Викрадення, яке помітили не всі

Викрадення, яке помітили не всі

15 Березня 2015
9133

Викрадення, яке помітили не всі

9133
Для «Інтера» та «України» зникнення Олександра Величка стало топ-темою, інші канали його ігнорували. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Україна», 5-й та Перший національний 2-7 березня 2015 року.
Викрадення, яке помітили не всі
Викрадення, яке помітили не всі

Цей тиждень – перший за багато місяців без щоденних кривавих боїв та обстрілів на Донбасі.  Хоча теленовини стежать за виконанням мінських домовленостей досить пильно та щодня повідомляють про ситуацію на фронті  та окупованих територій, на зміну війни танків у новини приходить війна компроматів. Щоправда, це стосується не всіх. «Інтер» та «Україна» активізували боротьбу проти Ігоря Коломойського, намагаючись розкрутити скандал навколо зникнення дніпропетровського чиновника Олександра Величка. Чиновник, схоже, справді зник – а днями з’явився знов і звинуватив у викраденні Геннадія Корбана. Проте цю детективну історію не зауважили новинарі жодного телеканалу, крім «Інтера» й «України». Хоча, навіть якщо викрадення зрежисоване, щоб підставити команду Коломойського, сам факт такої спецоперації мав би зацікавити телевізійників і спонукати до розслідування.

2 березня, понеділок

Головні теми дня – зміни до пенсійного законодавства, відведення важкого озброєння від лінії фронту та присвоєння Надії Савченко звання «Герой України».

У перший будній день весни «Інтер» із новою силою напосідається на Ігоря Коломойського, завантажуючи мозок глядача складними комбінаціями та подробицями начебто викритої змови: «Профессиональные менеджеры или политические назначенцы? Кто же все-таки возглавит "Укрзалізницю", аэропорты "Борисполь" и "Львов"? Попытка Министерства инфраструктуры провести прозрачный конкурс на должность директоров - провалилась. Об этом в Фейсбуке написал замминистра инфрастурктуры Владимир Омелян, а причиной этому стал - экс- менеджер обанкротившейся авиакомпании "Аеросвіт" - Кирилл Звонарев. Он подал иск в Днепропетровский окружной суд и тот запретил правительству проводить отбор. А так как Звонарев - человек Коломойского, мотивы понятны - олигарх хочет сохранить контроль над главным аэровокзалом страны». Позиції звинувачуваного дніпропетровського губернатора в матеріалі традиційно немає.

Аналогічний «наїзд» без відповіді «Інтер» робить на міністра енергетики Володимира Демчишина, але пояснює це небажанням самого чиновника спілкуватися: «Никакого диалога в принципе. С бывшим главой НКРЕ Демчишиным мы встречались месяца 4 назад. Он нас не слышал. А став министром, просто игнорирует вообще. Нам кажется, что по крайней мере заменять выводимые старые мощности атомных, тепловых электростанций нужно только исключительно возобновляемой энергетикой».

Зате у понеділкових «Подробностях» рясно представлені політики з «Опозиційного блоку», які критикують уряд. Зокрема, в матеріалі про засідання Верховної Ради – чотири синхрони представників цієї політичної сили.

«Україна» знов вихваляє народного депутата України від «Опозиційного блоку» Наталію Королевську, яка, навіть переставши бути міністром соціальної політики, не припиняє дбати про знедолених українців: «Отменить этот налог на пенсию, который абсолютно не адекватный и который сегодня забирает у людей последний кусок хлеба. Время принимать не конституционные решения - оно прошло. И сегодня нельзя дальше весь груз кризиса перекладывать на печи людей, которые больше всех работали, а сегодня меньше всех получают в нашей стране». Критикує уряд у студії «України» щотижневий гість ефіру новин цього телеканалу Олександр Вілкул: «За 25 лет уже у нас в стране 5-ый президент, пару десятков правительств, уже 7-ой созыв Верховной Рады и все работали с МВФ. Но никто еще не додумывался предлагать такие античеловеческие условия. Эта власть показала, что она может забрать последние деньги, залезть в карман даже к нищему». Відповідаючи на комфортні запитання, він перейшов до відвертого популізму: «Что предлагает Оппозиционный блок. Мы же не только критикуем. Первое: проиндексировать заработные платы и пенсии на уровень реальной инфляции, второе: стабилизировать курс национальной валюты, потому что не инвестиций, ничего не будет. Люди последнюю гривну переводят в доллары и закапывают, прячут под подушкой…».

Окремо слід звернути увагу на піар Дмитра Фірташа, що активізувався на початку березня. Вихід на правах реклами або без маркування матеріалів про те, що Фірташ «очолить відновлення України», у багатьох виданнях спричинив хвилю обурення медіаспільноти в соціальних мережах. «События» каналу «Україна» 2 березня анонсують форум у Відні, який «визначатиме майбутнє України»:

 

При чьому організатори форуму не названі, як і жоден інший учасник, окрім Фірташа: «Какой будет Украина завтра. Этот вопрос станет главным на международном форуме в Вене. Он начнет работу уже во вторник. Представители еврокомиссии, депутаты Великобритании, Австрии, Франции и других стран, а также делегаты от крупного бизнеса будут говорить о плане реформ для Украины, а еще – искать финансирование для его реализации. Один из участников форума Дмитрий Фирташ отметил: после установления относительной тишины на Донбассе проведение реформ должно стать главной задачей для Украины». Зауважмо, що Фірташа при цьому позиціонують не як організатора і спонсора (про що, наприклад, недвозначно говорить «Німецька хвиля»), а як пересічного учасника форуму. Якби матеріал робили журналісти в інтересах глядача, вони неодмінно мали б поцікавитись і озвучити інформацію про те, хто став ініціатором проведення форуму та хто на ньому представлятиме, власне, Україну.

На відміну від винахідливого піару Фірташа, свого власника Ріната Ахметова «Україна» піарить за звичними канонами: «Гуманитарная помощь-это последняя надежда не только для Пелагеи, а и для сотен тысяч пенсионеров, инвалидов в Донецкой и Луганской областях. Пункты раздачи помощи Рината Ахметова работают как в Донецке, так и в других городах – на подконтрольной и неподконтрольной Украине территориях. В продуктовом наборе – самое необходимое. Тушенка, консервы, крупы, мука, макароны, подсолнечное масло и сладости. Четырнадцатикилограммового пакета пенсионерке Вере Стасик хватает на несколько недель».Матеріал про Ахметова в цьому випуску «Событий» лише один.

На СТБ тим часом комерційна джинса торгівельно-розважального центру: «У торговельно-розважальному центрі «Gulliver» влаштували інтерактивні місця, де кожен може висловити власні почуття, - любов до близької людини, до батьківщини і навіть домашніх улюбленців. Наприклад, на мапі Україні можна запискою із побажаннями відмітити рідне місто».

3 березня, вівторок

Головні теми дня – бійка Олега Ляшка та Сергія Мельничука у Верховній Раді, загиблі українські військові на Донбасі, похорон Бориса Немцова в Росії.

«Інтер» у вівторок повертається до теми, яку вже піднімав на минулому тижні: зникнення дніпропетровського чиновника Олександра Величка, яке представники «Опозиційного блоку» вважають викраденням. Олександр Вілкул на «Інтері» звинувачує заступника голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Геннадія Корбана. Щоправда, з посиланням на іншу людину: «Максим Романенко, исполняющий обязанности Днепропетровского горсовета, открыто выступил на пресс-конференции и сказал, что это давление заместителя губернатора Корбана лично на него, для того, чтобы он написал заявление об увольнении»;  «Уже 8 дней неизвестно где находится начальник юрдепартамента городского совета Величко. Это и избиения, когда неизвестные люди избивают людей на улицах. Это все месть за принципиальную позицию «Оппозиционного блока» в Верховной раде. Место региональной власти за принципиальную позицию в региональных советах, в городских советах, в областном совете. Потому что за год долги по зарплате в 8 раз выросли. Когда ни одной лопаты асфальта не было кинуто. Практически ничего не сделано. Уже тысячи людей потеряли работу. Один Южмаш 8 месяцев долги по зарплате. И сейчас, когда проиграны были парламентские выборы, сейчас рейтинг «Оппозиционного блока» уже больше 35% по Днепропетровской области. Они готовятся к местным выборам. И вот таким вот образом репрессиями пытаются выбить всех представителей «Оппозиционного блока». Зауважмо, що мети розслідувати зникнення Величка, вислухавши також обвинувачену в його викраденні сторону, «Інтер» собі не ставить – достатньо заяв Вілкула.

На «Україні» про причетність команди Коломойського до зникнення Величка розповідав також депутат від «Опозиційного блоку», колишній дніпропетровський губернатор (наступник Вілкула) і представник команди Ахметова Дмитро Колесников: «В Днепропетровской области сейчас катастрофическими методами, способами раскручивается спираль политических преследований. Да, действительно, 2 марта этого года были арестованы два чиновника. Бывший заместитель руководителя областной государственной администрации и заместитель руководителя областного совета. Причем это люди с принципиальнейшей своей позицией. За это теперешняя власть Днепропетровской области мстит и конкретным людям. Кроме того, я хочу сказать, что Виктор Науменко. Он является депутатом областного совета от Оппозиционного блока. Поэтому это исключительная месть по политическим, надуманным мотивам, сфабрикованные политические, это не уголовные, это политические дела. Ноя хочу сказать, что Оппозиционный блок нас не испугает. Мы будем продолжать защищать интересы наших граждан». Тут також не була представлена позиція дніпропетровської обласної влади. Інші телеканали темою зникнення Величка не перейнялись, хоча, очевидно,  варто було – аби розібратися, що до чого.  

Тим часом у Відні розпочався форум «Україна завтра», і знов увага «Інтера» та «України» прикута до його організатора та спонсора (про що вони, втім, не згадують) Дмитра Фірташа. Вони цитують незмістовні заяви («В Украине в финансовой части, в банковской системе не хватает ресурсов, в системе нет крови. Нужно закачать туда кровь. Мы должны создать инвестиционный фонд специально под Украину, который на мой взгляд должен быть не меньше 300 миллиардов гривен») та приділяють Фірташеві більше уваги, ніж іншим учасникам. Натомість, СТБ, висвітлюючи цей захід, фокусується на патріархові родини власника каналу – екс-президентові Леоніді Кучмі.

«Інтер» зненацька агресивно критикує дії рівненської міської ради: «Как прогреметь красивым решением на всю Украину и по факту ничего не сделать. Рецепт от популистов из Ривненского горсовета. На прошлой неделе депутаты запретили продажу российских товаров», «Ривненские депутаты в очередной раз попиарились, при этом ничего конструктивного не приняли. На следующей сессии обязательно придумают, что б еще запретить, чтобы потом не контролировать и не отвечать».Можна припустити, що це пов’язано з особливою увагою, яку канал приділяє Рівненській області, зокрема нелегальному видобутку бурштину. Хоча не можна виключати, що сама ідея заборони російських товарів викликала таку реакцію; безперечно, значно продуктивнішим і кориснішим для аудиторії був би аналіз законності такого рішення та шляхів його реалізації з представленням позиції самих депутатів Рівненської міськради.

4 березня, середа

Головні теми дня – вибух на шахті Засядька у Донецьку, заборона виведення дивідендів та обмеження на купівлю валюти в Україні.

Висвітлюючи відставку виконувача обов’язків міського голови Дніпропетровська, «Інтер» розставляє цілком очікувані акценти: «В Днепропетровске под наблюдением людей с автоматами сменили мэра. Еще вчера эту сессию планировали отменить из-за провокаций. Но сегодня сюда депутатов сгоняли силой. В зале сразу несколько нардепов, в том числе Борис Филатов. Называют себя наблюдателями. Здесь же и представители Правого сектора. В повестке дня - кадровый вопрос - кто будет руководить Днепропетровском. Сначала избранники голосуют за прекращение полномочий секретаря горсовета, он же исполняющий обязанности мэра. Максим Романенко на днях заявил: заместитель главы Днепропетровской области Корбан объявил ему войну. До этого события в Днепропетровске разворачивались как в настоящем детективе. У Романенко исчез подчиненный». Так, жодного разу не вислухавши сторону Коломойського, «Інтер» поклав на нього та його команду відповідальність за насильницьку (!) зміну в.о. міського голови Дніпропетровська. До того ж, нагадали новому секретареві міськради Галині Булавці її темне минуле:

«Это ее выступление на скандальном съезде в Северодонецке. Тогда председатель Днепропетровского обсовета озвучивала обращение к народу, главам государств и парламентам мира. Позже против участников съезда были открыты уголовные дела. Их обвиняли в сепаратизме. Галину Булавко эта участь, очевидно, обошла, и теперь она будет временно исполнять обязанности мэра. Вопрос – как долго?». Зауважмо, що Булавці дорікали участю в Сіверськодонецькому з’їзді ще 2005 року, коли вона вперше очолила Дніпропетровську обласну раду. Замовчують і той факт, що у 2014 році Булавка балотувалась до Верховної Ради під номером 75 за списком «Опозиційного блоку». У матеріалі немає коментарів нікого з обговорюваних депутатів і чиновників – лише їхні критики. Майже ідентичний за змістом матеріал вийшов у новинах «України».

До цього дня щоденною нормою кількості піаруРіната Ахметова на «Україні» був один сюжет, однак через трагедію на шахті імені Засядька її збільшили до трьох. Один – про те, як Рінат Ахметов безпосередньо допомагає пострадалим і родинам загиблих:  Как только стало известно о случившемся, Ринат Ахметов дал поручение  Гуманитарному Штабу оказать помощь пострадавшим шахтерам и семьям погибших. «Ринат Ахметов всегда помогал в таких подобных ситуациях. Гуманитарный штаб уже сейчас связывается со всеми клиниками города Донецка. На сегодняшний момент Раненный горняки доставлены и в ожоговый центр, больницу профзаболеваний и областную травматологическую клинику. Мы держим руку на пульсе и будем оказывать всю необходимую медикаментозную помощь пострадавшим». Синхрон належить майже щоденній героїні «Событий» - координаторці штабу Ахметова Ріммі Філь. І окремо – про співчуття Ахметова: «Свои соболезнования по поводу трагедии на шахте Засядько уже выразил президент футбольного клуба Шахтер Ринат Ахметов, тренерский штат клуба и футболисты. Память погибших почтили сегодня минутой молчания перед матчем Металист - Шахтер во Львове». Поза тим, у випуску був один традиційний піар-сюжет про гуманітарну допомогу Ахметова.

Цього дня Верховна Рада розглядала питання щодо позбавлення недоторканності суддів Царевич та Кицюка. Висвітлюючи цю подію, Перший національний чітко зазначив: «Захищати суддів береться "Опозиційний блок"», додавши синхрони двох представників цієї партії – Вадима Рабиновича і Олександра Долженкова. А ось «1+1», порушуючи стандарт відокремлення фактів від коментарів, говорить про це саркастично: «Цих суддів кинулись захищати колишні регіонали з «Опозиційного блоку», мовляв, за що тут карати, Царевич і Кицюк всього лише відбирали в автомайданіців водійські права. Голова Верховного суду пояснив, бо судді вчинили проти закону, щоб догодити тодішній владі заради кар’єри». Натомість, «Інтер» і канал «Україна» обмежились самими лише коментарями депутатів від «Опозиційного блоку», не пояснивши, чому саме вони це коментують.

Так само не пояснює «Інтер», з якої нагоди цитує депутатку від «Опозиційного блоку» Наталію Королевську: «Завтра не упадет манна небесная на голову и что кредит МВФ не решит проблемы Украины, если его точно так же растянут, как растянули сегодня все доходы бюджета. Но мы должны и обязаны сегодня сделать все, чтобы защитить тех людей, которые нуждаются в первую очередь». А «Україна» - навіщо для розмови в такому самому дусі запросила Королевську до студії. Зауважмо, що гості від «Опозиційного блоку» в «Событиях» тепер щодня.

«1+1» знов розкручує тему причетності Леоніда Кучми до справи Ґонґадзе. У матеріалі про загибель Юрія Кравченка Валентина Доброта всіляко натякає на це: «Леонід Кучма, якого в своїй смерті нібито і обвинувачував Кравченко, приїхав на прощання мало не останнім», «Іще до загибелі Кравченка з життя пішов інший генерал міліції Юрій Дагаєв. Одночасно з таким самим діагнозом – серце, шпиталізували ще одного генерала Едуарда Фере. Дагаєв помер фактично відразу, а Фере кілька років пролежав у комі. Обидва буцімто були близькими до Леоніда Кучми. Нібито Дагаєв навіть мав свій кабінет в Адміністрації Президента. Їхня роль у справі Гонгадзе теж мало вивчена». Прямо вказує на Кучму одіозний екс-майор управління Держохорони Микола Мельниченко: «Литвин займався кадровими питаннями. Хто привів Дагаєва в Адміністрацію Президента? Литвин. Ніхто не піддавав сумніву те, що казав Литвин від імені Кучми тому самому Дагаєву. Дагаєв мент, чистий мент. Під козирок єсть і вони брали, брали і виконували». При цьому жодному зі згаданих, не кажучи вже про самого Кучму, не дали слова. Продовжили тему справи Ґонґадзе наступного дня у ток-шоу «Право на владу».

Нав’язливість, із якою «плюси» без реальних свіжих інформприводів раз у раз повертаються до цієї теми, робить дедалі вірогіднішим припущення, що причиною є конфлікт між власником каналу та Віктором Пінчуком.

5 березня, четвер

Головні теми дня – жалоба за загиблими шахтарями, збільшення чисельності військовослужбовців Збройних сил України до 250 тисяч, призупинення голодування Надії Савченко

На «Інтері» знов говорять про начебто викраденого директора департаменту правового забезпечення Дніпропетровської міської ради Олександра Величка. Приводом для цього стало відео на Youtube, в якому Величко начебто зізнається в корупції:

Тут «Інтер» згадує про необхідність дистанціюватись, «нібито» і «начебто»: : «Более 10 минут он рассказывает о якобы коррупционных схемах, якобы в пользу - отстраненного И.О мэра Днепропетровска Максима Романенко и еще более 100 местных чиновников»; «В понедельник милиция заявила, что видео, якобы, записано Штабом добровольческих сил, который связывают с Игорем Коломойским. Последнее время у него был серьезный конфликт с Романенко, которого обвиняет похищенный». Не зрозуміло, хто саме пов’язує штаб із Коломойським – міліція чи хтось інший. Тим часом представники «Опозиційного блоку» звинувачують в усьому саме команду дніпропетровського губернатора.

У такому самому ключі ситуацію висвітлює «Україна», а також запрошує до студії коментувати цю тему нардепа від «Опозиційного блоку» Нестора Шуфрича. «Вы знаете, что все события, которые вот сейчас были, вы посмотрите, в один день. Вдруг появляется исчезнувший неделю назад начальник юридического управления Днепропетровского горсовета. Появляется на фоне какой-то клетки. Это напоминает мне такое подвальное помещение и что-то читает. Читает свое признание. Я думаю, что если бы человек хотел явиться с повиной, он бы точно бы не из подвала об этом вещал. Ну а все остальное,  что происходит. Вы знаете. Скажу так: чувствуется рука мастера. Такой рейдерский захват власти в Днепропетровске», - говорить він. Нікого з команди Коломойського, хто міг би це коментувати, ні про що не запитали. Й далі жоден інший телеканал не звертає уваги на зникнення Величка.

«Україна» й далі розповідає про те, як Рінат Ахметов допомагає постраждалим від вибуху на шахті: «В момент взрыва под землей находились 230 шахтеров. Большинство из них выбирались на поверхность самостоятельно. Единственные кто оказывают помощь родственникам погибших и пострадавшим на данный момент это Ринат Ахметов. […] Ринат Ахметов принял решение выделить каждой семье, в которой погиб шахтер по 100 тысяч гривен Также будет оказана помощь на лечение и поддержку всех раненых. Гуманитарный штаб выразил соболезнования семьям погибших в этой страшной трагедии».

Далі у випуску – традиційна реклама Гумштабу: «Вторая колонна 16-г Гуманитарного рейса Рината Ахметова сейчас на подъезде к Донецку Все машины успешно прошли проверки на блок постах. Они везут более 600 тонн продуктов для мирных жителей Донбасса, взрослых и детей». Аналогічні матеріали про ахметовську допомогу вийшли на «Інтері» та ICTV.

6 березня, пятниця

Головні теми дня – вибух у Харкові, судове засідання у справі суддів Царевич і Кицюка.

«Інтер» посилив нападки на Ігоря Коломойського та його команду. Неприємні для Коломойського моменти містяться у трьох матеріалах випуску «Подробностей» 6 березня.

У матеріалі про Верховну Раду «інтерівці» зібрали критичні коментарі про роль Коломойського в «Укрнафті»: «Виктория ВОЙЦИЦКАЯ, народный депутат, "Самопоміч": «Вимагаємо поставити на порядок денний урядовий законопроект 2273, який врегулює питання щодо повернення в бюджет України майже двох мільярдів гривень. Це ті гроші, які країна не отримає з компанії «Укрнафта».

Сергей ЛЕЩЕНКО, народный депутат, Блок Петра Порошенко: «Це законопроект, який насправді допомагає державі нарешті взяти під свій контроль підприємство «Укрнафти», де у держави є контрольний пакет Коломойського – 43 відсотки. Іванчук це блокує. Коломойський називає його бізнес-партнером. Тобто, це вже набуває риси такого, знаєте неприхованого, неприхованої змови між Іванчуком, Яценюком, який є його найближчим другом, і Коломойським». Іванчука, Яценюка або ще когось, хто має інший погляд на цю ситуацію, в сюжеті немає.

Натомість у наступному матеріалі можна чути перший за останні півроку синхрон Ігоря Коломойського: «Когда НАК "Нафтогаз" рассчитается с "Укрнафтой", а он должен ей по сегодняшним ценам там 130 миллиардов гривен, ну там он отдаст тогда. Тогда Укрнафта пару миллиардов отдаст обратно». Проте в цьому ж самому матеріалі свободівець Олександр Аронець звинувачує Коломойського в невмотивованому підвищенні тарифів на пальне: «По его словам, Игорь Коломойский на своих заправках продает дизельное топливо на две гривны дороже, чем бензин. Аронец считает, что этот, так сказать, патриотический жест ощутят на себе в первую очередь - волонтеры, которые закупают топливо для бойцов. Также, "обрадуются" и крестьяне, у которых на носу – посевная». До чого тут Аронець, не зрозуміло; перевірити озвучену свободівцем інформацію, як і отримати пояснення від «Привату», вони не спромоглися. Тож говорити про баланс, навіть попри безпрецедентну подію – цитування прямої мови Коломойського – не випадає.

І «контрольний в голову» третій матеріал – традиційна вже для «Інтера» спроба дискредитувати «Приватбанк», що належить Ігореві Коломойському, розповівши історію обманутого вкладника: «Андрей Усач - десантник и Герой Украины. Звание получил за оборону Луганского аэропорта. Там прошлым летом был тяжело ранен, четыре дня пролежал под руинами терминала и чудом выжил. Сейчас нуждается в лечении. Для сбора денег открыл в «Приватбанке» карточный счет». {…}

«…повернемо, якщо з нашого боку були допущені якісь порушення. Якшо наш оператор все правильно зробив, то єдиний варіант – це зловити злочинців, і з них через суд ці гроші витребувати». Андрей КРАВЕЦ, корреспондент: Андрей понимает: он не первая жертва мошеннической схемы, связанной с «Приватбанком». И недоумевает - почему в финучреждении эту проблему не решают». Втім, коментар банку в сюжеті є.  

«Україна» не припиняє марафон «щодня по екс-регіоналу в студії» - п’ятий день поспіль запрошує нардепа від «Опозиційного блоку». Цього разу це Микола Скорик, який звинувачує владу в… небажанні розслідувати події на Майдані:

«Елена КОТ, ведущая: Все санкции ЕС по отношению к бывшим украинским чиновникам были введены еще год назад. За это время не удалось вернуть ни копейки в украинский бюджет. Полтора месяца назад Верховная Рада даже принимала необходимые законы. Зачем дело стало?

Миколай СКОРИК, народный депутат Украины фракция партии "Оппозиционный блок": " Мне кажется, стало дело за желанием власти реально расследовать то, что происходило. Это же не единственное то, что не расследовано. Не расследовано события на майдане, убиты люди, активисты, милиционеры. Не даны ответы по событиям в Одессе 2 мая. Тот список можно продолжать. Власть использует, продолжает использовать правоохранительные органы в качестве просто инструмента воздействия на не угодных. Силовые органы реально занимаются просто такими тенденциозными вещами, а реальных виновных, кто действительно виновен и в разворовывании государственного бюджета и смертях людей остается, к сожалению безнаказанными"». Окрім силовиків, які не розслідують злочини його колишнього лідера та однопартійців, покритикував Скорик і Кабінет Міністрів.

На «Україні» гуманітарний штаб Ахметова не припиняє розповідати про те, як допомагає шахтарям: «У кровати Ивана дежурит мама. Сегодня она заменила невестку Татьяну. Та почти сутки не сомкнула глаз. Первым поддержал в лечении пострадавших горняков, как рассказывают родные, гуманитарный штаб Рината Ахметова». Цього разу – лише один матеріал.

«ТСН» порушує стандарт балансу думок у матеріалі про заборону російських серіалів. «Закон є – підпису під ним немає. Із 5 лютого, - каже ініціатор заборони пропагандистського російського кіно Микола Княжицький, - норма досі не запрацювала. І винні у цьому колеги-депутати». Далі нардеп звинувачує у тормозінні закону опозицію:  «Лідери цього блоку Бойко і депутат Папієв подали законопроект, що нібито були порушення під час голосування».Проте коментарів «Опозиційного блоку» в матеріалі немає.

7 березня, субота

Головна тема дня – суд у справі Кицюка та Царевич у Вінниці.

Субота – день комерційної джинси. «1+1» відверто рекламує курорт «Буковель», що належить Ігореві Коломойському: «На "Буковелі" відбувся Всеукраїнський чемпіонат з долання перешкод із жінкою на шиї.  Єдиною вимогою для участі була вага партнерки – не менше 50 кілограмів. Інакше чоловіки мали взяти додатковий вантаж. […] Найпрудкішими виявились туристи з Ізраїлю. Жартівливу дистанцію вони подолали за 38 секунд. Їх нагородили безкоштовним вік-ендом на "Буковелі"».

На ICTV – так само погано прихована реклама комерційного банку: «Фінустанои, які хочуть підтримати клієнтів і мають для цього ресурс, нині запроваджують програми лояльності та вигідні депозити. Так, у банку «Кредит Дніпро», який на українському ринку вже понад 20 років, пропонують депозити на різні терміни, починаютчи від семи днів і до шести місяців. Це дасть можливість клієнтам переконатися у надійності вкладу і можливості його отримати. Складнощі в економіці країни не влинули ні на якість послуг, ні на довіру вкладників, - зазначають у банку».

І, нарешті, на «Україні» - один матеріал про доброчинність Ріната Ахметова.

Висновки

У порівнянні з попереднім тижнем кількість матеріалів з ознаками замовності зменшилась із 45 до 36. Цього разу «Україна» помітно відірвалась від «Інтера» - в «Событиях» було зафіксовано 17, а в «Подробностях» лише 10 підозрілих матеріалів. Іще три – на ICTV, по два – на СТБ. Новини Першого національного та 5-го залишились чистими.

Важливою закономірністю є те, що теми, навколо яких відбувається найбільше маніпуляцій та яким присвячена більшість замовних матеріалів, існують ніби поза реальним інформаційним контекстом. Вони часто або не мають реальних інформаційних приводів (як нападки «1+1» на Кучму або «Інтера» на «Приватбанк»), або ж роздмухуються з малозначущих або вже не актуальних подій. Водночас небезпечним є факт, що інші телеканали відмежовуються та ігнорують теми, навмисно роздмухані з метою політичного кілерства, як це сталося з історією Величка. Вочевидь, якби неупереджене розслідування та висвітлення цієї історії почалося негайно, картина могла б вийти зовсім іншою.

У такий спосіб канали, наближені до «Опозиційного блоку» - «Україна» та «Інтер» - створюють для своєї аудиторії віртуальну реальність із окремим, штучно сконструйованим порядком денним, у межах якого можна применшувати значущість одних тем і роздмухувати або притягувати за вуха ті, які є вигідними. Так само показовим є щоденна присутність нардепів від «Опозиційного блоку» у студії телеканалу «Україна». Ці два канали вже остаточно відмовились від спроб бодай імітувати баланс думок та відверто працюють на одну політичну силу. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Youtube-канал програми "События", скріншот
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9133
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду