Бюджетна ейфорія. Моніторинг теленовин 12–17 вересня 2016 року

Бюджетна ейфорія. Моніторинг теленовин 12–17 вересня 2016 року

25 Вересня 2016
2044

Бюджетна ейфорія. Моніторинг теленовин 12–17 вересня 2016 року

2044
Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5-го каналів упродовж 12–17 вересня 2016 року
Бюджетна ейфорія. Моніторинг теленовин 12–17 вересня 2016 року
Бюджетна ейфорія. Моніторинг теленовин 12–17 вересня 2016 року

Центральні телеканали тішилися новим бюджетом-2017 і практично не показували його мінусів.

12 вересня, понеділок

Найбільшим порушником стандартів цього дня є «Інтер». По-перше, випуск починається фразою ведучої: «Вот уже неделю в этой студии стоит удушающий запах гари. И ровно столько же на месте стоит расследование дела о поджоге редакции “Подробностей”».

Ваша авторка була в цій студії наступного після підпалу дня, й ніякого «удушающего» запаху там не було. Ведуча продовжує: «Напомню, в воскресенье четвертого сентября так называемые мирные протестующие ворвались в здание телестудии и подожгли её».

Однак на камерах відеоспостереження чітко видно, що протестувальники приходять під «Національні інформаційні системи» після того, як люди в масках забігли до приміщення.

Ще однією «цікавинкою» щодо підпалу є піар «Опоблоку» й прямі звинувачення в бік оточення Арсена Авакова: «Как показывает собственное расследование “Оппозиционного блока”, вот эта четверка, которая непосредственно организовала и осуществила нападение на нашу студию. Заказчики — министр внутренних дел Аваков и руководители партии “Народный фронт”. Руководил штурмом студии экс-начальник департамента Нацполиции по противодействию наркопреступности и “любимчик” министра внутренних дел Илья Кива. Функции штурмовиков исполняли Алексей Капичинский по кличке Качок и Вадим Мизера по кличке Мизер. Все они с криминальным прошлым и на крючке МВД».

Звісно, прямих доказів в «Інтера» немає. Немає навіть непрямих підтверджень, лише припущення. Однак на тому, що це лише припущення, в новинах не акцентують. До того ж, жодному з обвинувачених не дали можливості висловитися й захистити себе.

«Інтер» знову атакує Саакашвілі: «Новый скандал вокруг "Одесского припортового". Нардепы с фракции "Народный фронт" — Николай Княжицкий, Алексанр Пинзенык, Александр Дроздик и Дмитрий Голубев с Блока Петра Порошенка подали в Генпрокуратуру заявление на Михаила Саакашвили. Просят проверить информацию, которую предоставил им первый зам. председателя правления ОПЗ. Николай Шуриков утверждает, что одесский губернатор и другие чиновники совершили преступления, которые повлекли тяжкие последствия для государства. В частности, казна, якобы, не досчитается более шести с половиной миллиардов гривен. Из-за того, что цена "Одесского припортового" была занижена. Сам Михеил Саакашвили, на это обвинение отреагировал на своей странице в Фейсбуке, написал одну фразу, цитирую:"Клинические идиоты украинской политики держат народ за идиотов». До цього матеріалу є декілька питань. По-перше, речення з Фейсбуку не може вважатися повноцінним коментарем, варто було таки поговорити з Саакашвілі. По-друге, є думка Шурикова, не підкріплена документами й доказами. Варто було зв’язатися з ним, щоб отримати фактаж. Немає тут і коментарів незалежних експертів.

Ідентичний матеріал вийшов і на каналі «Україна».

Тут же — атака на «Народний фронт»: «Не прошло и двух недель с момента запуска многострадальной системы электронного декларирования, как ее захотели изменить. Депутат от народного фронта Татьяна Донец зарегистрировала в Раде соответствующий законопроект. Записал машину на жену — не беда, этого никто не узнает. Ведь жена может отказаться предоставить мужу информацию о своем имуществе. Получил дорогущий подарок — главное, чтобы его стоимость не превышаладесяти процентов от своего годового дохода». Баланс думок тут дотриманий, і експертний коментар також є.

Наступний сюжет — теж проти Яценюка із піаром «Опоблоку»: «Проект “Стіна” на границе с Россией — одна из самых масштабных коррупционных махинаций власти и провести аудит этого проекта нужно немедленно, причем с участием авторитетных международных компаний. Об этом заявил нардеп от оппозиционного блока Николай Скорик. Он напомнил, что во время строительства пограничных укреплений было разворовано почти два миллиона гривен и эти факты зафиксировала Генеральная прокуратура…».

«Народний фронт» світиться — але в позитивному ключі — в одному матеріалі «України»: «Это фотографии от пожара в доме депутата от "Народного фронта" Юрия Вознюка. Здание подожгли сегодня ночью», «"Юрій Вознюк виступав проти бурштинової мафії та був автором законопроекту, який відновлював контроль держави за видобутком і торгівлею бурштину." — пресс-служба партии "Народный фронт Украины"».

«Україна» також традиційно розповіла про благодійність Ріната Ахметова.

«1+1» укотре піарить «Буковель» і нардепа Олександра Шевченка заодно:

«Олександр Шевченко, почесний директор ТК "Буковель": Тріатлон — дасть наснаги багатьом людям, які подивляться те величезне потужне дійство, для того, щоб вони почали займатися спортом. Я переконаний, що здоровий спосіб життя і відкритість для спортсменів, як раз і надихає "Буковель" для проведення таких різноманітних спортивних заходів».

У сюжеті про субсидії «Факти» каналу ICTV розповідають напівкумедну історію: «Пані Оксана живе скромно. Її зарплата 1200 гривень. Влітку за комуналку у двокімнатній квартирі віддала 700. Взимку відключила все, що було можливо. Однак, на субсидію досі не подавала. І таких мільйони». Чому не подавала — ось головне питання до пані Оксани! Виглядає так, що вона постраждала через тарифи на комуналку, хоча сама для покращення ситуації навіть документи на держдопомогу не подавала.

13 вересня, вівторок 

«Інтер» у «Подробностях» продовжує розвивати тему підпалу: «Напомню, квалифицировать как теракт... требует от СБУ группа депутатов Оппозиционного блока. Агент прокуратуры просит забрать расследование у Нацполиции. Руководство Национальных информационных систем так же считает, что статьи хулиганство и умышленное повреждение имущества совершенно не отображает масштаба случившегося».

«Подробности» знову піарять Сергія Капліна: «В крупной взятке подозревает Арсения Яценюка Генпрокуратура. По сведениям нардепа Сергея Каплина, в бытность премьером Яценюк получил три миллиона долларов за назначение на должность руководителя корпорации радиовещания и телевидения Владимира Ищука. Сегодня нардепа вызвали на допрос в ГПУ в качестве свидетеля по этому делу». Капліна «Інтер» титрує вже не як лідера «Партії простих людей», а як лідера «Соціально-демократичної партії» (ну, звісно, і не як члена фракції БПП, що було б логічно, якби не потреби піару).

Наступний сюжет — теж атака на «Народний фронт»: «От декларации не уйдешь. Антикоррупционный комитет Верховной Рады не поддержит правки закона об электронном декларировании от нардепа из "Народного фронта" Татьяны Донец. Об этом на своей странице в Фейсбуке заявил член профильного комитета Юрий Деревянко. Нардеп считает, что инициатива коллеги-фронтовика нивелирует суть е-декларирования и является очередной попыткой старой системы не меняться. Напомню, депутат от "Народного фронта" Донец предлагает изменить законопроект, а эти правки предусматривают возможность переписать машины и квартиры чиновников на членов семьи и дальних родственников, которых не проверяют. Самостоятельное внесение данных об имуществе также необязательно, если они есть в реестрах…».

«Україна» піарить Ляшка в новині про те, що Порошенко підписав закон, який збільшує податок на експорт металолому. Нагадаю, це рішення лобіювали в ефірі «України» близькі до Ахметова експерти і Олег Ляшко: «Один из авторов законопроекта — лидер Радикальной партии Олег Ляшко — считает, что увеличение налога на экспорт поможет улучшить экономическую ситуацию в стране».

ICTV піарить главу держави: «Президент нині з робочим візитом у Дніпрі. Глава держави сподівається на безвізовий режим вже в жовтні і позитивне рішення Міжнародного валютного фонду щодо наступного траншу кредиту вже завтра. Ну а сьогодні з рук Петра Порошенка двадцять чотири дніпровських військових отримали ключі від нового житла. Серед них двадцять один учасник антитерористичної операції».

Те ж розповів «Інтер», а «Україна» пропіарила Порошенка ще більше: «А рабочий визит в Днепро Петр Порошенко продолжает с детьми. На открытии нового садика “Дивосвит”. Это дошкольное заведение построили, не потратив и копейки с госбюджета, заявляет Президент. Все благодаря децентрализации». Так само зробив і «5 канал».

«Голий» факт без піару дав «112»: «129 мільярдів гривень може сягнути оборонний бюджет України на наступний рік. Про це заявив Президент Петро Порошенко під час свого візиту на Дніпропетровщину». Так само повівся й СТБ.

«Факти» ICTV не оминули увагою і прем’єра Володимира Гройсмана: «Глава уряду Володимир Гройсман зустрівся сьогодні з підприємцями, які постраждали від свавілля податківців. Це вже друга подібна зустріч, перша відбулася два місяці тому. Прем'єр запевнив, що уряд не дозволить фіскалам і митникам знущатися над бізнесом. Останні теж були присутні на зібранні». Те саме зробили й «Подробности» («Інтер») та «События» каналу «Україна», які в цьому ж випуску подали ще один піар голови уряду: «Экономика, инфраструктура и оборонная сфера. Три направления, на которых Украина делает ставку в сотрудничестве с Польшей. Об этом заявил премьер Гройсман на встрече с министром иностранных дел Витольдом Ващековским. "Украино-польские отношения, — сказал Гройсман, — имеют стратегическое значение и их нужно укреплять"».

«Україна» також традиційно розповідає про Гумштаб Ахметова, і піарить компанію Ахметова «ДТЕК»: «В домах украинцев этой зимой будет тепло и свет, обещают энергетики. […] Компания ДТЭК планирует до конца года увеличить добычу собственного угля на 3,5 миллиона тонн. Кроме того, для обеспечения бесперебойной работы станций в осенне-зимний период, энергетики увеличивают инвестиции в добычу угля и уже заключили два долгосрочных контракта на закупку топлива». Такий же сюжет про «ДТЕК» вийшов наступного дня на ICTV.

На «1+1» — прихована реклама «Приватбанку»: «Гроші на апарат зібрали клієнти "Приватбанку", вони підтримують запропоновані банком благодійні програми, перераховують гроші, і самі зазначають на що ці кошти витрачати».

14 вересня, середа

Бюджет-2017

«Глава уряду випромінював сьогодні стриманий оптимізм», — починають свій матеріал про бюджет країни наступного року «Факти». — «Якщо заперечень не буде, то уже протягом наступного року поступово вчителям та лікарям піднімуть зарплату на 2030 %».

«Майже вісім тисяч гривень зарплатні з бюджету отримуватиме український вчитель під кінець наступного року. Прем’єр Гройсман запевняє: економічні прогнози настільки оптимістичні, що у державний кошторис на наступний рік закладене значне, утім, поступове збільшення зарплат бюджетникам», — святкує іще не прийнятий бюджет «Час новин» на 5-му.На вчителях та лікарях закцентували свою увагу «ТСН», «События».

Святкував і «UA: Перший», переповівши цифри, наведені главою уряду: «Пріоритети бюджету, за словами Гройсмана, це безпека і оборона — на це передбачили п’ять відсотків ВВП або 120 мільярдів гривень — на сім більше, ніж торік, також українські дороги — до 40 мільярдів, і буде створено окремий дорожній фонд; і на аграрний сектор обіцяють дати п’ять з половиною мільярдів — це майже на 90% більше, ніж торік. Окрім того, серед пріоритетів енергоефективність, децентралізація, освіта і охорона здоров’я, сказав прем’єр, зокрема лікарям і вчителям мають збільшити зарплати».

Як бачимо, журналісти без жодних перевірок і докорів сумління ретранслювали меседжі Гройсмана, створивши враження серед аудиторії, що Україна процвітає. Хоча це не зовсім так. Українська служба ВВС опитала експертів щодо бюджету-2017, і їхні прогнози далекі від радощів телеканалів:

«В уряді розраховують на пришвидшення реформ у 2017-му. Звідси і очікування, що економіка зросте на 3 %. Олег Устенко називає такі розрахунки "дивними", особливо, якщо враховувати, що джерел стимулювання економічного зростання, крім інфляційних, не так вже й багато, а країна і надалі веде бойові дії на сході».

Віктор Суслов: «Уряд намагається посунути акценти податкової політики до непрямих методів оподаткування. Але це також податки, які лягають на населення. Євросоюз "підтягує" наші акцизи на цигарки і алкоголь, щоб нарешті поставити якийсь бар'єр на шляху контрабанди. Їх можна зрозуміти, але для нас це дійсно може вилитися у бюджетні втрати».

Не надто оптимістичною щодо бюджету 2017 була й «Економічна правда»: «Министр финансов уверяет: повышение налогов не планируется. По его словам, сейчас на этапе доработки в министерстве находится законопроект поправок, которые касаются исключительно администрирования. Однако в распоряжении ЭП оказались расчеты, которые говорят о возможности обратного. Минфин просчитывает повышение налогов. Основные изменения коснутся акцизов и НДС. Безусловно, наличие этих расчетов не означает, что решение уже принято, и акцизы точно будут повышены. Пока просчитываются различные варианты того, как можно сбалансировать бюджет. Тем не менее, гарантий, что повышения не будет, тоже нет. Более того, как сообщили ЭП представители рынка, министерство настроено довольно серьезно и уже приступило к обсуждению своих планов с бизнесом».

«Подробности», окрім акцентів на обороні та вчителях з лікарями, подали в ефір неприкритий піар «Опоблоку»: «О предстоящем транше Международного валютного фонда в государственном бюджете говорили сегодня народные депутаты. "Оппозиционный блок" настаивает: процесс рассмотрения сметы должен быть прозрачным и публичным и следует, как минимум, отказаться от практики принятия документа под новый год, говорит лидер политической силы Юрий Бойко. Политик уверен, в таком случае депутаты попросту не успевают изучить все цифры. Также Бойко заявил: фракция "Оппозиционного блока" не будет голосовать за проект бюджета, который снижает социальные стандарты и уровень жизни граждан страны».

І ще один матеріал у випуску — теж проопозиційний, спрямований, як не дивно, на підтримку російських книжок в Україні: «Имитация бурной деятельности, очередной распил бюджета. Оппозиционный блок выступил против законопроекта о цензуре привоза книг в Украину. Заявление опубликовано на официальном сайте. Любую книгу можно прочитать в режиме онлайн и санкционные меры в отношения российской книжной продукции на границе — это совершенно бессмысленная деятельность, — считают оппозиционеры и требуют от власти отказаться от планов по введению книжной цензуры».

«Інтер» продовжує атакувати «Народний фронт»: «Скандальные правки от нардепа из "Народного фронта" Татьяны Донец в закон о системе е-декларирования профильный комитет будет изучать месяц. Это требует процедура, однако глава антикоррупционного комитета уверяет: будет рекомендовать отклонить документ. […] Напомню, на прошлой неделе нардеп-фронтовик Донец зарегистрировала законопроект, в котором предлагает не публиковать саму декларацию чиновников, а только информацию о её наличии и общем доходе за год. Так же правки предусматривают возможность переписать квартиры и машины чиновников на членов семьи, а те могут не предоставлять информацию».

У цьому ж випуску — атака на Арсена Авакова. Юрій Луценко заявив, що відкриває кримінальну справу проти голови МВС, оскільки отримує щодня десятки звернень проти Авакова. Останній — від Центру протидії корупції: «Это и стало толчком для начала уголовного производства. По какому факту? Антикоррупционеры говорят, из-за истории с земельными махинациями в пользу Авакова».

Далі ми бачимо експертний коментар юриста Центру протидії корупції Олени Щербан: «В Харківській області за часів, коли ще пан Аваков був головою адміністрації обласної, і потім ті махінації продовжилися, коли він вже став міністром внутрішніх справ. Аваков отримав з численними порушеннями, що підтверджується реєстром досудових розслідувань, 18 гектарів землі в Дергачівському районі. В 2010 році цю землю прокуратура в нього відсудила. Але, коли він уже став міністром внутрішніх справ, він вирішив знову собі її повернути і через суди дивним чином було прийнято рішення на його користь».

Однак потім «експертність» матеріалу вивітрюється. Спершу автор сюжету посилається на неназвані медіа: «В СМИ всплыли и другие не менее скандальные истории, связанные с министром внутренних дел: это и бизнес Авакова с лоббистами его интересов — нардепами "Народного фронта", а, главное, скандальная история о рюкзаках для АТО, в которой замешан не только министр, но и члены его семьи». Звісно, відповіді Авакова на обвинувачення немає. Далі журналіст каже, що «прес-секретарь Юрия Луценка Лариса Сарган сообщила: прокуроры проверили заявления Центра противодействия коррупции, подтверждений не нашли, а, значит, уголовное производство против Авакова будет закрыто». Коментарів незалежних експертів немає, є лише думка політкоментаторів, близьких до «Опоблоку»:

1) Руслана Бортника: «Против представителей "Народного фронта" и окружения Авакова возбуждена целая плеяда, ожерелье с действительно резонансных уголовных дел: это дело против первого заместителя Авакова, в своё время, Чеботаря, по песку; это дело по Катовицкому — выведение денег с Украины; это дело рюкзаков Авакова; дела в отношении Арсения Петровича Яценюка, они замороженные. Это демонстрация того, что идёт серьёзная очень подковёрная борьба»;

2) Володимира Фесенка: «Причастность Авакова к атаке на "Интер" и через действия "Азова" к атаке на "Киевгорстрой" — всё это вызвало, мягко говоря, не очень хороший резонанс, особенно эта история с "Интером". В том числе это вызвало критическую реакцию со стороны наших международных партнёров. Аваков сильно переиграл и это вызвало большое раздражение. И поэтому ему решили, видимо, послать сигналы. Луценко открыл некое медийное дело против Авакова, которе сегодня же и было закрито»;

3) Володимира Золотарьова: «Это принуждение господина Авакова к политическому торгу, к примерному политическому поведению, поскольку его амбиции, аппетиты они раздражают. Скорее всего он не попадёт на скамью подсудимых по вот этому злополучному делу о злополучных рюкзаках для Нацгвардии. А вот то, что отношения будут приобретать всё более конфликтный характер в этом политическом кортеле, какое представляет нынешняя власть, это совершенно очевидно».

Наступний матеріал «Інтера» по темі — ще один удар у бік «фронтовиків»: «Напомню, в начале сентября нардеп Сергей Каплин опубликовал на своей странице в Фейсбук документ, в котором указаны факты незаконного обогащения высокопоставленного сподвижника министра Авакова на 20 миллионов гривен, и потребовал от генпрокуратуры немедленно раскрыть детали якобы "спрятанного под сукно" расследования. Сам же Чеботарь — фигурант многих громких скандалов, послеувольнения весной прошлого года бежал из Украины». І знову тут ми бачимо коментар Капліна.

І знову в ефірі «Інтера» з'являється нібито аналітика від Центру соцдосліджень «Софія». Тут варто сказати, що керівником центру є Андрій Єрмолаєв, близький до «Опоблоку»: «"София" задалась вопросом: какие бы партии прошли в парламент, если бы выборы состоялись в ближайшее воскресенье. Вот итоги августовского опроса. Лидер рейтинга — “Опозиционный блок”. За него отдали бы свои голоса более 13 % опрошенных. На втором месте — 12,5 % — Блок Петра Порошенко. За ним — всеукраинское объединение "Батькивщина" — почти 12% голосов. Так же пятипроцентный барьер преодолели бы Радикальная пакртия Ляшко, объединение “Самопомич” и партия “Хвыля”, при условии, если ее возглавит Михаэль Саакашвили». Наступного дня такий матеріал вийшов в ефірі «України».

«Факти» тим часом піарять Аграрну партію: «Зупинити зростання цін на харчі можливо, для цього потрібно повернутися до системи оподаткування, що діяла до 2015 року, — про це заявляє голова Аграрної партії України Віталій Скоцик під час круглого столу, присвяченого оподаткуванню аграрного сектору. За словами політика, за два останні роки податкове навантаження на один гектар землі в обробітку зросло аж в 41 раз, тож стрибнула собівартість продукції. Якщо не спинити податкового тиску, молоко вже невдовзі коштуватиме 18 гривень за літр, ну а кілограм свинини та яловичини знову подорожчає на 815 гривень».

Підозрілим вийшов матеріал «Фактів» про фестиваль у Дніпрі. Надто вже тут розхвалили міську владу: «Цими вихідними у Дніпрі масштабне технічне дійство — перший міський фестиваль науки, техніки та сучасних технологій Interpipe TechFest. Захід підтримала міська влада, яка за останній рік активно впроваджує інновації».

«Україна» не забуває про Гумштаб Ахметова.

15 вересня, четвер

Бюджет-2017. Вдалий експертний матеріал зробив «UA: Перший» цього дня й показав, що з бюджетом у нас не все так гладко, як малював голова уряду. Наприклад, про те, що «дефіцит Пенсійного фонду будуть закладати десь 145 мільярдів гривень. Це більше ніж освіта, наука, медицина разом. Передбачається збільшення пенсійного віку і більш жорсткі законодавчі вимоги для виходу на пенсію і отримання хоч мінімальної пенсії», «Водночас у бюджеті на наступний рік передбачено збільшення зарплати вчителям та лікарям на 30 %. Однак без комплексної реформи належного результату не буде, кажуть у Центрі економічної стратегії». Жирну крапку поставив експерт Юрій Ганущак: «Ми маємо найбільші видатки, у нас це обслуговування боргу. 95 мільярдів, щоб ви розуміли, на оборону, оборонне відомство має 55 мільярдів і освіта плюс охорона здоров’я разом взяті теж менше ніж 95 і це стало коростою, навіть раковою пухлиною, з кожним роком воно росте і воно з‘їдає бюджет».

А ось СТБ й далі радів бюджету й показував його плюси: «Кошторис, за оцінками урядовців, буде більшим, за попередній, на 17 %, складе понад 876 мільярдів гривень. Разом із тим, Кабмін сподівається на 3-відсоткове зростання української економіки 2017-го і зниження інфляції до 8-ми відсотків. За підсумками цього року її очікують на рівні 14 %».

Тим часом «Подробиці» вкотре піарять «Опоблок»: «Активизацию "нормандского формата" ждут и в Опозиционном блоке. Политики готовы поддержать реализацию пакета предложений Штайнмайера-Эро. Об этом говорится в сообщении на сайте политсилы».

Знову не обійшлося й без піару Сергія Капліна. Цього разу він «засвітився» в сюжеті про робітників суднобудівельного заводу Миколаєва, які вимагають виплатити борги по зарплаті: «Рабочие утверждают, новое руководство специально заганяет предприятие в банкротство. Сейчас завод обесточен за долги и не один из заказов на ремонт военных кораблей не выполнен. Люди много раз пикетировали местные власти, но всё бесполезно.Мало того, после акций протеста, всех участников под разными предлогами, просто увольняют. Сегодня с рабочими встретился нардеп Сергей Каплин, вместе составили план, как повлиять на руководство Укроборонпрома, которому принадлежит завод. Для начала перекроют трассу Николаев-Одесса».

Наприкінці випуску є ще й піар директора Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» і близького до «Опоблоку» політкоментатора Андрія Єрмолаєва. Він фігурує в короткій новині про те, як у Вашингтоні проходить виставка українського художника Віктора Федоренка про трансформацію України. При чому коментар абсолютно неконкретний і беззмістовний:

«Андрей Ермолаев, директор Института стратегических исследований "Новая Украина": Протягом двадцяти років займаюсь вивченням оцієї людини, перехідної, транзитивної, транзитної людини, яка цікава нам. Культурні митці стають ну як особисто авангардом, який допомагає і людству і кожній конкретній спільноті, розв'язувати і пізнавати свої проблеми. І це виявляє ту саму нову реальність світу, коли насправді, інтелектуал і митець можуть впливати на історичний процес не менше, а можливо й більшою мірою, ніж найбільші і найвпливовіші політики»

У сюжеті «України» про виділені кошти від МВФ недоречно з'являється коментар Бориса Колесникова з «Опоблоку»: «Никто в мире взаймы не даёт, то есть публичные институции, облигации не продаются, внешние займы не даются, а остался только МВФ. Если МВФ занимает деньги, значит, в стране очень большие проблемы».

«ТСН» у матеріалі про проблему львівського сміття піарить Ігоря Зінкевича з партії «Укроп»:

«Ігор Зінкевич, депутат міської ради, фракція "Укроп": Гаразд, три роки і я вам дам сміттєпереробний завод. Ну, ми всі прекрасно розумієм, але це якась…, в певному розумінні, людей громади міста, громади Грибович, Малехів у нас її немає. Ми не знаємо який проект, ми не розумієм, про що ідеться, для чого воно робиться, хто це виконує і хто за це буде відповідати».

«Україна» вкотре розповіла про Гумштаб Ахметова.

Також «1+1» знову атакує «Інтер»: «Служба безпеки України досі не порушила жодного впровадження щодо громадянина Росії Ігоря Шувалова, який є куратором інформаційної політики телеканалу "Інтер". Про це депутатам від фракції "Народний фронт" заявив заступник очільника СБУ Михайло Глуговський. На десятий день після свого офіційного звернення нардепи відвідали Службу безпеки, але там їм заявили — кримінальне впровадження порушене лише щодо екс-голови новинної служби "Інтера" Марії Столярової. Її з України видворили. Крім того, в листуванні Столярової фігурує ще кілька народних депутатів і їх, як з'ясувалося, СБУ не допитала навіть як свідків».

Позиція «фронтовиків» є, а відповіді СБУ та «Інтера» — немає. Як і незалежної експертної оцінки.

16 вересня, п’ятниця

«Інтер» знову говорить про підпал. Журналісти оприлюднили сюжет, у якому спробували упізнати людей, які були всередині та ззовні «НІСу» в день підпалу: «Вторая видеонаходка ещё интереснее. На ней очень даже установленные лица. Именно их депутаты в своём расследовании называли исполнителями нападения на “Интер”. “Мы показывали кадры, где экс-советник Авакова Илья Кива в момент атаки на нашу студию находится на месте происшествия. Его зафиксировали на видео журналисты — он раздаёт приказы стоящим рядом людям в форме. Рядом — активисты Братства — Середюк и Чёрный”». Що означає «роздає накази» і звідки цю інформацію взяли журналісти — невідомо. Можливо, поліція, навпаки, намагалася домовитись про припинення акції. Цього ми не знаємо: «Напомню, в расследовании депутатов Верховной Рады непосредственным организатором поджога называют министра Авакова, а исполнителями — Илью Киву, Копишинского и Мизеру», — каже журналістка наприкінці. Хто називає? Які докази? Ці питання «Інтер» не бере до уваги.

Є в ефірі «Подробностей» і піар Дмитра Добродомова: «Свидетельсткие показания столичной полиции сегодня давал нардеп Дмитрий Добродомов. Он пытается помочь полиции найти знаменитый золотой батон из Межигорья, а так же другие ценности, пропавшие из дома беглого Януковича. Однако сами полицейские, по мнению нардепа, не особо хотят такой помощи. Добродомов подозревает их в бездействии. Напомню: в Межигорье после бегства Януковича были обнаружены ценности, предположительная стоимость которых несколько миллионов гривен. Однако на следующий день они исчезли. Возбужденные дела были закрыты и возобновлены только после обращения Добродомова».

«Україна» знову розповіла про Гумштаб Ахметова

17 вересня, субота

«Україна» в матеріалі про YES пропіарила компанію Ахметова «Метінвест»: «Одним из примеров эффективных примеров изменений, премьер считает поданный в парламент в конституционные сроки проект бюджета. Специальным партнером саммита Ялтинской экономической стратегии в этом году выступила группа “Метинвест”. Объяснение простое, европейский вектор бизнес избрал гораздо раньше политиков».

А в наступному сюжеті про обробку лісу недоречно подала коментар Бориса Колесникова, одного з лідерів «Опоблоку»: «Это предприятие перерабатывает, грубо говоря, 1517 % украинского экспорта. Вместо того, чтобы мы продавали кругляк, здесь выпускают готовую продукцию. То есть ещё шесть-семь таких заводов и Украина может полностью отказаться от экспорта сырья и поставлять только готовую продукцию на экспорт и качественное сырьё для производства домов внутри страны».

Не забув канал розповісти і про Гумштаб Ахметова.

ВИСНОВКИ

Впродовж тижня медіа обговорювали проект бюджету на 2017 рік: раділи можливому підвищенню зарплат учителям та медикам, але мовчали про можливе підвищення акцизів. Говорили про зростання економіки на 3 %, хоча експерти в коментарях інтернет-виданням цю цифру ставили під сумнів тощо.

Неможливо не помітити й чергової активізації атаки «Подробностей» на Авакова й «Народний фронт». Практично щодня в ефірі «Інтера» виходив один, а то й три матеріали проти цієї політсили.

Загалом упродовж тижня ми нарахували 43 матеріали з ознаками замовності. Найбільшим порушником був «Інтер» (19), за ним — «Україна» (15), ICTV та «1+1» видали в ефір по чотири підозрілі сюжети, 5 канал — один. Новини «UA: Першого», СТБ та каналу «112» залишилися чистими.

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот «Вікна-новини» СТБ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2044
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду