«КОМІВОЯЖЕР» ЧАВЕС, ПІДПРИЄМНИЦЬКІ МІТИНГИ І ПЕРЕДВИБОРНІ ПОРУШЕННЯ

12 Листопада 2010
834
12 Листопада 2010
00:00

«КОМІВОЯЖЕР» ЧАВЕС, ПІДПРИЄМНИЦЬКІ МІТИНГИ І ПЕРЕДВИБОРНІ ПОРУШЕННЯ

834
Моніторинг матеріалів із ознаками замовності чи цензури у основних випусках новин телеканалів 18–23 жовтня. Суспільно важливі теми, думки і факти, які протягом тижня було замовчано телеканалами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт).  
«КОМІВОЯЖЕР» ЧАВЕС, ПІДПРИЄМНИЦЬКІ МІТИНГИ І ПЕРЕДВИБОРНІ ПОРУШЕННЯ

 

18 жовтня (понеділок):

 

Мітинги протесту проти законопроекту про мови в Україні («Інтер», ICTV).

 

Те, що ці мітинги пройшли не лише в Києві, але й у багатьох містах (Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Бекґраунди в темі візиту президента Венесуели Чавеса в Україну (Перший канал, «Інтер», ICTV, «Україна»).

 

Коментарі й експертні оцінки можливих зовнішньополітичних наслідків цього візиту (всі канали).

 

Заява Української зернової асоціації про повну блокаду митницею суден із зерном в усіх українських портах (всі канали).

 

На Хмельниччині половина фельдшерсько-акушерських пунктів залишаються без тепла («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Захоплення львівського тервиборчкому свободівцями, які в такий спосіб протестували проти численних порушень виборчого законодавства (Перший канал, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Продовження арешту колишнього виконувача обов’язків міністра оборони Валерія Іващенка, при цьому обвинувачена сторона стверджує, що в попередні два місяці з заарештованим не проводилося майже ніяких слідчих дій (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Президент підписав зміни до законів, що передбачають можливість утримання дітей-правопорушників під вартою до 2-х місяців (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У зв’язку з арештом трансплантологів Інституту Шалімова скасовано заплановані операції їхніх пацієнтів, для яких це є останнім шансом на життя (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У центрах, де робиться діаліз для пацієнтів зі штучними нирками, бракує витратних матеріалів, оскільки МОЗ своєчасно не провів тендери (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Календар із гострими запитаннями до влади й опозиції, що його зробили студенти журфаку Харківського університету (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява адвоката екс-генерала Олексія Пукача, що слідство хоче змінити його підзахисному захисника (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

З’їзд партії «Батьківщина» (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Заява «Нашої України» щодо масових порушень виборчого законодавства у Дніпропетровську (всі канали).

 

Заява «Нашої України» щодо тотального тиску влади на кандидатів від партії, особливо ж на вчителів і лікарів (всі канали).

 

У Херсоні представники Української морської партії перекрили міст через Дніпро, протестуючи проти зняття партії з реєстрації на місцевих виборах (всі канали).

 

У Макіївці помер кандидат у мери від КПУ, а його колеги вважають, що причиною серцевого нападу став тиск у зв’язку з його участю в виборах (всі канали).

 

Коментар представника Європарламенту на заяви МЗС України про занепокоєння відсутністю подання щодо наглядової місії на виборах, у якому озвучено як причину те, що українська влада занадто пізно зробила офіційне запрошення спостерігачів від ЄС (всі канали).

 

Намір фракції БЮТ створити парламентську слідчу комісію з виявлення причин несанкціонованої емісії гривні (всі канали).

 

У Дніпропетровській області опозиція загрожує акціями протесту, якщо готова обладміністрації Олександр Вілкул відмовиться від зустрічі з представниками опозиції (всі канали).

 

19 жовтня (вівторок):

і

Акція протесту хворих на ниркову недостатність у Маріуполі, де закривають відділення гемодіалізу (Перший канал, СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Транспортна прокуратура Києва відімкнула від електрики готелі та ресторани на набережній Дніпра (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Луганську кожна десята багатоповерхівка залишається без опалення (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява Комітету виборців України щодо незаконного зняття з виборів на Запоріжжі рейтингових кандидатів у місцеві органи влади (всі канали).

 

Заява КВУ про те, що майже всі конкуренти на виборах чинного міського голови Херсона опинилися в центрі різних розслідувань, перевірок та інших дій правоохоронних та податкових органів (всі канали).

 

Заява прес-служби «Батьківщини» про обстріл її кандидата в депутати сільради в Закарпатській області (всі канали).

 

Апеляційний суд Києва задовольнив скарги позивача до Януковича за заперечення голодомору (всі канали).

 

20 жовтня (середа):

 

Опозиція намагалася винести на розгляд парламенту питання про надмірну емісію гривні Нацбанком (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Акція протесту під Верховною Радою проти запланованої в проектах Податкового та Митного кодексів заборони секонд-хенду (Перший канал, СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Публічні заяви лікарів і пацієнтів з вимогою відпустити на підпис про невиїзд трансплантологів Інституту Шалімова, яких МВС звинувачує в незаконних операціях і торгівлі людьми («1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Провиною лікарів міліція може вважати те, що ті робили заборонені в Україні пересадки від нерідних для хворих донорів у Азербайджані, де законодавство такого обмеження на лікарів не накладає (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Акція протесту під МВС хворих, що потребують негайної трансплантації нирок (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Судовий вирок водієві «швидкої» з президентського кортежу, який протаранив у квітні таксі («Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Суд встановив порушення з боку ДАІ та президентської охорони у цьому інциденті (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Закінчилося досудове слідство у справі про фінансову піраміду компанії «Кінгз кепітал», створену пастором «Посольства божого» Сандеєм Аделаджею (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Книжки спікера парламенту Володимира Литвина та міністра Кабінету Міністрів Анатолія Толстоухова Держкомітет телерадіомовлення вирішив видати державним коштом (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Офіційні запити нардепа-регіонала щодо буцімто розпалювання міжетнічної ворожнечі львівським рестораном «Криївка» (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Мітинг протесту 15 партій у Білій Церкві проти того, що всі дільничні виборчі комісії сформовано з регіоналів і представників технічних провладних кандидатів (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Україна втратила 42 позиції в щорічному рейтингу свободи слова міжнародної організації «Репортери без кордонів» (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Європарламент планує в резолюції висловити стурбованість згортанням демократії в Україні (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява Асоціації лідерів турбізнесу про те, що норми, запропоновані в проекті Податкового кодексу, призведуть до тінізації і подорожчання послуг туристичного ринку (всі канали).

 

Печерський райсуд Києва своїм рішенням легалізував несправжній львівський осередок партії «Батьківщина» під орудою раніше виключеного з партії Івана Деньковича (всі канали).

 

Кременчуцький тервиборчком зняв із виборів кандидата на посаду мера міста від «Батьківщини» (всі канали).

 

21 жовтня (четвер):

 

Мітинги протесту підприємців цього дня пройшли в багатьох містах, а не лише під будівлею парламенту в Києві (Перший канал, «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал).

 

Підприємці Калинівського ринку в Чернівцях у якості попередження владі на кілька хвилин перекрили рух однією з центральних вулиць міста (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал).

 

Тернопільська облрада ухвалила протест проти нового Податкового кодексу і направила його президенту і Кабміну (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Екс-міністра економіки Богдана Данилишина насправді затримали в українському посольстві, куди він добровільно прийшов на зустріч зі слідчими (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У проекті резолюції Європарламенту після дебатів залишилося занепокоєння згортанням демократії в Україні (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Дефіцит у поліклініках вакцин для профілактики кору, краснухи і дифтерії, оскільки МОЗ не провів вчасно тендерів, і людей примушують купувати вакцини власним коштом («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Чергова смерть від серцевого нападу затриманого в міліцейському райвідділку на Дніпропетровщині, родичі загиблого стверджують, що причиною смерті стало його побиття міліціянтами (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Адвокатці Тетяні Монтян міліція закидає злісну непокору правоохоронцям (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Прокуратура підтвердила, що водій джипа, який напередодні вбив на переході трьох жінок у Дніпропетровську, справді син районного прокурора міста (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал).

 

Прокуратура Запорізької області опротестувала рішення облради про надання російській мові статусу регіональної (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Львівський окружний адмінсуд не задовольнив позовів низки політичних партій, не згодних із формуванням дільничних виборчих комісій (всі канали).

 

Комітет виборців України заперечив причетність до листівок про кандидатів у мери Харкова, виданих начебто від імені КВУ, які рекламують провладного кандидата Геннадія Кернеса (всі канали).

 

Спільна заява опозиційних кандидатів у мери та депутати міськради Мелітополя про грубі порушення на виборах з боку місцевої влади і ТВК (всі канали).

 

Київський окружний адмінсуд заборонив київській організації «Батьківщини» пікетувати Адміністрацію президента, щоб не зіпсувати враження іноземців про Київ (всі канали).

 

Заява Тимошенко, що в 5 областях України на виборах зареєстровано фальшиві осередки партії «Батьківщина» (всі канали).

 

Сім опозиційних партій заявили про намір створити комітет захисту голосів виборців «Стоп фальсифікації» (всі канали).

 

Тігіпко висловив занепокоєння, що місцеві вибори визнають недемократичними (всі канали).

 

Нардеп-комуніст Євген Волинець направив Генпрокурору депутатський запит щодо перевірки можливої причетності віце-прем’єра Тігіпка до організації корупційних схем (всі канали).

 

Профільний комітет парламенту вирішив рекомендувати Раді виключити з проекту Податкового кодексу положення про заборону секонд-хенду (всі канали).

 

22 жовтня (п’ятниця):

 

Суд не відпустив трансплантологів Інституту Шалімова з-під арешту на підпис про невиїзд (СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Заклик бютівців до чеських правоохоронців не видавати Данилишина Україні (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

В українських портах гниє збіжжя, заблоковане митниками (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява Тимошенко, що опозиційні сили мають спільно закликати членів виборчкомів не брати участі у фальсифікації виборів (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Адмінсуд Києва заборонив партії «За Україну!» вимагати відставки Табачника через візити канадського і російського прем’єр-міністрів (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

У Житомирі понад два десятка житлових будинків досі залишаються без опалення (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Акція протесту під Донецьким райвідділком міліції, де, за твердженням пікетувальників, тортурами вибили зізнання в убивстві з 18-річного хлопця (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Тимошенко назвала ситуацію в Україні напередодні виборів «політичним терором» (всі канали).

 

Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного прослуховування телефонних розмов кандидата в мери Харкова Арсена Авакова (всі канали).

 

Заява омбудсмена Ніни Карпачової, що контроль СБУ за місцевими виборами загрожує демократії в Україні (всі канали).

 

Щорічний міжнародний конкурс знавців української мови, за словами організаторів, на межі зриву через відсутність наказу Міносвіти (всі канали).

 

Яценюк вніс на розгляд ВР пропозиції доповнити законопроект щодо посилення гарантій свободи слова та протидії цензурі поняттям цензури з боку власника, керівника чи редактора ЗМІ (всі канали).

 

Заява «Фронту змін» про те, що в Дніпропетровську побили їхніх агітаторів (всі канали).

 

Заява Української соціал-демократичної партії про те, що влада чинить тиск на керівників тервиборчкомів від опозиції (всі канали).

 

23 жовтня (субота):

 

На Дніпропетровщині міліціонер застрелив одного підлітка і поранив іншого («Інтер», 5-й канал).

 

У Дніпропетровську близько півтори сотні людей пікетували обласну прокуратуру, вимагаючи покарання сина одного з районних прокурорів, який на машині збив на смерть трьох жінок на пішохідному переході («1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Жителі міста Костянтинівка на Донеччині масово відмовляються від неякісного централізованого опалення, але з них все одно вимагають гроші за послугу, якої вони не отримують («1+1», ICTV, 5-й канал).

 

«Батьківщина» виявила в Харкові друк фальшивих бюлетенів (Перший канал, «1+1», «Інтер», 5-й канал).

 

У Світловодську Кіровоградської області побили кандидата в депутати облради від «Фронту змін» (Перший канал, «1+1», «Інтер», 5-й канал).

 

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовчань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

 

«Інтер»                      75,

 

Перший канал         73,

 

Новий канал            73,

 

ICTV                         72,

 

«Україна»                 68,

 

5-й канал                  68,

 

СТБ                           64,

 

«1+1»                         63 випадки.

 

***

 

18 жовтня (понеділок)

 

У понеділок у Києві та в деяких інших містах України відбулися мітинги протесту проти законопроекту про мови в Україні. З ознаками замовності тему подають Перший канал, Новий канал і «Україна». Зокрема, ці три канали незбалансовано подають думку спікера парламенту Володимира Литвина про те, що «в такий спосіб опозиція мобілізує електорат перед місцевими виборами». Ця думка потребувала, по-перше, слова у відповідь, а по-друге, канали при цьому не згадують важливого для розкриття теми факту – мітинги відбувалися без участі представників партій і без партійних прапорів. Про це в своєму матеріалі чітко кажуть лише журналісти СТБ. Більшість каналів називають принципово різні дані про кількість учасників мітингу в Києві, ці дані подаються недостовірно, без жодних посилань.

 

Про те, що мітинги відбулися не лише в Києві, а й в інших містах, кажуть лише журналісти «1+1», СТБ і «України». Телеканали «Інтер» та ICTVповністю замовчують тему, що також може мати ознаки замовності (цензури).

 

Візит в Україну президента Венесуели Уго Чавесависвітлюють усі канали. Канали вибірково звертають увагу на таку зовнішньополітичну складову, як можливе невдоволення Росії з приводу досягнутої угоди про постачання Україною венесуельської нафти до Білорусі. Тут журналісти задовольняються лише сказаним із цього приводу президентами Віктором Януковичем і Уго Чавесом. І жоден із каналів ніяк не досліджує найважливішої зовнішньополітичної складової новини – як може вплинути цей візит на відносини України з західними країнами. У висвітленні подібної теми обов’язковими мали бути коментарі з цього приводу й експертні оцінки. Повноцінні бекґраунди про місце Чавеса в сучасному світі дають лише «1+1», СТБ, Новий канал і 5-й канал. Брак обох означених позицій у матеріалах усіх інших каналів на цю тему може свідчити про певні ознаки замовності. В матеріалах «Інтера» і ICTVкрім того присутні журналістські оцінки.

 

Перший каналі «Інтер» цього дня з ознаками замовності – незбалансованість подачі, брак повноцінних бекґраундів і експертних оцінок – повідомляють про оприлюднення Кабміном постанови про квотування експорту зернових культур. При цьому жоден із каналів не повідомляє про заяву Української зернової асоціації стосовно повної блокади митницею суден із зерном в усіх українських портах.

 

«1+1»з ознаками замовності – незбалансованість, недостатня повнота інформації, власні оцінки й висновки журналістів – повідомляють про оновлення очисного обладнання на Бортницькій станції аерації. Слово для коментаря надається лише першому заступнику голови КМДА Олександру Попову.

 

Ще один матеріал на «1+1» з ознаками замовності – незбалансовано і неповно – про те, що Генпрокуратура перевіряє законність постачання Україною зброї Грузії за часів президентства Віктора Ющенка.

 

«1+1»також лише з версії правоохоронців повідомляє про викриття Київським обласним управління боротьби з організованою злочинністю поставників наркотиків до виправних колоній.

 

На ICTVнезбалансовано й неповно, з журналістськими оцінками і з недостовірними посиланнями подається інформація про відкриття лідером КПУ Петром Симоненком в Запоріжжі відремонтованого пам’ятника Леніну.

 

«Україна»незбалансовано (лише з версії правоохоронців) повідомляє про викриття в Прикарпатті нарколабораторії. Ще один матеріал на каналі з ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації, журналістські оцінки) – про навчання міліції в Херсонській області.

 

Лише Перший канал повідомляє, що на Хмельниччині половина фельдшерсько-акушерських пунктів залишається без тепла.

 

Лише «1+1», «Інтер» і СТБ повідомляють про захоплення львівського тервиборчкому свободівцями, які в такий спосіб протестували проти численних порушень виборчого законодавства.

 

Лише «1+1» повідомляє про продовження арешту колишнього виконувача обов’язків міністра оборони Валерія Іващенка, як і про те, що обвинувачена сторона стверджує, що в попередні два місяці з заарештованим не проводилося майже ніяких слідчих дій.

 

Лише «1+1» повідомляє, що президент підписав зміни до законів, що передбачають можливість утримання дітей-правопорушників під вартою до 2-х місяців.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що в зв’язку з арештом трансплантологів Інституту Шалімова відміняються заплановані операції їхніх пацієнтів, для яких це є останнім шансом на життя.

 

Лише «1+1» і 5-й канал повідомляють про те, що в центрах, де робиться діаліз для пацієнтів зі штучними нирками, бракує витратних матеріалів, оскільки МОЗ своєчасно не провів тендерів.

 

Про календар із гострими запитаннями до влади й опозиції, що його зробили студенти журфаку Харківського університету, повідомляє лише СТБ.

 

Про заяву адвоката екс-генерала Олексія Пукача, що слідство хоче змінити його підзахисному захисника, повідомляє лише 5-й канал.

 

Про з’їзд партії «Батьківщина», що відбувся напередодні, повідомляв у недільних випусках лише 5-й канал.

 

Про заяву «Нашої України» щодо масових порушень виборчого законодавства у Дніпропетровську не повідомляє жоден із каналів. Про заяву «Нашої України» щодо тотального тиску влади на кандидатів від партії, особливо ж на вчителів і лікарів, не повідомляє жоден із каналів.

 

Про те, що в Херсоні представники Української морської партії перекрили міст через Дніпро, протестуючи проти зняття партії з реєстрації на місцевих виборах, не повідомляє жоден із каналів.

 

Про те, що в Макіївці помер кандидат у мери від КПУ, а його колеги вважають, що причиною серцевого нападу став тиск у звязку з його участю в виборах, не повідомляє жоден із каналів.

 

Про коментар представника Європарламенту на заяви МЗС України щодо занепокоєння відсутністю подання щодо наглядової місії на виборах, у якому озвучено як причину те, що українська влада занадто пізно зробила офіційне запрошення спостерігачів від ЄС, не повідомляє жоден із каналів.

 

Про намір фракції БЮТ створити парламентську слідчу комісію з виявлення причин несанкціонованої емісії гривні не повідомляє жоден із каналів.

 

Про те, що в Дніпропетровській області опозиція загрожує акціями протесту, якщо готова обладміністрації Олександр Вілкул відмовиться від зустрічі з представниками опозиції, не повідомляє жоден із каналів.

 

19 жовтня (вівторок)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» з ознаками замовності (неповнота інформації, зокрема, брак належних бекґраундів, і недостатня збалансованість думок) подають матеріали про те, що парламент ухвалив рішення подати на експертизу Конституційного Суду законопроект щодо визначення термінів чергових виборів – президентських, парламентських і місцевих. На «1+1» є журналістські оцінки. На «Інтері» – неточна подача інформації: «Когда проводить следующие парламентские выборы, будет решать Конституционный Суд»(вирішувати буде парламент, КС лише дає висновок щодо відповідності законопроекту чинній Конституції).

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTVі «Україна» незбалансовано і неповно подають інформацію про затримання в Чехії екс-міністра економіки Богдана Данилишина.

 

Про затримання СБУ чергового підозрюваного в хабарництві чиновника Київської міської держадміністрації незбалансовано (лише з версії СБУ) і неповно повідомляють Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал.

 

На «Інтері» ще один матеріал з ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації) про семінар СБУ з експертами НАТО. Слово для коментаря надано лише голові СБУ Валерію Хорошковському.

 

Перший канал, «Інтер», ICTVі «Україна» повідомляють з ознаками замовності (незбалансованість, неповнота інформації) про те, як президент Віктор Янукович відкривав відремонтовані кілометри траси Київ – Чоп. Ці матеріали переважно містять різноманітні заяви Януковича без реальної новини. На «Інтері» розповідається також про відвідини президентом шпиталю для ветеранів війни в Рівному, де тенденційно підібрано синхрони пацієнтів шпиталю (лише про підтримку дій президента).

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTVз такими ж ознаками замовності повідомляють про поїздку прем’єра Миколи Азарова на Миколаївщину і Херсонщину. Всі ці матеріали містять різні заяви Азарова без реальної новини.

 

Перший каналподає з ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації) матеріали про те, що ДАІ посилено перевіряє автоперевізників після трагедії у Марганці.

 

На Першому каналі і ICTVз ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації) подаються матеріали про заяву партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» про «оголошення війни тиску влади».

 

На «1+1» з ознаками замовності (незбалансованість, неповнота інформація, брак суспільно важливої новини як такої) повідомляється про те, що в Чернівцях створили монумент на честь бізнесмена Дмитра Фірташа.

 

СТБ, Новий канал і ICTVподають з ознаками замовності по два матеріали: про нагородження подружжя Пінчуків фондом Елтона Джона за боротьбу проти СНІДу і оголошення про старт конкурсу стипендіальної Програми Фонду Пінчука «Завтра.UA».

 

Лише «1+1», «Інтер» і 5-й канал повідомляють про акцію протесту хворих на ниркову недостатність у Маріуполі, де закривають відділення гемодіалізу.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що транспортна прокуратура Києва відімкнула від електрики готелі та ресторани на набережній Дніпра.

 

Лише «Україна» повідомляє про те, що в Луганську кожна десята багатоповерхівка без опалення.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву Комітету виборців України щодо незаконного зняття з виборів на Запоріжжі рейтингових кандидатів у місцеві органи влади. Жоден із каналів не повідомляє і про заяву КВУ про те, що майже всі конкуренти на виборах чинного міського голови Херсону опинилися в центрі різних розслідувань, перевірок та інших дій правоохоронних та податкових органів.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву прес-служби «Батьківщини» щодо обстрілу її кандидата в депутати сільради в Закарпатській області.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Апеляційний суд Києва задовольнив скарги позивача до Януковича за заперечення голодомору.

 

20 жовтня (середа)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTVнедостатньо збалансовано (синхрони не по суті) і неповно подають інформацію про блокування парламенту опозицією, яка в такий спосіб протестувала проти того, що до порядку денного не потрапили проект про стримування зростання цін і розгляд питання про надмірну емісію гривні Нацбанком. Про останнє названі канали, крім ICTV, взагалі не згадують. На «1+1», «Інтері» є журналістські висновки й оцінки, на «Інтері» – висновки: «Понятие “день оппозиции” – уже пережиток прошлого. Впрочем, большевики, по старой памяти, позволили меньшевикам в среду сформировать повестку дня». Висновок на СТБ: «Їм віддали цілий день на розгляд їхніх же законопроектів, а вони не хочуть».

 

«1+1»і «Інтер» цього дня не повідомляють про акцію протесту під Верховною Радою проти запланованої в проектах Податкового та Митного кодексів заборони секонд-хенду. Інші канали повідомляють цю інформацію. На ICTVматеріал подано з ознаками замовності – за рахунок журналістських оцінок і безпідставного узагальнення: «Однак депутати, які вранці йшли на роботу, почули не цифри, а людей. Регіонали заявили – вже просигналізували прем'єру, аби секонд-хенд в новому Податковому кодексі не забороняли. Під стінами полегшено зітхнули».

 

Перший канал, «Інтер» і 5-й канал незбалансовано, суто «протокольно» і неповно, зокрема, без експертних оцінок і якісних бекґраундів, повідомляють про підписання міністрами оборони України та Росії протоколу «про обмін інформацією», за яким Росія надаватиме дані щодо стану військ і технічного забезпечення Чорноморського флоту. На Першому каналі – журналістська оцінка: «ЧФ стає прозорішим».

 

Лише Перший канал, СТБ і 5-й канал повідомляють цього дня про публічні заяви лікарів і пацієнтів з вимогою відпустити на підпис про невиїзд трансплантологів Інституту Шалімова, яких МВС звинувачує в незаконних операціях і торгівлі людьми. Замовчання теми іншими каналами може мати ознаки замовності. При цьому лише СТБ повідомляє про акцію протесту під МВС хворих, що потребують негайної трансплантації нирок. І лише журналісти СТБ роблять першу спробу до ладу розібратися в тому, що саме міліція інкримінує лікарям. Зі з’ясованого журналістами повідомляється, що провиною лікарів міліція може вважати те, що ті робили заборонені в Україні пересадки від нерідних для хворих донорів у Азербайджані, де законодавство такого обмеження на лікарів не накладає.

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал, 5-й канал і «Україна» подають з ознаками замовності (незбалансованість, зокрема, у бекґраундах, неповнота інформації) повідомлення заступника генпрокурора України Віктора Занфірова про подробиці затримання в Чехії екс-міністра економіки Богдана Данилишина і про прохання щодо його екстрадиції. Більш коректно подають інформацію на «1+1».

 

Перший канал, «Інтер», ICTVподають з ознаками замовності (незбалансовано, суто «протокольно», неповно і без бекґраундів) повідомлення про незмістовні, без справжньої новини, заяви Януковича щодо боротьби з корупцією.

 

Перший каналі ICTVз такими ж ознаками замовності повідомляють про заяви прем’єра Азарова щодо реєстрації міжнародних спостерігачів на місцеві вибори в Україні і про те, що передвиборна кампанія проходить, на його думку, без порушень. В останньому випадку обов’язково були потрібні бекґраунди щодо численних порушень, про які заявляли представники опозиції і громадські організації від початку кампанії.

 

На Першому каналі з ознаками замовності (недостатня збалансованість, неповнота інформації і журналістські оцінки) матеріал про діяльність Державного фонду сприяння житловому будівництву.

 

На «1+1» з ознаками замовності матеріал про експеримент, упроваджений мером Харкова Михайлом Добкіним у двох десятках шкіл міста, де на уроках фізкультури діти вчаться грати в гольф.

 

На Новому каналі й ICTVз ознаками замовності подано інформацію про те, що «соціологи відзначають високий рівень нетерпимості українців до інших народів». Ці матеріали незбалансовані, надано слово лише депутату-регіоналу Дмитру Шенцеву. Соціологічні дані подані недостовірно, без усіх необхідних при подачі соціології даних.

 

«Україна»з ознаками замовності (незбалансовано, недостовірно й неповно) повідомляє про те, що якісь «незалежні експерти» назвали Донецьк кращим містом України. Про який рейтинг ідеться і хто ці «незалежні експерти», не повідомляється. Слово для коментаря надається донецькому меру Олександру Лук’янченку.

 

Лише Перший канал, «1+1» і 5-й канал повідомляють про судовий вирок водієві «швидкої» з президентського кортежу, який протаранив у квітні таксі. І лише 5-й канал повідомляє про те, що суд встановив порушення з боку ДАІ та президентської охорони в цьому інциденті.

 

Лише «1+1» і «Україна» повідомляють, що закінчилося досудове слідство у справі про фінансову піраміду компанії «Кінгз кепітал», створену пастором «Посольства божого» Сандеєм Аделаджею.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що книжки спікера парламенту Володимира Литвина та міністра Кабінету Міністрів Анатолія Толстоухова Держкомітет телерадіомовлення вирішив видати державним коштом.

 

Про офіційні запити нардепа-регіонала щодо буцімто розпалювання міжетнічної ворожнечі львівським рестораном «Криївка» повідомляє лише СТБ.

 

Про мітинг протесту 15-ти партій у Білій Церкві проти того, що всі дільничні виборчі комісії сформовано з регіоналів і представників технічних провладних кандидатів, повідомляє лише ICTV.

 

Лише ICTVповідомляє про те, що Україна втратила 42 позиції в щорічному рейтингу свободи слова міжнародної організації «Репортери без кордонів».

 

Лише ICTVповідомляє про те, що Європарламент планує в резолюції висловити стурбованість згортанням демократії в Україні.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви Асоціації лідерів турбізнесу про те, що норми, запропоновані в проекті Податкового кодексу, призведуть до тінізації і подорожчання послуг туристичного ринку.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Печерський райсуд Києва своїм рішенням легалізував несправжній львівський осередок партії «Батьківщина» під орудою раніше виключеного з партії Івана Деньковича.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Кременчуцький тервиборчком зняв з виборів кандидата на посаду мера міста від «Батьківщини».

 

21 жовтня (четвер)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, 5-й канал подають з ознаками замовності матеріали про протести малих та середніх підприємців проти Податкового кодексу. До таких ознак можна віднести, по-перше, уникання журналістами аргументації протестуючих. В матеріалах на цю тему дається лише загальна позиція – «проти Податкового кодексу, який знищить малий та середній бізнес». Не пояснюються ті моменти законопроекту, які викликають найбільше обурення бізнесменів. Синхрони підприємців і представників опозиції в матеріалах названих каналів подано лише суто емоційні. На відміну від синхронів спікера Литвина чи голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики регіонала Віталія Хомутинніка. Згадані канали підкреслюють тезу останнього, що «більшість претензій підприємців уже врахували, інші теж обговорюють». У наведених матеріалах також відсутні повноцінні бекґраунди. Зокрема, вже не згадується раніше рекламоване «всенародне обговорення кодексу». Канали також замовчують невдалу тезу прем’єра Азарова, який цього ж дня сказав, що він «не бачить підстав для протестів підприємців». Цитуються інші його заяви. Канали подають суто емоційні слова опозиціонерки Ксенії Ляпіної, яка назвала внесені поправки «манікюром на копитах корови, яку ведуть на бойню». При цьому замовчують те, що Ляпіна опонувала Хомутинніку, заявивши, що парламентський комітет насправді не приймав поправок. Більш коректно інформацію подають на СТБ, ICTVі «Україні».

 

З каналів лише на «1+1», Новий канал і «Україна» повідомляють, що мітинги протесту підприємців цього дня пройшли в багатьох містах, а не лише під будівлею парламенту в Києві. Лише Новий канал і «Україна» повідомляють про те, що підприємці Калинівського ринку в Чернівцях в якості попередження владі на кілька хвилин перекрили рух однією з центральних вулиць міста. Лише «1+1» повідомляє, що Тернопільська облрада ухвалила протест проти нового Податкового кодексу і направила його президенту і Кабміну.

 

Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал і «Україна» з ознаками замовності (незбалансованість думок, критична неповнота інформації, зокрема, брак бекґраундів, «протокольність» подачі) повідомляють про заяву Януковича створити однакові умови для всіх кандидатів на виборах, незалежно від партійної приналежності. Більш коректно цю ж новину подає «1+1».

 

Перший канал, «Інтер» з ознаками замовності (недостатня збалансованість інформації і її критична неповнота) повідомляють заяву керівника Контрольно-ревізійного управління Петра Андреєва, що вони нарахували в уряду Тимошенко фінансових порушень на 53 млрд грн. Подібна тема потребувала з’ясування конкретики, чого названі канали не роблять. На «Інтері» – ще й неточна подача думок у якості фактів: «По словам Петра Андреева, большую часть этих денег забрали из бюджета и направили на президентскую кампанию Тимошенко». Насправді Андреєв сказав, що частину кредиту МВФ було витрачено на виплати зарплат і пенсій, і порівняв, що це все одно, що на передвиборну агітацію. Більш збалансовано і повно подають тему «1+1», ICTV, 5-й канал і «Україна». Ці канали наводять коментарі представників опозиції по суті звинувачень, зокрема, думку опозиційного прем’єра Сергія Соболєва про те, що гроші МВФ не мають цільового призначення, і що нинішній уряд чинить так само, спрямовуючи кредит МВФ на покриття дефіциту бюджету.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, незбалансовано і неповно повідомляють про укладення НТКУ угоди з «Євроньюз». На Першому каналі журналістські оцінки: «Україна долучається до європейської інформаційної еліти». Журналістські міркування на «Інтері»: «Некоторые считают его наиболее незаангажированным и информативным, другие говорят, он слишком скучный и монотонный. Тем не менее, Евроньюс остается самым популярным информационным телеканалом в Европе».

 

У висвітленні теми відкриття дитячого центру клінічної токсикології в «Охматдиті» Перший канал, «Інтер», Новий канал і ICTVневиправдано багато уваги приділяють прем’єру Азарову.

 

«Інтер»і 5-й канал незбалансовано і критично неповно повідомляють про ухвалу Київського окружного суду про відміну рішення уряду Тимошенко про передачу 11 млрд кубометрів газу «РосУкрЕнерго» на баланс «Нафтогазу».

 

Перший канал, «1+1» і «Інтер» дають з ознаками замовності (незбалансованість і неповнота, «протокольність» подачі інформації) різні заяви першого віце-прем’єра Андрія Клюєва: про те, що уряд скоротить кількість адміністративних послуг; про те, що Клюєв «заступився» за міністра транспорту Костянтина Єфименка, якого голова КРУ звинуватив у перешкоджанні під час перевірок портів; про те, що Україна незабаром обговорить із Росією зміну формули ціни на газ.

 

«1+1»цього дня єдиний повідомляє з посиланням на адвоката екс-міністра економіки Богдана Данилишина, що того насправді затримали в українському посольстві, куди він прийшов на зустріч зі слідчими. Ця версія ставить під питання визначення «упіймали», «втікач», якими послуговувалися журналісти каналів, що напередодні повідомляли про цей арешт.

 

«Інтер»незбалансовано і неповно подає заяву міністра транспорту Єфименка про посилення відповідальності за порушення правил залізничних переїздів. Про цю ідею більш збалансовано повідомляє ICTV.

 

«Інтер»незбалансовано (лише думка речника МЗС) і критично неповно подає інформацію про те, що Європарламент відклав голосування по резолюції щодо України. Зокрема, замовчуючи, що після дебатів із цього питання в резолюції залишилися позиції щодо погіршення стану демократії, зокрема, ЄС закликає українську владу розслідувати всі факти порушення прав та свобод громадян, випадки втручання силовиків у демократичні процесі, зникнення журналіста Василя Климентьєва та жорстоке придушення мирних демонстрацій у Харкові проти будівництва дороги через парк. Про це більш коректно повідомляє лише 5-й канал. Інші канали тему не висвітлювали.

 

На «Інтері» незбалансовано й неповно, лише з версії СБУ подається інформація про затримання спецслужбою депутата-хабарника в Одеській області.

 

Лише Перший канал повідомляє про дефіцит у поліклініках вакцин для профілактики кору, краснухи і дифтерії, оскільки МОЗ не провів вчасно тендерів і людей примушують купувати вакцини власним коштом.

 

Лише «1+1» і ICTVповідомляють про чергову смерть від серцевого нападу затриманого у міліцейському райвідділку на Дніпропетровщині, родичі загиблого стверджують, що причиною смерті стало його побиття міліціянтами.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що адвокатці Тетяні Монтян міліція закидає злісну непокору правоохоронцям.

 

Лише ICTVі «Україна» повідомляють, що цього дня прокуратура підтвердила, що водій джипа, який напередодні вбив на переході трьох жінок у Дніпропетровську, справді син районного прокурора міста.

 

Цього дня 5-й канал повідомляє про випуск державним друком книжок Литвина і Толстоухова (напередодні про це повідомляли на СТБ).

 

Лише 5-й канал повідомляє, що прокуратура Запорізької області опротестувала рішення облради про надання російській мові статусу регіональної.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Львівський окружний адмінсуд не задовольнив позовів низки політичних партій, не згодних із формуванням дільничних виборчих комісій.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Комітет виборців України заперечив причетність до листівок про кандидатів у мери Харкова, виданих начебто від імені КВУ, які рекламують провладного кандидата Геннадія Кернеса.

 

Жоден із каналів не повідомляє про спільну заяву опозиційних кандидатів у мери та депутати міськради Мелітополя про грубі порушення на виборах з боку місцевої влади та ТВК.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Київський окружний адмінсуд заборонив київській організації «Батьківщини» пікетувати Адміністрацію президента, щоб не зіпсувати враження іноземців про Київ.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву Тимошенко, що в 5 областях України на вибори зареєстровані фальшиві осередки партії «Батьківщина».

 

Жоден із каналів не повідомляє, що сім опозиційних партій заявили про намір створити комітет захисту голосів виборців «Стоп фальсифікації».

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Сергій Тігіпко висловив занепокоєння, що місцеві вибори визнають недемократичними.

 

І жоден із каналів не повідомляє, що нардеп-комуніст Євген Волинець направив Генпрокурору депутатський запит щодо перевірки можливої причетності віце-прем’єра Тігіпка до організації корупційних схем.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що профільний комітет парламенту вирішив рекомендувати Раді виключити з проекту Податкового кодексу положення про заборону секонд-хенду.

 

22 жовтня (п’ятниця)

 

Усі канали повідомляють про три вибухи в Кіровограді напередодні приїзду туди Януковича. І всі канали, крім «України», цитують незмістовну заяву Януковича з цього приводу. Окремими незбалансованими і неповними матеріалами Перший канал, «Інтер», ICTVрозповідають про виступи президента на засіданні Комітету з економічних реформ з приводу реформування медицини і про участь його у відкритті радіологічного корпусу онкодиспансеру та міжнародного терміналу аеропорту в Кіровограді. На Першому каналі, є журналістська оцінка: «До Кіровограда приїхав з новими ідеями».

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTVз ознаками замовності (незбалансованість думок, неповнота подачі) повідомляють про те, що БЮТ цього дня знову блокував засідання парламенту, протестуючи проти виступу міністра освіти Дмитра Табачника. Наголос у матеріалах робиться на думці регіоналів, що БЮТ перешкодив у цьому «Нашій Україні», яка, власне, й пропонувала заслухати міністра. Всі ці матеріали зроблено майже однаково – однакові добірки синхронів, дуже схожі студійні тексти.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», 5-й канал повідомляють, що суд не відпустив трансплантологів Інституту Шалімова на підпис про невиїзд. Інші канали, попри те, що відстежували тему раніше, про це не повідомляють.

 

«Інтер»і ICTVз ознаками замовності подають думку Генпрокурора Олександра Медведька про те, що за результатами аудиту роботи уряду Тимошенко можуть відкрити кримінальну справу. Сама по собі така заява не є повноцінною новиною, тим більше, що як повідомив журналістам сам Медведько, ГПУ ще не отримувала результатів цього аудиту. В матеріалах обох каналів не дотримано балансу думок і стандарту повноти подачі інформації. Крім того, «Інтером» знову подається неточно суть обвинувачень: «КРУ по результатам аудита деятельности правительства Тимошенко выявило нарушений на сумму 53 миллиарда гривен. Часть этих средств была использована на предвыборную кампанию Юлии Тимошенко».

 

ICTVнезбалансовано і неповно повідомляє про звинувачення на адресу екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в тому, що той незаконно просував по службі особистого водія. Канал повідомляє про це лише з версії правоохоронців. Більш коректно новину інші канали подавали напередодні.

 

Перший каналі ICTVз ознаками замовності (незбалансованість думок, неповнота інформації) повідомляють заяву Тігіпка про роботу «Сильної України» над планом створення української «силіконової долини». В матеріалі ICTV – численні журналістські висновки й оцінки.

 

Лише «1+1» повідомляє про заклик бютівців до чеських правоохоронців не видавати Данилишина Україні.

 

СТБповідомляє, що в українських портах гниє збіжжя, заблоковане митниками.

 

Лише ICTVповідомляє про заяву Тимошенко, що опозиційні сили мають спільно закликати членів виборчкомів не брати участі у фальсифікації виборів.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що адмінсуд Києва заборонив партії «За Україну!» вимагати відставки Табачника через візити канадського і російського прем’єр-міністрів.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що в Житомирі понад два десятка житлових будинків досі залишаються без опалення.

 

Лише «Україна» повідомляє про акцію протесту під Донецьким райвідділком міліції, де, за твердженням пікетувальників, тортурами вибили зізнання в убивстві з 18-річного хлопця.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Тимошенко назвала ситуацію в Україні напередодні виборів «політичним терором».

 

Жоден із каналів не повідомляє, що прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного прослуховування телефонних розмов кандидата в мери Харкова Арсена Авакова.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву омбудсмена Ніни Карпачової, що контроль СБУ за місцевими виборами загрожує демократії в Україні.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що щорічний міжнародний конкурс знавців української мови, за словами організаторів, на межі зриву через відсутність наказу Міносвіти.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Арсеній Яценюк вніс на розгляд ВР пропозиції доповнити законопроект щодо посилення гарантій свободи слова та протидії цензурі поняттям цензури з боку власника, керівника чи редактора ЗМІ.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву «Фронту змін» про те, що в Дніпропетровську побили їхніх агітаторів.

 

Жоден із каналів не подає заяву Української соціал-демократичної партії про те, що влада чинить тиск на керівників тервиборчкомів від опозиції.

 

23 жовтня (субота)

 

Перший каналнезбалансовано (лише з версії правоохоронців) і неповно подає інформацію про те, що на Дніпропетровщині міліціонер застрелив одного підлітка і поранив другого. Більш збалансовано подають новину на «1+1» і ICTV.«Інтер»і 5-й канал про це не повідомляють.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTVз ознаками замовності (незбалансованість і неповнота інформації, висновки журналістів) повідомляють про відкриття в Києві мосту на Подолі. «Головним героєм» матеріалів є Прем’єр Азаров.

 

На Першому каналі незбалансовано і неповно також подається заява Азарова про зацікавленість влади у чесних та прозорих виборах.

 

На «1+1» незбалансовано подано матеріал про підготовку нового сезону на гірськолижному курорті «Буковель».

 

ICTVнезбалансовано й неповно подає заяви заступниці глави Адміністрації президента Ганни Герман про те, що Янукович вкрай негативно реагуватиме на порушення представниками влади законодавства під час виборів.

 

Ще один матеріал на ICTVз ознаками замовності (незаблансованість, неповнота інформації, журналістські оцінки) про наміри фонду Сергія Тігіпка збудувати «силіконову долину» в Криму.

 

Лише Перший канал повідомляє про те, що в Дніпропетровську близько півтори сотні людей пікетували обласну прокуратуру, вимагаючи покарання сина одного з районних прокурорів, який на машині збив на смерть трьох жінок на пішохідному переході.

 

Лише Перший канал і «Інтер» повідомляють про те, що жителі міста Костянтинівка на Донеччині масово відмовляються від неякісного централізованого опалення, але з них все одно вимагають гроші за послугу, якої вони не отримують.

 

Лише ICTVповідомляє про те, що «Батьківщина» виявила в Харкові друк фальшивих бюлетенів.

 

Лише ICTVповідомляє про те, що в Світловодську Кіровоградської області побили кандидата в депутати облради від «Фронту змін».

 

 

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів з ознаками замовності (цензури):

 

Перший канал         30,

 

«Інтер»                      26,

 

ICTV                         25,

 

«1+1»                         17,

 

Новий канал            13,

 

«Україна»                 9,

 

5-й канал                  7,

 

СТБ                           6 матеріалів. 

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Телекритика» реалізує за підтримки Internews Network. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
834
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду