«Спасибо, Ринатик!»

«Спасибо, Ринатик!»

11 Січня 2015
6213

«Спасибо, Ринатик!»

6213
У новий рік «Україна», «1+1» та «Інтер» увійшли з тим самим джинсовим джентльменським набором. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Україна», 5-й та Перший національний 29 грудня 2014 року – 3 січня 2015 року.
«Спасибо, Ринатик!»
«Спасибо, Ринатик!»

Новинні служби центральних телеканалів вирішили не починати нове життя з настанням 2015 року. «Україна» й далі виконує функції піар-служби свого власника Ріната Ахметова та стає на захист його інтересів. Подібне роблять «Інтер» і «1+1».

29 грудня, понеділок

Головні теми новин дня – підсумкова прес-конференція Петра Порошенка та ухвалення державного бюджету на 2015 рік.

Зміст сказаного на прес-конференції Порошенка новини всіх телеканалів передали без грубих порушень. Цікавими були акценти. Зокрема, Перший національний зробив наголос на запитаннях про досі не проданий бізнес глави держави:

«Перше [питання, - ТК] – коли Порошенко продасть "5 канал".

Петро ПОРОШЕНКО, Президент України: "5 канал" не продам і не обіцяв".

Ірина ВИНОГРАДОВА, кореспондент: Та фабрику "Рошен"».

Про відмову продати 5 канал у кінці своїх матеріалів згадує «Інтер». Натомість «1+1» про це мовчить,  говорячи лише про «Рошен». А «Україна» завершила свій сюжет про прес-конференцію пафосним вокспопом на свою улюблену тему: «У Порошенко пустили только журналистов, но если бы обычные украинцы смогли задать вопрос президенту, большинство спросило бы - когда прекратится война.

Киевлянка: "Чи все він зробив для того, аби в Україні запанував мир?".

Киевлянин: " Питання найголовніше для мене, коли закінчиться війна на сході? Бо я з Луганська"». Важливість і актуальність теми припинення війни не скасовує необхідності дотримуватись журналістських стандартів: стверджувати, яке саме запитання поставила би більшість «звичайних» українців, можна лише після проведення репрезентативного соціологічного опитування. Те ж, що зробила «Україна» - звичайна маніпуляція.

Різні акценти розставили й у матеріалах про ухвалений Верховною Радою державний бюджет на 2015 рік. Перший національний докладно розповів про зміни, на які тепер варто очікувати громадянам України. Настрій сюжету «1+1» - радісно-піднесений, тут зосередились на позитивних зрушеннях: «Великий бізнес змусили ділитися», «депутати почали різати частину пільг, зокрема і свої», «перемогла думка про те, що йти в новий рік без фінансового плану країни не можна. Як наслідок, знову голосування «за» з першого разу. Члени уряду обіймаються».

На «Інтері» ж картина протилежна: три з чотирьох синхронів народних депутатів від «Блоку Петра Порошенка» - критичні щодо уряду або «Народного фронту». Таким чином «Подробности» знов наголошують на тому, що у коаліції немає єдності. Два коментарі представників «Опозиційного блоку» (Юрія Бойка та Наталії Королевської) з критикою ухваленого закону були розлогішими за інші синхрони, використані в сюжеті. «Інтер» акцентує на негативі: «Сначала приняли первые законы так называемой налоговой реформы. Но и тут ругань и споры у трибуны», «В итоге без возврата НДС остались все экспортеры сельхозпродукции. Нардепы быстро приняли и ряд других налоговых новел. Ввели импортный сбор размером в 5 и 10%. Убрали скандальную норму о всеобщей декларации доходов. Уменьшили ставки налогов для малого и среднего бизнеса. А дальше снова перерыв».

До аналізу бюджету «Інтер» залучив не економіста, а близького до «Опозиційного блоку» політичного коментатора, в минулому політика Вадима Карасьова: «Цей бюджет сліпий для парламенту. Але він сліпий і для суспільства. Люди не знають, що їх чекає. Багато в чому податкове таке навантаження, лягає на місцеве самоврядування. Це буде врегулюватися вручну». Інших експертів, чия думка могла б урівноважити думку Карасьова, не знайшли. Хоча інтерівським журналістам, схоже, вистачає справжніх експертних компетенцій, щоб звинуватити уряд: «Часть доходов планируют увеличить за счет налогов. Их в новом году будут платить почти все: от бедного до богатого. Безработная Анастасия выживает за счет помощи на ребенка. Но с 1 января она должна платить налог на богатство. Живет в квартире чуть больше 70 квадратных метров».

Таку саму дивину бачимо у «Фактах» ICTV - експертом із щойно ухвалених бюджетів тут виявляється політкоментатор Володимир Фесенко, який робить наголос на міжусобицях у коаліції: «Екстремальне ухвалення екстремального бюджету. Було б дивно, якщо б таких протиріч не було. Коли коаліція велика, 300 депутатів, 5 фракцій, я думаю що ці протиріччя будуть посилюватися. Але на мій погляд, у цієї коаліції запас міцності приблизно півроку».

Натомість, позиція «України» несподівано поміркована – матеріал нейтральний, і до студії було запрошено представника проурядового «Народного фронту» Романа Заставного. Щоправда, йому довелося відповідати на доволі різкі запитання: «Есть мнение, что местным властям отданы не наполняемые налоги, вы с этим согласны?», «Действительно бюджет дефицитный, но можно ли его назвать социально справедливым?», «Давайте не будем забывать о том, что повышения пенсий и зарплат не будет, заморожен прожиточный минимум, отменяются льготы, введены новые налоги». Проте прогрес очевидний: звичайно «Україна» в подібних ситуаціях воліла давати слово «Опозиційному блоку», а не коаліції.

«Інтер» і далі виявляє надмірну увагу до рівненських правоохоронців: «В интернете появилось видео, как ривненские гаишники обдирают водителей, которые якобы нарушают дорожные правила. […] Дань собирают немалую и постоянно, утверждают ривненские активисты». Нагадаємо, з травня канал регулярно викриває тамтешню міліцію, звинувачуючи її у «кришуванні» нелегального видобутку бурштину.

І ще одна інтерівська традиція – чорний піар проти Коломойського: «На техстанцию по перекачке нефти "Плещивка" напали 15 человек. От чиновников из государственных энергетических ведомств, пожелавших остаться неизвестными - нам удалось узнать, что организаторы нападения ранее были замешаны в крупных рейдерских захватах: Одесского НПЗ, Васильковской нефтебазы и Херсонского нефтеперевалочного комплекса. Эти действия были организованы по данным СМИ в интересах финансово-промышленной группы "Приват"». Звісно ж, позиції групи «Приват» немає.

У новинах «1+1» тим часом використали прес-конференцію Петра Порошенка як зачіпку для чергового критичного сюжету про колишнього главу держави – Леоніда Кучму: «Відкритий судовий процес над генералом Пукачем та оголошення імен замовників убивства Гонгадзе, про це сьогодні теж говорив президент Петро Порошенко під час своєї прес-конференції. […] За весь час до суду не викликали ні Леоніда Кучму, ані Володимира Литвина, прізвища яких фігурують в скандально відомих плівках Мельниченка. Однак вже цього року справа отримала новий оберт». Далі повторюються синхрони екс-прокурора Рената Кузьміна та чинного голови СБУ Валентина Наливайченка, які вже були в попередніх однотипних матеріалах про справу Ґонґадзе. Й знову обійшлось без позиції Кучми.

Є в «ТСН» і звичайна прихована реклама бізнесу Ігоря Коломойського – гірськолижного курорту «Буковель»: «Національні страви з усього світу, українські колядки та новорічні хороводи під ялинкою – святковий новорічно-різдвяний ярмарок відкрився на туристичному комплексі “Буковель”».

ICTV підняв досить нетипову тему – історію Олексія Пономарчука, який узяв кредит на будівництво Sky Park у Вінниці й не повернув (його кредит перейшов до російського «Альфа-банку»). Тональність матеріалу важко назвати нейтральною: «Рішучість, з якою власники торговельного центру ігнорують рішення судів, показує, що в них є прикриття впливових осіб у Києві», і навіть так: «Ці неповернуті кредити – кошти звичайних громадян з депозитів, які також залишаються у руках шахраїв-мільйонерів».

У новинах «України» компанія Ріната Ахметова «Метінвест» лобіює відновлення залізничного сполучення в зоні бойових дій: «Прекращение работы главной транспортной артерии выглядит как минимум странно. Почти 5 часть всего грузопотока перевозят именно по ней. За 10 месяцев 2014года Донецкая железная дорога уплатила в украинский бюджет 755 млн. гривен налога. Если она прекратит свою деятельность, многие предприятия закроются, тысячи людей потеряют работу не только на Донбассе, но и по всей Украине». Проте Укрзалізниці слово не надали – натомість коментарі дають компанія «Метінвест» та представники маріупольського комбінату Ілліча, який їй належить: «Это коллапс остановит металлургические предприятия, потом будет очень сложно их запустить вновь».

Також «Україна», порушуючи стандарти балансу думок, достовірності та відокремлення фактів від коментарів, відкрито стає на захист людини Ріната Ахметова – криворізького мера Юрія Вілкула, батька одного з лідерів «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула: «В Кривом Роге требуют спокойствия и стабильности. Напомню, там почти месяц назад около мэрии развернули так называемый майдан. […] В поддержку действующего мэра Юрия Вилкула в Кривом Роге создали общественный совет, его члены лидеры профсоюзов, руководители предприятий и организаций подписали резолюцию». Не надаючи слово представникам «так званого майдану», «События», натомість, дають синхрон одного з менеджерів компанії «Метінвест» Миколі Іщенку: «Наш город – это город, который был всегда спокойный, когда показывал вообще всем пример, он превращается в какой-то очаг дестабилизации. А на самом деле это группа людей до 50. Ну, максимум до 100 человек, которые раскачивают эту ситуацію».

Захистивши політичні й комерційні інтереси Ріната Ахметова, «Україна» не забуває похвалити його за доброчинність: «Выжить в оккупированных городах и селах помогает Гуманитарный штаб Рината Ахметова. Все продукты и медикаменты идут исключительно мирным жителям Донбасса. Это предварительные выводы представителя украинского офицерского корпуса. Уже несколько дней они наблюдают за работой Гуманитарного штаба, от момента загрузки рейса до получения помощи адресатами». Матеріал на цю тему у випуску, щоправда, лише один.

30 грудня, вівторок

Головні теми дня – підсумкові прес-конференції прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та голови Національного банку Валерії Гонтаревої, участь Порошенка в урочистому передаванні гелікоптерів армії.

Перший національний залишився нейтральним, висвітливши як негативні, так і позитивні моменти в роботі уряду. «1+1» схвально оцінив зменшення дотацій «Нафтогазу» та «вкусив» Фірташа: «Загалом головною реформою в енергетиці стала відсутність у ній Дмитра Фірташа і його посередництво у постачанні газу, пожартував Яценюк. Проте наступного року «Нафтогаз» чекає значне скорочення дотацій з бюджету». Природно, глядачі не почули, що з цього приводу думає Фірташ.

«Україна», висвітлюючи прес-конференцію Гонтаревої, на власний розсуд гіперболізувала сказане керівницею Нацбанку – мовляв, вона визнала в «стране полномасштабный финансовый кризис». А «1+1» скористався нагодою для своєрідного корпоративного промо – дав згадку Гонтаревої про «Квартал 95»: «Как «95 квартал», с Новым годом, с новым курсом».

У «ТСН» вийшло розслідування про контрабанду дизельного палива, до якої начебто причетні представники Партії регіонів Василь Барабаш і Вадим Новинський. Однак слово звинуваченим «1+1» не дав. Так само повівся «Інтер» у черговому – другому за два дні – викривальному сюжеті про рівненських даішників: «Центр города Ривне. Знак, запрещающий проезд легковушкам, - рыбное для гаишников место. Здесь ловят и штрафуют, в основном иногородних», «Давая пояснения, гаишники солгали», «Наверное, просто незачем заниматься такими мелочами, как беспредел подчиненных. У входа – вот такие красивые машины. Поделиться с журналистами опытом, как купить такую машину за скудную госзарплату, упитанный гаишник начальственного вида отказался». Про необхідність дотримуватись стандартів достовірності й відокремлення фактів від коментарів інтерівці тут також не подбали.

У передостанній день старого року не обійшлось на «Інтері» без звинувачень на адресу Ігоря Коломойського. Цього разу знайшли нову тему – начебто рейдерське захоплення на Закарпатті: »: «1300 сотрудников "Прикарпатзападтранс" просят остановить рейдеров […] Неизвестные ворвались на станцию Смыга на границе с Венгрией. Среди захватчиков оказался помощник народного депутата, которого связывают с финансово-промышленной группой "Приват". Эксперты уверены, что именно там заказчики рейдерского захвата». Позиції звинувачених у рейдерстві немає.

«1+1» рекламує «Приватбанк», що належить його власникові Ігорю Коломойському: «Благодійність замість корпоративу. Співробітники «ПриватБанку» по всій країни відмовились від проведення новорічних вечірок, натомість, виділені на це гроші - а це понад 2 мільйони гривень - перерахували на благодійність». А «Україна» вихваляє Ріната Ахметова за подарунки на Новий рік для мешканців Донбасу.

31 грудня, середа

Головні теми дня – обмін полоненими, підготовка до Нового року та огляд новорічних святкувань у світі.

«Україна» зненацька піднімає тему обміну полоненими, що відбувся ще 25 грудня, «згадавши», що в ньому брав участь Віктор Медведчук. Яку саме сторону він представляв і в якому статусі, журналісти не зазначають, натомість дають його розлогий синхрон: «Секрет удачных переговоров об обмене пленными прост - разговор с заинтересованными сторонами я начинаю со слов о необходимости мира. Такие переговоры абсолютно необходимы, а для того, чтобы они состоялись, накануне обмена я ездил на Донбасс, встречался с Захарченко и Плотницким, другими руководителями ДНР и ЛНР. Уверен, что единственной альтернативой вооруженному противостоянию и кровопролитию является диалог. Сегодня в мирном урегулировании конфликта заинтересованы все стороны, это самое горячее желание и украинского народа, и всех соседей нашей страны». Це щонайменше порушення стандарту оперативності (як і повноти та точності), яке змушує замислитись про причини такої раптової уваги до Медведчука.

«Україна» під завісу старого року також не забула про корпоративну рекламу. Зокрема, в матеріалі про вугілля згадано про значущість компанії ДТЕК (належить Рінату Ахметову) для забезпечення країни електроенергією. Є у випуску також матеріал про доброчинність Ахметова: «Единственная помощь, которая помогала выжить – гуманитарная. Штаб Рината Ахметова с августа работает в зоне АТО».

«Інтер» порушує стандарт відокремлення фактів від коментарів та достовірності, критикуючи заклик ВО «Свобода» демонтувати зірку Ані Лорак на алеї зірок у Чернівцях: «Такие акции – не более чем пиар для местных свободовцев, уверены и журналисты, и общественники».

Новин на ICTV та СТБ в останній день року не було; новини 5 каналу не були проаналізовані з технічних причин.

1 січня, четвер

Головні теми дня – обстріли українських позицій на Донбасі в новорічну ніч та святкування Нового року, скандал навколо «Інтера».

Ще в новорічну ніч у соціальних мережах здійнялася хвиля обурення через трансляцію на «Інтері» в новорічну ніч російського «блакитного вогника». Парадокс, але «Подробности» увечері відмежувались від дій телеканалу, заявивши, що самі обурені: «Я хочу отметить, что служба информации, которая готовит выпуски новостей, программы «Подробности», «Подробности недели» и «Черное зеркало», структурно отдельная еденица на «Интере». Топ-менеджмент канала не влияет на нашу редакционну политику, как мы не влияем и не участвуем в создании проектов и программ в эфире канала», - сказав у студії ведучий Олексій Ліхман. Включивши в ефір телемостом міністра інформаційної політики Юрія Стеця, ведучий згадав заяву секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова про необхідність позбавити «Інтер» ліцензії, трактуючи це як відповідь на критику з боку телеканалу. Стець відмовився коментувати заяву Турчинова. Характерно, що до блоку обговорення цієї теми, що розпочався з «обурення» команди «Подробностей» та спроби відмежуватись від програмної політики каналу, допасований коментар народного депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Рабиновича: «Сама суть того, что происходит, явлется возможностью захлопнуть демократию в стране и воопще рот на замок. У вас была позиция, единтвенная независимая опозиция в стране».

Ситуацію з «Інтером» висвітлив і Перший національний, узявши коментар у Юрія Стеця та переказавши його позицію непрямою мовою. Натомість, порушуючи принцип балансу думок, позицію «Інтера» не навели. Аналогічним був підхід до висвітлення цієї теми на 5 каналі та «1+1». «Україна» ж, яка також демонструвала російський концерт у новорічну ніч, не згадала про цю історію взагалі. Й відкрила новий сезон ахметовської корпоративної джинси, розповівши, як для допомоги молодій мамі «сотрудники учреждения обратились в Гуманитарный штаб Рината Ахметова. Там нашли бесплатное жилье, привезли продукты и все, что нужно малышке. Помагают психолог и педиатр».

«1+1» у перший день нового року піарить віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань В’ячеслава Кириленка: «Віце прем’єр-міністр Вячеслав Кириленко привіз до лікарні унікальні малюнки вихованців художньої школи та презенти від дітей, а також сучасну українську книгу […] Цього року, каже Вячеслав Кириленко, напрацюють дієвий механізм, як учасникам АТО швидко отримати статус учасника бойових дій чи пільги, щоб чиновники навіть не думали ганяти хлопців збирати довідки». Можливо, важливим для аудиторії є зміст обіцянки Кириленка, але ніяк не його піар-візит.

1 січня новин на ICTV та СТБ не було.

2 січня, п’ятниця

Головні теми дня – поїздка 500 дітей переселенців на свята на Прикарпаття, ситуація на Донбасі.

У «ТСН» «1+1» - матеріал про новий авіарейс із Дніпропетровська до Івано-Франківська, який є корпоративною рекламою підприємств Ігоря Коломойського: «Дніпроавіа» та «Буковелю». «Я так відверто скажу: якби не Буковель, то ми б уже й не працювали, як аеропорт», - говорить директор аеропорту, а менеджер самого «Буковеля» Наталя Фоменко додає:  «Зараз українські туристи масово переорієнтовуються на внутрішні курорти, і цьому сприяють якраз доступні авіарейси». Названа в матеріалі й вартість квитків на рейс компанії Коломойського.

Перший національний, другий день поспіль говорячи про конфлікт навколо «Інтера», використовує переважно матеріали з Facebook: заяву Турчинова, допис члена Національної ради з питань телебачення й радіомовлення Ольги Герасим’юк, офіційний прес-реліз каналу, й лише насамкінець – синхрон медіаюриста Ігоря Розкладая.

На «Україні» - традиційний матеріал про гуманітарну допомогу від Ріната Ахметова.  «Такие, как я, никуда не годные, можно сказать, ни выйти, ни проехать нигде, мы остаемся без ничего, - каже інвалід із Донбасу Віра Василівна. - И нам Ринат Ахметов, гуманитарная помощь «Поможем», нам помагает, очень сильно помагает».

На СТБ 2 січня новин не було.

3 січня, субота

Стрілянина на Вінниччині, перестрілки на Донбасі, конфлікт між одеськими активістами та російським актором Олексієм Паніним, що підтримав анексію Криму.

«Україна» у підозрілому ключі висвітлила конфлікт у мережі супермаркетів «Амстор», що належить регіоналові й бізнес-партнеру Ріната Ахметова Вадиму Новинському. Як повідомили «События», колишній директор компанії нібито шантажує співробітників і зриває роботу підприємства. Однак самому звинуваченому слово не надано. Також у матеріалі є згадка про напад на супермаркет 31 грудня, однак жодних відеоматеріалів – попри те, що в супермаркеті вочевидь є камери відеоспостереження, які мали зафіксувати цю подію, - не надано. А головний акцент зроблено на зникненні фінансової документації «Амстора»: «Вот так, по указанию Владимира Вогаровского, пробовали спрятать документы магазина, которые не успели уничтожить, говорять в администрации «Амстора». Аудиторам приходится по крупицам восстанавливать бухгалтер скую документацію, чтобы передать документы в правоохранительные органы».

ICTV демонструє приховану рекламу закарпатського курорту термальних вод «Косино». Журналісти, розповідаючи про об’єкти цього закладу, які ввійшли до книги рекордів України, розповіли про цілющі властивості тамтешньої води, а насамкінець озвучили прайс: «Дві години купання в термальних водах обійдеться в 150 гривень. Для дітей до шести років - безкоштовно».

«Україна» ж розповідає про те, як у день народження бабусі-фанатки футбольного клубу «Шахтар», що належить Рінатові Ахметову, гуманітарний штаб останнього подарував їй футболку, подарунковий набір і листівку. «Мира родному Донбасу! Мира родной земли! С любовью, Ринат Ахметов». Спасибо, Ринатик, я рада, открыточка эта останется на память», - висловлює свій захват жінка.

Висновки

Телеканали провели старий рік і зустріли новий, не змінюючи своїх згубних звичок. Корпоративний піар і прихована реклама, нападки на політичних та бізнесових опонентів власників та вихваляння доброчинності – вже традиційне меню випусків новин «Інтера», «України» та «1+1». Щоправда, у святковий тиждень кількість замовних матеріалів усе ж знизилась: загалом було виявлено 21 матеріал з ознаками замовності. З них 11  - на «Україні», по чотири на «Інтері» та «1+1», а також два на ICTV. Відносно найчистішими були новини 5 каналу та Першого національного, а СТБ дав своїм глядачам «відпочити» від новин.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
sobytiya.tv, скріншот
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6213
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду