ТИЖДЕНЬ ПАРЛАМЕНТСЬКОГО МАЗОХІЗМУ

28 Жовтня 2010
1198

ТИЖДЕНЬ ПАРЛАМЕНТСЬКОГО МАЗОХІЗМУ

1198
Моніторинг матеріалів з ознаками замовності чи цензури в основних випусках новин телеканалів 4–9 жовтня.  Суспільно важливі теми, думки і факти, які протягом тижня було замовчано телеканалами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт).  
ТИЖДЕНЬ ПАРЛАМЕНТСЬКОГО МАЗОХІЗМУ

 

4 жовтня (понеділок):

 

Заява члена Венеціанської комісії Марини Ставнійчук про те, що комісія здивована рішенням КС і планує окремо розглянути питання про скасування Україною політреформи (всі канали).

 

Заклик «Нашої України» до громадян узяти участь в акціях протесту проти рішення Конституційного Суду (всі канали).

 

Думка голови комітету закордонних справ Європарламенту Елмара Брока про те, що Європа починає сумніватися в реальності намірів української влади досягти членства в Євросоюзі (всі канали).

 

Думка голови МВФ Домініка Стросс-Кана, що Росія могла би взяти участь у вирішенні проблеми виплати «Нафтогазом України» боргу «РосУкрЕнерго», оскільки «Газпром» має половину в цій компанії (всі канали).

 

Численні акції протесту в Києві під парламентом та в інших містах країни проти розгляду парламентом законопроекту «Про мови» (Перший канал, «1+1», «Інтер», , ICTV, «Україна»).

 

Марш протесту студентів сімферопольського Таврійського університету проти введення штрафів і платних послуг у вишах, що його ввело Міністерство освіти (Перший канал, «1+1», СТБ, ICTV).

 

На Івано-Франківщині місцеві жителі перекривали автотрасу державного значення, вимагаючи від влади відремонтувати автошляхи і відновити міст, знесені повінню півроку тому («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Чергове побиття людини в міліцейському відділку в Білій Церкві (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Судовий вирок проти міліціонера за побиття 22-річного харків’янина (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

На станції Роздільна міліціонери, вгамовуючи п’яних хуліганів, одного з них застрелили (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява віце-прем’єра Тігіпка, який просить Януковича «поправити» лідерів Партії регіонів на місцях, які створюють перешкоди для проведення вільних виборів (всі канали).

 

Заява Тігіпка про те, що зовнішній борг України загрозливо зростає і на кінець року перевищить 40% ВВП (всі канали).

 

Міністерство внутрішніх справ закуповує автомобілів майже на 56 млн грн (всі канали).

 

Мінекономіки підготував проект урядової постанови про істотне підвищення мінімальних цін на алкоголь (всі канали).

 

5 жовтня (вівторок):

 

Ухвалення ПАРЄ резолюції щодо України («1+1», Новий канал, ICTV).

 

Озвучена головою Вищої Ради юстиції Володимиром Колесниченком стурбованість експертів Венеціанської комісії тим, що нове судове законодавство може вплинути на незалежність судової системи в Україні (всі канали).

 

Парламентська більшість у новому регламенті вирішила відмінити «дні опозиції» в парламенті (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Подорожчання яєць, молока і сиру і прогнози чергового значного подорожчання м’яса (Перший канал, «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

 

Проведення двох паралельних зборів акціонерів «Київміськбуду» внаслідок рейдерських дій КМДА під орудою першого заступника голови Олександра Попова (СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Російський «Внешторгбанк» надав уряду України кредит у 2 млрд доларів (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

20 українських письменників видали збірку прози і поезій під назвою «Аморалка» на честь діяльності Нацкомісії з моралі (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Київський зоопарк увійшов до п’ятірки найгірших зоопарків світу в зв’язку з високою смертністю тварин (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Депутати Бориспільської районної і Київської обласної рад від партії «Батьківщина» почали безстрокове голодування під ЦВК проти реєстрації клонів партії на місцеві вибори (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява громадянської мережі «Опора» щодо зафіксованих ними серйозних порушень у передвиборній кампанії, переважно зловживань владою і використання адмінресурсу (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

ЦВК зменшила видатки на проведення агітації на місцевих виборах (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Відкрите звернення «Батьківщини» до телеведучого Євгенія Кисельова (програма «Велика політика» на «Інтері») з проханням запросити на програму Юлію Тимошенко, щоб вона могла висловитися з приводу рішення Конституційного Суду зі скасування політреформи (всі канали).

 

Заява президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, що торгівля зерном в Україні завмерла через урядові заяви про можливе введення квотування експорту (всі канали).

 

Поранення кандидата в депутати міськради Алчевська від «Батьківщини» (всі канали).

 

Заява кандидата в мери Запоріжжя від «Батьківщини» про перешкоджання в проведенні агітації з боку місцевих керівників (всі канали).

 

6 жовтня (середа):

 

Парламент не підтримав запропонованого комуністами мораторію на підвищення комунальних тарифів («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Парламент не підтримав постанови про звернення до президента з проханням подати заявку на членство в ЄС у термін, визначений МЗС та Євросоюзом (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал).

 

Комуністи внесли до парламенту, а Партія регіонів у профільному комітеті підтримала законопроект про повернення дня Жовтневої революції як державного свята (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява Тимошенко до влади щодо необхідності виконати вимоги ПАРЄ, висловлені в резолюції по Україні (Перший канал, «1+1», СТБ, «Україна»).

 

Вимога Тимошенко відправити у відставку голову СБУ Хорошковського (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, «Україна»).

 

Заява Тимошенко, що її політична сила може не визнати результатів місцевих виборів, якщо не буде змінено закон про вибори, склад тервиборчкомів і ЦВК (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Опозиція запропонувала створити парламентську комісію з розслідування причин смерті екс-співвласника каналу «Інтер» Ігоря Плужникова (всі канали).

 

Заява Тимошенко про необхідність зміни керівництва державних ЗМІ (всі канали).

 

Думка доповідачки ПАРЄ Ренате Волвенд, яка оцінила резолюцію Асамблеї щодо України як «недостатньо жорстку» (всі канали).

 

Експертні оцінки резолюції ПАРЄ, зокрема думка керівника аналітичного центру «Відкрита політика» Ігоря Жданова, який назвав резолюцію ПАРЄ початком процесу «протверезіння Європи» (всі канали).

 

МВС отримало в подарунок від підприємця 10 нових автівок (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Думка торгівців імпортними фруктами, що відчутне зростання цін на цитрусові тощо спричинило підвищення митних зборів (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Акція протесту хворих зі стомою (виведеною назовні кишкою), яких держава не забезпечує необхідними медикаментами (Перший канал, СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Цей день був останнім днем реєстрації кандидатів місцевих рад (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Відпочивальники санаторію для ветеранів «Перемога» під Києвом перекрили Житомирську трасу, вимагаючи підключити в санаторій тепло і гарячу воду (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Антимонопольний комітет вимагає від найбільшого столичного виробника хліба обґрунтувати підвищення ціни на батон на 30 копійок (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Адвокат вдови Гонгадзе оскаржила постанову Генпрокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи проти Кучми і Литвина (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Через зміни в законодавстві тисячі багатодітних сімей і навіть дитячі будинки сімейного типу позбавлені пільг (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Виселення чиновниками з культурного центру «Прометей» у Броварах народного ансамблю (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява голови Комітету ВР з питань промполітики і підприємництва Наталії Королевської про те, що уряд приховує реальний рівень інфляції і втрачає контроль над інфляційними процесами (всі канали).

 

Мінекономіки пропонує дозволити продаж токсичного етилованого бензину, заборонений у Євросоюзі (всі канали).

 

Дані Мінфіну, що державний борг України за вісім місяців 2010 року зріс на 21,3% (всі канали).

 

Заява голови Українського союзу промисловців і підприємців, що бізнес в Україні зазнає втрат через адміністративне визначення митної вартості товарів (всі канали).

 

Думка лідера партії «Громадянська позиція» Гриценка, що за новим проектом закону про Кабмін Янукович отримає набагато більше повноважень, аніж навіть мав свого часу Кучма (всі канали).

 

Вимога Федерації профспілок України підвищити мінімальну зарплату і законодавчо забезпечити право людей не ходити на роботу в разі її затримки (всі канали).

 

Заява новообраного голови «Київміськбуду» про те, що печатка компанії «загубилася» (всі канали).

 

Заява попереднього керівника «Київміськбуду», який звинувачує чиновників КМДА в сприянні рейдерському захопленню холдингу (всі канали).

 

Подали заяви про відставку 15 суддів Верховного Суду України (всі канали).

 

7 жовтня (четвер):

 

Баланс думок та експертні оцінки в темі ухвалення парламентом Закону про Кабмін (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Баланс думок і експертні оцінки в темі ухвалення парламентом Податкового кодексу в першому читанні (всі канали).

 

У законі про Кабмін було прийнято десятки змін, не пов’язаних зі змінами до Конституції («1+1», «Україна»).

 

Повноваження президента за новим законом стали навіть більшими за такі часів Кучми (Перший канал, «Інтер», ICTV, «Україна»).

 

Повна втрата парламентом контролю над силовими структурами в зв’язку з прийняттям закону про Кабмін (Перший канал, «Інтер», 5-й канал, «Україна»).

 

У зв’язку з надзвичайним поспіхом урядовців при підготовці законопроекту в ньому «загубили» цілі статті і навіть пропустили нумерацію статей (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Думка керівника Комітету ВР з питань промполітики та підприємництва Королевської, що 70% економіки країни пропонований Податковий кодекс зажене в тінь (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Багатотисячна акція протесту запорізьких підприємців проти прийняття Податкового кодексу (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

За новим Податковим кодексом 192 податкових позиції визначає Кабмін і понад 50 – податкова (всі канали).

 

Уряд оголосив про намір квотувати експорт зернових («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

В Українській зерновій асоціації таке рішення вважають безвідповідальним і згубним для сільгоспвиробників («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Чергова смерть людини, побитої міліціонерами, цього разу на Сумщині («Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Викрадення в Конотопі людини міліціонерами (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Пікетування Міністерства охорони здоров’я хворими зі штучними клапанами серця, які протестують проти закриття внаслідок звинувачень КРУ єдиного санаторію, де ці люди повинні двічі на рік проходити обов’язкові для життя процедури (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Протести людей проти закриття амбулаторії на вулиці Трьохсвятительській в Києві, оскільки Київрада продала приміщення поліклініки (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Попри заяви урядовців, «Київенерго» обіцяє ввімкнути опалення не раніше наступного понеділка (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Лише чверть дитсадків, шкіл і лікарень по Україні вже опалюється, хоча мали б опалюватися вже всі (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

У найбільшій столичній лікарні – Олександрівській – і досі не ввімкнено опалення (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Екс-генерала Олексія Пукача суд залишив ще на два місяці за ґратами (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Порушення закону в Калинівці на Київщині, де опозиційних кандидатів на місцеві вибори зумисно не реєструє тервиборчком (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Численні порушення з відмов у реєстрації опозиційних кандидатів, зафіксовані й озвучені Комітетом виборців України (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Самовідвід судді у справі Гонгадзе за скаргами адвоката вдови журналіста (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Українці з пересадженими органами не мають життєво необхідних тест-систем і медпрепаратів (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

У дитячих лікарнях критично не вистачає донорської крові (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

5-й канал надіслав скаргу до Вищої ради юстиції з приводу рішень судів проти журналістки Сніцарчук на користь нардепа Бута (всі канали).

 

Проект парламентської постанови щодо виключення депутата Бута з Комітету Ради з питань правосуддя, зареєстрований іншими членами цього комітету (всі канали).

 

Заява представників «Арселор Міттал» (колишня «Криворіжсталь») про тиск з боку центральної влади, яка за допомогою Генпрокуратури намагається створити умови для повернення підприємства у держвласність (всі канали).

 

Суд продовжив на 2 місяці арешт колишнього першого заступника голови «Нафтогазу» Діденка (всі канали).

 

Заява Фонду «Демініціативи» про намір провести екзит-поли в Одесі, Львові, Харкові і Дніпропетровську (всі канали).

 

Розвиток конфлікту навколо «Київміськбуду». Цього дня Київрада спочатку виключила 80% його акцій із програми приватизації, а потім скасувала своє ж рішення (всі канали).

 

Належні Київській громаді акції «Київгазу» відійшли кіпрським офшорам (всі канали).

 

Озвучений цього дня намір львівської організації «Батьківщини» перекривати міжнародні траси і залізниці для недопущення участі у виборах клонів партії (всі канали).

 

Голодувальники з «Батьківщини» передали листа французькому президенту Саркозі з проханням відреагувати на встановлення диктатури в Україні (всі канали).

 

8 жовтня (п’ятниця):

 

Французька сторона висловила Януковичу незадоволення тиском на компанію «Арселор Міттал» (Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

З прийняттям нового регламенту почалася міграція депутатів до фракцій Партії регіонів і Блока Литвина (Перший канал, СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Апеляційний суд скасував своє рішення про відшкодування моральної шкоди нардепу Буту журналісткою Сніцарчук і призначив новий розгляд справи на понеділок (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

 

У Маріуполі виселяють на вулицю п’ять родин із дітьми з житлового будинку, власником якого було збанкрутіле Азовське морське пароплавство («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Чергове побиття правоохоронцями, цього разу волонтера благодійної акції на Хрещатику (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Слідство у справі Олексія Пукача поновлено (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Екс-членкиня моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северинсен вимагає офіційних вибачень від заступниці глави АП Ганни Герман, яка її безпідставно звинуватила в хабарі в телевізійному ефірі (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Росія заборонила постачання м’яса та молока з кількох українських підприємств (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Канцлер ФРН Ангела Меркель у телефонній розмові закликала Януковича прискорити розслідування справи про зникнення журналіста Василя Климентьєва (всі канали).

 

Заява Української зернової асоціації, що урядове обмеження експорту зерна та продаж цих квот на аукціонах «є безвідповідальним і суперечить принципам діяльності зернового ринку України» (всі канали).

 

Думка радника голови НБУ Валерія Литвицького про те, що прискорення інфляції стало головним макроекономічним ризиком (всі канали).

 

Результати соціологічного дослідження Центру Разумкова, за якими опитані оцінили рівень демократії в країні на «трійку» за п’ятибальною системою (всі канали).

 

Ще одне питання цього опитування – політичну цензуру в Україні відчувають більше половини опитаних (всі канали).

 

Думка канадського експерта з Національного демократичного інституту Дейвіда Колленета, який підсумував моніторинг політичної ситуації в Україні прогнозом, що місцеві вибори характеризуватимуться цинічним підходом (всі канали).

 

Львівська організація «Батьківщини» оскаржить рішення ТВК про реєстрацію клона на виборах до облради (всі канали).

 

9 жовтня (субота):

 

Напад на офіс «Фронту змін» на Донеччині (Перший канал, «Інтер», 5-й канал).

 

Заява прес-служби віце-спікера Миколи Томенка, що в двох районах Черкаської області «Батьківщину» зняли з реєстрації на виборах (Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовчань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

 

«Інтер»                      98,

 

Перший канал          97,

 

«Україна»                  96,

 

Новий канал            93,

 

ICTV                          91,

 

СТБ                            90,

 

5-й канал                   88,

 

«1+1»                         82 випадки.

 

***

 

4 жовтня (понеділок)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна» з ознаками замовності дають цього дня матеріали про те, що урядовці ухвалили й передали до парламенту законопроект «Про Кабінет міністрів», зі змінами відповідно до рішення Конституційного Суду про скасування політреформи 2004 року. На згаданих каналах немає балансу думок – тему коментують лише провладні політики, експертні оцінки політологів дуже фрагментарно дають лише Новий канал і «Україна».

 

На багатьох каналах у сюжетах із цієї теми – численні оцінки й висновки журналістів, домінує формулювання «повинен» стосовно майбутніх рішень парламенту, або категорично йдеться про те, що парламент ухвалить певні рішення. Подеколи журналісти підміняють собою експертів, велику кількість думок подано критично недостовірно. «Морочливий понеділок для урядовців і депутатів…» (Перший канал). «Процедуру самозбереження урядовці провели стоїчно… Першими жертвами конституційної реставрації виявилися урядовці… Освіжити пам'ять міністрам довелося зовсім недовго… Законопроект про Кабінет міністрів сьогодні передадуть до Верховної Ради. Яка його повинна затвердити і таким чином зректися коаліційного впливу на уряд… Із п'яти віце міцні позиції має авторитетний регіонал Борис Колесніков. Віктору Тихонову утриматися у кріслі може допомогти луганське крило партії влади. Таким чином, найвразливішими видаються силовик Володимир Сівкович та аграрник Віктор Слаута. Хоча, як вважають в урядових кулуарах, безробіття їм не загрожує. На все воля Президента, а посада знайдеться» («1+1»). «В стенах правительства – ветер перемен и внеочередное заседание. Новый закон о Кабмине необходимо рассмотреть срочно. Это – первый документ, который должны утвердить в связи с возобновлением Конституции 96-го года… Пока вице-премьеры сохраняют спокойствие. Под кем зашатались кресла, определить непросто… Кто-то покорно ждет решения своей судьбы… Другие считают, что имеют большие шансы остаться в правительстве» («Інтер»). «Урядовці підганяють законодавство під те, що було до політреформи… В оточенні прем'єра – перші жертви скасування політреформи… Схожі відповіді й у завжди багатому на прогнози парламенті… Утім, на цьому кадрові переставляння в уряді навряд чи закінчаться, кажуть політологи. Доля решти міністрів теж – досить непевна» (Новий канал). «Самі віце-прем'єри говорити про свої хиткі крісла не дуже хотіли» (ICTV). «Під ким із заступників глави уряду хитаються крісла – напевно знає глава держави… Утім, не всім весело від наслідків такої постанови. Адже двома віце-прем`єрами, відповідно до Конституції 96-го року доведеться пожертвувати… Саме Тігіпка в парі із силовиком Володимиром Сівковичем у кулуарах уряду називають найвірогіднішими кандидатурами на скорочення» (5-й канал). «Но не ждите скандальных отставок главы правительства или руководителей силовых ведомств – прогнозируют политологи» («Україна»).

 

Споріднену тему – про підписання вчорашніми коаліціянтами угоди про парламентську більшість – з тими ж ознаками замовності дають Перший канал (в єдиному сюжеті на обидві теми), «1+1» та «Інтер».

 

Оцінки, висновки й недостовірні посилання тут такі. «Та у парламентського керманича інший головний біль» (Перший канал). «Верховна Рада втрачає вплив, депутати взагалі не знають, як довго вони втримаються у своїх кріслах. Була коаліційна угода, а стала джентльменська домовленість… Не довіра, а політичні хабарі, – відповідають опозиціонери. Оскільки тепер у Раді ані коаліції, ані опозиції, то з'явиться багато груп та угруповань по яких мігруватимуть депутати. Нові лідери їх рекрутуватимуть і все, мовляв, на руку Банковій» («1+1»). «Коалиция умерла, да здравствует большинство!.. Его деталей не разглашали, дескать, изменилась только форма, а не содержание… В связи с этим в Раде прогнозируют перестановку сил и появление новых групп. О желании объединиться уже заявили и оппозиционеры, правда, пока устно» («Інтер»).

 

Більш збалансовано подають цю тему ICTV, Новий канал, 5-й канал і «Україна», а обидві ці споріднені теми – СТБ. Більшість каналів згадують (хоч і не завжди конкретно і повноцінно) те, що опозиція вимагає проведення парламентських виборів у березні наступного року, але замовчують те, що опозиція не визнає скасування політреформи і вимагає відставки Конституційного Суду.

 

Лише Перший канал і ICTV повідомляють про заяву члена Венеціанської комісії Марини Ставнійчук стосовно того, що комісія здивована рішенням КС і планує окремо розглянути питання про скасування Україною політреформи.

 

Про те, що цього дня в Страсбурзі подавалися останні поправки до завтрашнього засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, де мало розглядатися питання стану демократії в Україні, повідомляють лише СТБ і 5-й канал.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заклик «Нашої України» до громадян узяти участь в акціях протесту проти рішення Конституційного Суду.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал дають цього дня незбалансовані й неповні повідомлення про зустріч у російському Геленджику українського і російського президентів. У цих повідомленнях бракує повноцінних бекґраундів та експертних оцінок, адже йдеться про неоднозначні рішення, такі як будівля мосту через Керченську протоку, спрощення перетину українсько-російського кордону, ремонт кораблів Чорноморського флоту на українських судоверфях. На Першому каналі журналістські оцінки: «Це немов натяк: саме за політиками перше слово в активізації співпраці між Україною та Росією». Оцінки на «Інтері»: «Проект перехода из Крыма на Кавказ – самая яркая тема межрегионального форума Украины и России. Содержательнее всего президенты обеих стран говорят именно о нем. Здесь – и политическое, и экономическое значение и историческая подоплека». Журналістські висновки на ICTV: «Товаришувати не державами, а й регіонами. Саме Кубань та Крим мають одним із перших подати приклад. Аби українцям та росіянам було зручніше – Кубань та Крим треба з'єднати, наприклад, мостом… Спільний форум по російському Геленджику – своєрідне підбиття підсумків за півроку, з часів зустрічі в українському Харкові».

 

На Першому каналі – окремий протокольний, неповний і незбалансований матеріал про зустріч Віктора Януковича з екс-президентом США Біллом Клінтоном.

 

СТБ, Новий канал, ICTV і «Україна» дають з ознаками замовності матеріали про акцію «Анти-СНІД», організовану в Києві фондом Олени Пінчук.

 

СТБ, Новий канал із ознаками замовності дають репортажі про завершення «Ялтинської Європейської стратегії». Крім реклами самого заходу власника каналів Пінчука в сюжетах незбалансовано надано трибуну урядовцям для реклами дій уряду. Канали при цьому замовчують, до прикладу, думку голови комітету закордонних справ Європарламенту Елмара Брока про те, що Європа починає сумніватися в реальності намірів української влади досягти членства в Євросоюзі. Брок різко критично відгукнувся про надзвичайні повноваження голови СБУ, «який має вплив в уряді, в Конституційному Суді і водночас є медіамагнатом, тому що таке поєднання владних повноважень лякає». «Треба мати стабільність, але не таку, що уряд не можна змінити. Потрібна гнучка стабільність, щоб не одна лише партія брала участь у виборах, тому що суди кажуть, що інша партія не може взяти участі», – заявив європейський чиновник. Утім, про цю думку не повідомив жоден із каналів. Як жоден канал не повідомив і думки голови МВФ Домініка Стросс-Кана, що Росія могла би взяти участь у вирішенні проблеми виплати «Нафтогазом України» боргу «РосУкрЕнерго», оскільки «Газпром» має половину в цій компанії. Згадані заяви Брока і Стросс-Кана було зроблено саме на Ялтинському саміті.

 

«1+1», «Інтер», Новий канал, «Україна» повідомляють про акцію донорської здачі крові співробітниками СБУ на чолі з Валерієм Хорошковським для дитячої лікарні «Охматдит». Попри благодійний сенс акції в сюжетах вона виглядає рекламною. Як кажуть журналісти «Інтера», реальним власником якого і є глава СБУ: «Первым пошел глава ведомства Валерий Хорошковский – без камеры, чтобы не превращать процедуру в театральное представление». На всіх каналах звучать журналістські оцінки, загальний тон сюжетів позитивний на користь працівників спецслужби.

 

На «Інтері» незбалансовано й неповно подають заяву міністра праці і соцполітики Василя Надраги про підвищення соціальних стандартів. У повідомленні зокрема критично бракує думок людей із цього приводу і бекґраунду про те, наскільки підвищилися ціни на основні харчі, комунальні послуги тощо. Крім того, Надрага звітує про те, що житлові субсидії отримають більш як 600 тисяч українців. При тому, що уряд називав раніше цифру, майже втричі більшу. Цього бекґраунду також у повідомленні немає.

 

Лише СТБ, Новий канал, 5-й канал повідомляють про численні акції протесту в Києві під парламентом та інших містах країни проти розгляду парламентом законопроекту «Про мови».

 

Лише «Інтер», Новий канал, 5-й канал і «Україна» повідомляють про марш протесту студентів сімферопольського Таврійського університету проти введення штрафів і платних послуг у вишах, що його ввело Міністерство освіти.

 

Лише Перший канал повідомляє про те, що на Івано-Франківщині місцеві жителі перекривали автотрасу державного значення, вимагаючи від влади відремонтувати автошляхи і відновити міст, знесені повінню півроку тому.

 

Лише «1+1» повідомляє про чергове побиття людини в міліцейському відділку, в Білій Церкві. І лише «1+1» повідомляє про судовий вирок проти міліціонера за побиття 22-річного харків’янина. Ще одне повідомлення лише на цьому каналі – про те, що на станції Роздільна міліціонери, вгамовуючи п’яних хуліганів, одного з них застрелили.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви віце-прем’єра Сергія Тігіпка, котрий просить Януковича «поправити» лідерів Партії регіонів на місцях, які створюють перешкоди для проведення вільних виборів.

 

Жоден із каналів не дає іншу заяву Тігіпка – про те, що зовнішній борг України загрозливо зростає і на кінець року перевищить 40% ВВП.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Міністерство внутрішніх справ закуповує автомобілів майже на 56 млн грн.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Мінекономіки підготував проект урядової постанови про істотне підвищення мінімальних цін на алкоголь.

 

5 жовтня (вівторок)

 

Перший канал і «Інтер» замовно – критично неповно, незбалансовано – подають інформацію про ухвалення ПАРЄ резолюції щодо України. Всі неприємні для влади меседжі канали переказують некоректно, максимально пом’якшуючи формулювання, які в резолюції, особливо ж стосовно утиску демократичних свобод, тиску на свободу слова і втручання СБУ у внутрішньополітичне життя, є доволі жорсткими. Основна думка, за версією цих каналів: ПАРЄ закликає Україну до подальшого реформування, яке має відбуватися за демократичними принципами. Або ж, як формулюють журналісти «Інтера»: «С трибуны ПАСЕ Киев сегодня как критиковали, так и отмечали успехи страны». Критичних виступів при цьому канал не цитує, вибрано лише нейтральний і не по суті синхрон доповідачки Майліс Репс: «Мы приветствуем большое количество законодательных актов, которые уже приняты в Украине, например, пакет антикоррупционных мер. Но хотелось бы напомнить правительству и Верховной Раде, что много законов еще нужно принять».

 

Канали подають інформацію взагалі без коментарів політиків та експертів. На «Інтері» – численні журналістські міркування: «То, что голосование по украинскому вопросу будет не из легких, было понятно еще до начала Парламентской ассамблеи Совета Европы. Но, насколько важно решение ПАСЕ для Украины, подтвердил визит министра иностранных дел Украины Константина Грищенко. Сегодня утром он неожиданно прилетел в Страсбург и провел ряд двухсторонних переговоров с руководством Совета Европы… Буквально перед самим голосованием в проект резолюции ПАСЕ были внесены ряд важных поправок, которые касались таких вопросов, как свобода слова, свобода собрания, роль прокуратуры и СБУ».

 

Останній висновок журналістів «Інтера» повністю перекручує суть ухвали ПАРЄ: «Парламентская ассамблея Совета Европы приняла взвешенную резолюцию касательно деятельности в Украине демократических институций. Как заявили «Интеру» представители украинского МИДа, это – подтверждение статуса Украины как страны с европейской демократией. Рассмотрение этого вопроса показало, что в Украине есть рабочая демократия, и есть место как для эффективной работы власти, так и для критики со стороны оппозиции».

 

Більш коректно подають тему на СТБ, 5-му каналі й «Україні». Інші канали тему проігнорували.

 

Жоден із каналів не повідомив цього дня озвучену головою Вищої Ради юстиції Володимиром Колесниченком стурбованість експертів Венеціанської комісії тим, що нове судове законодавство може вплинути на незалежність судової системи в Україні.

 

Про події в парламенті цього дня, де опозиція пропонувала відправити у відставку Конституційний Суд і проголосувати за перевибори парламенту і президента навесні наступного року, з ознаками замовності – неповнота інформації й імітація балансу (беруться лише емоційні синхрони від опозиції й аргументаційні від більшості) – повідомляють Перший канал, «Інтер», ICTV, «Україна». Більш збалансовано і повно подають тему «1+1», Новий канал і 5-й канал.

 

На «Інтері» тенденційно подають цитату Віктора Ющенка з ексклюзивного інтерв’ю: лише фрагмент, де екс-президент розмірковує про плюси нових повноважень керманича країни. Очевидно, цю думку висмикнуто з контексту інтерв’ю.

 

Про те, що парламентська більшість у новому регламенті вирішила відмінити «дні опозиції» в парламенті, повідомляє лише «Інтер».

 

Перший канал, «Інтер», СТБ, ICTV з ознаками замовності – неповнота інформації, незбалансованість – повідомляють про різноманітні заяви президента Януковича на Всеукраїнських зборах юристів. Зокрема, Янукович заявив про необхідність і далі міняти Конституцію. І про те, що до цього процесу треба залучити західних експертів.

 

Перший канал, «Інтер», ICTV з такими самими ознаками замовності повідомляють про зустріч президента з прем’єром Азаровим з приводу необхідності приведення роботи Кабміну у відповідність з новою ситуацією.

 

Цього дня на каналах – чимала кількість незбалансованих матеріалів позитивного спрямування про різні успіхи силових структур.

 

На Першому каналі – сюжет про те, що столична міліція і ДАІ вчать англійську мову.

 

На «1+1», «Інтері» й «Україні» – матеріали про те, що СБУ затримала угруповання кібер-злочинців.

 

На «1+1» – матеріал про затримання міського голови кримського селища Лівадія. Тут ще й недостовірність посилань («за версією правоохоронців», «затримали»).

 

На «1+1» – матеріал про те, що міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов пообіцяв перевірити дотримання порядку в райвідділках міліції. На «Інтері» той же Могильов пообіцяв на третину скоротити управлінський апарат МВС.

 

На Новому каналі – матеріал про те, що міліція впіймала викрадача старовинних Євангелій із церков Прикарпаття.

 

Лише «1+1», Новий канал і 5-й канал помітили цього дня подорожчання яєць, молока і сиру й прогнози чергового значного подорожчання м’яса.

 

Лише Перший канал, «1+1» і «Інтер» повідомляють про проведення двох паралельних зборів акціонерів «Київміськбуду» внаслідок рейдерських дій КМДА під орудою першого заступника голови Олександра Попова. Жоден із каналів повноцінно не розкрив теми, при цьому у викладі Першого каналу й «Інтера» тему подано з ознаками замовності – недотримання балансу думок, критична неповнота інформації і журналістські оцінки на користь міської влади.

 

«1+1» робить сюжет на «обґрунтування правильності» наміру Міносвіти ввести огляди школярів-старшокласників наркологом. У сюжеті інформацію подано однобоко і тенденційно, з журналістськими оцінками і безпідставними узагальненнями.

 

На СТБ – замовний матеріал про благодійний аукціон фонду Олени Пінчук «АнтиСНІД», де бізнесмени Олександр Ярославський і Дмитро Фірташ дали 2,5 млн доларів за картину.

 

На Новому каналі з ознаками замовності – незбалансованість, неповнота інформації, журналістські оцінки – подано заяву міністра освіти Дмитра Табачника, що міністерство запустило веб-сайт.

 

ICTV повідомляє про те, що російський «Внешторгбанк» надав уряду України кредит у 2 млрд доларів з ознаками замовності – неповнота, брак експертних коментарів і бекґраундів, зокрема, того, що уряд продовжує накопичувати загрозливий для економіки зовнішній борг. З другого боку, інші канали взагалі не помітили цієї важливої теми.

 

На ICTV з ознаками замовності повідомляє про те, що екс-президент Леонід Кучма отримав диплом про наукове відкриття.

 

Ще один замовний сюжет на каналі – про те, що в цьому місяці на одному з європейських каналів з’явиться перший ролик про Україну. Інформацію подано незбалансовано.

 

«Україна» подає матеріал про перебіг будівництва дороги по Дарницькому мосту. Чіткого інформаційного приводу тут немає, проте зайвий раз надано трибуну Азарову.

 

«Україна» дає трибуну і Табачнику в незбалансованому і неповному повідомленні про заяву міністра, що рішення про платні послуги в вишах приймає їхнє керівництво і його думка, що ті, хто проти новації, хочуть повернути незаконні побори зі студентів.

 

Ще один незбалансований і неповний матеріал на каналі – заява мера Донецька, що гості «Євро-2012» зможуть безплатно користуватися громадським транспортом.

 

І ще на «Україні» замовний матеріал про черговий захід фонду власника каналу Ріната Ахметова.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що 20 українських письменників видали збірку прози і поезій під назвою «Аморалка» на честь діяльності Нацкомісії з моралі.

 

Лише СТБ повідомляє, що Київський зоопарк увійшов до п’ятірки найгірших зоопарків світу, в зв’язку з високою смертністю тварин.

 

Лише ICTV повідомляє про те, що депутати Бориспільської районної і Київської обласної рад від партії «Батьківщина» почали безстрокове голодування під ЦВК проти реєстрації клонів партії на місцеві вибори.

 

Лише 5-й канал повідомляє про заяву громадянської мережі «Опора» щодо зафіксованих ними серйозних порушень у передвиборній кампанії, переважно зловживань владою і використанням адмінресурсу.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що ЦВК зменшила видатки на проведення агітації на місцевих виборах.

 

Жоден із каналів не повідомляє про відкрите звернення «Батьківщини» до телеведучого Євгенія Кисельова (програма «Велика політика» на «Інтері») з проханням запросити на програму Юлію Тимошенко, щоб вона могла висловитися з приводу рішення Конституційного Суду зі скасування політреформи.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, що торгівля зерном в Україні завмерла через урядові заяви про можливе введення квотування експорту.

 

Жоден із каналів не повідомив про поранення кандидата в депутати міськради Алчевська від «Батьківщини».

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву кандидата в мери Запоріжжя від «Батьківщини» про перешкоджання в проведенні агітації з боку місцевих керівників.

 

6 жовтня (середа)

 

У висвітленні подій у парламенті цього дня більшість каналів зосереджуються на трьох темах: ігнорування новоствореною провладною більшістю всіх ініціатив опозиції й остаточна відміна «днів опозиції» в Раді, створення більшістю конституційної комісії, а також збирання опозиціонерами грошей для нардепа Юрія Бута, який виграв у суді в журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук 20 тисяч гривень за словосполучення «відщепенець від коаліції». Причому більшість каналів зосереджуються на останній темі, зрештою як слід не розкриваючи перших двох. Очевидною ознакою замовності такого ходу є журналістські міркування на «Інтері»: «Сегодня депутаты создали для этого специальную комиссию, несмотря на возражения оппозиции. Впрочем, куда больший резонанс в парламентских кулуарах вызвала судебная тяжба депутата против журналистки».

 

При цьому навіть і цю тему «1+1», «Інтер», ICTV використовують для відпрацювання замовлення влади. Про це свідчить, зокрема, замовчання каналами того, що Бут є нині членом парламентського комітету, який контролює призначення суддів, і що він є членом нинішньої провладної більшості. «Інтер» цей момент спеціально приховує, використовуючи синхрон регіонала Юрія Мірошниченка, щоб показати, що провладні політики не схвалюють дії Бута, при цьому підкреслює це протиставлення журналістською оцінкою: «Топ-тему парламентских кулуаров прокомментировали и регионалы, дескать, нунсовец погорячился». Ще на «Інтері» й інші журналістські міркування: «Бютовцы удалились, но большевики справились и без них… Впрочем, сегодняшние парламентские дебаты – это еще цветочки. Ягодки ожидаются завтра, ведь большевики задумали поставить на рассмотрение сразу несколько резонансных документов».

 

Перший канал тему відміни «днів опозиції» і створення конституційної комісії подає з традиційними порушеннями – імітація балансу (за рахунок уникнення аргументації опозиціонерів) і неповнота інформації.

 

Про те, що парламент не підтримав запропонованого комуністами мораторію на підвищення комунальних тарифів, повідомляють лише Перший канал і «Україна».

 

Про те, що парламент не підтримав постанови про звернення до президента з проханням подати заявку на членство в ЄС у термін, визначений МЗС та Євросоюзом, повідомляють лише «1+1», ICTV, «Україна».

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що комуністи внесли до парламенту, а Партія регіонів у профільному комітеті підтримала законопроект про повернення дня Жовтневої революції як державного свята.

 

На Першому каналі, «Інтер», ICTV, 5-й канал, замовно – незбалансовано й неповно – подають заяву Януковича про сильну владу і сильну опозицію, що не є новиною. На «Україні» так само про заклик Януковича до керівників фракцій більшості спокійніше ставитися до місцевих виборів і не провокувати своїх опонентів.

 

ICTV крім того подає замовний протокольний, незбалансований і неповний по інформації сюжет про зустріч Януковича з президентом Словаччини.

 

Перший канал подає незбалансовано й неповно заяву Азарова на захист податкової міліції.

 

«1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, замовно – незбалансовано, без належних бекґраундів і коментарів – дають матеріали про візит Азарова до Фінляндії.

 

Лише «Інтер», Новий канал, ICTV і 5-й канал повідомляють про заяву Юлії Тимошенко, яка нагадала владі про необхідність виконати вимоги ПАРЄ, висловлені у вівторковій резолюції. Інші канали тему замовчали. При цьому «Інтер» подає думку Тимошенко лише частково, суть така «оппозиция будет контролировать, как власть выполняет положения резолюции». І замовчує повністю те, що лідерка опозиції вимагає на виконання резолюції ПАРЄ відставки голови СБУ Валерія Хорошковського. Лише ICTV повідомляє з заяв Тимошенко, що її політична сила може не визнати результатів місцевих виборів, якщо не буде змінено закон про вибори, склад тервиборчкомів і ЦВК.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що опозиція запропонувала створити парламентську комісію з розслідування причин смерті екс-співвласника каналу «Інтер» Ігоря Плужникова. І жоден із каналів не повідомляє про заяву Тимошенко стосовно необхідності зміни керівництва державних ЗМІ.

 

Жоден із каналів не повідомляє думки доповідачки ПАРЄ Ренате Волвенд, яка оцінила резолюцію Асамблеї щодо України як «недостатньо жорстку». Волвенд нагадала про різні скарги, особливо стосовно утисків свободи слова в Україні і сказала, що «українські чиновники начебто і усвідомлюють і погоджуються, але про все забувають, тільки-но представники Європи їдуть з України».

 

Жоден із каналів так і не звернувся в цій темі до незалежних експертів, зокрема, «Інтерфакс-Україна» цього дня цитував думку керівника аналітичного центру «Відкрита політика» Ігоря Жданова, який назвав резолюцію ПАРЄ початком процесу «протверезіння Європи».

 

«Інтер» подає з ознаками замовності – незбалансованість і критична неповнота – повідомлення про те, що Печерський суд Києва залишив екс-голову митниці Анатолія Макаренка під арештом і змінив обвинувачення зі службової халатності на зловживанням службовим становищем. Більш коректно подає цю новину СТБ.

 

На Першому каналі з ознаками замовності – повідомлення щодо участі віце-прем’єра Сергія Тігіпка на інвестиційному форумі в Москві, незбалансовано надано трибуну самому віце-прем’єру і прем’єру РФ Володимиру Путіну.

 

На «Інтері» замовний сюжет про те, як суд повернув у власність громади села Русанів на Київщині дитячий садок, раніше відданий в оренду приватному коледжу. В сюжеті рекламуються «особисті зусилля» міністра освіти Дмитра Табачника в цьому процесі: «Дмитрий Табачник лично приходил на слушания». І дається розлогий саморекламний синхрон чиновника. Немає балансу думок і немає важливих для теми бекґраундів, зокрема про те, що Міносвіти нині, відроджуючи дитсадки, водночас нищить школи в схожій ситуації тимчасового зменшення кількості учнів.

 

5-й канал дає з ознаками замовності – неповнота інформації і незбалансованість – матеріал про те, як іде ремонт доріг на Львівщині. Тут і грубі журналістські оцінки, й недостовірність подачі думок: «Найбільша проблема у підготовці Львівщини до “Євро-2012” зрушила з мертвої точки… Чиновники запевняють: до червня 2012 року і дороги, й інфраструктура від Львова до кордону будуть не гіршими, аніж у сусідів-поляків». При тому, що йдеться лише про поточний ремонт, який навіть гарантійно має строк лише 3 роки.

 

На «Україні» рекламний матеріал про ювілей групи «Віа-Гра».

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що МВС отримало в подарунок від підприємця 10 нових автівок. З експертною думкою юристів, які оцінили, наскільки подібні подарунки корумпують правоохоронну установу.

 

Лише «1+1» повідомляє думку торгівців імпортними фруктами, що відчутне зростання цін на цитрусові тощо спричинило підвищення митних зборів.

 

Лише «1+1», «Інтер» повідомляють про акцію протесту хворих зі стомою (виведеною назовні кишкою), яких держава не забезпечує необхідними медикаментами.

 

Лише СТБ згадує про те, що цей день був останнім днем реєстрації кандидатів місцевих рад. Загалом канали майже не відстежують перебігу передвиборної кампанії.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що відпочивальники санаторію для ветеранів «Перемога» під Києвом перекрили Житомирську трасу, вимагаючи підключити в санаторій тепло і гарячу воду.

 

Лише Новий канал повідомляє про те, що Антимонопольний комітет вимагає від найбільшого столичного виробника хліба обґрунтувати підвищення ціни на батон на 30 копійок.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що адвокат вдови Гонгадзе оскаржила постанову Генпрокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи проти Кучми і Литвина.

 

Лише «Україна» повідомляє, що через зміни в законодавстві тисячі багатодітних сімей і навіть дитячі будинки сімейного типу було позбавлено пільг.

 

Лише Новий канал повідомляє про виселення чиновниками з культурного центру «Прометей» у Броварах народного ансамблю.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви голови Комітету ВР з питань промполітики і підприємництва Наталії Королевської про те, що уряд приховує реальний рівень інфляції і те, що він втрачає контроль за інфляційними процесами.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Мінекономіки пропонує дозволити продаж токсичного етилованого бензину, заборонений у Євросоюзі.

 

Жоден із каналів не повідомляє даних Мінфіну, що державний борг України за вісім місяців 2010 року зріс на 21,3%.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви голови Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха, що бізнес в Україні зазнає втрат через адміністративне визначення митної вартості товарів.

 

Жоден із каналів не повідомляє думки лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, що за новим проектом закону про Кабмін Янукович отримає набагато більше повноважень, ніж навіть мав свого часу Кучма.

 

Жоден із каналів не повідомляє вимоги Федерації профспілок України підвищити мінімальну зарплату і законодавчо забезпечити право людей не ходити на роботу в разі її затримки.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву новообраного голови «Київміськбуду» про те, що печатка компанії «загубилася». Як і про заяву попереднього керівника, який звинувачує чиновників КМДА в сприянні рейдерському захопленню холдингу.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що подали заяви про відставку 15 суддів Верховного Суду України.

 

7 жовтня (четвер)

 

Цього дня в парламенті дві ключових теми. Ухвалення закону про Кабмін, який було «приведено до відповідності» зміненій Конституції. Й ухвалення в першому читанні Податкового кодексу. Більшість каналів подають обидві ці складні і суперечливі теми критично неповно, подеколи заплутано. Баланс думок імітується лише емоційними висловами сторін. Стосовно суті обох документів канали кажуть лише загальні, «зовнішні» речі. По думку експертів, критично необхідну в обох темах, звертаються лише журналісти СТБ стосовно закону про Кабмін. У цій темі жоден канал не наводить думок тих посадовців, яких новації закону безпосередньо стосуються. Закон значно обмежує повноваження парламенту, а жоден із каналів навіть не спробував почути думки людей, які на виборах голосували за обранців іншої політичної ваги. В темі Податкового кодексу жоден із каналів не звертається по думку тих, кого цей законопроект в разі його остаточного ухвалення зачіпає напряму – тих самих представників малого і середнього бізнесу. Тож слід вважати, що висвітлення теми Податкового кодексу на всіх без винятку каналах мало чіткі ознаки замовності. Висвітлення теми закону про Кабмін – на всіх, крім хіба що СТБ.

 

З окремих важливих деталей обох тем.

 

Про те, що в законі про Кабмін було прийнято десятки змін, не пов’язаних зі змінами до Конституції, згадують лише Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал.

 

Про те, що повноваження президента за новим законом стали навіть більшими за такі часів Кучми, згадують «1+1», СТБ, Новий канал, 5-й канал.

 

Про повну втрату парламентом контролю за силовими структурами в зв’язку з прийняттям закону про Кабмін повідомляють лише «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV.

 

Лише ICTV повідомляє, що в зв’язку з надзвичайним поспіхом урядовців при підготовці законопроекту в ньому «загубили» цілі статті і навіть пропустили нумерацію статей.

 

Думку керівника Комітету ВР з питань промполітики та підприємництва Королевської, що 70% економіки країни пропонований Податковий кодекс зажене в тінь, подають лише на «Україні».

 

Лише «1+1» і «Україна» повідомляють про багатотисячну акцію протесту запорізьких підприємців проти прийняття Податкового кодексу.

 

Про те, що за новим Податковим кодексом 192 податкових позиції визначає Кабмін і понад 50 – податкова, не повідомляє жоден із каналів.

 

Лише Перший канал (дуже ретельно, зібравши широкий спектр думок) і 5-й канал (більш коротко) повідомляють про те, що уряд оголосив про намір квотувати експорт зернових, а в Українській зерновій асоціації таке рішення вважають безвідповідальним і згубним для сільгоспвиробників.

 

Перший канал, «Інтер», ICTV з ознаками замовності – незбалансованість, неповнота, протокольність інформації – повідомляють про зустріч президента Януковича з французьким колегою Ніколя Саркозі в Парижі.

 

Перший канал, «Інтер», ICTV з такими ж ознаками замовності повідомляють про зустріч Януковича з першим заступником голови КМДА Олександром Поповим.

 

«1+1» дає з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота, журналістські оцінки – матеріал про рейд київських правоохоронців по інтернет-кафе з метою викриття підпільного грального бізнесу.

 

Новий канал дає з ознаками замовності – незбалансований і неповний – матеріал про викриття правоохоронцями підпільного виробництва підробних парфумів на Черкащині.

 

Лише Перший канал, «1+1», ICTV повідомляють про чергову смерть людини, побитої міліціонерами, цього разу на Сумщині.

 

Про викрадення в Конотопі людини міліціонерами повідомляє лише «1+1».

 

Лише «1+1», ICTV повідомляють про пікетування Міністерства охорони здоров’я хворими зі штучними клапанами серця, вони протестують проти закриття внаслідок звинувачень КРУ єдиного санаторію, де ці люди повинні двічі на рік проходити обов’язкові для життя процедури.

 

Лише СТБ повідомляє про протести людей проти закриття амбулаторії на вулиці Трьохсвятительській в Києві, оскільки Київрада продала приміщення поліклініки.

 

На Першому каналі замовний матеріал про переговори першого віце-прем’єра Андрія Клюєва з азербайджанськими урядовцями. Новини тут нема як такої.

 

На «Інтері» й ICTV – замовні матеріали про продовження візиту Азарова до Фінляндії. Тут так само немає новини.

 

На «Інтері» з ознаками замовності – неповнота і незбалансованість інформації, журналістські оцінки – матеріал про те, що МВФ поліпшив прогноз зростання української економіки наступного року.

 

На «Інтері» з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота, журналістські оцінки – матеріал про те, що в Харківській області експериментально в одній зі шкіл ввели уроки православної культури. Неоднозначну тему подано в суто позитивній тональності.

 

На Новому каналі з ознаками замовності – неповнота і незбалансованість – матеріал про участь Тігіпка в російському інвестиційному форумі.

 

На ICTV рекламний сюжет – презентація книжки Елізабет Гілберт.

 

На 5-му каналі з ознаками замовності – критична незбалансованість і неповнота інформації, її протокольність – повідомляється заява міністра ЖКГ Юрія Хіврича про старт опалювального сезону.

 

Лише Новий канал повідомляє, що, попри заяви урядовців, «Київенерго» обіцяє ввімкнути опалення не раніше наступного понеділка. Лише ICTV повідомляє, що лише чверть дитсадків, шкіл і лікарень по Україні вже опалюється, хоча мали б опалюватися вже всі. Лише «1+1» повідомляє, що в найбільшій столичній лікарні – Олександрівській – і досі не ввімкнено опалення.

 

Лише «1+1» повідомляє, що екс-генерала Олексія Пукача суд залишив ще на два місяці за ґратами.

 

Про порушення закону в Калинівці на Київщині, де опозиційних кандидатів на місцеві вибори зумисно не реєструє тервиборчком, повідомляє лише СТБ.

 

Про численні порушення з відмов у реєстрації опозиційних кандидатів, зафіксовані й озвучені Комітетом виборців України, повідомляє лише Новий канал.

 

Лише 5-й канал повідомляє про самовідвід судді у справі Гонгадзе за скаргами адвоката вдови журналіста.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що українці з пересадженими органами не мають життєво необхідних тест-систем і медпрепаратів.

 

Про те, що в дитячих лікарнях критично не вистачає донорської крові, повідомляє лише «Україна».

 

Жоден канал не повідомляє про те, що 5-й канал надіслав скаргу до Вищої ради юстиції з приводу рішень судів проти журналістки Сніцарчук на користь нардепа Бута.

 

Жоден із каналів не повідомляє про проект парламентської постанови щодо виключення депутата Бута з Комітету Ради з питань правосуддя, зареєстрований іншими членами цього комітету.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву представників «Арселор Міттал» (колишня «Криворіжсталь») про тиск з боку центральної влади, яка за допомогою Генпрокуратури намагається створити умови для повернення підприємства у держвласність.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що суд продовжив на два місяці арешт колишнього першого заступника голови «Нафтогазу» Діденка.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву Фонду «Демініціативи» про намір провести екзит-поли в Одесі, Львові, Харкові й Дніпропетровську.

 

Жоден із каналів не повідомляє про розвиток конфлікту навколо «Київміськбуду». Цього дня Київрада спочатку виключила 80% його акцій із програми приватизації, а потім скасувала своє ж рішення.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що належні Київській громаді акції «Київгазу» відійшли кіпрським офшорам.

 

Жоден із каналів не повідомляє про озвучений цього дня намір львівської організації «Батьківщини» перекривати міжнародні траси і залізниці для недопущення участі у виборах клонів партії.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що голодувальники з «Батьківщини» передали листа французькому президенту Саркозі з проханням відреагувати на встановлення диктатури в Україні.

 

8 жовтня (п’ятниця)

 

Про ухвалення Верховною Радою регламенту всі канали, без винятку, подають неповноцінно. Складна тема, яка потребувала не лише формальної розповіді про депутатські суперечки в сесійній залі, а якісних бекґраундів і експертних оцінок, у тому числі й прогнозного характеру. На жодному з каналів немає ні того, ні іншого. Баланс думок дотримано лише формально. Тему подано заплутано, без чіткого і зрозумілого пояснення суті основних колізій, до яких опонуючі сторони наводили свою аргументацію. На «1+1», «Інтері», ICTV – плюс до того є журналістські оцінки й висновки.

 

Про те, що з прийняттям нового регламенту почалася міграція депутатів до фракцій Партії регіонів і Блока Литвина, повідомляють лише «1+1» (але без жодної конкретики) й «Інтер».

 

Лише Новий канал і 5-й канал повідомляють, що Апеляційний суд скасував своє рішення про відшкодування моральної шкоди нардепу Буту журналісткою Сніцарчук і призначив новий розгляд справи на понеділок.

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна» з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота інформації – повідомляють про продовження візиту Януковича до Франції. Трохи повніше і збалансованіше подає інформацію «1+1», єдиний канал, який згадує, зокрема, про те, що французька сторона висловила Януковичу незадоволення тиском на компанію «Арселор Міттал», яку країна вважає французькою. Інші канали цей важливий факт замовчали. Натомість усі канали акцентувалися на тому, що Януковичеві французи дозволили покласти квіти до пам’ятника невідомому солдату біля Тріумфальної арки, тому що за весь минулий рік таку честь надавали лише чотирьом главам держав.

 

На Першому недостовірно подаються думки: «Членство в ЄС – реальність, кажуть французькі експерти». На «1+1» – численні журналістські оцінки ій висновки: «Цілком офіційно до столиці закоханих завітав Президент Янукович. Тому обійшовся без сентиментів, без других половин та інших протокольних нюансів. Ніколя Саркозі на чоловіку розмову без зайвих вух погодився і про те, що Україна не зречеться європейських цінностей почув… Протокольні нюанси – це, мабуть, головне, з чого складалася перша частина візиту до Франції». Оцінки на «Інтері»: «Европейская аудитория проявляет к услышанному интерес… Встреча с украинским лидером принесла желаемый результат». Журналістські міркування на ICTV: «Без минулого не може бути майбутнього… Французькі міжнародники питали Президента про реформи, демографічну ситуацію, реприватизацію та відносини з Росією. Отриманими відповідями задоволені». Оцінки і висновки на «Україні»: «Поддержит ли Франция европейский вектор Украины – станет понятно уже на саммите Украина-ЕС в ноябре этого года. Но особые расположения к украинскому Президенту Франция уже показала».

 

ICTV окремим матеріалом з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота інформації – повідомляє, що Янукович дав доручення уряду допомогти Угорщині в ліквідації наслідків промислової аварії.

 

5-й канал дає лише заяву Януковича про те, що він вважає необхідним проводити одночасні вибори і президента й парламенту. Цей матеріал незбалансований і неповний.

 

Перший канал та «Інтер» з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота інформації, брак реальної новини – повідомляють про поїздку спікера Литвина до Литви.

 

Перший канал дає незбалансований сюжет про те, як комунальники під урядовою орудою запускають опалювальний сезон. «1+1» так само незбалансовано і ще й неповно дає відповідні заяви міністра ЖКГ Хіврича. Більш збалансовано подають тему СТБ, ICTV, 5-й канал і «Україна», які перевірили реальний стан справ і з’ясували, що поки говорити про запуск опалення по країні рано.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», 5-й канал, «Україна» незбалансовано (лише з версії правоохоронців) і неповно подають інформацію про затримання мера Алушти й арешт мера Алупки.

 

«Інтер» із такими ж ознаками замовності повідомляє про затримання СБУ керівника Державної насіннєвої інспекції.

 

«1+1» та «Україна» з ознаками замовності подають інформацію про публічне щеплення головного санітарного лікаря України Сергія Риженка від грипу.

 

На «Інтері» – замовний матеріал про те, що за мандати різного рівня боротимуться понад 200 тисяч кандидатів від Партії регіонів, і надано трибуну заступнику керівника парламентської фракції партії Володимиру Рибаку.

 

На ICTV – критично незбалансований і з журналістськими оцінками сюжет про те, що «призовники масово йдуть до армії…У середньому на одне місце 18 охочих».

 

На ICTV – замовний матеріал про зустріч лідера КПУ Петра Симоненка зі студентами Дніпропетровського гірничого університету.

 

На «Україні» – замовний сюжет про рейди правоохоронців із викриття підпільних азартних ігор в інтернет-кафе.

 

Лише Перший канал і 5-й канал повідомляють, що в Маріуполі виселяють на вулицю п’ять родин із дітьми з житлового будинку, власником якого було збанкрутіле Азовське морське пароплавство.

 

Лише «1+1» повідомляє про чергове побиття правоохоронцями, цього разу волонтера благодійної акції на Хрещатику.

 

Лише «1+1» і 5-й канал повідомляють, що слідство у справі Олексія Пукача поновлено.

 

Лише СТБ повідомляє, що екс-членкиня моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северинсен вимагає офіційних вибачень від заступниці глави АП Ганни Герман, яка її безпідставно в телевізійному ефірі звинуватила в хабарі.

 

Лише ICTV повідомляє, що Росія заборонила постачання м’яса та молока з кількох українських підприємств.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що канцлер ФРН Ангела Меркель у телефонній розмові закликала Януковича прискорити розслідування справи про зникнення журналіста Василя Климентьєва.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву Української зернової асоціації, що урядове обмеження експорту зерна та продаж цих квот на аукціонах «є безвідповідальним і суперечить принципам діяльності зернового ринку України».

 

Жоден із каналів не повідомляє цитованої агенцією «Інтерфакс-Україна» думки радника голови НБУ Валерія Литвицького про те, що прискорення інфляції стало головним макроекономічним ризиком.

 

Жоден із каналів не звернув уваги на оприлюднені цього дня результати соціологічного дослідження Центру Разумкова, за якими опитані оцінили рівень демократії в країні на «трійку» за п’ятибальною системою. Порівняно з травнем цього року ця оцінка знизилася на півбала. Ще одне питання цього опитування – політичну цензуру в Україні відчувають більше половини опитаних.

 

Жоден із каналів не повідомляє думки канадського експерта з Національного демократичного інституту Дейвіда Колленета, який підсумував моніторинг політичної ситуації в Україні прогнозом, що місцеві вибори характеризуватимуться цинічним підходом. На прес-конференції в Києві канадський експерт висловив і інші критичні зауваження до дій української влади.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що львівська організація «Батьківщини» оскаржить рішення ТВК про реєстрацію клону на виборах до облради.

 

9 жовтня (субота)

 

На Першому каналі традиційно дають замовні неформатні 4-5-хвилинні синхрони Януковича й Азарова з різних приводів.

 

«Інтер» незбалансовано й неповно подає думку Тігіпка про те, що шанси України на отримання кредиту МВФ є досить високими.

 

5-й канал з ознаками замовності – неповнота (зокрема, брак якісного бекґраунду по темі) і незбалансованість – цитують думку Януковича щодо взаємин України з Росією.

 

Лише ICTV повідомляє про напад на офіс «Фронту змін» на Донеччині.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву прес-служби віце-спікера Миколи Томенка, що в двох районах Черкаської області «Батьківщину» зняли з реєстрації на виборах.

 

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів з ознаками замовності (цензури):

 

«Інтер»                      33,

 

Перший канал          26,

 

ICTV                          24,

 

«Україна»                  18,

 

«1+1»                         17,

 

5-й канал                   12,

 

Новий канал            12,

 

СТБ                            6 матеріалів. 

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Телекритика» реалізує за підтримки Internews Network. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1198
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду