Невисловлене в ефірі

17 Березня 2010
26911
17 Березня 2010
07:00

Невисловлене в ефірі

26911
Хронікер програми «Шустер live» – про враження від дискусії з Валідом Арфушем щодо української мови і не тільки…
Невисловлене в ефірі

Щойно завершився ефір «Шустер live», як у мене в кишені задзеленчала мобілка - дзвінок від «Детектор медіа»: «Михайле, у нас склалося враження, що ви сьогодні не мали можливості повністю розкрити свою думку в ефірі. Може, напишете?». Якщо чесно, то останнім часом у мене частенько складається враження, що думка в мене залишається нерозкритою - ні в ефірі, ні поза ним. А вся проблема в тому, що мозок перебуває в постійному стані легкого шоку...

 

Коли 7 лютого, в ніч виборів, я по телемосту запитав Ганну Герман (відповідальну за комунікації тоді ще кандидата в Президенти України Януковича), чому перший публічний виступ майбутнього глави держави прозвучав виключно російською мовою, вона мені відповіла, що це помилка і що «на супутнику» я знайду інший виступ, українською. Окей - помилки трапляються.

 

Коли того ж вечора Нестор Шуфрич, у відповідь на запитання: «А як ви будете створювати коаліцію?» розповів про ідею створення «фракції позафракційних», не хотілося вірити, що від самого початку нова влада розпочне роботу з сумнівно-легітимних кроків. Ну але окей - з політичної кризи якось же ж треба витягуватися.

 

Коли призначили (в основному) російськомовного Сергія Тігіпка на посаду віце-прем'єра, я себе став заспокоювати - це той самий Тігіпко, який колись в ефірі розказував про те, як він вперше прийшов на високу посаду в уряді України і після першого виступу отримав зауваження від тодішнього президента Кучми щодо обов'язку українських посадовців виступати публічно державною мовою. Я подумав, окей - Тігіпко українець фасадний, але тямущий.

 

Коли призначили Миколу Азарова на посаду прем'єр-міністра України, я уважно стежив за заявами - він все ж пообіцяв вести засідання Кабміну українською. Можна вірити, можна не вірити - але, окей - Азаров хоча б вважав за належне взяти на себе таке зобов'язання.

 

Коли призначили Табачника, який менше ніж півроку тому в газеті «Известия в Украине» прозвав всіх галичан неукраїнцями, я дуже насторожився - адже посада в Табачника не абияка, а міністра освіти. Але нині Табачник сказав, що те, що писалося і говорилося Табачником-політиком, не обов'язково відповідає тому, що буде говорити і думати Табачник-міністр. Окей - можна вірити (а можна й не вірити), але шанс себе проявити потрібно дати.

 

Але врешті терпець увірвався! У прямому ефірі програми, після мого зауваження Валіду Арфушу (без одного дня заступника президента НТКУ), мовляв, пане Валіде, згідно з Конституцією і законами України, державні чиновники зобов'язані вивчити державну мову, я отримав звинувачення... у нетолерантності! Нарешті я зрозумів: можливо, надто часто я використовую іноземний вислів «окей» і тим самим даю цій владі шанс не виправдати моїх та чужих сподівань у її ворожості до всього українського, всього цивілізованого, і дозволю собі сказати - на все добре...

 

Як сказав Платон, «добрі люди не потребують законів, щоб їм вказували, яка саме поведінка є відповідальною, а погані люди завжди знайдуть спосіб закони обійти».

 

Сьогодні я зрозумів - толерантність у питаннях мовної політики є правильною, поки суб'єкти цієї політики живуть у правовому суспільстві. Щойно влада сама відкрито порушує закон (створюючи коаліцію в парламенті з порушеннями Конституції, чи то нелегітимно призначаючи президента НТКУ, всупереч рішенню Конституційного Суду), в мене - і, впевнений, не тільки в мене - загострюється бажання відстоювати власне «я», незважаючи на те, чи така поведінка є відповідальною, чи ні. Саме в таких моментах слід нагадувати собі про толерантний патріотизм.

 

Та бувають моменти (наприклад - під час цього ефіру), коли себе запитуєш: «Чому я, який народився не в Україні і більше 2/3 свого життя прожив поза Україною, повинен пояснювати тонкощі української мови жителям столиці?» (це до того, чи я «Міша», чи «Михайло», чи сам факт небажання переходити в діловій чи товариській розмові на російську слід сприймати як політичну заяву). «Ну, так склалося», - кажу собі толерантно і втішаю сам себе спогадами про те, як у ранніх 90-х у Києві більшість перехожих на Хрещатику взагалі мене не розуміли, коли я запитував: «Скажіть, будь ласка, котра година» - а сьогодні розуміють, і навіть Мустафа може відповісти українською. «Саме в толерантний спосіб будується сучасна демократична держава», - переконує мене голос у голові. «Можна було б пришвидшити процес українізації, але це було б безвідповідально - адже як можна змушувати людей змінювати свою мовно-культурну ідентичність? Тим більше, що не завжди україномовність асоціюється з патріотизмом. Потрібно підвищити престиж мови і тоді самі заговорять». Все правильно - треба поважати інших, щоб тебе поважали...

 

А що робити, коли повага перестає бути взаємною (я про гостей Шустера - не про редакцію чи ведучих)? Що робити, коли сам факт публічного висловлювання українською мовою в Україні починає сприйматися представниками влади як ознака опозиційності? Чи потрібно надалі бути толерантним, коли за елементарний вияв патріотизму (чи то через мову, чи через переконання) тобі представник влади (я маю на увазі пана Колесніченка) вішає ярлик «націоналіст» і в ефірі прирівнює до ганебної провокаторки Фаріон?

 

Переконаний - професіонали рівня Валіда Арфуша, Сергія Тігіпка, Миколи Азарова потрібні Україні. Але їхній професіоналізм потрібен тільки якщо вони готові жити за законами цієї країни. В даному випадку закон від них вимагає знання української мови. І те, що я (та інші) вимагатимуть від них, як від державних службовців України, спілкування державною мовою хоча би при виконанні тих прямих обов'язків, за які їм платять зарплату з державного бюджету, не робить мене націоналістом. І не робить мене така вимога менш толерантним. Якщо вже хочете мене за це якось обізвати - називайте патріотом. На жаль, боюся, що в лексиконі сьогоднішньої влади це слово також невдовзі перетвориться на лайку...

 

Все. Шок починає відходити, і я починаю розуміти: боремося! Надовго. Відповідально. Законно. За своє.

 

Михайло Винницький, хронікер «Шустер live»

 

Фото - www.mlu.org.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Михайло Винницький, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26911
Читайте також
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Kava
5111 дн. тому
Я в шоці від того, що відбувається! > Объективный: Предки Михайла були змушені ємігрувати закордон, тоді система була така. Вони емігрували, та виховали сина зі знанням рідної землі, рідної мови. Незнаю чому вас ненька змалку навчала російській. Мабуть це і є головне питання. Заїтьте в будь-яке село - там розмовляють українською! Це не є мова цієї землі. Але діти цих селян, виїхавши до мегаполісів, - русифікуються. Чому? Приведу приклад, який розказав мені друг, програміст. Він шукав роботу. Прийшов на співбесіду: - Добрий день. Мене звати С... Андрій, - та протянув руку можливому роботодавцю. У відповідь отримав: - Это же, но по-русски! Що це?!!!!!! Де ми? Я ношу жовто-блакитний значок на груді та чую постійно навколо: Ты что, националист? Или депутат? - що за питання. Я УКРАЇНЕЦЬ!
Объективный
5161 дн. тому
Суто українська картина: канадець Вінницький за підтримки італійця Шустера, за присутності афганця Наємі вчать (не знаю кого за національністю - не українця) Арфуша розмовляти українською. Чи не є це тим, що й називаеться подвійними стандартами. І взагалі, чому саме мова, чому не розмір взуття чи довжина статевого органу? Якщо туфлі тиснуть, теж вільно не помислиш українською, а якщо ВІН не доріс, то навіть до не українок — зась!. Чи не здається пану Михайлу, що навіть поділ, (а саме Ви до нього закликаєте — не я ) на тих, хто має на щось право і ні, має містити дещо іншу логіку. Якщо Арфуш не годиться на держслужбовця, то, в першу чергу , на В Е Д У Ч О Г О У К Р А Ї Н С Ь К О Т Е Л Е Б А Ч Е Н Н Я не годяться Наєм, Кисильов Шустер, що геть не володіють рідною. А Вінницький з його “неукраїнською українською”, що 23 життя, за його визнанням, перебував у Канаді взагалі має на стільки ж меньше прав, аніж українець. Боже Вас спаси, Михайле, подумати, що бодай одна з цих ыдыотських думок — то моя думка. Ці дурниці, витікають з Ващої логіки. Моя біль не в тому, що Шустер не українець - хай навіть марсіянин- , проблема в тому, що перейнятися українськими проблемами йому, як і Вам дуже складно. Тому й влаштовуються дорогі (за вартістю - дешеві за суттю) інфотейменти, і штучно вигадуються проблеми. Я вообще — то говорю по русски. А написал Вам по — украински , чтобы Вы не подумали, что я, как Вы, преследую свои цели и пытаюсь оправдать свое незнание ридной мовы, создавая искусственные проблемы и преграды. Я согласен: Арфуш на должность зама НТКУ — это подщечина общественной морали. Но не годиться он не потому что....., а потому что....... Но чтобы доказать это, нужно быть немножко умнее . А вот чтобы заявить геть москалыв та жидыв, приезжать из Канады не стоит. У нас своих таких придурков до фига.
Игорь
5161 дн. тому
Я не думаю, что канадцу Винницкому нужно учить коренных киевлян как им говорить. На каком языке и употребляя какие слова. Автохтонное население Киева, например, всегда в последние 200 лет говорило на русском. Это язык его жителей. Так что со своими советами в чужой монастырь лучше не лезь. Если не хочешь быть посланным. Кстати, на счет вашего украинского. Вы говорите на нем с акцентом. ЗДЕСЬ так не говорят. Так что лучше выучите язык сами, а потом будете указывать что-то даже украиноязычным местным жителям. Приехал - и учит как жить ! Чудесно !
red
5162 дн. тому
Читав пару тижнів назад колонку Вахтанга Кіпіані в Українському Тижні, називалася, здається "Хохлосрач". Цим терміном Вахо назвав те, що може спровокувати дискусію на будь-якому форумі, у коментарях чи в ЖЖ. Варто одному звернути увагу, що інший говорить не тією мовою, що йому треба, а саме "псячою", тут же починається "хохлосрач". Михайлу Винницькому варто б було запустити власне шоу на ТБ, але я чекаю від нього, як людини кмітливої, іншої програми, більш приземленої до реальних проблем суспільства, як корупція, бідність, занепад провінції, відсутність професіоналізму в усіх сферах життєдіяльності, і в освіті теж, ну і мова, звісно. Але це не головна проблема на мою думку (бо коли ура-патріоти крадуть більше і нахабніше за російськомовних - вже не смішно), трохи гумору: В прикарпатской школе идет урок русской литературы. Тема: "Муму" Тургенева. Вызвали Грыцька. Тот начинает пересказывать, но по-украински. Учительница: - Что же ты по-украински, и по-украински, у нас же русская литература! - Далi будэ, - и продолжает рассказывать. - Что же ты по-украински, у нас русская литература! - Далi будэ. Через некоторое время: - I тодi подывылася Муму Герасиму пыльно в очi, i сказала своею псячою мовою: "Не топи меня, Герасим".
Roland
5162 дн. тому
А все тому, що на тому етапі будивництва держави, яка є зараз (тім більше в умовах мовно-інформаційной окупаціі з боку Росіі), толерантність повинна бути дуже дозована, дуже. І пану Ющенкові треба було починати з чистки інфопростору, перш за все. А тепер... тепер битися, жорстко і тільки вперед. Інакше втратимо Україну. Пропоную пану Михайлу створити власну якусь пргограму типу "Інформаційна безпека: Україна - Світ" --- Роланд Мікіані, громадянин Грузіі, мешканець України. Почав размовляти українською, вільно, вже на четвертий рік проживання в країні. Ось уже 16 років дивлюсь на цю інформаційнц окупацію ціей держави.
Yale
5162 дн. тому
Нєкій таварісч Я-1, який оперативно опублікував комент-простирадло - брехун і провокатор. В усьому - від тестів, які "можна вгадати", до ЦРУ, яке чинить капості Україні. Щось багато такої сволоти повилазило в коментарях на популярних сайтах. Що, партійні "інтернет-бригадники" знайшли нового працедавця?
Ліля
5163 дн. тому
Цивілізована точка зору цивілізованої людини. Hear, hear! Well done, Mychailo, keep up the good work on ShL!
babay
5163 дн. тому
Зате Бенкендорф дуже гарно "по-русскі" промовляв до приголомшених співробітників НТКУ. Можу тільки уявити обі якою ТЕПЕР буде українська мова Першого Національного. Вона і за Ілащука була не дуже... а тепер - welcome суржик. Або взагалі, скажуть, що права "російськомовних" треба поважати - і перейдуть на суржик з переважанням російських слів. Будемо сподіватися, що хоч без арабського акценту...
micka
5163 дн. тому
так оно ж и по-русски не умеет двух слов связать с грамотными окончаниями и склонениями - это ливанское что-то...
WSG
5163 дн. тому
й не такі важкі часи пережила Рідна Ненька. Ми її захистимо незважаючи на все, тому, що є Ви і є Я
babay
5163 дн. тому
Та хто такий взагалі цей Арфуш? Начхать якого він походження, але що він тямить у телебаченні? Чим він відомий у професійних колах та взагалі? Скандалами з конкурсами краси, які наводять на нехороші думки про торгівлю українськими дівчатами закордон? Якщо таки його призначать - це буде не просто "ляпасом" нової влади всім професійним телевізійникам, це буде смачний, вимабачйте на слові, харчок в обличчя всій українській громадськості .
Др Комаровский
5163 дн. тому
Арфуш заманал своей "толерантностью". Пусть в Ливане за нее бореться. Чуть, что так нетолерантность виновата.
Денис
5163 дн. тому
Знаю пана Винницького як розумну, толерантну людину, справжнього патріота, який за своє життя, будучи громадянином Канади, для України зробив набагато більше, ніж всіляки "коментатори". І нехай його думка трохи різка, але вона має право на життя. Україні-українське!
Саша
5163 дн. тому
Ну Арфуш дійсно ПРОФФФФЕСССІОНАЛ і тому у світі криза то нехай собі йде зі своїм профессссіоналізмом у інший світ. В нашій країні таким людям немає шо робити.
Леся
5163 дн. тому
Люди, якіі ви злі. Чому вам одразу хочеться облити брудом людину, яка вболіває за свою батьківщину, мову. Це ж нормально для нормальної людини.
Я-1
5163 дн. тому
то нехай пійде і вдариться кілька разів, бо всі інші культурні люди теж ТАК не люблять, коли загальновживані українські слова навмисне перекручуються на канадський діалект й суржик з села Винники
Рейтинг
5163 дн. тому
Я-1, Ой, пан Винницький так не любить, коли його Вінницьким називають :) Бо ж він не з Вінниці, а з Винників (точніше, його предки)
Алегарф
5163 дн. тому
Губы не облизывай, когда в эфире - и без этого ШL противно смотреть.
Я-1
5163 дн. тому
йолка! а чим таким прославився вами шанований пан Вакарчук на посаді міністра? Хіба не тим, що вищу освіту тепер здобувають люди, яки банально вгадали так звані "тести", де, до слова, є багато відвертих помилок? Хіба не тим, що впроваджена їм система освіти швидко знайшла й відповідну оцінку в цивілізованих країнах: відтепер наш диплом вже не можна просто "підтвердити" - якість його за вакарчуківщини така, що хочеш мати роботу за дипломом в нормальній країні - вчись там заново. Великий "украЁнець" навіть не спромігся за стілки років при владі перевести на українську-таки мову всі необхідні для навчання і подальшої роботи наукові терміни - їх і досі нема, хоча на цю роботу необхідно витратити всього рік плідної праці кількох фахівців-академіків з того ж міністерства. Ось чим дійсно прославився цей ганебний " моральний" рагуль, так це єдиним - спромігся перекрутити з ніг на голову навіть загальновідомі й однозначно визнані в усьому світі історичні факти, а на довершення, як найвище надбання української культури, виставити свого ж не зовсім психічно здорового сина, присв'ятивши йому кільканадцять сторінок у підручниках, оминувши навіть, фактично, більш шанованих й популярних у "помаранів" діячів. То нехай краще Табачник, аніж ганебний рагуль Вакарчук. А Вам, йолка, раджу користуватися лише послугами фахівців, особливо з медицини, які здобули свою освіту за вакарчуківщини. На додаток: безграмотні випускники педагогічного університету, вже почали вчити дітей у школах(вони не тільки не вміють грамотно розмовляти, але й відверто дивуються, коли чують деякі загальновживані в літературі й пресі слова!)... Програма Вакарчука й ЦРУ по перетворенню України в країну третього світу діє! А пану Вінницькому - громадянину Канади я б порадив самому собі відповісти на такі питання: чому він - канадець (народжений в тій країні), чиї родичі емігрували туди понад 100 років назад, розмовляє українською? чому в рідній йому канаді спокійно на магазинах у вивісках й в документах присутні англійська, французька, російська та українська мова, хоча українців в канаді - не більше 2% населення, а росіян - 1%, але це не викликає гніву "опозиції", усіляких розмов та спекуляцій навколо цього? Чому пан Вінницький ті ж самі цивілізовані норми забуває, приїхавши, тимчасово, на роботу в Україну і вказує тут, як нам і що робити, при чому робить це всупереч тим демократичним нормам, в яких більшу частину свого життя прожив сам? Чому щирі українці при владі за 5 років не створили гідний український державний телеканал, який було б не соромно дивитись? І останнє: чому на державних каналах Англії, Німеччини, Франції, США та тієї ж самої канади можуть працювати керівники та менеджери різного походження, в тому числі - запрошені фахівці, що не мають громадянства тих країн, а в Україні для пана Вінницького таке можливе призначення на, доречі, другорядну посаду, викликає шок? Ганьба засланому рагулю Вінницькому!
Поціновувач
5163 дн. тому
Уполномоченый госп.Илащуком вице-президент Женя Каленский 6 марта провалил отборочный тур Евровидения с Лазаровичем, а сейчас тот же Каленский будет проваливать повторный отборочный тур , но уже с Арфушем. "Пацан развел всех" - Илащука, Лазаровича (с него ещё и бабло снял), Герман, Арфуша и Гошу Бенкендорфа. Правда , если ещё успеет... Вчера, 16 марта, пока ещё не утправлен в отставку Илащук, подписал Контракт с Лазаровичем на его участие от Украины на Евровидении в Осло, следовательно , если т.т.Каленский-Арфуш проведут повторочный тур претендентов поехать в Осло, Лазарович подаст в Суд на НТКУ, и , соответственно, его выиграет, имея на руках Контракт. После такого скандала и позора Украину вообще могут дисквалифицировать с Евровидения. Позор то какой и для Герман, и для Януковича, и для НТКУ и всей Украины !!!
йолка
5163 дн. тому
Во-во. Профессионалы уровня Валида Арфуша ЗАПЯТАЯ Сергея Тигипко ЗАПЯТАЯ Мыколы Азарова ЗАПЯТАЯ - кто следующий? Самой возможностью назначения Валида Арфуша - не буду об уровне его профессионализма- но в случае руководителя Национальным ТВ в первую очередь говорим о МОРАЛИ, правда? Так вот, самой возможностью назначения Валида Арфуша, новая власть сама себя высекла. ПС. хотя после назначения Табачника Министром ОБРАЗОВАНИЯ, любой Арфуш вправа претендовать на любой пост....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду