Спокуса ефіром

11 Вересня 2008
31785
11 Вересня 2008
14:32

Спокуса ефіром

31785
Спокуса ефіром
Перемикаючи канали у пошуках «перлин» нового сезону, випадково натрапив на анонс нового політичного ток-шоу «Спокуса владою» на «Першому національному».
 
Дедалі більше схиляючись до думки, що «традиційні» для українського ефіру формати подібних програм давно вже віджили своє, і лише харизматичним особистостям на зразок Андрія Куликова та Савіка Шустера вдається підтримувати штучне дихання їхніх рейтингів, не зміг відмовити задовольнити свою цікавість переконатися, що заявлені в рекламному ролику новації варті уваги. Адже поставлена мета – звести віч-на-віч політиків молодих і тих, «що вже знають смак влади», погодьтеся, того варта.
 
Скажу відверто: програма 8 вересня, яку вдалося подивитися (відео дивіться тут), залишила неоднозначні враження.
 
Насамперед, ще до початку ефіру спіймав себе на думці, що «Першому» навряд чи вистачить снаги, а головне – коштів, щоб оздобленням студійного інтер’єру, світловими ефектами чи технічним оснащенням дорівнятися до грандів прямоефірних показів.
 
Тому коли пішла картинка зі студії, особливого розчарування вже не було. Хоча все ж неприємно вразила відсутність прямого ефіру – обов’язкова, як на мене, умова власне ток-шоу. А від «найкрутішої» технічної витребеньки – поворотів камери в тремтячих руках оператора при показі крупних планів учасників програми навіть паморочилося в голові. Незрозумілою виявилася і роль глядачів, присутніх у студії.
 
Автор та ведуча Тамара Метерчук, сяючи від щастя і задоволення, що виплекана й вистраждана програма врешті-решт з’явилася в ефірі, трохи зловживала повчальними нотками і менторським тоном (загальна риса, чи їх на Першому національному навмисне цьому вчать?), а в найвідповідальніший момент просто втратила віжки управління дискусією, не зумівши спрямувати енергію «дорослих» політиків у конструктивне русло.
 
Тепер від загальних вражень перейдемо до перебігу змагань.
 
Перший тур змагань чотирьох молодих політиків – своєрідне домашнє завдання з презентації бачення власної ролі в політичному житті – загалом справив приємне враження. Особливо імпонує безпосередність, з якою 27-літній хлопець – молодий сільський голова розмірковував про важливість усталення сімейних цінностей у суспільстві та про власний внесок у цю благородну справу. Решта учасників замахнулися одразу видати рецепт подолання нинішньої політичної кризи і накреслити шляхи реформування політичної системи – але хіба варто дорікати 20-літнім за максималізм?
 
Другий тур, у якому феї в масках спокушали героїв програми непристойними пропозиціями на корупційні теми, більш нагадував поганеньку театральну постановку рівня початкових класів. Цікаво, чи досягла б, на думку авторів, просвітницької мети програма, якби хтось з учасників дав неправильну відповідь на запитання, найгостріше з яких звучало приблизно так: «До Парижа на чартерному літаку, оплаченому за державний кошт, ви полетите з дружиною чи коханкою?».
 
Третій тур був найцікавішим. І найжахливішим.
 
Нарешті у студії зав’язалася справжня дискусія між членами журі та учасниками програми у форматі 4x4. Не зрежисована. Не за заздалегідь виписаним сценарієм.
 
Одначе, на жаль, звелася вона до того, що члени журі – «досвідчені політики» (народні депутати – представники фракцій Партії регіонів, БЮТ та «НУ-НС») шпетили політиків юних, вишикуваних у рядок, як двієчники перед педрадою, мовляв, ті не розуміються на політиці, а вже сміють мати власну точку зору, висловлювати її і навіть не погоджуватися зі старшими! При цьому «судді» ще встигали звинувачувати одне одного у зрадництві та зводити політичні порахунки.
 
Як підсумок, переможцями оголосили не тих учасників, які виявили себе справжніми бійцями в нерівному протистоянні, а тих, хто вчасно зорієнтувався в кон’юнктурі моменту і волів за краще відмовчатися. При цьому у притаманній нашому політикуму манері журі навіть не пояснило причини свого вибору чи хоча б критерії оцінювання. Ось такий урок відкритості, прозорості та гласності.
 
Переконаний, що юним політикам немає підстав для суму. Адже вони – чи не єдині, хто в цій програмі справді встояв перед спокусою. Спокусою ефіром. І в цих незвичних для себе обставинах всі, до одного, залишилися самі собою, зі своїми переконаннями і поглядами.
 
Хочеться сподіватися, що вони не стануть дослухатися, що їм наговорили старші «дяді» і «тьоті», які, замість підтримки юного покоління, не витримали спокуси ефіром і скотилися до звичного самохизування та самопіару перед телекамерами. Вчергове продемонструвавши глядачам, чому нашому суспільству гостро необхідна зміна політичних еліт.
 
P.S. Перемкнувши після закінчення програми телеприймач на канал ICTV, де в програмі, яка чомусь називається ток-шоу «Свобода слова», а не скажімо «Прожектор коаліції», Юлія Тимошенко за підтримки політологів-сателітів танковими гусеницями чавила опонентів і вела прицільний вогонь по любим і нелюбим друзям, спіймав себе на думці, що не таким уже й глевким виявився один з перших млинців «Спокуси владою».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31785
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
зритель
5474 дн. тому
Проект хороший, вот только есть пару больших минусов: 1 – отсутствие прямого эфира; 2 – определение лучших участников членами жури, которые в случае озвучивания правдивых советов молодыми политиками могут обидется и не оценить по достоинству талант участника. Предлагаю сделать как у Шустера – пусть зрители шой определяют лучшие идеи участников!
2Тарас
5713 дн. тому
Ідея таки класна, тільки - не нова. Кажуть, Докаленко побачив формат на Канадійському телебаченні, показав п.Метерчук і наказав придумати щось схоже, аби не витрачати гроші на купівлю оригінального формату у тих, хто його дійсно придумав та запустив...
глядач
5716 дн. тому
Поміняйте ведучу! А то дивитися не хочеться!
Тарас
5718 дн. тому
Насправді такої програми ще жодного разу на жодному каналі не було!! Це добре, що Перший канал взявся за це! Ідея - супер! Бо нова на українському тб. Щодо самої програми, то хочеться почути більше від молодих учасників конкретних пропозицій, а не загальних фраз. Було б цікавіше! Трішки суховато, але, сподіваємось, що це тільки початок і далі все розвиватиметься у кращий бік! А ведучій - більше емоцій! Не бійтесь експериментувати!
8-)
5718 дн. тому
Пані Метерчук порада - придумайте щось із родягом та зачіскою... Бо в сірому гольфику, з яскраво пофарбованим волоссям ви чимось схожі на жіночку біля копиці сіна.. Щодо самої програми - займайтеся тим, чим маєте займатися, а саме - модеруйте програму, а не зачитуйте підврдки до блоків. Бо подекуди складається враження, що якщо вирізати Метерчук із кадру, то програма не тільки не втратить, але й здобуде.
Правда!
5718 дн. тому
Дивіться програми на Першому, підіймайте рейтинг державної (небагатої, на жаль) телекомпанії і будуть вам ще кращі програми. Автору ДЯКУЮ за правдивість, об"єктивність. Дякую, що не срамили Перший, бо вже набридли камінці в бік цього каналу - ненайгіршого!
сумний перехожий
5718 дн. тому
Тьотя Тома!Йди в редактори! Не срамися!
Глядач
5718 дн. тому
У Тамари Метерчук голос чудовий. І не заспокоюється він поки їй не заплатять.
Юрий из г.Сумы
5718 дн. тому
У Тамары Метерчук, как и у истины, голос тихий,но не успокоится до тех пор, пока не заставит всех его услышать.Желаю удачи.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду