В режимі очікування: моніторинг теленовин за 8–13 лютого 2016 року

В режимі очікування: моніторинг теленовин за 8–13 лютого 2016 року

21 Лютого 2016
3320

В режимі очікування: моніторинг теленовин за 8–13 лютого 2016 року

3320
Що більше криза в коаліції виходить назовні, то активніше на центральних телеканалах з’являється піар опозиційних політичних сил. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», 5-го каналу впродовж 8–13 лютого 2016 року.
В режимі очікування: моніторинг теленовин за 8–13 лютого 2016 року
В режимі очікування: моніторинг теленовин за 8–13 лютого 2016 року

8 лютого, понеділок

Епопея з Абромавичусом і Кононенком триває. Нардеп Сергій Лещенко оприлюднив листування міністра та Андрія Пасішника, якого нібито «сватали» в заступники Айвараса.

«1+1» у новині про це активно використав оціночні судження та пропіарив свого власника Ігоря Коломойського: «Ці реформи, а передусім боротьба із корупцією, звісно, не сподобалися газовим олігархам із "Волі народу". Саме на цьому етапі і знадобилася надійна людина у міністерстві — Андрій Пасішник. До слова, хто такий Пасішник, іще торік попереджав колишній очільник дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський. Охарактеризував його як злодія, якого свого часу вигнали з Кременчуцького нафтопереробного заводу за крадіжки бензину. Сьогодні уже надвечір виконавчий директор "Нафтогазу" Пасішник оприлюднив свій коментар до листування з міністром». Інші канали у висвітленні цієї новини залишилися нейтральними.

Не припиняє «ТСН» відстоювати інтереси Геннадія Корбана: «Геннадій Корбан потребує регулярного медичного обстеження. Про це сьогодні судді заявили лікарі, свідки сторони захисту. За словами кардіолога Тетяни Кіхтенко, з медичного погляду Корбану не мали права направляти до зали суду після стентування. Судді заслухали свідчення лікаря інституту Амосова Катерини Пукас, яка і констатувала задовільний стан політика після операції. Її свідчення долучила до справи прокуратура. А на засідання запросили захисники Корбана, бо той неодноразово заявляв — цього лікаря не знає. Сам Геннадій Корбан сьогодні скаржився на погане самопочуття». Далі ми бачимо коментар свідка з боку захисту й самого обвинуваченого. Коментаря зі сторони прокуратури немає. Натомість позицію обвинувачення ми бачимо на «Інтері», який дотримався балансу в новині.

Стандарти професії порушив канал «Україна» в матеріалі про Маріуполь. За «притягненим за вуха» подієвим приводом про те, що місто стало «одним із перших в Україні, кому передали функції державного архітектурно-будівного контролю», з’являється коментар міського голови Вадима Бойченка, близького до Ріната Ахметова: «Процессы, которые раньше были, они были долгими и мешали двигаться инфраструктурным проектам, в том числе и города Мариуполя, я думаю, теперь это уже в прошлом. То, что мы вместе с вами планируем сегодня делать, и в 2016–20172018-м — этот элемент децентрализации, я подчеркиваю, уверен, даст новый виток, и мы уменьшим и бюрократию, и уменьшим коррупцию».

А також традиційно випустив в ефір піар-сюжет про Гумштаб: «Выживают, как и большинство мирных жителей Донбасса, благодаря помощи Рината Ахметова».

«1+1» не оминув увагою «Буковель»: «“Артек-Буковель” прийматиме дітей тепер взимку».

9 лютого, вівторок

«Інтер» уже не перший тиждень критикує уряд словами політкоментаторів, близьких до «Опоблоку». З’явилися вони на каналі й цього дня:

«Андрей Золотарев, политолог: Если будет переформатировано правительство, по-моему, тут это никак не скажется на сотрудничестве с МВФом. Потому что явно в правительстве есть более-менее успешные министры, есть явные неудачники, пребывание которых, скажем так, не лучшим образом скажется на работе правительства и вообще доверия к власти. И никуда не исчез конфликт.

Виталий Бала, политолог: Трохи, м'яко кажучи, перебільшені заслуги персоналії, завдяки яким ніби надаються кредити Україні. Вони надаються Україні та Міжнародний валютний фонд зацікавлений, щоб вони були повернуті. Давайте не будемо забувати, що нам вже затримують надання чергового траншу від МВФ, а уряд у відставку не пішов».

Не припиняють «Подробности» відстежувати й діяльність опозиціонерів. Цього разу в ефір вийшло три таких матеріали:

  1. Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив: приватизація вугільних шахт в України наразі неможлива, оскільки підприємства погрузли в боргах, переповів ведучий. І одразу на екрані з’являється депутат від «Опоблоку» Юлій Іоффе: «Если будет продолжаться непрофессионализм такой, как сейчас, то сегодня осталось на территории Украины 35 шахт. Тридцать из них до конца года закроются, это я могу ответственно абсолютно сказать, если ничего не изменят в подходах. То, что происходит сегодня, идет на уничтожения реального сектора экономики. Меня сегодня очень разочаровали эти слушания и я думаю, что тот кризис который существует в парламенте в правительстве, он абсолютно обоснованный, потому что та политика и правящего большинства и создана вне правительства, привела вот к таким вот результатам». Можливості відповісти на закиди у профільного міністра не було, як не було й позиції незалежних експертів. На цю ж тему вийшов матеріал на «Україні». Однак там експертом виступив директор із комерційної діяльності ДТЕК (компанії, що належить Ахметову. — І. А.) Віталій Бутенко: «Проблемы угольной отрасли напрямую связаны с отсутствием спроса на электроэнергию, которую производит тепловая генерация, которая является основным потребителем. Решение этой проблемы упирается в то, чтобы повысить спрос. Одним из наиболее перспективных и быстрых способов повысить спрос — это способствовать экспорту украинской электроэнергии, сделать ее более конкурентной. Ее можно экспортировать, соответственно, будет потребность в украинском угле».
  2. «Не радужное настроение в предверии посевной и у селян. За два года работы правительство не только не реформировало агросектор, но даже ухудшило положение. Лидер "Оппозиционного блока" Юрий Бойко, выслушав фермера, подводит итог. По его данным, в прошлом году в стране поголовье крупного рогатого скота исчезало угрожающими темпами».
  3. Суд розглядає позов, у якому деякі переселенці вимагають скасувати перепустки між окупованими та неокупованими територіями. Ці суди постійно коментує Наталія Королевська. Не винятком став і цей: «Наше требование одно: паспорт гражданина Украины должен быть основным и главным пропуском для каждого украинца по всей территории нашей страны. Если они считают, что нужно вводить ограничение, пусть подготовят такой законопроект, мы его рассмотрим в парламенте».

5 канал беззмістовно пропіарив Олександра Турчинова: «Кремль робить все для дестабілізації ситуації не тільки в Україні, а й в усьому світі. Таке заявив секретар РНБО Олександр Турчинов під час зустрічі з делегацією міністерств закордонних справ Європейського Союзу», і Мінінформполітики: «Мініформполітики планує до кінця року встановити дві нові телевежі на сході, а третю почати будувати. Одна з них буде побудована на Луганщині, решті дві в Донецькій області. Планують, що нові потужності дадуть можливість подавати сигнал українських телеканалів на тимчасово окуповані території обох областей. Зараз в зоні АТО працює більш ніж сорок телепередавачів, що передають сигнал до захоплених міст».

У цьому ж випуску «Часу новин» недоречно з’явився коментар Порошенка в сюжеті про присягу НАБу: «Добро, я на цьому наголошую, повинно бути з кулаками. І силова складова аж ніяк не менш важлива за інші напрямки в діяльності бюро».

«Україна» традиційно хвалить Ахметова за роботу його Гумштабу

10 лютого, середа

«1+1» укотре відстежує справу Корбана, активно захищаючи його контекстом самих слів ведучого і підбором спікерів: «Буквально якихось п'ять секунд тривала крихка надія підозрюваного Корбана у тому, що сьогодні він вийде на волю і полетить у свій рідний Дніпропетровськ. Адже суддя Денис Масенко, зачитавши рішення, назвав рішення судді Чауса Дніпровського районного суду міста Києва незаконним, і зачитав ухвалу про те, щоб задовольнити скаргу адвокатів частково. Утім уже у наступному реченні суддя Денис Масенко постановив подовжити арешт Геннадія Корбана до 23 лютого. (…) Всі присутні в залі сприйняли цю ухвалу в абсолютній тиші. Стримано її сприйняв і Геннадій Корбан, назвавши, звичайно, на його думку, незаконною і він звернувся власне до громадянського суспільства. Прошу послухати». Журналіст замовчав, на якій підставі прийнято таке рішення суду, подав лише позицію Корбана та його адвоката, не надавши слова стороні обвинувачення. «Інтер» теж розповів про суд над укропівцем, однак короткою інформацією без додаткових пояснень.

Також «ТСН» піарить Володимира Гройсмана: «Свіжа кров для виконавчої влади. В Україні необхідно активніше залучати молодь для оновлення системи виконавчої влади, заявив Голова Верхової Ради України Володимир Гройсман, вручаючи дипломи та премії молодим вченим і педагогам за внесок в розвиток парламентаризму і місцевого самоврядування. За його словами, сьогодні слід створити всі належні умови, щоб до влади приходили молоді та освідченні фахівців. Втім, щоб це сталося, спочатку треба зруйнувати стару і побудувати нову систему виконавчої влади, вважає Гройсман».

«Інтер» знову піарить «Опоблок»: «Министерство культуры так и не предоставило документы, на основании которых был составлен список российских актеров, представляющих угрозу нацбезопасности Украины. Об этом заявили представители "Оппозиционного блока", которые в суде выступают за отмену "черного списка"».

«UA: Перший» ні сіло ні впало подав синхрон Яценюка: «Політичні ігри надто дорого можуть коштувати країні, — заявив Яценюк. Арсеній Яценюк закликав парламент підтримати принципи, проголошені урядом 4 лютого. А саме: нетерпимість до корупції, до політичного втручання і закулісної політики. Це чесна приватизація і призначення незалежних керівників у державні компанії, — сказав прем'єр-міністр».

«Україна» похвалила Ахметова за роботу Гумштабу.

11 лютого, четвер

«1+1» пропіарив Олега Ляшка: «Підвищення тарифів на вантажні перевезення знищать українську промисловість та економіку в цілому, заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко під час поїздки до Дніпропетровська. Він нагадав, що минулого року ціни на вантажні перевезення вже зросли і вдарили по кишені промисловців. Втім, очікуваного збільшення надходжень до бюджету не відбулося через скорочення обсягу самих перевезень. Крім того, через таке підвищення збільшується і вартість товарів, що перевозяться. Тож лідер Радикальної партії вимагає встановити мораторій на підвищення вартості вантажоперевезень мінімум на рік-два. А за цей час розібратися з корупцією в "Укрзалізниці"».

5 канал укотре подав беззмістовні коментарі Порошенка:

1. «Петро Порошенко і Джозеф Байден телефоном обговорили, як далі тиснути на Росію, аби вони виконала Мінські угоди. Під час розмови президент України та віце-президент США згадали і про політико-дипломатичні шляхи деокупації Криму і потреби реформ в Україні загалом. А також заради співпраці з МВФ. Зокрема, Порошенко проінформував Байдена про ситуацію в зоні АТО і наголосив, що немає жодних ознак, що Росія робить бодай щось для зниження напруги».

2. «Президент закликав найближчого пленарного тижню ухвалити законопроекти щодо безвізового режиму. Під час засідання Ради регіонального розвитку Порошенко наголосив: це дасть можливість прискорити реформування країни назагал. Напередодні про це йшлось і під час телефонної розмови з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард». Аналогічний матеріал вийшов у «Подробностях», «Событиях», «Вікнах» та «Новинах».

«Інтер» продовжує критикувати уряд, підсилюючи на цьому тлі «хороших» опозиціонерів: «Мы тоже целый день работали с документами, которые дал Кабмин, — каже нардеп від “Опоблоку” Вадим Рабинович. — С этим я бы сказал, ну, вызывающим крайнее негодование уже документом. Там нет ни одного слова, как они собираются выходить из ямы, в которую они нас засунули. Если отбросить всю мишуру, то остается только одно: разоренная страна, уничтоженная промышленность, гривня упавшая. Экономика рухнувшая. (…) В тюрьму, правительство коррупционеров».

Наступний матеріал — теж проопозиційний: «35 шахт в стране — основа энергетической безопасности и то, что сегодня они остались без поддержки государства — это преступление, — виступає лідер Опоблоку Юрій Бойко. — Придется закупать уголь в Польше, ЮАР а наши люди останутся без работы. Почему мы будем требовать, чтобы правительство ушло в отставку, потому что на примере такой шахты видно, до какого коллапса доведена экономика в стране».

Вже другий день поспіль «UA: Перший» випускає в ефір недоречний коментар Яценюка: «Змінити керівників 50 найбільших державних компаній та провести там міжнародний аудит — таке доручення дав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк номінаційному комітету при Мінекономторгівлі. Також Яценюк повідомив, що внесе до Верховної Ради законопроект, щоб Кабмін міг звільняти директорів держпідприємств. Зараз, за словами Яценюка, звільнені керівники скасовують рішення уряду у судах».

«Україна» тим часом відстоювала інтереси свого власника Ріната Ахметова в матеріалі про те, що «Укрзалізниця» планує підвищити тарифи на перевезення вантажів: «За последние полтора года горняки, металлурги и аграрии пережили настоящие потрясения. Для них грузоперевозки подорожали на 45 %. Весной возможно еще одно повышение тарифов на 15 %». Далі в сюжеті — коментарі противників підняття тарифів, зокрема, є обурення гендиректора «Запоріжсталі» Ростислава Шурми та директора з логістики «ДТЕК» Ореста Логунова, а також депутата від «Опоблоку» Володимира Гусака. А на додачу обурився ще й Олег Ляшко: «Планы "Укрзализныци" возмутили и политиков. Лидер Радикальной партии Олег Ляшко потребовал ввести мораторий на поднятие тарифов на железнодорожные грузоперевозки».

Далі в ефірі — пряме включення зі ще одним опозиціонером, якого титрують лише як голову промислового комітету Верховної Ради, який обурюється необґрунтованістю такого рішення: «Безумовно, необґрунтоване підвищення залізничних тарифів для промисловості — це сьогодні найгірший удар, який може надати уряд українській промисловості. Тому ми виступаємо категорично проти таких необґрунтованих дій. Сьогодні треба всіляко підтримувати промисловість, а не робити такі драконівські методи».

Також в ефірі каналу вийшло два піар-сюжети про Гумштаб Ахметова.

12 лютого, п’ятниця

«1+1» відстоює інтереси свого власника Ігоря Коломойського, посилаючись на безіменних оглядачів : «Чотири тисячі людей сидять у холоді через рішення Державної служби геології та надр. Відомство призупинило дозвіл компанії "Укрнафта" на користування двома родовищами на Дніпропетровщині. Причина — нібито несплата "Укрнафтою" боргу перед державою в десять мільярдів гривень. У компанії визнають, борг є, але щодо його давно ведуть переговори з Кабміном. Оглядачі кажуть, за умов і без того низьких цін на нафту, зупинка двох газових родовищ за вказівкою державного органу, виглядає як умисний тиск на компанію». Коментарів Держслужби геології та надр у сюжеті немає, як і експертів, які мають ім’я та відсутність заангажованості.

5 канал продовжує піарити президента: «Петро Порошенко закликав уряд, Генпрокуратуру й Антикорупційне бюро не зволікати в боротьбі з корупцією. Письмово закликав. Президент написав листа очільникам усіх трьох структур. У ньому наголошував, що затягування корупційних злочинів є неприпустимим, розслідування затягування», «Порошенко і Байден сьогодні знову мали телефонну розмову. Цього разу головним акцентом було ухвалення так званих антикорупційних законів. Співрозмовники погодилися, що це конче потрібно для розвитку реформ і співпраці з МВФ. Крім того Президент України та віце-президент США скоординували знову позиції щодо подальшого тиску на Росію, аби Москва нарешті почала бодай якось виконувати Мінські домовленості». Ідентичні дві новини вийшли на «Інтері».

«Інтер» продовжує критикувати уряд оціночними судженнями: «Свои силы против правительства объединяют "Батьківщина" и Антикоррупционное движение Наливайченко. Заговорили даже о досрочных парламентских выборах, в случае, если вдруг карточный домик Яценюка устоит. Какие козыри припрятал сам премьер, на чью поддержку он рассчитывает и удастся ли ему сохранить покер-фейс при откровенно плохой игре?». Основою матеріалу стало саме об’єднання «Батьківщини» та руху Наливайченка. Ідентичний сюжет вийшов на СТБ.

Наступний матеріал журналісти «Подробностей» присвятили «життю після Кабміну». Знову в головних ролях — політкоментатори, близькі до «Опоблоку»:

«Виталий Бала, политолог: Ні в якому разі! Ніякого колапсу не буде. Я б так сказав — життя після правління Яценюка таки буде, можемо не переживати. Саме відставка уряду Яценюка на чолі з Яценюком це буде перший крок до виходу з кризи в Україні…

Андрей Золотарев, политолог: Мы уже не в первый раз слышим от Арсения Петровича о том, что если его отодвинут с премьерского поста, то на следующий день в стране наступит коллапс, небеса рухнут, курицы перестанут нестись и наступит конец света. Ну, собственно, это не что иное, как банальный политический шантаж и действительно, если посмотреть ретроспективу высказываний, премьер-министра, то к этому он прибегал излишне часто, а то что часто используешь — оно девальвируется…».

Руслан Бортник, политолог: «Сьогодні команда" Народного фронту "знаходиться в стадії політичної істерики. Вони не бачать виходу з цієї ситуації і крім шантажу, крім гучних заяв в них нічого більше не залишилося»

«Україна» тим часом піарить Олега Ляшка: «Повысить зарплату и выплачивать ее вовремя — с такими требованиями на митинг вышли сотрудники Днепровского меткомбината в Днепродзержинске. Почти полтысячи металлургов жалуются: больше года получают копейки, да и те с перебоями. Поддержать рабочих приехала группа народных депутатов во главе с лидером "Радикальной партии"»

Але не забуває і про Гумштаб Ахметова, та інші компанії олігарха: «Высокая награда за восстановление взорванного боевиками мариупольского моста руководство меткомбината имени Ильича наградили почетным знаком "Укрзалізниці"».

Наступний матеріал присвячений цьому ж комбінату: «У мариупольских металлургов двойной праздник. Меткомбинату имени Ильича сегодня исполняется 119 лет. Это крупнейшее предприятие Донецкой области с полным производственным циклом. Конкурирует с мировыми металлургическими компаниями. Продукция экспортируется более чем в 80 стран мира. За свою историю комбинат получил много высоких наград — за перевыполнения плана, за высококачественную продукцию, за прогресс в экспорте, за участие в развитии экономики страны, за создание новых рабочих мест. На предприятии трудится около 20 тысяч человек».

13 лютого, субота

Вперше за останню тисячу років зустрілися глави православної й католицької церков. Однак така знакова для світу подія не заслужила на увагу всіх центральних каналів.

Про неї розповіли «1+1» та «Інтер». Інші канали змовчали.

«ТСН» продовжує піарити Олега Ляшка: «Підвищення зарплат, вчасна їх виплата і припинення скорочень — з такими вимогами вийшли на мітинг працівники Дніпровського медкомбінату в Дніпроджержинську. Сотні людей прийшли на зібрання попри тиск і погрози з боку представників власників заводу — російського "Внешекономбанку". Тож одна із вимог до адміністрації підприємства — перестати переслідувати працівників за їхню позицію. Підтримати трудовий колектив медкомбінату приїхав десант із народних депутатів від Радикальної партії. Її лідер Олег Ляшко запевнив людей, якщо власники заводу не виконають вимоги і не підвищать зарплати, депутати поставлять питання про націоналізацію підприємства».

«Україна» теж не оминула увагою радикалів: «Престижный внедорожник стоимостью больше 100 тысяч евро обнаружили у одного из днепропетровских прокуроров нардепы из Радикальной партии. Олег Ляшко вместе с однопартийцами накануне поинтересовался у правоохранителя, где он взял деньги на такое дорогое авто при его зарплате? Тот заявил, что не знает, чья машина припаркована во дворе прокуратуры. Но поздно вечером за автомобилем приехала мать прокурора. Она показала документы на машину, села за руль, но вот управляла машиной с трудом», і традиційно похвалила Гумштаб Ахметова.

ВИСНОВКИ

Політична криза в коаліції із заявою міністра економіки Айвараса Абромавичуса стала надбанням громадськості. Політичні сили наввипередки обурюються урядом, паралельно вкидаючи в інформаційний простір свої меседжі. Саме після звинувачень Кононенка на медійну арену виходять Тимошенко спільно з Наливайченком, Олег Ляшко та вкотре загострюють на собі увагу нардепи з «Опоблоку». На 5-му каналі знову активною стає присутність Порошенка. Впродовж усього тижня вони перебували в режимі очікування стрибка, коли уряд таки піде у відставку. Загалом ми нарахували 48 матеріалів із ознаками замовності. Лідером за кількістю таких матеріалів стала «Україна» (16), далі — «Інтер» (12), «1+1» (8), 5 канал (7), «UA: Перший» (3) та СТБ (2). Чистим цього тижня залишився ICTV.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Фото: скріншот з ефіру «UA: Першого»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3320
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду