detector.media
18.03.2015 11:36
Орест Білоскурський про вимірювання в зоні АТО
Орест Білоскурський про вимірювання в зоні АТО
Дискусійне питання щодо вимірювання телеперегляду в Донецькій та Луганській областях, яке підняв у інтерв'ю МБ Валерій Варениця, прокоментував маркетинг-директор StarLightMedia Орест Білоскурський 

"Уявіть, що ми досліджуємо невеликий сад – у нас шість рослин. І тут ми бачимо, що одна з рослин дала відросток, що розвивається дивним чином. Ми, як дослідники, не викидаємо цей живий відросток, а відсаджуємо його в окремий, 7-й, горщик. Де і продовжуємо щодня спостерігати за його розвитком (і це єдина можливість дізнатися про цю рослину). Але від цього точність даних спостереження саду не змінилася. Така ситуація і з українським телевізійним дослідженням. Одноголосним рішенням  ІТК – з вересня 2015 року - Донецька та Луганські області були виділені в окремий, 7-й регіон. Це дозволило отримувати дані, що представляють поведінкові характеристики людей, які проживають саме в цьому регіоні. Окремо досліджуємо східний регіон, до якого ІТК включає Дніпропетровську, Запорізьку та Харківську області.
 
Більш того, в грудні 2014-січні 2015 ІТК провів додаткове дослідження, що дало змогу отримати дані, скільки людей і куди виїхало з зони АТО. Вони дали змогу відкоригувати вибіркові параметри, які будуть введені з 1 квітня 2015 року.  Ми отримали дані, котрі вказують, що близько 1,7 млн мешканців зони АТО виїхали в різні напрямки. Така інформація дозволила нам отримати нові параметри для телезійної панелі. Зараз в зоні АТО інстальована достатня для вибіркового дослідження кількість піплметрів, панель є репрезентативною для нинішнього стану цього регіону, враховуючи поточні дані по структурі і по кількості населення в 7-му регіоні та додатково в зоні АТО. Процеси, що відбувалися з населенням загалом в цьому регіоні, аналогічним чином позначалися і на поведінці людей, які мають піплметр і є учасниками телевізійної панелі.  Дані піплометричної панелі мешканців зони АТО відповідають їхній реальній поведінці, як телеглядачів.
 
Фізичні перепони, що існують в обслуговування даного регіону є не критичними, адже піплметр – це прибор, який функціоную дуже автономно. Панелісти отримують заплановані від оператора панелі винагороди за участь у дослідженні. Ті мешканці зони АТО, що залишилися і мають інстальований піплметр за даними від компанії Nielsen, підпадають під всі процедури контролю якості, які діють і на інших територіях України. 
 
Таким чином ми отримуємо загальні дані по всій Україні, які не зазнають жодного викривлення від того, що досліджується 7-й регіон та зона АТО.
 
Потрібно усвідомлювати, що телевізійна панель – це, перш за все, вибіркове опитування. Його завдання – на основі вибірки з певної кількості респондентів (в нашому випадку це домогосподарства) дізнатися про те, що саме дивляться люди. Скільки часу, які каналі і коли. Цю інформацію ми зараз отримуємо в тому числі й із зони АТО. І отримувана інформація відповідає всім вимогам до вибіркового дослідження та має всі ті застереження, що й будь-які вибіркові дослідження на будь-якій території у будь-який час.
 
Далі йде мова лише про способи використання інформації, отриманої цим методом. Вас не влаштовує рослина у 7-му горщику через те, що вона для вас занадто незвична? Користуйтесь дослідженнями решти 6-ти".
 
МедіаБізнес продовжує тему вимірювання в зоні АТО та очікує коментарів від ІТК, експертів та учасників ринку.
 
«МедіаБізнес»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY