Запах виборів. Огляд тижневиків 8-10 лютого 2019 року

Запах виборів. Огляд тижневиків 8-10 лютого 2019 року

16 Лютого 2019
3123

Запах виборів. Огляд тижневиків 8-10 лютого 2019 року

3123
Крим — український, весна переможе, а літній час — загроза для чесних виборів. Про що говорили інформаційно-аналітичні програми «Інтера», ZIKа, 5 каналу, ICTV, «України» та «1+1».
Запах виборів. Огляд тижневиків 8-10 лютого 2019 року
Запах виборів. Огляд тижневиків 8-10 лютого 2019 року

Відсторонення в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, визначення остаточного переліку кандидатыв на посаду президента, активізація передвиборчих кампаній і різнокольорового піару. У тижневиках 8-10 лютого запах виборів стає ще сильнішим.

Майже всі тижневики (крім «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою») присвятили відстороненню Уляни Супрун чимало часу й уваги.

На Інтері не лише показали сюжет про це, а і обговорювали тему з гостями — спочатку з нардепом Ігорем Поповим, потім — з лідером «Опозиційної платформи — За життя» Юрієм Бойком, наприкінці програми — з депутаткою Іриною Сисоєнко.  Відсторонення Супрун «Подробности недели» означили як головний скандал тижня. В сюжеті Інни Томіної в.о. міністра називають «один із найсуперечливіших українських міністрів», «про неї говорили і сперечалися завжди». В цьому матеріалі Супрун постає як людина, яка не хоче спілкуватися з медіа та відповідати на питання. Не забули і про протистояння з «відомими лікарями та ректорами медвишів» та з парламентським комітетом.

І хоча є голоси на захист в.о. міністра (зокрема, від Дмитра Шерембея), в цілому матеріал не збалансований і критики значно більше. Подекуди критика необґрунтована: «Звинувачують Супрун і у високій смертності населення, і у масовому виїзду медиків за кордон, у скороченні лікарень і непродуманому запуску вторинної ланки медицини». Є коментар, який пояснює тільки останнє; всі інші звинувачення не підкріплені нічим. У матеріалі відзначається, що Супрун підтримали прем'єр-міністр і президент. Та її синхрону немає, як і коментарів Мосійчука.

Після сюжету ведучий Олексій Ліхман розповідає, що нардепка Альона Шкрум знайшла документ, ще радянський, який забороняє бути в.о. довше, ніж два місяці. У депутатів запитали, чи є потенціал підтримки Уляни Супрун у ВР: Олег Ляшко її знову розкритикував, Олексій Гончаренко  розкритикував суд, Вадим Рабинович емоційно пояснив, що «її ненавидить вся країна, вона має задачу знищувати українську медицину і український народ», а Іван Крулько відзначив, що Супрун сама мала наполягати на легітимізації.   

Кому додасть балів історія з Cупрун, обговорили в студії з Ігорем Поповим. Нардеп висловив переконання, що чиновниця збереже статус в.о. Він відзначив, що Супрун захищають лікарі і прозахідні виборці, а критикують пацієнти, яких у країні більше. За словами Попова, ті, хто захищає Уляну Супрун, також мають брати на себе відповідальність за реформи. Ліхман: «Зараз послухають вас наші глядачі і політики і захисників її стане менше». В цілому Попов повторює, що медреформа не почалася: провели лише маленьку частину.

В розмові з лідером Опоблоку Юрієм Бойком теми Супрун торкнулися лише побіжно. Бойко акцентував на тому, що  Супрун керується ззовні (ким — не уточнив), п те, що  громадянка іншої країни перебуває на такій посаді це порушення закону. Але припустив, що вона буде і далі «гробити» вітчизняну медицину.

Окремий сюжет «Подробиць тижня» розповідає про онкохворих. Лейтмотив: держава про таких хворих не турбується. У студії Ірина Сисоєнко критикувала Міністерство охорони здоров’я за те, що воно закуповує ліки лише для останніх стадій хвороби. Скандал з очільницею міністерства вона називає грою на електоральному полі і заграванням із виборцями.

«Перші про головне. Деталі» (ZIK) також назвали відсторонення Уляни Супрун скандалом тижня. Тут до висвітлення теми підійшли лаконічніше і виваженіше, ніж на «Інтері». Називають здобутки в.о. міністра, говорять про підтримку соцмереж, президента та прем'єра. Є й критичні коментарі, зокрема, від Тетяни Бахтєєвої, екс-голови комітету ВР ыз питань охорони здоров'я («Это человек, который не соответствует тому, чтобы находиться на нашей украинской земле. Не любит детей, не любит людей») і Ольги Богомолець, теперішньої голови комітету. Наприкінці матеріалу журналісти зауважили, що крім Супрун, у владі чимало в.о.: «на посаді виконувача обов'язків зараз перебувають очільники Міністерства аграрної політики, податкової, фонду державного майна — уже два роки і сама ВР не має керівника апарату».

Ведучий програми «Час. Підсумки тижня» (5 канал) Віталій Гайдукевич наголосив на тому, що відсторонення Уляни Супрун відбулося під час виборчої кампанії: «Знаково, що це відбулося під час передвиборної кампанії. Недарма ж бо папірцями з трибуни Верховної Ради потрясав один з кандидатів. Для людини мислячої аргументи сторін в цьому батлі є очевидними і хто є зло, і хто добро — теж. От тільки широкий загал в аналіз не вдається. Прості люди рефлексують на негаразди поруч себе, але провину покладають не на винуватців поруч себе, а на когось в верхах, бо їх видно. Радянська звичка». Втім ведучий не приховує своїх симпатій, та й сюжет Петра Троця прихильний до Супрун, хоча збалансований.

«Судово-політичною комбінацією» назвала ситуацію навколо Супрун Алла Мазур, ведуча «ТСН. Тиждень» («1+1»). За її словами, поки ця комбінація розігрується, хворі не можуть отримати потрібних препаратів. Журналіст Станіслав Ясінський намагався з'ясувати, кому вигідні відсторонення Супрун і зупинка у поставках ліків. Не обійшлося без політичної складової — за словами журналіста, у справі може бути передвиборчий піар (в цей момент показують Ляшка на фоні партійних прапорів). Про Радикальну партію також згадали у зв'язку з корупційним скандалом: «Активісти твердять, тут і помста великих фармкомпаній, які усунуть із ринку державних закупівель, і передвиборчий піар, і зведення рахунків між політиками. В березні минулого року Супрун звернулася із заявою до НАБУ. Нібито їй пропонують хабар у вигляді квартири за те, що вона допоможе обладнати одну з лікарень новітнім обладнанням. Тоді НАБУ обшукало квартиру помічника Олега Ляшка і мера міста Вишневе. І ось тепер позов радикала Ігоря Мосійчука до Супрун».

Станіслав Ясінський з'ясував, що суд, який виніс рішення стосовно Уляни Супрун,  недоброчесний: «Я вирішив поїхати в суд, який останнім часом просто акумулює в собі дивні, суперечливі та іноді просто фантастичні рішення — Окружний адмінсуд. Саме тут відбувається розгляд справ, де стороною є державний чиновник чи орган влади. І саме чинна влада, як твердять активісти, продовжує контролювати все, що тут відбувається.

Роман Маселко, член громадської ради доброчесності: Окружний адміністративний суд став інструментом роботи влади для певних цілей. Найбільший вплив на цей суд зберігається за людьми, які пов'язані банком.Саме цей суд вирішив, що медичний виш немає права очолювати ніхто, крім Катерини Амосової, яку звільнив МОЗ після визнання роботи незадовільною. І саме тут нещодавно поновили н посаді Романа Насірова, котрого звинувачували у збитках держави на суму в мільярди гривень. Суд змусив Кабмін виплатити йому заробітну плату за всі місяці, коли пан Роман не міг виконувати власні обов'язки. Гроші на це судді взяли у нас з вами з державного бюджету. До цього саме цей суд масово повертав роботи звільненим після атестації міліціонерам. А ще трохи раніше забороняв Майдан та давав пряму вказівку тим сами міліціонерам цей Майдан розганяти. Всі зітхнули з полегшенням, коли під час судової реформи, цей суд потрапив в перелік органів, які мають бути ліквідовані.

Роман Маселко: Вже було отримано рішення Вищої ради правосуддя про погодження такої ліквідації. Вже був проект указу президента про таку ліквідацію, але за два дні до його фактичного підписання президентом чомусь цей суд випав з цього переліку.

Ми шукаємо кабінет судді Каракашяна, який вирішив відсторонити Супрун і не помітив, що залишив пацієнтів без ліків та можливості виїхати за кордон на термінові операції. До цього суддя Каракашян у складі трійки розглядав справу Романа Насірова і дивним чином не помітив лист з посольства Британії, де чітко вказано, що Насіров має громадянство цієї країни.

Катерина Бутко, активістка Євромайдану: Тобто в тому випадку подвійне громадянство взагалі не завадило жодним чином поновленню Насірова на посаді. Це демонструє те, наскільки вибірково і коли потрібно цей суддя приймає рішення

Інші тижневики не звертали особливої уваги на те, який саме суд виніс рішення. Після сюжету Алла Мазур ще раз наголошує, що особистість судді важлива: «Ми акцентуємо увагу на діях судді, який одним розчерком пера може поставити під загрозу життя тисяч людей без будь-якої відповідальності за це». Акцент зроблено і на тому, що громадський сектор і активісти креативно підтримують Уляну Супрун.

Про підтримку чиновниці говорять і «Факти тижня» (ICTV). За словами Оксани Соколової, такої масштабної підтримки не мав жоден український політик. Ведуча детально розтлумачує ситуацію навколо відсторонення Уляни Супрун, зокрема акцентує на тому, що її підтримують Гройсман і Порошенко. «Факти тижня», як і тижневик «1+1», згадують про корупційні скандали, однак, пов'язані не з Уляною Супрун, а з самим Ігорем Мосійчуком. Оксана Соколова пояснює: «Позов до суду проти пані Супрун подав нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук. Той самий, якого три роки тому гучно затримували у Верховній Раді. Та після того, як ГПУ показала кіно, в якому невідомі люди просили у Мосійчука порішати питання, а він називав депутатські розцінки. Тоді Ігоря Мосійчука звинуватили в отриманні хабара в півмільйона, але за рік суди усе це відмінили, а ГПУ відкликала клопотання про арешт. Нардеп повернувся до своїх обов'язків і ось перейнявся здоров'ям українців».

Серед причин, що могли спричинити відсторонення, називають «рубку фармацевтів», які розпочалася внаслідок медичної реформи. Також, за словами Оксани Соколової, питання Уляни Супрун не виносили на голосування в парламент, бо знали, що не зберуть достатньо голосів — надто багато інтересів у медичній галузі, особливо напередодні виборів.

Весна переможе

 «Подробиці тижня» вчергове запросили до студії кандидата в президенти Юрія Бойка, який буває тут практично в кожному випуску. Цього разу він обговорював з Олексієм Ліхманом нагальні теми; з'явився він і в сюжеті про роботу ВР.

Катерина Лисенко, авторка сюжету, відзначила, що трибуна парламенту з наближенням виборів стала стратегічним місцем, а «під куполом вже пахне виборами». В її матеріалі політичні реалії коментує стандартний набір політиків — Ірина Луценко, Юлія Тимошенко, Сергій Березенко, Володимир Ар’єв, Юрій Бойко і Олег Ляшко. Цікаво, що представник «Блоку Петра Порошенка» Березенко відзначив: почалися атаки того кандидата, рейтинг якого росте. Вочевидь, натякаючи на Порошенка.  

Ще з одним представником президентської партії, Артуром Герасимовим, у студії обговорювали реєстрацію ЦВК 44 кандидатів («Добре що менше 100. Кандидатів не зупиняє навіть рейтинг на рівні статистичної похибки», — Ліхман) та зміни до Конституції, які нардеп назвав «ще однією перемогою головнокомандувача Порошенка».

Ведучу програми «Перші про головне. Деталі» Катерину Романюк вразила кількість зареєстрованих депутатів, а ще розмір бюлетеня. За її словами, серед кандидатів — суттєвий гендерний розрив, середній вік 50 років, майже всі помилилися в документах, крім Богословської. «Найбагатші претенденти — чинний президент Петро Порошенко. На другому місці (несподівано) нардеп Юрій Деревянко. Він чесно зареєстрував півмільярда гривень грошових активів. Ну і на третьому — Сергій Тарута», — сказала вона.

Традиційний передвиборчий сюжет Олексія Братущака цього разу стосувався російського фінансового внеску в кампанії. «Вони перли танками. Але цього року змінюють тактику. Зброєю агресора будуть гроші, агенти впливу, інформаційні атаки. Чи готова Україна дати відсіч втручанню РФ у вибори?», — анонсували матеріал. Як російські агенти подані опозиційні сили, зокрема «Опозиційний блок» та ОПЗЖ. Якщо представник останньої політсили, Микола Скорик відреагував на питання про російське фінансування доволі спокійно, то Олександр Вілкул був доволі агресивним: «Братущак до Вілкула: Російські гроші є у вашій кампанії? Вілкул: Вы бредите? Я в России в санкциях, какие гроши? Харош бредить!».

У матеріалі акцент на тому, що «Народний фронт» закликав створити комісію, яка би займалась питаннями втручання Кремля, але парламент проігнорував цю пропозицію. З огляду на особливу увагу до діяльності «Народного фронту», така інформація логічна. Як і коментар представника президентської політсили Олександра Бригинця про те, що треба шукати інші способи, а не ТСК.  У програмах ZIKа регулярно нагадують, що БПП і НФ не дуже між собою ладнають. Далі в сюжеті йдеться про те, що «фронтовики» вимагають звернути увагу на Медведчука. На відміну від «Інтера», ця тема на ZIKу збалансована: є критика Медведчука та його заяв, є слова захисту від Німченка й Бойка.  

Ведучий програми «Час. Підсумки тижня» Віталій Гайдукевич, розповідаючи про курс на ЄС і НАТО зауважив, що, можливо, хтось в парламенті тиснув «за» з огляду на рейтинги в президентській кампанії. Проаналізував тижневик 5 каналу і перелік претендентів на президентський пост — у дещо іронічний спосіб. Віталій Гайдукевич прокоментував: «4 жінки і 40 чоловіків, які вирішили, що їм під силу керувати країною під час війни, протистояти Путіну, бути передбачуваними і надійними партнерами Сша та Європи». І задався питанням: чи кожен здатен? Чи всі усвідомлюють що перемогти у війні  і завершити війну — це не одне і те саме? Чи вони говорять про президентські компетенції, а не пенсії і тому подібне? За його висновками, «з огляду на агітаційні матеріали, для багатьох це не суттєві деталі».

Ведучий знущально характеризує кандидатів: «Два колишні голови СБУ і чільний заступник керівника ФСО. Старий соціаліст, який колись був проти Кучми і новий соціаліст, який нещодавно був проти наркотиків. Депутатка, один із антагоністів медичної реформи і професор кафедри конярства та бжільництва. Колишній міністр оборони і колишній головний фіскал. Колишній антикорупційний журналіст і депутат із чиїм прізвищем асоціюють нафтові вишки. Два однофамільці Кобзаря. Один, в недешевій Швейцарії, шапки безкоштовні потягнув, інший — власник гірського курорту, де склянка узвару 200 гривень. А ще, артист розмовного жанру, колишня прем'єрка де були газові домовленості. Чинний Президент, за каденції якого газове ярмо було скинуто». Веде далі: «більшість іде не керувати країною, а зіграти свою роль», — і в цей момент показують Зеленського і Капліна, який хреститься.

«Передвиборчі факти» в тижневику ICTV традиційно пропонують глядачам калейдоскоп передвиборної активності кандидатів.

  • Цього тижня проінформували про те, що Петро Порошенко оголосив про початок передвиборчої кампанії на форумі «Відкритий діалог», у якому брали участь лідери думок (показують Аду Роговцеву, Ірму Вітовську та інших). Основний акцент Порошенка — не дамо Росії втрутитися у вибори.
  • Юлія Тимошенко мала неприємності в Білій Церкві — невідомі кинули у натовп під час мітингу димові гранати, очевидно, хотіли зірвати захід і спровокувати паніку. Одночасно надійшло повідомлення про замінування однієї  з машин що стояла неподалік від сцени. Як повідомили «Факти тижня», затримали 6 осіб, а сама Тимошенко заявила, що жодні провокатори її не зупинять і весна переможе.
  • У штабі Анатолія Гриценка заявили, що виявили пристрої для прослуховування в кабінеті самого Гриценка і в кімнаті для нарад. Про це у Верховній Раді заявив член команди Віктор Чумак.
  • А от Олександр Вілкул відвідав прифронтові райони.  Він вважає, що потрібні переговори з США і Росією — тоді за 6 місяців можна припинити війну
  • Команда Володимира Зеленського зіткнулася з супротивниками — зокрема, у Львові, де був запланований концерт, відбулася зустріч з ветеранами війни на Донбасі і представниками «Правого сектору». За словами Сергія Кудімова, після короткої розмови всі розійшлися. Показують запис зустрічі біля львівського цирку і вигуки Зеленського: «Крим наш, український, ви що! Тільки український! Крим — Україна! Донбас —Україна. А як можу бути по іншому?».  

Про виборчі рекорди повідомив і Олег Панюта, ведучий «Сьогодні. Підсумки». В рубриці «Україна контролює президента» зосередилися на тому, хто з кандидатів на чому погорів.

За інформацією «України», два штаби попалися на незаконній оплаті роботи агітаторів. Щоправда, хто саме, не говорять, відсилають до заяви Арсена Авакова. За версією «Опори» один із найбільших порушників — Андрій Садовий, зокрема через  агітки без вихідних даних. Руслан Кошулинський агітки надрукував правильно, але повісив там, де заборонено. Нагадали про розслідування стосовно Романа Насірова, у якого знайшли британський рахунок. Перший, хто може покинути перегони, за версією «України» — Дмитро Гнап, який покинув журналістику заради політики і опинився в центрі скандалу з грішми. Цю історію розповідають докладно. Прикметно, що «Сьогодні. Підсумки» — єдиний тижневик, який згадав про Гнапа.

Літній час як технологія

На «Інтері» тиждень аналізували з лідером «Опозиційного блоку — За життя!» Юрієм Бойком. За його словами, зміни в конституції — політична декларація, парламент — відірваний від життя, не вирішує реальних питань, а фальсифікації виборів можуть призвести до розпаду країни. Коментував він також відсторонення Уляни Супрун і Мінські домовленості. «Інтер» не втомлюється запрошувати Бойка до студії у кожен випуск програми.

«Подробиці тижня» стали одним з небагатьох тижневиків, які згадали про відкриття Генпрокуратурою справи проти Віктора Медведчука. Олексій Ліхман повідомив, що приводом стало звернення до ГПУ нардепа від «Народного фронту» Андрія Тетерука, який так відреагував на виступ Медведчука на партійному з'їзді. «Мовляв, пропонувати автономію для Донбасу та закріплення цього статусу в Конституції — означає порушувати одразу дві статті Кримінального кодексу», — повідомив ведучий. Пояснень Тетерука чи генпрокурора глядач не почув, зате отримав розлогий коментар від голови політради ОПЗЖ.

Петро Порошенко на «Інтері» пообіцяв, що субсидії грошима будуть виплачувати вже з 4 березня; тут же дали синхрон Володимира Гройсмана.У сюжеті про мотиваційний пакет для поліціянтів, можливість придбання житла в іпотеку неодноразово згадується очільник МВС Арсен Аваков, наголошується, що програма — його особиста ініціатива.

Також «Інтер» розповів, що НАБУ провело обшук в «Аграрному фонді». У матеріалі є синхрон представника ПАТ «Аграрний фонд» і детектива НАБУ. «Аграрний фонд» закуповує добрива у підприємств Дмитра Фірташа — співвласника каналу «Інтер». 

В тижневику ZIKа у рубриці «Головне +» (після того, як ведуча Катерина Романюк попрощалась) розповіли про Порошенка і його форум «Відкритий діалог»

У «Фактах тижня» висвітлили премію Future generation art prize і новий проект у Пінчук арт центрі, де з'явилися нові інсталяції.

На «Україні» набір піару й паркету традиційний: «Опозиційний блок» не голосував за зміни Конституції — Олександр Вілкул запропонував зберегти нейтральний статус, бо це, за його словами, дасть шанс припинити війну. Рінат Ахметов продовжує рятувати Донбас, а в Радикальній партії хочуть рятувати Україну від епідемії кору. Олег Ляшко вже знайшов винного в епідемії: це Міністерство охорони здоров’я.

Окремо показали матеріал про зміни до Конституції, в якому було аж надто багато президента. І одразу же, нагадали, що без активної діяльності на цьому полі Арсенія Яценюка нічого би не вийшло. Мовляв, Україна могла внести ці зміни раніше, за Яценюка-спікера і прем'єра.

А на «1+1» пішли в наступ на президента. Матеріал Сергія Швеця починається з позитивної і обнадійливої тези. Сталася унікальна подія — в ефірі об'єдналися конкуренти: Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Юлія Тимошенко, Віктор Бондар і Олександр Шевченко підписали в ефірі ток-шоу «Право на владу» меморандум про захист чесних виборів. Цей документ, хоч і не має юридичної сили, але сигналізує, що політики можуть домовлятися. І хто ж, за версією «ТСН. Тиждень», чесним виборам загрожує? Чинна влада і безпосередньо Петро Порошенко.

У сюжеті цитують Анатолія Гриценка, який проінформований, що 2 млрд гривень виділені на підкуп, Юлію Тимошенко, яка розповідає, що чинна влада планує купити мінімум три мільйони голосів (при чому вимахуючи якимись паперами).

Знімальна група програми вирішила перевірити заяви політиків і влаштувалась до черкаського осередку «Блоку Петра Порошенка» агітаторами. Журналістам удалося зафіксувати, як платять агітаторам, та жодних підтверджень, що це робили представники Порошенка, немає. «Скористатися мережевими технологіями, можливо, хотів би багато хто з нинішніх претендентів на найвищу посаду. Та потягти таку схему фінансово може собі дозволити лише велика фінансово-промислова група. А ось забезпечити безкарність і дати індульгенцію від судових вироків здатна тільки влада», —  стверджують у«ТСН. Тиждень».

Далі тема продовжується вже реакцією поліції: «У поліції навіть створили ситуативний центр для оперативної реакції на порушення виборчого законодавства. Він працює цілодобово. Щодня відео-конференції з усіма областями. Телебачення тут вперше, і ми одразу чуємо про нові факти порушень.

Представниця центру: За минулу добу в нас було зареєстровано 3 кримінальні провадження. 2 з них центральним апаратом Національної поліції головним слідчим управлінням за заявою народного депутата України, кандидата в президенти України Тимошенко Юлії».

Сергій Швець стверджує, що проти опонентів президента планують провокації, мовляв, на Володимира Зеленського напали у Львові, та, на щастя, минулося без травм і жертв. Втім, у сюжеті жодних кадрів нападу та доказів. Також глядачу нагадали про інциденти з Юлією Тимошенко в Білій Церкві. І досить прозорий натяк на те, кому все це вигідно: «Президент навпаки схильний говорити про демократичність та чесність виборчого процесу, а порушення з боку влади звично називає вигадкою, яка грає на руку Путіну».

І навіть перехід на літній час у ніч перед виборами може вплинути на результат: «хтось обов'язково проспить, невчасно відчинить дільниці, невчасно здасть протоколи».

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скріншот ZIK
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3123
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду