Засліпило. Моніторинг теленовин за 4–9 квітня 2016 року

Засліпило. Моніторинг теленовин за 4–9 квітня 2016 року

17 Квітня 2016
2662

Засліпило. Моніторинг теленовин за 4–9 квітня 2016 року

2662
Скандал довкола #panamapapers показав: українські новинарі настільки довіряють Президенту Порошенку, що не намагалися глибоко розібратися в такій резонансній справі.
Засліпило. Моніторинг теленовин за 4–9 квітня 2016 року
Засліпило. Моніторинг теленовин за 4–9 квітня 2016 року

Скандал довкола #panamapapersпоказав: українські журналісти настільки довіряють Президенту Порошенку, що не сумніваються в непереконливих поясненнях його юристів, не ставлять додаткових запитань і не намагаються глянути глибше на таку резонансну справу. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», 5-го каналу впродовж 4–9 квітня 2016 року.

4 квітня, понеділок

Напередодні, в неділю, мережу підірвав хештег #panamapapers. Цього дня Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) та Центр із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) опублікували розслідування про офшори, пов'язані з панамським реєстратором Mossack Fonseca. Серед гучних українських імен — Президент України Петро Порошенко, голова НБУ Валерія Гонтарєва і мер Одеси Геннадій Труханов. Загалом над розслідуванням працювали близько чотирьох сотень журналістів із 78 країн світу. В рамках OCCRP працювали й українські журналісти Влад Лавров та Анна Бабінець, які є авторами розслідування стосовно офшору Петра Порошенка в рамках вищеозначеного проекту. А також авторами сюжету на цю ж тему в програмі «Слідство.Інфо», яка теж вийшла в ефір 3 квітня на трьох українських телеканалах — «UA: Першому», «24» та «Громадському ТБ». В цій же програмі вийшов і сюжет Дмитра Гнапа про Труханова.

Про цю роботу журналістів уже писали багато авторів «Детектора медіа», тож ми зупинимося на тому, як це розслідування висвітлювали центральні українські телеканали.

«1+1» балансує між коментарем юриста, який стверджує, що Порошенко не порушив жодного закону, й позицією одного з авторів розслідування про Президента — Дмитра Гнапа. Так само кореспонденти дотрималися балансу щодо Гонтарєвої і Труханова.

5 канал вирішив спокійно нейтральним голосом «пробігтися» по новині, додавши коментар Порошенка як вичерпне пояснення: «Голова держави вже заявив, що після вступу на посаду відійшов від управління своїми активами, тож усі пояснення нададуть юридичні та консалтингові компанії, які відтоді керують його бізнесом. У компанії "Авелум", що є юридичним радником Порошенка, наголошують, що усі операції щодо передання частки Президента у корпорацію "Рошен" законні і були проведені для продажу бізнесу, а згодом передачу в так званий "сліпий траст"».Те саме зробили «Інтер» та ICTV.

Дуже дивно «Подробности» подали офшори Труханова та його російський паспорт. Журналісти ані слова не сказали про те, що прізвище Труханова фігурувало в #panamapapers і сюжеті «Слідства.Інфо». Натомість вони намагалися знівелювати цю новину, приписавши її допису в Фейсбуку: «С неожиданным разоблачением выступил сегодня заместитель председателя Одесской обладминистрации — Саша Боровик. На своей странице в Фейсбуке он написал, что в горсовете Одессы 29 депутатов и сам мэр — граждане России. Сообщили ему об этом некие патриотически настроенные сотрудники СБУ на условиях конфиденциальности. Боровик попросил президента Украины взять ситуацию под свой контроль, а Службу безопасности — проверить эти сведения. В СБУ уже отреагировали — проверкой занимаются».Натомість СТБ розповіло про російське громадянство Труханова та його офшорні компанії детально і з посиланням на міжнародних розслідувачів.

Найбільше «виділилася» в офшорному скандалі «Україна». Тут не пояснили чітко деталей документів, зате пропіарили лідера Радикальної партії Олега Ляшка: «Скликання позачергового засідання Верховної Ради, друге — створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради по початку процедури імпічменту Президента України, четверте — розслідування, реального розслідування фактів корупції, які містяться в діях Президента», — виголошував Ляшко. А на додачу до Ляшка канал додав ще й конспірологію: «Панамский скандал — дело рук западных спецслужб, уверены политологи».

Найкраще тему подав «UA: Перший»: тут були й коментарі юристів, які сказали, що Президент не порушив закону, однак зуміли пояснити політичний підтекст викриття офшорної компанії Порошенка: «Якщо мова йде про президентів, про прем'єрів, про керівників різних політичних сил, то тут є особливий ступінь прискіпливої уваги. І уявити собі те, що в будь-якій цивілізованій країні президент країни або прем'єр в праві публічно стати засновником компанії, яку він зареєструє на офшорній юрисдикції в іншій країні, неможливо». Наприкінці сюжету журналіст робить логічний висновок: «За словами експертів, втрати із офшорними фірмами Порошенка, швидше за все, будуть іміджевими — як для нього особисто, так для країни в цілому».

«Інтер» тим часом продовжує піарити «Опоблок». Цього разу опозиціонери вкотре коментують перейменування Кіровограда: «Самое главное — чтобы название города определили сами жители города Кировограда — какое имя они хотят городу. Для этого мы предложили определенную "дорожную карту" она состоит из 5 пунктов, но самый главный пункт это создать условный консорциум из ведущих социологических компаний киевских, чтобы они провели исследование в городе, на каком названии настаивают или хотят большинство кировоградцев, это самое главное», — казав нардеп Сергій Ларін.

На «1+1» — корпоративна реклама компанії Ігоря Коломойського «МАУ»: «Пасажири зараз, я можу сказати, досить спокійні всі. Ідуть на зустріч. Ми стараємося, щоб цей настрій був завжди хороший на борту», — розповіла бортпровідниця авіакомпанії «МАУ» Катерина Свідерко.

«ТСН» («1+1») також не гребує узагальненнями для більшого драматизму ситуації в сюжеті про те, як мама отруїла двох маленьких синів і сама намагалася покінчити життя самогубством: «Те, що тут сталося, приголомшило усю Верховину» (журналістка опитала всіх мешканців Верховини?!).

«Україна» продовжує розповідати про Гумштаб Ахметова.

5 квітня, вівторок

Цього дня журналісти «Інтера» уже серйозно заговорили про російське громадянство Геннадія Труханова: «Весна 2004 года, выборы одесского мэра. Борьба не столько кандидатов, как компроматов. Тогда Геннадий Труханов впервые вынужден был отбиваться от оппонентов: дескать, нет у него российского паспорта. Журналисты проекта "Слідство. Інфо" обнародовали документы о том, что Труханов якобы учредил оффшорные компании на Виргинских островах, чтобы не платить налоги в украинскую казну. А бизнес, между тем, серьезный — продажа земли, ремонт дорог и строительство элитного жилья. Особое внимание уделено гражданству одесского мэра».

«Подробности» пропіарили Президента: «Петр Порошенко сегодня утром прибыл в Японию. Официальный визит по приглашению премьер-министра Синдзо Абэ продлится два дня. Запланированы встречи с руководителями обеих палат парламента и другими высокопоставленными чиновниками».Те саме зробили й «События».

5 канал теж закцентував на Порошенку, однак з іншої теми: «Україна незмінно буде підтримувати суверенітет та територіальну цілісність Азербайджану. Про це Петро Порошенко заявив під час телефонної розмови із азербайджанським колегою Ільхамом Алієвим».

Також «Інтер» укотре недоцільно закцентував на опозиції, яка зустрілася з делегацією парламенту Великобританії: «За рішенням конфлікту на сході повинні бути проведені вибори на цих територіях згідно з українським законодавством. Це повністю збігається з позицією європейських парламентаріїв і британських теж. В умовах втрати довіри до парламенту, уряду, яка сьогодні є в суспільстві, ми не маємо іншого виходу, ніж проведення позачергових парламентських виборів, обрання нового парламенту, формування нової коаліції і на базі цього — формування нового уряду», — вкотре на каналі транслював свої меседжі керівник «Опоблоку» Юрій Бойко.

Ідентичний сюжет вийшов і на «Україні».

«Факти» ICTV пропіарили Олега Ляшка, який, у свою чергу, відстоює інтереси Ріната Ахметова: «Лідер Радикальної партії сьогодні підтримав українських металургів. На зустрічі з колективом "Запоріжсталі" він заявив: збільшення мита на експорт брухту та зменшення ставки на його імпорт суттєво може змінити ситуацію на металургійному ринку країни».

Аналогічний матеріал вийшов і на «Україні».

Також «Факти» подали в ефір корпоративну рекламу МАУ: «Відтепер літати до Венеції стане простіше. Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" відкрила туди прямий рейс».

А «Україна» піарить Віталія Кличка в сюжеті про те, як у столиці з'явилася зупинка громадського транспорту, що допомагає зарядити мобільні телефони й скористатися мобільним інтернетом: «Якщо нікого не буде на зупинці, вона буде економити електроенергію, вона буде виключатися. Тобто мінімально буде підсвічуватися. Коли люди підходять, вона видає всю інформацію, що стосується підходу транспорту», — хвалився київський мер.

Незрозуміло прозвучали слова кореспондента СТБ Дмитра Литвиненка, який поїхав висвітлювати референдум у Голландії: «У мене в руках свіжий випуск газети нрзб,найбільш популярна тут газета, 250 тисяч примірників щодня. Ось сьогодні, думаю, впізнаєте — Петро Порошенко, наш президент на обкладинці. Я не знаю голландської, думаю, не помилюся: "Панамські папери плюс Порошенко дорівнює ні шостого квітня?"». Тобто це лише його припущення, категоричні щодо голландців і їхнього ставлення до України?

«Факти» знову посилаються на українську розвідку, яка чомусь, будучи секретною службою, повідомляє плани бойовиків: «Наша розвідка з'ясувала, що бандити отримали від своїх кураторів з Кремля майже 200 мін калібру 120 та 82 міліметри. Планують їх випустити по позиціях Збройних сил України та мирних жителях». Те саме робить 5 канал: «Теракту запобігли на залізничній станції Ізюм, що на Харківщині, — повідомляють про таке в СБУ».

«Україна» вкотре розповіла про Гумштаб Ахметова.

Офшорний скандал цього дня в центральних каналах не був у центрі уваги.

6 квітня, середа

«1+1» подав в ефір перший відеокоментар Порошенка щодо панамського скандалу: «Це зробили не для того, щоб зменшити податки, не таємно. Це абсолютно відкрито з'явилося в українських ЗМІ і було зареєстровано на моє ім'я. Ця компанія не відкривала банківського рахунку. Ця компанія не отримала жодної копійки з України. Єдина її мета було — прозоре відокремлення бізнесу українського Президента від будь-якого політичного впливу», — переконував гарант. Те саме зробили й інші центральні канали, які в новинах так і не заглибилися в офшорний скандал і не спробували вивести аналіз теми на значно вищий рівень.

«Інтер» видавав в ефір «президентський паркет» із Японії: «Говорил Президент о ситуации на Донбассе и аннексии Крыма. Рассказал про Надежду Савченко. Вспомнил и о децентрализации, реформах и одно из самых больших достижений новой полиции. Анонсировал либерализацию визового режима с Японией». Те саме зробила й «Україна».

Після мовчанки Порошенко пообіцяв і реформу, яка унеможливить використання офшорних рахунків в Україні, про що розповіли цього дня всі канали, крім «UA: Першого».

«Подробности» тим часом випустили великий сюжет про «великого благодійника» і лідера «Опоблоку» Юрія Бойка. Кореспонденти активно спекулювали на емоціях: «Валентина Николаевна до сих пор со слезами на глазах вспоминает те страшные дни. Прошло уже больше года, а последствия обстрелов у женщины дома в Попасной и сейчас сложно не заметить. Сегодня она решилась за помощью обратиться к благотворителям, которые занимались восстановлением соседнего, наиболее пострадавшего микрорайона города. Ей обещают помочь».

Впродовж матеріалу лідер «Опоблоку» постає й господарником: «Все перепишите, что вам надо, закрепят группу, мы дадим людей, они обойдут все квартиры», і співчутливим «батьком», який от-от заплаче: «Несмотря на сложности, не переживайте, мы будем с вами, мы никуда не денемся, сейчас мы посмотрим, расскажите, у кого что болит, чтобы мы могли составить картину и дальше за это время, два-три месяца еще у нас есть перед летом, закончить работы, которые остались». А наприкінці сюжету Бойко звинувачує владу в бездіяльності: «Вот эта вот часть работы, которую в принципе должно было делать государство, сделали предприятия региона, которые объединились, дали людей, дали материалы, дали денежные средства и в итоге, как минимум этот микрорайон, эти 12 домов восстановили и вернули людей к нормальной жизни».

«Факти» тим часом пропіарили Віталія Кличка. Повідомляють, що столична влада взяла на себе зобов'язання до 2020 року зменшити рівень смертності від ВІЛ / СНІДу, підписавши документ із міжнародною організацією. Але як саме це відбудеться, не вказано, є лише загальні фрази Кличка й Олени Пінчук: «На жаль, місто Київ ввійшло в перелік міст світу, найбільш уражених цією хворобою. За цими всіма даними, 32 тисячі людей з ВІЛ-інфекцією живуть в місті Києві. Лише тільки третина з них охоплена медичним спостереженням».

«Україна» традиційно розповідає про Гумштаб Ахметова.

7 квітня, четвер

«Інтер» використав тему референдуму в Голландії для піару «Опоблоку»: «Провалом действующей власти, а не поражением Украины называют результаты нидерландского референдума в "Оппозиционном блоке". Об этом говорится в заявлении политсилы. Там считают, что такие результаты — сигнал того, что нынешняя власть не справляется и пора на выборы».

Такий же матеріал вийшов на «Україні».

Також «Подробности» пропіарили Віталія Кличка: «Вопрос децентрализации поднимали сегодня и во Львове. Там мэры украинских городов и нардепы собрались на Форум местного самоуправления. Обсуждали, в частности, новый проект смарт-сити, так называемый умный город. Во Львове и Киеве проект уже внедрили. О преимуществах рассказывал Виталий Кличко. Говорил столичный мэр и о том, что местные власти всех городов должны объединиться, чтобы вместе лоббировать свои интересы в центральных органах власти».

«Подробности» вже традиційно акцентують на Федерації роботодавців, якою керує власник каналу Дмитро Фірташ: «В Федерации работодателей признают, что запуск новых предприятий для Украины — редкость. Одна из главных причин — инвесторы не только не хотят вкладывать деньги в развитие украинских предприятий, многие даже уходят. Изменить ситуацию можно. Украинские работодатели подготовили План модернизации страны. Если власти его примут и вместе с бизнесменами проведут реформы, то за десять лет Украина сможет привлечь около 300 миллиардов долларов. Возможно, тогда и фермеры не будут гоняться за иностранной техникой, а больше станут доверять украинской — качественной и более дешевой».

«Україна» не обійшлася без двох матеріалів в честь Гумштабу Ахметова.

8 квітня, п’ятниця

На «Інтері» — корпоративна реклама компанії Дмитра Фірташа: «За три года Group Df Дмитрия Фирташа вложила 110 млн долларов в крупные инвестиционные проекты на предприятии, — хвалився директор ТзОВ “Запорізький титано-магнітний комбінат” Володимир Сивака. — Один из них вывод комбината на рынок авиакосмической продукции. Провели специальную международную сертификацию, которая дает право поставлять нашу губку для предприятий аэрокосмического машиностроения».

«Україна» присвятила великий репортаж акції Олега Ляшка, який привів фермерів із худобою до Верховної Ради: «Ті, хто приїжджає скуповує молоко, вони фактично монополісти. І вони фактично зловживають своїм монопольним становищем, ставлять умови — або по 3 гривні, або взагалі не купимо. А де та баба в селі кому продасть молоко», — обурювався нардеп, який ще й поцілував корову.

Не забув канал і про Гумштаб Ахметова.

9 квітня, субота

«Інтер» продовжує піарити «Опоблок»: «Фракция "Оппозиционного блока" обратилась к дипломатическим представительствам стран "Большой семерки" с просьбой содействовать расследованию трагедии 2 мая в Одессе».

На «1+1» — корпоративна реклама «Приватбанку»: «Традиційний всеукраїнський суботник за ініціативи “ПриватБанку” відбувся сьогодні по всій країні».

«Інтер» неправильно використовує термінологію щодо Другої світової війни: «В Одессе стартовали мероприятия, посвященные 72 годовщине освобождения города от немецко-фашистских захватчиков. Напомним, победу советские войска одержали здесь 10 апреля в 1944 году. Сегодня в честь праздника тысячи людей приняли участие в марафоне и велопробеге под названием "Одесская Сотка"».Фашисти — неправильний термін, коректно говорити про нацистів. Весь сюжет нагадує президентські спічі Віктора Януковича до 9 травня: «знаменные дни», «праздник». В цьому ж матеріалі пропіарили «Опоблок»: «Началось состязание с возложения цветов к Памятнику Неизвестному матросу. В велогонке приняла участие и команда "Оппозиционного блока"».

ICTV продовжує піарити Володимира Гройсмана: «Для виведення України із нинішньої скрути насамперед потрібно залучили інвестиції, подолати безробіття та продовжити реформи — переконаний спікер ВР Володимир Гройсман. Про все не найімовірніший кандидат на посаду прем'єра написав у статті у "Дзеркалі тижня"».

«Україна» продовжує піарити Олега Ляшка, який лобіює інтереси Ахметова: «Запретить вывоз металлолома за границу предлагают народные депутаты, чтобы спасти отрасль. Сейчас на медкомбинате Ильича лома около двух тонн. Этого хватит на несколько дней работы предприятия. И такая ситуация на всех заводах, — уверяют металлурги. Должен помочь законопроект, который предусматривает увеличение экспортной пошлины на металлолом с 10 до 35 евро за тонну. Дескать, тогда вывозить вторсырье за границу станет не выгодно. И отечественные металлурги будут обеспечены постоянной работой». Експертом у темі виступає лідер Радикальної партії: «Площаді должні заповнені бути металоломом. Сьогодні вони пусті. Я сподіваюся, що ті закони, які ми зараз добиваємося прийняття в парламенті, наступного разу після їхнього прийняття, коли ми приїдемо, тут буде все забито металоломом», і гендиректор металургійного комбінату імені Ілліча (який належить Ахметову) Юрій Зінченко: «Мы верим в том, что все-таки законы будут приняты. Мы готовы на сегодня наращивать производство. Для того, чтобы это состоялось, нам нужна сегодня поддержка. Нам нужна поддержка государства, нам нужна поддержка парламента, нам нужна поддержка народных депутатов».

«ТСН» «1+1» продовжує без перевірки ретранслювати інформацію: «До Іловайська вчора зайшли два ешелони і один до Харцизька. Доставили чотири танки "Т-72", боєприпаси та 440 тонн дизельного пального. Кажуть, ворог теж зазнав серйозних втрат. Напередодні до донецького моргу доправили 9-х терористів та кадрових російських найманців. Ще близько 20 поранених до донецьких лікарень».

Таку ж інформацію передали 5 канал та «UA: Перший».

«Час новин» 5-го видав в ефір великий «паркет» про робочу поїздку голови СБУ Василя Грицака: «За два дні він вже відвідав місця, де 2014-го проводилися перші спецоперації. Ті місця, де загинули перші співробітники СБУ. Більше може розповісти моя колега Євгенія Подобна».

Такий же матеріал вийшов у «Подробностях» на «Інтері».

«Україна» не забуває про Гумштаб Ахметова — трьома (!) матеріалами.

ВИСНОВКИ

Скандал довкола офшорів Петра Порошенка показав неспроможність українських каналів говорити на серйозні теми. Журналісти жодного разу не поставили під сумнів не стільки юридичний, скільки етичний аспект офшорів Президента, не замислилися над геополітичними наслідками й репутаційними втратами країни через викриття його офшору. Тимчасом як у мережі загалом і в соцмережах зокрема журналісти й громадські діячі обговорювали, що такі дії Порошенка свідчать про те, що за два роки президентства він не зумів створити інвестиційного клімату в країні, водночас піклуючись про особистий бізнес, центральні канали мовчали, понабиравши води в роти.

Загалом упродовж тижня ми нарахували 34 матеріали з ознаками замовності. Найбільше на «Україні» (16), далі — «Інтер» (11), ICTV (4), «1+1» (2) та 5 канал (1).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду