Орест Білоскурський про вимірювання в зоні АТО

Орест Білоскурський про вимірювання в зоні АТО

18 Березня 2015
5411
18 Березня 2015
11:36

Орест Білоскурський про вимірювання в зоні АТО

5411
Орест Білоскурський про вимірювання в зоні АТО
Орест Білоскурський про вимірювання в зоні АТО
Дискусійне питання щодо вимірювання телеперегляду в Донецькій та Луганській областях, яке підняв у інтерв'ю МБ Валерій Варениця, прокоментував маркетинг-директор StarLightMedia Орест Білоскурський 

"Уявіть, що ми досліджуємо невеликий сад – у нас шість рослин. І тут ми бачимо, що одна з рослин дала відросток, що розвивається дивним чином. Ми, як дослідники, не викидаємо цей живий відросток, а відсаджуємо його в окремий, 7-й, горщик. Де і продовжуємо щодня спостерігати за його розвитком (і це єдина можливість дізнатися про цю рослину). Але від цього точність даних спостереження саду не змінилася. Така ситуація і з українським телевізійним дослідженням. Одноголосним рішенням  ІТК – з вересня 2015 року - Донецька та Луганські області були виділені в окремий, 7-й регіон. Це дозволило отримувати дані, що представляють поведінкові характеристики людей, які проживають саме в цьому регіоні. Окремо досліджуємо східний регіон, до якого ІТК включає Дніпропетровську, Запорізьку та Харківську області.
 
Більш того, в грудні 2014-січні 2015 ІТК провів додаткове дослідження, що дало змогу отримати дані, скільки людей і куди виїхало з зони АТО. Вони дали змогу відкоригувати вибіркові параметри, які будуть введені з 1 квітня 2015 року.  Ми отримали дані, котрі вказують, що близько 1,7 млн мешканців зони АТО виїхали в різні напрямки. Така інформація дозволила нам отримати нові параметри для телезійної панелі. Зараз в зоні АТО інстальована достатня для вибіркового дослідження кількість піплметрів, панель є репрезентативною для нинішнього стану цього регіону, враховуючи поточні дані по структурі і по кількості населення в 7-му регіоні та додатково в зоні АТО. Процеси, що відбувалися з населенням загалом в цьому регіоні, аналогічним чином позначалися і на поведінці людей, які мають піплметр і є учасниками телевізійної панелі.  Дані піплометричної панелі мешканців зони АТО відповідають їхній реальній поведінці, як телеглядачів.
 
Фізичні перепони, що існують в обслуговування даного регіону є не критичними, адже піплметр – це прибор, який функціоную дуже автономно. Панелісти отримують заплановані від оператора панелі винагороди за участь у дослідженні. Ті мешканці зони АТО, що залишилися і мають інстальований піплметр за даними від компанії Nielsen, підпадають під всі процедури контролю якості, які діють і на інших територіях України. 
 
Таким чином ми отримуємо загальні дані по всій Україні, які не зазнають жодного викривлення від того, що досліджується 7-й регіон та зона АТО.
 
Потрібно усвідомлювати, що телевізійна панель – це, перш за все, вибіркове опитування. Його завдання – на основі вибірки з певної кількості респондентів (в нашому випадку це домогосподарства) дізнатися про те, що саме дивляться люди. Скільки часу, які каналі і коли. Цю інформацію ми зараз отримуємо в тому числі й із зони АТО. І отримувана інформація відповідає всім вимогам до вибіркового дослідження та має всі ті застереження, що й будь-які вибіркові дослідження на будь-якій території у будь-який час.
 
Далі йде мова лише про способи використання інформації, отриманої цим методом. Вас не влаштовує рослина у 7-му горщику через те, що вона для вас занадто незвична? Користуйтесь дослідженнями решти 6-ти".
 
МедіаБізнес продовжує тему вимірювання в зоні АТО та очікує коментарів від ІТК, експертів та учасників ринку.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5411
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду