Телеканал «Україна» вивів ДНК нації

5 Листопада 2012
28298
5 Листопада 2012
14:00

Телеканал «Україна» вивів ДНК нації

28298
У Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму «ДНК-портрет нації», що здатний, на думку творців, надихнути на створення нової національної ідеї і взяти частку 12% у вечірньому праймі
Телеканал «Україна» вивів ДНК нації

Сенсацією століття обіцяє стати фільм власного виробництва телеканалу «Україна» «ДНК-портрет нації». Цей проект - із розряду амбітних продуктів, на які робилася ставка під час презентації нового сезону каналу.

 

Ще минулого року команда телеканалу «Україна» запланувала створення серйозних публіцистичних проектів. «Ми підніматимемо дуже неоднозначні і навіть скандальні питання суспільного життя. Більшість населення хвилює не лише "вбив і сів", хоч деякі канали це дуже люблять, але ми прагнемо просвітницької місії», - наголошувала програмний директор Ірина Курчакова.

 

Сказано - зроблено. По восьми місяцях роботи фільм продюсера Іларіона Павлюка і команди The Show Time Production представили з належним пафосом. 2 листопада хол кінотеатру «Кінопалац» перетворився на міні-Каннський кінофестиваль, і на червоній доріжці був увесь бомонд телеканалу: директор «України» Марина Миргородська, головний виконавчий продюсер Григорій Тичина, директор телеканалів «Футбол» і «Футбол+» Олександр Денисов, ведучі Олексій Суханов, Андрій Данилевич...

 

Телепрем'єра науково-популярної стрічки відбудеться 8 листопада о 22-й годині. «Дуже гарний час якраз для аудиторії, яка схильна трошки подумати», - прокоментувала вибір слоту Ірина Курчакова. За її сподіваннями, фільм-подія здобуде частку не менше 12%. Після його показу в ефір вийде ток-шоу «ДНК. Сенсація століття» за участі першого президента України Леоніда Кравчука і зірок шоу-бізнесу, задіяних у зйомках стрічки.

 

 

 Марина Миргородська, Ігор Золотаревський, Іларіон Павлюк

 

Шок із лабораторії

 

Під час презентації директор департаменту інформаційного мовлення каналу «Україна» Ігор Золотаревський звернувся до журналістів із особливим проханням: не розголошувати фінал фільму, в якому, власне, і йдеться про сенсацію. А без цього елементу аналізувати фільм украй тяжко, тож спробуємо розповісти про картину у глобалізованій версії :).

 

Отже, фільм - це сплав журналістики і науки. Чому він з'явився саме тепер?

 

Світ медіа влаштований таким чином, що час від часу ті чи інші гіпотези вчених набувають популярності. Уявімо, що в наш нетолерантний час, коли в студіях ток-шоу політики відкрито називають одне одного тупими, всі раптом згадують про Чарльза Дарвіна, якому зазвичай приписують тезу про те, що людина походить від мавпи. І от знаходиться журналіст, який кілька років ґрунтовно вивчає цю теорію, намагаючись з'ясувати - так це чи ні, і зрештою доносить до керівництва каналу ідею проведення надзвичайного розслідування.

 

Команда тележурналістів починає роботу над фільмом, аби довести цей факт геть усім, як би неприємно глядачу було чути про мавп. Для цього канал знаходить ученого, який бере на себе сміливість серйозно дослідити питання на генетичному рівні і публічно оприлюднити дані. Науковця охоплюють сумніви, але одного разу, спостерігаючи, як двоє дорослих чоловіків грають, скажімо, в баскетбол, він бачить у тому яскраві асоціації з поведінкою приматів. Далі - більше. Вчений пригадує, що не лише слони, а й чимало людей на світі споживають банани кілограмами, а на футбольних трибунах окремі особини кричать криком, подібним до сигналу тривоги, характерного для вожаків людиноподібних мавп.

 

Після роздумів і вагань, учений все ж зважується на лабораторні дослідження. І - еврика - на світ з'являється нова революційна наукова гіпотеза, що людина таки походить від волохатих приматів. Учений підкреслює: це лише теорія. Щоб знати напевне, все потрібно довести на науковому рівні.

 

У жертву науці

 

Створення «ДНК-портрета нації» - цікавий досвід для українського телебачення загалом. Чи не вперше проведено спільну роботу журналістів і науковців, результатом якої став фільм, яким могла б пишатися й BBC.

 

Замовником стрічки є телеканал «Україна». Бюджет фільму не розголошується, однак виглядає він як дуже дорогий продукт. Одне лише дослідження ДНК ста українців обійшлося щонайменше в 20 тис. євро. Додайте сюди гонорар професора Кембриджського університету, відрядження знімальної групи до Німеччини, де працює науковець, зйомки в різних регіонах України та реконструкцію історичних подій. Загалом над проектом працювало близько сорока людей, уточнює продюсер The Show Time Production Іларіон Павлюк.

 

При цьому, як зазначила Ірина Курчакова, найімовірніше, стрічку покажуть один раз в ефірі телеканалу «Україна» і далі, можливо, випустять на DVD. Тобто для каналу це насамперед іміджевий проект.

 

Автор ідеї, редактор програм каналу «Україна» Андрій Соколовський, каже, що метою фільму було з'ясувати, хто ми є: «Власне, я не вигадав нічого нового. Майже в усіх цивілізованих країнах давно зробили подібні дослідження, щоправда в суто науковому сенсі, а не в телеформаті. Ми просто трансформували науковий стиль до наших сьогоденних реалій і виклали це в публіцистичній формі. Бо настав час доказів, а не балачок. Приміром, французам не треба доводити, що вони є нащадками галів. То чому родовід українців весь час ставлять під сумнів? Хтось каже, що ми походимо з Київської Русі, хтось наполягає, що ми нащадки ординців. І неодмінно знайдеться хтось третій, хто почне переконувати, що всі ми слов'яни...».

 

Андрій Соколовський - розробник форматів телеканалу «Україна», серед яких і проект до Євро-2012 «Вони їдуть до нас», реалізований командою Іларіона Павлюка. З кінця 1980-х працював на «Укркінохроніці». За його сценаріями відзнято фільми «Діти Чорнобиля», «Столиця музеїв», «Золоті весла Хмельниччини» та стрічку до 300-річчя Чорноморського козацтва «Кубанські козаки». Був одним із авторів драматичної комедії «Врятувати боса», що нині йде в ефірі телеканалу «Україна».

 

Як розповів пан Соколовський, ідея створити фільм у нього виникла у 2007 році. З того часу, журналіст за освітою, він глибоко занурився в тему - перегорнув силу-силенну літератури, спілкувався з багатьма фахівцями. Часом доводилося дискутувати й із антагоністами, що додало розуміння глибини цього питання.

 

Андрій Соколовський: «У мене завжди були сумніви щодо існування такого етносу, як слов'яни... Ніколи не забуду, як поспілкувався про це з одним вченим - здавалося, ще трохи, і він, забувши про свій вчений ступінь, уб'є мене табуреткою. Бо він просто не сприймав навіть припущення, що слов'ян як таких нема...»

 

Найбільшим питанням реалізації проекту став пошук науковців. Консультанта знайшли аж у Німеччині. Ним став професор Кембриджського університету зі світовим ім'ям доктор Пітер Форстер. Переговори з ним вів Ігор Золотаревський.

 

Окрім наукової діяльності Пітер Форстер є завідувачем німецької лабораторії, яка займається ДНК-експертизами. «Під контролем Форстера проводилося ДНК-тестування, він допомагав нам тлумачити ці результати, - розповідає Іларіон Павлюк. - Пітер Форстер поєднує знання трьох наук - біології, лінгвістики та фонетики. Будь-яка інша лабораторія обмежилася б тим, що назвала б нам латинські абревіатури назви маркерів хромосоми. І Форстер - один із небагатьох науковців у світі, хто здатний це інтерпретувати».

 

Як зазначив Іларіон Павлюк, Форстер відомий революційними для науки дослідженнями: зіставляє прадавні ДНК, рештки людей, яких знаходять археологи, вивчає закони міграції народів та зв'язок між певним типом хромосоми та мовою.

 

Результатом співпраці стала науково-популярна версія «справді серйозно вибудуваної гіпотези, якої на даний момент ніхто не може спростувати», каже пан Павлюк.

 

Роботою команди Іларіона Павлюка автор ідеї Андрій Соколовський задоволений, і називає її класикою журналістського розслідування з використанням сучасних технологій.

 

Андрій Соколовський: «Будь-яке наукове дослідження робиться задля всіх - бо інакше, який сенс у науці? І часом трохи прикро, що відкриття вчених ЗМІ подають у надто науковому стилі, не дуже зрозумілому широкому загалу»

 

Скандал і початок для докторської

 

Цікаво, що телеканал представив фільм після виборів. Як видно з контенту, «ДНК-портрет нації» може дати привід для політичних спекуляцій довкола викладених у ньому фактів, принаймні, в напрямку однієї з політичних партій, результат якої на виборах став сенсаційним. З іншого боку, стрічка створювалася за вісім місяців до підрахунку голосів, і навряд чи в лабораторіях Німеччини могли прорахувати ці дані.

 

Іларіон Павлюк: «Це все наука, але в тлумаченні журналістському. В тому сенсі, що її стисли до години десять ефірного часу і переклали на зрозумілу для глядача мову»

 

Ефектом фільму буде дискусія, і за резонансом він може навіть переграти ефект від ухвалення закону про мови. Принаймні, враження після першого погляду на «ДНК-портрет нації» більше негативні, ніж позитивні. І що з більшою серйозністю глядач сприйме цей пафосно поданий телепродукт, то в більшу дискусію втягнуться пересічні громадяни, історики, науковці, журналісти. У стрічці є провокативні моменти, що потішать, наприклад, прихильників ненаукової теорії «всі українки - повії».

 

«Буде скандал, - прогнозує Іларіон Павлюк. - Стрічку сприймуть як науковий висновок і сперечатимуться з ним, бо це не всім сподобається. Насправді наш фільм мав би стати початком великого наукового дослідження, яке б потягло за собою навіть зміну підручника з історії».

 

Перевагою картини є те, що вона розбурхує цікавість до історії і до теми походження українців зокрема. Подані в ній теорії істориків супроводжуються ефектною історичною реконструкцією. Візуальна частина фільму виконана на високому рівні, а сценарій, автором якого є Іларіон Павлюк, відзначається несподіваними поворотами і цікавим простим викладом наукових сентенцій.

 

Іларіон Павлюк: «Наукова гіпотеза і науковий висновок, який ми зробили у фільмі, надзвичайно сам по собі скандальний, бо ніхто і не думав до цього, що може бути таке походження українців. І це чудовий висновок, бо ми маємо абсолютно несподівану сторінку в історії. Це може навіть стати поштовхом для нової національної ідеї»

 

Якою б не була дискусія довкола фільму, і команда телеканалу, і творці стрічки наголошують на його просвітницькій місії. «Як автор сценарію я хочу, щоб пересічні українці зацікавилися своєю історією, яка раптом опиняється набагато довшою і цікавішою, ніж ми гадали раніше. Вважайте, що ви відкрили першу сторінку, де написана докторська дисертація. Треба написати решту», - каже Іларіон Павлюк.

 

Фото Максима Поліщука

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28298
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Liss
4183 дн. тому
Посмотрел этот фильм. Очень удивлен что такое исследование провел ахметовский канал. На самом дел - фильм классный! Правильный! Я давно подозревал что славяне это фейк! Поэтому москалям - Фак! :))
Валентин
4185 дн. тому
Это я о тех дядьках и тетках кто молоко пить не может чисто из генетических причин :) Почему то всегда думалось что его все в мире любят. Оказывается нет! Посему видимо в этом и причина постоянных сырно-молочных "войн" между добрыми и братскими соседями.
Валентин
4185 дн. тому
Напишу по русски чтобы понимали все не понимающие. Давно догадывался. Самые богатые земли,множество рек,озер и самый умеренный климат наверняка испокон веков привлекали людей здесь жить на постоянной основе. Древние люди были не просто кочевниками. Они были первопроходцами и разведчиками. То что нам вбивали в головы с двух сторон больше похоже на уничтожение истинной правды. Теперь мы правду знаем :) Да,жить стало легче! Жить стало веселей! С чувством понимания кто ты на самом деле. А я все думал что мы наследники беженцев от батющки русского царя :) А не любят то нас как! :)
Эдуард
4189 дн. тому
Бестолковая передача! Это даже исследованием назвать нельзя. Фрагментарно выхваченные эксперименты и притянутые за уши, высосанные из пальца выводы. Авторы фильма пытаются загнать верблюда в игольное ушко! Почему у нас в стране все так плохо? Мне кажется ,что вся эта машина (правительство, пресса, телевидение) только и работает на то, что бы деморализовать народ, разложить и уничтожить! Это геноцид против собственного народа! Смотрим заседания провительства и ВР - цирковое представление, показывают ток-шоу - хочется глупо улыбаться и пускать слюну, а новости- так фильмы ужасов просто отдыхают. Где научно позновательные передачи? Почему человек стремящийся к знаниям - теперь стал ботаником? И по фильму: Нас готовят к тому, что бы поделить нас на людей разных сортов! Смешно, как говядину на рынке (. Понятно, что у кого есть деньги тот купит себе сортность повыше, но все равно останется "мясом". Страшно. Мне страшно за наших детей.
Киянин
4189 дн. тому
Почитайте "Український тиждень". Професор (справжній, з одним "ф") К.Тищенко докладно змалював генетичний портрет української нації і його паралелі з українською топонімікою, лексикою і граматикою. Оце справді сенсаційне дослідження. Уривки з лекцій Тищенка є й на Youtube. А телеканал "Україна" має дуже мало спільного з Україною. Хіба що назву. Чи не створюється цей генетичний портрет на замовлення партії регіонів?
Клиника Шапито
4191 дн. тому
"Консультанта знайшли аж у Німеччині." Все це вже було. ------------------------Німець скаже: «Ви слав'яне». «Слав'яне! слав'яне!» Як німець покаже Та до того й історію Нашу нам розкаже, – Отойді ми заходимось!..
Автор
4191 дн. тому
Шановні незареєстровані читачі, давайте уникати у псевдонімах асоціацій із ім`ям та назвиськом автора, так буде простіше :)
Олена
4191 дн. тому
А можна просто подивитися і порадіти, що ще є канали, які не тільки Теле шоу знімають для домогосподарок, а змушують замислитися про щось більш значуще, аніж пральний порошок...
Р.Д.
4191 дн. тому
Celtic, сенсаційность цього проекту у частці 12% та кількості вкладених у нього грошей. Решту "треба написати" :)
Celtic
4191 дн. тому
Не розумію "сенсаційності" цього проекту. "Український тиждень" випустив цього року спецпроект, де ця тема науково і грунтовно розкрита вченим, який цим займається не один рік. А тут, як я зрозумів, візьмуть кілька людей і на основі їх ДНК розкажуть нам про ДНК нації. Звісно чудово (для цих кілька людей), але мені здається, що вибірка цих людей аж не як не може бути репрезентативною, щоб на її основі робити якісь висновки про ДНК всієї нації.
Віктор 29
4192 дн. тому
Можна читати як - Ахмєтов вивів ДНК нації.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду