КАТАСТРОФИ, ЗАКОЛОТИ І ВОЯЖІ

5 Листопада 2010
755
5 Листопада 2010
00:00

КАТАСТРОФИ, ЗАКОЛОТИ І ВОЯЖІ

755
Моніторинг матеріалів з ознаками замовності чи цензури у основних випусках новин телеканалів 11–16 жовтня.   Суспільно важливі теми, думки і факти, які протягом тижня замовчувалися каналами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт).  
КАТАСТРОФИ, ЗАКОЛОТИ І ВОЯЖІ

11 жовтня (понеділок):

 

Важливі бекграунди в темі відміни урядової постанови про додаткові платні послуги в вишах (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

На Одещині п’яний ДАІвець збив насмерть двох дорослих і поранив дворічного хлопчика (Перший канал, СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Попри заявлений ще 5 днів до того старт опалювального сезону, без тепла ще залишаються цілі міста, і навіть у столиці − майже чверть будинків («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

Подали заяви на звільнення ще 23 судді (Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Голова Верховного суду Онопенко вважає, що судді подають у відставку, тому що не хочуть працювати за правилами, встановленими новою владою (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

Тимошенко закликала своїх прихильників припинити голодування, але ті відмовилися це зробити (Перший канал, «Інтер», Новий канал, 5 канал).

 

Влада перед голодувальниками влаштувала ярмарок сільгосппродуктів, щоб дратувати їх безкоштовними млинцями і приховати протестувальників-«бютівців» від людського ока (Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, 5 канал).

 

Заява Тимошенко про те, що її та членів її політичної команди переслідує Служба безпеки, яка отримала завдання кинути її за грати до квітня 2011 року (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Справжні обставини арешту мера Кам’янця-Подільського і щоденні акції протесту жителів міста проти цього арешту (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

Значне здорожчання євро (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5 канал).

 

Народний депутат Юрій Бут відмовився від свого позову до журналістки каналу Ольги Сніцарчук (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Євросоюз висловив занепокоєння можливим приєднанням України до митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, бо це зашкодить створенню зони вільної торгівлі між Україною та ЄС (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Від ОБСЄ на виборах працюватимуть лише четверо експертів-спостерігачів, тому що українська влада занадто пізно надіслала запрошення (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Пілоти «Донбасаеро» готуються до страйку через малі зарплати (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко закликав підприємців виходити на масові акції протесту проти посилення податкового тиску (всі канали).

 

МВС збільшує свого часу розформований спецзагін ДПС «Кобра» (всі канали).

 

МВС придбало пістолетних патронів на понад 14 млн грн (всі канали).

 

Заява лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка про неодноразові випадки відмов виборчкомів реєструвати представників його партії (всі канали).

 

Пограбування офісу «Сильної України» в Одеській області (всі канали).

 

У Кіровоградській області «Батьківщина» виграла суд у Олександрійського міськвиборчкому щодо відмови від реєстрації кандидатів від партії на вибори міськради і мера (всі канали).

 

12 жовтня (вівторок):

 

Бекграунд про ініціативу Табачника в прийнятті урядової постанови про додаткові платні послуги у вишах (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Від яких саме платних послуг у вишах Кабмін відмовився (всі канали).

 

Ректори кількох авторитетних вишів цього дня солідарно зі студентами виступили чітко проти ініціативи міністерства і Кабміну («1+1», «Інтер», СТБ, ICTV).

 

Масові студентські протести відбулися цього дня в багатьох великих містах України («Інтер», СТБ).

 

Опозиційний уряд вніс до парламенту законопроект про заборону стягнення додаткових грошей зі студентів (всі канали).

 

Колишнього мера і нинішнього кандидата в мери Алушти засуджено до 7 років позбавлення волі (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

За даними Держкомстату, Україна за 8 місяців 2010 року погіршила сальдо зовнішньої торгівлі товарами на 22 відсотки (всі канали).

 

Заява заступниці голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної, що участь опозиційних сил у місцевих виборах заблоковано владою (всі канали).

 

Представники львівської організації «Батьківщини» припинили голодування, оскільки не бачать у його продовженні сенсу: рішення облвиборчкому скасовано не буде (всі канали).

 

Партія «Єдиний центр» закликала Януковича відмовитися від застосування адмінресурсу на місцевих виборах (всі канали).

 

У Харкові співробітник заводу «Електроважмаш» кинув яйце у в.о. мера міста Геннадія Кернеса (всі канали).

 

 У Харкові побили члена виборчого штабу «Батьківщини» (всі канали).

 

Заява екс-майора Миколи Мельниченка, що він побоюється за власне життя після поновлення слідства у справі про вбивство Георгія Гонгадзе (всі канали).

 

Заява народного депутата Геннадія Москаля про те, що міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов на відпочинок літав службовими літаками внутрішніх військ (всі канали).

 

Депутати від БЮТ і НУ-НС внесли до парламенту законопроект про суспільне телебачення і радіомовлення (всі канали).

 

13 жовтня (середа):

 

Одну з голодувальниць під ЦВК від партії «Батьківщина» цього дня було госпіталізовано швидкою допомогою (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5 канал).

 

Заява нардепа-«нунсівця» і колишнього голови Фонду держмайна Олександра Бондаря про те, що покупця «Укртелекому» влада вже визначила наперед (всі канали).

 

Представник ОБСЄ Дунья Міятович висловила сподівання, що українська влада зможе забезпечити безпеку роботи журналістів і закликала продовжити розслідування справ про вбивство Георгія Гонгадзе і зникнення Василя Климентьєва (всі канали).

 

УЄФА спростовує заяви українських чиновників, що авральний ремонт доріг до маєтків Януковича в Межигір’ї і урядовців у Конча-Заспі був продиктований вимогами УЄФА в рамках підготовки до Євро-2012 (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

Київська влада знову перенесла строк запуску швидкісного трамваю (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

Збори громадських організацій Києва, які вимагають проведення референдуму щодо відставки і перевиборів мера міста, а також за повернення в Києві районних рад (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5 канал).

 

Заява заступниці голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної, що парламентські вибори, згідно з Конституцією, повинні відбутися в березні наступного року (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Заява лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка про те, що Президент може сам скасувати постанову уряду про платні послуги для студентів вишів (всі канали).

 

Депутат-«нунсівець» Юрій Кармазін подав позов до Вищого адмінсуду з приводу незаконності реєстрації у ВР законопроекту «Про мови в Україні» (всі канали).

 

Київська влада через суд намагається заборонити будь-які заходи в центрі міста на 14 жовтня – річницю створення Української Повстанської Армії і День українського козацтва (всі канали).

 

Заява київського осередку ВО «Свобода» про те, що київський марш за визнання УПА відбудеться незалежно від будь-якого рішення суду (всі канали).

 

У Полтавській області сім найбільших політичних партій підписали меморандум про проведення чесних виборів (всі канали).

 

Заява Тараса Чорновола, що у слідства є факти, які підтверджують убивство лідера Народного Руху В’ячеслава Чорновола (всі канали).

 

Глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін на брифінгу не зміг по суті відповісти на жорсткі журналістські запитання стосовно того, що охорону Президента очолює громадянин Росії (всі канали).

 

Заява британського міністра у справах Європи Девіда Лідінгтона, що Велика Британія занепокоєна станом демократії та забезпеченням прав людини в Україні (всі канали).

 

14 жовтня (четвер):

 

Акція прихильників Української Повстанської Армії до річниці створення УПА («Інтер»).

 

Прихильників УПА, які їхали на марш, міліція не пропускала до Києва («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5 канал, «Україна»).

 

Масові акції пам’яті УПА в інших містах, зокрема в Івано-Франківську (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Вхід на Майдан Незалежності було перекрито не лише для мітингувальників, а для будь-кого (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5 канал).

 

Грошей, які уряд планує витратити на впорядкування залізничних переїздів, не вистачить навіть на сотню переїздів, тоді як в Україні їх близько 6 тисяч (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

«Наша Україна» цього дня подарувала львівському музею «Тюрма на Лонцького» нові комп’ютери замість тих, які вилучила СБУ для пошуку державних таємниць («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5 канал, «Україна»).

 

На зустрічі з українським прем’єром президент Європарламенту Єжи Бузек заявив, що Україна повинна дотримуватися європейських стандартів не лише на словах, а й на ділі (всі канали).

 

Темпи інфляції у вересні пришвидшилися майже до 3% (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

Експертна думка, що методика обрахунку інфляції у Держкомстату застаріла і не відповідає реальній динаміці знецінення вітчизняної валюти (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

Фінансування гірничорятувальної служби на наступний рік зменшили вдвічі, попри велику кількість аварій на шахтах Мінвуглепрому (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

Мітинг підприємців у Сімферополі проти Податкового кодексу (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5 канал, «Україна»).

 

Заява Тимошенко, що ПАРЄ зрозуміла, що реформи лише симулюються українською владою, і що українська влада дипломатичної мови не розуміє (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Представники «Батьківщини» під ЦВК припинили голодування, оскільки влада ніяк не реагує на їхні вимоги (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5 канал).

 

Заява громадської мережі «Опора» про застосування адміністративного тиску провладними партіями на своїх рейтингових конкурентів на місцевих виборах (всі канали).

 

Думка колишнього судді Конституційного Суду Миколи Козюбри, що рішення зі скасування політреформи спричинить протистояння в суспільстві (всі канали).

 

Співробітники конструкторсько-технічного бюро Чорноморського Флоту в Севастополі оголосили безстрокове голодування через невиплату зарплати за 1,5 роки (всі канали).

 

Рішення політради «Батьківщини» не брати участь у виборах до Львівської міськ- та облрад, оскільки тервиборчком зареєстрував фальшиві списки партії (всі канали).

 

Апеляційний суд Києва залишив під вартою колишнього першого заступника голови «Нафтогазу» Ігоря Діденка (всі канали).

 

Громадські організації АПК виступили проти скасування посади «аграрного» віце-прем’єра (всі канали).

 

Побиття в Одесі журналіста і кандидата в депутати міськради Сергія Братчука (всі канали).

 

Мінекономіки запропонував уряду посилити державне регулювання цін на харчові продукти (всі канали).

 

Фонд держмайна подав до суду позов про скасування приватизації «Луганськтепловоза» Брянським машзаводом (всі канали).

 

15 жовтня (п’ятниця):

 

Заяви київського БЮТ, що в столиці досі не підключені до опалення 17 шкіл і близько тисячі житлових будинків (всі канали).

 

Намір уряду ввести пластикові картки на харчі для малозабезпечених («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

Уряд під тиском студентів скоротив список платних послуг у вишах, скасувавши 7 позицій з 30 (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Правоохоронці під надуманим приводом провели обшук у помешканні  координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

Хворі на гемофілію залишилися без життєво необхідних ліків, оскільки Міністерство охорони здоров’я досі не провело цьогорічний тендер на їх закупівлю (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»).

 

Заяви членів ЦВК Жанни Усенко-Чорної та Андрія Магери щодо масових порушень виборчими комісіями у ході реєстрації кандидатів на місцеві вибори і про ігнорування судами цих порушень (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5 канал, «Україна»).

 

Заява Магери, що парламентські вибори мають відбутися у березні 2011 року (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Полтавські правоохоронці примушують наркозалежних підкидати наркотики тим, кого міліція хоче затримати (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

У Донецьку ЖЕКи розвісили оголошення про обов’язкове страхування житла і домашніх тварин під загрозою великого штрафу (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5 канал).

 

Акція протесту підприємців під Кабміном проти ухвалення Податкового кодексу. Підприємці передали Азарову доїльний апарат (всі канали).

 

Уряд відмовився від ідеї пільг для малого та середнього бізнесу з податку на прибуток від експорту (всі канали).

 

Партія «Батьківщина» офіційно ліквідувала львівську міськорганізацію у  зв’язку з фальсифікованими списками на вибори (всі канали).

 

Всеукраїнська асоціація пекарів звернулася з проханням до Януковича зберегти посаду віце-прем’єра з АПК (всі канали).

 

Інформація від НБУ, що бізнес-кола України погіршили інфляційні прогнози (всі канали).

 

Донецька організація «Сильної України» заявляє про тиск на партійні структури області і про незаконні спроби виключити кандидатів від партії з виборчих списків (всі канали).

 

Заява «Фронту змін» про черговий напад на офіс партійного осередку в місті Артемівськ Донецької області (всі канали).

 

Заява антикорупційної групи при Раді Європи про те, що блокування ухвалення пакету антикорупційних законів ставить під сумнів бажання України боротися з корупцією (всі канали).

 

Заява представника міжнародної антикорупційної мережі «Трансперенсі Інтернешнл» про те, що розслідування діяльності уряду Тимошенко американськими юристами є популізмом (всі канали).

 

16 жовтня (субота):

 

Акція протесту прихильників опозиції в Сімферополі проти можливої фальсифікації місцевих виборів (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5 канал).

 

Заява Яценюка про те, що влада намагається зірвати вибори в Одесі (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5 канал).

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовчувань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

«Інтер»               91

Перший канал  85

«1+1»                  85

Новий канал     85

ICTV                     84

«Україна»          77

5 канал               75

СТБ                    74

 

***

 

11 жовтня (понеділок)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5 канал і «Україна» з ознаками замовності повідомляють про розмову Президента Віктора Януковича з премєр-міністром Миколою Азаровим з приводу збирання зі студентів додаткових грошей за додаткові послуги. Ознаками замовності в цих повідомленнях є їх незбалансованість – цитуються лише Янукович і Азаров, нема думок самих студентів, їхніх батьків та викладачів. Ще одна ознака – неповнота інформації. Зокрема, жодний з каналів не повідомляє в бекграундах про те, що за новими своїми повноваженнями Президент міг би не влаштовувати піарівських акцій з цього приводу, а своїм рішенням відмінити постанову уряду.

 

Про попередні акції протесту студентів у бекграунді повідомляють з названих каналів лише 5 канал і «Україна». Про те, що на вівторок студенти запланували акції протесту в 13 містах, дуже коротко і неповно повідомляють «1+1» і 5 канал. Про те, що нововведення було ідеєю нинішнього міністра освіти Дмитра Табачника, в бекграунді згадали лише на «1+1». Натомість, ICTV, 5 канал і «Україна» дають брехливі слова Азарова: «До речі, наша спадщина. Ця постанова від попереднього уряду». При цьому не наводячи бекграунд про те, що справді уряд Тимошенко свого часу намагався ввести подібну новацію, але під тиском студентських протестів від неї відмовився.

 

Крім того, на «Інтері» − журналістські оцінки: «Виктор Янукович пошел им навстречу и сегодня озвучил свое требование во время беседы с Николаем Азаровым. Премьер отнесся к этому с пониманием». Оцінка на ICTV: «Найбільше занепокоєний Янукович тим…». Неадекватна оцінка на «Україні»: «Студенты встретили эту новость без особой поддержки».

 

Лише «1+1», «Інтер», 5 канал і «Україна» повідомляють про те, що на Одещині пяний ДАІвець збив насмерть двох дорослих і поранив дворічного хлопчика. При цьому «1+1» подає з журналістськими оцінками, кількаразово і недостовірно таке: «За іронією долі, за кермом був вже три дні як колишній інспектор ДАІ, звільнений зі служби за дисципліну та моральні якості… Винуватець трагедії донедавна в ДАІ, але останнім часом порушував дисципліну і його довелося звільнити за три дні до аварії». Жодного внятного посилання на джерело такої інформації нема. При цьому три інших канали кажуть про винуватця ДТП саме як про інспектора ДАІ, жодного слова − про звільнення «за три дні до аварії». Відтак, повідомлення «1+1» має ознаки замовності.

 

Перший канал з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота, журналістські оцінки – подає матеріал про те, що до старту столичного швидкісного трамваю залишилося три дні.

 

Перший канал дає цього дня з ознаками замовності повідомлення про затримання міліцією торгівця наркотиками в Києві. Інформація подається виключно за версією правоохоронців і є критично неповною.

 

«Інтер» з такими самими ознаками замовності повідомляє, що СБУ затримало двох киян за підозрою в організації міжнародного каналу контрабанди курильних сумішей.

 

Про те, що попри заявлений ще за п’ять днів до того старт опалювального сезону без тепла ще залишаються цілі міста,і навіть у столиці − майже чверть будинків, повідомляє лише Перший канал. Натомість ICTVподає з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота – матеріал про те, що опалювальний сезон у школах, дитсадках і лікарнях «почався практично скрізь». В сюжеті є журналістські міркування на користь влади: «Місцеві чиновники на 99% виконали розпорядження першого віце-прем'єра КлюєваПогроза з Кабміну про те, що за холодні батареї полетять чиновницькі голови, подіяла. У понад 99% соцсектору тепло». Двічі згадана цифра недостовірна, не вказано жодного її джерела.

 

«1+1» подає з ознаками замовності – тенденційно підібрані синхрони і надміру сфокусовано увагу на питанні грошей – матеріал, який, по суті, обгрунтовує масові відставки суддів їхнім бажанням отримати великі суми вихідної допомоги. При цьому в сюжеті не згадується бекграунд, що раніше судді з такої причини масово не звільнялися. В сюжеті також звучать журналістські оцінки і висновки на кшталт: «Колапсусудової системи через відставку суддів не буде, бо масові звільнення чергуються з не менше масовими призначеннями». Натомість з інших каналів лише СТБ і 5 канал згадують, що цього дня подали у відставку ще 23 судді. На 5-му каналі повідомлення неповне і незбалансоване – розглядається також лише версія грошового мотиву відставок (хоч і не так наполегливо, як на «1+1»). На СТБ цю тему подано найбільш збалансовано. Тут є, зокрема, і коментар голови Верховного Суду Василя Онопенка, який вважає, що судді подають у відставку, тому що не хочуть працювати за правилами, що їх запровадила нова влада.

 

Лише «1+1», СТБ, ICTVі «Україна» повідомляють про те, що Юлія Тимошенко закликала своїх прихильників припинити голодування, але ті відмовилися це зробити. Лише «1+1», СТБ і «Україна» повідомляють про те, що влада перед голодувальниками влаштувала ярмарок, роздаючи у них на очах безкоштовні млинці. Як повідомляють ці три канали, насправді ярмаркові намети стоять порожні, відгороджуючи протестувальників-«бютівців» від людського ока. «Україна» з посиланням на «організаторів» ярмарку каже, що ярмарок є щорічним і традиційним, не даючи бекграунду, що ніколи раніше тут подібний ярмарок не проводився.

 

Жодний з каналів не дає цього дня заяву Тимошенко про те, що її та членів її політичної команди переслідує Служба безпеки, яка отримала завдання кинути її за грати до квітня 2011 року. Цю заяву Тимошенко озвучила напередодні в гостьовій студії 5-го каналу.

 

Лише журналісти СТБ спробували розібратися зі справжніми обставинами арешту мера Камянець-Подільського. І лише СТБ повідомляє про щоденні акції протесту жителів міста проти цього арешту.

 

Про значне здорожчання євро повідомляють лише ICTVі «Україна».

 

Лише 5 канал повідомляє про те, що народний депутат Юрій Бут відмовився від свого позову до журналістки каналу Ольги Сніцарчук.

 

Лише 5 канал повідомляє, що Євросоюз висловив занепокоєння можливим приєднанням України до митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Оскільки ці країни не є членами СОТ, таке об’єднання завадить створенню зони вільної торгівлі України з ЄС.

 

Лише 5 канал повідомляє, що від ОБСЄ на виборах працюватимуть тільки четверо експертів-спостерігачів, тому що українська влада занадто пізно надіслала запрошення.

 

Лише 5 канал повідомляє, що пілоти «Донбасаеро» готуються до страйку через малі зарплати.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко закликав підприємців виходити на масові акції протесту проти посилання податкового тиску.

 

Жодний з каналів не повідомляє про те, що МВС збільшує свого часу розформований спецзагін ДПС «Кобра». І жодний з каналів не повідомляє, що МВС придбало пістолетних патронів на суму понад 14 млн грн.

 

Жодний з каналів не повідомляє заяви лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка про неодноразові випадки відмов виборчкомів реєструвати представників його партії.

 

Жодний з каналів не повідомляє про пограбування офісу «Сильної України» в Одеській області.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що в Кіровоградській області «Батьківщина» виграла суд у Олександрійського міськвиборчкому щодо відмови від реєстрації кандидатів від партії на вибори міськради і мера.

 

12 жовтня (вівторок)

 

Тема цього дня – масштабна автоаварія в Марганці, про яку повідомляють всі канали. При цьому всі канали, а «1+1» та «Інтер» − обидва в двох матеріалах, невиправдано багато уваги приділяють різноманітним заявам і діям високопосадовців (Януковича, Азарова, Клюєва), що має ознаки замовності. «1+1» при цьому надає трибуну Януковичу навіть у двох різних матеріалах, хоча ніякої принципової новини в наведених синхронах Президента нема. Про конкретні урядові рішення в контексті цієї події цілком досить було сказати одним рядком. Так само, як і про те, що Янукович прибув на місце події з Дніпропетровська, де був у той момент з робочою поїздкою. Крім того, канали подають різні дані про кількість загиблих і поранених. Не зазначаючи при цьому ні джерел інформації, ані точного часу, на який було з’ясовано дані.

 

Перший канал, «Інтер», ICTVдають окремі матеріали з ознаками замовності про вже згадану робочу поїздку Януковича до Дніпропетровська. Ознаками замовності є протокольність матеріалів, незбалансованість (слово надається переважно самому Януковичу). На «Інтері» є журналістські оцінки: «На родине генсеков и премьер-министров встреча высоких гостей идет по давно отработанному сценариюНакануне визита проект строительства магистрали стоимостью более миллиарда гривен сдвинулся с мертвой точкиТрадиционная для всех высоких гостейэкскурсия Президента на знаменитый «Южмаш»…На фоне двухметровых воспитанников и их тренеров самый высокий Президент в Европе ростом похвастаться не может». Журналістські оцінки і висновки на ICTV: «Турбує Віктора Януковича і добудова Дніпропетровського метрополітену… Загалом Президент задоволений ходом економічних реформ в державі, які передусім забезпечує досягнута в країні політична стабільність. Однакна комплексний економічний прорив Україніще потрібнічас та інвестиції».

 

Ряд каналів – Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV–з ознаками замовності повідомляють про студентські протести проти урядового наміру ввести додаткові платні послуги в вишах. Зокрема, Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTVповністю замовчують бекграунди, що стосуються самої урядової ініціативи, наприклад, замовчують роль міністра освіти Дмитра Табачника у цій історії. Чомусь в журналістських матеріалах цих каналів ситуацію коментує не досить компетентний саме для цієї історії голова Держдепартаменту з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

Перший канал основний наголос в матеріалі робить саме на попередній заяві Януковича і на тому, що «у Кабміні обіцяють повністю переглянути увесь перелік платних послуг, які надають вищі навчальні заклади України. І додають: їх потрібно звести до мінімуму». На «1+1» повідомлення на цю тему починається з неправдивих оцінкових слів: «Український уряд зглянувся над кишенями та гаманцями студентів та їхніх батьків. Гроші за прогули та додаткові послуги виші брати не будуть». Тут подвійна неточність: некоректно говорити «зглянувся», коли йдеться про відміну урядового рішення під тиском протестів. І неточним є останнє твердження, адже на цей момент журналісти каналу (втім, як і журналісти всіх інших каналів) так і не спромоглися з’ясувати в урядовців, які саме позиції постанови скасовано, а які –ні. «1+1» подає некоректно й іще один момент: «Кабмін відкоригуваввласну постанову про запровадження платні. Попри це студенти в багатьох містах України все ж таки вийшли на мітинги». Груба оцінка на Новому каналі: «Та найбільш переконливимбув прем'єр».

 

«1+1», «Інтер», ICTVзамовчують, що ректори кількох авторитетних вишів цього дня солідарно зі студентами виступили чітко проти ініціативи міністерства і Кабміну. На Новому каналі заяву ректора НПУ ім. Драгоманова Віктора Андрущенка цитують некоректно, даючи висмикнуту з контексту частину речення: «Цілий ряд статей дуже корисні от перукарня, якщо ми хочемо її зробити, або зубопротезний кабінет», а далі – журналістський текст: «Але студентів турбувало інше». Тут повністю спотворено суть виступу ректорів.

 

«Інтер»замовчує, що масові студентські протести відбулися цього дня в 13 (а деякі канали повідомляли про 15 або про 16) великих містах України, а не лише в Києві.

 

Жодний з каналів докладно так і не з’ясував, які саме платні новації відмінив уряд, а які залишилися. Судячи з того, що жодний канал не повідомляє і про відмови урядовців прокоментувати цей ключовий, з точки зору повноти подачі інформації, момент,–можна зробити висновок, що ніхто з журналістів навіть не цікавився цим питанням.

 

Найбільш замовно подає цю тему «Інтер». Тут взагалі не йдеться про студентські протести. Повідомляється таке: «Сегодня же Кабинет министров отменилплатные услуги в вузах. Правда, только частично. К требованиям студентов, а также Президента Украины в правительстве прислушались 50 на 50». І надається синхрон того-таки некомпетентного в питаннях Семиноженка.

 

Більш збалансовано і повно подають тему 5 канал і «Україна». Втім, на «Україні» повідомляють, що «во Львове студенты забросали облгосадминистрацию яйцами, туалетной бумагой и дымовыми шашками».Попри те, що навіть «Інтерфакс-Україна» цього дня повідомляв, що «також невідомі кинули кілька димових шашок, але організатори акції самі згасили шашки і заявили, що такі дії є провокацією з боку невідомих». Канал СТБ чомусь повністю замовчує тему студентських протестів як таку.

 

За інформацією з ньюзруму СТБ, повноцінний чотирихвилинний сюжет про студентські акції, у тому числі і в регіонах, авторства Євгенії Мотрич 12 жовтня готувався до ефіру і навіть був проанонсований на початку програми, але його просто не встигли змонтувати. Хронометраж новин у цей день справді виявився менше звичайного - це підтверджує, що сюжет чекали до останньої хвилини.

 

Усі канали замовчали інформацію про те, що опозиційний уряд вніс до парламенту законопроект про заборону стягнення додаткових грошей зі студентів.

 

«Інтер» подає з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота інформації – повідомлення про те, що СБУ «завершила следствие по делу бывшего первого зампредседателя правления "Нефтегаза Украины" Игоря Диденко, экс-председателя Государственной таможенной службы Анатолия Макаренко и других должностных лиц». Власне, основний зміст повідомлення такий: «Как сообщили в пресс-службе СБУ, в ходе следствия собрано достаточно доказательств, которые подтверждают вину подозреваемых». Неповно і недостатньо збалансовано, хоч і не в таких категоричних висловлюваннях, подає цю ж інформацію 5 канал. Більш збалансовано інформують про це Новий канал і «Україна», які уникають журналістських оцінок і надають слово по суті обвинуваченій стороні.

 

Лише 5 канал повідомляє, що колишнього мера і нинішнього кандидата в мери Алушти засуджено до 7 років позбавлення волі. Повідомлення, втім, є критично неповним, зокрема, не вказується, за який саме злочин винесено вирок.

 

Перший канал подає з ознаками замовності – неповнота і незбалансованість – матеріал про зустріч спікера парламенту Володимира Литвина з представницею ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Міятович.

 

На «Інтері» з ознаками замовності – репортаж про участь Михайла Єжеля в зібранні міністрів оборони країн Південно-Східної Європи, що відбувалося в Албанії. Ще один сюжет з ознаками замовності на каналі – про те, що в Рівному з подачі СБУ було оприлюднено імена 20 військовополонених, убитих фашистами у 1942 році.

 

На ICTV з ознаками замовності повідомляється про те, що премєр Азаров у Чернігові роздавав інвалідам ордери на квартири.

 

На «Україні» з ознаками замовності і неоперативно (це новина ще з попереднього тижня) повідомляється про те, що в Черкаській області правоохоронці викрили цех підпільного виробництва парфумів. Новину подано виключно з версії самих правоохоронців.

 

Жодний з каналів не повідомляє про те, що, за даними Держкомстату, Україна за 8 місяців 2010 року погіршила сальдо зовнішньої торгівлі товарами на 22 відсотки.

 

Жодний з каналів не повідомляє про заяву заступниці голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної, що участь опозиційних сил у місцевих виборах заблоковано владою.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що представники львівської організації «Батьківщини» припинили голодування, оскільки не бачать у його продовженні сенсу: рішення облвиборчкому скасовано не буде.

 

Жодний з каналів не повідомляє про те, що партія «Єдиний центр» закликала Януковича відмовитися від застосування адмінресурсу на місцевих виборах.

 

Жодний з каналів не повідомив, що в Харкові співробітник заводу «Електроважмаш» кинув яйце у в.о. мера міста Геннадія Кернеса.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що в Харкові побили члена виборчого штабу «Батьківщини».

 

Жодний з каналів не повідомив про заяву екс-майора Миколи Мельниченка, що він побоюється за власне життя після поновлення слідства у справі про вбивство Георгія Гонгадзе.

 

Жодний з каналів не повідомив про заяву народного депутата Геннадія Москаля про те, що міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов на відпочинок літав службовими літаками внутрішніх військ.

 

Жодний з каналів не повідомив про те, що депутати від БЮТ і НУ-НС внесли до парламенту законопроект про суспільне телебачення і радіомовлення.

 

13 жовтня (середа)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, 5 канал і «Україна» дають з ознаками замовності повідомлення про звільнення Президентом віце-прем’єрів Віктора Слаути і Володимира Сівковича для приведення кількості заступників прем’єра у відповідність зі зміненою Конституцією. Ознаками замовності є те, що канали подають новину неповно (брак повноцінних бекграундів і експертних оцінок) і незбалансовано (нема належних для подібної новини коментарів самих звільнених і опонентів влади). Лише Новий канал, хоч і днем пізніше – у четвер, провів опитування експертів з приводу міністерських звільнень.

 

Перший канал дає окремо «протокольний», незбалансований і неповний матеріал про указ Януковича «оптимізувати роботу центральних органів влади, усунути дублювання їх повноважень та опрацювати питання скорочення чиновників».

 

5 каналз такими ж ознаками замовності дає ще одну «кадрову» новину – про звільнення Сергія Куніцина з посади постійного представника Президента в Криму.

 

Перший канал, «Інтер», 5 канал повідомляють з ознаками замовності – протокольність, незбалансованість і неповнота інформації – про поїздку прем’єра Азарова до Брюсселя. Подібна інформація повинна подаватися з якісними бекграундами й експертними оцінками, чого нема в матеріалах згаданих каналів. Відтак протокольний виклад дипломатичної події не містить у собі реальної новини, зрозумілої аудиторії каналів. На «Інтері» −  грубі журналістські висновки і некоректні оцінки: «Самыми важными для Украины по-прежнему остаютсявопросы подготовки к подписанию соглашения об ассоциации с Евросоюзом, а также договор о зоне свободной торговлиПрограмма пребывания премьер-министра Украины в столице Европейского Союза настолько насыщенна, что, несмотря на поздний час, рабочие встречи продолжаются до сих порПо истечении же первого дня можно судить переговоры Николая Азарова с десятком европейских чиновников самых высоких рангов принесли высокие результаты. И к саммиту УкраинаЕС, который состоится чуть более чем через месяц, после этого визита страна подойдет подготовленной».

 

Лише «1+1» і «Україна» повідомляють про те, що одну з голодувальниць під ЦВК від партії «Батьківщина» цього дня було госпіталізовано швидкою допомогою.

 

На Першому каналі з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота суто «протокольної» інформації – подано новину про зустріч першого віце-прем’єра Андрія Клюєва з російським колегою Ігорем Шуваловим.

 

Ще один матеріал з ознаками замовності на Першому каналі – про заяву віце-премєра Сергія Тігіпка, який назвав митницю «годувальницею для корупціонерів». Тут як мінімум мав би бути коментар від митників.

 

«Інтер»подає незбалансовану і критично неповну інформацію про те, що Генпрокуратура подала позов до Господарського суду Києва проти «Газпрому» і «Нафтогазу».

 

«Інтер»і 5 канал подають з ознаками замовності – неповнота і незбалансованість – інформацію про оголошення Фондом держмайна приватизаційного конкурсу з продажу «Укртелекому». В повідомленнях подано лише позиції ФДМУ. Нема обов’язкових для подібної складної і суперечливої теми експертних оцінок, нема коментарів опонентів влади, зокрема, обидва канали замовчують заяву нардепа-«нунсівця» і колишнього голови Фонду держмайна Олександра Бондаря про те, що покупця стратегічного підприємства влада вже визначила наперед.

 

«Інтер»з ознаками замовності подає інформацію про візит представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуньї Міятович до Києва. Канал вибірково і тенденційно цитує Міятович, озвучивши лише її сподівання на створення в Україні суспільного мовлення і про необхідність ухвалення закону про доступ до інформації. Натомість канал замовчує, що Міятович висловила сподівання, що українська влада зможе забезпечити безпеку роботи журналістів і закликала продовжити розслідування справ про вбивство Георгія Гонгадзе і зникнення Василя Климентьєва. Всі інші канали замовчали тему повністю.

 

Лише СТБ повідомляє, що УЄФА спростовує заяви українських чиновників, що авральний ремонт доріг до маєтків Януковича в Межигір’ї і урядовців у Конча-Заспі був продиктований вимогами УЄФА в рамках підготовки до Євро-2012. Журналісти каналу також дослідили, що на дорогах, які реально будуть потрібні під час чемпіонату, ремонт або призупинено, або ж іде дуже повільно.

 

Лише СТБ повідомляє, що наступного дня не буде відкрито рух швидкісного трамваю, хоч саме 14 жовтня називалося столичною владою раніше як день запуску.

 

Лише «Україна» повідомляє про збори громадських організацій Києва, які вимагають проведення референдуму щодо відставки і перевиборів мера міста, а також за повернення в Києві районних рад.

 

Жодний з каналів не повідомляє заяви лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка про те, що Президент може сам скасувати постанову уряду про платні послуги для студентів вишів.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що депутат-«нунсівець» Юрій Кармазін подав позов до Вищого адмінсуду з приводу незаконності реєстрації у ВР законопроекту «Про мови в Україні».

 

Жодний з каналів не повідомляє, що київська влада через суд намагається заборонити будь-які заходи в центрі міста на 14 жовтня – річницю створення Української Повстанської Армії і День українського козацтва. Жодний з каналів не повідомляє заяви київского осередку ВО «Свобода» про те, що київський марш за визнання УПА відбудеться незалежно від будь-якого рішення суду.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що в Полтавській області сім найбільших політичних партій підписали меморандум про проведення чесних виборів.

 

Жодний з каналів не повідомляє про заяву Тараса Чорновола, що у слідства є факти, які підтверджують убивство лідера Народного Руху Вячеслава Чорновола.

 

Жодний з каналів не повідомляє заяви заступниці голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної, що парламентські вибори, згідно з Конституцією, повинні відбутися в березні наступного року. Цю заяву Усенко-Чорна зробила напередодні в вечірньому ефірі 5-го каналу.

 

Жодний з каналів не повідомляє про те, що глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін на брифінгу не зміг по суті відповісти на жорсткі журналістські запитання стосовно того, що охорону Президента очолює громадянин Росії.

 

Жодний з каналів не повідомляє про заяву британського міністра у справах Європи Девіда Лідінгтона, що Велика Британія занепокоєна станом демократії та забезпечення прав людини в Україні.

 

14 жовтня (четвер)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTVі 5 канал подають з ознаками замовності матеріали про поїздку Януковича до Литви. В матеріалах нема повноти інформації – канали обмежуються протоколом і не подають необхідних бекграундів по ключових моментах переговорів (зокрема, канали кажуть, що «вдалося підписати «дорожню карту», але жодний з каналів не пояснює глядачам суть цього поняття). Матеріали є незбалансованими, переважно подаються протокольні заяви самого Януковича, на деяких каналах ще синхрони міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Традиційно на всіх каналах нема необхідних у подібній тематиці коментарів опонентів влади і експертних оцінок. Наприклад, на «1+1» подано синхрон Януковича зі звинуваченнями попередників, який точно потребував слова у відповідь, якого в сюжеті нема. Ведучий «Інтера» у підводці каже: «Поддержку украинцам пообещали, но и без острых вопросов не обошлось»− у сюжеті про жодні «гострі питання» не згадується.

 

Є журналістські висновки, оцінки або ж недостовірно подані міркування: «У Вільнюсі, який з 2004 року в Євросоюзі, Янукович шукає підтримки євроінтеграційних прагнень України. Цій меті зараз підпорядковані чи не всі поїздки українського Президента за західні кордони» («1+1»). «Маленькую Литву с населением около четырехмиллионов человек называют вторым после Польши адвокатом Украины в Европе»(«Інтер»). Найбільше грубих порушень стандарту відокремлення фактів від думок − на ICTV: «Наш Президент зі свого боку чітко окреслив окцедентальний шлях розвитку нашої держави… Україна розбудовує громадське суспільство, впроваджує реформи, бореться з корупцією та бюрократією… Разом Литва та Україна можуть заробити більше грошейЗапорука будь-якого успіху завжди знаходиться у тому, хто прагне такої перемоги. Попри приязне ставлення чималої кількості держав − членів ЄС, головним лобістом України в Євросоюзі залишається сама Україна».

 

ICTV з ознаками замовності повідомляє про те, що Янукович офіційно запросив до України міжнародних спостерігачів на місцеві вибори. При цьому, зокрема, нема бекграунду про те, що це запрошення було зроблено занадто пізно. Ще один матеріал на каналі з ознаками замовності – про те, що Янукович має намір добиратися на Банкову з Межигіря «за допомогою авіаційного транспорту».

 

Цього дня Перший канал, «Інтер», 5 канал з ознаками замовності подають інформацію про підсумки «аудиту» діяльності уряду Тимошенко, озвучені найнятою нинішньою владою американською юридичною фірмою. В матеріалах названих каналів звинувачення американських юристів подаються в якості фактів (зокрема, на це впливає і категоричність формулювань звинувачень). Баланс думок імітується емоційною (не по суті звинувачень) заявою екс-віце-прем’єра Григорія Немирі, який назвав це «тиском і залякуванням опозиції владою». Жодний з названих каналів не наводить необхідних бекграундів. Більш коректно цю інформацію подають «1+1» і «Україна». Лише на «Україні» повідомляється, зокрема, важливий бекграунд про те, що американська фірма «Траут Качеріс» має не найкращу репутацію, оскільки була задіяна в різних скандальних міжнародних справах. І лише на «Україні» озвучено думку політолога Ігоря Жданова про те, що іноземці не мали права доступу до державних документів.

 

У висвітленні акцій прихильників УПА і комуністів, які відбувалися паралельно цього дня, лише Перший канал та ICTVповідомляють, що прихильників УПА, які їхали на марш, міліція не пропускала до Києва. Про масові акції пам’яті УПА в інших містах, зокрема в Івано-Франківську, повідомляє лише 5 канал. Лише СТБ і «Україна» повідомляють про те, що цього дня вхід на Майдан Незалежності було перекрито не лише для мітингувальників, а для будь-кого. «Інтер» взагалі замовчує тему доволі масових акцій.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, «Україна» незбалансовано і критично неповно, без належних бекграундів повідомляють про тотальні перевірки автотранспортних підприємств і урядові плани із владнання залізничних переїздів, спричинені аварією в Марганці. Цитуються думки представників ДАІ, «Укрзалізниці», надається слово першому віце-прем’єру Клюєву, який заявив, що на обладнання переїздів уряд виділить 2 млрд грн. Лише журналісти СТБ підрахували, що цих грошей не вистачить навіть на сотню переїздів, тоді як в Україні їх близько 6 тисяч.

 

Перший канал, «Інтер» і 5 канал з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота інформації – надають слово Клюєву і стосовно  теми відселення мешканців військового містечка в Лозовій і ліквідації наслідків вибухів на тамтешніх військових складах.

 

Лише Перший канал і ICTVповідомили, що «Наша Україна» цього дня подарувала львівському музею «Тюрма на Лонцького» нові компютери, замість тих, які вилучила СБУ для пошуку державних таємниць.

 

«Інтер» подає з ознаками замовності – незбалансовано і неповно – інформацію про те, що СБУ і міліція ліквідували в Чернігівській області плантацію коноплі.

 

«Інтер»і 5 канал з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота інформації – надають слово віце-прем’єру Борису Колеснікову, який презентував рекламні ролики про Україну до Євро-2012.

 

Новий каналі ICTVдають з ознаками замовності повідомлення про те, що екс-президент Леонід Кучма «вкотре відзначив» стипендією 10 найталановитіших українських студентів.

 

ICTV і 5 канал дають з ознаками замовності – неповно, незбалансовано і «протокольно» − повідомлення про другий день робочого візиту Азарова до Брюсселя. Обидва канали при цьому замовчують, що на зустрічі з українським премєром президент Європарламенту Єжи Бузек заявив, що Україна повинна дотримуватися європейських стандартів не лише на словах, а й на ділі. Про цю знакову заяву не повідомляють і всі інші канали.

 

Ще один матеріал з ознаками замовності на ICTVпередвиборні заяви Сергія Тігіпка про підтримку медицини.

 

Ще один такий матеріал на ICTV – про приїзд до Києва голови правління Ощадбанку Росії Германа Грефа.

 

«Україна»незбалансовано і неповно подає заяву нардепа від Партії регіонів Олени Бондаренко про те, що «регіонали» також страждають від порушень у ході передвиборної кампанії.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що темпи інфляції у вересні пришвидшилися майже до 3%. При цьому журналісти СТБ наочно показують, що ціни на основні харчі зросли значно більше. Крім того, в сюжеті на цю тему дається експертна думка, що методика обрахунку інфляції у Держкомстату застаріла і не відповідає реальній динаміці знецінення вітчизняної валюти.

 

Лише Новий канал повідомляє, що фінансування гірничорятувальної служби на наступний рік зменшили вдвічі, попри велику кількість аварій на шахтах Мінвуглепрому.

 

Лише ICTV повідомляє про мітинг підприємців у Сімферополі проти Податкового кодексу.

 

Про заяву Тимошенко, що ПАРЄ зрозуміла, що реформи лише симулюються українською владою, і що українська влада дипломатичної мови не розуміє, повідомляє лише 5 канал.

 

Лише «Україна» повідомляє про те, що представники «Батьківщини» під ЦВК припинили голодування, оскільки влада ніяк не реагує на їхні вимоги.

 

Жодний з каналів не повідомляє про заяву громадської мережі «Опора» про застосування адміністративного тиску провладними партіями на своїх рейтингових конкурентів на місцевих виборах.

 

Жодний з каналів не повідомляє цитовану «Інтерфаксом» думку колишнього судді Конституційного Суду Миколи Козюбри, що рішення зі скасування політреформи спричинить протистояння в суспільстві.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що співробітники конструкторсько-технічного бюро Чорноморського Флоту в Севастополі оголосили безстрокове голодування через невиплату зарплати за 1,5 роки.

 

Жодний з каналів не повідомляє про рішення політради «Батьківщини» не брати участь у виборах до Львівської міськ- та облрад, оскільки тервиборчком зареєстрував фальшиві списки партії.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що Апеляційний суд Києва залишив під вартою колишнього першого заступника голови «Нафтогазу» Ігоря Діденка.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що громадські організації АПК виступили проти скасування посади «аграрного» віце-премєра. Попри те, що напередодні ряд каналів незбалансовано висвітлював це кадрове рішення Президента.

 

Жодний з каналів не повідомляє про побиття в Одесі журналіста і кандидата в депутати міськради Сергія Братчука.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що Мінекономіки запропонував уряду посилити державне регулювання цін на харчові продукти.

 

Жодний з каналів не повідомляє про те, що Фонд держмайна подав до суду позов про скасування приватизації «Луганськтепловоза» Брянським машзаводом.

 

15 жовтня (пятниця)

 

Канали подають цього дня новину про затримання трансплантологів Інституту Шалімова. Незбалансовано, явно на користь версії слідства цю інформацію повідомляє «Інтер».

 

Перший каналі «Інтер» з ознаками замовності – недостатня повнота інформації, незбалансованість, некоректність формулювань на користь влади – повідомляють про хід розгляду української судової реформи Венеціанською комісією.

 

Перший канал, «Інтер», ICTVі «Україна», висвітлюючи відкриття в Києві онкологічного Центру ядерної медицини, занадто багато уваги приділяють участі в церемонії Азарова і його заявам. Більш коректно подає цю інформацію 5 канал.

 

На «Інтері» з ознаками замовності − повідомлення про відкриття першого Всеукраїнського конгресу пацієнтів «Єдність». Головним героєм події з широким цитуванням чомусь тут є перша заступниця глави Адміністрації Президента Ірина Акімова.

 

ICTV некоректно – незбалансовано і без належних бекграундів – повідомляє про те, що МЗС звернулося до ОБСЄ, Ради Європи і Європарламенту «з проханням не зволікати з визначенням списку спостерігачів на вибори». Канал не згадує при цьому, що офіційне запрошення від України було зроблено критично пізно.

 

Ще один матеріал з ознаками замовності на ICTV– про те, що голова Ради міністрів Криму Василь Джарти вручав у Саках ключі від квартир кримськотатарським родинам. Тут є і журналістські оцінки: «Але втомлені від митарств у гуртожитках і орендованих квартирах, вони ледве стримують сльози від щастя».

 

На 5-му каналі з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота, «протокольність» подачі інформації – повідомляється про поїздку спікера парламенту Володимира Литвина до Чернігівської області.

 

«Україна»з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота інформації – повідомляє про заяви міністра ЖКГ Юрія Хіврича з питань опалювального сезону. При цьому канал (як, утім, і всі інші канали) не повідомляє, наприклад, заяви київського БЮТ, що в столиці досі не підключено до опалення 17 шкіл і близько тисячі житлових будинків.

 

Ще один матеріал на «Україні» з ознаками замовності – про заяву віце-премєра Колеснікова, що міліція почне вчити англійську мову до Євро-2012 через півтора роки.

 

Лише Перший канал повідомляє про намір уряду ввести пластикові картки на харчі для малозабезпечених.

 

Лише СТБ і 5 канал повідомляють, що уряд під тиском студентів скоротив список платних послуг у вишах, скасувавши 7 позицій з 30.

 

Лише СТБ повідомляє, що правоохоронці під надуманим приводом провели обшук у помешканні координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана.

 

Лише СТБ повідомляє, що хворі на гемофілію залишилися без життєво необхідних ліків, оскільки Міністерство охорони здоров’я досі не провело цьогорічний тендер на їх закупівлю.

 

Про заяви членів ЦВК Жанни Усенко-Чорної та Андрія Магери щодо масових порушень виборчими комісіями у ході реєстрації кандидатів на місцеві вибори і про ігнорування судами цих порушень повідомляє лише ICTV. А про заяву Магери, що парламентські вибори мають відбутися у березні 2011 року, повідомляє лише 5 канал.

 

Лише 5 канал подає інформацію про те, що полтавські правоохоронці примушують наркозалежних підкидати наркотики тим, кого міліція хоче затримати. Це визнання виклав в інтернеті один з таких невільних провокаторів.

 

Лише «Україна» повідомляє, що в Донецьку ЖЕКи розвісили оголошення про обов’язкове страхування житла і домашніх тварин під загрозою великого штрафу.

 

Жодний з каналів не повідомляє про акцію протесту підприємців під Кабміном проти ухвалення Податкового кодексу. Підприємці передали Азарову доїльний апарат.

 

Жодний з каналів не повідомляє про те, що уряд відмовився від ідеї пільг для малого та середнього бізнесу з податку на прибуток від експорту.

 

Жодний з каналів не повідомляє про те, що партія «Батьківщина» офіційно ліквідувала львівську міськорганізацію в зв’язку з фальсифікованими списками на вибори.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що Всеукраїнська асоціація пекарів звернулася з проханням до Януковича зберегти посаду віце-прем’єра з АПК.

 

Жодний з каналів не повідомляє інформації від НБУ, що бізнес-кола України погіршили інфляційні прогнози.

 

Жодний з каналів не повідомляє, що донецька організація «Сильної України» заявляє про тиск на партійні структури області і про незаконні спроби виключити кандидатів від партії з виборчих списків.

 

Жодний з каналів не повідомляє про заяву «Фронту змін» про черговий напад на офіс партійного осередку в місті Артемівськ Донецької області.

 

Жодний з каналів не повідомляє про заяву антикорупційної групи при Раді Європи про те, що блокування ухвалення пакету антикорупційних законів ставить під сумнів бажання України боротися з корупцією.

 

Жодний з каналів (у тому числі й ті, які висвітлювали напередодні цю тему) не подає заяву представника міжнародної антикорупційної мережі «Трансперенсі Інтернешнл» про те, що розслідування діяльності уряду Тимошенко американськими юристами є популізмом.

 

16 жовтня (субота)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTVподають з ознаками замовності – критична незбалансованість, компліментарна тональність і неповнота фактів на користь влади – повідомлення про урочисте відкриття швидкісного трамваю в Києві. Головний «герой» всіх цих матеріалів – чомусь Азаров. Слово надається переважно урядовцям і першому заступнику київського мера Олександру Попову. Синхрони будівельників, пасажирів у сюжетах надкороткі, формальні.

 

На Першому каналі з ознаками замовності подаються передвиборні заяви Тігіпка щодо необхідності замінювати ЖЕКи на ОСББ.

 

На Першому каналі замовно подається традиційний неформатний суботній синхрон Азарова на різні теми. І так само замовно − неформатний синхрон екс-президента Віктора Ющенка в Івано-Франківську.

 

Жодний з каналів не повідомляє про акцію протесту прихильників опозиції в Сімферополі проти можливої фальсифікації місцевих виборів.

 

Жодний з каналів не повідомляє заяву Яценюка про те, що влада намагається зірвати вибори в Одесі.

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів з ознаками замовності (цензури):

«Інтер»               26

Перший канал  22

ICTV                     18

5 канал               13

«1+1»                  10

«Україна»          9

Новий канал     4

СТБ                    2 

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Телекритика» реалізує за підтримки Internews Network. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
755
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду