В Держдумі Росії хочуть обмежити прокат іноземних стрічок

В Держдумі Росії хочуть обмежити прокат іноземних стрічок

25 Березня 2014
5240
25 Березня 2014
13:59

В Держдумі Росії хочуть обмежити прокат іноземних стрічок

5240
В Держдумі Росії хочуть обмежити прокат іноземних стрічок
В Держдумі Росії хочуть обмежити прокат іноземних стрічок

У Держдумі Росії розглядається законопроект депутата від «Єдиної Росії» Роберта Шлегеля щодо різкого скорочення прокату іноземних кінофільмів. Про пише газета «Известия».

 

Документ передбачає, що на кінострічки зарубіжних виробників - зокрема американських, яких на російському прокатному ринку більшість, встановлять обмеження. У разі ухвалення цього закону лише 50% демонстрованих стрічок зможуть скласти роботи іноземних режисерів, решту - фільми виробництва РФ. 

 

При цьому пан Шлегель наголосив, що його пропозиція викликана низькою якістю прокатних фільмів США і не пов'язана з санкціями, які американські чиновники встановили проти російських парламентарів. 

 

«Необхідно, щоби наші фільми становили половину російського прокату в цілому. Подібні законопроекти вносили на розгляд Держдуми і раніше. Я ще чотири роки тому першим підготував аналогічний документ, потім вже Міністерство культури і віце-спікер Держдуми Сергій Железняк пропонували встановити 20-відсоткову квоту на показ російських фільмів. Я думаю, що має бути все-таки 50%. У нас в основному показують американські фільми, які пропагують стереотипи, національні інтереси і цінності США. Багато хто з цих стрічок низькопробні. Росія ж здатна виробляти своє кіно, яке буде цікаве глядачам», - сказав депутат.

 

На його думку, завдяки цьому закону можна буде зацікавити російські кінопрокатні мережі та кінокомпанії у збільшенні кількості вироблених фільмів. Парламентар зазначив, що мова про повну заборону американських фільмів не йде - кінороботи американських режисерів можуть бути доступні глядачам на різних носіях.

 

Перший заступник голови комітету Держдуми з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язку Леонід Лєвін («Справедлива Росія») критикує законопроект Роберта Шлегеля за обмеження вибору глядача. «Вся справа в деталях, - сказав пан Лєвін. - Якщо мова йде про захист глядача, то він сам має право вибирати те, що хоче дивитися. Змушувати його йти на російське кіно неправильно. Обмежувати американське кіно в цьому плані також нелогічно, люди стануть шукати його там, де воно є, і йти на незаконні піратські сайти». Також він додав, що вважає, що варто уникати шляху, коли політичні рішення зачіпають пересічних громадян.

 

Глава кінокомпанії «Амедіа», президент фонду «Академія російського телебачення» Олександр Акопов переконаний, що такі обмеження можуть зашкодити російському кінематографу. «Це призведе до занепаду вітчизняного кінематографа, тому що у режисерів «розслабляться м'язи». Це можна спостерігати на прикладі європейських країн, що пішли аналогічним шляхом. Крім того, технічно це буде зробити неможливо, тому що багато хто стане видавати одне за інше. Зараз російський кінематограф почувається пристойно, є результати. Жоден нормальний російський фільм не залишився непоміченим. Тому пропозиція парламентарія погані фільми не підніме, а хорошим зашкодить», - сказав пан Акопов.

 

У січні цього року міністр культури РФ Володимир Мединський під час зустрічі з журналістами розповів, що виступає за квотування показу вітчизняних кінофільмів.  При цьому він нагадав, що в радянські часи була введена квота на американські фільми - не більше шести фільмів на рік, і підкреслив, що у 2013 році російське кіно досягло чимало: блокбастерами стали стрічки «Сталінград», «Гірко», «Легенда номер 17».

 

Раніше, у лютому 2013 року член думського Комітету з культури Дмитро Литвинцев також вносив документ, що встановлює заборону на виробництво в Росії іноземних фільмів і вводить вимоги до походження інвестицій та складом знімальних груп вітчизняного кіно. Автор законопроекту пропонував класифікувати фільми за способами створення: національні, іноземні і фільми спільного виробництва. При цьому, за задумом Литвинцева, 80% прокатного ринку РФ мало складати російське кіно. Документ не знайшов підтримки з боку парламентаріїв і був відправлений на доопрацювання.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», американські кінокомпанії відмовилися передавати російським прокатникам права для показу американських фільмів у Криму.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5240
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду