Ведучий Остап Дроздов: «Хто прагне об'єктивності — віддайте «ваті» половину ефірів»

Ведучий Остап Дроздов: «Хто прагне об'єктивності — віддайте «ваті» половину ефірів»

16 Травня 2015
3819
16 Травня 2015
18:59

Ведучий Остап Дроздов: «Хто прагне об'єктивності — віддайте «ваті» половину ефірів»

3819
Про власний неформат, сумнівні кліше центральних телеканалів і групові сеанси модерування громадської думки
Ведучий Остап Дроздов: «Хто прагне об'єктивності — віддайте «ваті» половину ефірів»
Ведучий Остап Дроздов: «Хто прагне об'єктивності — віддайте «ваті» половину ефірів»

Абревіатуру ZIK добре знають львів'яни. Однойменний медіа-холдинг, який від початку розвивав інформагентство «Західна інформаційна корпорація», з минулого року розпочав виводити на загальнонаціональний рівень і телеканал ZIK. Одна з «наживок» для глядачів - проекти Остапа Дроздова. До речі, минулого тижня журналіста призначили медіа-директором холдингу. Втім наша розмова - із телеведучим.

 

Коли Юлія Тимошенко була лаконічною,

а Ольга Богомолець згадала про окуляри

 

- Остапе, вашу телевізійну кар'єру можна вважати досить успішною: не один рік ви на каналі ZIK - автор та ведучий розмовної програми про політику «Прямим текстом», із минулого - ще й хард-ток-шоу, названого вашим прізвищем. Що визначаєте основою професійного просування: везіння, наполегливість, вміння приставати на пропозиції керівництва?

- Кажуть, удача завжди буде тікати, якщо постійно за нею ганятися. Переконувався в цьому десятки разів. Я ще зі школи знав, що буду журналістом. Виріс у районному центрі в неповній сім'ї, тому ніякого «блату» і ніяких «плечей» у мене не було. Якраз той факт, що за мене не було кому замовити слівце, був вирішальний. Дуже уважно ставлюся до жестів долі. Майже ніколи нічого не просив першим - здебільшого відповідав на ті паси, які отримував від неї у вигляді людей, пропозицій, шансів.

 

Я ніколи не прагнув бути телевізійником, бо завжди вважав себе «неформатом». Та й зараз вважаю. Одна дуже поважна людина зі світу вітчизняного ТБ мені якось сказала: ти - не для телебачення, це телебачення - для тебе. Спочатку я не «в'їхав» у цю фразу, а потім зрозумів її суть. Вона стала моїм кредо. Центральне телебачення пішло зворотним шляхом - воно підганяє людей під свої сумнівні кліше. Я вважаю, це телевізійні стандарти треба підганяти під реальних неформатних талановитих людей.

 

Коли починав робити свою програму 8 років тому, то керувався єдиним критерієм: ти завжди повинен бути собою - навіть коли помиляєшся чи чогось не знаєш. Так траплялося, що це завжди гідно оцінювали ті люди, від яких залежали рішення.

 

- Саме керівництво каналу переконало вас, що хард-ток-шоу варто назвати вашим іменем. Не сприйміть за образу, але вам не здається, що вас там забагато у студії (маю на увазі декорації)?

- Коли вперше побачив ескіз студії - то мало не вилаявся, чесно скажу. (Мабуть, важко повірити, але я дуже скромна людина). Це була ідея телеканалу - брендувати програму моїм прізвищем. Аргументом було те, що я є самодостатнім і впізнаваним автором. Але й досі не можу звикнути до декорацій з моїми портретами. Дуже переживав, аби це не сприймалося як нарцисизм, самолюбування. Я досі не зовсім у своїй тарілці почуваюся. Але свідомо погодився, аби один сезон відпрацювати саме в таких декораціях - у першу чергу, щоб змусити нельвівського глядача чітко ідентифікувати програму з її автором. Думаю, з нового телевізійного сезону ми дещо переглянемо цей антураж, який уже виконав свою роль. Хоча сторонні люди мені кажуть, що отаке нестандартне рішення дуже запам'ятовується і вирізняє мою програму з-поміж інших.

 

- Як такий антураж сприймали, наприклад, Ольга Богомолець чи Василь Попадюк, або будь-хто інший із гостей програми?

- Як правило, більшість гостей проекту вже знають мене якщо не особисто, то заочно. Тому їх це «не ріже». Богомолець сказала: «Ваші попередні окуляри мені подобалися більше, ніж теперішні». Тимошенко, сівши у крісло, лаконічно усміхнулася: «Гарно». Парасюк теж засміявся: «Ну ти даєш». Ляшко і Чечетов по-доброму підколювали. Богословська сказала: «Ця студія зразу дає зрозуміти гостеві, що він тут на чужій території, де є свій господар». Ганапольський теж вивів цілу теорію, що ці портрети дуже дисциплінують. Бродський сказав, якщо був би молодший і красивіший, то теж таке собі б зробив. Зізнаюся, мені самому щоразу цікава реакція гостей на наше студійне рішення.

 

«Мене називають піонером суб'єктивної журналістики»

- Як раніше, так і тепер сідаєте на розмову у студії без заготовок. Така позиція у деяких програмах - як, наприклад, у дуже цікавому випуску про справу Гонзадзе і наслідки безкарності її фігурантів - перетворює вас на модератора розмови гостей із репліками на кшталт: «Що ви хочете сказати з цього приводу?». У таких випадках не виникає бажання озвучувати вагомі меседжі?

- Це для мене принципово - не бути заручником власних заготовок. Утім завжди знаю, які каркасні запитання ставитиму гостеві. Усе решта - жива розмова, невимушена і не за сценарієм. Головне, як на мене, - уміння слухати і чути. Я тривалий час виробляв у себе цю рису. Йдеться, в першу чергу, про програми тет-а-тет.

 

У групових дискусійних четвергових програмах, де в студії четверо учасників, у мене інша ціль - вивести розмову на ті акценти, які мені, авторові, видаються ключовими. Відбувається, так би мовити, груповий сеанс модерування громадської думки. Глядач має чітко розуміти, в який бік хилю я і мої гості, і вже на це реагувати. У таких програмах я позиціоную себе учасником бесіди, зі своїми поглядами, ставленням до теми, переконаннями. Я їх не нав'язую, але й не приховую, оскільки це було б нечесно. Взагалі не розумію журналістів, які соромляться своєї заангажованості в темі. Навпаки - це великий плюс, коли журналіст розкриває тему з урахуванням свого ставлення до неї.

 

- До речі, серед українських телеведучих ще Віталій Портніков, коли працював на ТВі, - озвучував нам це в інтерв'ю - не робив заготовок до ефірів. Ви знайомі?

- Портніков був у мене в програмі особисто, також я робив із ним скайп-включення, коли він переховувався в Варшаві після сумнозвісного інтим-скандалу. Як і Віталій, я вважаю, що дослівні заготовки - це прояв непрофесійності. Я неодноразово спостерігав, як мої колеги панікували, тільки-но розмова виходила із запланованого русла. У мене такого апріорі бути не може. Журналіст має знати свої реперні точки в розмові, а все інше повинен творити живий ефір. У цьому, власне, й магія цієї професії.

 

- Останнім часом експерти часто говорять про дотримання журналістських стандартів, зокрема про надання телеглядачам кількох точок зору на подію чи процес. Коли дивишся «Прямим текстом» і там озвучуються дуже правильнi оцінки, виникає закономірне питання - чому б не запрошувати у студію й одного-двох опонентів?

- Мене називають піонером суб'єктивної журналістики. Так і є - я не визнаю канонів так званої об'єктивної журналістики, позаяк вважаю її евфемізмом до всеядності й безпринципності. Умовна об'єктивність може бути лише в новиннєвiй журналістиці.

 

Я відштовхуюся від аксіоми, що глядач завжди має свою тверду думку, і він її зiставляє, звіряє з думкою в телевізорі. Саме тому вважаю, що журналістика повинна оперувати суб'єктивно-зараженими думками, інтерпретаціями, судженнями. Дуже часто об'єктивна журналістика виглядає так: ось вам одна точка зору, ось вам протилежна, а якщо ви досі не розібралися, то ось вам думка незалежного експерта, а якщо ви вже й зовсім дебіл, то ось вам думка з-за кордону. Все це не моє. В ефірі мають лунати думки та переконання,а не замаскована під об'єктивність маніпуляція. Вдавати iз себе «і вашим, і нашим» зовсiм не цікаво.

 

Моя справа - зарядити декілька чітких меседжів, з якими глядач погодиться або не погодиться. Уся ця забавка в об'єктивність закінчується тим, що екс-регіонали та всіляка шваль окупували всі центральні ефіри. Це те саме, якби, пишучи про згвалтування, ми половину тексту віддали б гвалтівникові, аби він, за кращими стандартами об'єктивності, розказав, як це «класно» - гвалтувати. Об'єктивності не існує як такої, а в політичній журналістиці об'єктивність закінчується високим рейтингом відвертих негідників. Хто сильно прагне об'єктивності - будь ласка, віддайте «ваті» половину ефірів.

 

Про медіа-кілерів й апелювання до розумних людей

- Загальновідомо, і ви акцентували на цьому, більшість політиків веде гру на публіку. Свою розмову у хард-ток-шоу з Олегом Ляшком ви закінчили фразою про те, що «відповіді не отримані, але питання поставлені». Чи не варто наполегливіше і принциповіше домагатися відповідей від політиків, з якими говорите у студії тет-а-тет?

- У багатьох журналістів є спокуса перетворитися в медіа-кілерів і насолоджуватися розмазуванням по стінці інших. Це не мій стиль. Я не маю навиків чекіста, аби щипцями витягувати відповіді. Навпаки - я вважаю, що політик устократ більше програє, якщо він не дасть відповіді на поставлене запитання, і глядач це відчує. Відверто познущатися з гостя міг би кожен другий на моєму місці. Але це завжди гратиме на руку політику, який зразу стає жертвою, а жертва завжди викликає підсвідоме співчуття. Тут треба працювати тонше, і я намагаюся це робити: давати глядачам не видовищне «мочилово», а тонкі відчуття, хто саме з політиків злукавив.

 

- Конкурувати з проектами великих рейтингових телеканалів непросто. Чи збираєтеся видозмінювати свої проекти?

- Не конкурую з рейтинговими телеканалами. Вони «продають» помпезність і картинку, а я - смисли і змісти. Вони вкладають мільйони євро в нові фотелі і світлодіоди, а я апелюю до розумних людей, які цінують зміст, а не форму. Телеканал ZIK дійсно є одним із небагатьох майданчиків, де лунає непричесана, колюча правда про всіх і про все навколо. І це - мій/наш капітал. Проте мушу з вами погодитися - вже найближчим часом ми будемо мати кардинальне оновлення студій і візуальної картинки. Це лише підсилить оцю нашу інакшість, яка нам приносить стільки задовлення і менінгіту.

 

- Ви не надто церемонитеся у висловах: «Двох політиків, яких запрошував на ефір, я вже послав у відомому напрямку саме за ці понти», або «На це я відповідаю: хай поцілують себе в дупу». Це ваші слова з одного з надрукованих інтерв'ю. До якої межі журналіст може не стримувати свої емоції?

- У розмовному інтерв'ю інколи дозволяю собі проставляти емоційні акценти. Але працюючи в кадрі, постійно себе стримую. Оце стримування емоцій теж є емоцією, і вона виразно прочитується глядачем. Мені часто кажуть, що деяким гостям узагалі можна було б не ставити ніяких запитань, бо все було намальовано на моєму виразі обличчя. Десь так воно і є. Мені здається, що відведені очі від гостя можуть сказати більше, ніж десять гострих запитань у лоб.

 

- Ви казали, що Київ - не ваше місто. Вас продовжує влаштовувати, що у вівторок вранці їдете у столицю на прямий ефір програми Drozdov, а в середу - вже знову у рідному Львові?

- Так, не вважаю Київ моїм містом, і цим ні в якому разі не хочу образити киян. Варшава, столиця іншої держави, від мене ближче, ніж Київ, столиця моєї держави. А до Кракова вдвічі ближче - 350 км. Один депутат, будучи у Львові, сказав мені: «Після Києва я до вашого Львова приїжджаю, як у рай». А я йому: «От уявляєте, як мені з мого раю їхати до вашого Києва?». Обоє посміялися, та й усе.

 

Якщо серйозно, сприймаю Київ суто як казенний центр, з атмосферою постійної зайнятості, невстигання і розкидання грошей. Як будь-яка столиця, Київ має легкий налiт шовінізму стосовно приїжджих провінціалів. Мене постійно дратує російська як перша мова. Також впадає у вічі верства так званих мажорів на понтах, які, йдучи в норковому полушубку і костюмі від Brioni, голосно розмовляють по телефону лексикою Міхаїла Круга. Те, що я спостерігаю, приводить мене до думки, що теперішні мешканці Києва значно програють своєму місту. Воно ніби пригнулося під вагою служителів золотому батону. Дуже часто ловлю себе на думці, що Київ - дуже органічна столиця для такої розхристаної країни, як наша.

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3819
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду