Конфлікт імені Наливайченка

Конфлікт імені Наливайченка

28 Червня 2015
13513

Конфлікт імені Наливайченка

13513
Центральні телеканали так і не змогли подати повної картинки конфлікту навколо відставки голови СБУ. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», 5-го та «UA: Першого» каналу 15-20 червня 2015 року.
Конфлікт імені Наливайченка
Конфлікт імені Наливайченка

Головною темою попереднього тижня стали політичні баталії навколо відставки голови СБУ Валентина Наливайченка. І допоки інтернет-видання наввипередки змагалися в ексклюзивній інформації та пояснювали аудиторії підводні течії навколо голови СБУ, центральні телеканали так і не змогли подати повної картинки конфлікту.

15 червня, понеділок

Голову СБУ Валентина Наливайченка викликали на допит в Генпрокуратуру. Очільник служби безпеки прийшов туди зі стосом документів і резонансною заявою. Мовляв, колишній заступник генпрокурора Анатолій Даниленко «кришував» нафтобазу БРСМ під Васильковом (яка вибухнула позаминулого тижня). Після допиту Наливайченко був небагатослівним. Сказав лише, що протистояння між відомствами немає. Однак навіть такі чіткі заяви телеканали змогли протрактувати по-своєму.

«1+1» звів допит Наливайченка до конкретної ситуації з нафтобазою і створив Арсенію Яценюку образ дієвого прем’єра: 

Арсеній ЯЦЕНЮК, Прем’єр-міністр України: «В скільки ви оцінюєте витрати на гасіння пожежі?». 

Микола ЧЕЧОТКІН, голова ДСНС України: «Якщо брати в комплексі, близько 50 мільйонів, 47-48 мільйонів».

Арсеній ЯЦЕНЮК, Прем’єр-міністр України: «Значить ви, разом з Генеральною прокуратурою і Міністерством юстиції, підготувати і подати цивільний позов про відшкодування загальної суми збитків, які нанесені державі Україна у зв’язку з протиправною діяльністю власників компанії «БРСМ».

Журналісти каналу не розповіли, чому прокуратура викликала на допит голову СБУ, і навіть не розповіли своїм глядачам про обвинуваченого Анатолія Даниленка.  Дивно тим більше, що саме на каналі «1+1» напередодні, 14-го червня, у Наливайченко у підсумковій програмі «ТСН. Тиждень» зробив резонансні заяви, у тому числі – й щодо причин відміни свого візиту у США та виклику до прокуратури.  UA:Перший розповів глядачам про Анатолія Даниленко: «Нагадаю, Анатолій Даниленко, генерал-майор міліції, був заступником генпрокурора Віталія Яреми з червня 2014 року до лютого 2015. Перед своєю відставкою Ярема звільнив з посади Даниленка. У вересні 2014-го журналісти телепроекту "Наші гроші" з'ясували, що родина Анатолія Даниленка володіє 140 гектарами водойм поблизу сіл Мала та Велика Салтанівка Васильківського району на Київщині. Ставки вивели із держвласності за схемою популярною у 90-х. Під час журналістського розслідування про Генеральну прокуратуру, за словами авторки програми, їй та членам її сім'ї постійно погрожували...».

Беграунд Даниленка дав і «Інтер». Але замість сухих фактів аудиторія почула оціночні судження кореспондента і прихильність до Наливайченка: «На допрос в генпрокуратуру Валентин Наливайченко идет с веским аргументом - целой стопой доказательств причастности экс-руководства Генпрокуратуры к пожару на Нефтебазе под Киевом. Называет впервые и имя главного фигуранта в деле замгенпрокурора времен Яремы Анатолия Даниленко. В октябре прошлого года тот якобы крышевал нефтебизнесс БРСМ и участвовал в нелегальных сделках. Анатолий Даниленко  - фигура скандальная…».

Далі журналіст каже, що підтримати голову СБУ прийшов «Правий сектор», «правда, пока только в лице пресс-секретаря». Однак «Подробности» також не поставили перед собою запитання: чому добровольчий батальйон приходить підтримати голову служби безпеки? І мовчать про те, що лідер ПС Дмитро Ярош раніше був помічником Наливайченка. 

З керівника СБУ роблять «жертву» президента: «Из-за повестки в Генпрокуратуру отменилась поездка Наливайченко в Вашингтон. Он там должен был представить доказательства российской агрессии. Но администрация президента запретила». 

Натомість СТБ – єдиний з телеканалів, який «копнув» глибше і розповів своїм глядачам можливу причину допиту голови СБУ: «Кулуарно і в ЗМІ вже пішли чутки, що за ширмою цього скандалу між силовиками СБУ і ГПУ і скасування виїзду в США стоїть банальне звільнення Наливайченка». Однак  теж виставив останнього – думками політкоментаторів, близьких до Опозиційного блоку - у дуже вигідному світлі. До прикладу, ось що каже Вадим Карасьов: «Підґрунтя цього конфлікту  - це все ж таки намагання Президента взяти під контроль СБУ, призначити нового керівника…». Завершують «Вікна» дуже позитивним для очільника служби безпеки прогнозом: «Політологи певні: навіть якщо крісло Наливайченка у СБУ замінить людина з команди Президента, для самого Наливайченка це тільки початок великої політичної кар’єри».

А ось «5» канал про конфлікт інтересів між СБУ та прокуратурою не сказав ні слова. Новини телеканалу справляють враження, що нічого дивного у тому, що Генпрокуратура викликала на допит голову СБУ, й саме напередодні до візиту того у США, немає: «СБУ передала до Генпрокуратури всі матеріали щодо оборудок на нафтобазі БРСМ. Збитки від цих корумпованих схем перевищили мільярд гривень. Про це після допиту в Генпрокуратурі заявив Валентин Наливайченко». Максимально нейтральним і малоінформативним залишився ICTV. 

«Україна» тим часом запросила у студію блогера Карла Волоха, аби той проаналізував конфлікт (на погляд вашого автора – досить поверхово, І.А.) навколо Наливайченка. Останній став на бік керівника СБУ: «Вдруг Генпрокуратура, которая считает себя всемогущей и которая на основании нынешнего уголовно-процесуального кодекса действительно всемогущая, они действительно забирают у любого ведомства любое уголовное дело,  его могут просто похоронить.ю не расследуя или закрыть и так далее. То есть без них там вообще невозможно даже высморкаться ни в одном уголовном деле, особенно если это касается более-менее высокопоставленных людей. И вдруг она обнаружила, что на неё пошли, так сказать, войной. Её критикуют. Они, естественно, обиделись и побежали сводить счёты с Наливайченко».

У понеділок ввечері відбулись збори Блоку Петра Порошенка, на яких гарант переконував депутатів підтримати відставку голови СБУ. 

16 червня, вівторок

Президент Петро Порошенко не задоволений темпами розслідування резонансних злочинів, роботою СБУ в зоні АТО та рівнем боротьби з корупцією і контрабандою, каже у вівторок народний депутат від БПП Ігор Кононенко. Саме тому Наливайченка збираються звільнити. Натомість йому запропонують кілька варіантів: очолити зовнішню розвідку або зайняти крісло віце-прем'єра з питань євроінтеграції. 

Цього дня про можливе звільнення Валентина Наливайченка з посади  голови Служби безпеки вголос говорять уже майже всі центральні телеканали. Однак вони знову розставляють свої акценти.

Найповніший і найзрозуміліший матеріал про баталії навколо фігури Наливайченка подав ICTV. Телеканал встиг підготувати про очільника СБУ коротке, але змістовне та зрозуміле досьє: «13-й керівник безпекового відомства на цій посаді вдруге. Вперше головою СБУ Валентин Наливайченко став у грудні 2006-го, і керував службою до березня 2010-го. За цей час розсекретив архіви радянських спецслужб і назбирав масу доказів, що Голодомор 1932-1933 років був геноцидом українського народу, організований тоталітарним сталінським режимом. Після революції гідності 24 лютого 2014-го Наливайченка вдруге призначили головою Служби безпеки. Від нього чекали насамперед розслідування вбивств на Майдані і реальної боротьби з корупцією. Та поки все зупинилося на рівні гучних заяв…».

Натомість СТБ – єдиний телеканал, який показав усю комічність ситуації з Валентином Наливайченком. Очільник СБУ, як і обіцяв, привіз повний мікроавтобус спецпризначенців «Альфа» під Генпрокуратуру. Але бійці так і не вийшли з салону авто:

Кореспондент: [Наливайченко] так і не перетнувши поріг ГПУ, іде.

Олена ШЕВЧУК, журналістка: А ви туди навіть і не зайшли. Чому?

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, голова СБУ: "А навіщо? Йдемо вперед. Для цього я і прийшов показати. Будь-ласка, все є".

Олена ШЕВЧУК, журналістка: Тільки показати, на затримання ви не прийдете?

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, голова СБУ: "Є кому затримувати, є фахівці. Моє завдання працювати".

А ось «5» канал знову жодних протистоянь чи конфліктів навколо голови служби безпеки не побачив. У сюжеті про Наливайченка - жодного слова про його можливу відставку чи недостатню кількість голосів за відповідне рішення в парламенті. Решта телеканалів висвітлили цю ситуацію об’єктивно.

17 серпня, середа

Конфлікт навколо голови СБУ Валентина Наливайченка триває. Однак у Раді поки що не має достатньої кількості голосів, аби підтримати його відставку. «Батьківщина», «Радикальна партія» та «Самопоміч» все ще не визначились зі своєю позицією, УДАР переконує, що голосуватиме проти. Опозиційний блок каже, що утримається. Здавалось би, позиція політсил чітка і зрозуміла. Однак центральні телеканали все одно розставили свої акценти. Частина з них зманіпулювала інформацією.

«5» канал і словом не обмовився про те, що голосів за відставку керівника служби безпеки немає. Журналіст спершу піддав ваги президенту Порошенку. Мовляв, всі чекали на реакцію гаранта у справі і лише після його позиції пішла «ланцюгова реакція» - депутати почали вимагати відставки інших силовиків. Однак замість детальних пояснень справи «5» став на бік першого заступника Наливайченка Юрія Артюхова: «Звільнені керівники Головного управління боротьби з корупцією СБУ можуть бути поновлені на роботі. Таку думку під час засідання профільного парламентського комітету висловив перший заступник очільника СБУ, начальник управління Юрій Артюхов. За його словами, підлеглі гідні офіцери, які зможуть продовжувати роботу після службової перевірки». 

Натомість «Україна» натякнула на те, що Наливайченко невигідний президенту: «После того, как Наливайченко обвинил Генпрокуратуру в причастности к пожару на нефтебазе под Васильковом, внезапно заговорили о его неэффективности. Мол, плохо борется с коррупцией и контрабандой. Коалиция уже второй день подряд не может определиться, голосовать или нет. Ждет разъяснений от президента».

Інші телеканали висвітлили ситуацію з головою служби безпеки України нейтрально.

18 червня, четвер

Парламент звільнив Валентина Наливайченка з посади голови СБУ. За відповідне президентське подання проголосувало 248 нардепів. І знову телеканали подали свою версію розвитку подій.

Найповніше цього разу проблему висвітлила кореспондентка ТСН Марія Васильєва. Журналістка додала до сюжету свій інсайд: «За неофіційною інформацією, кожну з фракцій, що вагалися із вибором, вдалося переконати посадами і обіцянками віддати контроль над бажаними відомствами. Прихильники президентського рішення кажуть, що Наливайченка звільняють через корупцію в СБУ і зв’язки з олігархом Фірташем. Незгодні запевняють:, єдина причина в тому, що головою СБУ президент хоче бачити віддану йому людину». 

Подали «1+1», СТБ та ICTV коментар радикала Ігоря Мосійчука, який стверджує: «Самопоміч» і «УДАР» будуть голосувати за відставку Наливайченка в обмін на те, що в законі про місцеві вибори будуть вибори мерів в один тур, що вигідно однозначно і Віталію Кличку, і Андрію Садовому. Це один момент. Другий момент. Є інформація, що міністр екології буде відправлений у відставку, але квота залишиться за «Батьківщиною»». Є, потім, для балансу, й заперечення від цих фракцій. Глядачі водночас змогли збудувати для себе повнішу картину події. 

Натомість «5» канал вирішив урівноважити слова Мосійчука запереченням голови фракції БПП Юрія Луценка: «Жодних обговорень ситуації із звільненням Голови Служби безпеки України не було. Я це можу засвідчити як учасник. Люди, які розпускають тут чутки про 300 тисяч за голос і так далі – дурня це все. Ще одна теза про якісь розміни під час Закону про вибори – да, ми говорили про те, що всі три варіанти закони про вибори сьогодні мають стати на порядок денний, і сьогодні парламент планує вийти на позитивний результат при голосування за один із нього».

«Україна», на відміну від інших телеканалів, закцентувала на політичному майбутньому уже колишнього голови відомства: «Валентин Наливайченко сказал, что не будет цепляться за должность, чтобы не давать оснований тем, кто не хочет эффективной работы власти в Украине. Он всегда отстаивал интересы государства и является принципиальным человеком. Убежден, его политические стремления будут успешными», - сказав міський голова Києва Віталий Кличко». 

І в якості експерта запросила у студію не незалежного політолога, а лідера Радикальної партії Олега Ляшка:

Елена КОТ, ведущая: Давайте вернемся к Валентину Наливайченко, вот как же вы думаете, чем же он не угодил президенту?

Олег ЛЯШКО, председатель фракции Радикальной партии: " Я те саме з’ясовув у президента, на жаль, з відповідей, які я почув, я так і не зрозумів, чим він таки не догодив. Саме тому наша фракція і не голосувала. Більше того, сьогодні ще і процедура розгляду відставки Наливайченка ще раз переконує, що ми були праві, що не голосували за його відставку. Звільняється голова СБУ, навіть не викликали людину, яку звільняють, не заслухали його звіт".

Цю тезу Ляшко повторив впродовж розмови декілька разів. А наприкінці натякнув на те, що влада хоче позбутись добровольчих батальйонів: «Ми сьогодні бачимо політику, спрямовану на знищення добровольчих батальйонів. Виведення добровольних батальйонів із зони АТО, намагання їх розформувати. Я підозрюю, що це не випадковість, це цілеспрямована політика, і при чому ця політика узгоджена в Мінську, я підозрюю, що до Мінських протоколів є таємні пакти, які передбачають знищення добровольчого руху, у тому числі через його дискредитацію».

19 червня, п’ятниця

Цього дня скандал навколо постаті Валентина Наливайченка врешті стих. Є лише одне недопрацювання з боку центральних телеканалів у цій справі – вони повідомили про те, що Наливайченка замінив Грицак. Однак так і не розповіли аудиторії, хто він, чим займався, чому саме його кандидатуру підтримали і чого слід очікувати від нового керівника служби безпеки. 

Однак хочеться наголосити на ще одному, дуже важливому, на мій погляд, порушенню етики професії. Головний військовий прокурор Анатолій Матіос звітував перед журналістами про злочини військового формування «Торнадо». Після частини доповіді прокурор попросив вимкнути камери. Канали послухали. Окрім СТБ. Журналіст Ірина Стороженко в ефірі сказала: «Поза камерою прокурор емоційно зізнається, що розстріляв би затриманих без суду і слідства. А питання мого колеги про відеодокази, які би могли теж пролити світло на дуже неоднозначний випадок, його остаточно виводить з рівноваги». Далі кореспондентка дає відео з емоційними словами Анатолія Матіоса: «Не дай Бог, таке з вами, ви би хотіли, щоб виставили відеодокази. Про що ви питаєте? -  Але ж суспільство сприймає це… - Пішло на… суспільство. Давайте я покажу на коні розпластаного чоловіка, якого, вибачте, з членами». Нагадуємо колегам, що це було грубе порушення журналістської етики і ці слова прокурора, передані журналістами, аж ніяк не виправдовувались громадським інтересом, лише додали градусу самому матеріалу журналіста. 

Були впродовж тижня й інші порушення професійних стандартів, однак через катавасії навколо голови СБУ вони відійшли на другий план. Зазначу, що у жодному з наведених нижче прикладів немає балансу думок. Обвинуваченим сторонам не дали висловити свою думку або відверто маніпулювали фактами. Далі – короткий огляд:

15.06

На «Інтері» - аж 5 сюжетів, які дискредитують «Народний фронт» або Кабмін. У жодному з них немає позиції обвинувачених. Також канал продовжує працювати прес-службою Опозиційного блоку. У цьому випуску – двома матеріалами. Ще по одному сюжету про екс-регіоналів випустили «Україна» та ICTV. На СТБ – корпоративна реклама мобільного оператора «МТС», а «Україна» не забуває про щоденний матеріал про благочинність свого власника Ріната Ахметова. ТСН тим часом пропіарила Олега Ляшка та Борислава Березу.


З’явився на «1+1» черговий сюжет проти переселенців. Знову у виконанні журналістки Ганни Боки. Вона розповідала про те, що їх реєструють в чужі квартири без відома власників. Свій матеріал кореспондентка закінчила так: «Щоб скасувати реєстрацію, Маргариті порадили скаржитися в міліцію. Але досі з такими випадками там не стикалися, тож і бланку на таку заяву не мають. Але дівчина налаштована серйозно, бо переконана, згодом це може вилитися у більшу проблему. Лише в її районі зареєстровано до 13 тисяч переселенців».

13

16.06

«Інтер» другий день поспіль піарить Сергія Капліна та критикує уряд, дискредитує «Народний фронт» - вимогами депутата Онищенка провести психологічну експертизу Тетяні Чорновол після інциденту в Миронівці. В ефірі ТСН – знову позитивний образ Олега Ляшка і два матеріали проти нардепа Олександра Онищенка. Політична реклама тіньового уряду вийшла на «Інтері», ICTV та «Україні». «1+1» знову відверто рекламує «Буковель», «Cобытия» не забувають про Ріната Ахметова. Цього дня в ефір вийшло два сюжети з ознаками замовності про благочинність олігарха.

10

17.06

Опозиційні телеканали знову виступили проти пропускної системи в зоні АТО. «Україна» замість незалежних експертів взяла коментарі в опозиціонера та близького до екс-регіоналів політкоментатора Андрія Золотарьова. Натомість UA:Перший наводить конкретні аргументи, які спростовують претензії обох каналів. «Інтер» третій день поспіль піарить Сергія Капліна та Опозиційний блок. Також «Подробности» порушують баланс думок у матеріалі про протест підприємців під Радою: вимоги протестувальників є, позиції чиновників – немає. Тим часом СТБ та ICTV розхвалюють свого власника Віктора Пінчука, а на «Україні» - знову піар-сюжет про благодійника Ріната Ахметова і його Гумштаб.

7

18.06

«Інтер» піарить і критикує уже традиційних героїв: недоречно в ефірі з’явилися опозиціонери, Олександр Онищенко та Олег Тягнибок з ВО «Свобода», знову «Подробности» дискредитували міністра Арсена Авакова словами політкоментаторів Володимира Фесенка, близького до екс-регіоналів Михайла Дяденка та прихильника Віктора Януковича Володимира Цибулька. Не забув «Інтер» і про закон про люстрацію, який нібито точно не підтримає Венеціанська комісія наступного дня. Журналіст відверто маніпулює, кажучи, що документ гостро розкритикували. Дісталось у випуску «Інтера» й уряду – у сюжеті про Верховну Раду – два критичні коментаря на адресу Кабміну від Сергія Капліна та Ігоря Єремеєва. «Україна» тим часом стала на захист каналу «112», порушуючи баланс думок, а також прорекламувала Бориса Колесникова (також це зробив ICTV) та Гумштаб свого власника Ріната Ахметова (ідентичні сюжети вийшли на СТБ та ICTV). «Факти» також не забули про один піар-матеріал про Віктора Пінчука.

12

19.06

«Інтер» знову рекламує опозицію і критикує уряд: спершу в новині про схвалений Венеціанською комісією закон про люстрацію зманіпулювали опозиціонери, акцентуючи увагу на незначних недоліках документу. Далі –критика Арсена Авакова у справі вбивства Олеся Бузини. Також «Подробности» абсолютно беззмістовно заявили в ефірі, що Саакашвілі не вдасться змінити Одесу, бо, мовляв, все одно всі кандидатури доведеться узгоджувати «з Києвом». Також у випуску – ще 4 матеріали проти уряду та «Народного фронту», а також сюжет на захист холдингу «Вести» (ідентичний вийшов в ефірі «Событий»). Знову в ефірі «Інтера» - порушення балансу думок. У сюжеті про те, що на профспілки тиснуть правоохоронців, немає позиції самих силовиків. На СТБ, ICTV, «Україні»(2) та «Інтері» - чергова реклама Опозиційного блоку. Не обійшлись «События» без щоденної порції похвали на адресу Ріната Ахметова. На ICTV – корпоративна реклама «METRO».

15

20.06

Цього дня на телеканалах почалася відверта політична передвиборча боротьба за 205-й чернігівський округ: «1+1» кинувся захищати близького до Ігоря Коломойського Геннадія Корбана, «Інтер» навпаки – дискредитував цього кандидата. Екс-чиновник з Дніпропетровська Олександра Величко, якого колись нібито викрадав Корбан, вирішив балотуватись по тому ж 205-му окрузі, і попросив у виборців захисту від Корбана. Також канал прорекламував опозиціонера Олександра Дем’яненка. З’явилась в ефірі «Подробностей» і агітація за партію «Солідарність правих сил» та чергова реклама Борислава Берези. У цьому ж випуску канал став на бік компанії БРСМ у конфлікті між МНС та керівництвом згорілої нафтобази під Васильковом. На «Україні» не обійшлося без щоденного піар-матеріалу про благочинця Ахметова.

8

ВИСНОВКИ

Баталії навколо відставки голови СБУ Валентина Наливайченка показали, що центральні телеканали, чи то через відсутність часу, чи то через небажання розвинути тему - не пояснюють своїй аудиторії, що відбувається, а лише ретранслюють заяви фігурантів конфлікту. «Копали» тему лише поодинокі журналісти. Найменше інформації отримали глядачі «5» каналу. Там журналісти замовчували важливу для суспільства інформацію про нестачу голосів та кулуарні домовленості між президентом та коаліцією. Також в центральних ЗМІ з’явилась інформація, що відставку Наливайченка зумовила чистка Порошенком людей Фірташа з влади. Однак цю тезу жоден з каналів достатньо не розвинув. Як і не поцікавився, чого ж очікувати від нового голови служби безпеки та куди подасться сам Валентин Наливайченко. Загалом через конфлікт в СБУ кількість матеріалів з ознаками замовності зросла - впродовж тижня в ефір центральних телеканалів вийшло 65 джинсових сюжетів, що на 18 більше, ніж попереднього тижня. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13513
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду