Помпезна ностальгія за вчорашнім днем

Помпезна ностальгія за вчорашнім днем

22 Серпня 2015
2830
22 Серпня 2015
16:26

Помпезна ностальгія за вчорашнім днем

2830
Канал «Інтер» зняв святковий концерт із... Таїсією Повалій
Помпезна ностальгія за вчорашнім днем
Помпезна ностальгія за вчорашнім днем
Помпезне  теледійство до Дня Незалежності, яким нас «годуватимуть» 24 серпня, назвали «Мрія про Україну». Проте цю назву варто розширити - «Мрія про радянську Україну». Адже радянщина і «тоска по советской Родине» лізли звідусіль - з екранів, де раз по раз крутили кадри зі старих радянських фільмів і чорно-білі світлини то шахтарів у касках, то спортсменів радянської доби, зі сцени, де ведучі згадували «солдат, воевавших с фашистами» и «рабочий люд, который трудится на фабрике, в цеху, на стройплощадке» (причому так часто, наче навіювали: українці гідні працювати лише там), а артисти виконували, м'яко кажучи, дивний репертуар. «Я люблю тебя, жизнь», що стійко асоціюється з Йосипом Кобзоном, «Когда весна придет, не знаю» із фільма «Весна на Заречной улице», який так гаряче любить екс-президент Віктор Янукович... Під кінець цієї пісні, яку виконував учасник «Х-фактора», у минулому стоматолог Сергій Гладир, люди з бейджиками на шиях по команді підіймали зал: «Вставайте-вставайте!» - таке враження, ніби саме для екс-гаранта або для глядачів так званих ДНР і ЛНР картинку робили...
 

Людей, до речі, на зйомку привезли величезними автобусами: квитки в касах міста не продавали (!), бо «Інтеру» була потрібна, як висловився один з організаторів, «нормальная трудовая публика, которая будет слушаться». Саме її у великій кількості запустили в столичний палац «Україна» і «розігрівали» у фойє безплатним шампанським.

 

Час від часу слухняний люд плутав стійки з дармовим пійлом та з баром палацу, і виникали непорозуміння: «Чоловіче, це платний бар...» - «Да? Кто сказал?! Шо, даже лимончик на закусь не порежешь?» «Шо вы смотрите на нас, как на дикарей? - обурювалася жінка похилого віку. - Да, нас привезли. Да, вы обязаны нас обслуживать. А я вот всюду езжу, где берут. И на антимайданы ездила, а шо такое? Это наша украинская (з наголосом на другому складі. - Авт.) ментальность: дают - бери, бьют - тикай...»

 

У залі народ поводився не менш розкуто - всіх артистів глядачі вітали бурхливими оплесками і криками «браво». Щоправда, не завжди розуміли, хто на сцені. «О-о-о! - стогнав, закотивши очі молодик у білій майці і спортивних штанях з лампасами. - Настя Каменских!» «Ты шо, дурак? - ввічливо цікавився його товариш. - То ж Софа Ротару! Повылазило, да?»

 

Зате Таїсію Повалій упізнали одразу. І, на превелике здивування людей із бейджиками, почали свистіти. «А шо она хотела? - знизав плечима мій сусід, який, як з'ясувалося, родом із Лисичанська. - Донбасс предателей не любит!» Приїзд екс-регіоналки, яка нині робить кар'єру в Росії, «інтерівці» до останнього тримали в таємниці. Навіть від керівництва Палацу «Україна», не те що від преси. Проте в день концерту «шило» все-таки вилізло з мішка: інформацію про участь Повалій у зйомках розмістила в соцмережі продюсер і волонтер Олена Мозгова. Разом із фотографією декорації, де сходинки на сцені, підсвічені оранжевим, були разюче схожі на георгіївську стрічку. «Жах! - обурювалися всі, хто бачив. - Куди дивиться Нацрада, чому в «Інтера» досі ліцензія? А Мінкульт? Поділили артистів на списки, то нехай скажуть, у якому Тая Повалій!»

 

Схоже, «Інтеру» вдалося здивувати народ іще до прем'єри концерту - перш за все нечуваним нахабством, бо мало хто вірив, що після скандалу, пов'язаного із новорічним шоу, де брали участь та ж таки Повалій і Кобзон, цей канал наважиться «повторити свій подвиг». Як бачимо, наважився. Та ще й до Дня Незалежності України, демонструючи повну і цілковиту незалежність і від України, і від того, що півтора року як анексований Крим, а на сході фактично триває війна з російським окупантом.

 

Дивували й українські артисти - своєю всеїдністю, байдужістю до того, з ким, про що і коли співати, і взагалі, хто чим міг. Наприклад, Alyosha, чий чоловік Тарас Тополя усіляко підтримує бійців АТО, - тим, що взагалі з'явилась у цьому концерті, Міла Нітіч і Ольга Цибульська - дифірамбами «Інтеру» й численними гламурними фото з концерту (на сцені, за кулісами і в ліфті), молодий амбітний Дмитро Каднай - безбожно перекрученим відомим текстом «Я піду в далекі гори», звідки повикидали всі «кичери і діброви» - так, ніби боялися, що «Донбасс может не понять», Герой України Софія Ротару - тим, що в привітанні збивалася з української мови на російську, наче забула, в якій країні виступає...

 

Лариса Воробей, «День»
Ілюстрація Віктора Богорада, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лариса Воробей,«День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2830
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Pegas1981
3169 дн. тому
Буду обязательно смотреть! А вам всем желаю поскорее простить "предателей", отстраниться от эпидемии ненависти!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду