«Я ведь клоун, правда?» Огляд тижневиків 25–27 січня 2019 року

«Я ведь клоун, правда?» Огляд тижневиків 25–27 січня 2019 року

3 Лютого 2019
3403

«Я ведь клоун, правда?» Огляд тижневиків 25–27 січня 2019 року

3403
З'їзди, рейтинги, бариги і трохи шоубізу. Як про виборчу кампанію розповідали інформаційно-аналітичні тижневики «Інтеру», ЗІКу, 5-го каналу, ICTV, «України» та «1+1».
«Я ведь клоун, правда?» Огляд тижневиків 25–27 січня 2019 року
«Я ведь клоун, правда?» Огляд тижневиків 25–27 січня 2019 року

Цього тижня всі підсумкові програми говорили про президентські вибори в контексті висування партійних лідерів через з'їзди та реєстрацію в Центральній виборчій комісії. Одних показували надмірно, когось ігнорували зовсім.

 

«Підсумки тижня з Олексієм Ліхманом» («Інтер»). Очікуваний Бойко і несподівана Супрун

Сюжет про виборчу кампанію розпочався з того, що глядачам повідомили: офіційно свої президентські амбіції підтвердили майже сорок кандидатів. Сюжет схематичний, стислий. Розповідають і показують Володимира Зеленського, Інну Богословську. Говорячи про вже зареєстрованих, першим називають кандидата від «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка, лідерку партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко, очільника Радикальної партії Олега Ляшка, лідера «Народного контролю» Дмитра Добродомова. Комусь у Центральній виборчій комісії відмовляють, а є такі політики, які самі відмовляються від участі у процесі — тут глядачам пропонують синхрон лідера «Нацкорпусу» Андрія Білецького, який каже про моральну нелегітимність майбутніх виборів. Це маніпулятивний хід, адже поняття «моральної легітимності» у виборчому законодавстві немає, але глядачам закидається недовіра до майбутніх результатів виборів. Одразу після цієї тези автори сюжету повідомляють: очікується, що Порошенко заявить про участь у виборах наступного тижня.

Раніше Юрій Бойко сяяв в ефірі «Інтера» як опозиційний політик і експерт з усіх можливих тем. Тепер — як кандидат у президенти, який зможе створити в Україні економічне диво й рай. Цього разу його ввели в ефір після матеріалу про монетизацію субсидій. Ведучий Олексій Ліхман в'їдливо розповів про «соціально-економічне диво» — зменшення кількості субсидіантів і заяви міністра соцполітики Андрія Реви про те, що причиною стали перевірки тих, хто субсидії отримував, і зростання доходів українців. Тут у студії з'явився Бойко й понеслося: «Это чистое лицемерие». Риторика політика традиційна — у всьому винні попередники, тупе слідування вимогам МВФ, а треба відновлювати економіку й підтримувати соціально незахищені верстви населення.

А от Наталія Королевська переживає за мир в усьому світі. «Інтер» дав їй можливість про це нагадати в сюжеті з Давосу. Там же згадали про участь в українському сніданку Порошенка, Тимошенко і Гриценка, але увага до них була стриманішою.

Традиційним для каналу є паркет перших осіб, зокрема президента і прем'єр-міністра. Так, доволі детально повідомили про діяльність Петра Порошенка в Давосі — його зустрічі, підписання різних інвестиційних проектів. Окремо розповіли про зустріч президента із представниками МВФ та засідання інвестиційної ради. Наприкінці програми Порошенко висловився про важливість інклюзивної освіти на всеукраїнській нараді, присвяченій цьому питанню. Володимир Гройсман спочатку відкривав форум із Норвегією, хвалився успіхами та децентралізацією зокрема. А потім розповів про користь для України від підписання договору про зону вільної торгівлі з Ізраїлем.

Але все це ніщо в порівнянні з дивом, яке 25 січня сталося в ефірі «Інтера». У сюжеті про зростання кількості хворих на кір показали коментар в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. Не переказали її слова, не послалися на те, що вона не хоче спілкуватися з журналістами каналу, а просто показали синхрон. Безпрецедентна подія для «Інтера».

«Перші про головне. Деталі» (ZIK). Хто платить?

«Перші про головне. Деталі»зосередилися на фінансовому вимірі виборів. У підводці ведуча Катерина Романюк перелічила всіх, кого зареєструвала ЦВК на тому тижні, й передала слово журналісту Олексію Братущаку. Він зосередився на питанні партійних фінансів, акцентуючи, що «президентські вибори можуть стати найдорожчими в історії країни». У сюжеті експерт, аналітик КВУ Денис Рибачок прогнозує, що загальні витрати перевищать показники 2014 року — 370 млн гривень на всіх: «ці вибори можуть бути рекордними за сумами витрат для кандидатів». Він перераховує основні статті видатків — виборчі комісії, білборди, рекламу на телебаченні. «З власних джерел “Деталям” стало відомо: кампанія з заявкою на вихід до другого туру може коштувати кандидату близько $60 млн, проте офіційно ці суми ніхто не продемонструє», — ділиться Братущак.

Із сюжету випливає, що майже всі опитані кандидати уникають прямої відповіді на питання «звідки кошти?». Не відповідають на це запитання ані Бойко, ані Ляшко. Лунають коментарі прибічників Тимошенко і Порошенка, які стверджують, що ці політики здатні оплатити кампанію самотужки. Прибічник Анатолія Гриценка Єгор Фірсов і Дмитро Гнап розповідають, як збирають кошти фандрайзингом. На десерт — теза, що «викинути десятки мільйонів доларів на підтримку кандидатів у цій країні можуть лише кілька осіб, їх називають олігархами. Проте, політики їхні прізвища серед своїх спонсорів ніколи не називають». Із питанням про підтримку від олігархів автори сюжету звернулися до Юрія Бойка і чомусь до Романа Насірова.

«Паркет» Петра Порошенка ZIK виніс у джинсову рубрику «Головне+», яка, з одного боку, виходить в ефір уже після того, як ведуча попрощалася з глядачами й відділена перебивкою, а з іншого — все одно сприймається як частина тижневика. Петро Олексійович зустрічав воїнів 72-ї бригади, брав участь в урочистостях і виголошував промову. Реклама повинна бути чітко відокремлена від випуску та позначена, а не замаскована під новини.

«Час. Підсумки тижня» (5 канал). Шоу некомпетентних

5 канал також продемонстрував нарізку про партійні з'їзди «від посиденьок невеличкого офісу і до рок-концерту», попередньо назвавши передвиборчий час «інформаційним пеклом». У сюжеті Анна Мирошниченко розпочала свій огляд кандидатів з Ігоря Шевченка, який нескромно нагріб шапок у Давосі й вирішив знайти дружину; згадала Юрія Бойка, Олександра Шевченка, Анатолія Гриценка Ольгу Богомолець, Романа Насірова. «Загалом кандидатів з рейтингом у межах похибки буде більше десятка, — прогнозують соціологи. Самовисуванці здебільшого обмежувалися фото- або відеозвітами старту своєї виборчої кампанії. А от партійні лідери стартують з розмахом — у великих залах, на з'їздах щось з чисельною групою підтримки», — зауважила журналістка. З'їзд Радикальної партії показали трохи детальніше, ніж, наприклад, з'їзд ВО «Свободи». А висунення Скоцика, Вілкула, Гриценка, Садового об'єднали у своєрідний мікс. Ґрунтовно зупинилися на висуненні Юлії Тимошенко і, зокрема, тому факті, що не всі, чиї звернення показували на з'їзді «Батьківщини», підтримують її як кандидатку на пост глави держави. Показали коментар Андерса Фоґа Рассмусена, а от скандальну історію з Коельо не згадали. Кількома фразами розповіли, що Володимир Зеленський подав документи і декларацію, наголосивши принагідно, що він шоумен: «Хоч і посвідчення кандидата ще не отримав, але автографи у ЦВК шоумен уже роздав.

Володимир Зеленський, шоумен: Просто первое апреля офигенная дата для меня, для клоуна, победить. Я ведь клоун, правда?».

Цікаво й те, що до всіх претендентів ведучий Віталій Гайдукевич налаштований більш ніж скептично: «Вони вражають незнанням сфери компетенції президента і впевненістю у власну безальтернативність, навіть ті, в кого шансів насправді з гулькин хвіст. За синіми шапками Давосу, світовими селебритіз, які, виявляється, не підписувалися ні на чию користь, обіцянками дешевого щастя вже в травні, повністю губиться здоровий глузд, і це в країні, яка веде війну. Насправді, чесно кажучи, президентські і парламентські вибори, вони ж будуть не про прізвища чи не про назви партій, а про здатність або нездатність громадян бачити здоровий глузд». Про Петра Порошенка ні слова ні в сюжеті, ні в підводці.

Після сюжету Віталій Гайдукевич розійшовся. «У багатих забрати все, бідним роздати і побільше. Тобі усі винні. В твоїх бідах винні тільки бариги. Від бариг взагалі все зло в світі, навіть якщо барига середньої руки або ж таке собі, дрібний підприємець. Робити ставку на люмпен, в усіх бідах клясти багатіїв, світові корпорації і Америку. Обіцяти більше, більше халяви, більше соцвиплат. Виконай ці поради і отримай реальне зубожіння, гіперінфляцію і призову пачку туалетного паперу». Та от халепа — говорилося це про ситуацію у Венесуелі. Вочевидь, поставити цю підводку одразу після сюжету про кандидатів у президенти — продуманий, трохи маніпулятивний хід, що мав показати, чим для країни може обернутися популізм.

«Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» (Україна). Радикальні і напаркечені

Випуск «Сьогодні» почався репортажами з кількох партійних заходів. Олег Панюта зауважив, що такого насиченого тижня ще не було. Тижневик «України» також виявився насиченим передвиборчими новинами. Схвально — про «Батьківщину» Тимошенко, ще позитивніше — про з'їзд Радикальної партії Олега Ляшка, який порівняли зі з’їздами республіканців у США.

Уже вдруге вийшла в ефір рубрика «Україна контролює президента». Претендентам на пост глави держави задали два питання: як досягти енергетичної незалежності та як привабити інвестиції в Україну. Перед тим, як вислухати кандидатів, свою думку висловлював експерт — генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко (яка несподіванка на каналі Ріната Ахметова!). А якщо серйозно — то керівник підприємства власника й каналу «Україна» навряд чи може бути незалежним експертом. Показовою була й оцінка сказаного політиками: схвально оцінили пасажі Юлії Тимошенко, Олега Ляшка та Олександра Вілкула, які в обидвох темах виступали в такому ж порядку — «знову найбільш адекватні відповіді пролунали від фаворитів президентських перегонів». Хоча ані Ляшко, ані Вілкул за жодними свіжими рейтингами фаворитами не є: це дезінформація.

А от відповіді Іллі Киви, Олександра Мороза й Руслана Кошулинського критикувалися — «від кандидатів з лівого та правого політичного флангу відповіді пролунали дивні», «бачення інвестклімату або ліричне, або по-біблійному метафоричне, та конкретики — брак». Не зрозуміло, яким чином добираються відповіді — чи то кандидатам ставили конкретні запитання, чи то робилася нарізка з попередніх промов політиків.

Десертну порцію Ляшка глядачі отримали в матеріалі про засідання Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), де він грізно махав кулаком із трибуни. Правда, показували його з такого ракурсу, що не було зрозуміло, що це за засідання і скільки парламентарів його слухали. У матеріалі про Давос процитували Тимошенко і Гриценка. Традиційно в тижневику не обійшлося без піару Ріната Ахметова.

«Факти тижня» (ICTV). Битва найрейтинговіших кандидатів

«Факти тижня» трохи заспокоїлися з піаром Анатолія Гриценка і були достатньо виваженими. Хіба розповіли про те, що на економічному форумі в Давосі відбувся «батл найрейтинговіших кандидатів в президенти. Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко на одному майданчику». У сюжеті Максим Крапівний розповів про український сніданок і його творця, власника каналу Віктора Пінчука. «Меценат і філантроп» був налаштований позитивно: «Не в кожній країні ми можемо побачити, як глава держави та провідні конкуренти з'являються разом на одній події. Це називається демократією в дії, і це чудово».

У рубриці «Передвиборчі факти» Сергій Кудімов розповів про кілька подій тижня. Зокрема, доволі детально — про з'їзд Юлії Тимошенко. Далі виклад був конспективним: звернув увагу на те, як Сергій Тарута подав документи, ініціативу початку конституційних змін від Олександра Вілкула, розповів про те, як Володимир Зеленський подав документи до Центральної виборчої комісії. Згадали і Святослава Вакарчука, від якого віддавна чекають оголошення про (не)участь у виборах. «Я в ділі і найближчим часом ви дізнаєтеся більше», — заявив співак. І у «Фактах тижня» дійшли висновку: інтрига досі живе.

«ТСН. Тиждень» («1+1»). «Нума нума єй»

Про вибори у програмі «ТСН. Тиждень», у порівнянні з минулим вікендом, говорили більше. І якщо тоді ми з подивом зауважили повну відсутність згадок про Володимира Зеленського, то цього разу тижневик виправився. Сюжет про передвиборчі перегони розпочали саме з лідера партії «Слуга народу» — глядачам розповіли, що той став модним блогером, щоби краще відчути своїх виборців. Хоча, як ми вже знаємо, із відеблогінгом Зеленського не все так просто. У матеріалі побіжно згадали Кошулинського й Ляшка. А от на з'їзді «Батьківщини» зупинилися детальніше; місце знайшлося і для синхрону Юлії Тимошенко.

«ТСН. Тиждень» був єдиним серед тижневиків, хто вирішив нагадати про соціологічні опитування. За версією Алли Мазур та опитування Active Group, проведеного з 18 по 22 січня, перша п'ятірка кандидатів виглядає так: Юлія Тимошенко (15,1 %), Володимир Зеленський (14,9 %), Петро Порошенко (10,4 %), Олег Ляшко (5,5 %), Анатолій Гриценко (5 %).

«ТСН. Тиждень» постійно приводить глядача до думки про те, що влада не контролює ситуацію у країні. Випуск розпочинається з матеріалу про дивні платіжки за газ, які сам прем'єр радить не оплачувати, й відсутність контролю в цій сфері. За ним іде сюжет про революцію у Венесуелі (викликає певні асоціації — інфляції, подорожчання тощо). Далі — матеріал про плавлені сирки низької якості, якими труяться українці; глядачів знову підводять до думки, що держава не дає собі ради з тим, що має контролювати. «Якщо в нашій державі чиновники називають це просто недоліком, то що таке злочин?» — питають у глядача. Наступний матеріал — про вирок для екс-президента Януковича. І після цього саме час говорити про майбутні вибори.

А на десерт — ексклюзивне інтерв'ю із суддею проекту «1+1» «Голос країни» Даном Баланом. «Перші альбоми відомого гурту “Озон”, який створив Дан, не були такими успішними, як одна єдина пісня, яку весь світ знає за назвою “Ну ма ну ма єй”.

Дан Балан: Ну ма єй — эти три слова означают “не берешь меня с собой”.

Наталя Ярмола: Цей хіт увійшов у список найбільш популярних синглів того часу. Його продавали по всьому світу. За це він увійшов до Книги рекордів Гіннеса.

Дан Балан: У музыки, оказывается, нет границ и нет языка — знали об этом?» Що «1+1» уміє добре, то це робити своїх шоуменів персонажами новин.

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот "1+1"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3403
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду