Місто, де закінчилася війна і не розпочався мир

Місто, де закінчилася війна і не розпочався мир

27 Травня 2015
1172
27 Травня 2015
11:54

Місто, де закінчилася війна і не розпочався мир

1172
Місто, де закінчилася війна і не розпочався мир
Місто, де закінчилася війна і не розпочався мир

Тут тріпочуть жовто-блакитні стяги, та, зачувши українську, озираєшся, як на щось екзотичне... Тут гримлять постріли, тим часом дідусі й бабусі збираються в міському парку, аби поспівати під баян пісні про «Победу». Тут жителі копають окопи, щоб не пустити ворога у своє місто, а потім активно голосують за «Опозиційний блок». Тут наче припинилися бої, але до миру ще далеко. Маріуполь...

 

 

Раніше приїжджало «любе», а тепер - «гайдамаки»

 

Через розбомблені залізничні колії їхати до Маріуполя доводиться 14 годин автобусом або потягом до Бердянська чи Запоріжжя, а звідти пересідати на міжміську маршрутку. Дорогою проходимо український блокпост і минаємо кілька покинутих сепаратистських. Моя сусідка, 25-річна донеччанка, їде зі столиці до Маріуполя, куди її батьки перебралися після того, як у лютому в їхню квартиру влетів снаряд. «Нам пощастило - встигли сховатися, - каже дівчина. - Якби житло вціліло, то не покидали б Донецьк, я його дуже люблю».

 

Військові журналісти розповідають, що таксисти на Донбасі здебільшого мають сепаратистські настрої, тому ліпше не розказувати їм багато про себе, до того ж українською. І хоча наш водій мовчки слухає «Бумбокс», говорити тут російською - наче загорнутися в плащ-невидимку. Бо вже біля моря якась бабця цікавиться: «Дівчино, ви з Тернополя?». Прогулюється набережною з чоловіком-пенсіонером. Він має сентименти за молодістю, яка проминула в конструкторському бюро, і стверджує, що його батька вбили «бандерівці». «Чому у вас на Західній Україні так не люблять 9 Травня?» - допитується жінка. Подружжя не знає, хто винен у цій війні, та головне для них - щоб настав мир. Вони голосували за Порошенка, бо той обіцяв завершити АТО за кілька тижнів, а тепер нарікають на Яценюка і Турчинова. Маріуполь покидати не збираються, навіть коли на місто знову нападуть.

 

- Залишати житло небезпечно, бо Нацгвардія або деенерівці можуть вселитися, - на цю фразу співрозмовниці реагує активіст громадського формування «Маріупольська дружина», що проходить повз. Перевіряє документи і просить не поширювати чуток про українських солдатів.

 

До міста долинають постріли з сусіднього села Широкиного, проте люди не звертають на них уваги. Сонячного дня маріупольці рибалять, гуляють із дітьми, бесідують у кафе, але надвечір вулиці порожніють. Рік тому місто звільняли від сепаратистів. Гинули люди, горіли міськрада, приміщення МВС і прокуратури. Поруйновані будівлі - як нагадування про загрозу, що може повторитися. Вікна в магазинах і готелях обклеєні скотчем. Проте вулиці майорять українськими прапорами. Можливо, це лише фасад, але й картинка має значення. Днями тут побували гурт «Гайдамаки» і письменниця Оксана Забужко. «Маріуполь змінюється. Раніше запрошували «Любе», а тепер нас», - зауважив вокаліст Олександр Ярмола.

 

Мер уміє тримати ніс за вітром

 

В офісі координаційного центру «Новий Маріуполь» людно з самого ранку. Активісти розвозять гуманітарну допомогу, плетуть «кікімори» - маскувальні костюми для снайперів та розвідників, проводять наради. У приміщенні багато української символіки, банок із консервацією, на стінах - мішені для стрільби із зображенням Путіна, на поличках - осколки від снарядів з місця обстрілу Східного району міста 24 січня. Ініціатива окремих людей, які підтримували солдатів на блокпостах, з часом переросла у масштабний волонтерський рух. Його учасники організовують допомогу для українських бійців, вивозять поранених із зони АТО та забезпечують їхнє лікування, проводять мітинги, дбають про патріотичне виховання, Самооборона патрулює місто.

 

- Тутешні мешканці, як і жителі інших східних індустріальних міст, не звикли виходити на мітинги за свої права: люди тут залежні від господаря, власника заводу, - ділиться спостереженнями активістка Марія Подибайло. Вона родом із Тернополя, певний час жила в Донецьку, а в Маріупольському державному університеті викладає міжнародні відносини та міжнародну економіку. - Але зрозуміли, що коли не об'єднаємося - буде, як у Донецьку чи Горлівці.

 

Коли торік у серпні здавалося, що Маріуполь ось-ось знову опиниться в руках терористів, громадськість вийшла захищати своє місто. Люди зібралися на мітинг і почали копати окопи. Відчувши настрої населення, місцева влада підтримала їх. Хоча раніше мер Юрій Хотлубей підписував договір про співпрацю з терористами. Місцеві підкреслюють уміння свого градоначальника передчувати зміни: не так давно він прикріплював до піджака георгіївську стрічку, а тепер за його почином Маріуполь прикрашений жовто-блакитними прапорами.

 

Ще одна ініціатива активістів - білборди «Як розпізнати побутового сепаратиста» з переліком висловлювань і дій, що трактуються як заклики до відокремлення: паплюження державних символів, протести проти мобілізації, схвалення «ДНР» і «ЛНР» тощо, і вказаним телефоном гарячої лінії СБУ. Однак не всім така ідея до вподоби. Поки активіст Самооборони розповідає, що змушує його патрулювати вулиці рідного міста, перехожа жіночка, зачувши, спиняється.

 

- Ніякого майбутнього у наших дітей нема, - сердиться. - Навіщо нацьковувати одних людей на інших, навіщо ці афіші розклеювати, війну українців з українцями влаштовувати? Хто винен? Влада наша українська. Як із шахтарями зараз чинять? Протестують, а їх тітушками називають.
Жінка переконана, що все треба було вирішити мирним шляхом, однак як саме - не уточнює. Йде геть, коли хочемо її сфотографувати.

 

Назад під обстріли

 

70 вимушених переселенців, котрі проживають у гуртожитку приватного підприємства на вулиці Красномаякська, можуть опинитися просто неба. Люди заселялися з умовою, що житимуть тут упродовж року. Міська рада планувала взяти приміщення на свій баланс і відправила відповідний запит у Фонд держмайна, та владнати справу не вдалося. А підприємець тепер відмовляється оплачувати рахунки за комунальні послуги. Деякі мешканці не мають куди йти, тож повертатимуться додому, дарма що там стріляють.

 

- Квартиру тут не потягнемо, - переселенка з Єнакієвого Олена вбрана в тигровий халат і гумові шльопанці.

 

Кімната править її сім'ї за спальню і кухню. Одяг висить на вішаках, причеплених до настінного килима. Між вбранням видніються жовто-блакитні бантики. Дочка Олени третьокласниця Вероніка приносить із двору тюльпани і роздає їх журналістам, які прийшли до їхньої оселі.

 

- Я виховую дочку, а чоловік по шабашках заробляє. Подружка є в Полтавській області, але щоб виїхати до неї, нема грошей, - розповідає Олена. - Тому повернемося додому, там мама, брат. Страшно, роботи нема, зате дома. Набридло по Україні кататися. Може, з городу вдасться вижити. Нам нема на що нарікати. На перший час допомогли, а далі самим треба.

 

Її сусідка, 60-річна Галина Новікова, 9 місяців тому приїхала з Шахтарська.

 

- У нас там не просто постріляли і затихло, а реальна війна була, - пригадує Галина Іванівна. - Часом думаю: невже таке може бути в ХХІ столітті? Забрала дітей, онука двомісячного і подалися куди очі бачили. Одна дочка тепер із сім'єю поїхала в Росію до свекрухи, друга - в Білорусь.

 

Донеччанка Олена приїхала до Маріуполя з сином, невісткою і вівчаркою Царицею. «Не кидати ж її під бомбами», - каже. Під час обстрілів вибило вікна, син забив їх фанерою, так і залишили. Ймовірно, жінка повернеться в Донецьк - тут неохоче беруть на роботу, грошей на оренду житла немає. Удома працювала двірничкою.

 

- Волонтери видали нам спальні мішки - збудуємо вігвам, - жартує.

 

Багато мешканців гуртожитку знайшли куди переїжджати. Поки сім'я з Горлівки пакує ящики і мішки в білий мікроавтобус, навздогін їй лунають недоброзичливі фрази сусідів. Люди вважають себе обділеними, бо ця родина розподіляла гуманітарну допомогу, і, зі слів переселенців, робила це нечесно. Чоловік, котрий заносить речі, сердиться: «Алё, чё вы там фотографируете?».

 

- Приїхали сюди, як самі казали, голі-босі, зате продуктів накрали, що вистачить до кінця життя, - жінка ще трохи бурчить і зникає в під'їзді.

 

Ярослава Тимощук, «Волинь»

 

«Донбас: чесно» - проект ГО «Детектор медіа», спрямований  на налагодження діалогу між Сходом та рештою України і висвітлення соціальних проблем українського Донбасу, про які нині недостатньо говорять центральні ЗМІ. 

 

До проекту залучено 40 регіональних журналістів (преса, онлайн, телебачення) з різних областей України. Протягом восьми місяців (квітень - листопад 2015 року) вони будуть їздити у відрядження на прифронтовий Донбас, аби підготувати матеріали про проблеми місцевого населення для власних ЗМІ та для републікації на «Детектор медіа», а також для щомісячного ток-шоу «Донбас: чесно», яке ГО «Детектор медіа» виробляє у партнерстві з обласними державними телерадіокомпаніями.  

 

Проект «Донбас: чесно» реалізується ГО «Детектор медіа» спільно з Асоціацією польських журналістів у рамках Польсько-канадської програми підтримки демократії за підтримки програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

 

Loga donorow

 

telekritika-big-1

 

PKWD

 

sdp_logo
 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ярослава Тимощук, «Волинь»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду