За кадром «Хоробрих сердець»

За кадром «Хоробрих сердець»

4 Квітня 2015
4429
4 Квітня 2015
10:36

За кадром «Хоробрих сердець»

4429
Про взаємини полковників із комбатами, статистику, про людей та війну, яка не вміщується у телеекран
За кадром «Хоробрих сердець»
За кадром «Хоробрих сердець»
О 10-й годині ранку ведучий проекту «Хоробрі серця» Ахтем Сеітаблаєв у зручних штанах і куртці п'є каву з автомата біля знімального майданчика. З ефіру «1+1» програма переїхала на телеканал «2+2» і тепер буде виходити щосереди. Перший випуск - 15 квітня.
 

Через деякий час Ахтем уже в красивому чорному костюмі працюватиме в кадрі і намагатиметься знайти істину між словами заступника керівника сектору «С», полковника Валентина Федічева і гостями програми - комбатами, розвідниками, оператором-кулеметником... Ведучий ще не здогадується, що зйомки для двогодинної програми триватимуть майже шість годин. «День» побував за кадром зйомок прем'єри нового сезону «Хоробрих сердець» і дізнався про усю «кухню» телевиробництва програми.

 

АХТЕМ СЕІТАБЛАЄВ - НЕЗМІННИЙ ВЕДУЧИЙ «ХОРОБРИХ СЕРДЕЦЬ»: «ЗА СВОЄЮ ВНУТРІШНЬОЮ КОНСТИТУЦІЄЮ Я НЕ ВЕДУЧИЙ, А АКТОР. МЕНЕ ВЧИЛИ ВНИКАТИ В СИТУАЦІЮ. ТУТ ЖЕ У МЕНЕ ІНОДІ НЕ ВИСТАЧАЄ ЛЮДСЬКИХ СИЛ»

 

У студію запускають масовку. Людям дають настанови, як поводитися у кадрі. «Якщо комусь стане погано від побаченого - дайте знак модератору», - говорять глядачам. Але працівник «1+1» запевняє мене, що такого не було ще жодного разу. Перед початком зйомки керівники проекту на знімальний майданчик не виходить. «Всі знімальні групи - забобонні. У перший день зйомок намагаються поменше контактувати зі сторонніми», - говорить прес-секретар «2+2».

 

НА ЗНІМАЛЬНОМУ МАЙДАНЧИКУ ЗУСТРІЛИСЯ ФРОНТОВІ ДРУЗІ: «МАРАТ» І «КЛІЩ» (НА ФОТО - ЛІВОРУЧ І ПРАВОРУЧ) БРАЛИ УЧАСТЬ У СПІЛЬНІЙ РОЗВІДУВАЛЬНІЙ ОПЕРАЦІЇ ПІД ДЕБАЛЬЦЕВИМ. ПО ЦЕНТРУ - «ШЕВА», НАЧАЛЬНИК БЛОКПОСТА «БАЛУ», ЯКИЙ ВИВІВ СВОЇХ БІЙЦІВ ІЗ САМОГО ПЕКЛА, КОЛИ ХЛОПЦЯМ ДОВОДИЛОСЯ ВІДПОВІДАТИ НА ЗАЛПИ ВАЖКОЇ БРОНЕТЕХНІКИ ЛИШЕ... ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ

 

У стані легкої напруженості чекають героїв. Декого з бійців просять не знімати на бекстейджі без балаклави - хлопці будуть повертатися на фронт. І справді, коли бійці приходять у студію, спочатку тримаються особняком, перекидаються впівголоса фронтовими жартами. Багатьох із них представлятимуть лише позивними або лише з ім'ям - «Марат», «Кліщ» (Андрій), «Шева» (Анатолій), «Піт» (Ігор), «Кіно» (Роман), «Абрек», «Мазай»... «Ходімо, ми вас знеособимо», - кажуть чоловікам випускові редактори з гримерами. У цей час на майданчику з'являються експерти програми - заступник керівника сектору «С» Валентин Федічев та головний редактор сайта «Цензор.нет» Юрій Бутусов. Один із бійців уже в балаклаві підходить до Бутусова, той його не впізнає. Тоді чоловік відкриває своє обличчя, і журналіст з бійцем міцно обіймаються. Це - розвідник з позивним «Марат». Цікаво, що інші бійці, які прийдуть записуватися на наступний випуск «Хоробрих сердець», впізнають його навіть під маскуванням. «У мене є його номер телефону - він нам допомагав 200-х і 300-х вивозити», - скаже один із хлопців і повисне гнітюче мовчання...

 

НА ЗАПИС ПРОГРАМИ ЗАПРОСИЛИ ЖУРНАЛІСТІВ «ПЛЮСІВ» ОЛЕКСАНДРА МОТОРНОГО ТА ОЛЕКСАНДРА ЗАГОРОДНОГО - ОБОЄ ЧАСТО ЇЗДЯТЬ ЗНІМАТИ СЮЖЕТИ НА ПЕРЕДОВУ. ВОНИ СТАВИЛИ ПОЛКОВНИКУ ФЕДІЧЕВУ НЕ МЕНШ ФАХОВІ ПИТАННЯ, НІЖ КОМБАТИ

 

«Я вже бачився з деким із героїв у студії, особливо із хлопцями з нульового блокпоста, який називається «Балу», - говорить Олександр ЗАГОРОДНІЙ, журналіст "плюсів". - Це був не просто блокпост, а укріп-район з дуже грамотним керівництвом, по військовому-чітко об лаштований. Там справді життя людей залежало від керівника, який спромігся врятувати їх від жахливих обстрілів. Хлопців просто тижнями знищували. А вони всі вийшли з цього пекла живі-здорові.

 

РОЗВІДНИК «МАРАТ» (НА ФОТО ЗІ СПИНИ) ОБІЙМАЄ КУЛЕМЕТНИКА РОМАНА БАЗЕНКА. У РОМАНА - ПОЗИВНИЙ «КІНО» ЧЕРЕЗ ТЕ, ЩО ВІН НА ФРОНТІ ПОСТІЙНО З КАМЕРОЮ. «Я ДВАДЦЯТЬ П'ЯТЬ РОКІВ БУВ У КІНОІНДУСТРІЇ, - РОЗПОВІДАЄ БОЄЦЬ. - КРАЩЕ Я Б ПІШОВ НА ФРОНТ ІЗ КАМЕРОЮ, НІЖ ЗІ ЗБРОЄЮ...»

 

«Хоробрі серця»  - це чи не єдине шоу, де підіймаються важливі питання війни. Думаю, з переходом на канал «2+2» програма стане навіть більш фаховою. Для мене набагато цікавіше - вести конкретні обговорення, слухати відповіді сторін. На першому випуску був тільки один представник військового керівництва, що додало розуміння в обговорюванні.

 

«ПОКИНЬТЕ ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНИ, ЯКЩО ВИ ВВАЖАЄТЕ, ЩО ЗАХИСТ УКРАЇНИ - ЦЕ «ПОСИЛАТИ НА ЗАБІЙ». У МЕНЕ ДВА СИНИ ОФІЦЕРИ - ОДИН ВОЮВАВ 6 МІСЯЦІВ ПІД СЛОВ'ЯНСЬКОМ, ІНШИЙ - ПІД ЛУГАНСЬКОМ. У МЕНЕ Є ПРАВО ГОВОРИТИ. СОВІСТЬ МАЙТЕ», - КРИЧАВ РОЗЛЮЧЕНИЙ ФЕДІЧЕВ БІЙЦЯМ ПІД КІНЕЦЬ ПРОГРАМИ

 

Оці «дві правди» будуть завжди. У рядових своя правда - вони бачать обстріли, але не бачать загальної картини. Але треба розуміти, що і хлопці з блокпосту «Балу», і полковник Федічев - це і є наша армія. Немає армії без генералів. Війна всіх навчить. Поки у нас немає великих полководців, за плечима яких були б великі перемоги, і які б за свої поразки брали відповідальність на себе. Але вони з'являться, коли у нас зруйнується система, де не знаходять винних.

 

ЛІДЕР ГУРТУ «ТНМК» ОЛЕГ МИХАЙЛЮТА - «ФАГОТ» НА ЗЙОМКУ «ХОРОБРИХ СЕРДЕЦЬ» ПРИЙШОВ НАСАМКІНЕЦЬ ЗАПИСУ, ЩОБ ВИКОНАТИ СВОЮ ПІСНЮ «ТАМ, ДЕ ТИ ТЕПЕР» СПЕЦІАЛЬНО ДЛЯ ЦІЄЇ ПРОГРАМИ. ЗА СЦЕНОЮ ВІН РАДО ФОТОГРАФУВАВСЯ З БІЙЦЯМИ. НА ФОТО ПРАВОРУЧ - «АБРЕК» ІЗ БАТАЛЬЙОНУ ІМЕНІ ДЖОХАРА ДУДАЄВА. «НЕ ТРЕБА РОБИТИ З УСІХ ЧЕЧЕНЦІВ ТЕРОРИСТІВ, - КАЖЕ «АБРЕК». - Я ВОЮВАВ З ІСОЮ МУНАЄВИМ І ВВАЖАЮ, ЩО ВІН - ДОСТОЙНИЙ ЗВАННЯ ГЕРОЯ УКРАЇНИ

 

Інші емоції вириватимуть вже під час самої програми. Зрештою, заступник керівника сектору «С» буде змушений відповідати за всіх із «верхів» - йому пригадають і десятиденне повне оточення Рідкодуба (село Донецької області в зоні АТО), і незахищені місця на лінії фронту, а особливо бійці обуряться, коли почують, що Дебальцеве було не військовим, а «політичним» рішенням.

 

РОМАН «КІНО» БАЗЕНКО І «АБРЕК» (НА ФОТО ЗЛІВА НАПРАВО) ЧИ НЕ НАЙГОСТРІШЕ КОМЕНТУВАЛИ СЛОВА ПОЛКОВНИКА. КОЛИ ХТОСЬ ІЗ ЖУРНАЛІСТІВ ЗАПИТАВ ПІСЛЯ ЗЙОМОК, «ЧИ НЕ СТРАШНО «АБРЕКУ» БУЛО ПРИЇЗДИТИ НА ПРОГРАМУ», БОЄЦЬ ГІРКО РОЗСМІЯВСЯ, РОЗВЕРНУВСЯ, І ПІШОВ ДО ГУРТУ СВОЇХ ХЛОПЦІВ

 

«Між експертами та гостями каналу - живий діалог. Він не пригладжений і не завжди приємний, але ми ж і не ставимо собі завдання бути приємними, - коментує «Дню» ведучий програми «Хоробрі серця» Ахтем СЕІТАБЛАЄВ. - Тому комунікація на «Хоробрих серцях» відбувається у досить емоційному ключі, але тема ж непроста... як і життя. Я чую про безліч героїчних подвигів і драматичних ситуацій. Іноді мені не вистачає людських сил, коли включаюся в історію... Сподіваюся, пауза між першим і другим сезоном дозволила мені провести якусь внутрішню адаптацію до того, що власні емоції потрібно стримувати».

 

ЗАСТУПНИК КЕРІВНИКА СЕКТОРУ «С» ВАЛЕНТИН ФЕДІЧЕВ ТА ГОЛОВНИЙ РЕДАКТОР САЙТА «ЦЕНЗОР.НЕТ» ЮРІЙ БУТУСОВ (ЗЛІВА НАПРАВО) ПОСТІЙНО ПРО ЩОСЬ ПЕРЕМОВЛЯЛИСЯ МІЖ СОБОЮ ПІД ЧАС ЗЙОМОК, ІНКОЛИ - ПОСМІХАЮЧИСЬ ОДИН ОДНОМУ

 

Хлопці свої емоції також стримували, як могли. Ті, хто ще не вийшов на знімальний майданчик, постійно виходили палити. А перед камерою тримали себе в кулаці. Хоч за кадром лунало досить злих реплік. «У першому сезоні «Хоробрих сердець» у нас більше говорили герої, і ми зрозуміли, що є дуже багато запитань до керівництва АТО, армії, Міноборони. Нам це казали поза кадром, бо в ефірі більше розмовляли про патріотизм і героїзм. У цьому сезоні хочемо залучити до обговорення керівництво, - говорить керівник Департаменту журналістських розслідувань Максим Шиленко, який готує програму на замовлення «2+2». - Але військовий прокурор, якого ми запрошували, не прийшов - напевно, йому нічого відповісти. Ми навіть не очікували, що від Міноборони прийде людина, але в студії - Валентин Федічев.

 

 

Не знаю, завдяки нашій програмі чи це паралельні процеси - багатьох героїв, які були у нас у студії, залучили до роботи в Міноборони, вони стали радниками або навіть діючими чиновниками. Ті, хто приїжджали до нас у студію із зони АТО, говорили про відчуття «двох світів» - у них складалося враження, що в Києві про них ніхто не знає, тут мирне життя, люди ходять в ресторани, нічні клуби. Програма «Хоробрі серця» показала бійцям, що вони потрібні своїй країні. У нас у студії були герої, чиї подвиги не помітив офіційний Київ, але після програми, коли ми безпосередньо звернулися до Адміністрації Президента, їх знайшли заслужені нагороди - одній людині дали «Героя України», кільком - ордени за мужність. Те, що ми робили в першому сезоні за кадром, у другому ми будемо переносити в ефір», - підсумовує Шиленко.

 

 

А хлопцям і не треба визнання, вони хочуть іншого. «Мені взагалі всі ці шоу не важливі, просто треба було приїхати і сказати правду, - уже після закінчення зйомок, затягуючись цигаркою, розповідає Анатолій «Шева» Шевченко. - Щоправда, я мало говорив, але хлопці все сказали. Хочу, щоб нас почули люди». «Чи готове «мирне» суспільство до повернення додому хлопців, душі яких обпалила війна?» - окреслює одне з питань, які порушуватимуть у програмі, творчий колектив «Хоробрих сердець». А якщо піднятися над цим рівнем і поставити інше запитання - чи є кому довіряти у цій війні? Істина загубилася між картами «верхів» і розбомбленими окопами «низів». Виявити її у двогодинній телепрограмі - тим більше неможливо. А що ж можливо? «Ми хочемо знайти проблемні больові точки, проговорити їх, з'ясувати, що можна змінити, і поміняти це врешті-решт, - говорить Ахтем Сеітаблаєв. - Вважаю правильним задавати в програмі певну поведінкову систему координат». Система координат - це те, що справді потрібно Україні. Це робота для всіх хоробрих сердець, безвідносно до телеканалів.

 

ФАГОТ: КОЛИ В КРАЇНІ ВІЙНА, ТИ НЕ МОЖЕШ НЕЮ НЕ ЦІКАВИТИСЯ. ЗАРАЗ КОЖНА ЛЮДИНА ЗНАХОДИТЬСЯ НА ВЛАСНОМУ ФРОНТІ. РАНІШЕ НЕ ДИВИВСЯ ПРОГРАМУ «ХОРОБРІ СЕРЦЯ», АЛЕ ОТ ПОСЛУХАВ ХЛОПЦІВ НА ЗАПИСІ І ЗРОЗУМІВ, ЩО НАЙДОРОЖЧЕ - ІНФОРМАЦІЯ З ПЕРШИХ РУК. З БІЙЦЯМИ НА ПЕРЕДОВІЙ Я ВЖЕ НЕ ВПЕРШЕ БАЧУСЯ, МИ ЇЗДИЛИ НА ФРОНТ ПІД ЛУГАНСЬК В НОВОАЙДАР, ДО «ВІСІМДЕСЯТКИ» (80-ТА ОКРЕМА АЕРОМОБІЛЬНА БРИГАДА ВДВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - АВТ.), «ВІСІМКИ» (8-Й ОКРЕМИЙ ПОЛК СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ), ДО ДЕСАНТНИКІВ РАЗОМ З СЕРГІЄМ ПРИТУЛОЮ. ВОЗИЛИ ЇМ ТЕПЛІ РЕЧІ РАЗОМ З ПІСНЯМИ.

 
Анна Светах, «День»
Фото Артема Слупачука, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4429
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду