Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 23 вересня 2007 року

24 Вересня 2007
20385
24 Вересня 2007
12:32

Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 23 вересня 2007 року

20385
Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 23 вересня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Ми починаємо «Майдан». Я, Павло Кужеєв, вітаю тих, хто до нас сьогодні приєднався. Отже, передвиборна кампанія вийшла на фінішну пряму і вже зараз ті, хто не байдужі до політики розуміють, що справжні вибори, тобто, вибори у казані політиків, почнуться вже першого жовтня. І про те якими будуть розстановки сил у Парламенті і хто з ким і проти кого буде дружити сьогодні будемо говорити з нашими гостями. Трошки побавимося у машину часу. Отже, у ролі Нострадамуса, решти віщунів, пророків і ворожбитів у нас сьогодні Наталя Вітренко, Прогресивні соціалісти, добрий вечір.

Наталія Вітренко: Добрий вечер. Не знала, что я в такой роли оказывается.

ВЕДУЧИЙ: Олег Зарубінський, добрий вечір. Блок Литвина.

Олег Зарубінський: Вітаю Вас.

ВЕДУЧИЙ: Роман Зварич «Наша Україна», «Народна самооборона». Добрий вечір Вам.

Роман Зварич: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: І Василь Горбаль «Партія Регіонів».

Василь Горбаль: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Також за правдами і брехнею в цій студії стежать також і політолог Леся Домащенко, і Володимир Корнілов, політичний експерт, Андрій Ковбасюк, заступник голови молодіжної громадської організації «Батьківщина молода» і політтехнолог Сергій Гайдай. Вітаємо вас панове у цій студії. Нагадаю, що партнер програми «Майдан» - це «Імпульс». Компанія «Імпульс» - це провідний виробник меблів на вітчизняному ринку. «Імпульс» - яскравий зразок сучасної епохи. Що виграє, а що втратить Україна від того чи потраплять ті політичні сили представники яких сьогодні у нашій, у нашій студії, будемо говорити також і з нашими гостями на Майдані. Разом з Яною Конотоп ми долучимо їх до розмови трохи згодом. А у наших небайдужих телеглядачів питаємося: якщо ваша політична симпатія, тобто та політична сила за яку ви вболіваєте і хочете щоб вона потрапила до парламенту програє вибори, то що ви будете робити? Якщо змиритеся, голосуйте за першим номером телефону. Якщо протестуватимете і обуритеся, то голосуйте другим номером телефону. І якщо розчаруєтеся голосуйте під третім номером телефону. Отже, машину часу ввімкнула і наша кореспондентка Наталя Полякова, їй вступне слово.

 

Сюжет Наталії Полякової:

«Наталія Вітренко: «Нужно гнать поганой метлой из Парламента Украины и блок «Наша Украина» и Блок Юлии Тимошенко, и «Партию Регионов», и Социалистическую, и Коммунистическую партию. Всех их нужно выгнать».

Чи була б Наталя Михайлівна така категорична як би знала, що вже за рік нові вибори. У Парламенті шостого скликання пані Вітренко можуть відкритися широкі перспективи. Вірогідно, що міцну руку допомоги їй простягне «Партія Регіонів». Особливо пам’ятаючи її попередні заслуги перед біло-блакитними на президентських виборах. Та не в захваті від такого союзу можуть бути соціалісти. Червоні, не виключено, теж кривитимуть губи. Хоча і ті, і інші, при не поганій пропозиції закриють очі на такі нюанси.

Володимир Литвин: «Я готовий до співпраці з усіма хто буде у Верховній Раді України. Якщо буде формуватися коаліція, з початку поділимо посади і узгодимо всі позиції, а потім уже напишемо черговий універсал чи черговий меморандум про об’єднання. Повірте, я вже ці етапи прожив і я на таке об’єднання не піду».

А ось Володимир Михайлович вже давно натякає його щире серце відкрите усім гідним партнерам. Що правда, пан Литвин не пояснює свої тлумачення слова гідний. Вже за тиждень Володимир Михайлович зможе відкрити карти, а на разі Блок Литвина як вродлива панянка на виданні чикає на вигідну партію.

Юлія Тимошенко: «Ми підписали фундаментальну угоду на всі випадки нашого політичного життя. І, дійсно, наша команда іншого партнерства не бачить. Що стосується інших угод, ну, по-перше, ми не маємо ніяких проектів, а, по-друге, якщо потрібно їх підписувати, ми ніколи не будемо це заперечувати. Підпишемо угод стільки, скільки цього бажає «Наша Україна», тільки б вони не порушувалися».

Юлія Володимирівна, схоже вже домовилися з Юрієм Віталійовичем, що буде дружити, загадкою залишається лише проти кого. Категорично пані Тимошенко в бік біло-блакитних не заглядає. Помаранчеві дивляться, але вже без надії в очах. Кого ж з братів менших захочуть, а головне зможуть затягти до свого товариства не зрозуміло для самих побратимів. А ось Віктор Федорович нові вибори сприймає без надриву. Президент залишається в його риториці узурпатором, а колишня прим’єрка і взагалі коровою на льоду. Попри це пан Янукович радий бачити в своєму колі і друзів Віктора Андрійовича і товаришів Юлії Володимирівни, аби швидше це закінчилося. Вочевидь перегони його дістали.

Віктор Янукович: «Я промисловик, я 20 років пропрацював керівником підприємств. І вже більше ніж десять років працюю чиновником. Як кажуть вліз…

Як на кориду…

Віктор Янукович: Ні, ні, вліз, вліз в дерьмо».

 

ВЕДУЧИЙ: Почули ми прогнози від нашої кореспондентки. І таке питання. Давайте уявимо, що ви всі уже у парламенті. Пані Наталю, до кого Ви першою звернетеся з закликом: «Давайте дружити»? Із тут присутніх.

Наталія Вітренко: Прежде всего, придя, придя в парламент, я ещё раз подчеркну своим коллегам, что за нас проголосовали люди для того, чтобы защитить их право на жизнь, на достойную жизнь в Украине. А это значит достойная зарплата, пенсия, недопустимость продажи земли, недопустимость отравления нашего народа генетически модифицированными продуктами питания. И я спрошу сразу их, давайте скажите, кто поддержит нас вот в этих принципах, вот. А они вынуждены будут принимать решения да или нет. И сразу, как лакмусовая бумажка, сразу всё будет понятно. Они хотят нести добро людям или хотят продолжать разворовывать Украину, добивать наш народ и обслуживать иностранный капитал. Вот и всё, сразу в Парламенте будет известно.

ВЕДУЧИЙ: Давайте скажуть. Пане Зварич, до Вас питання, якщо з таким закликом до Вас звернеться прогресивна соціалістка Вітренко?

Роман Зварич: Без жодного популізму, бо я якось цього від цього далекий. Ми маємо дуже чітку угоду з Блоком Юлії Тимошенко, це є наш партнер, з ним ми будемо формувати коаліцію, та на основі цієї коаліції будемо формувати Уряд.

ВЕДУЧИЙ: Багато подейкують про те, що Блок Литвина може розігрувати золоту акцію у майбутньому скликанні.

Олег Зарубінський: Блок Литвина виходить з того, що парламент, справжній парламент, а не такий, який він був в п’ятому скликанні, це має бути майданчиком для дискусії, для полеміки. Але після цього для вироблення конструктивних рішень потрібних людям. От ці коаліційно-опозиційні, а по суті своїй, владні ігрища вже народу набридли. Це штучно сформовані речі, де людини, де людина, де народний депутат, якщо народний, безумовно, об’єднується навколо свого партійного божка або псевдопастора, але не об’єднується навколо тих ключових проблем, які хочуть щоб було вирішено українським парламентом. Це проблема підвищення частки заробітної плати в одиниці собівартості продукції з восьми до 30 відсотків як це є в цивілізованих країнах. Це є проблема встановлення погодинної оплати праці як це є в європейських країнах. Це є проблема, що багатії українські і нувориші, врешті решт сплачували дивіденди за приватизаційні сертифікати, які їм принесли люди як частину 52-ох мільйонного народу України на початку 90-их років. В решті решт це є проблема поставити серйозну перешкоду розбазарюванню, шахрайським діям навколо української землі. Зрозуміло, що ці є речі навколо яких справжні народні депутати, підкреслюю, народні депутати мають об’єднуватися. А не об’єднуватися навколо карткових, шулерських ігор що ми бачимо в п’ятому скликання.

ВЕДУЧИЙ: А із присутніх тут?

Олег Зарубінський: Я ще раз хочу сказати, що для нас не є вибір пов’язаний з тим подобається нам форма вуха чи носа, чи хтось має дефект мови чи не має дефект мови. У нас є свої позиції. Ці позиції є апробовані, вони сприймаються людьми, ми будемо працювати з усіма, хто разом з нами буде реалізовувати ці позиції. Чому я так кажу, тому що орієнтуватися сьогодні перед виборами на обіцянки, які дають учасники виборчого процесу, перш за все ті, які були в Парламенті, це значить, просто провалитися. Тому що були обіцянки, а через два тижні після того, як вони в березні 2006-ого року прорвалися до Верховної Ради, реальні дії були прямо протилежні на 180 градусів відразу. Тому, розумієте, коли Луценко тричі каже, що він не буде ніколи працювати в уряді Януковича, а потім всіма кінцівками тримається, щоб його не виш вирнули звідти. Коли Мороз приходить з одними прапорами, а потім міняє ці прапори. Чи можна сьогодні зважати на те, що обіцяють ті, хто бере участь в процесі.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Олег Зарубінський: Ми подивимося на реальні дії, перші реальні дії.

ВЕДУЧИЙ: Пане Горбаль, до Вас питання, який відсоток ймовірності того, що ви об’єднаєтесь із «Нашою Україною» і «Народною самообороною» в майбутньому Парламенті?

Василь Горбаль: Я скажу наступне, тобто тема коаліції майбутньої, це, напевно тема, взагалі, як технологія передвиборчої агітації. Зокрема «Наша Україна» і БЮТ пробують, пробують переконати виборців, що вони вміють домовлятися між собою. Але всім на практиці зрозуміло, що це, в принципі, не ймовірно. Стосовно майбутньої коаліції, наприклад, цю тему, яку підняла Наталя Михайлівна з приводу геномодифікованих продуктів, звичайно, ми готові підтримати такі ініціативи. Я недавно ознайомився з певними економічними письмами Блоку Литвина, ну, скажемо так, ну, там нічого взагалі розглядати, нічого підтримувати. Тому більшого популізму я не зустрічав в жодній програмі, таких ми, звичайно, не будемо підтримувати. Тому я переконаний, що коаліція буде сформована на базі «Партії Регіонів», до якої приєднаються всі решта. І стрійними потоками підуть люди і з «Нашої України», і з того ж самого, очищені за два роки люди від БЮТу також.

ВЕДУЧИЙ: Пане Романе, ну, виявляється, що не так все і гладко у Вашій політичній силі, що підуть стрійними до «Партії Регіонів», тому що ніхто не вірить у Ваше блокування з БЮТ?

Роман Зварич: Ну, пане Павле, якось так складається, що коли ставлять питання про те, «Партія Регіонів» буде блокуватися з «Нашою Україною», то ці питання завжди ставлять чомусь представникам від «Партії Регіонів». Слід було б мені поставити це питання, я дуже категорично і беззаперечно можу відповісти.

ВЕДУЧИЙ: Є у Вас нагода, прошу.

Роман Зварич: Це не можливо. Крапка.

Олег Зарубінський: Пане Павло, я вимушений прореагувати. Невеличка ремарка, тут була непрофесійна оцінка програми Блоку Литвина, до речі, ця програма писалася не в кабінеті, а писалася людьми. І вона опублікована була за місяць до того як затвердила, точніше, як ми подали в ЦВК, це люди пропонували, це по-перше. А другий момент, я розумію чому «Партія Регіонів» так не сприймає. Ключова позиція там полягає в тому, щоб з тих відсотків, жалюгідних п’яти-восьми відсотків, які сьогодні великий капітал платить людям у якості зарплати, роботягам які виробляють продукцію, сьогодні виплачують такі відсотки. Я наведу приклад. Сталь на світовому ринку продається в середньому, від кон’юнктури залежить, від 250-ти, до 280-ти доларів. Знаєте, скільки за тонну сталі отримує у вигляді зарплати український металург? Два долари. А знаєте скільки великобританський? 45 доларів. Ось, очевидно, це не подобається в нашій програмі, але це нас не цікавить. Це потрібно людям.

ВЕДУЧИЙ: У нас, у нас ще буде час про це поговорити.

Василь Горбаль: Ну, насправді, насправді, пан Зарубінський тільки підтвердив мою тезу, тому що популізм походить від слова народ, тобто, те що писав народ.

ВЕДУЧИЙ: А до нашої розмови в студії у Сімферополі долучається комуніст Леонід Грач. Чи Ви нас чуєте, бачите? Добрий вечір Вам.

Леонід Грач: Добрый вечер студия, добрый вечер всем нашим телезрителям.

ВЕДУЧИЙ: Групування, які групування можуть бути у майбутньому парламенті і уявімо, що вже парламентські вибори відбулися і всі хто тут знаходиться вже в парламенті. Комуністи до кого пристануть?

Леонід Грач: А почему Вы так считаете, что коммунисты должны к кому-то примыкать. Наоборот, к нам будут примыкать. Потому что значительная часть тех, кто сидят в студии, во-первых, не попадут в парламент. А, во-вторых, 50 процентов там не попадёт в парламент, из тех Ваших гостей кто есть в студии. А во-вторых, самое главное, вокруг чего объединяться? Сегодня Украина, народ, требует спасения. Всё то, что я слышу идут разговоры, в принципе, на одну и ту же тему, скрывая главную суть. А главная суть состоит сегодня не в тех программах, которые друг на друга как рябчики похожи. А состоит главная суть в том, какой внешне политический вектор Украина изберёт для своего развития. Поэтому, все кто хотят в будущем парламенте, те, кто победить, объединиться вокруг коммунистов. Они могут на основании, как минимум четырёх основных позиций. Первая позиция – это единое экономическое пространство. Это внеблоковый статус или по другому невступление в НАТО. Это придание русскому языку статус государственного и поддержание Русской православной церкви Московского патриархата. Вот этот минимум, четыре главных позиции, пожалуйста, всех и господ, и рабочих, и не господ призываю объединиться вокруг Коммунистической партии.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, пане Грач, ми долучимо Вас до розмови ще трохи згодом. Отже, ми побачили, що намалювався певний трикутник: ПСПУ, «Партія Регіонів» і Комуністи.

Наталія Вітренко: Вы знаете, вот заявление Грача, и, кстати, такие же заявления делают, показывают, что коммунисты ведут себя просто неприлично, неприлично в цивилизованном обществе. Что нужно было бы признать и, может быть, люди бы их пожалели за это, ну, не умеют они бороться, яловые какие-то коммунисты в Украине. Пришли в Парламент. Вроде бы в программе написали не плохо, а потом когда создали правящую коалицию и что, и что ж коммунисты в Парламенте сделали? Понятно, олигархам, хочется как можно меньше зарплату установить людям и как можно меньше пенсию, тут я понимаю интересы олигархов. Понятое дело. Но Коммунисты голосуют за такой прожиточный минимум, Коммунисты голосуют за такой бюджет. Чтобы установить минимальную пенсию 380 гривен. Чтобы установить минимальную зарплату 400 гривен. И потом они себя ещё называют Коммунистами, Социалистами. Так что интересно, себе любимым зарплату они не отказались по 15 тысяч. Себе любимым пенсию как госслужащим по 13 с половиной тысяч они не отказались. А народу установили такое. Дальше берём пример, тендерная палата. Ну, тут уже оранжевые себя показали. Уже как только дорвались до власти, сразу Юлия Владимировна ручку приложила, Антон Яценко и другие сделали такое, знаете, корпоративное…

ВЕДУЧИЙ: Але я почув, що ідейні засади Комуністів дуже близькі до Ваших.

Наталія Вітренко: Рассказываю. Потом эту тендерную палату начали оберегать все, и бело-голубые, и социалисты, и коммунисты. И Коммунисты ничего не сделали чтобы разблокировать госзакупки. И ещё один пример приведу. То же по коммунистам. Говорят там, да, они против НАТО, там, они за русский язык. Они что, боролись в Парламенте за это? Не боролись. Они сели за стол переговоров с Ющенко. Зачем нужно было универсал подписывать, зачем? Да, коммунисты сделали оговорку, они за продажу земли, но они против продажи иностранцам, вот это оговорка коммунистов. Поэтому, я согласна коммунистов подучить, я согласна коммунистам помочь, согласна. Не надо только так вести себя как они сегодня себя ведут. Чушь людям внушают: «Не голосуйте за Витренко, она не пройдёт в Парламент». Ну, коммунисты ж сами знают, что у нас было шесть процентов, 6,3, если точно говорить. И у нас украли наши голоса.

ВЕДУЧИЙ: Але ми граємося в майбутнє, що Ви вже в Парламенті.

Наталія Вітренко: А вот теперь мы, теперь мы уже не позволим. Вот у Вас хороший опрос интерактивный, очень хороший, я верю, что наши люди будут отвечать именно по второму пункту. Хватит обманывать людей, хватит фальсифицировать выборы. И наша Прогрессивная социалистическая партия Украины, конечно, будет защищать наши голоса.

ВЕДУЧИЙ: Про це ми зараз поговоримо. Репліка від Вас, пане Олеже.

Олег Зарубінський: Ви знаєте, я думав, що у нас використовується зараз два провидця, Нострадамус і Ванда, ну, в політичних цілях, безумовно. А виявляється, що і пан Грач долучився до пророків. То він поганий пророк, хоча, я думаю, що технологічно він є частиною кампанії парламентських партій, які були зараз в цьому скликанні, якщо його можна так назвати. А кампанія полягає в тому, щоб маніпулювати громадською думкою і зомбувати, що проходять тільки ці партії, що не голосуйте за інших, ми такі гарні. Які вони гарні, я не буду про це говорити. І ще останній момент. Ви знаєте, тим партіям, які знаходились в Парламенті, в тому числі і Комуністам, бо Комуністи це партія влади сьогодні, варто було б не прогнози робити, не обіцянки якісь давати нові, а прозвітувати що вони, що вони зробили. Їх Міністр сільського господарства, їх Міністр промисловості і їх Міністр охорони здоров’я. Прозвітуйте, шановні. А якщо немає про що, ну, тоді мовчіть.

ВЕДУЧИЙ: Отже, підписали з Президентом, все ж таки меморандум і комуністи, то, можливо, і до Вас долучаться, до Вашої сили комуністи? Може бути таке?

Роман Зварич: Для того, щоб вони могли долучиться, треба, щоб вони отримали запрошення. А я Вас, пане Павле, просто можу запевнити з стовідсотковою такою впевненістю, що такого запрошення комуністи не отримають.

ВЕДУЧИЙ: Давайте перейдемо до наступного. Що зараз ваші політичні сили роблять для того, щоб результати виборів не були фальсифіковані? Почнемо з Вас, пане Василь, прошу.

Василь Горбаль: Насправді, всюди відпрацьовуються списки виборців. Я скажу, що зокрема, зокрема навіть по Києву, бачимо там негативні тенденції, які, скажемо так, можемо оцінювати як підставу для майбутніх фальсифікацій, можна по різному це. Наприклад, ми взяли одну дільницю по Подільському району, де додатково включено в список близько 600 виборців, з яких 300 двійників. Є цікавим нове прізвище в українській мові, як Батькович, воно спостерігається досить часто в київських дільницях. Є ще ряд, ряд ситуацій…

ВЕДУЧИЙ: Ви говорите про мертві душі якісь?

Василь Горбаль: Ні, коли іноземець, громадянин Узбекистану включається з прізвищем Батькович. Це, в принципі, тенденція для київських дільниць. Цікава тенденція з двійниками. Для того, щоб автоматично не можна було вирахувати двійників їм присвоюється дата народження 31.12, а рік залишається той самий. Тобто, от такі, от данні ми отримали з аналізу київських дільниць, при цьому, що до цього працювали робочі групи, які були організовані на рівні районних державних адміністрацій, які, до речі в Києві представлені «Нашою Україною», БЮТом і Блоком Литвина. То найбільше таких порушень в Голосіївському районі, де очолює БЮТ і в Шевченківському районі де очолює, де очолює представник Блоку…

ВЕДУЧИЙ: Блок, Пан Павлишин від Блоку Литвина.

Василь Горбаль: Де очолює Блок Литвина.

ВЕДУЧИЙ: Ваша сила, пане Роман.

Роман Зварич: Дозвольте відразу репліку на ці речі. Що стосується списків, списків виборців, звичайно, є робочі групи, які відповідають за укладання цих списків виборців. Тільки що пан Василь не згадує іншу норму закону, яка передбачає формування так званих контрольних груп, які складаються із представників окремих політичних сил, які представлені в Парламенті. Ці представники контрольних політичних сил в контрольних групах, як раз мали слідкувати за тим, щоб до оприлюднення самих списків виборців такі випадки не мали місця. Тому моя репліка, пане Василю є, що Ваші представники просто погано, видно працювали в Києві. Я можу також і нашу силу покритикувати за окремі такі випадки, зокрема, мали місце в місті Харкові, де виборці, яким уже виповнилося 107 років, включенні в списки виборців. Де одна і та сама особа за трьома чи чотирма різними версіями свого прізвища. Ось для прикладу не Зварич, а Зваріч, появляється у списках виборців. Тобто ці випадки існують. Натомість не залежно від того скільки разів можуть такі, ну, назвемо їх поки що помилки, помилками, скільки разів вони матимуть місце у списках виборців. Все ж таки основне буде в день голосування. Наші люди дуже добре підготовленні, вже дуже багато вишколів на різних рівнях пройшли, це є члени окремих дільничних комісій, це є спостерігачі, це є також правники, які працюють при наших місцевих штабах.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Я гадаю, що і пані Вітренко, і пану Зарубінському є що сказати з цього питання. Ми вас почуємо після реклами.

Реклама

ВЕДУЧИЙ: Вже знову повертаємося на "Майдан" ви бачите інтерактивне опитування, будь ласка голосуйте, висловлюйте свою думку. Ну, а зараз право на репліку даємо комуністу Леоніду Грачу із Сімферополя.

Леонід Грач: Спасибо. Первое, что я хотел бы подчеркнуть, я в своём включении высказал лишь только свою точку зрения и предложения, не переходя на персоналии. А поэтому две реплики. Наталья Михайловна, я советую Вам быть хоть как-то по статусу и политическому, и доктору наук, покультурнее, поэтичнее, всё-таки есть у меня или имя, или товарищ Грач. Ну, я понимаю, Вы в пылу таком, что не можете ещё остыть после объятий Курочкина. И второе, я Вам задам вопрос. А почему Вы не трогаете БЮТ, не потому ли что Вам опять финансирует, а Вас финансируют для того, чтоб Вы как батько Махно гуляли на левом спектре общественных настроений и их, собственно говоря, что называется на кусочки разрывали. Пану Зарубинскому или Олегу Зарубинскому, я понимаю, Вы же многоженец в партиях, в каких Вы только партиях уже не состояли. Чего Вы на коммунистов набрасываетесь, тем более, с учётом того, что Владимир Михайлович с Леонидом Даниловичем не что иное делал как скоррумпировали всю эту систему, в том числе и выборную систему, которая без фальсификата не даст возможности ни кому из вас победить. Более того, я бы посоветовал пану Зарубинскому приехать в Крым или в любую другую область, поведём Вас туда, где Ваши бригадиры, сегодня особенный фальсификат придумали. Разбили всю Украину как она есть по участковым избирательным комиссиям, запланировали на каждом участке по 25 голосов и в суме получить прохождение трёхпроцентного барьера, а за это Ваши бригадиры, Олег Зарубинский, сегодня ходят по каждому избирательному участку, отбирают у людей паспортные данные, фамилии и так далее, и по сто гривен, что называется за это унизительно суют в руки. Это в качеств реплики. Поэтому, рыльце в пушку у Вас, не затрагивайте тех, кто борется не с Вами, а борется за народ, за его лучшую жизнь.

Наталя Вітренко: И так, я не буду опускаться...

ВЕДУЧИЙ: Одну хвилинку, ми подякуємо пану Грачу за таку досить емоційну відповідь своїм опонентам, я бачу, що друзів взагалі не може бути при такому розкладі. Отже, буквально, по 30 секунд відповіді.

Наталя Вітренко: Да, да, да.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Наталя Вітренко: Я, безусловно, не буду опускаться до уровня господина Грача, я в суде буду разговаривать с ним и с их подобными клеветниками.

ВЕДУЧИЙ: Тобто Ви подаєте до суду?

Наталя Вітренко: Однозначно.

ВЕДУЧИЙ: На кого, на Грача чи на комуністів?

Наталя Вітренко: Мы уже подали в суд на Ковтуненко, который эту чушь сказал, но он не является в суд. Мы подали в суд на газету "2000", на Бурлаченко, который эту чушь написал и выиграли суд. Только не публикует наше опровержение газета "2000", а коммунисты сделали эти подмётные листовки из статьи Бурлаченко и эту чушь тиражирует. Но я о другом хочу сказать. Речь идёт о серьёзных вопросах государственных. И так, "Универсал национального единства", подпись, кроме Януковича, Мороза, подпись Симоненко, в универсале вытеснение русского языка, создание единой поместной церкви, продажи земли, вхождение в ВТО, что есть альтернативой Единому экономическому пространству и в итоге НАТО. И ещё один документ. Это документ номер 1015, от 16 марта 2007-ого года. "Основы внутренней и внешней политик". Авторы Симоненко, Компартия, Вакий, Соцпартия и Киселёв "Партия Регионов", подписи на каждой странице, в этом документе. Читаем статью 17-тую. Статья 17-ая, цель внешней политики полноформатное членство в Европейском Союзе. А дальше читаем вхождение в ВТО. Вот, европейский, так сказать, западный вектор. А Вы просите...

ВЕДУЧИЙ: Про гроші, був закид про гроші на Вашу кампанію. Пані Наталю.

Наталя Вітренко: Да.

ВЕДУЧИЙ: Був закид і про гроші на Вашу кампанію.

Наталя Вітренко: Деньги на нашу кампанию, кстати, очень скромные, это средства наших депутатов. У нас по списку идут только наши депутаты, вот наши средства и всё. Ни какого финансирования, ни БЮТа, ни Курочкина, ни Петушкова, ни, Уточкина у нас не было и нет, вот и всё.

ВЕДУЧИЙ: Ну, для того, щоб Ви як батько, ну, я не знаю там, чи як мамка Махно, тупцювали там на їхньому електоральному полі?

Наталя Вітренко: Нет, поле, вообще-то наше. Люди хотят быть с Россией, люди не хотят чтобы было НАТО, это наш электорат, это люди, которые должны голосовать за нас, но их обманывают сегодня, но, я думаю, будут всё равно, люди разберутся и будут голосовать за нас.

ВЕДУЧИЙ: Пане Зарубінський, Вам слово.

Олег Зарубінський: Я вимушений відповісти. В принципі, от цей товариш Грач і довів те що я думав про Комуністів і про нього. Ви бачите, я йому сказав, що Ви прозвітуйтеся про Вашу діяльність як партії влади, він переходить на особистості. Тому по трьом позиціям. Перше, ну, я не многоженец, у мене одна дружина і буде одна. А що стосується... На відміну від нього, здається.

ВЕДУЧИЙ: Мова йшла про політичні шлюби.

Олег Зарубінський: Да, а що стосується політики, я був в двух, в двох політичних партіях за все своє життя. І цей вибір для мене Блок Литвина це вибір, якщо хочете моєї ментальності і моєї духовності, мого розуміння яким має бути лідер, і мого розуміння яким має бути політика. Що до корумпованості щось там Кучми і Литвина, я хочу сказати, що найкращими союзниками Кучми завжди були Комуністи, і це всі знають.

Наталя Вітренко: К сожалению, к сожалению.

Олег Зарубінський: І в виборчих кампаніях вони безпосередньо брали участь не даючи можливість іншим кандидатам, дійсно, мати серйозний двобій з Кучмою, а завжди допомагали Кучмі прийти до влади. І, нарешті, третє коментувати нема чого, це, очевидно, або старческий бред, або старческий склероз. Нас сьогодні дійсно, багато звинувачують, і, причому, одні і ті ж сили, ми знаємо, в яких штабах це розробляється, ми знаємо, які пастори за це проплачують, для того, щоб нас дискредитувати. Пояснення дуже просте. Вони просто монстри от ці, не розраховували, що ми пройдемо в Парламент, вони вже між собою домовилися, вони зрозуміли кому які були крісла. А тут Блок Литвина проходить в Парламент. Ми зіпсували карткову гру шулерів, тому він так емоційно говорить.

Наталя Вітренко: И Вы посмотрите на примере Тендерной Палаты. Они ж уже все договорились, впятером, вот все, оранжевые, бело-голубые, Коммунисты и Социалисты, они не хотят никого пускать, так как у них уже схема. У них уже всё сложилось, уже всё поделено. И коммунистам отведена такая роль, вы знаете, вроде с флагами походить, вроде они против, но не бороться. Они же не боролись с НАТО. Мы боролись, да, мы срывали натовские учения. Они помахали флажками и пустые палатки стояли.

ВЕДУЧИЙ: Якщо вже закрити тему тендерної палати, то слово Вам, пане Романе.

Наталя Вітренко: Поэтому мне понятно, почему у них такая вот агрессия против нас.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Роман Зварич: Пані Наталю.

ВЕДУЧИЙ: Що Ви між собою домовилися і вже все розписано, і багатоходівка вже відома.

Роман Зварич: Ну, по-перше, почесним головою, пані Наталя, тут абсолютно права, Тендерної палати є Олександр Ткаченко, тобто, на сьогоднішній день представник Компартії в Парламенті. Наш представник півтора роки тому, Наталя Михайлівна, щоб Ви це знали, вийшов з Тендерної палати. І наша позиція на сьогоднішній день, і в даному випадку, є дуже чітка, це є корумпований орган якого потрібно скасувати на сьогоднішній день. Натомість, дійсно, прийнятий закон, який буде передбачати повноцінні, прозорі, тендерні процедури, їх на сьогоднішній день немає, це зрозуміло. Тому, я би просив, Наталя Михайлівна, щоб на будуще Ви чітко зрозуміли, що це є як раз позиція, як Ви кажете оранжевих і ми будемо дотримуватися цієї позиції, і нас там немає.

ВЕДУЧИЙ: Надамо слово нашим експертам про групування і блокування. Пане Корнілов, прошу Вам мікрофон.

Володимир Корнілов: Это, к сожалению, беда украинского общества в том, что за неделю до выборов общество не знает абсолютно, за какие блоки будет голосовать оно. Беда в том, что политики, которые претендуют на прохождение в Парламент, как мы видим, тщательно скрывают от этого общества с кем они уже, наверняка, ведут переговоры о будущем блокировании. Тщательно маскируют свои планы. И, в итоге, мы, действительно, после выборов получаем проблемы, как и много лет назад, с тем, что затем избиратели узнают, что они голосовали совершенно за другие конфигурации в Парламенте. Вот в Италии, например, все чётко знают, при том, что голосуют за конкретную партию, какой блок в итоге они поддерживают. А у нас, когда, вот, мы пытаемся от Блока Литвина добиться всё-таки, с кем же Вы будете играть эту игру, мы слышим, мы слышим ответ, который, в итоге полностью дезавуирует всё, на самом деле дезориентирует избирателя. Поскольку в итоге то, мы слышим, всё равно ж Блок надо будет создавать. Но Блок Литвина нам заявляет, о том, что, а мы, вот посидим и подождём, чего, спрашивается, все программы известны.

ВЕДУЧИЙ: Чого будете чекати.

Олег Зарубінський: Тут є ключова фраза, если Вам легче по-русски, я скажу по-русски, ключевая фраза.

Володимир Корнілов: Мені все рівно, я Вас розумію дуже гарно.

Олег Зарубінський: Да, но Вы три слова сказали, больше, очевидно, не может. Так, вот, я Вам хочу сказать, что мы в игры не играем, вот Вы сейчас, как технолог какой-то или эксперт разыгрываете игры, Вам это интересно, какие будут коалиционно-оппозиционные игрища, кто кого надует, кто кого наколет, кто кого кинет. Нас это не интересует.

Володимир Корнілов: Совершенно верно.

Олег Зарубінський: Мы считаем, что есть вопросы, которые интересуют людей, людей не интересует кто будет в коалиции, в оппозиции.

Володимир Корнілов: Совершенно верно. Дело в том, что...

Олег Зарубінський: Их интересует решение этих вопросов.

Володимир Корнілов: Вы сказали, что Вашу программу написали попули.

Олег Зарубінський: Нет, мы так не сказали.

Володимир Корнілов: Те самые люди, не в кабинетах, не специалисты.

Олег Зарубінський: Специалисты.

Володимир Корнілов: Эти люди написали, Вы знаете прекрасно, что львиную долю этих программ не выполнить и Вы этих людей ведь, завтра не спросите с кем блокироваться, в том-то и дело, что люди, идя, голосуя за Блок Литвина, который в Севастополе, например, предлагал в 2006-ом году оставить Черноморский флот и после 2017-ого года. А во Львове предлагал вывести чуть ли не немедленно. В итоге люди голосуя во Львове и голосуя в Крыму голосуют совершенно за разные блоки. И вот в чём беда, в том, что подобное абсолютно безыдейные агитации, безыдейные блоки сохраняются в этом политическом пространстве.

Олег Зарубінський: Я не могу сказать... Пане Павле...

ВЕДУЧИЙ: А в кого, скажіть, будь ласка, а в кого з присутніх тут ідейна агітація?

Олег Зарубінський: Пане Павло.

Наталя Вітренко: Я прошу, прощения, мне то же надо возразить господину Корнилову, потому что нельзя быть настолько не точным. Вот, Прогрессивно социалистическая партия однозначно сказала, с оранжевыми мы никоим образом не будем в коалиции, ни с "Нашей Украиной", ни с БЮТом. Это наша позиция, а Вы говорите, вот Вы так, это...

Володимир Корнілов: А я про прогрессивно социалистическую партию сейчас ни слова не сказал.

Наталя Вітренко: А теперь про "Партию Регионов"...

ВЕДУЧИЙ: Хто з присутніх людей, одне слово і Сергій Гайдай далі буде.

Володимир Корнілов: Нет, на самом деле...

Наталя Вітренко: Секунду, секунду по "Партии Регионов", как можно сказать что мы будем с ними в коалиции, если у них, в их программе предвыборной написано, в разделе внешняя политика, что для них Россия и страны СНГ точно так же как США и ЕС, одинаково значимые напрями. Для нас не одинаково.

Володимир Корнілов: Понимаете, Наталья Михайловна...

Наталя Вітренко: Следовательно они потом под этой уловкой, сделают широкую коалицию с "Нашей Украиной" или как сказал Сивкович, в последнем номере "Киевского телеграфа", а, может быть, с БЮТ будет объединяться "Партия Регионов". Они будут объединяться для того, чтобы этот западный вектор реализовать и мы что, тогда мы вынуждены быть с такой "Партией Регионов" вместе. Нет, вот, почему мы говорим, наша позиция вот такая и однозначная. А парламентский расклад покажет кто будет с нами.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміла Ваша позиція. Одне слово, хто тут ідейний, яка агітація ідейна?

Володимир Корнілов: Да, нет, Наталья Михайловна, вполне на идеологических лозунгах идёт в Парламент, Коммунисты и "Партия Регионов", наконец-то то же.

ВЕДУЧИЙ: Сергій Гайдай, Вам слово, Вам слово, прошу.

Олег Зарубінський: А я можу відповісти, ну, на не точну інформацію?

ВЕДУЧИЙ: Якщо вкладетеся в 15 секунд.

Володимир Корнілов: Запросто.

Олег Зарубінський: Вкладусь. Я засвідчую, що це інформація пана Корнілова абсолютно є не точною, не коректною. І наша ідея не полягає у філософствуванні і в розумуванні, бо ми прекрасно розуміємо, що політологи заробляють на політичних ігрищах.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Сергій Гайдай, прошу, Вам слово, беріть мікрофон і говоріть.

Олег Зарубінський: У нас ідея це питання, які є у людей.

Володимир Корнілов: А в чём неточность?

ВЕДУЧИЙ: Пане Корнілов, надайте слово іншому.

Сергій Гайдай: Политтехнологи и политологи, действительно, зарабатывают, это правда, и скрывать мы это не будем. Но я думаю, что проблема, которая есть, она заключается в следующем. Я не политолог, я хуже, я политтехнолог, но мой объект воздействия это избиратели. И я скажу, что, действительно, есть проблема в том, что избиратель сегодня совершенно не понимает, что такое коалиция, кто где будет и каким образом.

Голос з залу: Абсолютно правильно.

Сергій Гайдай: И проблема Ваших партий в следующем, кстати, это к Наталии Витренко не относится. У большинства партий нет чётко выраженной идеологии. И блокирование может происходить только на идеологических принципах, на засадах идеологий. Если вы правый либерал, то когда вы идёте и блокируетесь с коммунистами, это не понятно. Это говорит, либо вы играете не честно, либо вы обманываете избирателей и так далее. Если говорить честно, то условно, либеральные сегодня партии это "Наша Украина", это "Партия Регионов". Я не знаю кто Вы, потому что Вы не заявляете об этом, Вы не говорите с кем Вы блокируетесь, это я Блоку Литвина. И, по идее, если говорить об идеологическом блокировании, то если туда пройдут те, кого мы наблюдаем, то коммунисты, социалисты, Блок Витренко и Юлия Тимошенко, потому что она у нас сегодня член Социнтерна должны быть в одном блоке. А "Партия Регионов"...

Наталя Вітренко: С Тимошенко, она не либерал?

Олег Зарубінський: Она не член Социнтерна, ну, что Вы даёте.

Сергій Гайдай: А вот, "Наша Украина" и "ПР" единственные либеральные партии, которые должны блокироваться.

Наталя Вітренко: Ну, это, ну, если политтехнолог Тимошенко, вообще может классифицировать как левую партию...

Сергій Гайдай: Нет, другое дело, что сегодня...

Наталя Вітренко: Защитница и представительница сегодня крупного капитала, как она может вообще быть...

Олег Зарубінський: Так она не член Социнтерна, ну, что ж Вы рассказываете?

ВЕДУЧИЙ: Розтлумачте свою думку.

Сергій Гайдай: Вот, вы теперь рассказываете об одной вещи, что большинство партий в своих идеологиях лукавят, на самом деле, большинство партий лукавят. И для них, действительно, не идеология является основой в блокировании, а свои внутренние партийные интересы. В принципе, к этому партия Литвина так же относится.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Від політтехнолога, до політолога Олеся Домащенко, прошу.

Олег Зарубінський: Ну, заработаете больше.

Леся Домащенко: Дякую. Ну, хотілося б сказати перш за все, що робити прогнози справа дещо невдячна, але на сьогоднішній день ми бачимо, все-таки декілька варіантів розвитку ситуації після виборів. Ну, хотілося б дещо зупинитися на варіанті, всі говорять про коаліцію "Нашої України", "Народної самооборони" і Блоку Юлії Тимошенко. Мені здається, що, ну, ми вже мали досвід 2006-ого року, коли ці переговори були досить довго тривалими. Є одна проблема, що в цих блоках надзвичайно багато амбітних людей. І коли справа заходить про предметні якісь речі, то амбіції беруть верх і тому, я не знаю...

ВЕДУЧИЙ: І компромісу не відбувається?

Леся Домащенко: Ну, за часту так буває, тобто, ми бачимо, досвід такий був. Досить дивним, також є те, що представники Блоку Литвина сьогодні заперечують свою участь у будь-яких коаліціях і, в принципі, вони, мені здається, трошки применшують свою роль. Тому що якщо говорити саме про ці вибори, то роль малих партій буде досить значна на мою думку, і малі партії саме можуть, як кажуть, розіграти золоту акцію і стати, ну, можливо, десь мати при собі козир який вдало можна, скажімо так розіграти.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Андрій, Вам слово стисло, бо ми ще хочемо почути на останок пана Грача з Криму.

Андрій Ковбасюк: Приємно на сьогоднішній день відчувати, що, дійсно, в Парламент приходять три політичні сили, які принципово притримуються своїх позицій.

Олег Зарубінський: Це ось вона є.

Андрій Ковбасюк: Ну, це реально видно, ну, скажемо так, "Партія Регіонів", "Наша Україна" і Блок Юлії Тимошенко. І як чітко заявив пан Роман, а також Юлія Володимирівна, ці дві політичні сили Блок Юлії Тимошенко і "Наша Україна" ввійдуть в союз і будуть працювати на користь нашої держави. А інші політичні сили, на сьогоднішній день ми прямо бачимо, що привселюдно, перед нами тут всяким чином хочуть показати і кажуть: "Купіть мене, купіть мене, купіть мене". Тому тут все ясно.

ВЕДУЧИЙ: І на останок просимо долучитися вже і пана Грача із Криму. Ви почули відповідь на Ваші закиди і від пані Вітренко, і від пана Зарубінського. Прошу, Ваш час.

Леонід Грач: Ну, меня они не интересуют и, думаю, не то время чтобы я сейчас сыр-бор разводил и с тем, и с другим оппонентом, просто этого не стоит. А что касается вот тех мыслей по поводу того, какова конфигурация может быть в результате 30 сентября, я разделяю, понимаю. Первое, что хотел бы сказать, я думаю, что все политтехнологи и политологи должны всем сказать, что сегодня в "Нашей Украины", у БЮТа и в "Регионов" одна и та же американская команда политтехнологов. И этим, по сути, всё сказано, потому что выборы антиконституционные досрочные для этого и затеянные. И второе, самое главное. Конфигурация сил в будущем Парламенте, если на 30-том сентября закончатся эти выборы, в чём я сомневаюсь, она может быть только по единому сценарию организована. Это, во-первых, под единого президента от той будущей коалиции, кандидата, точнее, в президенты Украины, который пойдет на 2009 год, это условие. И второе условие, если конфигурация коалиции устроит американцев. Все другое, сколько бы мы с вами, уважаемые коллеги, друзья, паны, недруги и оппоненты, не рассуждали, это от лукавого. Американцы заказали эти выборы, американцы возьмут и результаты в свои руки.

ВЕДУЧИЙ: Що ж, дякуємо Вам, пане Грач. Згадалося таке, що не важливо, як голосують, важливо, як підраховують. У нас зараз капіталізація ефіру, реклама, а після того вже до людей на Майдані.

Реклама

ВЕДУЧИЙ: Знову на "Майдані" і буквально по 30 секунд репліки на те, що ми почули від всіх чотирьох учасників. Прошу, пане Олеже.

Олег Зарубінський: З приводу чого?

ВЕДУЧИЙ: З приводу закидів Леоніда Грача до вас.

Олег Зарубінський: Та всі його закиди вже, по-моєму, дезавойовані, він сам це зрозумів і почав говорити зовсім про інше. Очевидно, стара людина зрозуміла, що помилилася.

ВЕДУЧИЙ: Про фальсифікації.

Наталя Вітренко: Я все-таки поставлю точку, потому что, во-первых, я открыто приглашаю его в суд, завтра у нас суд с коммунистами в Одессе, пусть придут коммунисты завтра в Одессу. А завтра мы подадим в Киеве в суд уже на такую клевету, потому что никогда с Юлией Тимошенко у меня не было ничего общего, и никогда БЮТ не финансировал Прогрессивную социалистическую партию. Коммунисты вечно что-то придумают грязное, чтобы уйти от своей ответственности. А вот молодым политологам или политтехнологам я не могу не сказать, вы знаете, как-то вы сильно просто, так сильно примитивно, вот эти только три силы, вот они есть и будут, вот это проходные, остальные не проходные. Вы считаете все население Украины за кого? Объясните. Вот эти три силы, именно эти три силы, к ним еще БЮТ надо добавить, они силы, которые проголосовали в парламенте за Натовские учения, за нищенский прожиточный минимум...

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, так.

Наталя Вітренко: Готовятся к продаже земли. Они проголосовали за то, чтоб Украину наводнить генетически модефицированными продуктами питания. У нас дети будут рождаться мутантами.

ВЕДУЧИЙ: Так погодиться пан Горбаль, що вони проти цього.

Наталя Вітренко: Будут вымирать люди, болезни будут нарастать из-за того, что скрещивают скорпиона с помидором, продают красивые помидоры, крысу с картофелем, продают красивый картофель.

ВЕДУЧИЙ: Це прогресивна ботаніка, так.

Наталя Вітренко: Медузу с клубникой, продают новую клубнику.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Наталя Вітренко: Они за это проголосовали.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, щоб ми ще населенню дали слово.

Наталя Вітренко: А вы говорите, что они придут в парламент...

ВЕДУЧИЙ: Почуємо і пана Романа Зварича.

Наталя Вітренко: Почему я и сказала, их нельзя пропускать в парламент.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Вам слово.

Роман Зварич: Так, ну, зрозуміло...

Наталя Вітренко: Они уже себя показали.

ВЕДУЧИЙ: Пані Наталю, давайте послухаємо і про...

Наталя Вітренко: А вы так легко и просто.

ВЕДУЧИЙ: І іншу сторону.

Наталя Вітренко: Вроде никто ничего не понимает в Украине.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Роман Зварич: Для того, щоб пані Наталя успокоїлася, я хотів би підтвердити...

Наталя Вітренко: Ну, да, мне народ жалко.

Роман Зварич: Что, так "Наша Україна" є за європейський вибір. І я це абсолютно визнаю, я вважаю, що це є правильний шлях, і це є єдиний шлях, по якому має йти Україна на сьогоднішній день. Це є позиція нашого блоку. Я би хотів також тільки маленьку репліку на предмет того, що я чув від політолога. І хотів би нагадати, що ми два місяці з БЮТ укладали угоду, яка складалася майже з сто сторінок. Ми погодили усі наші програмні вектори діяльності, і вони вже не викликають жодного заперечення ні в БЮТ, ні в "Нашій Україні". Що стосується посад, я би хотів також нагадати, що коли формувалася "помаранчева" коаліція, на жаль, через зраду соціалістів вона не вийшла, ми поділили посади практично за 20 хвилин. Я переконаний в тому, що після формування нашої коаліції ми дуже сформуємо уряд, і там не буде жодних питань щодо якихось особистих амбіцій.

ВЕДУЧИЙ: Пане Василю, про американських політтехнологів і те, що ви наводнили генетично модифікованими продуктами всю Україну.

Василь Горбаль: Внаслідок багатьох переговорів на високому рівні з російською делегацією, зокрема позиція російської сторони в тому, що ВТО ніколи не розглядалася як альтернатива ЄП. І тому, напевно, в самій Росії не сприймається сама позиція Наталі Михайлівни Вітренко, і вона, можливо, вже про це...

Наталя Вітренко: Кто это сказал?

Василь Горбаль: Напевно, вже про це не знає. З приводу американських політтехнологів скажу наступне. Звичайно, ми ніколи не приховували того, що нами використовуються і іноземні консультанти в тому числі, з питань реклами, те, інше, вважаю, що навпаки це добре, коли у тих чи інших діях, зокрема як у політиці, так у виборчих кампаніях, так і у бійці використовуються іноземні консультанти в тому числі.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякувати богу, що у нас тепла погода на вулиці. Ми зараз перейдемо, ви згадували про населення, ми зараз переходимо на Майдан, а то б люди вже замерзли, якби було б дуже зимно. Отже, Яно, тобі слово, і що думають твої гості з приводу того, що виграє, а що програє Україна, якщо ці політичні сили потраплять до парламенту?

Яна Конотоп: Добрий вечір присутнім в студії, вітаємо глядачів "П'ятого каналу". Одразу надаю слово людям, які досить довго чекали для того, щоб висловитись. Пане Володимире, до Вас першого. В студії у нас були присутні представники "Партії регіонів", "Нашої України. Народної самооборони", комуністи, Блок Литвина, Блок Вітренко. Ваш аналіз того, що виграє, що програє Україна від присутності цих політичних сил в парламенті?

Пан Володимир: Дякую. Шановні жителі України, перш за все, добрий вечір. Я думаю так, що виграємо ми всі, якщо прийдемо на виборчі дільниці і проголосуємо серцем і розумом. Розумієте, справа в тому, що ми часом перебільшуємо роль Верховної Ради. Мені сумно сьогодні дивитись, коли в залі обливають представники партій один другого брудом. Люди добрі, прийдете ви до парламенту чи не прийдете, Україна буде існувати і буде розвиватися. Давайте так, я хотів би, щоб все-таки Верховна Рада зайнялась професійно своєю прямою діяльністю, щоб вони апробовували закони, приймали закони, а не займались тим, чим їм не потрібно займатись.

Яна Конотоп: А от, Пане Володимире, скажіть, будь ласка, ось це взаємне обливання брудом, яке ми спостерігаємо, це об'єктивний процес під час передвиборчої кампанії, без нього аж ніяк, чи це показник того, як насправді будуть працювати ці політичні сили в парламенті, якщо пройдуть туди?

Пан Володимир: Перш за все, це показник культури представників певних партій. І якщо вони вже обливають себе брудом, один другого, то вони й будуть продовжувати влаштовувати бійки і так дальше. Але я хочу ще раз сказати, давайте, шановні, майбутні депутати, коли прийдете до влади, перш за все, прийміть нормальний закон про місцеве самоврядування, щоб люди все-таки на місцях відчували те, що вони є господарями своєї долі.

Яна Конотоп: Дякую дуже. Пані Ольга, будь ласка, Ваша думка щодо потенційних парламентаріїв, які нині присутні в нашій студії. Політичні сили: "Партія регіонів", "Наша Україна. Народна самооборона", комуністи, Блок Литвина, Блок Вітренко. Від кого з них Ви бачите найбільшу користь, а від кого найменшу або, можливо, навіть і шкоду?

Пані Ольга: Мне бы хотелось сейчас обратиться к политикам, чтобы вся эта грязь, действительно, закончилась, и чтобы все мы подумали, что без развития отечественного производства ничего не будет, ни пенсий, ни социальных выплат, ни, действительно, такой сильной Украины. И после падения в 2005 году, а я производственник, да, практически в два раза, мы наконец ощутили рост производства, ощутили стабильность. Я надеюсь, что политики, которые придут в новый парламент, объединятся вокруг "Партии регионов". Именно здесь наибольшее количество профессионалов, прекрасный бюджет Януковича, я верю от всей души.

Яна Конотоп: Дякую. А скажіть, будь ласка, ті сили, які знаходяться на межі, якщо можна, ті сили, які знаходяться на межі проходження в парламент, зокрема це Блок Литвина і Блок Наталії Вітренко, як Ви вважаєте, в чому їх потенціал?

Пані Ольга: Безусловно, должны быть представлены абсолютно все мнения. И мне очень жаль, что вот сейчас люди кричат и не дают сказать, почему, потому что мы не должны закрывать рот друг другу. Мы должны видеть все абсолютно мнения. И я думаю, что если придут новые партии, это будут еще какие-то мнения, главное, чтобы все объединились и все было, в общем-то, хорошо просто.

Яна Конотоп: Дякую. Дякую Вам дуже. Наступний наш співрозмовник, пан Станіслав. Будь ласка, як вважаєте Ви, потенціал тих політичних сил, представники яких присутні в нашій студії сьогодні, в чому він? Чи виграє Україна від присутності цих політичних сил, чи програє, і конкретизуйте.

Пан Станіслав: Я в своем возрасте имею право сказать, я смотрел на эту коммунистическую заразу всю жизнь. И они сегодня обратно хотят в Верховный Совет. Они девяносто лет нас мучают, и никто не может понять, и те же "Регионалы", они все коммунисты, вы понимаете, в чем дело, и они дальше тянут нас... Я говорю, надо новых совершенно, люди есть и умные, придут и проголосуют за самых последних, говорят. И тогда мы что-то изменим. Ну, если угрожают нам "Регионы", что они обратно придут, что мы будем делать обратно? Вы знаете, что?

Яна Конотоп: Серед нових, про яких Ви кажете, зокрема...

Пан Станіслав: Их нельзя допускать к власти.

Яна Конотоп: Зрозуміло. Я зрозуміла. Серед нових, про які Ви згадали, зокрема в нашій студії присутні Блок Литвина і Блок Вітренко. Скажіть, будь ласка, Блок Литвина і Блок Вітренко, будь ласка, Ваша думка щодо цих політичних сил.

Пан Станіслав: Политические силы, которые сконцентрируются обратно вот эти, которые сейчас сидят, мы обратно будем, я говорю, в луже. Деньги пусть положат на алтарь, как он говорил, хозяин наш, пусть положит деньги, уворованные в шахтеров, тогда я буду с ними разговаривать.

Яна Конотоп: Дякую. Дякую дуже. Пане Володимире, будь ласка, Ваша думка, як Ви думаєте, який потенціал у представників тих політичних сил, які сьогодні присутні в студії?

Пан Володимир: Добрый вечер, студия, добрый вечер, Майдан. Я хочу напомнить всем собравшимся и Вам, господин Зварыч, что два с половиной года назад миллионы людей были здесь обмануты на Майдане, обмануты по всей нашей стране. Богатые никогда не поделились с бедными. Пять миллионов рабочих мест не было представлено в нашей стране людям. Вместо того, когда, Вы говорите, заявили, что социалисты не помогли создать вам коалицию, Тимошенко, Порошенко, напоминаю Вам, вспомните, как они вцепились друг в друга, как леса Алиса и кот Базилио, пытаясь раздеребанить последнее государственное имущество.

Яна Конотоп: Пане Володимире, як Ви вважаєте, чи вдасться уникнути такого протистояння, яке нині спостерігається навіть під час передвиборчої кампанії, вже у спільній роботі в Верховній Раді майбутній?

Пан Володимир: Будущее будет за "Партией регионов". Все партии, это коммунисты, социалисты, прогрессивные социалисты будут сегментироваться вокруг "Партии регионов" и страна семимильными шагами пойдет вперед.

Яна Конотоп: Дякую. Дякую дуже. Пані Леся, будь ласка, Ви дуже хотіли сказати. Ваші сподівання або побоювання у зв'язку з тим, що нас очікує після 30 вересня, і зокрема думки щодо представників політичних сил в студії.

Пані Леся: Ну, по-перше, значить, мої сподівання і побоювання, навіть великі. Бо Юлія Тимошенко не буде допущена до посади прем'єр-міністра, залишаться ті ж самі олігархи. Їхні статки будуть подвоюватися, потроюватися. Людям буде досить важко жити і буде збурення народних мас. Це вже почнеться з весни і буде тривати до 2009 року. І тільки, коли будуть наступні вже перевибори, бо залишиться і Литвин, і залишаться ті ж самі дійові особи, дійові клани на сцені, які є. І тільки оцей 2009 рік зможе розв'язати цю розв'язку, коли прийде на пост прем'єр-міністра Юлія Тимошенко. Дякую.

Яна Конотоп: Зрозуміла Ваша думка. Дякую за неї. Такі думки маємо на цей момент. Обов'язково слідкуємо за дискусією і надалі.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, Яно. Отже, почнемо, мабуть, від того, що ми щойно почули про збурення народу від весни, а потім це протистояння буде тривати аж до президентських виборів. Пане Романе, як Ви вважаєте? До речі, теж закид був про те, що не дотримали слова на Майдані.

Роман Зварич: Ну, це говорила людина, яка нібито представляла себе причетною до Майдану, але закликала голосувати за "Регіони", щось тут не в'яжеться. Але...

Василь Горбаль: Таких в Києві багато.

Роман Зварич: Можливо, я не заперечую, але мені видається, що щось тут не в'яжеться. Я би хотів нагадати якраз цьому пану про те, що коли був прийнятий бюджет, якраз пропрезидентські сили в парламенті голосували проти цього бюджету, і головна причина полягала в тому, що на думку нашої фракції зокрема соціальні параметри були значно заниженими. Якраз із цієї причини було накладено на закон про державний бюджет на поточний рік вето Президентом України. Нам відповідали збоку уряду, що неможливо виконати якраз такі соціальні параметри, згодом уряд якраз погодився на ті позиції, на які наполягав Президент України, і був прийнятий остаточний бюджет із врахуванням окремих позицій, які містилися в президентському вето, де якраз були підвищенні ці соціальні параметри, і як зараз уряд звітує, ці параметри виконуються. Тобто, виявилося, що це можливе. Сьогодні це питання знову ж стоїть. У проекті бюджету, який нібито був презентований урядом, на нашу думку не враховані зокрема соціальні ініціативи Президента України. І знову ж таки ми чуємо збоку уряду, що це є популістські пропозиції, їх неможливо врахувати. Мені видається, що повторюється те саме, що мало місце тоді, коли розглядався бюджет минулого року, ми переконані в тому, що якраз ці соціальні ініціативи не тільки можна здійснити, їх потрібно здійснити. І тут я би якраз дуже погодився з позицією Наталі Михайлівни, бюджет має бути соціальний, він має працювати на народ.

ВЕДУЧИЙ: І до Вас питання, люди пророкують ваше цементування довкола "Партії регіонів".

Наталя Вітренко: Да, я хотела б три таких маленьких ремарки. Первое, может быть, Яна Конотоп нас слышит, чтобы она правильно произносила названия партий. Баллотируется не Блок Натальи Витренко, а Прогрессивная социалистическая партия Украины. И под номером 12 будет именно так записано в бюллетене. А то люди придут и будут искать Блок Натальи Витренко. Это один момент. Второй момент...

ВЕДУЧИЙ: Люди у нас грамотні, і не лише одна програма "Майдан" може змінити їх позиції.

Наталя Вітренко: Нет, нет, нет, дело в том, что должна быть точность во всем. Потом, когда высказался первый мужчина, что по поводу грязи в студии, это ж не мы начали, понимаете, привнес Грач, причем вот это, когда начинают, кто-то сказал, есть слухи. А мы говорим о фактах, и вот факты, на них же нужно отвечать. Ну, вот, вымирает Украина, вымирает страна, люди болеют, не могут оплатить элементарных лекарств, не могут в больницу обратиться, потому что у них нет денег на анализы, оплатить эти анализы. Почему? И мы должны как политики сказать, это потому, что парламент Украины 14 декабря 2006 года проголосовал за такой прожиточный минимум. И там вы все вместе были. Вот сейчас Вы вроде иначе говорите, господин Зварыч, а там что Вы делали тогда, 14 декабря? 412 голосов за, 412. Это и "Регионы", и "Наша Украина", и Юлия Тимошенко, и социалисты, и коммунисты. И когда они проголосовали за нормы геноцида, зная, что за такие деньги нельзя прожить стране, они потом взяли, привязали пенсию к этим нормам. И говорят, как, мы ж вам дали минимальную пенсию на уровне прожиточного минимума. Так минимум нереальный. Профсоюзы сделали расчет, показали...

ВЕДУЧИЙ: Довкола вашого блокування з "Партією регіонів"?

Наталя Вітренко: А вот если "Партия регионов", я им шанс даю, я шанс даю для исправления, они разные, понимаете, они, с одной стороны, на выборах говорят, мы за единое экономическое пространство, здесь Горбаль что рассказывает нам, оказывается, для них и ВТО подходит. Так ВТО - это модель открытого рынка, там мировые цены на энергоносители, а единое экономическое пространство - это протекционистская модель, там ниже мировых, льготные цены на энергоносители. Им придется определяться, они не смогут долго играться так, как они, и тем, чтоб понравится, и с теми дружить. Поэтому будем вместе защищать интересы народу, конечно, мы будем тогда с "Регионами". А если они "оранжевых" будут поддерживать, толи Тимошенко, толи Ющенко, какая между ними разница.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Василю...

Наталя Вітренко: Тогда, конечно, мы с ними не будем объединяться.

ВЕДУЧИЙ: Судячи з нечуваної щедрості від пані Вітренко, дають вам шанс прогресивні соціалісти.

Наталя Вітренко: Шанс дают.

Василь Горбаль: Насправді, нам шанс дають виборці тими прогнозами, що ми бачимо, що ми сформуємо коаліцію тільки за рахунок навіть наших голосів, які вже, дійсно, до нас будуть мати шанс доєднатися всі решта. А пані Вітренко, дійсно, треба ознайомитися з останньою позицією Росії стосовно ВТО, якщо вона, дійсно, дискутує на цю тему. Тут тему бюджету затронули, насправді, вона на Майдані не озвучувалась, я скажу наступне. Мене...

ВЕДУЧИЙ: Чому, жіночці сподобався бюджет Януковича.

Наталя Вітренко: Очень понравился.

Василь Горбаль: Мене дещо взагалі дивує дискусія зараз і в наших опонентів від "Нашої України" і від БЮТ стосовно бюджету, всі прекрасно знають, що процедура першого читання - це прийняття основних параметрів бюджету, тобто, його розміру, які складаються на підставі затверджених основ грошово-кредитної політики Ради Національного банку, до якої паритетно входять представники Президента України і Верховної ради. Скажу, що на останній Раді Національного банку одноголосно були прийняті основи грошово-кредитної політики. Тобто, прогноз росту валового, внутрішнього валового, ВВП і індекс споживчих цін. І, тобто, на підставі цього рішення був підготовлений бюджет. Всі решта речі, які є у вигляді претензій, це питання другого читання, і воно буде обговорюватись, тобто, якусь надмірну емоцію сюди вносити не потрібно.

ВЕДУЧИЙ: Пане Зарубінський, Ваше слово буде першим, але після рекламної паузи.

Реклама

ВЕДУЧИЙ: Повертаємося на "Майдан" і зараз будемо підбивати підсумки нашої розмови. Як я і обіцяв, пане Олеже, Вам слово.

Олег Зарубінський: Я послухав думки наших глядачів, які на Майдані, і в мене виникло дві думки. Перша з приводу того, що ми тут ллємо бруд один на одного. Ви знаєте, мені здається, що якраз тут в студії, ну, я не зважаю на Грача, але в студії достатньо толерантна і нормальна розмова. Але коли збираються три монстри нинішнього парламенту, вона, дійсно, нагадує дискусію, хто більше вкрав. При чому, ви знаєте, зверніть увагу, не хто вкрав чи не вкрав, це однозначно всі розуміють, хто більше вкрав. Мені здається, що якраз в студії зараз нормальна розмова. І другий момент, з приводу того збурення, яке може бути. Ну, жіночка, напевно, помилилась. Не з весни, а мала ну увазі, очевидно, з осені 2007-го року. Ви знаєте, воно може і не бути. Тут був закид на адресу блока Литвина, що в нас невизначена ідеологія. Хоча політологи мають знати, що на сьогоднішній день вже немає чітких ліберальної, соціал-демократичної, консервативної і так далі. Відбувається універсалізація. Але справа не в цьому. Якщо справді ідеологія блоку Литвина, народна ідеологія буде сприйнята нормальними народними депутатами, тобто, ідеологія, як система ідей і цінностей, яка сприймається людьми, яка відповідає потребам людей, яка вироблена, виходячи з ієрархії їхніх потреба, їхніх інтересів, людей, а не політичних тусовщиків, які по 15-20 років не виходять з парламенту і не виходять з Кабміну, міняючи тільки міністерські посади. Тоді ніяких зборів не буде. Я думаю, що так і буде.

ВЕДУЧИЙ: Ну, а якщо зрештою результати виборів визнають недійсними і ваші кроки вже першого жовтня? До чого Ви готуєтесь, пане Романе, ваша сила політична?

Роман Зварич: Ну, по-перше, якраз в цьому законі такої можливості в правовому вимірі просто немає, немає можливості визнати вибори недійсними в цілому по Україні. Цього просто немає. Натомість є можливість по окремих дільницях виспорити результати, які зафіксовані в протоколах відповідної комісії. Я переконаний натомість, що такого не буде. Я переконаний в тому, що все ж таки, ми зможемо вийти на абсолютно справедливий результат виборів. І я також не менше переконаний в тому, що цей результат дасть можливість нашому блоку, "Нашій Україні і народній самообороні" спільно з БЮТ сформувати наступну коаліцію та на цей уряд України.

ВЕДУЧИЙ: А якщо Вам здаватиметься, що замало відсотків, мало би бути більше?

Роман Зварич: Пане Павле, це ніколи не було причиною, чому ці політичні потрясіння почалися в парламенті, не тому що ми були незадоволені результатом вибору. Ми натомість акцентували увагу на тому, що є високий рівень корумпованості в парламенті. І коли почали фактично підкуповувати і купувати депутатів, перетягувати наших та інших опозиційних депутатів в урядову більшість різними методами, то звичайно, що це були такі речі, які були неприпустимі. І у зв'язку з цим почалися ці політичні процеси.

ВЕДУЧИЙ: Пане Василю, якщо... Яка робота ведеться в вашому штабі з приводу того, якщо вас не влаштує та процентовка, яку висвітить табло у ЦВК? І чи правда?.. Ви, як відповідальний за Київ у "Партії Регіонів", чи правда, що "Партія Регіонів" мобілізує в Києві і розквартировує своїх прибічників для того, щоб першими заступити місце на майдані біля ЦВК або біля Конституційного суду?

Василь Горбаль: Ну, знаєте, ця нісенітниця була запущена десь ще тижня два, що хтось виїжджає звідки, з Донецьку і буде розквартировуватися в Києві. Тобто, це... Цю нісенітницю... Ми знаємо адресу, де це все готується. Зокрема це адреса і банка в тому числі. Так що, ну...

ВЕДУЧИЙ: Ну, ваші намети є біля Центрвиборчкома.

Василь Горбаль: Інакше, як нісенітницю я це не можу розглядати. В нас достатньо сил мобілізувати і серед киян. Ми бачили активність киян зараз і на майдані, і все решта. Стосовно можливих варіантів зриву виборів, ми, звичайно, першим, до кого ми будемо апелювати - це до пана президента, так як він був ініціатором от цього дійства 15-го, дострокові вибори. І тому будь-які варіанти спроби зриву виборів, якоїсь певної фальсифікації виборів ми, звичайно, будемо до першого апелювати, то це до нього.

ВЕДУЧИЙ: Ви бачите вже якісь шпаринки, через які можна буде фальсифікувати і зривати, і апелювати потім до глави держави?

Василь Горбаль: Ну, були відповідні заяви нашого лідера, які ґрунтувалися на тій інформації, яка поступає зокрема з округів переважно з східної України. Але я сьогодні навів приклади, що це є типовим на разі і для центральної України, зокрема для міста Києва. Дійсно, ця дискусія, яку ми свого часу підняли в парламенті...

ВЕДУЧИЙ: Ну, давайте стосовно... Є захід України і схід України.

Василь Горбаль: Стосовно реєстру виборців, то вона мала місце. І нам шкода, що президент тоді не прислухався до наших пропозицій стосовно врегулювання, все-таки, цього питання.

Роман Зварич: Я тоді був... Я офіційно хочу заявити, що як представник президента на переговорах, я заявив про те, що президент наполягає на тому, щоб був запроваджений реєстр виборців на ці вибори, що він покладає всю відповідальність за запровадження реєстру виборців на ці вибори на Кабінет міністрів України, і що він також вимагав, щоб Кабінет міністрів України, беручи на себе відповідальність, таки відповідав у випадку, якщо не зможе бути запроваджений повноцінний реєстр виборців. Яким чином? Щоб члени Кабміну у випадку, якщо вони цього не зможуть зробити на ці вибори, відмовилися від своїх посад на майбутнє. Після такої заяви дуже швидко представники від коаліції припинили будь-які дискусії навколо реєстру виборців. Це була офіційна позиція президента України.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, президент вже не буде арбітром, якщо до нього прийдуть регіонали з заявою про те, що вибори були фальсифіковані і відправить їх до Кабінету міністрів?

Роман Зварич: Пане Павле, репліка була на те, що сказав пан Василь щодо реєстру виборців. Арбітром...

ВЕДУЧИЙ: А щодо апеляції до президента?

Роман Зварич: Щодо арбітру, то звичайно, це є окреме питання. Арбітром може бути не президент, може бути виключно суд в даному випадку. І це передбачено різними процесуальними нормами, які закладені в закон "Про вибори". Але якщо ми всі свідомі того, що ми повинні працювати виключно в рамках закону і будь-який вихід поза межі визначеними цим законом вважаються, як злочинна діяльність. І таким чином, особи, які це роблять, будуть мусити нести кримінальну відповідальність за такі діяння. Ми абсолютно цього свідомі.

ВЕДУЧИЙ: От до пана Гайдая питання. Вам відомі технології зриву виборів? Ну, як це може бути?

Сергій Гайдай: Знаете, такие технологии, безусловно, есть, но более того мы их видели в 2004-м году. Я знаю, что работал, наверное, самый мощный штаб, который был создан еще в 99-м под выборы Леонида Кучмы. И в 2004-м году эти технологии были на самом высоком организационном уровне. Мы видели по всей Украине автобусы, мы видели по всей Украине открепительные талоны, специальные бригады. А наверное, наиболее яркое то, что могли видеть украинцы - это попытка сделать в России, если я не ошибаюсь, около 400 или 600 участков для голосования. И только всенародный процесс, как бы, этим технологиям повредил. Думаю, сегодня в условиях жесточайшей политической конкуренции такие технологии не сконцентрированы в единых руках. И если и будут попытки это сделать в отдельных регионах, то для всей Украины, я думаю, они недостаточны для того, чтобы сорвать выборы.

ВЕДУЧИЙ: Ми зараз продовжимо також в цій студії підбивати підсумки. А зараз послухаємо людей на майдані. Яно, тобі слово.

Яна Конотоп: Ну, власне, тут на Хрещатику точаться не менш гарячі дискусії, аніж в студії, іноді навіть і гарячіше. Пані Людмило, будь ласка, Ваша думка щодо потенціалу майбутнього парламенту, щодо перспектив його злагодженої роботи? І в кому Ви бачите найбільший конструктив з присутніх в студії представників політичних сил?

Пані Людмила: Найбільший конструктив вже довела декілька разів "Партія Регіонів". А помаранчеві сили, вони весь час сваряться, не можуть ніяк дійти згоди.

Яна Конотоп: Ви просто, як з ролику рекламного говорите.

Пані Людмила: Не можу, як з ролику, тому що я живу в Україні і це спостерігаю з дня в день і з року в рік

Яна Конотоп: Пані Людмило, як Ви вважаєте, от попередній парламент, він був досить конфліктний, в ньому були присутні три мегаполітичні сили і він був конфліктний. Можливо, присутність в ньому менших політичних сил зменшить цю конфліктність або навпаки збільшить, як Ви вважаєте?

Пані Людмила: Присутність малих політичних сил може тільки ще більше загострити ситуацію через те, що не зможуть домовитись і будуть притиратись один до одного ще довго і довго. А наша "Партія Регіонів", вона може довести все те, що вона запланувала.

Яна Конотоп: Дякую за Вашу думку. Пане Валерію, будь ласка. Бачу ваші політичні предпочтенья. Будь ласка, Ваші міркування щодо того, наскільки конструктивним буде майбутній парламент, виходячи з тих людей, які нині присутні в студії, представники політичних сил?

Пан Валерій: Значит, я должен сказать, уважаемые телезрители, я вас приветствую и хочу сказать, что нынешний парламент и люди, которые стремятся в этот парламент, они ничего менять не собираются, эти фракции, которые были в предыдущем парламенте. Их это все устраивает, то, что происходит у нас. И хочу сказать, что сейчас в выборной кампании все начали затрагивать социальные проблемы. И все стремятся показать, кто больше даст пособие на ребенка, кто больше выплаты сделает, но они не говорят, откуда они возьмут эти деньги. Деньги они хотят взять от продажи земли. И правильно сказала Наталья Михайловна, что нужна полная перезагрузка парламента, если вы, уважаемые избиратели, хотите, чтобы что-то изменилось в стране.

Яна Конотоп: Дякую. І ще одне питання до Вас. Скажіть, будь ласка, от в студії прозвучала думка, що насправді, абсолютно всі політичні сили, які беруть участь у цій кампанії, переслідують власні внутрішньопартійні інтереси. Це стосується всіх суб'єктів виборчого процесу. Чи бачите Ви механізм, який дозволив би зрештою політикам думати про людей?

Пан Валерій: В нынешнем парламенте сейчас находится 300 миллионеров. Я считаю, что у нас должно быть ограниченное избирательное право и в парламент должны идти патриоты, люди, которые думают о простом народе.

Яна Конотоп: Зрозуміло. Дякую, дякую за Вашу думку. Пане Юрію, правильно? Пане Юрію, будь ласка, якщо можна, то дуже стисло Ваші підсумки сьогоднішньої розмови?

Пан Юрій: Хорошо. Добрый вечер. Я хочу обратиться к нашим политикам, которые находятся в студии, наверное, для некоторых на иностранном языке. Хочу подчеркнуть, особенно это касается помаранчевой силы, хватит дурить народ. В нас сейчас идет рыночная экономика и все стараются деньги заработать самостоятельно. Есть социальные вопросы, касающиеся языка и политического статуса на международной арене. Пора их давно вырешить. Поддержите все Всеукраинский референдум "Партии Регионов".

Яна Конотоп: Зрозуміло, зрозуміло. Ви вважаєте, що це найнагальніше питання зараз - російська мова?

Пан Юрій: Да. Этот вопрос уже...

Яна Конотоп: Дякую. Ну, в той час, як з пенсіями і зарплатами ще не вирішено, напевно, що найважливіше. Пані Валентино... Пані Валентина тут. Будь ласка, як вважаєте Ви, виходячи от з того, про що ми говорили в студії? Чи бачите Ви конструктивне майбутнє цього парламенту за участю мегаполітичних сил і за участю тих політичних сил, які на межі проходження парламент?

Пані Валентина: Я считаю, если пройдет правящая коалиция плюс Наталия Витренко, то будет прекрасный парламент и они решат все эти проблемы, которые волнуют наш народ.

Яна Конотоп: Прозвучала думка про те, що кожен з політиків або кожна з політичних сил переслідує власні внутрішньопартійні інтереси. Чи можете Ви її оскаржити, чи погоджуєтесь?

Пані Валентина: Ну, Вы имеете в виду, оскаржити в суде?

Яна Конотоп: Ні, я маю на увазі, чи погоджуєтесь Ви з такою думкою?

Пані Валентина: Ні, я не погоджуюсь з такою думкою.

Яна Конотоп: Тобто, про людей думають?

Пані Валентина: Да.

Яна Конотоп: Дякую. І пан Сергій ще хотів висловитись. Будь ласка, Ваша думка, Ваші підсумки сьогоднішньої розмови, або можливо, питання, якщо є?

Пан Сергій: У меня есть такая реплика - люди очень устали от постоянных склок, от постоянных выяснений отношений. Очень надоело это. Реально у трех политических сил есть возможность прийти в парламент. Помаранчевые уже показали, как они розбазарили людей доверие, которое было дано в 2004-м году. "Партия Регионов" показала наоборот сплоченность и системность в работе. То есть, давайте дадим возможность, реальную возможность партии. Нельзя решить за полтора, два года массу проблем, которые накопились в Украине.

Яна Конотоп: Ви вважаєте?..

Пан Сергій: Дайте возможность партии закончить эти дела.

Яна Конотоп: Я зрозуміла. Як Ви вважаєте, політичні сили менше, вони мають пройти в парламент і буде краще чи навпаки додадуть конфліктності?

Пан Сергій: Вы знаете, наверное, если предположить гипотетически, что они пройдут, что маловероятно, то это будет опять конфликтная ситуация.

Яна Конотоп: Тобто, мають залишатися ось ці три політичні сили, які конфліктувати в попередньому парламенті?

Пан Сергій: Здесь речь идет не о том, что они должны оставаться, а такая конфигурация, так люди выражают свою волю.

Яна Конотоп: Дякую. І пані... Будь ласка, пані Людмила, будь ласка.

Пані Людмила: Я хочу сказати, що та ситуація, яка зараз склалась в країні, чого вона виникла. Тому що Янукович захотел абсолютной власти, они захотели...

Голос на Майдані: Неправда.

Пані Людмила: Молчать. Я вас не перебивала. Так от, вони захотіли абсолютної власті. Можна було співпрацювати з Ющенко. Він їм подарував владу. Він не розпустив парламент, коли це можна було зробити попереду. Він дав Януковичу... Протягнув руку і сказав: "Давай співпрацювати, давай Україну помиримо".

Яна Конотоп: Які Ви бачите перспективи у найближчому часі, тобто, після 30-го вересня?

Пані Людмила: Поки не победят светлые силы демократические, то ця колотнеча буде по життю. І Україна чи розколиться, чи якщо переможуть демократичні сили, вона...

Голос на майдані: Они никогда не победят.

Пані Людмила: Победят обязательно, победят.

Яна Конотоп: Зрозуміло.

Пані Людмила: Україна зараз обирає шлях між бразильським розвитком, коли в країні 92 мільйони бідних, 92 процента бедных людей и восемь супер богатых. Или европейский путь, когда 80 процентов - это средний класс. Так от люди повинні усвідомлювати, що...

Яна Конотоп: Я сподіваюсь, що справді, кожен з громадянин усвідомить і зробить свідомий вибір. Ми дякуємо надзвичайно всім, хто брав участь у дискусії. Вона, власне, тут продовжиться. Ну, і підсумки остаточні зі студії.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, Яно. Дякуємо всім громадянам, які долучилися до цієї розмови. І судячи з того, що ми побачили і почули, яка злагоджена робота штабів відбувається у нас, так? Це те, що ми побачили. Отже, у нас залишається менше п'яти хвилин. Пане Наталю, можливо зробите якусь таку ласку для глядачів "5 каналу", розкрийте, який там у Вас туз в рукаві є після 30-го вересня?

Наталя Вітренко: Ну, прежде всего, напомню, что на прошлых выборах у нас было 6,3 процента голосов. И вот мы с господином Зарубинским вместе были в суде, в Высшем административном суде. Пытались доказать просто, знаете, в судебной системе, как нас обворовали. Увидели, бесполезно. Выполняется политический заказ, поэтому вот сейчас мы просто говорим нашим телезрителям, что сейчас ситуация в стране уже иная и "Прогрессивная социалистическая партия Украины" иная. Просто обжаловать в суде и ждать, что суд снизойдет, чтобы нам разрешить пересчет и вернуть наши голоса, мы...

ВЕДУЧИЙ: Знову не буде?..

Наталя Вітренко: Следовательно, мы будем действовать адекватно, мы будем защищать каждый голос своего избирателя. И я уверена, что те люди, которые хотят, чтобы земля в Украине не продавалась, те люди, которые хотят, чтобы заработная плата и пенсия действительно были достойными, отвечающими реальной стоимости жизни, чтобы не росли цены, чтобы работали предприятия.

ВЕДУЧИЙ: Про перше жовтня ми говоримо, пані Наталю, про перше жовтня.

Наталя Вітренко: Чтобы была бесплатная медицина и образование. Они будут за нас голосовать все равно. Они за прогрессивных социалистов будут голосовать, поэтому мы будем свои голоса защищать.

ВЕДУЧИЙ: Не чуєте Ви мене. Я кажу про перше жовтня.

Наталя Вітренко: И мы будем делать все, чтобы в парламент прийти большой фракцией, не просто прийти в парламент, а понятно, что...

ВЕДУЧИЙ: Ну, якщо не влаштує вас знову процентовка, як це було на минулих парламентських виборах, то ви знову вийдете під ЦВК з наметами?

Наталя Вітренко: Нет, буде намного... Нет, я думаю, вообще... Кстати, он обещали нам честные и прозрачные выборы, демократические, поэтому мы, опять-таки, даем шанс. Не надо на них кивать, нет, нет, нет, Василий. Вы подписали вместе.

ВЕДУЧИЙ: Ну, а раптом...

Наталя Вітренко: Там подпись и Януковича, и Мороза, и Ющенко.

ВЕДУЧИЙ: Час спливає, пані Наталю.

Наталя Вітренко: Поэтому будьте добры, всей стране организуйте нормальные честные выборы.

ВЕДУЧИЙ: Але якщо не влаштує вас той?..

Наталя Вітренко: А вот если нас это не устроит и мы будем знать, что наши голоса украдены, то наши действия будут более решительными.

ВЕДУЧИЙ: Наприклад?

Наталя Вітренко: Потому что... Ну, это мы раскроем потом, чтобы не сразу, а то СБУ уже спать не будет с сегодняшнего вечера, понимаете? Они и так нервничают, а так будут вообще переживать.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Наталя Вітренко: А мы будем, безусловно, защищать.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, СБУ на сторожі наших спокійних снів.

Наталя Вітренко: Все наши голоса. СБУ у нас оранжевое, они Зварича защищают.

ВЕДУЧИЙ: Пане Зарубінський, прошу. Тільки стисліше.

Олег Зарубінський: Я вам скажу стисло. Блок Литвина знайшов абсолютно законний, юридично-вивірений правовий механізм, яким чином можна здійснити перерахунок бюлетенів. Вже сьогодні наші обласні осередки блоку Литвина звернулися до місцевих державних архівів, в яких відповідно до чинного українського законодавства зараз має знаходитись вся виборча документація березня 2006-го року і бути такими ж фондами, які і всі інші фонди. І вони нам в деяких обласних архівах вже видали виборчу документацію, підрахунок бюлетенів вже відбувається. Правда, коли це стало на всеукраїнському рівні і ми звернулися з повідомленням до голови Держархіву українського, я маю на увазі, республіканського рівня пані Гізбург, вона... Чомусь так співпало, що на наступний день пішла у відпустку. Але я хочу сказати громадянам України, що є реальний правовий механізм, щоб всі фальсифікатори виборчих дільниць і окружних комісій будуть покарані.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Володимир Корнілов.

Володимир Корнілов: Я хочу сказать, что господин Зварич сейчас, по сути, раскрыл планы президентской команды по поводу того, что они будут делать первого, второго октября. Правильно сказал господин Зварич, признание недействительными результатов в ряде округов я вам гарантирую, что первого, второго, третьего октября последуют попытки через суд признать недействительными результаты на ряде округов и участков в Донбассе, в Крыму, в Луганской области. И когда суды, которые сейчас... Заметьте, указы президента один за другим идут по смене судей, по переводу судей в Печерский суд, в Окружной киевский суд и так далее подряд. К этому уже готовятся. И вот тогда все эти рейтинги, весь выбор народа окажется никому, собственно говоря, ненужным. Вот к чему готовится команда президента.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. І 20 секунд Леся Домащенко, прошу.

Леся Домащенко: Дякую. Ну, хочеться сподіватися, що в принципі, настрій народу ми бачили, що всі, в принципі, вже втомились від політичного театру, від цієї драми, яка відбувається. Хотілося б вірити, що першого жовтня політики, які прийдуть в Верховну раду, не будуть... Ну, вірити, принаймні, сподіватись, що не будуть продовжувати ці баталії, а дійсно, можливо, створять коаліцію і звернуть увагу на гострі соціальні питання.

ВЕДУЧИЙ: Пане Андрію, десять секунд у Вас.

Пан Андрій: Сподіваюсь на те саме, що 30-го вересня відбудеться все чудово і першого жовтня ми проснемося задоволеними тим, що пройшла ця вся колотнеча.

ВЕДУЧИЙ: Ну, бачите, а наші глядачі голосували за те, що вони обуряться, якщо їхня політсимпатія не пройде до Верховної ради. Ми дякуємо всім за участь у нашому сьогоднішньому ефірі. Кажуть, що найважче - це чекати, наздоганяти і вибирати. Отже, чекати залишилось недовго. Вибирати будемо вже наступної неділі. Залишайтеся на "5". На все добре.

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20385
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду