Від Крут до Москви. Огляд тижневиків 1–3 лютого 2019 року

Від Крут до Москви. Огляд тижневиків 1–3 лютого 2019 року

8 Лютого 2019
2386

Від Крут до Москви. Огляд тижневиків 1–3 лютого 2019 року

2386
Помпезні з’їзди, обурені соціологи, «що ви відчуваєте, подавши документи?», Ляшко-герой і зустріч Тимошенко з фермерами.
Від Крут до Москви. Огляд тижневиків 1–3 лютого 2019 року
Від Крут до Москви. Огляд тижневиків 1–3 лютого 2019 року

Зеленський очолив рейтинги, Порошенко і «Народний фронт» ділили Гройсмана, Тимошенко зустрічалася з фермерами, а Гриценко обіцяв «три П». Як говорили про майбутні вибори і навколополітичні процеси інформаційно-аналітичні підсумкові програми «Інтера», ZIK, 5-го каналу, ICTV, «України» та «1+1». Докладніші підсумки тижня читайте у проекті «Детектор виборів».

Однією з головних подій тижня став форум «Від Крут до Брюсселя», на якому Петро Порошенко заявив про готовність іти на другий термін. Усі тижневики згадали про подію: хтось побіжно, хтось позитивно, хтось критично.

«Інтер» вмістив інформацію про форум у двохвилинний сюжет. Назву заходу не вказували, лише сказали, що це зібрання відбулося у виставковому центрі. Дали слово Порошенку: «Почуття відповідальності перед минулими і прийдешніми поколіннями спонукали мене прийняти рішення ще раз йти на посаду президента». Крім того, процитували слова прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про спільні перемоги. Ствердили, що президента підтримали Ірина Геращенко, Юрій Луценко, Борис Філатов, а також радник Порошенка Андерс Фоґ Расмуссен. «Всі бажають президенту перемоги», — підсумували сюжет. Хоча насправді не всі перелічені висловлювали підтримку Порошенку на виборах.

Гості студії, політкоментатор Тарас Загородній та представник «Опозиційної платформи — За життя» Микола Скорик, не були такі доброзичливі. Політексперт зазначив, що таким чином влада створила картинку, а з'їзд є чимось на зразок тімбілдінгу. Народний депутат сказав, що показова прихильність до Порошенка мерів міст свідчить про майбутній адмінресурс і підкуп: «Намагання наступні: намагання зробити фальсифікацію на виборах, намагання використати адміністративний ресурс. Ми бачимо по всій країні вже будується система підкупу голосів виборців на фоні зубожіння наших громадян. Вони будуть намагатися реалізувати цю технологію».

Коротко, але позитивно про форум розповіли на 5-му каналі. Віталій Гайдукевич повідомив, що президент балотується як самовисуванець, а також обіцяє незмінний курс на ЄС і НАТО з конкретними результатами вже в найближчі п'ять років.

Згадали про форум у рубриці «Передвиборчі факти» в тижневику ICTV. Сергій Кудімов повідомив, що відбувся п’ятитисячний форум, на якому були присутні Гройсман, Парубій, предстоятель ПЦУ Епіфаній, мери міст (показали Кличка), письменники, музиканти, учасники війни з Росією. Порошенко зазначив, що «у своїй президентській роботі має чим пишатися і за що вибачатися, але не хоче зупинятися на півдорозі розбудови держави».

Значно більш схожим на піар виглядав сюжет на «Україні». Ведучий Олег Панюта повідомив, що на зібранні були присутні політики, науковці, зірки шоу-бізнесу, але не назвав жодного конкретного прізвища. Ведучий розповів, що президент назвав свої здобутки й озвучив плани. Дуже детально показали, як Порошенко подає документи до Центрвиборчкому. Наголосили, що він був у доброму настрої. Далі в рубриці «Україна контролює президента» в Порошенка беруть ексклюзивне інтерв'ю. Ставлять ті ж запитання, що й героям минулої програми — про енергетичну незалежність та інвестиційну привабливість України. Починається розмова з запитання: «Ви подали документи, що ви відчуваєте?»

Чи не найґрунтовніший матеріал про подію підготували в тижневику каналу ZIK. Десятихвилинний сюжет Олексія Братущака можна розділити на кілька блоків: розповідь про сам форум, намагання з'ясувати, чи підтримав Порошенка «Народний фронт» та які стосунки у президента із Гройсманом.

Розповідаючи про форум, журналіст припускає, що метою організаторів було вразити масштабом. Він цитує політексперта Володимира Фесенка, який наголосив, що Порошенко прагнув перебити з'їзд Юлії Тимошенко і, схоже, йому це вдалося. Григорій Шверк із Блоку Петра Порошенка порівняв дійство з парадом, мовляв, кожен продемонстрував війська. У сюжеті порушили тему, чому Порошенко балотується самовисуванцем, а не від БПП. На думку журналіста, це шанс розширити електоральну підтримку. Звучить критика президента, зокрема з уст Олеся Донія, який вважає, що гасло на бордах про те, що переможе або Порошенко, або Путін, є деструктивним, бо розколює суспільство. Про деструктивні гасла говорить і Володимир Фесенко.

Розповіли і про перебіг заходу — були присутні прем'єр, генпрокурор, мер Дніпра. Згадали про мера Києва Віталія Кличка — показали кадри його відеозвернення, Фесенко назвав його стан «політичною хворобою»: «Це виглядало, як політична хвороба. Є такий термін не тільки в політології, а й у прикладній політиці. Коли людина чогось не хоче робити, вона хворіє і не йде на якийсь захід, або там щось не робить, бо він хворіє. От і хворобу Віталія Кличка сприйняли саме як політичну хворобу». Показали й кадри, на яких був Дмитро Ярош, але одразу наголосили, що він оголосив про підтримку іншого кандидата (кого саме, не повідомили). Знайшли й деякі помилки у президентській агітації, наприклад, у рекламі обіцяють подачу заяви в ЄС у 2023 році, а на форумі Порошенко говорив про 2024 рік.

Далі журналіст розповідає, що одночасно з форумом Порошенка політики-втікачі (зокрема Микола Азаров) заявили, що підтримуватимуть тих, хто виступатиме проти Порошенка. Політкоментатор Тарас Чорновіл каже, що Порошенко єдиний сприймається в Росії як ворог.

Серед присутніх на форумі Порошенка були і представники «Народного фронту», зокрема Андрій Парубій та Олександр Турчинов. Автор цитує спікера ВР, який нагадав, що вони з Порошенком були й залишаються однодумцями. Про Яценюка й Авакова — що вони показово проігнорували форум. Фесенко натякнув на те, що вони можуть домовлятися з Тимошенко: «Люди у владі теж дивляться: якщо такі серйозні розумні люди, як Яценюк і Аваков, підтримують не президента, а нібито домовляються з Тимошенко, значить, шансів перемогти у Петра Порошенка не так багато. От такі думки можуть з'являтися». Аваков каже прямо, що не підтримує нинішнього президента, а підтримує свою партію. Взяли коментар і в народної депутатки від «Народного фронту» Вікторії Сюмар, яка зазначила, що у партії немає єдиної позиції, а є демократія.

Окремо Олексій Братущак розбирався в тому, чи підтримує президента прем'єр-міністр. Ця тема вже звучала в тижневику ZIK раніше. Про це нагадали і в сюжеті, мовляв, ми вже розповідали про прохолодні стосунки і про те, як «так звані порохоботи навіть акції під Кабміном влаштовували. [...] У той час команда президента вже готувалася до виборів і прагнула публічної підтримки прем'єра. Але не отримувала її. Гройсман уникав прямих відповідей щодо Порошенка». Нагадали діалог: «Олексій Братущак: А ви його [Порошенка. — Авт.] людина?

Володимир Гройсман: Я людина України і своїх батьків».

Журналіст повідомив, що Гройсман був і на форумі Порошенка, де висловив тому свою підтримку, і на з'їзді «Народного фронту». Причому про присутність останнього наголосив: «Володимир Гройсман вкотре взяв участь у з'їзді “Народного фронту”. І вкотре без голови держави». В цілому сюжет вийшов багатогранний, торкнувся кількох аспектів взаємодії Порошенка з іншими представниками влади. Втім, деякі фрагменти виглядають надуманими і притягнутими за вуха, зокрема, пошуки прихованих мотивів у діях Володимира Гройсмана.

З'їзд «Народного фронту» не висвітлювався так детально, як форум Порошенка. На 5-му каналі ведучий лаконічно згадав, що партія Яценюка йде на парламентські вибори, а її лідер заявив, що розраховує «на успіх і шанси на формування уряду». У «Передвиборчих фактах» ICTV Сергій Кудімов повідомив, що Яценюк на виборах президента не балотується, мовляв, реаліст, до того ж розпорошувати проукраїнські сили — безвідповідально. Але хоче виграти парламентські вибори і сформувати уряд. На ZIK у сюжеті Олексія Братущака побіжно згадали, що «напередодні ходили чутки, що Яценюк сам може піти на президента. Цього не сталося».

Натомість довго й позитивно розповідали про з'їзд партії на «Україні». Нагадаємо, там і раніше транслювали джинсові коментарі Арсенія Яценюка, тож глядач підготовлений. Олег Панюта повідомив, що Яценюк відмовився від президентських перегонів, мовляв, вирішив головну інтригу. «Міг би змінити розстановку сил у президентській кампанії», — наголосив він. У сюжеті зроблено акцент на тому, що «Народний фронт» — переможець минулих виборів і що партія готова повторити цей успіх на парламентських виборах. Звучать синхрони Яценюка, Турчинова, Авакова і Гриневич. Зауважили, що на з'їзді був також Гройсман «зі словами підтримки». Завершується сюжет оптимістично: «У “Народному фронті” впевнені, що успіх 2014-го, — і лідера команди і програму перетворень підтримали більше як 22 % виборців, — вдасться повторити».

На «Інтері» максимальну увагу приділили з'їзду «Опозиційної платформи — За життя». Правда, нічого особливого на зібранні не відбувалося, а тому шість хвилин у сюжеті тривають промови партійців: Вадима Рабиновича, Віктора Медведчука, Наталії Королевської і Сергія Льовочкіна. На десерт — програмні обіцянки від кандидата у президенти Юрія Бойка. Згадали про «Опозиційну платформу — За Життя» і на 5-му каналі. Правда, не так детально й не зовсім у позитивному руслі. «В той самий день і час, свій з'їзд провели ті, хто не хоче ані до ЄС, ані до НАТО. Колишні регіонали й інші апологети російського вектору розвитку, своєму електорату демонстрували давно знайому стежку багатовекторності і інших ознак лояльності, до Москви», — зазначив ведучий Віталій Гайдукевич. На екрані промайнули Бойко, Льовочкін, Медведчук, Королевська та Рабинович, проте жодного синхрону не прозвучало. Та й чого збиралися, не розповіли: «Час. Підсумки тижня» жодним словом не згадав про те, що партія висунула свого кандидата у президенти.

Про те, що Петра Симоненка, лідера Комуністичної партії України, кандидатом не зареєстрували, розповіли 5 канал, «Україна», ZIK і ICTV.

Сконфужений ZIK і тріумф на «1+1»

Дедалі частіше тижневики не просто повідомляють результати соціологічних опитувань, але й намагаються осмислювати та аналізувати їх. Несподіванкою минулого тижня стали соцопитування, згідно з якими лідером президентських перегонів є Володимир Зеленський. Про це повідомили лише ZIK та «1+1»; інші тижневики тему проігнорували.

Ведуча програми «Перші про головне. Деталі» Катерина Романюк повідомила, що результати соцопитування несподівані для неї. Певно, від хвилювання в тижневику дещо переплутали цифри з опитування «Рейтингу» — перше місце Володимира Зеленського назвали правильно, а от із другим-третім схибили. На ZIKу повідомили, що друге місце з 18,2 % у Петра Порошенка, третє — з результатом 15,1 % — у Юлії Тимошенко. Хоча, за даними «Рейтингу», другою йде Тимошенко, а нинішній президент — третій. Інформацію про спільне опитування «Соцису», КМІС та Центру Разумкова було подано коректно. Там теж на першій сходинці опинився Зеленський (23 %), а от друге місце посів Порошенко (16,4 %). На третій позиції — лідерка «Батьківщини» з результатом 15,7 %.

В обох опитуваннях ведуча перераховує дев’ять кандидатів, проте на екрані з'являється десять постатей. В опитуванні «Рейтингу» десята має 2,8 %, у другому дослідженні — 1,6 %. Що уособлюють ці постаті і що це за цифри, ведуча не пояснює. Крім того, акцентує, що в опитуваннях немає Вакарчука, який зняв свою кандидатуру.

Натомість Алла Мазур («ТСН. Тиждень») не висловила жодного здивування результатами опитування, ба більше: назвала найбільш обговорюваною подією тижня. Вона зауважила, що ці цифри — найточніші для соціології, мовляв, «в цих опитуваннях нарешті бачимо цифри, які вважають найточнішими для передвиборних досліджень, бо соціологи порахували голоси тих, хто таки збирається йти на вибори і вже визначився із своїм кандидатом». Вона посилається на дані «Рейтингу» й називає цифру в 6 тисяч респондентів вагомою: «Володимир Зеленський посунув Юлію Тимошенко з першого місця вподобань. І якби вибори відбувалися сьогодні, за нього віддали би свої голоси 19 %, Тимошенко друга, в неї 18,2 % симпатиків, замикає трійку лідерів Петро Порошенко, його згодні підтримати трохи більше 15 % виборців. Четверте і п'яте місця лишаються незмінними — Юрій Бойко (10 %) і Анатолій Гриценко (8,5 %). Із такими результатами ані чинний президент, ані опоблоківець в друге турне не потрапляє взагалі». Ведуча також повідомила, що у другому турі, який змоделювали соціологи, Зеленський перемагає всіх. Чим це пояснити? «Невдоволенням українців чинною владою, недовірою до старих політичних облич, готовністю до радикальних змін, навіть якщо вони здаються трохи авантюрними чи симпатіями молодого електорату? Експерти озвучують вже різні фактори», — щоправда, які експерти, не вказано.

«Україна» не озвучує результатів опитувань, а наголошує — вони можуть бути маніпулятивними. «74 % українців мають намір голосувати 31 березня, про це свідчать дані одного із соціологічних опитувань, але вірити чи не вірити, ось у чому річ. Бо за місяць цих перегонів було скільки смачних цифр. Наприклад, активісти провели опитування і виявилося, що кандидат X популярніший за кандидата Y. Навіть соціологи обурені хвилею фейкових досліджень і просять виборців звертати увагу на те, хто і як проводив дослідження. Кажуть, компанії без репутації використовують соціологію як метод маніпуляцій», — повідомив Олег Панюта. У коментарі тижневику представниця Української соціологічної асоціації Ольга Балакірєва наголосила, що соціологію використовують як метод впливу на свідомість людей. Взагалі-то, кампанії, які проводили ці дослідження, є відомими та авторитетними, а от кампанія, яку Ольга Балакірєва представляла в 2004 році, була якраз помічена в «помилках» на користь Януковича під час проведення екзитполу на тодішніх президентських перегонах.

Аваков пильнує

«Інтер» підготував сюжет про найпоширеніші порушення на виборах — тіньове фінансування кампаній, незаконну агітацію, підкуп виборців. Не обійшлося й без певних маніпуляцій, свідомих чи ні. Наприклад, коли кажуть про те, що кандидати порушують і агітують, іще не відкривши спецрахунків або навіть до реєстрації, показують білборд Садового. Один із тих, хто коментує нечесність кандидатів, — колишній журналіст «Інтера» Роман Бочкала, який представляє організацію «Стоп політичній корупції». Звучить у сюжеті й кілька синхронів міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Зокрема він розповідає про одну зі схем махінацій — голоси заробітчан. Ольга Айвазовська, представниця «Опори», наголошує на можливих випадках підкупу виборців.

Також про проблеми розповів глядачам тижневик «України». Тут теж процитували Авакова і його заклик не продавати голоси й повідомляти про порушення виборчого законодавства. Міністра цитували й на «1+1». За словами Авакова, його відомство викрило спробу розгорнути масштабну систему підкупу виборців. Відкрито дев'ять кримінальних проваджень.

Згадав Аваков і про ситуацію з відстороненням керівника суспільного мовника Зураба Аласанії. Він наголосив, що це відбулося за два місяці до виборів у незрозумілий спосіб і називає дії Наглядової ради НСТУ провокацією та нападом на свободу пресу. У свою чергу Алла Мазур прокоментувала слова міністра й зазначила, що «зі слів учасників голосування, у звіті нібито йшлося про кілька претензій. Одна пов'язана із фінансами, інша — із поганим висвітленням подій за участі президента». Більше того, за її словами, «багато хто побачив уцій історії прямий вияв цензури і надзвичайно небезпечний прецедент для країни. Особливо перед президентськими виборами. Частина журналістів створила новий рух проти цензури і нагадує про дуже тривожні дзвіночки наприкінці 2018-го, коли була загроза, що програми журналістських розслідувань “Схеми” та “Бігус інфо”, які виходять на Суспільному, можуть зняти з ефіру. Є побоювання, що це вдасться тепер, коли Зураб Аласанія звільнений». За стандартами варто було би дати слово представникам Наглядової ради.

5 канал зробив матеріал про те, як можуть брати участь у виборах внутрішньо переміщені особи. Тут подано алгоритм дій і є коментарі представників влади.

Оркестр і фермери

На «Інтері» традиційно критикували НАК «Нафтогаз». Канал, який належить Дмитру Фірташу, робить це регулярно. «Епопея із преміями та зарплатами в “Нафтогазі” триває. Голова компанії Андрій Коболєв вирішив віддавати все зароблене на доброчинність. Тепер мільйони Коболєва витрачатимуть три благодійні фонди. Проте це вимушений жест, реакція на вимогу Володимира Гройсмана переглянути рівень винагород у “Нафтогазі”. Контракт чинного керівництва компанії завершується вже в березні. Встановлення справедливого рівня зарплат і премій Кабмін зробив однією з умов подовження роботи Коболєва на посаді. Як можна побачити, голова “Нафтогазу” хоче все або нічого й, умовно кажучи, готовий працювати лише за мільйони», — саркастично повідомив ведучий. Також цього тижня прем'єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що компанія має встановити лічильники користувачам за свій рахунок (в ефірі подали заклик Гройсмана до «Нафтогазу»). А от реакції керівника компанії в матеріалі немає. Ця тема звучала і в програмах «Перші про головне. Деталі» та «Час. Підсумки тижня», але з дотриманням балансу.

Окрім уже згаданих появ Юрія Бойка в ефірі«Подробиць тижня» був іще один — у матеріалі про підписання меморандуму зі Всеукраїнською аграрною радою. Крім того лідера «Опозиційної платформи — За життя» згадали і в розмові гостей студії, Тараса Загороднього й однопартійця Бойка Миколи Скорика. У розмові обидва критикують владу, а Скорик пообіцяв, що коли Бойко стане президентом, усе зміниться.

Нову версію мінських домовленостей, так званий план Сайдіка, на «Інтері» прокоментував Валентин Наливайченко. Його протитрували як лідера партії «Справедливість», а анонсували як «політика, що знає настрої в викових кабінетах Європи і Штатів». План Наливайченко оцінює схвально, проте використовує нагоду викласти своє бачення. Про те, що він є кандидатом, не сказали. Також у тижневику «Інтера» повідомили, що Петро Порошенко підписав указ про нагородження українських військових.

Матеріали з ознаками замовності були й у «Фактах тижня». У рубриці Сергія Кудімова «Передвиборчі факти» розповіли про те, як кандидатка у президенти Юлія Тимошенко «разом із кіборгами» вшанувала пам'ять героїв Крут. У невеличкому матеріалі подали синхрон лідерки «Батьківщини». Суспільної ваги такої матеріал не містить, тож можна його розцінити як непротитровану рекламу.

З'явився в рубриці й Анатолій Гриценко. Він подав до суду на Центральну виборчу комісію, продовжує зустрічі з виборцями, зокрема у Вінниці, й обіцяє, що в його команді будуть «три П» — патріоти, професіонали й порядні люди, зате не буде призначених на посади кумів.

Творці програми «Сьогодні з Олегом Панютою» («Україна») у рубриці «Україна обирає президента» нагадали про двох кандидатів: Олександра Вілкула і Юлію Тимошенко. Перший відвідав Донецьку область, де йому перешкоджали «молодики в балаклавах», коли він мав проводити зустріч із виборцями на вулиці. Друга засвітилася в ефірі аж трьома синхронами: по одному з Чернігівщини, Сумщини та Полтавщини. «На Сумщині Тимошенко зустрічав оркестр і фермери», — захоплено розповідають про агітпоїздку кандидатки.

Олег Ляшко цього разу з'явився в сюжеті про несправедливі газові платіжки. «Після візиту депутата керівна кампанія повідомила мешканців, що будинковий лічильник перевірять і за старими квітанціями поки що платити не потрібно», — розповіли на «Україні» про користь від лідера Радикальної партії. А Рінат Ахметов в обов’язковому піар-сюжеті рятує Донбас.

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2386
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду