На вибори! Телеканали на марші

На вибори! Телеканали на марші

11 Жовтня 2015
10703

На вибори! Телеканали на марші

10703
Найбільше прихованої політичної реклами продукує «Опозиційний блок». Також протягом тижня в ефірі телеканалів активно почав з’являтися Арсеній Яценюк. На 5-му каналі — «позитивація» новин. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», 5-го протягом 28 вересня — 3 жовтня 2015 року.
На вибори! Телеканали на марші
На вибори! Телеканали на марші

28 вересня, понеділок

«Інтер» зосередився виключно на відстоюванні інтересів «Опозиційного блоку». В цьому випуску — трьома матеріалами:

  1. «В Николаеве и Херсоне сегодня выдвигали кандидатов в депутаты облсовета от "Оппозиционного блока". В партии уверены: на предстоящих выборах смогут набрать больше 50% голосов в шести областях Украины. В каждом без исключения округе есть представители партии. И на них власть уже оказывает давление. Например, открывает фиктивные уголовные дела, — жалуется руководитель местной партийной ячейки. Херсонские оппозиционеры считают, что власть сама уничтожает свой рейтинг высокими тарифами и безграмотной экономической политикой». Доказів тиску «влади», прикладів «фіктивних кримінальних справ», як і коментарів правоохоронців, у сюжеті немає.
  2. «В Бердянске — это Запорожская область — теризбирком отказался регистрировать "Оппозиционный блок", как участника местных выборов. Причина — якобы нарушения порядка выдвижения кандидатов и неточности в оформлении документов. В местной ячейке партии такое решение расценивают, как попытку не допустить лидирующую политсилу к участию в выборах и намерены судиться». В сюжеті нібито є баланс думок, однак він нечіткий. Голова Бердичівської територіально-виборчої комісії Ірина Легеда в ефірі озвучила лише юридичні пункти порушення: «Згідно з порушеннями, враховуючи порушення пункту 1, пункту 2, частини 1-46, пункту 1 та 2 статі 36 — відмовити в реєстрації "Опозиційному блоку"». Однак глядачі все ж нічого не зрозуміли, а журналісти її не розпитали, що це означає. Коментарів експертів у матеріалі також немає. Ідентичний матеріал вийшов і на телеканалі «Україна».
  3. «В Одессе напали на охранников Сергея Кивалова. Кандидат на пост городского головы заявляет о поступающих в свой адрес угрозах, милиция разбирается. сам Кивалов говорит, что это не первый случай давления на него. Еще 30 августа активисты Автомайдана устроили штурм его резиденции — одного из корпусов Международного Гуманитарного Университета. Кандидат в мэры Одессы говорит, предвыборная борьба становится уже просто опасной. Он постоянно получает угрозы в свой адрес». І знову — жодного коментаря правоохоронців і жодних доказів від Ківалова, що саме йому загрожує.

Тим часом в ефірі «Событий» на «Украине» — ще одна заява опозиціонерів, яка не несе суспільству важливої інформації: «Продуктовую и транспортную блокаду Крыма оппозиционеры не поддерживают. Об этом заявил народный депутат Юрий Бойко во время визита в Николаев и Херсон. В регионе сегодня выбирали кандидатов в депутаты местных советов, говорили и о том, как вернуть Крым в Украину».

«1+1» натомість піарить Геннадія Кернеса і «підколює» «Інтер»: «Харківський міський голова звинуватив деякі ЗМІ у підігріванні його конкурентам на виборах, а саме Опозиційному блоку, а також у замовному характері їхніх матеріалів», «Телеканал "Интер" есть? — питає Кернес. — Есть. — А где ваш микрофон? — Вот. — Вот это микрофон? Да? А вы покажете то, что я скажу, как вы делаете заказные сюжеты? Покажете вот? Льовочкин и так далее. Покажете? Я с вами встречаться не собираюсь, потому что вы делаете заказные сюжеты».

На ICTV — реклама власника каналу Віктора Пінчука: «Як навчити дітей дружити з природою? Прищепити так звану філософію еко-френдлі — економити енергоресурси, творити квітучі міста і зберігати чистими пляжі. Це лише деякі проекти, над якими три дні працювали стипендіати програми Фонду Віктора Пінчука "Завтра UA". На минулі вихідні під Києвом пройшов уже третій Climate Change Camp». Ідентичний матеріал вийшов і на СТБ. 

«Україна» не забула про традиційний сюжет про благодійність Ахметова.

29 вересня, вівторок

«Інтер» продовжує розповідати про передвиборчі зустрічі опозиціонерів. Цього випуску — двома матеріалами:

  1. «Как реанимировать простаивающие заводы и пустить полтавский газ на нужды населения? Об этом сегодня говорили в Полтаве на партийной конференции областной организации "Оппозиционного блока". Там же и кандидатов на предстоящие выборы в областной совет выдвигали».
  2. «Александр Вилкул теперь официальный кандидат на пост мэра Днепропетровска. Сегодня он зарегистрировался, получил удостоверение под номером 7, рассказал о программе и представил свою команду. Сообщил журналистам — его избирательным штабом будет руководить председатель Днепропетровского облсовета».

Ідентичні сюжети вийшли на СТБ та «Україні».

ICTV навіть запросив опозиціонера у студію. Питання були для гостя зручними:

«Ведуча: Сьогодні наш гість — Олександр Вілкул — теж учасник передвиборчої кампанії. Він кандидат на посаду мера Дніпропетровська. Пане Олександре, я вітаю вас. Вас уже офіційно зареєстрували. Що обіцяєте виборцям? І що реально зможете виконати?

Ведуча: Ви говорили про те, що хочете повернути потужну промисловість. А що обіцяєте саме в промисловому сенсі?»

Також канал пропіарив політичну партію «Наш край»: «Політична партія "Наш край" висунула 121 кандидата на місцевих виборах у Києві. Представники цієї політсили балотуватимуться у всіх округах столиці. Так вирішили сьогодні на зборах київського осередку партії».

Аналогічний матеріал вийшов і на «Україні».

«События» також прорекламували чинного прем’єра Арсенія Яценюка в сюжеті про вшанування пам’яті жертв Бабиного яру: «Ми, як українська влада, ніколи не допустимо повторення таких трагедій, і жорстко боремось і присікаємо будь-які спроби антисиметизму. Расової ненависті, спроби різного роду радикальних сил щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі в Україні приречені на поразку». Однак ці слова Яценюка не несуть нової чи цінної для глядача інформації. Немає в матеріалі й коментарів інших людей, які прийшли вшанувати пам’ять загиблих у трагедії.

Такий же сюжет із коментарем Яценюка вийшов на «1+1».

«ТСН», окрім прем’єра, встигла і Геннадія Корбана пропіарити. Кандидат на посаду міського голови Києва переймається питаннями води. Весь сюжет побудований саме навколо фігури кандидата: «Із допомогою дигерів, певен Геннадій Корбан, можна створити карту проблемних місць, які потребують негайного ремонту», «Також підземні споруди Києва, на його думку, можна використати для системи захисту населення».

Натомість «Інтер» взявся критикувати ще одного кандидата, але уже на пост мера Харкова — Геннадія Кернеса: «Суд над харьковским мэром Геннадием Кернесом — идет уже не один месяц. А он снова претендует на главное кресло в городе и не сомневается, что его получит. О падении рейтингов харьковского мэра социологи говорят давно. Если раньше его поддерживали около 70 % горожан, теперь — вдвое меньше. Политологи добавляют — доверие пошатнулось после событий зимы 2014 года. Тогда Кернес долго не мог понять, в какой же цвет выкраситься. Выбрал георгиевскую ленту. И прогадал. После бегства Януковича харьковский градоначальник и сам пропал на пару дней. Кернес зарегистрировался кандидатом в мэры от партии "Возрождение", которую связывают с группой "Приват" и лично Игорем Коломойским». Коментарів експертів, позиції самого Кернеса і навіть подієвого приводу в матеріалі немає.

У цьому ж випуску «Подробностей» — ще одна згадка про Коломойського. В сюжеті про те, що українським авіакомпаніям заборонили літати до Росії, журналіст наголошує: «Если Wizzair Украина уже давно прекратила полеты на маршруте Киев-Москва, а Yanair еще не успела запустить свой первый рейс, то компания МАУ заявила — их убытки от остановки рейсов — порядка 10 миллионов долларов».

«Україна» традиційно розповіла про Гумштаб Ахметова. Цього випуску — двома матеріалами. 

На 5-му каналі простежується політика «все у нас добре». В новинах майже немає негативу, а частіше — повідомлення про успіхи. До прикладу, цього дня у випуску — два подібні сюжети: один про те, що «сучасне озброєння із США надійшло на озброєння бійців Національної гвардії України», інший — про «пілотний проект реформи харчового забезпечення Збройних сил України, який презентували в Міноборони»

30 вересня, середа

«Подробности» каналу «Інтер» не припиняють піарити опозицію. Цього разу — двома матеріалами:

  1. «Необоснованность повышения тарифов оспаривают столичные пенсионеры. Обратились к главе столичного "Оппозиционного блока" и сегодня подали иск на НКРЭ». Коментарів посадовців, які змогли б пояснити тарифи, чи незалежних експертів в матеріалі немає.
  2. «Почти 13 % избирателей не смогут выбрать свою местную власть. В основном, это — жители части Донецкой и Луганской областей, подконтрольной Украине, а также переселенцы. Об этом и других проблемах предстоящих выборов сегодня говорили на заседании оппозиционного правительства». Про засідання опозиційного уряду розповіли також СТБ, «Україна» та ICTV, останній не забув прорекламувати і партію «Наш край»: «Гучний скандал — у Запоріжжі. Політичну партію "Наш край" до останнього дня відмовлялися реєструвати в обласній виборчій комісії, аж поки її представники не звернулися в суд. Там сьогодні ухвалили рішення на користь політсили, а постанову ОВК про відмову в реєстрації визнали протиправною. Тільки після цього обласна комісія прийняла документи від "Нашого краю"».

«1+1» натомість продовжує відстоювати інтереси партії «Відродження»: «В Одесі скандал. Обласна виборча комісія відмовила у реєстрації майже трьом десяткам висуванцям від партії "Відродження". Це третина кандидатів від політичної партії, які бажають узяти участь в боротьбі за місця в Одеській облраді. Сьогодні вони прийшли до виборчкому, аби з'ясувати причини відмови, але їх навіть до будівлі обладміністрації не пустили». І знову ж таки, балансу думок в матеріалі немає — ні коментарів посадовців, ні незалежних експертів. Наступний сюжет — такий же: «Відмовили в реєстрації кандидатам від партії "Відродження" і на Дніпропетровщині. Зокрема, не реєструють список партії до міської ради Дніпропетровська. Більше того, в цьому регіоні масово працює технологія клонів. Кандидату на посаду мера Анатолію Крупському відмовили, натомість дніпропетровська міська виборча комісія зареєструвала кандидата Крупського родом з Харківської області. Повністю відмовили в реєстрації списку кандидата і Новомосковської міської ради та кандидату на посаду мера Новомосковська Сергію Морозу. А ще в Дніпропетровській області створили партію клон під назвою "Відродження України" і нею навіть керує людина з таким самим прізвищем, як і в справжньому "Відродженні"».

Тим часом «Україна» кинулась захищати інтереси голови райадміністрації Черкащини Володимира Потапенка, який на місцевих виборах балотується від БПП: «Неизвестные в масках ворвались в дом председателя райадминистрации в Черкасской области. Хозяина дома не было, поэтому нападавшие связали его жену и дочь и вынесли имущество. Но чиновник не верит, что это обычное ограбление. Скорее, нападавшие пытались запугать его. Чиновник сейчас настаивает, чтобы местные бизнесмены поделились и дали денег на социальную сферу».

На ICTV — піар Леоніда Кучми: «Угода про відведення зброї на Донбасі, підписана напередодні в Мінську — надважливий крок до стійкого миру. Головне — аби тепер ці умови виконали і гармати нарешті замовкли. В цьому переконаний представник України в контактній групі — другий Президент Леонід Кучма. Складніше питання політичне. Поки бойовики не відмовилися від фейкових виборів 18 жовтня і 1 листопада на Донбасі. Але й тут Леонід Кучма не втрачає оптимізму». У цьому ж випуску — ще один «прокучмівський» матеріал: «У приміщенні президентського фонду Леоніда Кучми "Україна" виставили картини юних художників».

«Україна» традиційно хвалить фонд Ахметова.

Також у «Фактах» — недоречний піар Президента та прем’єра Яценюка:

  1. «Виступаючи в Сполучених Штатах в колумбійському університеті на Всесвітньому форумі лідерів Президент запевнив: Україна робить все для виконання Мінських угод».
  2. «Напередодні Петро Порошенко зустрічався з віце-президентом Сполучених Штатів Джо Байденом, який теж привітав підписану в Мінську нову домовленість. Співрозмовники узгодили позиції напередодні зустрічі Глав держав у норманському форматі, що відбудеться у п'ятницю в Парижі».
  3. «Згоду Ради Федерації на застосування російської зброї в Сирії і завдання вже перших ударів прокоментував на засіданні Кабміну його глава Арсеній Яценюк».

На «Першому» — та ж ситуація з рекламою посадовців:

  1. Беззмістовний коментар Авакова с приводу нової форми поліції: «Когда он на улице встретит после 7 ноября полицейского в милицейской форме, это тоже один индикатор будет. Вам будет всем понятно, что этот милиционер еще не перешел в полицейский де-факто: он не прошел тестирование, его структура организационная еще не провела реформу. То есть у нас, когда вы будете видеть уже нового полицейского в новой форме, это будет означать, что он уже работает в реформированной структуре и подразделении и лично прошел контроль».
  2. Недоречний коментар виключно голови Волинської ОДА з приводу створення КП «Бурштин Волині»: «Жителі Рівненської області мають повне право приїхати на тури Волині і добувати бурштин, але в рамках закону. Якщо такий закон не буде прийнято, достатньо комунального підприємства для того, щоб розпочати перемовини з місцевим населенням і створювати філії цього підприємства безпосередньо на території сільських селищних рад і впорядковувати видобуток бурштину».
  3. Дивним є й сюжет про «Ощадбанк», який видає виплати переселенцям. Спершу журналісти кажуть, що «громадські організації, котрі опікуються правами переселенців, перевірили, як працює система(Ощадбанку. — І.А.) Виявили, вона недосконала й незручна». Однак далі кореспондент каже, що «В "Ощадбанку" розробили для переселенців спеціальну покрокову інструкцію, яка пояснює, як швидко оформити та отримати виплати», при цьому прикладу або альтернативного і зручного банку, або принаймні коментаря щодо того, як це має працювати, аби була справжня ефективність, немає.
  4. Не менш дивним на «UA: Першому» є сюжет про всиновлення дітей: «В Україні дедалі рідше всиновлюють дітей. Про це заявив уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба. Він наголосив, що зменшується й загальне число сиріт у державі. Нині ж на порядку денному спрощення процедури всиновлення дітей, яких вивезли з окупованих територій». І далі кореспондент словами чиновників розповідає про їхні старання.

Натомість СТБ використав цей подієвий привід і зробив сюжет про саме всиновлення на основі історій дітей.

1 жовтня, четвер

«1+1» продовжує відстоювати інтереси партії «Відродження»: «П'ять годин судової тяганини. Саме стільки в Дніпропетровську розглядали скаргу міської організації партії "Відродження". Напередодні міськвиборчком відмовив у реєстрації кандидатів від цієї політичної сили у депутати міськради та на посаду Дніпропетровського міського голови. Підставою стало те, що заставу, начебто, внесли не з партійного рахунку, а з рахунку приватної особи. Між тим, у партії твердять, що насправді йдеться не про дотримання букви закону, а про сплановану брудну кампанію проти цієї політичної сили по всій Дніпропетровщині». Далі в ефірі — пряме включення журналістки з-під стін відповідної комісії, ніби це дуже важлива подія в житті країни: «Ми чекаємо його з хвилини на хвилину і саме на ньому одеська команда "Відродження" намагатиметься вирішити усі спірні питання щодо реєстрації своїх висуванців разом з членами виборчої комісії. Утім, вже зараз члени партії певні, що їхніх кандидатів викинули з виборчого процесу навмисне, аби розчистити шлях іншим. За їхніми словами, відмову отримали найбільш рейтингові висуванці. Якщо комісія так і не зареєструє кандидатів, вони захищатимуть свої права в суді».

Аналогічний матеріал про «Відродження» вийшов і на «Україні».

Натомість в ефірі «Подробностей» — знову критика в бік Геннадія Кернеса. У сюжеті про побиття кандидата в мери Харкова Анатолія Родзинського потерпілий стверджує: «Кернес является единственным человеком, которому это могло быть выгодно. Чтобы я не рассказывал харьковчанам о том, что реально происходит в Харькове, о том уровне коррупции, которая в Харькове, в городском совете, в городской власти». Далі, замість коментаря Кернеса — удар в бік Коломойського: «Кстати, он сам является кандидатом в мэры Харькова от партии "Відродження", которую связывают с группой Приват и олигархом Игорем Коломойским». Цікаво, що в ролі експертів — інші кандидати в мери інших міст: Дмитро Добродомов та Сергій Каплін. Обидва критикують Кернеса.

У цьому ж випуску на «Інтері» — уже традиційні матеріали на підтримку Опозиційного блоку: 1. «Сотни людей на центральной площади Бердянска. Они вышли на митинг с единым требованием — зарегистрировать "Оппозиционный блок" на выборах в горсовет. в Харькове оппозиция уже пять месяцев отстаивала право на участие в избирательной компании». Балансу думок та позиції незалежних експертів в матеріалі немає.

2.«Официальное заявление по поводу действий Харьковской территориальной избирательной комиссии уже опубликовано на сайте "Оппозиционного блока". В нем говорится: "Сегодняшнее решение избиркома — это ни что иное, как грубое применение административного ресурса"».

3. «А в Славянске теризбирком отказывается регистрировать кандидата в мэры от "Оппозиционного блока". Вадим Лях подал документы в срок — 30 сентября.В партии говорят — претензий у комиссии к документам нет, но теризбирком необоснованно — уже дважды — провалил голосование за регистрацию кандидата».

І тут знову в ефірі, в сюжеті про кандидатів у мери столиці, з’являється Сергій Каплін із великим передвиборчим соло: «Неприпустимо, що зараз у нас в Киві з'являється "Єдність" не простих громадян, пересічних громадян, інтелігенції, робітників. А "Єдність" мафії, олігархів, які були у владі. На час керування яких припали найбільші борги, які кияни сьогодні сплачують. Омельченко — це засновник мафіозного депутатського спруту у Києві. Ця людина навчила половину депутатів дерибанити землю». А також — іБорислав Береза: «Видимо, кому-то это выгодно. Есть разные слухи на эту тему, в том числе, что это технический кандидат, под которого ложатся сейчас определенные сетки. Особенно интересно, что там же представлены такие люди, которые участвовали в распиле земли, Крымчак, Алла Шлапак». Та й ще опозиціонер Олександр Пузанов: «Подкуп избирателей — самое настоящее преступление. Те, кто виноват в покупке голосов, передаче гречки или денег за то чтобы люди поддержали того или иного кандидата, должны нести самую строгую ответственность, вплоть до снятия с выборов. Требуем, чтобы борьба была честной».

У цьому ж випуску «Подробностей» — критика кандидата Юрія Берези. Його звинувачують у вимаганні грошей за захист підприємств: «Сегодня в сети появилась аудиозапись, где Юрий Береза, который одновременно и нардеп-фронтовик, и "укроповец", озвучивает шахтерам, что по чем. По телефону лишь прокомментировал, что в дороге, новостей не читал, об аудиозаписи и шахте ничего не знает».

На «десерт» «Інтер» подав сюжет про те, як «в Лисичанске оппозиция пообещала компенсации за разрушенное жилье». «Україна» теж підтримує «Опоблок»: «Буквально полчаса назад облизбирком отказал в регистрации списка партии "Оппозиционный блок" на выборах в Харьковской области. В комиссии утверждают, что причин для такого решения насобиралось на десяток листов. Юристы "Оппозиционного блока" говорят: отказ незаконный». Пояснення тервиборчкому в матеріалі немає.

Тим часом СТБ теж пропіарила кандидата Борислава Березу: «В Києві шукали підпільні гральні зали. Активісти пройшлися рейдом по закладах, що звуть себе "операторами лотерей". Ось так потрапляли до каси салону, за головного в рейді Борислав Береза. Нардеп певен: такі зали, хоча і мають ліцензію на роботу, втім, мають приховане казино. А гральний бізнес в Україні заборонено».

Ідентичний сюжет вийшов і на ICTV.

ICTV також захищає інтереси партії «Наш край»: «Херсонська міська виборча комісія безпідставно відмовила в реєстрації кандидата на посаду міського голови обласного центру, представнику партії "Наш край" Володимирові Сальдо, який десять років очолював місто. Про це заявляють в політсилі і називають таке рішення банальною розправою влади з головним конкурентом».

Ідентичний сюжет вийшов і на «Україні», яка не забула розповісти і про благодійника Ахметова.

Про благодійність олігарха розповів і СТБ.

2 жовтня, п’ятниця

Недоречний піар прем’єра продовжується на «1+1»: «Також із квітами завітав сьогодні до столичної школи прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Але не для вчителів. Прем'єр поклав троянди до пам'ятної дошки загиблого в АТО героя України Євгенію Зеленському, випускнику 148-ї школи. Голова уряду відвідав урок медіа-грамотності для старшокласників а також зал фізкультури». Такий же матеріал про Яценюка і школу вийшов на «Першому», СТБ та «Україні», яка розповіла ще й про те, як Яценюк обговорив з керівниками федеральних міністерств Німеччини організацію спільного бізнес-форуму.

Також на «Україні» — піари нардепа від БПП Борислава Розенблата, який «спостерігає» за відмиванням державних коштів на Житомирському бронетанковому заводі.

У цьому ж випуску «Событий» — піар Леоніда Кравчука: «Помочь Украине возродить экономику могут представители крупного бизнеса. Поэтому должны объединить усилия ради будущего страны. Об этом заявил первый Президент независимой Украины Леонид Кравчук в эксклюзивном интервью нашему каналу. Вспомнил и о скандальных откровениях российского бизнесмена Григоришина».

Згадала «Україна» і про опозицію: «Оппозиционера Вадима Ляха не регистрируют кандидатом на пост городского головы Славянска. Члены избирательной комиссии не рассматривают его заявление. Искать справедливости Лях будет в суде. Уже подал иск». Знову в сюжеті немає ні позиції експертів, ні відповідальних посадовців. 

Ідентична ситуація — на «Інтері»: «В Старобельском районе Луганской области глава районной государственной администрации оказывает давление на зарегистрированных кандидатов в депутаты районного и городского совета от "Оппозиционного блока". В результате запугивания уже трое кандидатов отказались баллотироваться. О фактах давления оппозиционеры уже проинформировали ОБСЕ».

Також «Подробности» другий день поспіль критикують Юрія Березу: «Настоящий шахтерский майдан в поселке Родинское Донецкой области. Пять дней длится забастовка. Ежечасно собираются на площади перед шахтоуправлением. А накануне пресс-служба шахты Краснолиманская обнародовала аудиозапись, где якобы нардеп-укроповец Юрий Береза говорит о расценках на охрану предприятия». Відповіді Берези на обвинувачення, звісно, немає. 

Тим часом на «Україні» — реклама ахметовської «Запоріжсталі». Гендиректор підприємства Ростислав Шурма з’явився у амплуа благочинця на 400-річчі Києво-Могилянської академії: «Зараз надзвичайно важливо, щоби наші навчальні заклади дійсно виховували справжніх лідерів, нових лідерів нової України. Комбінат "Запоріжсталь" є лідером промисловості України. І робить великий вклад в розвиток нашої молоді і підтримку. Не просто деклараціями чи словами, а конкретними діями. Оскільки кожного року ми створюємо близько 300 нових робочих місць, на які приходять випускники наших навчальних закладів».

На ICTV — реклама Фірташа: «Плану модернізації країни присвятив свій брифінг голови Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ. На його переконання, за десять років ми можемо досягти рівня життя східноєвропейських держав».

На «1+1» — недоречна кількість коментарів МАУ у сюжеті про заборону літати українським компаніям до Росії, натомість немає жодного представника інших авіакомпаній.

3 жовтня, субота

«Інтер» знову відстоює інтереси «Опоблоку»: «А еще в избирательных списках появляются кандидаты-клоны. Последний пример: на пост городского головы Днепропетровска зарегистрирован никому неизвестный Евгений Вилкул — однофамилец одного из лидеров предвыборной гонки». Далі у випуску — коментар самого «лідера» Олександра Вілкула: «Это уже переходит все границы любой морали. Это сделано для того, чтобы сделать мне больно, так, по-человечески больно. У меня действительно был брат, Евгений Вилкул, но 12 лет назад умер от туберкулеза и лежит на кладбище, рядом с моими бабушками и дедушками».

Наступний матеріал — теж підтримує опозицію: «Свою команду на выборах в местные советы в Запорожской области представили оппозиционеры. Среди кандидатов в депутаты сельских, районных, городских советов, а также областной совет, известные в регионе промышленники, предприниматели, аграрии, педагоги и врачи. Среди главных задач, которые намерены решить: обеспечение стабильной работы промпредприятий, возрождение аграрного комплекса, создания новых рабочих мест».

Ідентичний сюжет вийшов і на «Україні», яка до того ж запросила опозиціонерку Наталію Королевську у студію, де остання могла вільно агітувати. При цьому питання будувались у формі: «А що ви думаєте про…». Для прикладу:

«Ведущая: И у нас в гостях народный депутат от "Оппозиционного блока" Наталья Королевская. Наталья Юрьевна, здравствуйте. Прежде всего, главная тема — как вы оцениваете договоренности "нормандской четверки"?»

Далі розмова перейшла до місцевих виборів і тут уже Королевська сповна поскаржилась: «Знаете, конечно, то, что сегодня происходит с местными выборами — это беспрецедентный случай в истории Украины. У нас сегодня есть три горячих точки. Первая — это, конечно, Харьков. Потому что это вся область  — это колоссальное количество людей. И для нас важно, даже не вопрос участия "Оппозиционного блока", а вопрос права людей проголосовать за тех, кого они сегодня хотят. Ведь рейтинг "Оппозиционного блока" в Харькове приближается к 50%. И сегодня лишить избирателей проголосовать за тех, кого они хотят поддержать, — это нарушение Конституции».

ICTV тим часом рекламує Леоніда Кучму: «У Містечку Буча, поблизу Києва, напередодні завершився 24-й міжнародний пісенний фестиваль творчої молоді та студентів "Доля". Вже 4- й рік конкурсом опікується благодійна організація, президентський фонд Леоніда Кучми "Україна", адже підтримка талановитої молоді — одне з головних завдань фону».

 Ідентичний сюжет вийшов і на «Україні», яка традиційно пропіарила Штаб Ахметова.

Тим часом «1+1» дав беззмістовні коментарі Авакова та Яценюка під час набору поліції в Чернівцях: 

«Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України: Если взять туже статистику других городов, то все те, кто прошли эти тесты и собеседования и попали в состав новой патрульной полиции, это одни из лучших ребят, которые у нас сейчас есть. Они возглавляют роты, они возглавляют батальоны.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України: Створення Національної антикорупційної прокуратури і призначення на кінець-то антикорупційного прокурора — це те, що повинно невідкладно відбутися. Ми вже створили Національне антикорупційне бюро, уряд його профінансував. Вже перші детективи пройшли навчання. Потрібна і подальше реформа як Служби безпеки України, так і інших правоохоронних органів».

Ще один піар Яценюка з’явився на «Україні». Він разом із міністром юстиції презентували електронний сервіс, який видає свідоцтва про народження. Коментар прем’єра не ніс суспільно важливої інформації:

«Арсений Яценюк, Премьер-министр Украины: Комп'ютера не беруть хабарів. Комп'ютера не заставляють стояти в чергах. Електронна система "Електронні сервіси" — це найкращий шлях яким чином донести послугу до громадянина якомога швидше і якомога дешевше».

ВИСНОВКИ

Впродовж цього тижня кількість матеріалів із ознаками замовності різко зросла: в ефір вийшло аж 79 таких сюжетів. Більшість із них стосувалася відстоювання інтересів кандидатів від різних політичних сил. Лідером за кількістю матеріалів із ознаками замовності стала «Україна» (25), далі — «Інтер» (20), за ним — ICTV(14), «1+1» (9), СТБ (6), 5 паркетних сюжетів на «UA: Першому». 5 канал залишається чистим, однак у ньому простежується позитивізація новин: у кожному випуску бачимо матеріали про успіхи влади.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10703
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду