить буковинські водоспади. Тим більше, що таке нахабство відбувається на вашому окрузі».

Стоцького підтримав відомий мандрівник Олексій ПОНОМАРЕНКО. І саме в нього на Фейсбуці з’явилася вражаюча відповідь народного депутата, законотворця Івана Рибака.

Ivan Rybak: «Питання вивчив, дізнався хто і що там робить. Найближчими днями можна буде побачити відновлений водоспад і ще «відпочинкові лавочки». Взяв на контроль, відповідаю. Щодо порушень то дозволи, як мене запевнили, є відповідно до чинного законодавства України. При можливості після оприлюднення розповсюджу. Законність їхньої видачі вивчу. Дякую за пильність громаді».

Як нардеп, що колись очолював чернівецьке управління екології, вивчав дане питання та хто і від кого отримав дозволи, громадськості досі не відомо. Та все ж, напевне, він дізнався, хто і що там робить, хоча й не оприлюднює. Зате вже знає про «відпочинкові лавочки», встановлення яких буде контролювати. А стосовно того, що йдеться про порушення Закону України про природно-заповідний фонд – нічичирк, хоча ця  природоохоронна територія займає площу 38,5 га. Головний винуватець екологічної катастрофи  – не центральна влада, а конкретні місцеві чиновники Небайдужий до збереження природи  депутат Путильської райради Микола Бонкало розпочав пошуки винуватця екологічної катастрофи. 

Повністю статтю читати за посиланням тут.

  

2) Буковинські прокурори: це недбалість чи «кришування»? Газета "Версії" від 16.03.2016р.

Панове прокурори, це по вашому вивезення сухостою? Знімок зробив турист і природолюб Олексій ПОНОМАРЕНКО  біля знищеного водоспаду «Ворота» саме того дня, в понеділок, коли до Розток приїздив нардеп Іван Рибак на свій округ. Та, слава Богу, блюзнірська реакція прокуратури  (див. http://versii.cv.ua/avtori/larisa-homich/mi-pro-dilo-a-voni-pro-kozu-bilu/37886.html) на порушення Закону України «Про природно-заповідний фонд» не пройшла повз увагу народного депутата Максима Бурбака. Щодо цього він звернувся до міністра МВС України п. Авакова із наступним депутатським зверненням:

Повністю статтю читати за посиланням тут.

 

3) Ми – про діло, а вони – про козу білу. Газета "Версії" від 16.03.2016р.

Повертаючись до надрукованого Саме за таким принципом, мабуть, правоохоронці реагували  на публікацію «Як брендову візитівку Буковинських водоспадів «Ворота» перетворили на дорогу» (№10 «Версії» за 10 березня в рубриці «Наші розслідування»). Виступ газети, чиї журналісти з’ясували і назвали винних у порушенні Закону «Про природно-заповідний фонд України», передрукували численні всеукраїнські сайти. Та це, як зараз переконаємося, не спонукало правоохоронців хоча б уважно прочитати публікацію. Бо інакше вони не могли б написати, що проводилися санітарні вирубки сухостійних дерев, які були узгоджені з Управлінням лісового господарства в Чернівецькій області. До слова, навіть назва цієї організації написана неправильно. Хоча у газетному матеріалі мовилося зовсім про інше! Більше того, це «інше» було винесене у заголовок публікації. Йшлося ж про те, що для вивозу сухостійних дерев засипали унікальний водоспад! Але Кіцманська прокуратура чомусь перевіряла факти незаконної вирубки лісу. Чого раптом? Більше того, на сайті прокуратури ця відповідь проілюстрована фотографією незасипаного водоспада! Зрештою, давайте ознайомимося з цією окозамилювальною відповіддю, виставленою на сайті Чернівецької прокуратури та надіслану на електронну адресу редакції «Версії»:

Повністю статтю читати за посиланням тут.

4) Від Буковинської Швейцарії невдовзі залишаться «ріжки та ніжки». Газета "Версії" від 24.03.2016р.

До скандалу долучилися й народні депутати:  Іван Рибак стверджує, що виїхавши на місце «дислокації проблеми» багато чого побачив і зрозумів, а відтак звинуватив в усіх гріхах Путильську РДА та її голову. Випадає, що нардеп навіть не ознайомився з документами про те, кому що належить і хто за що відповідає. Може, п. Рибак хоче когось у цій справі вигородити – вивести з-під удару тих, хто на цьому заробляє? Адже в особливостях лісової справи розуміється: як-не-як, свого часу керував управлінням екології у Чернівцях.

Колега ж Рибака по Верховній Раді Максим Бурбак, побачивши, з подачі «Версій», підміну понять у висновках прокуратури, яка чомусь не стала з’ясовувати, хто й чому порушив Закон «Про природно-заповідний фонд України», а вирішила перевірити… наявність лісорубних квитків, направив міністру Авакову депутатське звернення із проханням кваліфікувати факт понівечення природоохоронного об’єкта (водоспаду) саме як факт понівечення й покарати винних. Відтак на понеділковій прес-конференції голова облдержадміністрації Олександр ФИЩУК повідомив, що звернувся по допомогу до Мінекології, аби тамтешні спеціалісти з’ясували, хто правий – хто винуватий і як треба діяти далі. Не вперше наш обережний губернатор шукає відповіді «на Олімпі», замість прийняття рішення на місці. Буковина ж має висококваліфікованих екологів, до чиєї думки можна було би прислухатися.      

Однак варто згадати ще одну подію – пожежу в управлінні екології за часів керівництва Бориса Баглея. Мабуть, дехто думав, що тоді згоріли всі документи? Аж ні. Зокрема, яким величезним було здивування колишньої працівниці Розтоківської сільради, коли еколог Неля Калашникова, на прохання директора департаменту екології та туризму Ярослава Когутяка, винесла їй у чорній закіптюженій папці «План ділянки, відведений під ландшафтний заказник місцевого значення «Буковинські водоспади», де Розтоківська сільська рада зазначена як організація-гарант дотримання заповідного режиму! «Це не мій підпис», – миттєво зреагувала жінка. «У такому разі прошу звертатися до прокуратури для встановлення підробки», – відповів Когутяк. Жінка знітилася і тихенько вийшла. Зрозуміло, що нікуди вона не зверталася. До слова, «Охоронне зобов’язання» сільради щодо «Буковинських водоспадів» на територію в  38,5 га складене у 2-х примірниках, перший з яких зберігається  у постійного користувача (землевласника), тобто у сільраді, а другий – в держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області (нині Департамент екології та туризму). І хоча документ закіптюжений, та головне – він є! А тим часом прес-служба Чернівецького облуправління лісомисливгоспу повідомила:...

Повністю статтю читати за посиланням тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Людмила ЧЕРЕДАРИК і Валерій ПЕТРЮК, газета "Версії", м. Чернівці.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1916
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду