Характерні молодики

Характерні молодики

2 Червня 2013
2207

Характерні молодики

2207
Вадима Тітушка спробували приписати опозиції, ICTV та «Інтер» висловились «за» і «проти» хюндаїв,  а про зустріч Януковича і Путіна повідомили в режимі паркету. Огляд телевізійних тижневиків за 26 травня 2013 року.
Характерні молодики
Характерні молодики

Відлуння сутичок 18 травня залишилось домінантною темою для тижневиків, посилене новими випадками побиття журналістів і активістів, як висловились на 5-му каналі, «характерними молодиками». Цією темою розпочали свої випуски чотири програми – окрім Першого національного, який цього разу не знайшов у розвиткові подій навколо побиття Ольги Сніцарчук і Влада Соделя нічого, вартого його уваги, та ICTV, який обмежився стислою інформацією в огляді подій тижня. Інша важлива тема тижня теж конфліктна – публічне протистояння в Криму навколо стрічки про виселення кримських татар та заяви консула Росії про «зраду» представників цього народу під час другої світової війни. Новина неділі – відліт Януковича до Сочі – ще не встигла обрости інтерпретаціями та експертними коментарями, але більшість каналів про неї сповістила. Натомість, далеко не всі звернули увагу на приїзд чергової західної делегації до Качанівської колонії, де утримують Юлію Тимошенко.

Перший національний, «Підсумки тижня»

Тренери Internews-Україна Ігор Куляс та Олександр Макаренко, пояснюючи молодим журналістам, чим якісні теленовини відрізняються від неякісних, наводять приклад на зразок «президент провів зустріч із прем’єр-міністром; під час розмови було обговорено цілу низку важливих питань, зокрема, торкнулись і питання газотранспортного консорціуму». Наче навмисно за цією формулою побудовано перше повідомлення випуску тижневика державного каналу – про зустріч Януковича з Путіним:

«Почнемо з найсвіжіших подій. Сьогодні попри вихідний український Президент літав з одноденним робочим візитом у Росію. У Сочі він зустрічався з російським лідером Володимиром Путіним. Президенти у неформальній обстановці говорили про торгово-економічні зв'язки, співробітництво в рамках СНД та підготовку до засідання Вищої Євразійської економічної ради, яке заплановане на кінець наступного тижня в Астані.

Володимир Путін, Президент РФ: "Очень рад вас видеть и иметь возможность в неформальной обстановке поговорить о двухсторонних отношениях. О торгово-экономических связях, сотрудничестве в рамках СНГ. Очень большой объем отношений, политические контакты, экономические связи, гуманитарные. Как обычно в таких случаях бывает, нам есть, о чем поговорить. Я очень рад вас видеть. Спасибо большое, что приняли приглашение и приехали".

Віктор Янукович, Президент України: "Я благодарен за приглашение. Мне очень интересно: мы пролетели над Сочи, посмотрели, везде идет стройка. Понимаем, что время очень ограничено. Конечно, очень интересный проект. Нам есть, о чем поговорить"».

Очевидно, що зустріч Януковича і Путіна є новиною, однак змістом цієї новини мав би стати зміст переговорів. Те, що Перший національний не знає про зміст нічого, підтверджує навіть не перефразована, а відтворена двічі одними й тими самими словами у підводці та синхроні Путіна тематика розмови. Синхрон Януковича взагалі позбавлений інформативності, окрім того факту, що український політик побачив Сочі з вікна літака. Навіть прес-служби зазвичай шукають способів якщо не прямо повідомити, то бодай натякнути на змістовну частину домовленостей (якщо вони були) чи висловлених під час переговорів позицій із справді важливих для України питань.

І це не єдине повідомлення в такому дусі у випуску. Далі дізнаємося, що «Україна виконала майже всі міждержавні зобов'язання зі знищення стратегічної зброї. На Дніпропетровщині запустили лінію з утилізації радіоактивного матеріалу. Про це у квітні 2010-го домовилися Президенти України та Сполучених Штатів. Знешкодження ядерних компонентів відбуватиметься на Павлоградському хімічному заводі, який у радянські часи виробляв паливо для ракет. Запуск переробки особисто проінспектував Віктор Янукович». Перше й головне питання, яке виникає після цього повідомлення: чи гарантована екологічна безпека, й що думають мешканці Павлограда про те, що в їхньому місті побільшає радіоактивного матеріалу? З’ясувати відповіді можна було б за допомогою експертів та опитування мешканців міста, громадських організацій тощо.

І ще одне повідомлення у стилі «відбулася подія» з ненав’язливою рекламою влади: «А завершиться свято грандіозним концертом на головній площі міста та феєрверком. На нього ви ще можете встигнути. Окрім розваг, киянам у ці святкові дні підготували і досить прикладний подарунок – відкрили естакаду з Володимирського узвозу на Набережно-Хрещатицьку вулицю на Поштовій площі. Цієї розв'язки автомобілісти чекали давно. Вона розвантажить центр міста, де у години пік величезні затори. Невдовзі там мають звести ще й автомобільний тунель».  Окрім недостовірних формулювань («підготували», «автомобілісти чекали», «мають звести»), вражає формулювання «подарунок». За те, щоб вулицями міста можна було нормально і зручно пересуватись, кияни сплачують податки  до бюджету. Про те, наскільки вони задоволені результатом, свідчать хоча б акції під гаслом «Я ненавиджу Укравтодор». За таких умов називати збудовану естакаду «подарунком» - або свідомий вияв низькопоклонства перед владою, або показова обмовка за Фройдом. Не кажучи вже про те, що вже перші випробування показали: естакада не задовільняє потреб пішоходів і велосипедистів, тобто є й проблеми. 

5 канал, «Час: Підсумки тижня»

Війна з гопниками – тема першої половини програми, яка залишилась для каналу актуальною, адже в бійці 18 травня постраждала кореспондентка 5-го Ольга Сніцарчук. В один ряд із цим інцидентом творці програми поставили інші випадки насильства – вже над представниками політичних сил, які не названо, а узагальнено словом «націоналісти»: «Боксерські навички не лише на журналістах, але і на громадських активістах цього тижня тренували характерні спортивні молодики. Попри резонанс довкола побиття журналістів, ті, кого називають гопниками, все ще почуваються господарями вулиці. Активістові, який захищав столичний Гостинний двір, проламали черепа, доскіпавшись до його україномовності. І цей випадок не поодинокий. Перед мітингом опозиції, що відбувся більше тижня тому, характерні молодики здійснили низку нападів на прихильників націоналістичних організацій». Зв’язок між двома історіями геть не очевидний, але простежується на рівні підтексту – насильство застосовується до людей, немилих владі, а отже, нікого, крім влади, підозрювати в організації цих злочинів, мовляв,  не випадає.

З перших секунд першого матеріалу – великий план смутних очей Ольги, мінорна фонова музика, зізнання журналістки, що вона «хоче прокинутись і зрозуміти, що це тільки сон» - автори викликають співчуття до постраждалої:

Після цього процитовані слова Вадима Тітушка про те, що він не бив журналістку, звучать особливо цинічно.

У другій половині програми антигерої інші: в сюжеті про кримських татар – консул Росії Володимир Андрєєв, чиї слова «Нельзя вырывать тему массового предательства лиц крымско-татарской национальности в те годы» спричинили протести кримськотатарських активістів і зрештою призвели до звільнення дипломата. Матеріал Марії Коренюк і Ольги Петрів – про київський ґей-прайд (журналісти припускаються неточності, кажучи «параду, який самі геї охрестили прайдом» - насправді саме прайд є правильною назвою, а парад – її помилковою інтерпретацією). Антигероями тут стають протестувальники, особливо вкрай колоритні православні активісти, які в кадрі 5 каналу то кропивою, то батогом погрожували «содомітам» і взагалі справляли дрімуче враження. Однак тут, на відміну від попередніх матеріалів програми, виникає відчуття деякого  роздмухування скандалу

Ось, наприклад,  така теза в підводці: «І хоча перевірити українську терпимість на гей-парад прийшли представники багатьох правозахисних організацій, навіть мер Мюнхена, жодного представника влади, навіть столичної, на заході побачити було зась». Йозеф, краще відомий як Геп Монатцедер, який фігурує у сюжеті (до речі, з правильним титром) – віце-мер, себто заступник мера Мюнхена. Позаяк ґуґл у більшості редакцій українських ЗМІ ще не провели, в численних публікаціях про його приїзд та здивування щодо відсутності Олександра Попова на «КиївПрайді» Монатцедера звуть саме мером. Ба, більше, помилка з українських ЗМІ поширилась на англомовні медіа світу, які також не перевіряють інформацію. Цю ж помилку бачимо і в матеріалі ICTV.

Вочевидь віце-мер – не те саме, що мер, а мер – не те саме, що призначений центральною владою керівник місцевої адміністрації, яким – попри всі намагання створити йому образ міського голови – є Олександр Попов. Немає об’єктивних причин, із яких керівник КМДА мав би бути на ґей-маніфестації, адже це не належить до його обов’язків і не є нормою (хоча в цьому, з погляду ліберально налаштованої спільноти, й не було б нічого поганого) для українських чиновників. Словом, цього разу «наїзд» на Попова виявився не надто влучним, як і намагання зробити висновок про домінування гомофобії в Україні з дій кількох навіжених, які видирали плакати з рук ґеїв.

До програми не потрапив анонсований на початку сюжет про мислівські угіддя Януковича. В анонсі були слова: «Розстрільне поле Віктора Януковича. Де Президент куштує першу кров».

Не сумніваємось, що це наслідок технічної накладки, й чекатимемо виходу матеріалу в наступних випусках програми.

ICTV, «Факти тижня»

Початок випуску в стилі «як страшно жити»: обвал будинку в Одесі, буревій на Волині й торнадо в Америці. Далі – пізнавальний репортаж Мирослава Ганущака про платні автостради в Європі, приурочений до наміру «Укравтодору» віддати низку українських доріг у концесію приватним компаніям і зробити їх платними. Тема фінансування ремонту доріг продовжується в огляді подій тижня авторства Володимира Соколова – він посилається на «фахівців», наводячи коментар лише одного з них, Сергія Куюна, що скептично оцінює ініціативу «Укравтодору» збільшити акциз на пальне. Тепер критерій добору тем для огляду очевидний – «про це говорили протягом тижня». Що ж, про ґей-маніфестацію справді говорили:

Разом із тим, характерною є підвищена увага до київських конфліктних тем: намагання «свободівця» Іллєнка провести на засідання Київради два десятки людей «групи підтримки», а також скандалу навколо підміни обіцяних екзотичних каштанів звичайними. Але чомусь не протести проти забудови Гостиного двору, хоча події там були не менш драматичними. Потрапила до огляду й тема побиття Ольги Сніцарчук і Влада Соделя; особливо зворушливо Володимир Соколов переповів історію з Кабміну, де журналісти повернулися спиною до Миколи Азарова, вимагаючи покарати винних:

«Тим часом журналісти вдалися до ще однієї акції протесту – мовчазної і в Кабміні. Вимагають від Міністерства внутрішніх справ якісно розслідувати побиття колег.

Микола Азаров, Прем’єр-міністр України: "Это что у нас за концерт такой? Если это журналисты – лишить их аккредитации при Кабинете министров. Пофамильно записать и лишить аккредитации!".

Щоправда, пізніше прем’єр передумав і запросив учасників акції назад до Кабміну. Микола Азаров зізнався – погарячкував, бо не помітив вимог журналістів і вважав, що засідання уряду просто хочуть зірвати».

Те, що Азаров схаменувся, насправді не звільняє його від відповідальності за «царський» жест – розпорядження позбавити журналістів акредитації в доволі хамському тоні. За контрастом із матеріалом 5 каналу добре видно, що ICTV, хоча й вболіває за колег, не акцентує на єзуїтській позиції представників влади, які намагаються то звалити вину на опозицію, то закинути в маси зерно сумніву щодо журналістської професії побитих.

Висловлювання Азарова та свободівця Юрія Михальчишина, що стосувались побиття журналістів, також потрапили до рейтингу найяскравіших цитат тижня.

Серйозні запитання викликає сюжет Максима Крапивного – панегірик поїздам Hyundai. На самому початку глядачів налаштовують твердженням, що експреси «Інтерсіті плюс» користуються дедалі більшою популярністю: «Hyundai користуються все більшою популярністю, попри численні пригоди, які спіткали їх взимку. Аби розібратися, у чому була проблема, і чи будуть ці потяги працювати безперебійно надалі, ми відправилися на їх батьківщину – у Південну Корею». Як можна було передбачити, в Кореї журналіст «Фактів тижня» знайшов те, що шукав: блискуче високотехнологічне виробництво, ввічливих корейців, суперсучасні поїзди вже наступного покоління (які автор безапеляційно називає «майбутнім для України» - хоча логічно було б, аби це майбутнє будували на вітчизняному Крюківському заводі, який, як нещодавно було з’ясовано, може робити поїзди не гірші за Hyundai) та запевнення, що всі проблеми вирішені. Переконавши глядачів, що всі зимові проблеми вже вирішені, журналіст вдається до конспірології:

«Запускаються нові потяги і відкриваються нові швидкісні маршрути. Україна поступово переходить на систему руху "Інтерсіті", без якої вже не уявляють свого життя пасажири всіх європейських країн. Швидкісні потяги створюють суттєву конкуренцію навіть авіаперевізникам, які змушені знижувати ціни на квитки. Бої за пасажирів провокують конкурентні війни. Не обійшлося без підступів і у випадку з українськими пригодами потягів Hyundai, - кажуть експерти.

Володимир Застава, експерт Інституту проблем управління ім. Горшеніна: "Для все экспертов рынка, в общем-то, в самом начале было понятно, что против Hyundai развернута информационная кампания, целью которой является не допустить продукцию этого производителя на украинский рынок".

Втім вибір за пасажирами. Сьогодні попит на проїзд потягами “Інтерсіті" вже переважає пропозицію, і обласні центри навіть конкурують, аби їхні жителі могли швидко і з комфортом дістатися Криму, Києва і інших центрів. Тим часом Hyundai вже із 26 травня отримають два нові маршрути. Потяги з’єднають Київ із Запоріжжям та Сімферополем».

Зверніть увагу на коментар пана Заставного, також відомого як «експерти»: він приписує свою думку ВСІМ «експертам ринку». Вочевидь це не просто недостовірне посилання, це маніпуляція, адже для того, щоб говорити за всіх експертів, слід було спершу їх запитати. Особливо у випадку, коли висловлюється така неоднозначна думка, що кидає тінь на конкурентів Hyundai. Непряме звинувачення на адресу авіаперевізників (а хто в Україні найбільший авіамагнат, читачі, певно, пам’ятають – як і те, що канали Віктора Пінчука не втрачають нагоди штрикнути Ігоря Коломойського) потребує доказів на підтвердження висловленої версії. До того ж, сама теза про «конкурентні війни» подається як факт, а не припущення; таким чином, автор подає історію з масовими виходами «хюндаїв» із ладу, яку щойно сам коментував і пояснював, як сплановану інформаційну кампанію з дискредитації компанії-виробника. Але ж експреси справді ламалися!

Сумніви в автора цих рядків залишаються тільки щодо того, якою була мета творців програми – кинути тінь на авіаперевізників чи відбілити «хюндаї».

«1+1», «ТСН. Тиждень»

«Плюси» просто перед ефіром добули ексклюзивну яскраву картинку з акції протесту проти забудови Гостиного двору, зв’язавшись телефоном із активістами, що вилізли на кран:

Принагідно нагадавши про реконструкцію, яка викликала протести киян, але так і не була припинена.

 «Сповідь» Вадима Тітушка «1+1» супроводжує відеорядом, який наочно спростовує його слова або, принаймні, суперечить сказаному:

Станіслав Ясинський підготував для «ТСН. Тижня», можливо, найгостріший і найбільш викривальний з усіх матеріалів за підсумками історії з побиттям журналістів 18 травня. Оцей пасаж у сюжеті є прямим звинуваченням на адресу міліції у співпраці з хуліганами, й заперечити це звинувачення важко: «Цей чоловік у формі, як потім визнають його начальники, діяв нерішуче. Але насправді він не робив нічого, він просто стояв і дивився. Чому він, як і всі його колеги, так рішуче бездіяли? Можливо, відповідь у випадковій репліці, яку чути в той момент, коли після побиття журналістів міліція все ж відтягує від них спортивних молодиків. Один із них кричить єдине слово – свої». Далі Станіслав практично проводить паралель між «спортсменами» та криміналітетом:

«Наймати спортсменів для охорони політичних акцій чи перерозподілу майна – це популярніша практика. Отака робота коштує 250 гривень за кілька годин. За таку спортсмени нібито отримали по 100 доларів. Це набагато дешевше, ніж замовляти професійну охорону, яка не дуже хоче порушувати закон. В 90-х спортсмени, які йшли в кримінал, не могли собі дозволити і десятої частини такої слави.

Георгій Янев, колишній в’язень: "И Алдышев, и Солоха, и Кисель – все спортсмены ж были. Но такого не было, как сейчас. Сейчас бы их никто не купил. Чтобы выходить на политические акции, их бы никто не купил бы"». І знов доказ того, що Вадим Тітушко діяв аж ніяк не на власний розсуд: «Від суду Вадима забирають на цьому недешевому позашляховику. Забирають люди, які, за словами свідків, перед тим вітаються з місцевою міліцією». Є тут і згадка про те, що клуб, у якому вправлявся Тітушко, зареєстрований за адресою білоцерківського відділку міліції, а також про причетність компанії Тітушка до нападу на будинок Ніни Москаленко. Тон матеріалу не зовсім нейтральний (зокрема, Станіслав досить різко критикує міліцію за «дивний спосіб» розслідування), та все ж за співвідношенням емоцій і корисних фактів він є поки що найкращим із знятого на цю тему.

Новини недільної геополітики сповіщають стисло:

«Раптовий візит. Без попередніх оголошень та узгоджень і попри офіційний вихідний, у неділю Віктор Янукович вилетів до Сочі. Візит одноденний. Заради зустрічі своїм вихідним пожертвував і Володимир Путін. Офіційно несподівану поїздку пояснили підготовкою засідання Євразійської економічної ради. Але заяви, що лунали із Росії і Європи цього тижня, натякають на більше. "Газпром", що досі категорично відмовлявся зменшити ціну газу для України, раптово заявив, що угоду можна і переглянути, бо йдеться вже про втрату покупця взагалі. Україна і справді цього тижня повідомила, що купить утричі менше газу, аніж задекларовано в угоді. Крім того, в уряді кажуть і про поступки з боку Митного союзу, який нібито погодився надати Україні статус спостерігача. Микола Азаров вважає, що це не завадить асоціації з Євросоюзом. Можливо, таку зміну у ставленні росіян і нинішню термінову розмову викликала зміна позицій Німеччини – найпослідовнішого критика України у Європі. Устами свого посла Берлін заявив: Німеччина не просто за асоціацію України з ЄС, а буде відстоювати підписання угоди вже в листопаді».

Зауважмо, що інформації в «1+1» стільки ж, скільки і в Першого, але «плюси» намагаються шукати пояснення раптової поїздки Януковича до Путіна, аналізуючи події тижня. А ось, повідомляючи в «Тижні за одну хвилину» занадто стисло про скандал навколо фільму «Хайтарма» і долю російського генконсула Володимира Андрєєва, «1+1» втрачає нагоду розкрити потенційно рейтинговий конфлікт. Адже Андрєєв не просто «поглядів не змінив, а офіційне вибачення рідного МЗС назвав ганебним і безпорадним» - він ще й відмовився від своїх слів, стверджуючи, що не називав татар зрадниками. В цьому його підтримала російська громада Криму, що присвоїла Андрєєву статус свого почесного члена – і все це попри те, що телебачення показало відео, на якому російський дипломат говорить про масову зраду кримських татар.

«Україна», «События недели»

Якщо «1+1» найглибше занурився у проблему «спортсменів» на прикладі Вадима Тітушка, то програма Андрія Данилевича найкраще використала драматичний потенціал історії та самого героя, з якого зробила героя в іншому сенсі слова. Починаючи з іронічного запитання «че он такой дерзкий?», Данилевич і автор сюжету на цю тему Сергій Кудімов продемонстрували глядачам найвидовищніші кадри за участю Тітушка і компанії, знайшли старі фото, що максимально відтворюють колорит хлопців «з району».

Усе це без найменшого відтінку дидактизму – подвиги Тітушка творці «Событий недели» розглядають із суто ентомологічним інтересом. Ось ґуґл, де про Вадіка Румина вже мільйон згадок, ось він б’є по об’єктиву фотоапарату, ось розчарований в учні колишній тренер. Усе це розповідається приблизно таким самим тоном, як світська хроніка з Каннського кінофестивалю. Окремий блок у матеріалі присвячений політичному вимірові історії – з показовим «балансом» коментарів представника «Батьківщини» Миколи Томенка та регіоналки Ганни Герман, кожен із яких намагається перекласти провину на опонентів. І, звісно ж, акція протесту, - або флеш-моб, як називає її Сергій Кудімов, - у Кабміні:

Можливо, це надмірні прискіпування, адже інформації про Тітушка, його вчинок і подальший розвиток подій у матеріалі більш ніж достатньо. Є тут і факти, яких бракувало матеріалам інших каналів, наприклад, те, що Тітушко має погашену судимість за крадіжку оргтехніки. Проте іронічність і таблоїдність стилю оповіді створює відчуття, що для оповідачів усе, що відбулось – не більше ніж курйоз із життя веселих гопників «с района».

Стисло розповіли про зустріч Януковича й Путіна, вирішивши не робити власних здогадок і припущень, натомість, продемонструвавши під ліричну музику зміну поз російського та українського президентів, подекуди дуже промовистих.

Справді вдалим і насиченим видався міжнародний блок програми: «Событиям недели» вдалося висвітлити кілька найбільших катастроф і трагедій тижня і знайти українців, що були їх свідками і/або вижили. Цей рецепт дуже добре спрацював в історії з бостонськими вибухами, непогано виглядали й нинішні матеріали про наслідки американського торнадо та вбивство в Британії, де чорношкірі ісламісти просто на вулиці закатрупили військовослужбовця. А закінчили програму корпоративною радістю – святкуванням перемоги футбольного клубу «Шахтар»: «Победитель национального первенства вообще стал известен еще четыре недели назад. Донецкий "Шахтер" недосягаем для соперников. И сегодня после матча с "Металлургом" состоится грандиозное празднование четвертого подряд чемпионства "Шахтера". Да и вообще подопечные Мирчу Луческу триумфально заканчивают этот сезон. Как известно, на этой неделе команда выиграла и Кубок Украины по футболу третий раз подряд. Матч состоялся в Харькове, на нем присутствовал и президент Украины Виктор Янукович».

А ще дуже коротко, але все ж повідомили про приїзд іноземної делегації до Тимошенко: «В гостях у экс-премьера Тимошенко. Осужденную навестили в больнице послы Евросоюза и Соединенных Штатов. Ян Томбинский и Джон Теффт побеседовали с лечащими врачами о здоровье пациентки, а с самой Тимошенко – об ассоциации с ЕС. Проговорили два с половиной часа и пообещали всю полученную информацию передать своему руководству. В последний раз европейские и американские послы посещали экс-премьера в больнице в прошлом году».

«Інтер», «Подробности недели»

Томбінського і Теффта можна було бачити і в «Подробностях недели». В ролі… задоволених пасажирів «хюндая». Журналістка Алла Матюшок підготувала матеріал за підсумками першого року курсування «Інтерсіті плюс», і під час своєї першої, як вона сама попередила, подорожі корейським експресом зустріла там іноземних гостей, що їхали до Харкова.

Про мету поїздки Теффта до Харкова не йшлося – тема інша. Пафос сюжету протилежний до того, що можна почути на ICTV. Тут мимоволі з’являється думка про інформаційну війну, але не «авіаторів» з «залізничниками», а груп впливу у владі – адже знов дісталось Колесникову і нинішньому керівництву «Укрзалізниці». Якщо ICTV видалось, що все йде на краще, то Алла Матюшок уважає навпаки: «хюндай» котиться у прірву. Згадала вона і крюківські поїзди – втричі дешевші й нічим не гірші за корейські:

«Мы подсчитали: за год экспрессы Hyundai перевезли 1% пассажиров дальнего следования – менее чем полтора миллиона. Каждое второе место в вагонах пустует. Поломок было 178. Но если в прошлом году неполадки случались 3-4 раза в неделю, то с начала этого года – уже раз в две недели. Ломается реже, но ломается. За всё время эксплуатации десяти скоростных поездов "Укрзалізниця" заработала около четырёхсот миллионов гривен. Именно столько ведомство заплатило по кредиту за прошедший год. За два поезда Hyundai можно было купить три аналогичных отечественного производства. Вот они стоят готовые. Однажды этот состав, проходя испытание, обогнал корейца, После чего локомотивную бригаду перевели на другое место работы{…} Интересно, что такие уже курсируют по украинским рельсам. Поезд назвали палочкой-выручалочкой. Он выходит, если нужно заменить поломанный Hyundai. Но вагоны так похожи, что пассажиры разницу и не видят. А руководство дороги об этом умалчивает». Журналістка знайшла пасажирку, яка двічі не змогла сісти в «хюндай», і зробила з цього висновок, що «хюндай» може зовсім розгубити пасажирів.

«Інтер» виявився єдиним, хто встиг підготувати повноцінний матеріал про зустріч Януковича й Путіна. Хоча зміст розмови не був відомий Валентині Левицькій, авторці сюжету, так само, як журналістам інших каналів, вона компенсувала це ретроспективними фактами та синхронами, що стосувались березневої зустрічі під Москвою. Тоді йшлося про вступ до Митного союзу. «Возможно, именно эти предложения обсуждали сегодня президенты за закрытой дверью. Ведь со дня последней встречи в Завидово кое-что изменилось. Видя настойчивые "ухаживания" за Украиной со стороны России, активизировалась Европа и со своей стороны сулит Киеву подписание договора об ассоциации уже этой осенью в Вильнюсе», - припускає журналістка. Далі вона змальовує просто-таки ідилічні стосунки, що налагоджуються між українською владою та Заходом:

«Видят в Москве и то, что Европа уже не словом, а делом помогает украинцам избавиться от монопольной зависимости от российского газа. В нынешнем году Украина начала покупать газ в Германии и в реверсном режиме качать его из Польши и Венгрии.

Николай Азаров, премьер-министр Украины: "Сегодня, и это знаменательно, украино-венгерскую границу пересекла первая молекула, в шутку, конечно, венгерского газа по реверсной системе поставок газа на Украину. Это, без преувеличения, очень большое событие, потому что оно реально означает прорыв энергетической зависимости Украины".

Благосклонность к нынешнему курсу Киева демонстрируют и Соединённые Штаты. Вот посол США Джон Теффт специально приехал на химзавод в Днепропетровской области, чтобы вместе с украинским президентом открыть линию по утилизации советских ракет. 50% средств на это выделяет НАТО».

Про Тимошенко, знов-таки, ні слова: не та тема.

І, повертаючись до початку програми, трохи про перший сюжет – про «характерних молодиків» як явище на прикладі Вадима Тітушка. Робити цю тему доручили Геннадію Стамбулі, який особисто авторові цих рядків запам’ятався передусім тим, як 2007-го року перед виборами в сюжеті для НТН проводив пряму паралель між Блоком Юлії Тимошенко та Білим братством. Можливо, відтоді упередження щодо опозиції загалом і тимошенківців зокрема в журналіста минулося, однак наголос у сюжеті зроблений на тому, що всі політичні сили – й опозиційні в тому числі – наймають спортсменів для участі в мітингах. Про це говорить Геннадієві Стамбулі анонімне джерело – чоловік, який начебто гуртує таких найманців:

«Организатор бойцовских групп на митингах: "У меня тоже есть в Партии регионов, и в "Батькивщине", во всех, практически. Виталик, когда приезжал, он видел даже, узнавал многих молодых спортсменов и говорил: "А вы что тут?" – то есть нормально общались, здоровались, обнимались".

Виталик – это нардеп Кличко. Под его кулак лучше не попадать.

Виталий Кличко народный депутат Украины, лидер фракции "УДАР": "То, что касается нашей политической силы, мы никогда не использовали молодых людей…"

"Бютовец" Александр Турчинов тоже отрицает – услугами эскорт-бойцов партия не пользуется. Мол, и без них обойдутся.

Александр Турчинов: "У нас нема потреби наймати якихось бойовиків".

"Регионалы" говорят: оказались без вины виноватые – ну не нанимали братву, никогда, откуда взялись на их митинге – не знают.

Вадим Колесниченко, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: "Сообщаю – бред. Я знаю, что партия "Свобода" организовывает лагеря для боевиков, где людей учат захвату государственные зданий и учреждений, противодействию работникам милиции".

А "свободовцы" и не скрывают. Мол, у нас тоже спортсмены есть. С чубами и в шароварах. И не за деньги – за идею».

Стверджувати прямо, що люди, що били Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя, служили опозиції, було б надмірністю для теперішнього «Інтера», якому, поміж іншим, треба ще й довести прискіпливій частині глядачів свою неупередженість (читайте – відсутність контролю Банкової). Однак, окресливши амбівалентність взаємних звинувачень у підводці («Оппозиционеры заявили, что нападавшие работали на Партию регионов, задержанный парень записал видеообращение, где уверяет: все наоборот – охранял митинг оппозиции. Пусть этот случай будет на совести того, кто нанимал спортсменов. Наемникам без разницы, кто их позовёт, платили бы деньги»), творці «Подробностей недели», схоже, навмисно взяли загальний план проблеми, щоб послати своїм глядачам меседж: цим займаються всі, тож версія про Тітушка на службі опозиції – реальна.

Верстка підсумкових інформаційно-аналітичних програм за 26 травня 2013 року

Перший національний, «Підсумки тижня»

Президент злітав з одноденним візитом у Росію           

В українських школах прозвучав останній дзвінок       

У столиці відбулось святкування Дня Києва      

В Одесі обвалився триповерховий будинок       

На Дніпропетровщині запустили лінію з утилізації радіоактивного матеріалу        

Осінь обіцяє запам'ятатися гучними вітчизняними кінопрем'єрами  

У Швеції тривають заворушення мігрантів        

Насті Локайчук потрібна допомога         

Досвідчені мандрівники поділились секретом економії під час закордонних мандрівок    

«Шахтар» виборов Кубок України з футболу    

У Португалії десятки звичайних перехожих стали свідками бурхливого подружнього скандалу

«1+1», «ТСН. Тиждень»

Троє активістів влаштували мітинг на будівельному крані в Гостинному дворі      

Міліція продовжує розслідувати побиття журналістів  

Боротьба за туриста в Україні переросла у справжню війну    

Віктор Янукович вилетів до Сочі 

Огляд подій тижня  

Малий бізнес все частіше шукає притулку в Європі     

Американські торнадо можуть стати українським жахіттям    

Мешканка Чернігова заявила про зникнення ембріонів           

У Каннах завершується кінофестиваль    

Секс-меншини пройшли вулицями Києва         

Швецію охопили справжні емігрантські бунти 

В Одесі з-під завалів будинку врятували двох людей   

Українці втрачають доступ до Дніпра     

Олег Скрипка відкрив власний ресторан молекулярної їжі     

Пряме включення зі студії «Голосу країни»       

«Інтер», «Подробности недели»

На митингах востребованы услуги спортсменов-боевиков     

Грузия отмечает День независимости

В Грузии судят экс-министра внутренних дел Мерабишвили

Год назад Hyundai совершил первый рейс в Украине  

Янукович провел переговоры с Путиным          

Киевляне и гости столицы празднуют День Киева       

Китайская граница, возможно, продвигается вглубь Таджикистана  

Противоречивое кино способно вызвать международные скандалы 

В Каннах объявляют победителей кинофестиваля        

ICTV, «Факти тижня»

В Одесі впав житловий будинок  

На Україну обрушилися справжні буревії          

«Укравтодор» вирішив спробувати віддати частину наших доріг у концесію         

Огляд подій тижня  

Рейтинг цитат тижня         

Hyundai користуються все більшою популярністю       

У світі активно говорять про новий невідомий вірус   

Для випускників пролунав останній у їхньому житті шкільний дзвоник     

Після завершення Євробачення розгорівся скандал з підрахунком голосів  

В столиці стартував книжковий фестиваль        

Гість програми – Януш Вишневський, письменник     

Тиждень приніс купу знакових футбольних подій        

5 канал, «Час: Підсумки тижня»

Міліція досі розслідує побиття журналістів у центрі Києва     

Молодики здійснили низку нападів на прихильників націоналістичних організацій         

В Криму спалахнув скандал довкола фільму «Хайтарма»       

В Україні відбувся перший в історії гей-парад   

«Україна», «События недели»

В стране разгорелся скандал после избиения журналистов на митинге        

Янукович прилетел на встречу с Путиным в Сочи       

Генконсул России обвинил крымско-татарский народ в сотрудничестве с фашистской Германии         

К Тимошенко приехали высокопоставленные гости из ЕС и США  

В Днепропетровской области открыта линия по утилизации корпусов баллистических ракет    

В России произошло сильное и необычное землетрясение     

В Калужской области одновременно пронеслись сразу два смерча   

Смерч разбушевался в Тульской области, срывая крыши и выбивая окна    

Сильные ураганы натворили бед на территории Украины     

На США обрушились почти два десятка торнадо         

Приехавший на вызов медик погиб от руки психически больного человека           

Посреди Лондона убили и расчленили тело королевского гвардейца           

В Париже появился свой «Потрошитель»          

В Стокгольме продолжаются беспорядки           

Возле здания МВД Дагестана в Махачкале произошел взрыв 

78-летний историк пустил себе пулю в лоб у алтаря Собора Парижской Богоматери        

В Грузии арестовали одного из ближайших соратников Саакашвили          

В Москве скончался режиссер, сценарист и актер Пётр Тодоровский          

В Каннах заканчивается самый известный в мире кинофестиваль    

На "Донбасс-Арене" готовятся к грандиозным торжествам    

Моніторинг здійснено громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів у підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограмах з навчальним відеокомпонентом» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Засади моніторингу дивіться тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2207
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду