Голоси Донбасу

12 Червня 2015
1559
12 Червня 2015
09:27

Голоси Донбасу

1559
«Що Донбас хоче сказати решті України?» — таке запитання ми поставили своїм співрозмовникам у східному регіоні країни. І Донбас озивався до нас надто різними голосами, щоби стверджувати про якусь єдину позицію. Але всі повторювали, що найбільше хочеться миру...
Голоси Донбасу
Донецькі міста не надаються до споглядання за філіжанкою кави - здається, тут треба з ранку до вечора працювати на заводі, аби сил стало хіба перед сном переглянути новини. Багато магазинів і кафе дивляться на тебе вибитими очима-вікнами. Гуляючи вечірнім малолюдним Маріуполем, ризикуєш натрапити на «молодиків спортивної зовнішності». Але місто просто вимагає, щоб до нього придивилися пильніше. Тоді серед сірих забудов можна розгледіти вишукану архітектуру - залишки Греції, тоді задивляєшся на зосереджених рибалок, які тримаються за свої вудочки як за сенс життя, а з вечірнього мороку й зачаєного страху, розлитого навколо, виринає закохана парочка. Він несе її на руках, і ти думаєш, що все з цим містом буде гаразд, поки тут уміють так любити.
 
Донбас - це його люди. Сільська вчителька з хрипким голосом, у зношених білих босоніжках і смутком в очах. На обличчях її колег - втома й смирення. Вони надто люблять свою роботу, щоби покинути, навіть коли вже півроку не платять зарплати. «Знаєте, вчителі - то раби своєї праці», - говорить жінка, і в цьому змученому голосі вчуваються голоси твоїх шкільних наставників, бо вони всюди схожі, у них тембр повчально-лагідний і наївність, з якої ніколи не виростуть. Над їхніми печалями розцвітають квіти. Шкільне подвір'я, понівечене воронками від «Градів», засадили тюльпанами. Люди не відступають, вони залишаються тут чекати миру й зарплати або просто нести свій хрест.
 
Віка, журналістка з довгим волоссям і професійною допитливістю, мешканка Східного району Маріуполя. Коли взимку йолго обстріляли, а в сусідній будинок влетів снаряд, Віка це фотографувала і переживала через відсутність електрики, бо нема як поставити новину на сайт. Видалося, їй було незручно за гопників на вулицях рідного міста. Віка подарувала мені брошку - жовто-блакитного метелика, якого виготовила їхня місцева майстриня. Так вона допомагає армії.
 
Волонтерка, власниця ритуального бюро, яка мріє, щоб її послугами скористалися сепаратисти. Жіночка на вулиці, яка переконувала, що в України нема майбутнього, і в цьому винен Порошенко. Невідомі особи, які понамальовували чорні хрести на прапорах України. Скільки б тут не було протиріч, ніде в Україні не знайти межі, де б уривалися хвилі радіо «Шансон» і звучала класична музика, нема такого решета, через яке ватників можна було б відсіяти від патріотів. Мені теж хочеться, щоб одного дня ці люди прокинулися не від пострілів, а від тиші, від якої дзвенітиме у вухах.
 
Ярослава Тимощук, редактор відділу культури газети «Волинь-нова»
 

«Донбас: чесно» - проект ГО «Детектор медіа», спрямований  на налагодження діалогу між Сходом та рештою України і висвітлення соціальних проблем українського Донбасу, про які нині недостатньо говорять центральні ЗМІ. 

 

До проекту залучено 40 регіональних журналістів (преса, онлайн, телебачення) з різних областей України. Протягом восьми місяців (квітень - листопад 2015 року) вони будуть їздити у відрядження на прифронтовий Донбас, аби підготувати матеріали про проблеми місцевого населення для власних ЗМІ та для републікації на «Детектор медіа», а також для щомісячного ток-шоу «Донбас: чесно», яке ГО «Детектор медіа» виробляє у партнерстві з обласними державними телерадіокомпаніями.  

 

Проект «Донбас: чесно» реалізується ГО «Детектор медіа» спільно з Асоціацією польських журналістів у рамках Польсько-канадської програми підтримки демократії за підтримки програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

 

Loga donorow

 

telekritika-big-1

 

PKWD

 

sdp_logo
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ярослава Тимощук, «Волинь»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1559
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду