П’ять частот «Громадського радіо»

13 Липня 2015
1814
13 Липня 2015
11:57

П’ять частот «Громадського радіо»

1814
П’ять частот «Громадського радіо»

9 липня 2015 року "Громадське радіо" стало трохи більше радіо, ніж було 8-го липня. Ми отримали ліцензії на п'ять ефірних частот у трьох регіонах України. Може це звучатиме занадто пафосно, але це дійсно важливий крок у розвитку "Громадського радіо" і суспільного мовлення в Україні.


За ці частоти Національна рада питань телебачення і радіомовлення голосувала одностайно. В результаті "Громадське радіо" отримало усі ліцензії, на які подавалось, вперше здобувши шанс для мовлення не в інтернеті чи на хвилях дружніх станцій, а у власному ефірі.

Нацрада голосує за частоти для "Громадського радіо"

УКХ і FM

Про які частоти йдеться? Перш за все це дві УКХ-частоти. Одна у Волновасі, інша в Києві.

Терміном на сім років "Громадське радіо" отримало ліцензію на мовлення у столиці. Це частота 70,4 МГц. Згідно з ліцензією, потужність передавача 4 кВт. Цього приблизно достатньо, щоби радіо чули і по території області.

У місті Волноваха (Донецька область) "Громадське радіо" мовитиме на хвилі 66,05 МГц.

Іще три частоти ми отримали на півночі Луганської області. Це FM-частоти, які чудово приймає кожен стандартний передавач чи мобілка з FM-функцією. Ось вони: 92.6 (Біловодськ), 100 (Білолуцьк), 103.7 (Зоринівка, тут розташований контрольно-пропускний пункт на кордоні Росією).

Що заховано в абревіатурі УКХ? Це ультра-короткі хвилі. При цьому FM – теж ультра-короткі. Відмінність УКХ-діапазону від FM у тому, що УКХ це фактично "радянський" стандарт мовлення, а FM – пост-радянський, європейський.

Тобто для слухачки чи слухача "Громадського радіо" це означає, що вона чи він можуть отримувати наші передачі в УКХ-діапазоні лише на відповідних приймачах. Це як правило старі транзистори, яким по 20 чи більше років. У сучасних FM-приймачів чи відповідних моделей мобільних телефонів діапазон починається від 87 МГц.

Для комерційних станцій усі ці частоти навряд чи складали велику цінність. Про це говорив і вузький склад учасників конкурсів у кожному випадків. І те, що УКХ-діапазон слухають менше, а в невеличких населених пунктах серйозного прибутку на рекламі не отримаєш.

А для нас це унікальна можливість стати ефірним радіо. Тому ми ризикнули.

Ми свідомо хочемо служити громадам на Луганщині і Донеччині і уже маємо певний досвід. Уже зараз ми виходимо з новинами на хвилях трьох партнерських радіостанцій (Радіо 24, Русское Радио і Перець-ФМ) та в ефірі Донецької ОДТРК. Ми також співробітничаємо з Луганською ОДТРК.

ГРОМАДСЬКІ СТАНЦІЇ І РИНОК

Однак нас уже питають, коли ми будемо мовити в тому чи іншому обласному місті, і обов'язково у FМ-діапазоні. Нас хочуть слухати за кермом і на кухні, як і інші станції.

"Громадське радіо" не подавалося у більшій кількості регіонів, бо на цей момент не має можливості заплатити за дорожчі частоти. Для радіо у великих містах вони коштують стільки, що їх можуть осилити лише міцні компанії. А частоти для телебачення – це взагалі астрономічні суми.

Ми переконані, що для громадських теле- і радіокомпаній оплата процедури видачі частот має бути набагато нижчою ціни для комерційних мовників. Зараз така градація не передбачена, бо мало хто очікував бурхливого розвитку громадських мовників, які самостійно виникають у різних регіонах. Але неринкові мовники тепер є реальністю і вони могли би розраховувати на зміну правил гри у галузі.

ІЩЕ ОДИН УСПІХ

"Громадське радіо" отримало доступ до більшої аудиторії не тільки з власною перемогою на конкурсі. Ми матимемо більше слухачів і завдяки успіху Національної радіокомпанії України, на хвилях якої виходить в ефір наша спільна вечірня програма "Громадська хвиля".

Тепер щовечора з 21-10 і до 23-00 "Хвилю" зможуть слухати ще й у Вінниці (88,6 МГц), Кіровограді (91,2 МГц), Львові (103,3 МГц), Миколаєві (92 МГц), Тернополі (87,7 МГц), Чернівцях (91,8 МГц), Чернігові (98,2 МГц). Це чудові FM-частоти, і НРКУ (яка тепер є частиною суспільної компанії), давно за них бореться. І саме НРКУ ці сім частот заслужила і навіть – вистраждала.

ЩО ДАЛІ?

Тепер починається найцікавіше. Отримання ліцензій "Громадським радіо" це насправді лише початок великої праці. Ми розраховуємо почати мовлення не швидше ніж за кілька місяців.

"Громадське радіо" дякує усім, хто допомагав і допомагає нам. Ми – не така вже й велика група однодумців, але ми можемо робити свою справу лише завдяки тисячам наших друзів, значну частину з яких з яких ми навіть не знаємо особисто.
 
Кирило Лукеренко, «Українська правда. Блоги»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кирило Лукеренко, «Українська правда. Блоги»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1814
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
//
3181 дн. тому
Кириле, ну чому ж так одразу, старі транзистори, на ринках продаються усілякі китайці з 64-108, кіпо, масон і т.п., або ж навіть можна й серйознішу техніку взяти. Я вже не кажу про всякого роду трансміттери, якими можна на квартиру сигнал з інтернету розвести, ще й сусід виловити зможе...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду