ВИСОКА ДИПЛОМАТІЯ І КОНСТИТУЦІЙНІ ВІЗЕРУНКИ

12 Жовтня 2010
835

ВИСОКА ДИПЛОМАТІЯ І КОНСТИТУЦІЙНІ ВІЗЕРУНКИ

835
Моніторинг матеріалів із ознаками замовності чи цензури в основних випусках новин телеканалів 20–25 вересня. Суспільно важливі теми, думки і факти, які протягом тижня було замовчано телеканалами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт).
ВИСОКА ДИПЛОМАТІЯ І КОНСТИТУЦІЙНІ ВІЗЕРУНКИ

 

20 вересня (понеділок):

 

 

БЮТ продовжує наполягати на першочерговому розгляді парламентом законопроектів про соціальний захист українців (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Проект податкового законодавства передбачає щомісячний податок в 1 тис. грн на приватних підприємців у сфері інформаційних технологій (всі канали).

 

Думка голови НБУ Володимира Стельмаха, що введення податку на депозити негативно позначиться на фінансовій системі (всі канали).

 

У Донецьку хворі на лейкемію діти залишаються без донорської крові для регулярного переливання, оскільки МОЗ і досі не придбав тест-систем донорської крові («1+1», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Київський БЮТ висловив намір судитися з чиновниками облуправління юстиції за реєстрацію останнім «клонів» партійних осередків (всі канали).

 

Тимошенко вимагала зустрічі з Януковичем з приводу нечесного ходу виборів (всі канали).

 

Загибель трьох шахтарів на копанці (нелегальній шахті) на Луганщині («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Європейський Союз висловив цього дня в заяві щодо свободи медіа в Україні занепокоєння стосовно зникнення журналіста Климентьєва та інших фактів тиску на пресу (всі канали).

 

За даними НБУ, сукупний короткостроковий зовнішній борг України за перше півріччя 2010-го зріс на 14% (всі канали).

 

Яценюк зареєстрував у парламенті законопроект про встановлення кримінальної відповідальності за політичні переслідування (всі канали).

 

«Батьківщина» цього дня заявила про інформаційну блокаду на телебаченні, організовану стосовно партії владою (всі канали).

 

Леся Гонгадзе відмовилася від квартири, яку їй запропонував Рінат Ахметов (всі канали).

 

21 вересня (вівторок):

 

Литвин заявив, що фракція БЮТ не може змінити назву, оскільки цього не дозволяє регламент (всі канали).

 

Мітинг молодих олімпійців під Міністерством сім’ї, молоді та спорту проти ліквідації тренувальної бази на території стадіону (Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Президент ПАРЄ застеріг українську владу від спокуси сконцентрувати владу в одних руках, а також його заяви про утиски свободи слова в Україні (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

На Кіровоградщині майже півмільйона людей залишилися без води («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Порушення кримінальної справи про вбивство двома інспекторами ДАІ мотоцикліста при затриманні (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Києві знову труять собак (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Мін’юсті розробили законопроект, який усуне правозахисні громадські організації від контролю за дотриманням прав ув’язнених (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Тимошенко вимагає зустрічі з Януковичем з приводу фальсифікації місцевих виборів (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Побиття в Дніпропетровську правоохоронцями позаштатного кореспондента «Радіо Свобода» Артема Фурманюка (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Ющенко у відкритому листі закликав Януковича дотримуватися суверенітету України, демократичних і національних цінностей (всі канали).

 

Телеканал ТВі оскаржив у Вищому адмінсуді судове рішення про позбавлення каналу частот (всі канали).

 

«Київводоканал» у зв’язку з блокуванням його рахунків за борги «Київенерго» не гарантує стабільної роботи (всі канали).

 

Українська соціал-демократична партія вимагає від ЦВК внести до складу тервиборчкомів її представників (всі канали).

 

Заява мера Дніпропетровська Івана Куліченка про недоцільність ухвалення парламентом закону про мови і надання російській статусу другої державної (всі канали).

 

Заява оглядачки журналу «Кореспондент» Ірини Соломко, що прес-секретар Азарова вимагав у журналістів повного узгодження тексту матеріалу в разі інтерв’ю з прем’єром (всі канали).

 

Партія регіонів у Луганську в передвиборній агітації використовує фашистські гасла (всі канали).

 

Колишній директор архіву СБУ Володимир В’ятрович нагадав Януковичу, що всі архіви про Голодомор, які були в Україні, вже розсекречено, а російські – ні (всі канали).

 

22 вересня (середа):

 

Заява екс-голови Українського конгресового комітету Америки Аскольда Лозинського про те, що лист Януковича до цієї діаспорної організації був нещирим (всі канали).

 

Масові протести в різних містах проти планів уряду заборонити торгівлю секонд-хендом («Інтер», СТБ, ICTV).

 

Результати перевірки КРУ державного резерву (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява БЮТ, що СБУ причетна до організації погроз Тимошенко (всі канали).

 

Захист мера Немирова Віктора Качура заявляє про замовний характер кримінальної справи проти нього (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

ЄС відтермінував до 2011 року підписання з Україною договору про асоціацію («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Представник Єврокомісії спростувала заяви глави АП Льовочкіна про те, що буцімто Янукович домовився з президентом Баррозу про підписання угоди вже цього року (всі канали).

 

«Дніпроазот» значно підвищив вартість хлору для очистки води і міські водоканали в зв’язку з цим можуть стати збитковими (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Митники починають прочиняти «зелені коридори» (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Міжнародні організації й досі не отримали від України офіційних запрошень на місцеві вибори (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

На третьому допиті колишнього першого віце-прем’єра Турчинова в СБУ йому ставили ті ж самі питання, на які він уже відповідав на попередніх допитах (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Заява Турчинова, що його допити в СБУ покликані відвернути увагу суспільства від соціально-економічних проблем (всі канали).

 

Госпсуд Києва визнав недійсними підсумки конкурсу з продажу «Луганськтепловоза» (всі канали).

 

Побитий міліцією донецький журналіст Фурманюк не виключає, що злочин проти нього пов’язаний із його професійною діяльністю (всі канали).

 

У Полтавській області виявлено фальшивих членів виборчих комісій замість тих, що їх офіційно подавали опозиційні партії (всі канали).

 

Івано-Франківська облрада звернулася до президента, парламенту й місцевих рад з вимогою не допустити розгляду законопроекту про мови (всі канали).

 

Заява екс-заступника голови КМДА Івана Салія про те, що в Києві фактично діє президентське правління (всі канали).

 

23 вересня (четвер):

 

Українська діаспора в Нью-Йорку відмовилася від зустрічі з Януковичем і влаштувала пікет проти нього (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Різко критичний лист, написаний цього дня Януковичу Українським конгресовим комітетом (всі канали).

 

На відміну від українських президентів – своїх попередників, Янукович у Нью-Йорку поселився в одному з найдорожчих готелів (всі канали).

 

Слово у відповідь меру Одеси на різку критику Азаровим його роботи і стану міста (всі канали).

 

В Одесі Азаров ставив у приклад мерам лад, який навела Партія регіонів у Києві (всі канали).

 

Акредитація журналістів на заходи за участі Азарова в Одесі відбувалася напередодні вночі (всі канали).

 

Мітинг одеських далекобійників проти блокування митницею вантажів (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

 

Удвічі подорожчали курячі яйця (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

«Нафтогаз» оскаржив у Верховному суді рішення Шевченківського райсуду Києва, що підтвердив вердикт Стокгольмського арбітражу (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Акція протесту кількасот дрібних підприємців під парламентом проти нового проекту Податкового кодексу (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Відкритий лист кількох членів ЦВК Януковичу, в якому вони заявили, що проведення чесних місцевих виборів під загрозою (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Генпрокуратура цього дня викликала на допит керівника протокольної служби Юлії Тимошенко, той розцінив цей виклик як психологічний тиск на лідерку опозиції (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

У Донецьку пікетувальники мерії зі Спілки ошуканих вкладників виграли в суді справу проти міської влади, яка хотіла притягти до адмінвідповідальності їхнього ватажка за організацію пікету (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Асоціація українських банків закликала законодавців зберегти мораторій на оподаткування населення за вкладами, оскільки така норма проекту Податкового кодексу веде до скасування таємниці банківських рахунків (всі канали).

 

Львівська облрада заявила цього дня про неприпустимість спроб СБУ знищити історичну пам’ять українців і поклала відповідальність за дії СБУ персонально на Януковича (всі канали).

 

Заява БЮТ про те, що Турчинов не причетний до проблем Держкомрезерву (в чому того звинувачує КРУ). БЮТ нагадує, що керівників Держкомрезерву за діяльності цього та попереднього урядів призначали за квотою кадровою Блоку Литвина, який нині є учасником чинної правлячої коаліції (всі канали).

 

Думка голови Комітету ВР з питань промислової, регуляторної політики та підприємництва Королевської, яка різко розкритикувала запропоноване Кабміном податкове законодавство за надзвичайний тиск на підприємців (всі канали).

 

Думка керівника тіньового уряду Соболєва про те, що уряд затягує з бюджетом на 2011 рік, щоби приховати до виборів правду про реальний стан речей, зокрема про те, що наступного року не буде індексацій зарплат бюджетникам (всі канали).

 

Німецький депутат із трибуни Європарламенту заявив про «повернення до радянизації» в Україні і закликав до більш жорсткого діалогу з українською владою (всі канали).

 

Реєстрація у ВР проекту постанови від БЮТ про звільнення міністра охорони здоров’я Зиновія Митника (всі канали).

 

В Асоціації голів Верховних судів країн Євросоюзу заявляють про те, що звуження повноважень Верховного суду України обмежить права і свободи українських громадян (всі канали).

 

Тягнибок вимагає кримінального покарання для міністра освіти Табачника за статтю, в якій він називає Західну Україну «печерним заповідником націоналізму» (всі канали).

 

Услід за ректором Донецького університету Табачник звільнив двох проректорів (усі канали).

 

У східних областях почався процес масової відмови підприємців від спрощеної системи оподаткування з огляду на підвищення єдиного податку за проектом нового Податкового кодексу (всі канали).

 

Ціни на м’ясо українського виробництва досягли максимуму за останні 10 років (усі канали).

 

У Харкові побили депутата міськради від БЮТ (усі канали).

 

Тігіпко заявив, що дефіцит Пенсійного фонду продовжує стрімко зростати (всі канали).

 

24 вересня (п’ятниця):

 

Депутатський запит Григорія Омельченка до Генпрокурора з вимогою про порушення кримінальної справи і притягнення до відповідальності замовників і організаторів убивства Георгія Гонгадзе (всі канали).

 

Парламентська слідча комісія з питань розслідування випадків цензури в засобах масової інформації вимагає заслухати представників правоохоронних органів щодо розслідування справ, пов’язаних із перешкоджанням журналістській діяльності (всі канали).

 

Фракція БЮТ вимагає звіту Тігіпка про плани уряду щодо боротьби з кризовим станом економіки(всі канали).

 

Ющенко оголосив на з’їзді «Нашої України» курс на жорстку опозицію партії до нинішньої влади, останню він назвав «неукраїнською» і порівняв із окупантами (всі канали).

 

Ющенко закликав владу не відновлювати авторитаризм у державі, яким стане скасування політреформи (всі канали).

 

Патріарх Філарет на з’їзді «Нашої України» заявив про підтримку демократичних сил Київським патріархатом (усі канали).

 

Керівник делегації ЄБРР висловив серйозне занепокоєння перешкодами, які створює українська влада експорту зерна (всі канали).

 

Експертні оцінки стосовно сенсу і можливих наслідків скасування політреформи (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

М’ясо українських виробників коштує найдорожче за останні 10 років (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Кембриджському університеті створено кафедру україністики (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

У Бердянську співробітники податкової під час «планового» обшуку обстріляли й поранили кількох працівників агрофірми (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Акція протесту під Міністерством закордонних справ проти того, що МЗС будує біля руїн Десятинної церкви висотку для співробітників (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Думка посла США в Україні Джона Тефта, що українській владі слід не лише говорити про боротьбу з корупцією, але й реально з нею боротися (всі канали).

 

Заява Сюмар про стеження за нею представниками СБУ (всі канали).

 

Заява СБУ зі спростуванням фактів тиску на активістів громадських організацій і з попередженням про відповідальність за поширення подібних відомостей (всі канали).

 

Начальник Одеського морського торговельного порту на нараді з Азаровим заявив, що роботу порту паралізовано діями митників, які кількаразово оглядають контейнери з вантажами (всі канали).

 

Заборгованість промислових підприємств і ЖКГ за енергоносії від початку року зросла більш як на 1 млрд грн. (всі канали).

 

Заява БЮТ, що київську організацію незаконно намагаються позбавити офісних приміщень, чинячи силовий тиск на орендодавців (всі канали).

 

Заява сумських журналістів про вимогу облдержадміністрації, щоб журналісти комунальних ЗМІ письмово повідомляли про свою партійність і політичні погляди (всі канали).

 

Спростування мером Одеси Едуардом Гурвіцем критики стану міста, що пролунала з вуст Азарова. Гурвіц також розцінив виступ Азарова як незаконну агітацію на користь Партії регіонів (усі канали).

 

Генпрокуратура зібралася допитати слідчого, який відпрацьовував «донецький слід» у справі про отруєння Ющенка (всі канали).

 

Донецька влада надала двом синам Януковича земельні ділянки в місті (всі канали).

 

Запит депутата-бютівця Павловського до Генпрокуратури з вимогою дослідити факт побиття головою «Укрспецекспорту» Саламатіним керівника підприємства, приміщення якого Саламатін хоче забрати собі (всі канали).

 

Заява регіонала Чечетова про те, що використання їхніми кандидатами на заході націоналістичної риторики є «чисто боротьбою за електорат на своїй території» (всі канали).

 

25 вересня (субота):

 

Думка Яценюка про те, що рішення щодо змін до Конституції необхідно ухвалювати на всенародному референдумі (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Думка Балоги, що телетрансляція засідання Конституційного Суду щодо скасування політреформи свідчить про сумніви влади в правочинності такої ідеї (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовчань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

 

«Інтер»                      96,

 

Перший канал         95,

 

«1+1»                         92,

 

Новий канал            92,

 

СТБ                           92,

 

ICTV                         91,

 

«Україна»                 91,

 

5-й канал                  90 випадків.

 

***

 

20 вересня (понеділок)

 

Перший канал, «Інтер», ICTV, «Україна» повідомляють з ознаками замовності про звинувачення уряду Тимошенко в крадіжці бюджетних грошей на закупівлі імпортних вакцин проти грипу. Ознаки замовності – незбалансованість подачі інформації, критична неповнота, висновки й оцінки журналістів, критична недостовірність інформації. Основою новини є твердження «американських юристів, найнятих нинішнім урядом» – адвокатської компанії Trout Cacheris. Жоден із каналів не дає навіть мінімального бекґраунду про цю фірму. Як і про те, чому український уряд у такій серйозній антикорупційній кримінальній справі звертається до дрібної приватної адвокатської контори, а не до міністерства юстиції США (яке довело свою високу кваліфікацію в справі проти іншого українського екс-прем’єра, Павла Лазаренка), або принаймні до Інтерполу.

 

Натомість згадані канали грішать різноманітними «різночитаннями». Наприклад, канали по-різному повідомляють про суть новини (судовий позов). Перший канал каже так: «Партнером в оборудках нібито була американська компанія Olden Group. Проти неї від імені України й подали позов до федерального суду в Портленді». «Інтер» каже таке: «Государство Украина против одной из компаний США. Кабмин подал иск в американский судна фирму Olden Group». ICTV заявляє таке: «Україна подала перший позов до суду у рамках розслідування діяльності уряду Тимошенко проти американської компанії Olden Group». «Україна» повідомляє безвідносно: «Иск поданпротив американской компании Olden Group»(тобто «кимось поданий»). Насправді позов подано компанією Trout Cacheris, причому вона це зробила «від імені підрозділу Кабінету Міністрів», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 

Канали, висвітлюючи тему, грішать численними журналістськими висновками й оцінками, або ж наче чиїмось висновками й оцінками, але без належних повноцінних посилань. «Україна стала учасником міжнародної змови… докази махінацій колишнього Кабміну із закупівлями ліків… Змова світового масштабу… 50 мільйонів доларів – сума, яка пройшла через ланцюг махінацій… Василь Князевич, міністр охорони здоров'я, за якого і провадили оборудки, викриті іноземними юристами» (Перший канал). «Это – один из фигурантов расследования аудиторской компании Trout Cacheris, которая по заказу нынешнего правительства проводит проверку финансовой деятельности кабинета Тимошенко. Эксперты полагают, что за время его работы искусственно завышались цены на крупные партии импортных вакцин, закупавшихся для Украины. Таким образом, через подставные фирмы Olden Group, по мнению аудиторов, прошло более 50 миллионов долларов платежей украинского Кабмина и “Укрвакцины”. При этом зарубежные аудиторы считают, американская компания – только одно из звеньев в цепи махинаций. И усматривают здесь международный сговор»(«Інтер»). «Фірму звинувачують у причетності до міжнародної змови з метою у разі підвищити ціни на вакцини та ліки, які Україна закупляла протягом 2008-2009 років» (ICTV). «Она, как утверждается, была частью международного заговора, связанного с продажей вакцин и осуществляла с украинским Министерством здравоохранения сделки на суму свыше 50 миллионов долларов. Заявление о громкой афере распространили американские юристы, которые по заказу нынешнего правительства, расследует деятельность правительства Тимошенко»(«Україна»).

 

Слово у відповідь представникам попередньої влади канали надають «дозовано», не розкриваючи повноцінно аргументацію.

 

Перший каналподає думку начебто «експерта» (якийсь Андрій Новак, кандидат економічних наук), який пояснює всі можливі схеми «оборудок». Компетентність «експерта» в цьому питанні не пояснено. При цьому «експерт» (і журналіст нібито зі слів «експерта») каже, що справжня сума «оборудок» була «в рази більшою».

 

«1+1», Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна» повідомляють про другий допит екс-першого віце-прем’єра Олександра Турчинова в СБУ. «1+1» замовчує істотні моменти новини, зокрема те, що Турчинов назвав цей виклик силовим тиском, оскільки слідчий ставив йому ті самі питання, на які він уже давав відповіді попереднього разу, і спростував публічні заяви голови СБУ Валерія Хорошковського про переховування від слідства. І лише журналісти «України» спробували поцікавитися думкою представників СБУ, про що повідомили так: «В Службе безопасности “Событиям” сказали, что не собираются комментировать каждый вызов бывшего первого вице-премьера».

 

Більшість каналів подає інформацію з погоджувальної ради парламенту. При цьому Перший канал, «Інтер», 5-й канал подають замовно як основну тему те, що Кабмін передасть проект Податкового кодексу до Верховної Ради у вівторок. Основний речник тут спікер Володимир Литвин, порушено баланс думок, немає достатньої повноти інформації, на Першому каналі є недостовірність посилань, на «Інтері» – журналістські оцінки й висновки. СТБ і Новий канал обмежилися повідомленнями про те, що парламент не може роздрукувати до розгляду проект кодексу, оскільки річні запаси паперу вже скінчилися. Лише ICTV при цьому повідомляє, що БЮТ продовжує наполягати на першочерговому розгляді законопроектів про соціальний захист українців. «1+1» замовно (незбалансовано й неповно) передає слова Литвина про те, що прем’єр Азаров вибачився перед ним за різкі висловлювання.

 

З дотичних тем жоден із каналів не повідомляє, що проект податкового законодавства передбачає щомісячний податок в 1 тис. грн на приватних підприємців у сфері інформаційних технологій. Жоден із каналів не повідомляє думки голови НБУ Володимира Стельмаха, що введення податку на депозити негативно позначиться на фінансовій системі, цитовану цього дня «Інтерфаксом».

 

Перший канал, «1+1», ICTV, 5-й канал з ознаками замовності (незбалансованість, неповнота інформації) повідомляють про заяву міністра ЖКГ Юрія Хіврича, буцімто 99% будинків готові до опалювального сезону. На ICTV є також журналістські оцінки: «Водночас, обережно додають – на більшості територій, і підкреслюють, що їхній прогноз точний тільки на 5 днів… Натомість в комунальників арифметика переконливіша… Про зношеність мереж, і їхню спроможність витримати люті морози в профільному Міністерстві говорятьз меншим оптимізмом».

 

Перший канал, «Інтер», 5-й канал подають з ознаками замовності (критична неповнота інформації) повідомлення про те, що президент Віктор Янукович дав доручення передати львівський музей «Тюрма на Лонцького» Інституту національної пам’яті. Тут канали, як мінімум, для повноцінності інформації мали давати бекґраунд про те, що цей Інститут нещодавно очолив прорадянськи налаштований комуніст Валерій Солдатенко.

 

Перший канал, «Інтер» і ICTV продовжують цього дня контролювати тему про те, що в Донецьку хворі на лейкемію діти залишаються без донорської крові для регулярного переливання, оскільки МОЗ і досі не придбав тест-систем донорської крові. Але в сюжетах на цю тему на всіх трьох каналах немає достатньої повноти інформації і балансу думок.

 

Перший канал, «1+1» і 5-й канал замовно (незбалансовано й неповно) повідомляють думку члена ЦВК Михайла Охендовського, який спростовує скаргу Юлії Тимошенко, що до тервиборчкомів зареєстрували представників фіктивних осередків «Батьківщини». «Інтер» і Новий канал так само замовно подають заяву того ж Охендовського, що на проведення виборів знадобиться понад мільярд бюджетних гривень. Жоден із каналів при цьому не повідомляє, що київський БЮТ висловив намір судитися з чиновниками облуправління юстиції за реєстрацію останнім «клонів» партійних осередків.

 

Перший канал, «Інтер» замовно (незбалансовано, неповно) анонсують участь Януковича в саміті ООН у Нью-Йорку. При цьому «Інтер» узагалі недостовірно і з журналістськими оцінками розповідає про те, що казатиме український президент: «В своем выступлении точно так же, как и в ходе своих двусторонних встреч, президент будет затрагивать ряд вопросов. Во-первых, это – борьба с пиратством – явление, от которого очень часто страдают украинские моряки, и поэтому необходимо объединение усилий стран для того, чтобы, наконец, ввести жесткие санкции против сомалийских пиратов. Во-вторых, это проблемы атомной безопасности и проблема Чернобыля».

 

На Першому каналі рекламується відкриття в 14 містах філій «Банку часу».

 

На «1+1» з ознаками замовності повідомляється, що МВС заарештувала в Криму директора однієї з філій «Ощадбанку», якого підозрюють у привласненні 2 млн грн. Інформацію подано виключно за версією правоохоронців. Також на каналі подано з ознаками замовності сюжет про готовність спецпідрозділів кримінально-виконавчої служби подавляти бунти у в’язницях.

 

«Інтер», 5-й канал замовно – незбалансовано й неповно – повідомляють про зустріч Януковича з президентом ПАРЄ, зокрема некритично і незбалансовано, без відповідних бекґраундів про реальну ситуацію, цитуються заяви президента про те, що в країні ведеться боротьба з корупцією і що українська влада не порушує права громадян на свободу слова.

 

Лише Новий канал, але незбалансовано і критично неповно, повідомляє про заяву глави президентської Адміністрації Сергія Льовочкіна, що Янукович готовий зустрітися з Тимошенко. Лише 5-й канал, але незбалансовано і критично неповно, повідомляє заяву того ж Льовочкіна, що в АП вважають несправедливим висновок слідства у справі Гонгадзе.

 

На ICTV з ознаками замовності (протокольно і критично неповно) повідомляють про зустріч президента і прем’єр-міністра з «автором сінгапурського економічного дива» Лі Куан Ю. Крім того, канал дає тенденційне повідомлення про те, що «українські та російські експерти обговорили сьогодні відносини між Києвом та Москвою». Натомість ICTV, як і інші канали, замовчує, що на цій зустрічі експерти висловили занепокоєння, що Янукович і Медвєдєв можуть ухвалювати серйозні рішення без експертних обговорень.

 

Лише Перший канал і 5-й канал повідомляють про загибель трьох шахтарів на копанці (нелегальній шахті) на Луганщині.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Європейський Союз висловив цього дня в заяві щодо свободи медіа в Україні занепокоєння стосовно зникнення журналіста Климентьєва та інших фактів тиску на пресу.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що, за даними НБУ, сукупний короткостроковий зовнішній борг України за перше півріччя 2010-го зріс на 14%.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк зареєстрував у парламенті законопроект про встановлення кримінальної відповідальності за політичні переслідування.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що «Батьківщина» цього дня заявила про «інформаційну блокаду» на телебаченні, організовану стосовно партії владою.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Леся Гонгадзе відмовилася від квартири, яку їй запропонував Рінат Ахметов.

 

21 вересня (вівторок)

 

Цього дня основною темою на каналах було прийняття присяги чотирма новими суддями Конституційного Суду. Цю тему незбалансовано й неповно, з журналістськими оцінками, подають Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV. Баланс канали лише імітують короткими емоційними синхронами опозиціонерів.

 

Так само замовно Перший канал, «1+1», «Інтер» згадують виключення з лав БЮТ депутатів – перебіжчиків до коаліції. Новий канал, 5-й канал і «Україна» подають обидві теми більш збалансовано й коректно.

 

Жоден із каналів не згадує, що Литвин заявив, що фракція БЮТ не може змінити назву, оскільки цього не дозволяє регламент (який коаліцією порушувався неодноразово в значно більш принципових питаннях). Як і ніхто з каналів не дає реакції БЮТ на цю заборону.

 

Усі канали, крім СТБ, дають замовні матеріали про те, як Янукович відкривав новий термінал в аеропорту «Бориспіль». Тут скрізь немає ні балансу думок («головний герой» у більшості сюжетів – чомусь саме Янукович), ні достатньої повноти інформації. На «Інтері» й ICTV є журналістські оцінки.

 

Перший канал, Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна» з ознаками замовності – неповно, незбалансовано, протокольно – повідомляють про те, що Янукович відбув до Нью-Йорку.

 

«1+1», «Інтер», «Україна» дають з ознаками замовності – незбалансованість (усе лише з версії речниці СБУ Марини Остапенко), неповнота інформації, журналістські оцінки, – повідомлення про те, що СБУ затримала мера міста Немирів Вінницької області, якого звинувачують в хабарництві. Обидва канали кажуть, що мер «переховувався» на Київщині. А от 5-й канал повідомляє, що він «добровільно здався у руки правоохоронців».

 

«1+1», «Інтер», 5-й канал так само з тими ж ознаками замовності повідомляють про затримання ще одного мера – міста Новомосковськ на Дніпропетровщині – за обвинуваченням у розкраданні майна.

 

Перший канал, «Інтер», «Україна» з ознаками замовності – незбалансовано й неповно – повідомляють про те, що в швейцарському Ньоні українські урядовці переконували європейських футбольних чиновників у прогресі України в підготовці до «Євро-2012» і в тому, що будівельні роботи на стадіоні «Олімпійський» у Києві йдуть за планом.

 

Натомість «1+1», СТБ, Новий канал повідомляють про мітинг під Міністерством сім’ї, молоді та спорту молодих олімпійців проти ліквідації їхньої тренувальної бази на території стадіону. Всі інші канали мовчать про цей мітинг.

 

Перший каналдає замовне повідомлення про те, що «експерти вважають», що зближення України з Європою відкриє нові можливості для розвитку всього континенту.

 

На «1+1» з ознаками замовності надається слово першому заступнику міністра АПК Сергію Мельнику, який запевняє, що боятися подорожчання масла й молока не треба. Незбалансовано, неповно і з журналістськими оцінками.

 

«Інтер»і ICTV замовно повідомляють про заяву в Києві президента ПАРЄ Чавушоглу. З цих повідомлень виходить, що європейський чиновник висловився компліментарно на адресу дій української влади, каже про необхідність конституційних реформ. Натомість 5-й канал більш адекватно подає доволі чіткі заяви Чавушоглу – із застереженням української влади від спокуси сконцентрувати владу в одних руках та про утиски свободи слова в Україні. Ще один чіткий меседж президента ПАРЄ – до проведення реформ в Україні мають долучитися представники опозиції.

 

«Інтер», ICTV і «Україна» подають замовні матеріали про протокольну зустріч Азарова з екс-прем’єром Сінгапура.

 

«Інтер»робить черговий замовний сюжет із «ностальгічної серії» про те, що 90 років тому Раднарком зобов’язав вивчати в українських школах українську мову.

 

ICTVдає з ознаками замовності матеріал про те, що Міносвіти реанімує радянську дитячу «військово-патріотичну» гру «Зірницю».

 

СТБі ICTV дають замовні матеріали про те, що Київський інститут світової політики (фінансований власником обох каналів, про що, звісно, в повідомленнях не йдеться) поставив Віктора Пінчука на перше місце в списку найбільших лобістів України в світі.

 

Лише Перший канал повідомляє про те, що на Кіровоградщині майже півмільйона людей залишилися без води.

 

Лише «1+1» повідомляє про порушення кримінальної справи про вбивство двома інспекторами ДАІ мотоцикліста при затриманні.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що в Києві знову труять собак.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що в Мін’юсті розробили законопроект, який усуне правозахисні громадські організації від контролю за дотриманням прав ув’язнених.

 

Лише ICTV повідомляє, що Тимошенко вимагає зустрічі з Януковичем з приводу фальсифікації місцевих виборів.

 

Лише 5-й канал повідомляє про побиття в Дніпропетровську правоохоронцями позаштатного кореспондента «Радіо Свобода» Артема Фурманюка.

 

Жоден канал не повідомляє, що екс-президент Віктор Ющенко у відкритому листі закликав Януковича дотримуватися суверенітету України, демократичних і національних цінностей.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що телеканал ТВі оскаржив у Вищому адмінсуді судове рішення про позбавлення каналу частот.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що «Київводоканал» у зв’язку з блокуванням його рахунків за борги «Київенерго» не гарантує стабільної роботи.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Українська соціал-демократична партія вимагає від ЦВК внести до складу тервиборчкомів її представників.

 

Жоден із каналів не оприлюднює заяви мера Дніпропетровська Івана Куліченка про недоцільність ухвалення парламентом закону про мови і надання російській статусу другої державної.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву оглядачки журналу «Кореспондент» Ірини Соломко, що прес-секретар Азарова вимагав у журналістів повного узгодження тексту матеріалу в разі інтерв’ю з прем’єром.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Партія регіонів у Луганську в передвиборній агітації використовує фашистські гасла.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що колишній директор архіву СБУ Володимир В’ятрович нагадав Януковичу, що всі архіви про Голодомор, які були в Україні, вже розсекречено, а російські – ні. Раніше Янукович обіцяв ініціювати розсекречення таких матеріалів.

 

22 вересня (середа)

 

У середу Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал і «Україна» подають з ознаками замовності повідомлення про виступ Віктора Януковича на сесії Генасамблеї ООН. Інформацію подано однобоко і компліментарно стосовно президента, синхрони якого (загального змісту) широко цитуються. На «1+1», «Інтері» – численні журналістські оцінки й висновки. Перелічені канали не згадують, зокрема, що виступ Януковича відбувався в майже порожньому залі, натомість підкреслюють, що Янукович виступав першим. Усі канали замовчують заяву екс-голови Українського конгресового комітету Америки Аскольда Лозинського про те, що лист Януковича до цієї діаспорної організації був нещирим. І про те, що діаспора має намір пікетувати приїзд Януковича в Нью-Йорк.

 

На СТБ виступ Януковича об’єднали в одному матеріалі з заявою Азарова про успішні жнива на засіданні Кабміну. Цю інформацію також подано з ознаками замовності. Цю ж інформацію про заяву Азарова дає окремим матеріалом і Перший канал. Обидва канали навіть не згадують у бекґраунді, що уряд уже не перший місяць блокує експорт зерна, тим самим позбавляючи аграрників обігових коштів на посівну.

 

ICTVдає замовний – незбалансований і неповний – матеріал про обіцянку Азарова додати деяким медикам надбавки до зарплати. «Україна» так само замовно повідомляє про абстрактну обіцянку Азарова підвищити зарплату бюджетникам.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», незбалансовано й неповно, з журналістськими оцінками, подають інформацію про те, що в день опозиції Верховна Рада провалила всі законопроекти, запропоновані опонентами влади. Інші канали подавали тему більш коректно і збалансовано.

 

«Інтер»з ознаками замовності – незбалансовано і критично неповно, без розкриття змісту документу – повідомляє про те, що проект Податкового кодексу опрацьовують у парламентських комітетах. Новий канал дає думки тих, кого торкнуться конкретні нововведення, тобто підприємців. ICTV опитує експертів.

 

Лише Перший канал, «1+1», Новий канал, 5-й канал і «Україна» повідомляють про масові протести в різних містах проти планів уряду заборонити торгівлю секонд-хендом.

 

Перший канал, «Інтер», замовно – протокольно, неповно, незбалансовано – повідомляють про те, що прем’єр, урядовці й міські чиновники поклали вінки до монументу Слави в Києві на вшанування Дня партизанської слави.

 

«1+1»і «Інтер» дають замовні повідомлення (незбалансовані й неповні) про те, що затримали за підозрою в хабарів мера Кам’янця-Подільського і керуючого справами виконкому міста. При цьому «1+1» робить це ще й недостовірно – навіть не повідомляє, яке саме відомство їх затримало.

 

Лише «1+1» повідомляє про результати перевірки КРУ державного резерву. Але матеріал про це має ознаки замовності – він незбалансований, неповний, із численними журналістськими висновками й оцінками.

 

«Інтер»подає замовний матеріал про те, що СБУ не може порушити кримінальної справи про погрози на адресу Тимошенко, оскільки та не дає інформації. При цьому повністю ігнорується аргументація опозиціонерки. Ані «Інтер», ані жоден інший канал не повідомляють про заяву заступника ватажка БЮТ Сергія Соболєва, що БЮТ підозрює: СБУ сама причетна до організації погроз лідерці опозиції.

 

Лише «1+1» і «Україна» повідомляють про те, що захист мера Немирова Віктора Качура заявляє про замовний характер кримінальної справи проти нього.

 

Новий каналдає замовно виправдання чиновників Міністерства сім’ї, молоді і спорту, що спортивні бази молодих олімпійців біля київського стадіону знесуть на вимогу УЄФА. При цьому немає коментарів з боку чиновників УЄФА, вимоги якого насправді не передбачають позбавлення молодих олімпійців можливості тренуватися.

 

ICTVдає з ознаками замовності – без балансу думок, без належних бекґраундів і повноти фактів – матеріал про новий генплан розвитку Києва. В сюжеті про розвиток зеленого туризму в Прикарпатті – замовно висвітлено те, як «дбає влада» про підприємців, звучать журналістські висновки й оцінки на кшталт: «Назустріч іде й податкова. Немає перевірок, і лише 50 гривень податку на місяць. Цьогоріч внески треба буде сплачувати до Пенсійного фонду. Проте, – заспокоюють податківці, – це робиться на благо самої людини». Ще один бізнесовий замовний матеріал на каналі – про будівництво під Києвом великого кінно-спортивного комплексу.

 

«Україна»дає замовний – незбалансований і неповний – матеріал про те, що СБУ затримала на Прикарпатті податківця за хабар у 1000 доларів.

 

Лише Перший канал, ICTV повідомляють, що ЄС відтермінував до 2011 року підписання з Україною договору про асоціацію. Але при цьому канали замовчують, що представник Єврокомісії Анжела Філоте спростувала заяви глави АП Льовочкіна про те, що буцімто Янукович домовився з президентом Баррозу про підписання угоди вже цього року.

 

Лише «Інтер» повідомляє, що основний виробник хлору «Дніпроазот» значно підвищив вартість хлору для очистки води. І міські водоканали в зв’язку з цим можуть стати збитковими.

 

Лише СТБ повідомляє, що митники починають прочиняти «зелені коридори» (по яких люди можуть проходити без догляду речей).

 

Лише ICTV повідомляє, що міжнародні організації й досі не отримали від України офіційних запрошень на місцеві вибори. Але при цьому припускаються журналістських суджень на користь влади: «Міжнародні організації й досі не отримали від України запрошення на місцеві вибори. Усно про це вже говорив президент Віктор Янукович. Але європейські спостерігачі достатньо бюрократичні. Тому чекають запрошень в офіційних листах».

 

Лише 5-й канал і «Україна» повідомляють, що на третьому допиті колишнього першого віце-прем’єра Турчинова йому в СБУ ставили ті ж самі питання, на які він уже відповідав на попередніх допитах. Але замовчують заяву Турчинова про те, що його допити в СБУ покликані відвернути увагу суспільства від соціально-економічних проблем.

 

Про те, що Госпсуд Києва визнав недійсними підсумки конкурсу з продажу «Луганськтепловоза», не повідомляє жоден із каналів (у тому числі й ті, які активно піарили саме ці результати імітованого на користь російської фірми конкурсу).

 

Жоден із каналів не повідомляє, що побитий міліцією донецький журналіст Фурманюк не виключає, що злочин проти нього пов’язаний із його професійною діяльністю.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що в Полтавській області виявлено фальшивих членів виборчих комісій замість тих, що їх офіційно подавали опозиційні партії.

 

Жоден канал не повідомляє, що Івано-Франківська облрада звернулася до президента, парламенту й місцевих рад з вимогою не допустити розгляду законопроекту про мови.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву екс-заступника голови КМДА Івана Салія про те, що в Києві фактично діє президентське правління.

 

23 вересня (четвер)

 

Канали висвітлюють початок розгляду Конституційним Судом питання про конституційність політреформи 2004 року. Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал подають тему чітко з ознаками замовності – баланс думок лише імітується емоційним, незмістовним і заплутаним синхроном бютівця Сергія Міщенка (чомусь на перших трьох каналах саме цей депутат озвучує позицію опозиції). Всі три канали відверто пересмикують заяви представника президента в КС Олени Лукаш, яка визнала, що в 2004 році Партія регіонів припустилася помилки, проголосувавши за політреформу. Згадані канали подають цю думку безвідносно, як абстрактну «помилку», якої припустилися всі. Канали також не подають коректно бекґраунду про те, хто був ініціатором і лобістом політреформи.

 

На Першому каналі – численні журналістські висновки й оцінки, безпідставні узагальнення, наприклад: «Те, що політична доцільність взяла гору над юридичною процедурою, депутати визнавали з самого початку»; і численна кількість недостовірних посилань на анонімних «правників», «депутатів», «на Банковій кажуть» тощо. «Інтер» маніпулює бекґраундом, видаючи колишні звернення «Нашої України» і БЮТ до Конституційного Суду з приводу неконституційності політреформи мало не як «згоду» опозиціонерів із правильністю нинішнього подання. Тут також є висновки і безпідставні узагальнення: «Как бы там ни было, и в оппозиции, и в коалиции уверены – после решения суда страну ожидают серьезные политические изменения», спрямовані знову на «загладжування» політичної гостроти теми. Так само на ICTV: «Утім, і коаліція, і опозиція уже не сумніваються – за кілька днів суд оголосить свій вердикт і він буде приємним подарунком для Віктора Януковича, який повернеться з Америки». Новий канал подає тему також замовно, хоч і дуже коротким повідомленням, але повністю незбалансованим і без належних бекґраундів.

 

Трохи більш коректно подають тему на «1+1», СТБ й«Україні», де дають більш якісний і правдивий бекґраунд і надають повноцінне слово представникам опозиції для змістовних заяв.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV продовжують замовно – критично незбалансовано й неповно – висвітлювати участь Януковича в саміті ООН. На Першому каналі висновки журналіста: «Окрім того Віктор Янукович вдруге за ці дні виступив з трибуни ООН. Це свідчить, що міжнародне співтовариство дуже позитивно ставиться до України, а до її думки прислуховується». Журналістські оцінки також є в матеріалах «1+1», «Інтера» йICTV. Лише ICTV побіжно згадує про те, що українська діаспора відмовилася від зустрічі з Януковичем і влаштувала пікет проти нього. І жоден із каналів не повідомляє про різко критичний лист, який цього дня написав Януковичу Український конгресовий комітет. Жоден із каналів не повідомляє, що на відміну від українських президентів – своїх попередників, Янукович у Нью-Йорку поселився в одному з найдорожчих готелів.

 

«1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV дають замовні матеріали про робочу поїздку Азарова до Одеси і про його критику стану міста персонально на адресу мера. Зрозуміло, що меру міста Едуарду Гурвіцу канали слова у відповідь не надають. Жоден із каналів не повідомляє, що в Одесі Азаров ставив у приклад мерам лад, наведений у Києві Партією регіонів. І жоден із каналів не повідомляє, що акредитація журналістів на заходи за участі Азарова в Одесі відбувалася напередодні вночі, про що повідомляла «Телекритика». Лише Новий канал, але дуже побіжно, і більш повно 5-й канал повідомляють про мітинг одеських далекобійників проти блокування митницею вантажів.

 

«1+1», «Інтер», 5-й канал, «Україна» подають з ознаками замовності (критична неповнота повідомлень) інформацію про те, що цього дня парламент замінив на посаді голови Комітету з питань податкової та митної політики бютівця Сергія Терьохіна на регіонала Віталія Хомутинника, натомість призначивши бютівця Андрія Шевченка головою Комітету з питань свободи слова. Канали не згадують при цьому, що за парламентською традицією головами обох цих комітетів раніше призначалися опозиціонери. Більш повно подають новину на Новому каналі, ICTV.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, 5-й канал, «Україна» з ознаками замовності повідомляють про початок зведення нового саркофагу в Чорнобилі. «Головний герой» повідомлень – перший віце-прем’єр Андрій Клюєв. Повідомлення незбалансовані й неповні. Численні журналістські висновки й оцінки на «1+1», «Інтері».

 

На Новому каналі – замовний сюжет про виставку «Зброя та безпека».

 

На 5-му каналі з ознаками замовності – критично незбалансовано й неповно – повідомляється про те, що прокуратура Луганської області порушила кримінальну справу проти гендиректора Алчевського металургійного комбінату.

 

5-й каналі «Україна» з ознаками замовності (незбалансовано на користь Міноборони і персонально міністра Михайла Єжеля) розповідають про військові навчання «Взаємодія-2010» в Криму.

 

«Україна»дає замовний сюжет про воротаря футбольного клубу «Шахтар» і черговий захід Фонду Ріната Ахметова.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що вдвічі подорожчали курячі яйця.

 

Лише «Інтер» і 5-й канал повідомляють про те, що «Нафтогаз» оскаржив у Верховному суді рішення Шевченківського райсуду Києва, що підтвердив вердикт Стокгольмського арбітражу. Але роблять це обидва канали критично неповно і без належних бекґраундів.

 

Лише СТБ, Новий канал, «Україна» повідомляють про акцію протесту кількасот дрібних підприємців під парламентом проти нового проекту Податкового кодексу.

 

Лише 5-й канал повідомив про відкритого листа кількох членів ЦВК Януковичу, в якому вони заявили, що проведення чесних місцевих виборів під загрозою. Зокрема, в листі йдеться про масові порушення при формуванні тервиборчкомів.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що Генпрокуратура цього дня викликала на допит керівника протокольної служби Юлії Тимошенко і що той розцінив цей виклик як психологічний тиск на лідерку опозиції.

 

Лише «Україна» повідомляє, що в Донецьку пікетувальники мерії зі Спілки ошуканих вкладників виграли в суді справу проти міської влади, яка хотіла притягти до адмінвідповідальності їхнього ватажка за організацію пікету.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Асоціація українських банків закликала законодавців зберегти мораторій на оподаткування населення за вкладами, оскільки така норма проекту Податкового кодексу веде до скасування таємниці банківських рахунків.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Львівська облрада заявила цього дня про неприпустимість спроб СБУ знищити історичну пам’ять українців і поклала відповідальність за дії СБУ персонально на Януковича.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви БЮТ про те, що Турчинов не причетний до проблем Держкомрезерву (в чому того звинувачує КРУ). БЮТ нагадує, що керівників Держкомрезерву за діяльності цього та попереднього урядів призначали за кадровою квотою Блоку Литвина, який нині є учасником чинної правлячої коаліції.

 

Жоден із каналів не повідомляє думки голови Комітету ВР з питань промислової, регуляторної політики та підприємництва Наталії Королевської, яка різко розкритикувала запропоноване Кабміном податкове законодавство за надзвичайний тиск на підприємців.

 

Жоден із каналів не повідомляє думки керівника тіньового уряду Сергія Соболєва про те, що уряд затягує з бюджетом на 2011 рік, щоби приховати до виборів правду про реальний стан речей, зокрема про те, що наступного року не буде індексацій зарплат бюджетникам.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що німецький депутат із трибуни Європарламенту заявив про «повернення до радянизації» в Україні і закликав до більш жорсткого діалогу з українською владою.

 

Жоден із каналів не повідомляє про реєстрацію в ВР проекту постанови від БЮТ про звільнення міністра охорони здоров’я Зиновія Митника.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що в Асоціації голів Верховних Судів країн Євросоюзу заявляють, що звуження повноважень Верховного суду України обмежить права і свободи українських громадян.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок вимагає кримінального покарання для міністра освіти Дмитра Табачника за статтю, в якій він називає Західну Україну «печерним заповідником націоналізму».

 

Жоден із каналів не повідомляє, що вслід за ректором Донецького університету Табачник звільнив двох проректорів.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що в східних областях почався процес масової відмови підприємців від спрощеної системи оподаткування з огляду на підвищення єдиного податку за проектом нового Податкового кодексу.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що ціни на м’ясо українського виробництва досягли максимуму за останні 10 років.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що в Харкові побили депутата міськради від БЮТ.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що віце-прем’єр Сергій Тігіпко заявив про те, що дефіцит Пенсійного фонду продовжує стрімко зростати.

 

24 вересня (п’ятниця)

 

Перший канал, «Інтер» і ICTV подають з ознаками замовності (незбалансовано, неповно, без експертних оцінок і повноцінних бекґраундів, а «Інтер» і ICTV ще й із журналістськими оцінками) новину про те, що Україна стала членом Європейського енергетичного співтовариства.

 

Перший каналі ICTV дають критично незбалансовані й неповні повідомлення про звіт міністра праці та соцполітики Василя Надраги в парламенті з питань нарахування субсидій.

 

Жоден із каналів не повідомляє про депутатський запит Григорія Омельченка до Генпрокурора з вимогою про порушення кримінальної справи і притягнення до відповідальності замовників і організаторів убивства Георгія Гонгадзе.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що парламентська слідча комісія з питань розслідування випадків цензури в засобах масової інформації вимагає заслухати представників правоохоронних органів щодо розслідування справ, пов’язаних із перешкоджанням журналістській діяльності.

 

Жоден із каналів не повідомляє про вимогу фракції БЮТ звіту Тігіпка про плани уряду щодо боротьби з кризовим станом економіки.

 

«1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна» повідомляють цього дня про з’їзд «Нашої України». Канали акцентують на визнанні Ющенком своєї персональної поразки на президентських виборах і на кадрових рішеннях з’їзду. При цьому жоден із каналів не повідомляє, що Віктор Ющенко оголосив на з’їзді курс на жорстку опозицію партії до нинішньої влади, останню він назвав «неукраїнською» і порівняв із окупантами. Жоден канал не повідомляє, що лідер «Нашої України» закликав владу не відновлювати авторитаризму в державі, яким стане скасування політреформи. І жоден канал не повідомляє, що Патріарх Філарет на з’їзді «Нашої України» заявив про підтримку демократичних сил Київським патріархатом.

 

«1+1»дає з ознаками замовності – незбалансованість, неповнота інформації – думку Азарова про те, що «Україна не зацікавлена» в існуванні речових ринків. Ще один сюжет – незбалансований і неповний, із журналістськими оцінками – на обґрунтування правильності перевірки майна претендентів на житлові субсидії інспекторами соцзахисту.

 

На «1+1» і 5-му каналі подається незбалансовано (лише за версією Генпрокуратури) й неповно – інформація про те, що проти колишнього очільника Держкомзему Олега Кулінича можуть порушити кримінальну справу.

 

На «Інтері», ICTV, 5-му каналі в сюжеті про українську виставку в Токіо на міжнародному туристичному форумі незбалансовано подано думки урядовців, зокрема віце-прем’єра Колеснікова.

 

«Інтер» і ICTV незбалансовано і критично неповно подають повідомлення про те, що ЄБРР готовий надати Україні позику в 2 млрд доларів на енергетичні проекти. При цьому обидва канали замовчують, що керівник делегації ЄБРР висловив серйозне занепокоєння перешкодами, які створює українська влада експорту зерна.

 

«Інтер»подає незбалансовано й неповно повідомлення про те, що парламент продовжив роботу тимчасової слідчої комісії Інни Богословської в справі «РосУкрЕнерго». Ще одне повідомлення з ознаками замовності на каналі – про те, що Литвин у Харкові обґрунтовував необхідність скасування політреформи.

 

Лише Новий канал якісно опитав експертів стосовно сенсу і можливих наслідків скасування політреформи.

 

Також на «Інтері» з ознаками замовності (незбалансованість, неповнота інформації, журналістські оцінки) повідомлення про те, що СБУ затримала в Києві торгівців марихуаною.

 

ICTVзамовно повідомляє про продовження участі Януковича в сесії ООН. Тут новини як такої немає.

 

На «Україні» з ознаками замовності висвітлюється візит глави Московського патріархату УПЦ Володимира до Святогірської лаври. В сюжеті – незбалансованість і журналістські оцінки.

 

Лише «1+1» повідомляє, що м’ясо українських виробників коштує найдорожче за останні 10 років.

 

Лише СТБ й ICTV повідомляють, що в Кембриджському університеті створено кафедру україністики.

 

Лише ICTV повідомляє, що в Бердянську співробітники податкової під час «планового» обшуку обстріляли й поранили кількох працівників агрофірми.

 

Лише «Україна» повідомляє про акцію протесту під Міністерством закордонних справ проти того, що МЗС будує біля руїн Десятинної церкви висотку для співробітників.

 

Жоден із каналів не повідомляє думки посла США в Україні Джона Тефта, що українській владі слід не лише говорити про боротьбу з корупцією, але й реально з нею боротися.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву громадської діячки Вікторії Сюмар про стеження представників СБУ за нею. Як і про зустрічну заяву СБУ зі спростуванням фактів тиску на активістів громадських організацій і з попередженням про відповідальність за поширення подібних відомостей!

 

Жоден із каналів не повідомляє, що начальник Одеського морського торговельного порту на нараді з Азаровим заявив, що роботу порту паралізовано діями митників, які кількаразово оглядають контейнери з вантажами.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що заборгованість промислових підприємств і ЖКГ за енергоносії від початку року зросла більш як на 1 млрд грн.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву БЮТ, що київську організацію незаконно намагаються позбавити офісних приміщень, чинячи силовий тиск на орендодавців.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву сумських журналістів про вимогу облдержадміністрації, щоби журналісти комунальних ЗМІ письмово повідомляли про свою партійність і політичні погляди.

 

Жоден із каналів не повідомляє про спростування мером Одеси Едуардом Гурвіцем критики Азаровим стану міста.Гурвіц також розцінив виступ Азарова як незаконну агітацію на користь Партії регіонів. Про це не повідомляють у тому числі й ті канали, які раніше активно цитували скандальні заяви Азарова – «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Генпрокуратура зібралася допитати слідчого, який відпрацьовував «донецький слід» у справі про отруєння Ющенка.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Донецька влада надала двом синам Януковича земельні ділянки в місті.

 

Жоден із каналів не повідомляє про запит депутата-бютівця Андрія Павловського до Генпрокуратури з вимогою дослідити факт побиття головою «Укрспецекспорту» Дмитром Саламатіним керівника підприємства, приміщення якого Саламатін хоче забрати собі.

 

Жоден із каналів не повідомляє про скандальну заяву регіонала Михайла Чечетова про те, що використання кандидатами Партії регіонів на заході націоналістичної риторики є «чисто боротьбою за електорат на своїй території».

 

25 вересня (субота)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV в сюжетах про вшанування в Харкові польських офіцерів, розстріляних НКВС навесні 1940 року, піарять прем’єра Азарова. «Інтер» крім того окремо замовно (незбалансовано й неповно) дає думку Азарова, що дефіциту зерна не буде.

 

Перший канал, «Інтер» незбалансовано й неповно подають матеріали з поїздки спікера парламенту Литвина на Одещину.

 

Перший каналподає з ознаками замовності передвиборні обіцянки тігіпківської партії «Сильна Україна». Ще один замовний матеріал на каналі – про те, що Контрольно-ревізійне управління влаштувало спортивні змагання з дітьми одного зі столичних дитбудинків.

 

Перший канал(традиційно по суботах) дає замовні синхрони – Януковича на сесії ООН (майже 5 хвилин ефірного часу) й Азарова на засіданні Кабміну.

 

Ще один замовний (критично незбалансований, до того ж неоперативний) сюжет на Першому каналі – про те, як відбувалося засідання Конституційного Суду, з надзвичайно довгими синхронами представників влади.

 

На 5-му каналі з ознаками замовності – протокольне повідомлення про зустрічі міністра закордонних справ Грищенка зі своїми португальським і польським колегами на саміті ООН у Нью-Йорку.

 

Цього дня ще Перший канал (услід за ICTV, який повідомляв про це в п’ятницю) повідомляє про розстріл податківцями людей у Бердянську.

 

Жоден із каналів не подає думки Яценюка про те, що рішення щодо змін до Конституції необхідно ухвалювати на всенародному референдумі. Жоден із каналів не подає думки лідера «Єдиного Центру» Віктора Балоги, що телетрансляція засідання Конституційного Суду щодо скасування політреформи свідчить про сумніви влади в правочинності такої ідеї.

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів із ознаками замовності (цензури):

 

«Інтер»                      39,

 

Перший канал         36,

 

ICTV                         28,

 

«1+1»                         25,

 

5-й канал                  20,

 

«Україна»                 17,

 

Новий канал            8,

 

СТБ                           4 матеріали.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Телекритика» реалізує за підтримки Internews Network. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
835
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду