«Просто шоу» для «Твоєї країни»

11 Лютого 2013
13025
11 Лютого 2013
18:14

«Просто шоу» для «Твоєї країни»

13025
На перший погляд, між проектами «Твоя країна» та «Просто шоу», які запустив канал «1+1», немає нічого спільного.
«Просто шоу» для «Твоєї країни»

Та коли придивитися пильніше, обидва проекти мають чимало споріднених рис. Для початку: те, що роблять їхні учасники, не претендує на глобальність. Тобто і «Твоя країна», і «Просто шоу» не визначаються ані грандіозністю оформлення, ані вселенськими узагальненнями, ані масштабністю хронометражу. Адже якщо вікторина «Просто шоу» з Юрієм Горбуновим триває лише 35 хвилин, на відміну від своїх аналогів як у нас, так і за кордоном, то «Твоя країна» - це взагалі півторахвилинні ролики-міжпрограмки в рекламному блоці.

 

Тим часом і в одному, і в другому проекті зазвичай беруть участь прості українці. Якщо до участі й запрошують представників шоу-бізнесу, то вони жодним чином не належать до його виклично-гламурної тусовки. Скажімо, в одній із програм «Просто шоу» брала участь співачка Ілларія. Вона, хоч і знайома шанувальникам каналу за проектом «Голос країни», асоціюється передусім не з агресивною попсою, а з тією нечисленною когортою виконавців, які працюють для публіки вибагливої. В сенсі - привченої до високої культури співу.

 

А «Твоя країна» - це взагалі майданчик для людей, котрі не чекають милостей від природи чи влади, а творять свою, власну реальність. Історії учасників цього проекту, хай як спокусливо було би провести аналогію з «Гордістю країни» на Новому каналі, не містять нічого героїчного. Бо що аж такого надприродного в тому, що люди своїм коштом відновили старовинний замок? Або ж - створили театр тіней? Чи вчать дітей із сиротинців робити шоколадні фігурки?

 

А проте за кожною півторахвилинною історією - великий шматок життя кожного учасника. Скажімо, перший епізод проекту, про відновлення замку «Сент Міклош» («Святий Миколай») на Закарпатті родиною художників Йосипа й Тетяни Бартошів, умістив півтора десятиліття життя та праці людей, котрі зуміли вдихнути нове життя в занедбану середньовічну споруду. Тепер там може повінчатися будь-яка пара так, як зробили це вони самі.

 

Або ж - що героїчного в природному бажанні людини поважати рідну мову й зробити так, аби її поважали й інші? Тим часом нікому, окрім Олександра Гонтаря, студента КПІ, не спало на думку попросити іноземців прочитати по одному рядку з поезії Володимира Сосюри «Любіть Україну» й показати його на українському телебаченні. Здавалося б, це було дуже просто - скреативити такий ролик. Так само, як львів'янинові Ярославу Ільчишину - показати підліткам, що можна знайти альтернативу пиву й сигаретам у вигляді паркуру. Чи подружній парі Ірини й Олеся Гусениць, які, набувши жаский досвід ув'язнення, зуміли переламати, здавалось б, неухильну лінію свого життя до цілковитого падіння в безодню й присвятили життя тим, хто нині сидить у колоніях? Нічого особливого. Просто вони всі - просто хороші люди.

 

Коли дивишся ці коротенькі сюжети-міжпрограмки на «Плюсах», виникає одне запитання: чому вони такі короткі, коли кожен заслуговує на окремий фільм? Автори проекту, сестри Ольга та Юлія Калашникови, в деяких своїх інтерв'ю зазначають, що з часом, цілком можливо, «Твоя країна» матиме більший хронометраж і спеціальний слот. Наразі ж ролики можна розцінювати як певний експеримент «1+1». Адже досі канал у своїх історіях успіху, як і більшість загальнонаціональних телетрансляторів, орієнтувався на персонажів розкручених і впізнаваних. Тим часом глядач усе-таки потребує не лише чергового обсмоктування подробиць шляху «крізь терни до зірок» розтиражованих жовтою пресою персонажів, але й бодай якийсь мінімум мініморум про досягнення людей «небагатих і простих, но чесного роду» (Іван Котляревський, «Наталка-полтавка»).

 

Саме ці історії «Твоя країна» вже не один місяць збирає по всій Україні. А для того, щоб допитливий глядач дізнався більше, проект має свій сайт. І ось тут можна прочитати більш докладні історії успіху людей, які не покладаються на подачки влади й не будують кар'єру через партійний активізм. Бо це просто люди з почуттям власної гідності, яке не дає їм остаточно оскотинитися. І саме ця «простота», тобто цілковита відстороненість від можновладців і надія лише на власні сили, поєднує їх із учасниками розважального проекту «1+1» - «Просто шоу».

 

Більш вдалої назви годі було й шукати. Хоча в оригінальній версії на британському телебаченні ця вікторина називається Famili Fortune, тим самим передбачаючи участь у програмі саме родинних команд. В українському ж форматі команди підбирали за принципом спільних інтересів, тих-таки родинних зв'язків або ж професії. У вікторині беруть участь дві команди по 5 чоловік. Приміром, на «Плюсах» грають репери проти етновиконавців, хрещені батьки проти справжньої родини, «Нереальні» (бой-бенд) проти «Freedom jazz» (дівчата з відомої групи) тощо.

 

Як каже практично канонізований на «Плюсах» Юрій Горбунов на початку кожного випуску «Просто шоу»: «Це шоу звичайних запитань і неймовірних відповідей». П'ять раундів гри у випадку великого талану приносять переможцям 10 тисяч гривень. Але зазвичай гравці задовольняються тим, що виграли впродовж попередніх раундів. Бо ж, попри те, що запитання цієї вікторини прості до ідіотизму, фішка полягає в тому, що гравці мусять правильно відгадати відповіді, які вже дали 100 опитаних напередодні людей. Бажано при цьому, щоб ті відповіді були топовими. І тут уже все не так просто, бо, здавалося б, цілком логічна відповідь учасників на запитання «Що найчастіше фарбують?» - «Губи» виявляється просто відсутньою в списку відповідей із шести позицій. Подібне трапляється досить часто. Але ніхто на те скаржиться, адже ця гра не з тих, де на кону - мільйони, тож учасники разом із ведучим відверто й щиро веселяться в студії, не надто переймаючись грошовою винагородою.

 

А втім, ця просто гра для просто людей дозволяє все-таки зазирнути в глибини підсвідомості. Переважно тих невідомих публіці сотні людей, які давали відповіді на запропоновані редакторами запитання для вікторини. Приміром, коли гравці намагалися вгадати відповіді на запитання «Кому українці найчастіше дають хабара?», на другому, тобто топовому місці опинилася відповідь: «Депутатам». До речі, ніхто з учасників «Просто шоу» її не вгадав. Так само, як і відповідь на запитання про те, що купують у кредит народні депутати. Варіантів гравці пропонували немало, але ніхто не вгадав правильної відповіді: «Нічого». Бо, як пояснив Юрій Горбунов, у народних обранців стільки грошей, що вони можуть собі дозволити не влазити в кредити. Саме в цьому переконані опитані люди з народу.

 

«Просто шоу» не претендує на інтелектуальність. Ця вікторина існує лише для того, щоб підняти настрій. Як гравцям, так і глядачам. Ну, першим іще й, коли дуже вже пощастить, - виграти якісь невеличкі гроші. А проте навіть вона все-таки дає поживу для соціологів чи тих психологів, які обрали головним методом дослідження глибин людської психіки вчення Фрейда. Надто вже красномовними виглядають відповіді незаангажованих у матеріальному плані «простих» людей та інтелектуально-логічні спроби їх угадати в реально вмотивованих учасників вікторини.

 

Отож, попри всю неподібність форматів, і «Твоя країна», і «Просто шоу» - це проекти, так би мовити, «для своїх». Тобто для вірних глядачів каналу, яким усе-таки хочеться чогось більшого, ніж споглядання життя через призму реаліті-шоу й новин-жахливчиків. Для тих, хто ще й досі шукає в «сто розтерзаному» (Павло Тичина) «1+1» того «двісті розтерзаного» (той-таки Тичина) духу справжності, притаманного каналові в другій половині 90-х років минулого століття. Ці «точкові» влучання, на кшталт мікроскопічних роликів про історії маленьких успіхів простих українців чи «вгадайки» їхніх підсвідомих бажань, хочеться сподіватися, таки виростуть у щось більше.

 

Фото - mibius.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13025
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду