Тімоті Снайдер: «Російська пропаганда працює не тільки проти України – вона працює і проти світу»

Тімоті Снайдер: «Російська пропаганда працює не тільки проти України – вона працює і проти світу»

11 Лютого 2015
4698
11 Лютого 2015
17:09

Тімоті Снайдер: «Російська пропаганда працює не тільки проти України – вона працює і проти світу»

4698
Фахівець з історії Східної Європи, відомий американський історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер в своєму виступі на Chicago Humanities Festival назвав російську пропаганду загрозою для всього світу та розповів, як саме вона діє на людей. Platfor.ma публікує переклад ключових тез його виступу
Тімоті Снайдер: «Російська пропаганда працює не тільки проти України – вона працює і проти світу»
Тімоті Снайдер: «Російська пропаганда працює не тільки проти України – вона працює і проти світу»

Політики - це торгаші. Один із видів російської пропаганди - це торгівля. Коли росіяни кажуть: «Українська революція - це все геополітична боротьба», - вони «продають» Європі, що нібито за всім цим стоять США. І якщо вже Америка всім цим керує, то може європейцям краще бути за Росію? Ця підступна  геополітична боротьба просто відсовує всіх українців на задній план. Якщо це все гра у шахи між Америкою і Росією - тобто хлопці в краватках в Кремлі і в Пентагоні вирішують усе, тоді немає ніяких справжніх українців, немає ніяких реальних людей, немає людей, які страждають, немає українців, які воюють, не маючи армії, немає військового вторгнення.

 

Людей у так званій «геополітичній боротьбі» повністю усунули від сцени.  Це нам «продають» так само, як ідею, з якої вони почали: всі українці - фашисти. Цей «товар» був розрахований на усіх тих, хто стурбований, що найбільша небезпека йде з відновлення фашизму та антисемітизму. Партію віце-прем`єра Росії Дмитра Рогозіна колись було заборонено саме через расистську пропаганду, при цьому сам він презентує українців як фашистів, нацистів, хунту. Хтось же навчив його, що якщо він буде кожен раз казати про фашистів, нацистів і хунту, то люди почнуть думати, що так і є. 

 

Є російська телевізійна мережа, називається Russia Today. Вона здається, є другою за розміром англомовною мережею у світі. Ось як вони представляють новини.  Умовно кажучи, вони запрошують п'ять так званих експертів, у яких є п'ять версій того, що сталося. Одна з яких навіть може бути правдою. Але це не має значення. Тому що, коли ви почуєте п'ять різних версій, то врешті-решт:

а) Ви не уявлятимете, що сталося насправді;

б) Сама подія опошляється цією безглуздою дискусією;

в) Ви заплутаєтесь значно більше від фейків продажної журналістики.

 

І це Russia Today разом з іншими «рашами» робить навмисно. Давайте обговоримо, наприклад, розстріл малайзійського літака над Україною, який був справжньою подією, в якій 289 людей втратили свої життя.  Про це викидають такі теорії, як:

- малайзійський авіалайнер -  той самий, що зник над Тихим океаном;

- цей літак злетів з трупами на борту, які поклало туди ЦРУ;

- малайзійський рейс насправді був збитий українським або американським винищувачем;

- цей літак був збитий українською артилерією, яка насправді цілилася у літак Путіна.

 

Мета російської пропаганди в тому, щоб показати, що правди, по суті, не існує.

 

Якщо ви будете говорити про це достатньо голосно, то люди можуть в щось повірити. Я, напевно, щойно зробив це, тож ви можете прийти додому і сказати: «Професор Снайдер стверджує, що той літак збив НЛО, яким керував син Елвіса». І ось як це працює: ви отримуєте багато різних версій після тієї, що дійсно мала значення - і вона просто втрачає значення. Трагічна смерть дітей, жінок і чоловіків - це те, що дійсно має значення.  Але наприкінці це стає нічим. І до того ж ви не вірите більше в журналістику.

 

Мета російської пропаганди в тому, щоб показати, що правди, по суті, не існує. Є дуже простий тест - тест на протиріччя. Ми всі розумні люди, не заперечуємо самі собі і помічаємо, коли хтось заперечує. Але дозвольте мені нагадати деякі речі з російської пропаганди про цю війну: української держави не існує, але українська держава займається репресіями. Української нації не існує, але всі українці - націоналісти. Української мови немає, але на Донбасі всіх змушували говорити українською. І тепер питання: а на скількох суперечностях ви їх ловили раніше? На жаль, помічають їх дуже мало людей.

 

Ця політика руйнує чисельні види існуючих зв'язків: трансатлантичний, європейський, цілісність держави або суспільства і зрештою, нас як таких. Російські гроші були використані для фінансування неурядових організацій тут. І тепер ми починаємо скептично ставитися до неурядових організацій в цілому. Журналістам платять, щоб вони визнали, що працюють на ЦРУ - і ми починаємо більш скептично ставитися до журналістики. Російська пропаганда насправді працює не тільки проти України - вона працює і проти світу.

 

Все це не лише про Україну. Це про щось значно більше. Якщо ми справді віримо в ці єдності, якщо ми віримо у цілісність громадянського суспільства, держави або людей і навіть у європейську інтеграцію, якщо ми віримо у трансатлантичні відносини, то, мабуть, саме час казати це, саме час підтримати ці речі. Уряд США повинен працювати над розширенням санкцій проти Росії, які є важливими, адже вони врешті-решт змушують Росію іти на переговори. Насправді, сталося кілька досить простих речей: авторитарна держава вторглася в демократичну державу, порушуючи європейський порядок. Це не так вже і складно, це так і є.

 

Мене турбує те, якою мірою це подіє на Україну, яка є важливою в усіх сенсах. Після цього всього, якщо ми думаємо, що в Україні, в якійсь далекій країні,  відбувся не більше, ніж маленький конфлікт - значить пропаганда вже виграла, а реальність вже програла, і історію скінчено.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4698
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду