ДемАльянс: Геть «Кличко-ТВ» та інші комунальні телеканали! Чесні новини про місцеві проблеми робитиме СУСПІЛЬНЕ

ДемАльянс: Геть «Кличко-ТВ» та інші комунальні телеканали! Чесні новини про місцеві проблеми робитиме СУСПІЛЬНЕ

8 Квітня 2015
2431
8 Квітня 2015
12:31

ДемАльянс: Геть «Кличко-ТВ» та інші комунальні телеканали! Чесні новини про місцеві проблеми робитиме СУСПІЛЬНЕ

2431
Фракція ДемАльянсу у Київраді готує звернення до колег з решти фракцій про припинення фінансування комунального телеканалу "Київ" з 1-го січня 2016 року. Адже після офіційного старту 7 квітня 2015 р. СУСПІЛЬНОГО МОВЛЕННЯ у регіонах з'явилися місцеві підрозділи Суспільного, що зможуть незалежно від місцевої влади професійно висвітлювати місцеві проблеми
ДемАльянс: Геть «Кличко-ТВ» та інші комунальні телеканали! Чесні новини про місцеві проблеми робитиме СУСПІЛЬНЕ
ДемАльянс: Геть «Кличко-ТВ» та інші комунальні телеканали! Чесні новини про місцеві проблеми робитиме СУСПІЛЬНЕ
Кличко-ТВ" - це комунальний канал нашої столиці, за документами називається "Телеканал "Київ", а за суттю - "Кличко-ТВ", бо в кожному сюжеті - МЕР і виключно у ролі героя-рятівника. А до обрання Кличка - телеканал "Київ" називали "Телеканалом Черновецького і його молодої команди". І так по всіх містах, де є комунальні телеканали, за дуже рідкісним винятком, як от в Бердянську, де журналісти комунального телеканалу бодаються з місцевими депутатами-регіоналами.

Не полінуйтеся і подивіться бодай один випуск новин телеканалу "Київ", який існує на гроші киян. От "СТН - Столичні телевізійні новини" за 5 квітня 2015-го. Це такий підсумок тижня подій у місті Київ.

Я підрахувала кількість синхронів (інтерв'ю) різних персонажів за півгодини випуску новин, підкреслюю, зробленого за кошти киян:

Мер Віталій Кличко - 9;

Прем'єр Яценюк - 5;

Заступник Кличка Ніконов- 4;

Різного роду чиновники КМДА і керівники комунальних підприємств (Київпастранс, Київзеленбу тощо) - 17;

Депутати Київради - 3;

Громадський активіст - 1;

Релігійні діячі - 3;

Речник АТО - 1; Кияни-бійці АТО у випуску не присутні - 0;


 
Ведучий новин телеканалу "Київ" Ростилав Сухачов більше говорить про киян на своій візитівці на сайті, ніж у своєму випуску новин


Протягом півгодинного випуску 15 разів говорять кияни. АЛЕ! 10 синхронів киян у сюжетах на тему релігійних свят: Мешканцям столиці журналісти тк "Київ" (Кличко-ТВ) дають висловитися лише з приводу, хто які яйця фарбував і кому їх заносив. Однак, коли в сюжеті йде мова про криваву війну забудовників проти киян, говорять лише посадовці - мер Кличко, головний міліціянт Києва Терещук, голова земельної комісії Київради Прокопів.

З особливим цинізмом підійшли журналісти до теми висвітлення боїв забудовників із киянами на Микільсько-Слобідській. Журналістка телеканалу "Київ" ("Кличко-ТВ") Олександра Роздорожна, як я вже зазначала, не дала слова ЖОДНОМУ киянину. Натомість з уст мера і головного міліціянта прозвучали звинувачення на адресу захисників київської землі. Це так огидно, колеги!

Ще одна деталь з цього ж сюжету. Бої ведуться поблизу головного храму греко-католиків просто на березі Дніпра неподалік метро "Лівобережна". Святі отці також проти забудови навколо храму у придніпровській мальовничій місцевості. За моєю інформацією, Блаженніший Святослав звертався до найвищого керівництва держави з листом-проханням про захист від забудовників. Але журналісти не запитали у Блаженнішого його думку про забудову. Дали йому слово сказати за Вербну Неділю.

Такий телеканал "Київ" потрібен лише київському меру і його посадовцям. То нехай беруть і купують ліцензію, наймають райтерів (не журналістів) і гей! Причому тут кияни? Чому на цей канал мають йти гроші з бюджету нашої столиці, наші гроші?
 
А київські проблеми, так само, як вінницькі, харківські чи полтавські нехай висвітлюють незалежні місцеві СУСПІЛЬНІ телеканали, які є у кожній області і дислокуються в обласних центрах. Ці канали з"явилися 7 квітня 2015 р. у мить, коли президент Порошенко підписав Закон "Про суспільне телебачення".

Згідно цього закону усі обласні державні телерадіокомпанії переходять до нової структури - у Національну Суспільну Телерадіокомпанію України (НСТУ). Якщо дотепер керівників в обласні державні телерадіокомпанії призначав Кабінет міністрів за погодженням із головою облдержадміністрації, то тепер регіональні державні компанії повністю звільняють від будь-якої залежності від влади - чи то місцевої, чи то центральної. Керівників призначатиме Наглядова рада НСТУ (яка складатиметься із представників всіх фракцій парламенту і 9-тьох предстаників громадських організацій), або трудові колективи висуватимуть кандидатів на керівну посаду, а Наглядова рада їх затверджуватиме (механізм має бути прописано в статуті НСТУ).

І от така регіональна компанія із незалежним керівником нехай і висвітлює новини обласного центру і усієї області (я знаю, що Київ - окремий від Київської області адміністративний суб'єкт, але це не є перешкодою для виготовлення цікавих новиин про Київ і столичний регіон Київської обласною державною телерадіокомпанією, яка тепер увійшла до Національної суспільної телерадіокомпанії України).
 
Фракція ДемАльянсу у Київській міській раді закликає колег по столичному парламенту подивитися ефір телеканалу "Київ", пподивитися правді в очі і припинити фінансувати за шалені кошти телевізійний PR-відділ цього мера і всіх наступних. І разом подумати, на які численні проблеми киян витратити заощаджені кошти.
 
Наталя Соколенко, блог «Української правди»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Соколенко, блог «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2431
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду