Психосоматичний апофеоз

26 Квітня 2012
1645

Психосоматичний апофеоз

1645
Провладні канали привчають глядачів думати про засудження Тимошенко і Луценка в контексті «боротьби влади за справедливість і законність». Огляд телевізійних тижневиків за 22 квітня 2012 року.
Психосоматичний апофеоз

Юлія Тимошенко залишається в центрі уваги ЗМІ – як підсудна (слухання у справі ЄЕСУ розпочалось у Харкові) і як пацієнтка (20 квітня її доправили до залізничної лікарні, одначе за два дні перевезли назад у колонію, пояснивши, що ув’язнена відмовляється від лікування). Тим часом у Страсбурзі Європейський суд із прав людини розпочав розгляд справи за позовом Юрія Луценка проти України. Тижневики провладних каналів повідомили про ці події доволі побіжно, таким чином уникнувши необхідності розповідати про незручні для влади моменти – відвідини французького та німецького омбудсменів, які критикують дії української влади та правосуддя, або півсотні невідомих у залі харківського суду, що їх представники Тимошенко потрактували як провладну масовку. 

Інтерес до криміналу з «мажорським» бекґраундом зберігається: одразу два телеканали – «1+1» та «Інтер» – розпочали випуски своїх тижневиків із матеріалів про резонансні кримінальні справи, пов’язані з побиттям та зґвалтуванням.

Серед скандальних подій тижня – «наїзд» податкової служби на найбільший український онлайн-магазин Rozetka.ua. На відміну від «наїзду» на ex.ua, про який говорили практично всі канали, ця подія зацікавила лише «1+1» і «5 канал». Натомість не стало сенсацією переведення Миколи Злочевського з міністерської посади в РНБОУ та призначення на його місце Едуарда Ставицького. Про те, що Ставицький має зв’язок із приватизацією Межигір’я, згадав тільки «5 канал».

ICTV, «Факти тижня з Оксаною Соколовою»

Розпочинають зі звільнення Миколи Злочевського з поста міністра екології і призначення замість нього Едуарда Ставицького. Говорячи про причини переведення Злочевського на посаду заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони, Оксана Соколова зазначає, що Янукович свого рішення не мотивував (а чому не запитати? – телефон прес-служби наче всім відомий), і наводить формальне пояснення Миколи Азарова. Ані коментарів самого Злочевського щодо його ставлення до зміни місця роботи, ані думок експертів щодо причин такого кадрового рішення. Про Ставицького зазначено, що він «у Партії регіонів працював давно й активно» – не зрозуміло, на підставі чого Оксана Соколова дає таку оцінку; так само цікаво, в чому ж полягала ця «робота» в партії?

Далі – якісний репортаж Мирослава Ганущака про шахти-копанки на Луганщині.

Про суд у справі Тимошенко та ЄЕСУ повідомляють у межах огляду подій тижня, але доволі розгорнуто та збалансовано. Далі в огляді – відвертий піар Азарова:

«Війну фальсифікаторам та зловживанням на ринку ліків оголосив цього тижня прем'єр-міністр. Віднині всіх дистриб’юторів та посередників із продажу ліків посилено контролюватимуть. Адже лише торік в українських аптеках виявили фальсифікату на 35 мільйонів гривень. Як з’ясувалося, ліками у нас торгують понад 500 різних фірм.

Микола Азаров, прем'єр-міністр України: «12-ый год станет переломным с точки зрения борьбы с фальсификатами на нашем отечественном рынке медицинских препаратов. Потому что сейчас наша служба оснащена всем необходимым оборудованием. И вторая наша главная задача – это взять контроль за ценообразованием».

Перший пілотний проект із встановлення справедливих цін в аптеках стартує вже з 1 травня. Поки він стосуватиметься лише цін на пігулки від гіпертонії. А якщо буде успішним, то наступне здешевлення вартості ліків відчують хворі на діабет, – обіцяють в уряді». Про піарну природу матеріалу свідчить не лише оцінювальна лексика, але й відсутність позиції продавців ліків щодо сумнівного з погляду ринкової економіки «контролю за ціноутворенням», до якого так граційно перестрибнув Азаров із беззаперечно позитивної ініціативи – боротьби з фальсифікатом. Глядачам «продали» добру й погану новину в одній упаковці.

Із явною прихильністю до уряду висвітлює ICTV конфлікт між владою й таксистами, які організували акцію протесту проти посилення контролю за ліцензуванням та ймовірної монополізації ринку перевезень. Логічному й конструктивному синхронові міністра інфраструктури Бориса Колеснікова тут протиставлено не дуже чітку пряму мову невідомого таксиста. І ще одну порцію відвертого піару присвячено Януковичу:

«Український Президент цього тижня побував у Йорданії, де зустрівся з королем країни, прем'єр-міністром та лідером парламенту. Віктор Янукович заявив, що розглядає цю країну як важливого партнера на Близькому Сході. А на українсько-йорданському бізнес-форумі закликав місцевих підприємців інвестувати в українську економіку. Йорданці запропонували українській стороні спільно побудувати зерносховище біля потужного йорданського порту, аби просувати торгівлю українським зерном на Близькому Сході. Український Президент наголосив, що сферами двосторонньої співпраці також є енергетика, авіабудування та високі технології. Ну в цьому Київ сподівається на молодих учених. І саме цього тижня Віктор Янукович вітав лауреатів президентської премії. Її отримали понад 80 молодих людей, які зробили вагомий внесок у розвиток сучасних наук. Але, на жаль, більшість із них орієнтовані на Захід. Туди, де наука має можливості для розвитку». Зауважте, як вправно підмінено суб’єкта – Віктор Федорович Янукович стає «Києвом», який сподівається на молодих учених.

«1+1», «ТСН: Тиждень»

Тижневик «1+1» із-поміж усіх програм цього типу відстежував так звану «сирну війну» між Україною і Росією найдовше, найбільш уважно та докладно, приділяючи цій темі часом надмірну увагу. Однак цього разу інформація про те, що проблема начебто почала вирішуватись, заслужила лише на кілька речень у підводці до матеріалу, присвяченого планам влади стимулювати тваринництво: «Повертає свої позиції український сир і у нас, і у росіян. Надію дав минулий тиждень. "Росспоживнагляд" уже вилучив заводи "Гадячсир", "Пирятинський сирзавод" і приватне підприємство "Прометей" філії "Менський", які перевіряли російські експерти, заявив, що всі претензії враховано, і відкрив російський ринок для продукції цих виробників. Ну а уряд український уже підрахував, скільки живих грошей може дати кожному селянину, щоб заохотити його до розведення корів». Але ж стільки було сказано про політичну природу «сирної війни», про те, що вона – лише симптом глибшої «газової війни». Що ж сталося з «рукою Москви», якщо вона дозволяє українському сиру «повертати свої позиції»?    

Продовжують розслідування щодо зникнення картин Миколи Глущенка в Кабінеті Міністрів. Після цього – до політичних подій. Ситуації з Тимошенко присвячують розлоге повідомлення з одним лише синхроном – першого заступника міністра охорони здоров’я Раїси Мойсеєнко. Схоже, текст було написано поспіхом, тож деякі його моменти залишились не зовсім зрозумілими: «Такі самі суперечливі дані про висновок німецьких медиків щодо умов у харківській клініці. З одного боку, вони цілком задоволені медичним обладнанням, з іншого – не впевнені у кваліфікації медиків і психосоматичному боці лікування. Апофеозом стало нинішнє повідомлення чиновників від медицини, що пані Тимошенко з лікарні відвезли назад у колонію». Що мається на увазі під «психосоматичним боком лікування» (і чи знають глядачі, що таке «психосоматичний»?), а також чому повідомлення про повернення Тимошенко стало саме «апофеозом» і апофеозом чого саме? Внаслідок такого дивного слововживання глядачі просто не зрозуміють, що відбулося з Тимошенко і як це слід трактувати.  

В огляді подій тижня стисло говорять про Луценка: «Європейський суд із прав людини цього тижня почав скарги про незаконність арешту колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Скаргу він подав ще торік у січні. Рішення суду у цій справі, – сподівається захист Луценка, – стане показовим і для справи Юлії Тимошенко. Ну а що зі здоров'ям екс-міністра – у нашому "Тижні за 1 хвилину". Юрій Луценко – знову в'язень СІЗО. Екс-главу МВС повернули з київської лікарні швидкої допомоги у Лук'янівський ізолятор. Здоров'я Луценка тюремники називають задовільним і запевняють: гепатиту С, якого боялися родичі, в ув'язненого не виявили. Його ж дружина зауважує: Луценка повернули за ґрати одразу ж, як із Києва поїхали європейські експерти». Не зайвим було б пояснити, про яких експертів ідеться.

Без коментарів і аналізу причин повідомляють про переведення Злочевського в РНБОУ і призначення Ставицького. Також стисло говорять про «наїзд» на Rozetka.ua.

«Інтер», «Подробности недели»

Уже не вперше починають випуск із криміналу – цього разу з матеріалу про перебіг справи щодо групового зґвалтування в Умані, у якому звинуватили чергового «мажора», депутатського сина. Далі – після тривалого замовчування цим тижневиком – максимально нейтральним і відстороненим тоном (який, очевидно, є формальним приводом для відсутності балансу) повідомляють про розгляд справ Тимошенко і Луценка:

«Юлия Тимошенко снова в колонии. Сегодня ее туда перевезли из больницы. Как сообщила замминистра здравоохранения Раиса Моисеенко, такое решение приняли после того, как заключенная отказалась проходить лечение в харьковской больнице. На этой неделе в Харькове два дня подряд проходили слушания по делу ЕЭСУ. Тимошенко обвиняют в финансовых злоупотреблениях. Как утверждает следствие, в конце девяностых она потратила около миллиона долларов на предметы роскоши, не заплатив при этом налоги. Под стенами суда в Харькове собирались и сторонники, и противники Юлии Тимошенко. Сама же она не присутствовала на слушаниях по состоянию здоровья. По существу рассматривать уголовное дело против экс-премьера суд начнет в субботу, 28 апреля».

«Европейский суд по правам человека в Страсбурге начал рассматривать дело "Юрий Луценко против Украины". Жалобу подали адвокаты экс-министра внутренних дел. Они считают незаконными арест Луценко и его содержание под стражей. А также говорят о политической составляющей предъявленных обвинений. В свою очередь, представители Минюста настаивают: дело против бывшего главы МВД совершенно не связано с его политической деятельностью. Как правило, процесс в Европейском суде по правам человека длится около года».

І – вже не вперше – маніпулюють на рівні добору тем: одразу після сухих повідомлень про засуджених опозиціонерів іде матеріал про притягнення до відповідальності тих, хто продає неякісні продукти, а слідом за ним – абсолютно піарне повідомлення про те, що Янукович має намір покарати чиновників за недобросовісне втілення «соціальних ініціатив»:

«Виновные в задержке реализации социальных инициатив Президента будут наказаны. Об этом заявил Виктор Янукович на заседании Комитета экономических реформ. Глава государства уточнил – речь идёт о доступном жилье, системе справедливых цен на лекарства и повышении пенсий. Реализация инициатив, по мнению Януковича, станет стимулом для развития экономики.

Виктор Янукович, Президент Украины: "Кожен керівник, хто з цим завданням не впорається, отримає, як кажуть, рішення йти займатися іншими справами. Соціальні ініціативи – вони обов'язково будуть підкріплені створенням нових робочих місць, збільшенням обов'язково заробітних плат на виробництві, базою цього буде зростання економіки"». Меседж зрозумілий: мовляв, б’ємо чужих – битимемо і своїх, щоб усі боялись. Аудиторію намагаються привчити сприймати засудження Тимошенко і Луценка в загальному контексті боротьби влади за справедливість і законність.

«5 канал», «Час: Підсумки»

Починають із докладного сюжету про новий суд над Тимошенко та її переміщення до лікарні і назад. У матеріалі знайшлося місце для важливих речей, яких не було на інших каналах. Зокрема, для пояснення представника пенітенціарної служби щодо того, чому Тимошенко перевозили без її згоди, прямої мови французького омбудсмена Франсуа Зімере та цитати з інтерв’ю Тимошенко «Дзеркалу тижня».

Далі дуже стисло повідомляють про зустріч Юрія Луценка з німецьким омбудсменом Маркусом Ленінгом та про ситуацію з Rozetka.ua. У випадку останньої лаконізм був не дуже доречним – по-перше, наявне недостовірне посилання («охрестили» – хто?), по-друге, відсутність зрозумілого пояснення податківців дає глядачам свободу для домислів: «Переслідуваннями економічними вже охрестили податкові претензії до найбільшого українського інтернет-магазину rozetka.ua. В офісі компанії провели обшуки, а сайт заблокували. Втім, "Розетка" віртуально переїхала за кордон. Після кількох днів шоку торгівля поновилась із німецького дзеркала сайту». В цьому повідомленні взагалі ніяк не пояснено, які претензії має податкова до «Розетки».

Сумнівний акцент зроблено в повідомленні про заборону для циган (ромів) відвідувати цвинтар у селі Нові Петрівці: «Ромам вхід заборонено. Сільрада Нових Петрівців, де розташована президентська резиденція "Межигір’я", постановила не пускати на кладовище в поминальні дні циган. На думку місцевих обранців, це забезпечить правопорядок і дасть змогу новопетрівчанам спокійно пом’янути своїх померлих рідних та близьких. Така сегрегація за національною ознакою – пряме порушення Конституції». Немає жодних підстав уважати, що заборона якимось чином пов’язана з тим, що саме на території цього села розташоване Межигір’я, одначе згадка про Президента – логічно пов’язана з наступним сюжетом, присвяченим захмарному гонорару за книжки Януковича, – створює враження, що певний зв’язок таки є.

Скандальний гонорар Януковича (до речі, перепрошую читачів за необачно вжитий у попередньому огляді прикметник «двомільйонний» – стара звичка рахувати все в доларах, насправді йдеться про 16 мільйонів гривень) є надзвичайно вдячною темою для іронічного сюжету, якою не міг не скористатись «5 канал». У дотепному матеріалі Анни Мірошниченко комерційний успіх Януковича-письменника коментують літераторка Ірен Роздобудько, видавець Олександр Красовицький, літературний критик Ірина Славінська, а також прихильники його таланту – донецький письменник Віталій Спажук, міністр культури Михайло Кулиняк і радник Януковича Ганна Герман. Загалом сатиричний дискурс навколо цього інформаційного приводу розрісся грандіозний, одначе, сміючись, усі ніби й забули, що йдеться, можливо, про відмивання грошей. Може, не завадив би якраз серйозний журналістський погляд на цю історію.

Серйозні сюжети залишились на кінець програми – про зловживання в інституті отоларингології, де батькам хворих дітей нав’язували платні послуги, які мали б бути безкоштовними, та про гадані наміри будувати небезпечне виробництво в Маріуполі. У підводці до останнього з’явилась новина про зміну міністра екології: «Маріуполь на вухах. Офіційно місто-курорт, фактично одне з найбільш забруднених в Україні, може отримати ще й ртутний завод. Принаймні інформацією про це пістрявіє місцева преса. Влада не підтверджує. Мінекології переадресовує це питання місцевим. Цього тижня Міністерство переживало кадрові ротації – Михайло Злочевський поступився місцем Едуарду Ставицькому, відомому тим, що за його керівництва в компанії "Надра України" державну резиденцію "Межигір’я" було відчужено на користь донецької компанії. Але нібито через заплановане будівництво нового заводу в Маріуполі вже з травня скасовують залізничне пасажирське сполучення з низкою інших міст. "Укрзалізниця" має намір там нарощувати сполучення вантажне». Про зв’язок Ставицького з приватизацією Межигір’я інші канали не згадували.

«Україна», «События недели»

На самому початку випуску Андрій Данилевич змальовує доволі похмурі перспективи української економіки: «Страна снова выбирает сладкий сценарий – Виктор Янукович на этой неделе утвердил поправки к бюджету страны. Его увеличили на 33 миллиарда гривен. Все деньги пустят на реализацию социальных инициатив Президента. С мая увеличатся выплаты бюджетникам, пенсионерам и малообеспеченным семьям, с июня по тысяче гривен начнут выдавать вкладчикам "Сбербанка". Пик социальных выплат придется на осень, когда украинцы вернутся из отпусков. На словах и на бумаге все красиво и сладко – ну просто конфетка. А вот к ней горькая начинка – для реализации социальных инициатив денег от увеличения налога и таможенного сбора не хватит. В Нацбанке на полную мощность включат печатный станок, и в 2013-м инфляция обесценит все доплаты – это вполне вероятный сценарий. А еще на этой неделе международная компания "Меркит", оценивающая финансовые риски, поставила Украину на третье место в мире по вероятности дефолта, выше только Кипр и Португалия. Такое ощущение, что Украина живет в своем мире. Четыре года назад премьер-министр Юлия Тимошенко обещала, что закроет двери перед мировым кризисом, на этой неделе премьер-министр Николай Азаров пообещал, что дефолта не будет, что бы там ни говорили лучшие экономисты мира. Европа затягивает пояса и экономит – Украина спускает бюджет на соцвыплаты». Сумнівним є походження тези про друкарський верстат, адже керівництво країни та Нацбанку неодноразово заперечувало таку можливість; якщо Андрій Данилевич має підстави сумніватися в правдивості цих запевнень, варто поділитися цими підставами з аудиторією.

Як продовження теми – матеріал із доволі оригінальною задумкою: порівняння витрат німецького безробітного, українського шахтаря і українського ж чиновника. В цьому контексті пролунала й обіцянка Віктора Януковича карати керівників, які зірвуть виконання «соціальних ініціатив», однак, на відміну від повідомлення «Інтера», на піар це було геть не схоже.

Натомість приводом для піару стали новини про Тимошенко й Луценка. І піару не абичийого, а Наталії Королевської: «Как и первый суд в Киеве, второй в Харькове сопровождается митингами сторонников и противников Тимошенко, по 2 тысячи человек с каждой стороны. В Киеве тоже митинговали исключенные из фракции БЮТ, бывшие соратники оказались не злопамятными и пришли к Администрации Президента просить.

Наталья Королевская, народный депутат Украины, лидер партии "Украина-вперед!": "Мы собрали 100 тысяч подписей по всей стране, обращение в ПАСЕ с тем, чтобы Юлию Тимошенко и Юрия Луценко признали политзаключенными"».

Редактори «Событий недели» занадто розумні та обізнані в українській політиці, щоб не знати, що Королевська та її команда використовують імена Тимошенко й Луценка для самопіару. Випадковість також виключається, а відтак залишається сприймати невмотивовану появу цього персонажа в матеріалі «України» як «ознаку можливої замовності».

ТВі, «Підсумки з Віталієм Гайдукевичем»

Половина програми присвячена справам Тимошенко і Луценка. Розпочинають з екстрених новин – невдалої спроби таки покласти Юлію Тимошенко до харківської залізничної лікарні. Далі – матеріал Романа Недзельського про суд над Тимошенко в Харкові. Роман представив українській телевізійній аудиторії, напевно, найґрунтовніший розбір передісторії та змісту нових обвинувачень, висунутих Тимошенко (тоді як багато інших каналів, та й ЗМІ загалом, обмежились констатацією, що це «щось про ЄЕСУ», хоча ця назва ні про що не говорить значній частині глядачів). Наведено навіть пряму мову Миколи Азарова з ток-шоу «Велика політика» на «Інтері». Чорно-біле відео і тривожна фонова музика забезпечує сюжету доволі гнітючий настрій, проте формальний баланс у ньому сумлінно дотримано.

Для коментування цих подій до студії запросили народного депутата та адвоката Тимошенко Сергія Власенка, який, замість того щоб відповідати на запитання Віталія Гайдукевича, заходився емоційно дискутувати з Азаровим (заочно). Гостеві вдалося розлютити ведучого, який невдовзі прямо звинуватив співрозмовника у демагогії.

Так само розлогий матеріал (автор – Мирослав Откович) присвячують справі Луценка та перспективам його позову у Європейському суді з прав людини. На відміну від сюжету про Тимошенко, цей матеріал, на жаль, геть не збалансований – наведено пряму мову самого Луценка, його дружини, незалежних експертів-правників, але жодним чином не відображено позицію обвинувачення і/або влади («держави Україна»), проти якої подано позов.

У другій половині програми беруться до розбору нового Кримінально-процесуального кодексу, знайшовши в ньому «холодок 37 року». У сюжеті Олег Криштопа стверджує, що «Янукович не поспішає підписувати Кодекс… утім, судячи з настрою гаранта, це лише питання часу». Якщо журналіст має підстави для такого умовиводу, ними слід було поділитись із глядачами. Як і в попередньому сюжеті, тут переважають коментарі критиків (зокрема, опозиціонера Сергія Соболєва) та незалежних експертів, однак авторам та захисникам Кодексу не дано повноцінної змоги виправдатись. Таку змогу Віталій Гайдукевич дав під час розмови в студії представникові Партії регіонів, народному депутату Владиславу Забарському. І все ж це не зовсім баланс у класичному розумінні. Після цієї розмови – так само критичне повідомлення про новий Митний кодекс, що, мовляв, створює вельми вигідні умови для багатіїв.

На завершення випуску – матеріал Юлії Куценко про нову хвилю економічної кризи в Європі та її проекцію на Україну. Дещиця міжнародного контексту була доречною в цьому випуску, переобтяженому драматичними описами долі ув’язнених опозиціонерів.

Верстка підсумкових телетижневиків 22 квітня 2012 року

«1+1», «ТСН: Тиждень»

Олександра Попова вийшла з коми 

Уряд вирішив стимулювати збільшення поголів’я рогатої худоби    

Пожежа в Івано-Франківську    

Мінкульт обіцяв поставити крапку у скандальній історії з підміною полотен відомого українського художника    

Тимошенко побувала в лікарні «Укрзалізниці»    

Тиждень за одну хвилину  

Проблеми комунальної реформи      

Паспорт у дефіциті     

Обурення Мішеля Платіні цінами на житло в Україні вже навіть дало результат      

«Інтер», «Подробности недели»

Новые подробности в деле о групповом изнасиловании в Умани      

Юлия Тимошенко снова в колонии 

Европейский суд по правам человека в Страсбурге начал рассматривать дело «Юрий Луценко против Украины» 

За производство и продажу некачественных продуктов – в тюрьму  

Виновные в задержке реализации социальных инициатив Президента будут наказаны   

Сотням украинских женщин нельзя покидать свою страну

Депутатам по душе телемедицина   

В Белогорском районе Крыма официально открыт сафари-парк «Тайган»      

ICTV, «Факти тижня»

Президент звільнив міністра екології Миколу Злочевського      

На Луганщині знову знайшли нову нелегальну копальню  

У Харкові розпочався новий судовий процес над Юлією Тимошенко       

Реальний трилер розігрався цього тижня в Криму

Дистриб’юторів та посередників із продажу ліків посилено контролюватимуть     

У Сімферополі вимушено сів літак Дубаї–Київ    

Кілька сотень таксистів узяли в облогу Кабінет Міністрів 

Український Президент побував у Йорданії  

Дедалі більшої популярності набуває освіта за кордоном   

Мільйон доларів за інформацію про вбивцю 

У Києві поховали Михайла Вороніна      

На Закарпатті забило цілюще джерело   

«5 канал», «Час: Підсумки»

Стартував новий суд над Юлією Тимошенко

Німеччина закликає випустити Луценка, Тимошенко та Іващенка   

Податкові претензії до магазину «Розетка» охрестили економічними переслідуваннями       

Сільрада Нових Петрівців постановила не пускати на кладовище в поминальні дні циган 

Президентські гонорари за написання книжок спричинили бурхливе обговорення 

Скандал в Інституті отоларингології імені Коломийченка  

Маріуполь може отримати ртутний завод      

«Україна», «События недели»

Виктор Янукович утвердил поправки к бюджету страны    

Луценко вернулся в СИЗО, Тимошенко побывала в больнице    

Очередной грандиозный строительный скандал в Украине

Украину обвинили в незаконных поставках оружия в Сирию    

До Евро-2012 осталось 50 дней

Моніторинг здійснено громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів у підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограмах з навчальним відеокомпонентом» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Висновки моніторингу можуть не співпадати з точкою зору Міжнародного фонду «Відродження».

Предметом моніторингу є порушення стандартів інформаційної журналістики (з певними застереженнями), ознаки замовних матеріалів та застосування маніпулятивних технологій, а також загальна якість контенту програм. Окрім констатації порушень та недоліків окремих матеріалів і програм,  автор узагальнює висвітлення певних тем та дає рекомендації журналістам і аудиторії.

Перідичність. Моніторинг відеозаписів та текстів програм здійснюється раз на тиждень за підсумками випусків підсумкових програм попередньої неділі. Формат публікації моніторингу – аналітична стаття.

Критерії аналізу. Позаяк аналізовані програми переважно позиціонуються як інформаційні підсумкові, до їх матеріалів застосовуються критерії аналізу дотримання всіх основних професійних стандартів інформаційної журналістики (баланс думок, повнота, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, із певними застереженнями – оперативність). Якісний аналіз здійснюється з урахуванням експертного знання усіх обставин, що можуть зумовлювати специфіку редакційної політики каналів та окремих порушень.

Детальніше про засади моніторингу дивіться тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ukranews.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1645
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду