«Економіка, дурню!*»

24 Червня 2011
1695

«Економіка, дурню!*»

1695
У головній темі тижня – пенсійній реформі – телеканали не знайшли місця для аналізу її наслідків для звичайних громадян.  
«Економіка, дурню!*»

Гасло екс-президента США Клінтона, що виведене в заголовок, як ніколи підтверджує золоте правило нинішнього розвитку світу – що би сьогодні не творилося: прапори, мова, церква тощо, суть одна – бізнес-інтереси, де людям місця немає. Це й продемонстрували телевізійні тижневики 19 червня 2011 року. 

 

Отже, перелік тем тижневиків від 19 червня (за даними Контекст-медіа) був таким:

 

ICTV. «Факти тижня» (18:45)

Лідер КНР Ху Цзіньтао з офіційним візитом відвідав Україну.

З мертвої точки зрушила пенсійна реформа.

Чергова суперечка навколо червоного прапору перемоги.

В руках суду тепер і справа Мельниченка.

Незрозуміла інфекція продовжує косити європейців.

Кишкову інфекцію в Україні підхопили півсотні людей.

На дорогах України майже щодня трапляються криваві ДТП.

Кінофестиваль «Кінотавр».

Ані Лорак стала мамою.

 

«1+1». «ТСН. Тиждень» (19:30)

Працюватимуть українці довше, а пенсії будуть меншими.

Як дожити до кінця літа і не потруїтися звичайною їжею?

Скорочення навчальних закладів.

Три неприємності збіглися цього тижня для Юлії Тимошенко.

Новини від Феміди, які неможливо обійти увагою.

Дві сотні наших військових цього тижня вирушили у Ліберію.

Червоний прапор заборонили.

Україна без купюр.

Співочих матусь в Україні стає дедалі більше.

 

«Интер». «Подробности недели» (20:00)

Лидер КНР Ху Цзиньтао знакомится с Украиной.

Поездка Виктора Януковича в Словакию.

Дело Тимошенко передали в суд.

Парламент рассмотрел изменение пенсий украинцев.

Предприниматели довольны упрощенной системой налогообложения.

На белорусской границе ужесточают таможенные правила.

В Польше санэпидемслужбы готовы сразиться с E.coli.

Минеральные источники в Закарпатье истощаются и меняют состав.

В украинском законодательстве появилось понятие «одинокий отец».

 

ТВі. «Сьогодні. Підсумки» (20:30)

Київ затверджує неприємні для Москви рішення.

Парламент ухвалив пенсійну реформу в першому читанні.

Тігіпко прокоментував своє бачення пенсійної реформи.

Захід невдоволений станом демократії в Україні.

Інформацію про Межигір’я приховують.

Махінації з продажем земель можуть зробити багатих українців найбагатшими людьми планети.

Здача в оренду кримських військових баз Україні не допомогла.

Чи така страшна диктатура в Білорусі?

Комуністи переобрали Симоненка, а «регіонали» пропонують молоді дисконтні картки.

 

5 канал. «Час. Підсумки» (21:00)

Використовувати червоні прапори на рівні із символами державної влади − незаконно.

Заборона на червоний прапор поруч із державним парламентської більшості не розколола.

Перший крок до пенсійної реформи розблокував переговори з МВФ щодо чергових траншів кредиту.

Пенсіонерам − реформи, молоді − знижки.

У дорослих політиків − дорослі і проблеми.

Тимошенко до суду лише готується, її колишні підлеглі по судах поневіряються вже давно.

Комп'ютерний азарт замінив російську рулетку.

 

УТ-1. «Підсумки тижня» (21:00)

Цього тижня Україна зробила перший реальний крок до пенсійної реформи.

Зміна пенсійного законодавства є умовою для надання Києву чергового траншу кредиту МВФ.

Найболючішим пунктом пенсійної реформи є підвищення пенсійного віку.

Ху Цзіньтао відвідав Крим.

В Україні підвищують соціальні стандарти.

Одна зі справ Юлії Тимошенко, так звана газова, уже в суді.

Нові докази проти Юлії Тимошенко назбирала парламентська слідча комісія.

Земельні махінації.

Узаконити червоний прапор можна лише змінивши Конституцію.

Розбився депутат райради і бізнесмен Олег Азарченко.

Християнські цінності – головний обов’язок церкви.

Україна відзначила День народження Івана Миколайчука.

 

Отже, найголовніша тема тижневиків 19 червня − ухвалення пенсійної реформи у першому читанні

 

Тігіпко-відбувайло

 

Розмір трудового стажу для нарахування пенсій, VIP-пенсії, збільшення пенсійного віку, співвідношення працюючих і пенсіонерів головні кити, на яких будували пенсійні сюжети провідні телеканали України. Лише залежно від каналу змінювалися інтонації.

 

 

ICTV приділив темі досить довгий сюжет. Автор його − кореспондент «Фактів тижня» Володимир Соколов. Головний посил − рулить Тігіпко. Він як діловито закочує рукави як перед журналістами, так і вчить депутатів. Тігіпко оперує цифрами, кореспондент повторює. Масив інформації, де калейдоскопічно змінюються всі ініціативи віце-прем’єра, напевне, спрямовані добряче «глушанути» глядача масивом конструктиву. Комуністи, звісно, проти, але логіка сюжету − дати «гавкнути» Петру Симоненку на кшталт «сам дурак», і доводити далі, що «непопулярні реформи можливі».        

 

Навіть надуманої «огиди», з якою Литвин ставив питання на голосування, в сюжеті не було − все лише заради перемоги. Тобто на користь ухвалення пенсійної реформи.

 

В результаті − 5 синхронів прибічників реформи проти 3 синхронів противників. Баланс відсутній, плюс заключне запевнення: «пенсійна реформа не заради грошей МВФ».

 

Унікальна інтонація ICTV: «Варто було прийти до Ради першому віце-прем’єру Андрію Клюєву, як сумніви розвіялися. Пенсійну реформу підтримали навіть 13 “нунсівців”», натякаючи на справжню роль віце-прем’єра в голосуваннях.

 

 

«ТСН. Тиждень» обмежилися усною інформацією ведучої. Алла Мазур враз ствердно оголосила, що «працюватимуть українці все-таки довше, а пенсії у результаті будуть меншими. Принаймні на першій порі». Це суперечило наступній тезі, що законопроект ухвалено «у першому читанні». Про те, що закон мають ухвалити в другому читанні, і потім його повинен підписати президент, − жодного слова. Головний герой – знову Тігіпко.

 

Алла Мазур справедливо вказала, що пенсійну реформу хочуть остаточно ухвалити «до кінця ще цієї сесії 8 липня, бо через затримку МВФ уже не дав Україні дві обіцяні раніше порції кредиту по 1,5 мільярди гривень». Утім, ведуча замовчала заяву прем’єр-міністра Миколи Азарова, зроблену на початку червня, що Україна здатна обійтися без грошей МВФ.

 

 

«Інтер» пенсійну реформу подав як різновид life-story, де, перемежовуючи урядові реляції, показали жінок, які «за» збільшення пенсійного віку. Сюжет кореспондентки Валентини Левицької традиційний: реформатор Тігіпко, аргументи на користь «реформи» і недотримання балансу (3 синхрони на користь збільшення пенсійного віку, 1 – проти).

 

Останнє речення сюжету: «…уже сейчас властям нужно думать, как обеспечить столько рабочих мест, чтобы хватило и пожилым, и молодым» лунає досить цинічно без пояснення − який зараз рівень безробіття в Україні?

 

 

ТВі пенсійному закону теж приділив найбільшу увагу. Ведучий «Сьогодні. Підсумки» Володимир Павлюк хоча і вказав, що «економію на пенсіонерах урядовці назвали реформою», проте зробив наголос на VIP-пенсіях. Тут можлива певна маніпуляція «відвертання уваги», адже чи турбують простих пенсіонерів надвисокі пенсії VIP-пенсіонерів? Бо ціну справедливості та віри до дій влади яскраво підтверджують постійні соціологічні опитування.

 

Кореспондентка Юлія Банкова першою за вечір надала слово Юлії Тимошенко. На відміну від попередників, в огляді ТВі кореспондентка не слідує урядово-владним реляціям, а подає фахову опонуючу точку зору колишнього заступника мінпраці Павла Розенка: «збільшення стажу – це небезпечно. Адже ті, хто сьогодні думає, що напрацював 10 років понад норму і матиме плюс 85 гривень до пенсії, тепер можуть про ці гроші не мріяти. Ще трохи відбере у пенсіонерів і нова формула для обрахунку пенсій. Якщо раніше основою була середня зарплата за один рік, то тепер – за три».

 

Врешті, Володимир Павлюк у відводці звернув увагу глядачів, що «Таке враження, що за пенсійну реформу почали голосувати, аби лише МВФ швидше дав грошей. До слова, як тільки парламент ухвалив перше читання, міністр фінансів Ярошенко відразу ж полетів до США просити черговий кредит. Двома словами хочеться нагадати, як грузини провели пенсійну реформу: спершу ліквідували Пенсійний фонд. Відрахування з грузинів встановили на рівні 20%, а не як з українців 42-х. Із цих 20% частину напряму з бюджету скеровують на виплату пенсій, і ніякого тобі роздутого держапарату, ніяких дірок у Пенсійному фонді», але навіщо було витрачати ефірний час на прогнозоване інтерв’ю Тігіпка, що порушило загальний баланс теми − невідомо.

 

 

Підсумовуючи, лишилося найголовніше питання до всіх телеканалів − де позиція Пенсійного фонду України? Про дефіцит їхнього бюджету в 10 мільярдів говорили, про те, «що повинен робити Пенсійний фонд?» у соціолога (!!!) питали («Підсумки тижня», ведучий Андрій Сміян), а ось синхрону представника Фонду ніде не було!

 

Як вже згадувалося вище, також жоден телеканал, навіть натякаючи про відкриття траншу МВФ після ухвалення пенсійного закону, не згадав заяву прем’єр-міністра Миколи Азарова на початку червня, що Україна здатна обійтися без грошей МВФ.

 

Так само оминули інформацію «Дзеркала тижня», що спусковий гачок швидкого ухвалення закону в першому читанні фактично натиснув президент України Віктор Янукович. 

 

Окремо слід звернути увагу на тезу в «Подробицях тижня»: «Осенью Кабмин обещает подать и законопроекты, касающиеся накопительной пенсионной системы и работы негосударственных пенсионных фондов».

 

По суті, телетижневики одним законом підмінили поняття «реформа», тоді як ніхто (окрім легкого натяку ТВі) не поставив логічного питання: чому згадані кроки не здійснюються комплексно? Якою буде якість таких напівкроків?

 

Врешті, говорячи про обурення комуністів першочитальним ухваленням пенсійного закону, жоден телеканал чомусь не спитав того ж комуніста Є. Царькова, який чубився за червоний прапор: чому він так не протестував проти ухвалення пенсійного закону, як проти державного прапора?

 

 

З-поміж інших тем, говорячи про парламентську ТСК, що знайша «у діях екс-прем'єра (Ю. Тимошенко) ознаки державної зради», «1+1» грубо порушив баланс, коли надав два тривалі звинувачувальні синхрони депутатки від ПР І. Богословської і не надав еквівалентного ефірного часу на відповідь обвинуваченої (лише згадку, що «Блок Юлії Тимошенко усі звинувачення у державній зраді при газових переговорах із Путіним заперечує»).

 

Перед включенням кореспондента «ТСН. Тиждень» Григорія Жигалова з Ліберії, де перебувають українські миротворці, ведуча Алла Мазур могла би попередити рідних вояків, щоб запаслися валідолом: «Але небезпека для українців тут, в Африці, не тільки у постійній загрозі війни. Павуки, змії, скорпіони по 2030 сантиметрів. Але все це ніщо поряд із маленькою от такою комашкою, що несе малярію. Від цієї хвороби в Африці щороку гине до мільйона людей. Але несподівано тут, в українському куточку Африки, ми дізналися дуже цікавий спосіб боротися із цими маленькими монстрами. Секретом з нами вже поділилися. І якщо він діє, то глядачі ТСН дізнаються про це першими».

 

А фінальні слова включення кореспондентки «ТСН. Тиждень» Юлії Дячук, коли вона звітувала про завершення експериментальної подорожі Україною без грошей, взагалі заслуговували на перше місце у випуску: «Як постскриптум скажу тільки одну думку це те, що мені говорили люди в різних регіонах. Найбільша проблема українців я не говорю зараз про економіку, політику, рівень життя це те, що ми не є дружними і у нас кожен сам за себе. Тобто самі люди кажуть, якби ми були більш дружними, то ситуація в Україні поліпшилася б набагато швидше».

 

Ведучий «Подробиць тижня» Олег Панюта, говорячи, як підприємці задоволені новою редакцією закону про спрощену систему оподаткування, напевне, і не звернув уваги на власні слова: «Кабмин называет документ максимально компромиссным, предпринимателям во многом пошли навстречу, в частности, для так называемых упрощенцев, которых в Украине более миллиона», тоді як ще півроку тому самі ж телевізійники казали про три мільйони. Куди поділися два???  

 

 

Чого не побачив глядач?

 

Телетижневики проігнорували одну з найцинічніших новин, коли віце-спікера кримського парламенту застали у Верховній Раді України на депутатському місці, тим більше, що кількість подібних фактів непоодинока.

 

Не знайшося місця у підсумкових ефірах антиукраїнським висловлюванням Одеського митрополита Агафангела. Журналісти могли бодай розслідувати цю тему. Зрештою, тема церкви мала ще й цікавий вияв, коли бюджетників Донецької області примушували перераховувати заробіток на будівництво храму Московського патріархату.

 

Другий тиждень поспіль ігнорується тема можливості санкцій проти України в контексті порушення прав людини, заяви про що лунають як з боку членів Європарламенту, так і з боку представників міжнародних організацій.

 

Практично непомітно пройшла інформація про оголошення голодування колишнім в.о. міністра оборони В. Іващенком («ТСН. Тиждень» його чомусь назвав просто «в.о.»).

 

«Заглохла» свого часу резонансна тема викрадення палестинського інженера в Україні, хоча крапку в ній ще не поставлено.

 

Врешті, непоміченою залишилася надзвичайно цікава заява голови «Газпрому», що фактично для РФ «пріоритетним ринком збуту газу лишиться Європа», а не Китай. Адже не виключено, що такий поворот газової політики далеко не ініціатива Кремля.

 

 


[i] http://en.wikipedia.org/wiki/It's_the_economy,_stupid

 

Моніторинг здійснено громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів у підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограмах з навчальним відеокомпонентом» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».Засади моніторингу дивіться тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
maclife.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1695
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду